Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Nee, dat moet de persoon in kwestie zelf doen door verstandig om te gaan met deze hele situatie, niet de werkgever middels een maatregel die helemaal niet te handhaven is, dus moet je zo'n regel niet stellen.

[EDIT] Bericht aangepast en gedeelte over de maatregelen in Nederlandse verzorgingshuizen verwijderd; is een heel andere discussie.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ikzelf vind het ook niet leuk, maar je werkgever kan je wel degelijk verplichten om in quarantaine te gaan. En op eigen rekening, wanneer je willens en wetens toch naar een oranje gebied bent gegaan, wat door de werkgever is afgeraden. Ik zou dat wel kunnen verzwijgen, maar al mijn collega's weten natuurlijk dat ik regelmatig naar Tsjechië ga. Mocht Tsjechië in de oranje zone komen en ik zou besmet raken en collega's besmetten, dan zou ik niet weten hoe ik dat recht zou kunnen praten. En dan is die verplichte quarantainemaatregel misschien nog de meest gunstige. Het zou kunnen dat het juridisch nog aan te vechten is.

https://www.awvn.nl/nieuws/vakantie-coronacrisis-quarantaine-loondoorbetaling/
 

kuurgast

Donateur
Hoe is Tsjechië momenteel:

Op zondag waren er 75 bevestigde gevallen van coronavirus in Tsjechië, de laagste dagelijkse toename in de afgelopen twee weken.
Sinds het begin van het virus zijn er 12.532 infecties gemeld in het land, waarvan 7.873 mensen zijn genezen en 350 zijn overleden aan covid-19.
Er zijn momenteel 4309 zieken in het land, van wie er 132 in het ziekenhuis worden behandeld. 14 opgenomen in een ernstige toestand.
Het meest getroffen gebied van de republiek blijft Karviná.
--------------------------------------
In de Moravisch-Silezische regio is het volgens hygiënisten niet nodig om in de huidige situatie nieuwe gebiedsgerichte quarantainemaatregelen aan te kondigen. De uitbraak van covid-19 is bekend en gelokaliseerd en de infecties zijn geïsoleerd in huis. De meeste geïnfecteerde mensen hebben geen of slechts milde symptomen. Dat meldde het Regionaal Hygiënestation (KHS) in Ostrava zondag in een persbericht op haar website.
-----------------------------------------------
De minister van Cultuur Lubomír Zaorálek slaagde maandag voor de covid-19-test, het resultaat was negatief. Hij moest een test ondergaan omdat hij eind juni contact had met een met coronavirus besmette man in Větrný Jeníkov in de regio Vysočina. Volgens zijn woorden keert Zaorálek na een weekend in Ostrava terug naar Praag en kan hij dinsdag aan het werk. Chef-hygiënist Rážová raadde hem aan om vanwege de incubatietijd van covid-19 nog vier dagen thuis te blijven.
-----------------------------------------------
Slovenië heeft Tsjechië teruggebracht naar veilige landen, met uitzondering van de regio Moravië-Silezië.

Slovenië zet vanaf dinsdag 7 juli Tsjechië terug op de lijst van veilige landen waarvan de inwoners zich in dit land niet hoeven te bewijzen met een negatieve test op het coronavirus of om naar de quarantaine van twee weken te gaan. Dat maakte het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag op Twitter bekend. Een uitzondering is de Moravisch-Silezische regio, die nog steeds tot de riskantere gebieden behoort.
Bron irozhlas.cz.
 

kuurgast

Donateur
Buitengewone zitting Kamer van Afgevaardigden donderdag over de coronavirusepidemie in regio Karviná.

De oppositie bekritiseert de regering vanwege haar maatregelen om de uitbraak van het coronavirus in de regio Karviná op te lossen. Ze reageerden op de verklaring van zondag door premier Andrej Babiš, die zei dat alle beslissingen met betrekking tot het coronavirus zijn genomen door epidemiologen en hygiënisten, niet door de regering.

Kamerlid Jakub Janda, oorspronkelijk afkomstig uit de regio Moravië-Silezië, riep de premier en zijn ministers op om de situatie ter plaatse te bespreken.
"Adam Vojtěch, til je reet op, ga naar Karviná en zorg er persoonlijk voor dat de hygiënisten hebben wat ze nodig hebben. Alena Schillerová, til je kont op en zorg er persoonlijk voor dat OKD er alles aan doet om werknemers te beschermen. Premier Andrej Babiš, kom uit de spa, Kreta of waar je nu bent, en ga naar Karviná om te laten zien dat je niet alleen geeuwt, maar doet wat je herhaaldelijk hebt beloofd, en laat zien dat je niet hebt besloten mensenlevens op te offeren, 'zei Janda.

Terwijl Tsjechië de COVID-19-pandemie tot dusver grotendeels met succes heeft aangepakt, blijft een uitbraak in het noordoostelijke puntje van het land rond het mijnstadje Karviná groeien en heeft zorgen gewekt in binnen- en buitenland.
In het licht van de uitbraak speculeren delen van de Tsjechische media dat het een gevolg is van ministeriële incompetentie van de kant van minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch en het regionale hygiënestation in Ostrava. Een artikel op de nieuwssite Seznam beweerde dat het verkeerde type COVID-19-tests was gebruikt bij mijnwerkers in de beginfase van grootschalige tests.

Hoewel premier Andrej Babiš publiekelijk de volledige verantwoordelijkheid op zich nam voor de stappen rond de epidemie in maart, heeft hij in het weekend dat verandert.
'Alle beslissingen zijn genomen door epidemiologen, ze zijn gemaakt door hygiënisten. De regering heeft het niet gedaan, de regering heeft het goedgekeurd. Als iemand zou ingrijpen bij OKD, dan waren het de hygiënisten ', voegde hij eraan toe.

OKD-mijnwerkers en hun contacten worden nu getest, maar sommigen klagen over communicatie met hygiëne en late kennisgeving van testresultaten. Spmmigen hebben na een week nog geen uitslag.

Ladislav Dušek, directeur van het Institute of Health Information and Statistics (ÚZIS), verklaarde dat er zonder Karviná een einde zou komen aan de epidemie in Tsjechië.
-------------------------------------------------------------------------
Coronavirus in Větrný Jeníkov. Tot nu toe 14 positief getest.

Větrný Jeníkov ging ongedeerd door de corona-crisis. Dit veranderde vorige week toen een persoon positief getest werd. Door de eerste besmette persoon werden ongeveer 30 mensen getest, 19 van hen kwamen uit het dorp, anderen waren degenen die de patiënt in de wachtkamer van het ziekenhuis ontmoetten. De infectie werd alleen bevestigd bij inwoners van het dorp. Het gemeentehuis, postkantoor en de kroeg zijn nu gesloten. Mensen werden gevraagd weer maskers te dragen en contacten te beperken.

De chef-hygiënist had op een persconferentie verklaard dat er in de stad een publieksevenement is gehouden om het museum te openen, dat werd bezocht door mensen van elders. Op 1 juli vond de opening plaats van de tentoonstelling over oorlogsluchtvaart. Volgens de burgemeester namen noch de geïnfecteerden, noch de getesten deel.

Bronnen oa english.radio.cz + seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Piraten omschrijven coronatests bij OKD-mijnwerkers als ontoereikend.

De oppositiepiratenpartij roept op tot landelijke tests voor het coronavirus in de OKD-kolenmijn in het Karviná-district. Dat zei vice-vicevoorzitter Olga Richterová donderdag voor een speciale zitting van het Huis van Afgevaardigden over de Corona-hotspot Karviná.

Minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch verzekerde woensdag tijdens de vergadering van de Gezondheidscommissie in de Tweede Kamer dat er een grootschalige testserie gepland staat. Kamerlid Zuzana Klusová uit Karviná had kritiek op het feit dat de werknemers van de ČSA-mijn inclusief de familieleden, tot dusver niet allemaal zijn getest. Er werd ook bezorgdheid geuit over de manier waarop de testresultaten aan de werknemers werden meegedeeld en dat ze lang moesten wachten.
Bron deutsch.radio.cz.
-------------------------------------------------
Het aantal nieuwe gevallen van coronavirus blijft boven de 100.

Het aantal nieuw geregistreerde gevallen van coronavirus in Tsjechië blijft voor de tweede dag op rij boven de 100. Volgens statistieken van het Tsjechische Ministerie van Volksgezondheid zijn er woensdag 129 nieuwe gevallen bijgekomen.
Op dit moment zijn er 137 opgenomen in het ziekenhuis met Covid-.19 waarvan 12 mensen in ernstige toestand.

Er zijn momenteel drie hotspots in Tsjechië, waaronder de stad Karviná in Moravië-Silezië, Církvice bij Kutná Hora en Větrný Jeníkov in de regio Jihlava.
Bron english.radio.cz.

corona 10 juli.PNG
Grafiek van aantal positief geteste personen op onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
In de weekenden wordt er minder getest.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
In het district Kutná Hora gelden per direct strengere hygiënemaatregelen

In reactie op een lokale uitbraak van het COVID-19-coronavirus in het Kutná Hora-district, hebben hygiënisten het dragen van masker in interne ruimtes verplicht. Er zijn weer beperkingen op openbare bijeenkomsten, bezoeken aan alle medische voorzieningen en bejaardentehuizen zijn verboden.
In restaurants moet men minimaal twee meter afstand houden. Er kunnen maximaal vier personen aan tafel zitten, met uitzondering van huisgenoten of geliefden. Er kunnen maximaal 500 mensen tegelijk in zwembaden zijn, er moet minimaal tien vierkante meter per persoon zijn.
De maatregel is van toepassing op het grondgebied van gemeenten met uitgebreide bevoegdheden in Kutná Hora en Čáslav, dat wil zeggen voor het hele district. Církvice, Křesetice, Úmonín en Červené Janovice hebben eerder het dragen van maskers geïntroduceerd in openbare afgesloten ruimtes.

De uitbraak begon in het dorp Církvice bij Kutná Hora in een vestiging van HR-partner CZE. Nu er gevallen begonnen te verschijnen buiten dit epicentrum, besloten hygiënisten om tegenmaatregelen te nemen in het hele district. Er zijn daar nu 39 bevestigde gevallen.

In het Oost-Boheemse Jihlava-district zijn ook vrees voor een uitbraak verschenen nadat drie verpleegkundigen in een verpleeghuis positief waren bevonden voor COVID-19 en nog eens zeven gevallen werden ontdekt. Tientallen zorgcliënten worden nu getest en de autoriteiten van Jihlava overwegen om het dragen van gezichtsmaskers in het openbaar vervoer opnieuw in te voeren.
-----------------------------------------------
Tsjechië verplaatst Servië en Montenegro naar de lijst met risicovolle coronavirus

Het Ministerie van Volksgezondheid in Praag heeft Servië en Montenegro op de lijst geplaatst van landen met een hoog risico om het coronavirus op te lopen. Als gevolg hiervan zullen Tsjechische burgers die momenteel in beide landen verblijven, een Covid 19-test moeten ondergaan wanneer ze vanaf 13 juli terugkeren of twee weken in quarantaine gaan. Burgers uit Servië en Montenegro mogen op hun beurt alleen om belangrijke redenen Tsjechië binnenkomen. De reden hiervoor is de epidemiologische situatie, die in beide landen merkbaar is verslechterd, informeerde vrijdag het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Buitenlandse Zaken in Tsjechië.
Het enige land in Europa dat in de "rode groep" blijft staan volgens de zogenaamde stoplichtclassificatie in dit land is Zweden.

Bronnen oa english.radio.cz + ceskenoviny.cz.
 

kuurgast

Donateur
Negen Tsjechen in het buitenland besmet, beperkingen voor zes staten vervallen

Afgelopen weekend meldde de Tsjechische minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch dat enkele van de eerste nieuwe gevallen van COVID-19 bevestigd werden door terugkerende toeristen na de heropening van de meeste Europese grenzen in de afgelopen maand. Van 1 tot en met 11 juli zijn negen van dergelijke gevallen geregistreerd in de centrale database met infectieziekten, waarvan drie in Slowakije, twee in Zweden en één in Kroatië, Groot-Brittannië, Hongarije en Servië.

Er zijn zes niet-Europese landen, die Tsjechië begin juli als veilig heeft aangemerkt. De burgers van Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Japan, Zuid-Korea en Thailand mogen zonder beperkingen naar Tsjechië.

Bronnen irozhlas.cz + news.expats.cz.
Lijst met nieuwe veilige landen op mzv.cz.

Ik zag vorige week een toename van corona gevallen in regio Liberec, dit blijken Oekraïners te zijn die daar werken in de fabrieken.
ben op dit ogenblik aan het overwinteren in Thailand
@rich? Thailand staat op de groene lijst. Je mag zonder test etc terugkeren naar Tsjechië.
 
https://news.expats.cz/weekly-czech...ational-couples-to-reunite-in-czech-republic/

Beëdigde verklaring genoeg voor ongehuwde internationale paren om zich onder nieuw voorstel in Tsjechië te herenigen.

De nieuwe maatregel zou echtparen helpen die elkaar al maanden niet meer konden zien vanwege de pandemie van het coronavirus en de sluitingen van de grenzen.

Buitenlandse paren die door de coronaviruscrisis van elkaar gescheiden waren, zouden zich binnenkort in Tsjechië kunnen herenigen onder een nieuw voorstel.

Minister van Buitenlandse Zaken Tomas Petricek (Sociaal-Democraten, CSSD) maakte donderdag bekend dat buitenlandse partners van Tsjechische burgers het land kunnen binnenkomen met een beëdigde verklaring.

De nieuwe maatregel zou paren helpen die elkaar al maanden niet meer konden zien vanwege de pandemie van het coronavirus en de sluitingen van de grenzen, zei Petricek. In de afgelopen maanden is het aantal coronavirusinfecties afgenomen en blijven infecties in een beperkt aantal regio's geïsoleerd.

Zijn voorstel zou alleen vereisen dat het paar een beëdigde verklaring zou indienen, ondertekend door de Tsjechische burger in het paar, die de verantwoordelijkheid voor de partner in het land op zich zou nemen.

De minister van Buitenlandse Zaken zegt dat hij honderden paren kent die worstelen in een situatie waarin ze hun geliefden niet kunnen zien, vooral wanneer een van de paren de burger is van een land buiten de Europese Unie. Hij voegde eraan toe dat de inspiratie voor de maatregel uit Oostenrijk en Denemarken kwam.

Zoals het er nu uitziet, mogen alleen mensen uit een selecte lijst van landen buiten de EU zonder problemen Tsjechië binnenkomen: Andorra, IJsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Zwitserland, het Vaticaan en Groot-Brittannië. Inwoners van de EU mogen Tsjechië zonder problemen binnenkomen, behalve uit landen met een rode zone zoals Zweden.

Vanaf maandag bevat die lijst ook Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Japan, Zuid-Korea en Thailand.

Mensen uit andere landen met een hoog risico, zoals de VS, kunnen alleen naar Tsjechië komen op basis van uitzonderingen die zijn vastgesteld door het ministerie van Volksgezondheid. Het is niet mogelijk om aan te komen voor toerisme.

(Google translate)
 
Nederland krijgt per 27 juli dezelfde regeling.
https://www.nu.nl/coronavirus/60648...e-eu-mag-per-27-juli-weer-naar-nederland.html

De versoepelde regeling is gebaseerd op de Deense werkwijze. In het Scandinavische land moeten koppels aan kunnen tonen dat zij al minimaal drie maanden een liefdesrelatie hebben. Ook moeten zij een contract ondertekenen waarin zij aangeven een koppel te zijn.

In Nederland is er vanaf 27 juli ook sprake van een dergelijke verklaring. Het koppel moet tevens een verblijfslocatie doorgeven én de geliefde van buiten de EU moet in het bezit zijn van een retourticket. Er kan een verzoek worden ingediend om het verblijf van drie maanden te verlengen.
 

kuurgast

Donateur
corona 19 juli.PNG
Afbeelding onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.


Het Coronavirus in Tsjechië groeit weer, het aantal geïnfecteerden nadert het maximum van april.


Het aantal nieuwe infecties met het coronavirus in Tsjechië op vrijdag was hetzelfde als de dagen ervoor. Meer specifiek zijn er vrijdag 130 gevallen toegevoegd, donderdag waren er 137 volgens de gegevens van het ministerie van Volksgezondheid. Het weekend is lager omdat dan minder getset wordt.

De grootste corona-hotspot in Tsjechië is nog steeds de Moravisch-Silezische regio. Om deze reden hebben het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Volksgezondheid op vrijdag bepaalde maatregelen ter bestrijding van het virus opnieuw ingevoerd, zoals een uitgebreidere maskervereiste.
Ondertussen is de maximale capaciteit van openbare evenementen beperkt tot 100 personen en bars, restaurants moeten gesloten zijn tussen 23.00 uur en 08.00 uur. Grensoverschrijdende werknemers moeten elke twee weken een negatieve COVID-19-test afleggen.
De regio keerde aldus gedeeltelijk terug naar de omstandigheden die in het hele land golden voordat de maatregelen in mei werden versoepeld.

De belangrijkste uitbraak van het coronavirus in het land is al enkele weken aan de gang in het noordoostelijke district Karviná in de regio, waar deze maatregelen al eerder in werking waren getreden. De directeur van het regionale epidemiologische bureau, Irena Martinková, zei dat de uitbreiding van deze maatregelen in de hele regio het gevolg was van de verspreiding van het virus van Karviná naar andere delen. De situatie in Karviná zelf is gestabiliseerd, zei ze.
Hygiënisten willen de strengere maatregelen binnen 14 dagen evalueren en indien nodig verlichten.

Het besluit werd zwaar bekritiseerd door de regionale gouverneur Ivo Vondrák, die de uitdrukking "over ons zonder ons" gebruikte, die vaak wordt gebruikt in verband met de Overeenkomst van München van 1938, toen de grootmachten van Europa ermee instemden het Sudetenland aan Duitsland af te staan zonder Tsjechoslowakije te raadplegen. Hij vertelde nieuwssite DenikN dat hij de beslissing alleen per post had vernomen en sommige maatregelen niet begreep. Ondertussen vergeleek de directeur van NEfestival, dat het jaarlijkse grootschalige Colors of Ostrava-festival zou vervangen, de beslissing met de staat van beleg en zei dat het Nefestival moet worden geannuleerd.

Het district Mělník in Midden-Bohemen is ook toegevoegd als nieuwe corona-haard. Hier zijn arbeiders in een bedrijf besmet en een hostel voor arbeiders.
Een ziekenhuis in Uherské Hradiště sloot woensdag zijn intensive care-afdeling nadat tien personeelsleden en twee patiënten de diagnose COVID-19 hadden gekregen.
Hygiënisten hebben deze week ook een infectie in kinderkampen geregistreerd, zoals Štramberk in de regio Novojíčín.
In Větrný Jeníkov in de regio Vysočina is het aantal geïnfecteerden gestopt.
De situatie is verbeterd in de regio Kutná Hora, waar het niet langer nodig is om maskers binnenshuis te dragen.

In totaal is het nieuwe virus ontdekt bij 13.795 mensen in Duitsland. 8732 van hen zijn nu hersteld, 358 mensen stierven in verband met de ziekte van Covid 19. De meeste mensen stierven met covid-19 in Praag en de minste in de regio Zlín.
Bij de meeste geïnfecteerde patiënten is de ziekte echter mild. 135 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen met coronavirus, 21 van hen hebben een ernstig beloop.
Tot op heden hebben laboratoria bijna 618.000 tests uitgevoerd.
---------------------------------------------------------
Verplichting om een masker te dragen in Vlčnov in Zuid-Moravië.

In de Zuid-Moravische gemeente Vlčnov is sinds zaterdagmiddag een masker verplicht in het openbaar vervoer en in gebouwen. Het districtskantoor heeft deze maatregel opgelegd nadat de tests voor het nieuwe coronavirus bij acht bewoners positief waren.

De volgorde in de gemeenschap van 3000 inwoners is van toepassing tot terugroeping, zei het. De burgemeester van Vlčnov had de bewoners al opgeroepen om op vrijdag een mondneusmasker te dragen.

Bronnen oa deutsch.radio.cz + echo24.cz.
 
Laatst bewerkt:
Ik vrees dat Tsjechië voor een tweede golf staat. In Oekraïne woedt het virus nu volop. Ook in Roemenië. Er zijn veel arbeidsmigranten uit deze landen. (160000 Oekraïners) En er is nog steeds veel verkeer tussen Tsjechië en deze landen. Wat wel opvalt is dat in de meeste ex-oostblok staten het virus veel minder dodelijk is. Zo is het virus in de voormalige DDR ongeveer 3 maal minder dodelijk dan in voormalig West-Duitsland. Mogelijk heeft het tuberculose vaccin dat in deze landen werd toegediend en in Tsjechië nog steeds hier mee te maken. Ik ben benieuwd wanneer Tsjechië met maatregelen komt om besmettingen vanuit oa Oekraïne tegen te gaan.

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-science-idUSKBN24B2RM
 
Laatst bewerkt door een moderator:

kuurgast

Donateur
Het is nog geen 2de golf, dan zou de dagelijkse toename 300 tot 400 moeten zijn.
Dit is voornamelijk gevolg van buitenlandse werknemers in industriële gebied nabij Poolse/Slowaakse grens.
 
Ook in andere plaatsen infectie uitbraken bij bedrijven waar veel arbeidsmigranten werken (oa Liberec). Mondkapjes worden vrijwel nergens meer gedragen. Afstand wordt ook niet gehouden. Overal werken arbeidsmigranten en die wonen met meer mensen in een kamer. Ik zie ze ook wel in veel kroegen. Nadat Tsjechië eerst bijna paranoia reageerde, zijn ze nu vrij onverschillig. Maar we zullen het zien. Ik ben er nog niet zo gerust op.
 

kuurgast

Donateur
corona 22 juli.PNG
Afbeelding onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

Voor het eerst heeft Tsjechië meer dan 5.000 patiënten met covid-19.

In Tsjechië zijn dinsdag 212 nieuwe gevallen bevestigd. Dit is het hoogste aantal sinds eind juni. Volgens het ministerie van Volksgezondheid waren er voor het eerst sinds het begin van de pandemie in Tsjechië voor het eerst meer dan 5.000 zieken.
Sinds begin maart, toen het nieuwe coronavirus voor het eerst werd ontdekt in Tsjechië, zijn 14.324 mensen ziek geworden. Meer dan 8.900 van hen zijn al hersteld van de ziekte en 360 patiënten met coronavirus zijn overleden.

Het Prague Hygiene Station informeerde over 59 mensen die ziek werden met covid-19 tijdens een feest in een nachtclub in Praag 2. Meer dan 120 mensen zitten in quarantaine. Voetballers van de Bohemians, Sparta en Dukla reserveteams behoren ook tot de geïnfecteerden.
Bron seznamzpravy.cz.
---------------------------------------------------------------------------
In de regio Liberec worden gezichtsmaskermaatregelen opnieuw ingevoerd als gevolg van sprong in coronavirusgevallen.

Het district Liberec rapporteerde de afgelopen week meer dan 24 patiënten per 100.000 inwoners, volgens de gegevens die het ministerie van Volksgezondheid heeft vrijgegeven.
Alleen in Karvina en Frydek-Mistek, twee districten in de regio Moravië-Silezië, met 62 en 38 patiënten per 100.000 inwoners is de situatie ernstiger.

Het verplichte dragen van gezichtsmaskers in gezondheids- en sociale zorginstellingen, apotheken en andere geselecteerde lokalen is opnieuw geïntroduceerd in de Liberec-regio vanwege het toenemende aantal nieuwe COVID-19-gevallen vanaf vrijdag, kondigde de regionale volksgezondheidsautoriteit (KHS) aan.
“We hebben besloten de gezichtsmaskerplicht opnieuw in te voeren in gezondheids- en sociale zorginstellingen, omdat dit de plaatsen zijn met zowel kwetsbare groepen mensen als het risico op infectie van het personeel. Andere maatregelen, zoals de maskers die in het openbaar vervoer en overal binnenshuis worden gedragen, zouden in overweging worden genomen als de situatie verder zou escaleren," zei Valenta.
Hij zei dat er voorlopig geen beperking van massa-evenementen wordt gepland.

In de tweede helft van juni zag de regio Liberec het aantal COVID-19-patiënten vooral toenemen in de industriële fabrieken in de regionale hoofdstad Liberec en in verband met buitenlandse arbeidskrachten.
Momenteel kalmeert de situatie in Liberec, een stad met ongeveer 100.000 inwoners, maar in de districten Ceska Lipa en Jablonec nad Nisou zijn nieuwe corona-haarden ontstaan.

De nieuwe gevallen zijn niet alleen in verband gebracht met buitenlandse werknemers, maar omvatten ook Tsjechen die uit Frankrijk zijn teruggekeerd of de infectie hebben opgelopen door zakelijke contacten in Midden-Bohemen.

Martin Puta, gouverneur van de Liberec-regio, zei dat de regio meer coronavirus-testpunten zal openen, aangezien er de afgelopen weken maar één is geweest in het Liberec-ziekenhuis. "Een nieuw testpunt wordt geopend in het Jablonec nad Nisou-ziekenhuis, waarschijnlijk vanaf vrijdag, en een ander wordt voorbereid door het Ceska Lipa-ziekenhuis in geval van nood," vertelde Puta aan CTK.
Afgezien van het huidige testpunt, zijn er door paramedici thuis monsters genomen van mensen, en enkele lokale bedrijven organiseerden het testen van hun personeel op de werkplek.
Bron news.expats.cz.
 
Vandaag 226 nieuwe gevallen. Het viel me gisteren al op dat in de supermarkt weer mensen met mondkapjes liepen in Semily. Als ze de boel niet onder controle krijgen, ben ik bang dat Tsjechië Kroatië achterna gaat dat sinds gisteren oranje is geworden. Dan is het voorlopig weer gedaan met reizen naar Tsjechië.
 

kuurgast

Donateur
Jak si vedeme v „boji“ proti šíření nákazy v porovnání se sousedy.
Hoe doen we het in de "strijd" tegen de verspreiding van de ziekte in vergelijking met onze buren?

Aantallen nieuw bevestigde gevallen van SARS-CoV-2-virusinfectie in geselecteerde landen sinds 1 juni 2020
corona 22 juli grafiek 1.PNG

Dagelijkse aantallen nieuw bevestigde gevallen van SARS-CoV-2-infectie in geselecteerde landen per miljoen inwoners vanaf 1 juni 2020.
corona 22 juli grafiek 2.PNG

Česká republika = Tsjechië rood
Slovensko = Slowakije donker blauw
Polsko = Polen groen
Německo = Duitsland bruin
Rakousko = Oostenrijk licht blauw

Tsjechië test minder dan de omringende landen.
Bron idnes.cz.
-------------------------------------------------
We zullen de invoering van landelijke maatregelen overwegen, zei Vojtěch na een ontmoeting met Babiš.

Tijdens de avond besprak premier Andrej Babiš met de minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch de huidige ontwikkelingen rond de coronavirusepidemie. Na de bijeenkomst kondigde Vojtěch aan dat hij zou overwegen om op vrijdag landelijke preventieve maatregelen te nemen tegen de verspreiding van de ziekte. Hij wilde de maatregelen niet specificeren, maar volgens hem zou het geen dramatische kwestie zijn, zoals de sluiting van hele economische sectoren en bedrijven.
"Het mag niet dramatisch zijn, we gaan zeker geen sectoren sluiten", aldus Vojtech. Hij sluit niet uit dat de maatregelen de vorm kunnen aannemen van het dragen van maskers binnenshuis of het verminderen van de capaciteit van massa-evenementen.
De test-capaciteit moet ook omhoog.
Bron idnes.cz.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan