Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Mijns inziens heeft de Tsjechische politiek deze slordige wijze van omgaan met mondkapjes en afstand houden, zelf veroorzaakt. Het was immers Babis c.s. die begin juni op TV aangaf, dat alles veilig was. Hij wilde de Tsjechen hun geliefde Kroatie niet onthouden. En dus vervielen feitelijk van de een op de andere dag alle maatregelen. Alles en iedereen die wel wisten waar ze over spraken gaven de waarschuwing dit niet te doen. Maar ja, de verkiezingen waren in oktober en politiek opportunisme is ook hier niemand vreemd.
Daarbij heeft ook de politiek zelf de mondkapjesplicht nog lang tegengehouden, de scholen te lang open gelaten en, met name in Praag, de nachtclubs en kroegen veel te lang opengelaten. In mijn optiek puur politiek opportunisme.

Babis ging nota bene naar Griekenland en Slovenie om de regeringen aldaar te bewegen Tsjechen doorgang te verlenen.
Na de zomervakanties kwam een vloedgolf van geinfecteerde Tsjechen terug uit Kroatie.
Onze premier en consorten hebben niet alleen boter op hun hoofd, maar hebben ook een kerkhof opgericht met hun wangedrag.
 
Sinds enkele dagen ligt de incidentie weer hoger in Tsjechië (1.551 gevallen per 100.000 inwoners de voorbije twee weken) en intussen ook in Luxemburg (1.459). In het Groothertogdom gaat het in absolute aantallen wel maar om 8.955 besmettingen tijdens voorbije twee weken, tegen ruim 152.000 in België.

De tabel geeft slechts een indicatie, want vergelijken tussen landen is moeilijk. Dat komt onder meer omdat ze verschillende teststrategieën hebben.

bron: hln.be


694
 
Laatst bewerkt:
De ergste situatie met nieuw besmette mensen in de Tsjechische Republiek is momenteel in de regio Pelhřimov, waar de afgelopen zeven dagen 1.223 besmette mensen per 100.000 inwoners zijn. Het op een na grootste incident is in het district Jindřichův Hradec en het derde is de regio Vsetín met 1.047 gevallen per honderdduizend inwoners.

De vakbonden stellen de regering voor om op 16 november of 13 november een vrije dag vast te stellen , die samen met het weekend en de nationale feestdag op 17 november de verspreiding van het coronavirus zou helpen voorkomen en de kritieke situatie in ziekenhuizen zou verbeteren. De voorzitter van de Tsjechisch-Moravische vakbondsconfederatie Josef Středula zei dit vandaag in het Tsjechische televisieprogramma Otázky Václava Moravec.

bron; aktualne.cz
 
Tsjech laat speelgoedhond uit tijdens avondklok

Bron: PZC - Matthias Van Den Bossche 08-11-20

Een Tsjech komt er vanaf met een vermaning na een opmerkelijke overtreding van de avondklok. De man liet vorige week na 21.00 uur zijn hond uit in de stad České Budějovice. De hond bleek pluchen speelgoed, zo stelden agenten en een cameraploeg vast.

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan heeft de Tsjechische regering een avondklok ingesteld die sinds woensdag van kracht is. Tussen 21.00 en 5.00 uur moeten de Tsjechen thuisblijven. Even de hond uitlaten mag wel.

Een cameraploeg volgde op de eerste avond twee agenten op hun patrouille door een verlaten České Budějovice, de grootste stad in Zuid-Bohemen. Groot was hun verbazing toen ze een man tegenkwamen die in het historische centrum een pluchen hond voorttrok. Hij had het speelgoed met riemen vastgemaakt aan een geïmproviseerde brancard. ,,Ik laat mijn hond uit, ik doe niets illegaals”, zei de man tegen de agenten. Hij overhandigde hen zijn identiteitskaart en kreeg de vraag alsnog huiswaarts te keren. "Het was een grap, ik heb er geen spijt van”, verklaarde hij later aan een lokale krant.

Net als ons land kampt Tsjechië met een tweede golf aan coronabesmettingen. De noodtoestand is op 5 oktober afgekondigd. Restaurants en scholen werden al gesloten, en op de meeste plaatsen zijn mondmaskers verplicht. Die maatregelen bleken niet voldoende, met een avondklok tot gevolg.
 

kuurgast

Donateur
Nieuw Tsjechisch en Engels-talig COVID-19-informatieportaal met informatie over de huidige beperkingen en meer.

De nieuwe site, die vrijdagavond is gelanceerd, is gemaakt door vrijwilligers van het Česko.Digital-initiatief.
Tijdens de afgelopen acht maanden van snel veranderende COVID-19-maatregelen is de Tsjechische regering er niet in geslaagd haar burgers en inwoners een centraal loket te bieden om een compleet overzicht te vinden van de huidige maatregelen, middelen, testinformatie en andere relevante gegevens.

Vrijdag werd echter een nieuw informatieportaal gelanceerd dat tot doel heeft al deze informatie op één gemakkelijke plaats op te nemen. Naast een Tsjechische versie bevat de nieuwe site ook uitgebreide informatie in het Engels.

De site wordt momenteel gepresenteerd in bètavorm en de informatie is mogelijk nog niet helemaal volledig. Bovendien bevat de Engelstalige versie momenteel geen volledige vertaling van alle informatie in de Tsjechische versie van de site.

Hoewel deze informatie kan worden verkregen via officiële instanties zoals het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid of het ministerie van Binnenlandse Zaken, kan het vaak moeilijk zijn om alle gegevens te doorzoeken. Vooral informatie in het Engels is vaak onvolledig of verouderd. Het nieuwe COVID-19-informatieportaal hoopt daar verandering in te brengen door op één centrale locatie antwoorden te bieden op alle veelgestelde vragen over corona.

De site bevat bijvoorbeeld niet alleen up-to-date informatie over waar Tsjechische ingezetenen momenteel verplicht zijn om een gezichtsmasker te dragen op binnen- en buitenlocaties, maar ook informatie over hoe je een gezichtsmasker kunt maken, hoe je uw gezichtsmasker moet verzorgen en hoe u huidproblemen kunt voorkomen die kunnen optreden als gevolg van het dragen van een gezichtsmasker.

De site biedt ook uitgebreide informatie over economische programma's voor COVID-19-noodhulp voor zowel bedrijven als individuen, maar deze informatie is nog niet volledig in het Engels vertaald.

De nieuwe site is het resultaat van een initiatief van TOP 09-parlementslid Dominik Feri, die de behoefte aan een duidelijk COVID-19-informatieportaal had vastgesteld en twee weken geleden met de Tsjechische premier Andrej Babiš instemde met de oprichting van de nieuwe site.
Feri verklaarde eerder dat hij het betreurde dat het acht maanden duurde voordat de Tsjechische Republiek een dergelijk informatieportaal beschikbaar had en dat er een lid van een oppositiepartij nodig was om de oprichting ervan voort te zetten.

De nieuwe site is samengesteld door vrijwilligers van het Česko.Digital-initiatief, een groep IT-professionals die sinds het begin van de COVID-19-epidemie hun vrije tijd besteden aan het verstrekken van nuttige projecten en informatie.

Naast het nieuwe COVID-19-informatieportaal was de groep ook verantwoordelijk voor het Dáme roušky-project, dat mensen die gezichtsmaskers maken in contact brengt met degenen die ze nodig hebben, en Učíme online, dat lokale scholen, leerkrachten en ouders helpt bij het verkrijgen van de het meeste uit onderwijs op afstand.

Hoewel de Tsjechische regering de afgelopen acht maanden niet in staat was om een soortgelijk hulpmiddel samen te stellen, slaagden Česko.Digital-vrijwilligers erin om de bètaversie in slechts twee weken te creëren en te lanceren.

Česko.Digital zal samenwerken met de officiële Tsjechische overheidspartner NAKIT om de komende weken en maanden up-to-date informatie te verstrekken over het nieuwe COVID-19-informatieportaal.
Bron expats.cz/czech-news.

Zie de nieuwe website op covid.gov.cz + covid.gov.cz/en.

Ik zie nu dat ze zelfs uitleg over hoax en fake nieuws hebben staan op covid.gov.cz/en/situations/hoaxes.

ergste situatie met nieuw besmette mensen in de Tsjechische Republiek is momenteel in de regio Pelhřimov,
De regio Pelhřimov is al lange tijd corona hotspot, vraag me nu wel af waarom?
Het waren daar vooral besmettingen in bejaardenhuizen, maar dat moet toch een keer onder controle zijn?
-------------------------------------------------------
7722 mensen haalden zaterdag een positieve test. Dit is minder dan vorige week, maar ook veel minder getest.
7.779 mensen liggen momenteel in het ziekenhuis met Covid-19, van wie er meer dan 1.196 in een ernstige toestand op IC verkeren. Dit is een hele kleine daling.
In totaal zijn nu in Tsjechië 4.703 mensen aan de ziekte overleden sinds het begin van de pandemie.
Bron onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
------------------------------------------------------------
In Praag zijn mensen meestal thuis vanwege covid en is de interesse in pubs afgenomen.

Het verkeer van mensen als gevolg van anticoronavirusmaatregelen is tot nu toe het meest afgenomen in Praag. Dit volgt uit een overzicht van de mobiliteit van mensen in afzonderlijke regio's, dat op Twitter werd geïnformeerd door het hoofd van de laboratoriumgroep van het ministerie van Volksgezondheid, Marián Hajdúch. Volgens hem komen de resultaten overeen met de afnemende nieuwe gevallen van covid-19 die voornamelijk in Praag zijn geïnfecteerd.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:
Ontwikkeling van coronavirus in het district Pelhřimov

Commentaar van de epidemioloog:
In de regio Vysočina wordt op langere termijn een verhoogde incidentie van COVID19-gevallen waargenomen, meer dan 870 gevallen per 100.000 inwoners worden gerapporteerd bij een incidentie van 7 dagen (dwz in% van de voorgaande week: 108%), en de 14-daagse toename is hoger dan 1.650 gevallen per 100.000. bevolking bevindt de slechtste situatie zich momenteel in de districten Jihlava en Žďár nad Sázavou, waar het 7-daagse aantal gevallen aanzienlijk boven het regionale gemiddelde ligt. In alle districten wordt ook een verhoogde detectie van gevallen bij de seniorenpopulatie waargenomen. Het aandeel gevallen in de leeftijdsgroep 65+ bedraagt circa 17% van het totale aantal. In het district Jihlava ligt het aandeel inbeslagnames onder de seniorenpopulatie zelfs nog hoger, rond de 20%. wat vervolgens wordt weerspiegeld in het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van de arrestatie van een kwetsbare, immuungecompromitteerde groep. In de districten Jihlava en Pelhřimov worden massale inbeslagnames waargenomen in medische instellingen. Op basis van de analyse van relevante parameters voor opname in individuele noodniveaus, inclusief epidemiologische criteria, werd besloten dat de regio Vysočina vanwege de trendmatige toename van de ziekte, inclusief het aantal gevallen zonder bekende infectiebron en een toenemend aantal gevallen blijf alert op niveau III, de zogenaamde rode zone.

bron: novinykraje.cz

Hier vind je per regio een stand van zaken betreffende het verloop van de ziekte:

https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19/stupne-pohotovosti#dalsi-informace-CZ0633
 
Laatst bewerkt:
De regio Pelhřimov is al lange tijd corona hotspot, vraag me nu wel af waarom?
Het waren daar vooral besmettingen in bejaardenhuizen, maar dat moet toch een keer onder controle zijn?

Het aantal besmettingen bij bejaarden ligt er nog steeds erg hoog, maar ook in het ziekenhuis zijn er al behoorlijk veel personeelsleden besmet, zie website plaatselijk ziekenhuis.

http://www.hospital-pe.cz/

Sinds woensdag 14 oktober 2020 beperkt het Pelhřimov-ziekenhuis geplande operaties op alle afdelingen. Na overleg binnen de Covid-groep, met als leden ziekenhuizen, een sanitairstation en een oprichter, staat de maatregel momenteel gepland voor 14 dagen. Acute zorg en ambulante zorg voor patiënten wordt nog steeds geboden. De reden voor deze maatregel is het toenemende aantal ziekenhuispatiënten met de ziekte van Covid-19, inclusief de noodzaak om extra bedden toe te wijzen aan patiënten met deze ziekte en de ongunstige epidemiologische situatie in het Pelhřimov-district.

Het aantal in het ziekenhuis opgenomen Covid-19-positieve patiënten is de afgelopen dagen toegenomen. Momenteel hebben we in totaal 22 patiënten, van wie er 2 in de ARO-afdeling worden opgenomen. De situatie evolueert voortdurend. Sinds gisteren heeft het ziekenhuis 17 werknemers in gearresteerde isolatie en 5 in quarantaine, en dit aantal zal naar verwachting toenemen ondanks de genomen maatregelen. Door de zorg te beperken tot procedures die kunnen worden uitgesteld, zorgen we voor voldoende personeel voor acute en gehospitaliseerde patiënten die deze zorg nu nodig hebben. Voorlopig verlenen wij de volledige ambulante zorg.

Het aantal patiënten op de afdeling spoedeisende hulp van ons ziekenhuis groeit ook, en het verzekeren van hun gezondheidstoestand vereist meer tijdrovend werk
 
Laatst bewerkt:
Hard getroffen Tsjechië meldt kleinste aantal positieve coronatests in 4 weken

Bron: nu.nl - 9 november 2020

Tsjechië heeft zondag 3.608 nieuwe positieve coronatests geregistreerd, blijkt maandag uit cijfers van de lokale autoriteiten. Dat is het kleinste aantal in vier weken tijd. Het land staat al weken met België bovenaan de EU-lijst met de meeste besmettingen per 100.000 inwoners.

Voor de vierde keer deze maand registreert Tsjechië minder dan tienduizend nieuwe besmettingen per dag. Het land met 10,7 miljoen inwoners telt 414.828 vastgestelde besmettingen met het coronavirus.

Sinds halverwege september is het totale aantal positieve coronatests in Tsjechië vertienvoudigd. Vorige week woensdag werden de meeste nieuwe gevallen op dagbasis gemeld: 15.729. Twee dagen na het dagrecord meldde het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid dat het land mogelijk voorbij de top van de besmettingspiek was.

Hoewel de situatie zich lijkt te stabiliseren, waarschuwen de autoriteiten dat de druk op de zorg voorlopig niet afneemt. Ziekenhuizen schalen veel non-urgente zorg af zodat ze alle opgenomen coronapatiënten kunnen behandelen.

Het officiële dodental in Tsjechië staat maandag op 4.858. Dat zijn er 177 meer dan zondag. De autoriteiten meldden in de afgelopen twee weken 24,5 sterfgevallen per 100.000 inwoners. Dat is fors meer dan in de twee andere landen met relatief veel sterfgevallen: België (18,5) en Hongarije (10,4).

Tsjechië voerde medio oktober een lockdown in om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. De regering heeft onder meer scholen, restaurants en diverse winkels gesloten. Ook geldt er een avondklok en mogen inwoners alleen hun huis verlaten als het noodzakelijk is.
 

kuurgast

Donateur
Maandag 2.354 positieve testen........teller bleef van 18.00uur tot 01.00uur gelijk staan.
Denk dat hier toch echt iets niet klopt...eerst maar een paar dagen aanzien, daarna pas geloven......

De relatief lage cijfers van de afgelopen dagen zijn te wijten aan een lager aantal tests. De verhouding van de positieve is nog steeds rond de 30%. Zondag werden 3.608 nieuwe infecties bevestigd en waren 13.690 mensen getest. Zaterdag 7.722 positief met 26.000 testen, terwijl afgelopen weken circa 40.000 testen per dag waren.

Het aantal patiënten dat momenteel met de ziekte in het ziekenhuis liggen is 7787, waarvan 1199 op IC. Het aantal ziekenhuisopnames is weer licht gestegen na een forse daling ten opzichte van het weekend.

Momenteel tonen statistieken aan dat 5028 sterfgevallen werden gediagnosticeerd met covid-19. Sterfgevallen worden met terugwerkende kracht toegevoegd aan voorgaande dagen. In Tsjechië sterven dagelijks gemiddeld 190 mensen in verband met de ziekte.
--------------------------------------------------------------
Blatný: Neem vier fijne dagen buiten de grote steden.

17 november is een Tsjechische vrije dag. Nu heeft de minister van Volksgezondheid Jan Blatný opgeroepen om maandag 16 november ook vrij te nemen. "Er is geen rechtsvorm voor de staat om het te bevelen. Beschouw het als mijn verzoek of een oproep voor maximaal gebruik van het thuiskantoor of feestdagen tijdens maandag 16 november, zodat de meesten van ons een fijne vier dagen buiten de grote steden kunnen doorbrengen met maximale contactbeperkingen. Het kan een grote impact hebben op de ontwikkeling van de epidemie ”, zei Blatný maandag.
-----------------------------------------------------------------
Dokter uit Liberec: Patiënten met corona zoeken laat hulp.

Sommige patiënten met corona zoeken laat hulp. Ze moeten een arts raadplegen als hun gezondheid niet binnen vijf dagen na ziekte verbetert. Dit geldt vooral voor oudere patiënten, zegt Adam Vitouš, hoofd van de afdeling infectieziekten van het regionale ziekenhuis van Liberec.
“We zien pas patiënten bij ons komen als ze moeite krijgen met ademhalen, bijvoorbeeld op de zevende of tiende dag. En daar bevinden we ons al in een situatie waarin we sommige medicijnen niet kunnen gebruiken en de gezondheidstoestand echt ernstig begint te worden", zei de arts.
Bron seznamzpravy.cz.
Alle cijfertjes en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

Nog even extra onder de aandacht brengen:
Nieuw Tsjechisch en Engels-talig COVID-19-informatieportaal met informatie over de huidige beperkingen en meer.
Zie de nieuwe website op covid.gov.cz + covid.gov.cz/en.
 
Maandag 2.354 positieve testen........teller bleef van 18.00uur tot 01.00uur gelijk staan.
Denk dat hier toch echt iets niet klopt...eerst maar een paar dagen aanzien, daarna pas geloven......
Klopt. Het zijn er uiteindelijk 6.048 geworden.

Vandaag (afgelopen donderdag) gemeld mbt Praag: 379(/100.000/7 dagen) "osob s pozitivni nakazou Covid 19". Eén van de laagste waarden in CR.
In Praag nu 265 (/100.000/7 dagen).
 
Lagere dagcijfers geven aan dat er weinig wordt getest, we zijn nog steeds ongeveer 30% van de positieve tests, maatregelen zijn duidelijk niet voldoende. Maar de epidemie kan deze of volgende week zijn hoogtepunt bereiken, zegt Jan Trnka, een biochemicus bij het Center for Modelling Biological and Social Processes. De situatie wordt gehouden door ondergefinancierde gezondheidszorg, de overheid onderschatte de epidemie, de grootste schuld was in communicatie, voegt hij eraan toe.
bron: aktualne.cz
 
Er is de laatste dagen inderdaad minder getest, wat de daling van het aantal gevallen deels verklaart. Maar ook op de grafiekjes van mzcr kun je zien dat het percentage van de tests die positief zijn, ook aan het dalen is. Ook in de grafiekjes van het aantal mensen in het ziekenhuis zie je een stabilisatie/daling. En dat het aantal afgenomen tests daalt, kan ook komen omdat zich minder mensen met klachten melden om zich te laten testen.
 
Er waren gisteren gewoon weer 12699 nieuwe besmettingen.
Als ze zo gaan variëren met het aantal testen dan zeggen die cijfers natuurlijk heel weinig (voorgaande 3 dagen waren er veel en veel minder positieve testen )
 
Laatst bewerkt door een moderator:

kuurgast

Donateur
@feertje22 de enige plek voor officiële Tsjechische cijfers en grafieken is onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.(al wordt daar wel eens wat gevogeld met aantallen)

Coronavirus in cijfers: 9016 nieuw besmettingen.

In Tsjechië zijn dinsdag meer dan 9.000 besmette mensen toegenomen. Dat zijn er drieduizend minder dan een week geleden. De laatste dagen is het echter ook aanzienlijk minder getest.
Maandag werden 6.047 gevallen bevestigd van in totaal 29.816 uitgevoerde tests. Dit is een aanzienlijke daling van het percentage positieve gevallen na bijna een maand, namelijk tot 20,3%.
Het aantal patiënten dat momenteel met de ziekte in het ziekenhuis is opgenomen, is 8059 en van 1191 patiënten is een ernstige aandoening geregistreerd (IC). Het aantal ziekenhuisopnames is weer gestegen na een forse daling ten opzichte van het weekend.
Tsjechië begon de week met meer dan 5.000 doden. Momenteel tonen statistieken aan dat 5.323 sterfgevallen zijn gediagnosticeerd met covid-19. Helaas komen daar nu dagelijks circa 180 bij.
Het R-getal zou nu R 0,9 zijn.
Bron seznamzpravy.cz.
----------------------------------------------------------
De voormalige president van de centrale bank ČNB Miroslav Singer had uitspraken gedaan in een artikel die door Seznam Zprávy werden weerlegt.
Een deel ervan heb ik eruit gehaald om dingen als immuniteit te verduidelijken en 2 varianten voor een toekomst scenario.


Tekst vertaling via goochel:
"Meer dan honderdduizend mensen die de afgelopen maand zijn besmet en daarvan zijn genezen, wonen nu bij ons. Kunnen sommigen van hen, met duidelijk lagere risico's voor zichzelf en de kleinere risico's van verspreiding van de ziekte, helpen bij de bescherming van degenen die onze zorg nodig hebben?"
Natuurlijk kunnen ze dat, maar het is waarschijnlijk niet mogelijk. En om veilig te zijn, zou hun immuniteit moeten worden getest. En in een tijd van de anti-covid we weten relatief weinig over immuniteit. Bovendien is het vaak een baan waarvoor kwalificaties vereist zijn. Maar ja, selectieve maatregelen afhankelijk van immuniteit kunnen een weg naar de toekomst zijn.

"Welke implicaties (dat er aan het einde van het jaar meer dan een miljoen van degenen zijn die de covid hebben doorstaan) voor andere scenario's van de verspreiding van de ziekte en het verwerven van immuniteit?"
Als we individuen die door de covid zijn gegaan en van covid zijn hersteld als immuun kunnen beschouwen (wat niet altijd zeker is), dan zouden we, met een miljoen genezen in de Tsjechische bevolking, de contacten niet hoeven terug te brengen tot 50 procent om de ontwikkeling van de epidemie om te keren (R = 0,8). , maar 56 procent zou voldoende zijn. Het antwoord is dus: het zou helpen, maar niet veel. Bovendien lijkt de immuniteit tegen covid niet eeuwig te duren, wat het algemene beeld nog ingewikkelder zal maken. Kortom, op "promo" kan niet veel worden vertrouwd.

"Een strategie van wachten op een vaccin en het minimaliseren van virusonderdrukking is een strategie om een onstabiele situatie te handhaven die neigt tot terugkerende explosies."

Er zijn twee scenario's.

Het eerste scenario. Twee weekenden in november staan een uitgebreide test op het programma en er wordt een groot evenement georganiseerd om kwetsbare groepen te helpen, waarbij het immuunsysteem met voorrang wordt betrokken.

Geïnfecteerde aantallen zullen stagneren en met bijna de helft dalen na twee testrondes. Het aantal ziekenhuisopnames begint te dalen, evenals het sterftecijfer. Winkels, restaurants, diensten en scholen gaan open en we winkelen zoals gewoonlijk met Kerstmis.

In december beginnen de cijfers weer te stijgen, maar niemand zal zich zorgen maken. We zullen Kerstmis nog steeds relatief rustig doorbrengen, ook al worden er dagelijks 8000 besmet en zullen ziekenhuizen weer vol raken. "Hetzelfde was hier in oktober en we hebben het gedaan", horen we.

In januari begint het echter weer te verkrappen. Paramedici, nog steeds uitgeput van de herfst, beginnen alarm te slaan. Ondertussen verspreidt de ziekte zich naar grote bedrijven omdat hun interne maatregelen niet bestand zijn tegen druk van buitenaf. De meeste werknemers lopen niet direct risico, maar ze protesteren: wat als ik het op het werk betrap en mijn moeder besmet? Mijn kind heeft een verzwakte immuniteit, iedereen heeft het op school, ik wil hem thuis laten ...

Dus de medische lobby zal worden vergezeld door de economische lobby (dezelfde die zich tegen de maatregelen verzette). Zelfs geïsoleerde verpleeghuizen kunnen de aanval van buitenaf niet weerstaan, waardoor het aantal opgenomen patiënten blijft toenemen. De prevalentie van de ziekte zal de infectie een beetje vertragen, maar zelfs drie miljoen geïnfecteerden zullen niet genoeg zijn om de toename te stoppen.
Eind januari hebben we hier verdere maatregelen en zijn in een onstabiele situatie die neigt tot terugkerende explosies van de ziekte.

Het tweede scenario. De regering zal voor een beperkte tijd een lockdown á la Israël of Wales invoeren. Huishoudens mogen niet omgaan met anderen en degenen die dat kunnen werken vanuit huis, alle openbare ontmoetingsplaatsen zijn gesloten. Omdat de epidemie veel meer is "onderweg" dan in deze landen zal de lockdown minimaal vier weken moeten duren.

Met kerst kopen we net als de Belgen in e-shops, we schrappen de kerstmarkten dit jaar, kinderen (met uitzondering van de eerste en tweede klas) zullen dit jaar niet meer naar school gaan. De overheid is echter niet lui en zal de gewonnen tijd gebruiken om deze keer de test- en traceercapaciteiten echt te versterken.

Rond de jaarwisseling daalt het aantal nieuw gedetecteerde personen tot één tot tweeduizend per dag, ziekenhuizen worden ontlast, dus langzaamaan wordt het tijd om te "ontspannen". Ten eerste gaan de eerste klassen van scholen open, tot nu toe gaat maar de helft van de kinderen altijd naar school, de tweede helft is thuis en volgende week wisselen ze elkaar af. De regering is terughoudend met het losdraaien, omdat ze weet dat zodra de aantallen de "traceerbare" limiet overschrijden, ze de schroeven weer moet aandraaien.

De winter zal op de een of andere manier overleven, we zullen niet veel dingen kunnen doen, maar iedereen zal uitkijken naar de lente voor de tuinen, buitenreizen en (met een test heen en terug) naar de zee. Mensen zullen sterven aan covid, maar het zullen er niet elke dag honderden zijn, maar tientallen.

De situatie zal niet prettig zijn, maar wel relatief stabiel. En ondertussen zal de wereld een half jaar slimmer zijn in het vechten tegen de "pandemie".

Beoordeel zelf welk scenario de economie meer verpest.
Bron seznamzpravy.cz.

De volgende grafiek toont de evolutie van het reproductiegetal R en de vermindering van contacten.
corona 11 november r getal.PNG
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Het groeitempo van nieuwe gevallen vertraagt gedurende enkele dagen.
Laboratoria ontdekten 7874 positieve tests voor coronavirus, het aantal afgenomen testen is nog niet bekend.
Het reproductiegetal is 0,8.

Het is ook afgenomen bij ziekenhuisopname, er zijn 7564 patiënten in ziekenhuizen, waarvan 1120 in een ernstige toestand.
Het aantal opnames in ziekenhuizen moet de piek van vorige week woensdag nog krijgen.
Maar het aantal doden blijft stijgen: sinds begin november stierven meer dan 2.000 mensen aan het coronavirus. Volgens de huidige gegevens van het ministerie zijn donderdag 91 overleden, maar met verdere updates nemen de gegevens over slachtoffers meestal toe.

Van de regio's wordt Havlíčkův Brod nu het meest getroffen door de verspreiding van de ziekte, waar ze de afgelopen zeven dagen 813 infecties per 100.000 inwoners hebben geregistreerd. Het wordt gevolgd door de regio Pelhřimov met 773 besmette mensen per 100.000 inwoners, en er werden ook meer dan 700 gegevens verkregen in het district Strakonice. Het beste situatie is Praag-West, waar de afgelopen zeven dagen 202 gevallen van coronavirus per 100.000 inwoners waren. In Praag waren er 214 herberekende gevallen.

Een nieuw evaluatiesysteem voor versoepelende of verscherpte maatregelen, PES genaamd, zou vrijdag op een persconferentie op het ministerie van Volksgezondheid moeten worden gepresenteerd. Het zal twee niveaus hebben. De eerste vorm van de tabel bepaalt de mate van beperking in het algemeen, de tweede werkt maatregelen op individuele gebieden uit.

Winkels en diensten zouden begin december kunnen openen. Maar met hygiënische beperkingen, zei minister Havlíček.

Eerste en tweede klassers keren volgende week terug naar school.
Bronnen seznamzpravy.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz.
Alle cijfertjes en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

Andrej Babiš zei lange tijd dat Tsjechië het beste was in corona en ze de minste doden hadden.
Nu klopt dat niet meer en zijn er mensen rondom hem die het publiceren van sterftecijfers wil stoppen, onder het mom dat mensen er depressief van worden.
 
Laatst bewerkt:
De epidemiologische situatie zal opnieuw worden vertegenwoordigd door het PES-evaluatiesysteem

Gemaakt: 13 november 2020 Laatste update: 13 november 2020

Het ministerie van Volksgezondheid zal de huidige epidemiologische situatie opnieuw in kaart brengen met behulp van de PES-risicoscore (anti-epidemisch systeem). De regio's worden ingedeeld in vijf niveaus, waarvan ook de relevante anti-epidemische maatregelen zullen afhangen. Het nieuwe evaluatiesysteem zorgt voor een betere leesbaarheid en voorspelbaarheid van de epidemiologische ontwikkeling.De classificatie van regio's in de juiste niveaus zal gebaseerd zijn op epidemiologische indicatoren, zoals 14-daagse incidentie per 100.000 inwoners, vereenvoudigde berekening van het reproductieve aantal, positiviteit van tests en ook 14-daagse incidentie per 100.000 inwoners gericht op seniorengroepen.

De huidige epidemiologische situatie, inclusief de ontwikkelingen in de nabije toekomst, wordt weergegeven met een score op een schaal van 0-100. De score wordt voor de hele regio in kleur geëvalueerd, maar de waarden zijn ook berekenbaar voor lagere administratieve eenheden. Volgens de score worden de regio's ingedeeld in vijf alarmniveaus, gevolgd door passende anti-epidemische maatregelen met betrekking tot bijvoorbeeld sluiers, bijeenkomsten, winkels, cultuur of onderwijs.

"Epidemiologische indicatoren en gegevens van de afgelopen twee weken geven ons aan dat Tsjechië waarschijnlijk achter het breekpunt van de epidemie zit. We hebben daarom besloten dat het gepast zou zijn dat leerlingen van het eerste en tweede leerjaar op 18 november weer naar school gaan. Maar het zou een vergissing zijn te denken dat de epidemie in Tsjechië voorbij is. Integendeel, we verwachten dat het aantal nieuw positief gediagnosticeerde patiënten relatief hoog zal blijven ”, zegt minister van Volksgezondheid Jan Blatný over de huidige situatie.

De nieuwe score, die wordt ontwikkeld in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, IHIS en universitaire experts, zal worden berekend en geïmplementeerd in het online systeem van het Institute of Health Information and Statistics.

"Het belangrijkste doel van de nieuwe PES-beoordeling is om de leesbaarheid en voorspelbaarheid van de huidige epidemiologische situatie te vergroten. We willen dat het publiek een idee heeft van de situatie in hun regio en of ze zich moeten voorbereiden op ontmanteling of dat ze de maatregelen moeten aanscherpen. Alleen parameters die elke burger kan evalueren en berekenen op basis van beschikbare gegevens, zullen in de score worden ingebouwd ”, beschrijft het nieuwe evaluatiesysteem, minister van Volksgezondheid Jan Blatný.

Vanwege de huidige epidemiologische situatie zijn enkele algemene maatregelen van de regering van de Tsjechische Republiek van toepassing. Ze hebben bijvoorbeeld betrekking op het verbod om 's nachts uit te gaan, het verplicht dragen van sluiers of de regels van het thuiskantoor, als de aard van het werk dit toelaat.

"Als we het huidige aantal nieuw gediagnosticeerde positieve gevallen niet alleen willen behouden, maar vooral verminderen, is het erg belangrijk om de bestaande maatregelen strikt te volgen. Ik kan met name de 3V-regels noemen: grondig wassen en ontsmetten van de handen, sluiers dragen en afstand houden . Het naleven van deze regels is nog belangrijker als het gaat om contact met ouderen en zieken ”, zegt Jarmila Rážová, hoofdhygiënist van de Tsjechische Republiek.

Positief nieuws is ook de verlaging van het voortplantingsgetal R, dat aangeeft hoeveel mensen een gemiddelde positieve patiënt kan infecteren: “De waarde van het voortplantingsgetal werd bereikt tot 0,8. Als we doorgaan met het naleven van de toepasselijke maatregelen, is het zeer waarschijnlijk en voorspelbaar dat de waarde ervan nog meer zal dalen ”, legt Ladislav Dušek, directeur van het Instituut voor Gezondheidsinformatie en Statistiek , uit over de voorwaarden om een gunstige ontwikkeling te behouden.

Huidige metingen, aantallen positief gediagnosticeerde patiënten en andere informatie met betrekking tot de COVID-19-epidemie kunnen worden bekeken op de website van het ministerie van Volksgezondheid voor het coronavirus koronavirus.mzcr.cz of op het overheidsportaal covid.gov.cz.
bron: www.mzcr.cz
 
Pandemisch
systeem

Op dit moment niveau 5, blauw dus!
Risico-index 76-100


Neus- en mondbescherming In alle binnenruimtes en op geselecteerde publiek toegankelijke plaatsen
Massa-evenementen in binnen- en buitenruimtes 2 personen
Bruiloften, begrafenissen en diensten Maximaal 15 personen
Bezoeken aan medische en sociale voorzieningen Verbod op bezoek overal behalve op bepaalde uitzonderingen
Beperkingen op het vrije verkeer van personen Nachtklok van 21-5 uur
Beperkingen op de werking van openbare autoriteiten en administratieve autoriteiten Beperking van kantooruren alleen voor de noodzakelijke agenda, thuiskantoor
Het aanbieden van accommodatiediensten Accommodatiebeperkingen
Opleiding Afstandsonderwijs op alle niveaus behalve kleuterscholen, speciale scholen en 1e en 2e leerjaar van de basisschool + specifieke gevallen
Sportcompetities Professionele wedstrijden zonder toeschouwers en in een specifieke modus. Amateurwedstrijden verboden
Recreatieve sporten Binnensportterreinen gesloten. U kunt buiten sporten, voor maximaal 2 personen
Zwembaden, wellnesscentra Gesloten, behalve voor zorgverleners
Cultuur Verbod op culturele evenementen, professionele kunstenaars in een specifiek regime.
Musea, galerijen Gesloten
Kastelen en kastelen, monumenten Gesloten
Bibliotheken Alleen contactloze uitgifte en teruggave van leningen
Spellen, casino's, wedkantoren Gesloten
Horecagelegenheden Het restaurant heeft alleen af en toe een serviceloket buiten de avondklok
Alcoholgebruik op openbare plaatsen Verbod op consumptie
Winkelcentra Alleen de verkoop van basisbenodigdheden en de uitgifte van op afstand bestelde goederen zijn toegestaan. Beperking van het aantal personen (1 persoon per 15 m2 operatiegebied), afstand van 2 m tussen klanten, regime en organisatorische maatregelen, wachtrijbeheer (binnen en buiten). Open buiten de avondklok. Gesloten op zon- en feestdagen.
Kleinhandel Alleen de verkoop van basisbenodigdheden en de uitgifte van op afstand bestelde goederen zijn toegestaan. Beperking van het aantal personen (1 persoon per 15 m2 operatiegebied), afstand van 2 m tussen klanten, regime en organisatorische maatregelen, wachtrijbeheer (binnen en buiten). Open buiten de avondklok. Gesloten op zon- en feestdagen
Andere diensten met vestiging Gesloten
Bedrijfsentiteiten - productie- en magazijnactiviteiten Maatregelen op het gebied van organisatie en regime. Testen aanbevolen
Bedrijfsentiteiten - kantoor- en andere activiteiten Thuiskantoor waar mogelijk
Spa Alleen verstrekking van gezondheidsdiensten. Beperking van het aantal patiënten in één kamer
Gevangenis Geen bezoeken
De noodzaak om de noodtoestand af te kondigen Ja
Controle op naleving van de maatregelen Politie / ORP

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/...tiepidemicky-system.A201113_093502_domaci_knn
 

kuurgast

Donateur
De huidige risicoscore zie interactieve kaart regio's "Rizikové skóre v krajích" en gemeenten "Rizikové skóre v obcích" op seznamzpravy.cz.
Je kan met muis over de kaart gaan of plaatsnaam ingeven, dan zie je getal tussen 0 en 100 wat betrekking heeft op de te nemen maatregelen.
Nu is de score gemiddeld 73.
Kleuren van kaart zijn tot < 20 groen, 21 - 40 geel, 41 - 60 oranje, 61 - 75 rood, hoger dan > 76 fialová=paars.
De afkorting PES is ook Tsjechische woord voor hond, vandaar de hond op het kleurenschema.
Het PES-evaluatiesysteem is nu nog alleen in Tsjechisch, zie PDF koronavirus.mzcr.cz.

Als het eind november naar niveau vier zakt, kunnen maximaal zes mensen elkaar ontmoeten, worden maximaal 20 mensen toegelaten op de bruiloft en wordt uitgaan vanaf 23.00 uur verboden. Volgens het systeem konden eersteklassers en tweedeklassers persoonlijk naar school gaan.

Recreatieve sporten, zwembaden en wellnesscentra, maar ook kastelen en kastelen of alcoholgebruik in openbare plaatsen, hebben hun eigen lijn in de tabel met maatregelen - dit is verboden in het vierde en vijfde niveau.

Volgens de tabel zijn alle risiconiveaus en de eraan toegewezen maatregelen echter gekoppeld aan de uitgeroepen noodtoestand, voornamelijk als gevolg van samenkomst tussen mensen beperkingen. Donderdag liet de minister al weten dat zonder de noodtoestand, die momenteel afloopt op 20 november, de maatregelen waardeloos zouden zijn.
Tijdens een persconferentie op vrijdag zei de heer Blatný dat hij zal voorstellen de huidige noodtoestand, die duurt tot 20 november, met nog eens 30 dagen te verlengen. Ook gaf hij aan dat de huidige maatregelen op zijn vroegst op 23 november versoepeld kunnen worden.
-----------------------------------------------
Gemeentelijke rechtbank van Praag: onvoldoende bewijs voor regelgeving waarbij maskers buitenshuis moeten worden gedragen.

Maskervereisten blijven van kracht tot 21 november, waarna de Tsjechische regering nieuw bewijs zal moeten leveren om de verordening voort te zetten.
Volgens de rechtbank is het ministerie alleen doorgegaan met eerdere onderbouwingen van de maatregel en heeft het geen nieuwe gegevens aangeleverd waarom maatregelen verder aangescherpt moesten worden. De huidige beperking, die op 21 oktober is ingevoerd - het dragen van maskers in de buitenruimte van gemeenten en in auto's - blijft van kracht tot 21 november, waarna de Tsjechische regering nieuw bewijs moet leveren om de verordening voort te zetten.
---------------------------------------------------------------------
Een klein wonder in Brno. Vrouw met een ernstig Covid-19 beviel van een gezonde zoon tijdens coma.

6658985_.jpg


Een 31-jarige vrouw uit Brno beviel van een gezonde babyjongen terwijl ze net in coma lag als gevolg van een Covid-19-infectie, meldde het Tsjechische persbureau vrijdag. De baby werd eind oktober geboren, ongeveer twee maanden voor de uitgerekende datum.
De vrouw werd in haar 30e zwangerschapsweek opgenomen in het ziekenhuis van de Broeders van Barmhartigheid (Nemocnice Milosrdných bratří) met een ernstige longontsteking veroorzaakt door Covid-19. Eerst werd ze door de doktoren naar de intensive care gebracht. Maar toen haar vitale functies begonnen te falen werd ze in coma gebracht en aangesloten op kunstmatige longventilatie waarna de artsen besloten om de baby te halen via een keizersnede. De babyjongen, Josef genaamd, werd geboren met een gewicht van 1650 gram.
Na de bevalling werd de baby vervoerd naar het kraamkliniek van de faculteit, waar ze gespecialiseerd zijn in pasgeborenen met een laag geboortegewicht. De jongen bracht enkele dagen door in de couveuse op de Graanmarkt. Het ging goed met hem, dus zijn familie kan voor hem zorgen. De moeder werd na 11 dagen wakker uit de kunstmatige slaap. Ze is woensdag uit het ziekenhuis ontslagen en blij thuis te zijn met haar 3 kinderen.

Bronnen oa english.radio.cz + expats.cz.
Baby foto blesk.cz.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan