Tsjechië en Corona

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door kuurgast, 02-02-2020.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Dinsdag waren 15.663 nieuw bevestigde gevallen van corona in Tsjechië.
  Het aantal ziekenhuisopnames bedraagt 6.191, van wie er meer dan 900 in ernstige toestand op IC verkeren.
  Sinds maart zijn 2.547 geïnfecteerden overleden.
  Alle cijfertjes en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
   
 2. Zo triestig leeg het plein in Vrchlabi, zie ik op de webcam.
  Helaas het is niet anders, maar hopen dat het snel de goede kant opgaat!
   
  Plank vindt dit leuk/interessant.
 3. Ik zag bij Snezka dan wel weer wat meer wandelaars :)
  Dat mag ook nog steeds.
   
 4. Tsjechië steekt België opnieuw voorbij: hoogste aantal besmettingen per 100.000 inwoners

  Tsjechië heeft opnieuw méér coronabesmettingen dan ons land en is zo de slechtste in Europa. In Tsjechië zijn er nu 1448,7 besmettingen per 100.000 inwoners. In België zijn er 1424,2 besmettingen per 100.000 inwoners. Er is wel een kanttekening te plaatsen bij dat aantal, want door de gewijzigde teststrategie in ons land is het moeilijk om cijfers te vergelijken. Sinds vorige week woensdag worden mensen zonder symptomen, mensen die een risicocontact hadden of mensen die terugkeren uit een rode zone immers niet meer getest.

  bron:https://www.vrt.be/vrtnws/nl
   
 5. Bedankt voor alle medeleven bij het overlijden van mijn schoonvader.
   
 6. Wat een drama's, gecondoleerd Olivier..
   
 7. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Woensdag waren er 12.977 gevallen van coronabesmetting in Tsjechië. Het lagere aantal kan te wijten zijn aan het feit dat het een feestdag was en dat er daarom waarschijnlijk minder getest is. Hoeveel tests er waren, zal vanmiddag om zes uur bekend zijn.

  Het aantal patiënten dat momenteel in het ziekenhuis is opgenomen, is 6.624; 962 daarvan verkeren in ernstige toestand. Ziekenhuizen registreerden gisteren een stijging van 433 ziekenhuisopnames.
  Gisteren zijn ook 74 doden aan de statistieken toegevoegd. Dit zijn tussentijdse cijfers die statistici de komende dagen moeten verwerken. Andere sterfgevallen werden met terugwerkende kracht toegevoegd aan voorgaande dagen. De zwartste dag van de epidemie is maandag met 146 doden. Sinds maart zijn 2.675 geïnfecteerden overleden.

  In Tsjechië sterven dagelijks gemiddeld 110 mensen in verband met de ziekte.

  Bron seznamzpravy.cz.
  Alle cijfertjes en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

  --------------------------------------------------------------

  Data-analisten: lockdown onvermijdelijk

  Volgens het Center for Modelling of Biological and Social Processes (BISOP) zal een strikte lockdown onvermijdelijk zijn als de epidemie voor Kerstmis onder controle moet zijn.

  Het zou ook een verbod moeten bevatten voor mensen om buiten werk en gezin te ontmoeten, zei het centrum in een persbericht. Het BISOP-onderzoeksteam bestaat uit zeventien wetenschappers van de Academie van Wetenschappen van de Tsjechische Republiek, Charles University en het CERGE-EI-instituut.

  Volgens de directeur van het centrum, René Levínský, zou een strikte lockdown een vermindering van het aantal contacten met 60 tot 70 procent betekenen, een aanwezigheid op de werkplek met 50 tot 60 procent, verplichte gezichtsmaskers en een hoge mate van naleving van de opgelegde beschermende maatregelen.

  Uit een recent onderzoek is gebleken dat een derde van de Tsjechen tegen de beperkingen is en 27 procent nog steeds weigert gezichtsmaskers te dragen.

  Bron english.radio.cz.
   
 8. Als aanvulling op het bericht van Kuurgast het volgende:
  Alle niet noodzakelijk zorg in ziekenhuizen wordt gestopt. Afdelingen worden omgebouwd naar COVID afdelingen. De ziekenhuizen lopen momenteel zo over, dat de reguliere IC's het niet meer aankunnen. Tel daarbij op dat er bijna 3000 artsen en een veelvoud daarvan aan verpleegkundigen thuis zitten of met COVID of in quarantaine en je hebt een groot probleem.
  Daar waar het dus kan worden alles leeggeruimd en worden dit COVID afdelingen.
   
 9. @Olivier: Dus niet zo heel veel anders dan in Nederland.
  In Nederland het gevolg van de marktwerking. Hoe dat in Tsjechië zit, weet ik niet.
  Commercieel gezien kan je niet 5000 extra bedden in het ziekenhuis en 1000 extra IC plekken gedurende jaren in stand houden inclusief het daarbij horende personeel, als die niet gebruikt worden. Normaal gesproken zouden die ook nooit gebruikt worden, maar nu met Covid is alles anders. De vraag is of je de capaciteit de komende jaren moet gaan opschalen omdat het na covid-19 ongetwijfeld ook weer een covid-21 etc gaat komen. Dit met alle gevolgen van dien voor de zorgkosten die toch al de pan uitrijzen, maar dan nog veel hoger gaan worden. Voor wat covid-19 betreft heb je daar nu niets aan en moet je zorgen dat je het kunt rooien met dat wat je hebt. In Nederland proberen ze daar sterk op te sturen met de maatregelen die ze nemen. In Tsjechië sturen ze daar mogelijk wat minder op, waardoor het mogelijk verder uit de klauwen gaat lopen. Ik zeg mogelijk, omdat ik dat dus niet weet. Misschien jij wel Olivier?
   
 10. Overzicht:

  maart»

  Aan het begin van de maand hebben tests in Tsjechië de eerste besmettingsgevallen aan het licht gebracht. Minder dan twee weken later riep de regering de noodtoestand uit, sloot theaters, restaurants, stadions ... De grenzen waren gesloten. Beperkingen toepassen op het vrije verkeer. Mondkapjes zijn verplicht. Aan het einde van de maand zijn er in totaal 3314 bevestigde gevallen ...

  april»
  De regering heeft de noodtoestand verlengd. De geïntroduceerde beperkingen zijn van toepassing. Het hoogste maandelijkse aantal bevestigde gevallen van covid-19 is iets meer dan 300. Anders blijft het meestal onder de honderd. Grenzen zijn geleidelijk heropend voor ten minste enkele staten. Aan het einde van de maand zijn er in totaal 7695 bevestigde gevallen sinds het begin van de pandemie ...

  mei»
  In de tweede week werden winkelcentra en restauranttuinen geopend. De noodtoestand eindigde halverwege de maand. Ook restaurants gingen eind van de maand open en begin juni is het dragen van mondkapjes niet meer verplicht . Aan het einde van de maand zijn er in totaal 9285 bevestigde gevallen sinds het begin van de pandemie ...

  juni»
  Premier Andrej Babiš verzekert dat Tsjechië klaar is voor de tweede golf. Tegelijkertijd belooft hij dat hij geen alomvattende maatregelen meer zal nemen. Roman Prymula, de toenmalige regeringscommissaris voor gezondheidsonderzoek, beweert op televisie dat de tweede golf waarschijnlijk niet zal komen. Aan het einde van de maand zijn er in totaal 11.972 bevestigde gevallen sinds het begin van de pandemie ...

  juli»
  De regeringscoalitie torpedeert de pogingen van een deel van de oppositie om de regering te dwingen de komende maanden een strategie te presenteren om de pandemie te bestrijden. Premier Andrej Babiš (JA) leidt de Gezondheidsrisicoraad, die het virus moet bestrijden. Aan het einde van de maand zijn er in totaal 16.560 bevestigde gevallen sinds het begin van de pandemie ...

  augustus»
  Het Institute of Health Information schat het reproductieve aantal van het virus op 1,26 in gegevens voor de overheid. Dit betekent een gevaarlijke toename van het aantal geïnfecteerden in de komende maanden. Minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch (JA) beveelt het dragen van mondkapjes binnenshuis. Premier Andrej Babiš annuleert de maatregel onmiddellijk en neemt er de politieke verantwoordelijkheid voor. Aan het einde van de maand zijn er in totaal 24.614 bevestigde gevallen sinds het begin van de pandemie ...

  september»
  Het geïnfecteerden-volgsysteem crasht. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat dit een belangrijk instrument is in de strijd tegen het virus. Het is voor hygiënisten niet meer mogelijk om alle risicovolle contacten op te sporen. Premier Andrej Babiš (JA) moedigt de oppositie in een van de debatten in de Kamer van Afgevaardigden aan om de tuinierwet aan te pakken in plaats van de covid. De regering weigert ingrijpende maatregelen te nemen. Het aantal sterfgevallen gerelateerd aan covid-19 bedroeg meer dan 600 en voor het eerst waren meer dan duizend mensen in ziekenhuizen vanwege covid-19. Aan het einde van de maand waren er in totaal 70.758 bevestigde gevallen sinds het begin van de pandemie ...

  oktober»
  De regionale verkiezingen zijn voorbij. Na het afkondigen van de noodtoestand legt de overheid beperkingen op die zij voorheen niet nodig achtte. Andrej Babiš weigert iets verkeerds te doen. CNN rapporteert over Tsjechië als het land met de meeste nieuwe gevallen ter wereld per miljoen mensen. “Veils hebben van Tsjechië de premier van Europa gemaakt. Nu hebben ze het gedaan", luidt de kop.
   
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.
 11. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Donderdag waren 13.051 nieuw bevestigde gevallen van corona in Tsjechië.
  Het aantal ziekenhuisopnames bedraagt 6.604, van wie er meer dan 962 in ernstige toestand op IC verkeren.
  Sinds maart zijn 2.862 geïnfecteerden overleden. De zwartste dag van de epidemie was dinsdag met 159 doden.

  Het geeft hoop dat het R-getal gedaald is naar R 1,1. Wat nog steeds betekent dat de infectie zich exponentieel verspreidt, maar de snelheid van verspreiding geleidelijk afneemt. Om de epidemie onder controle te krijgen, moet deze minimaal R 0,8 worden.
  Nu afwachten of dit ook zichtbaar wordt in aantal positieve testresultaten. Positieve testpercentages van meer dan 30 procent zijn de laatste tijd gebruikelijk, wat suggereert dat er veel meer infecties in de populatie zijn dan kunnen worden gedetecteerd.

  De beddencapaciteit in Tsjechië is nog voldoende, maar in sommige regio's nadert het de rand van de capaciteit.
  -------------------------------
  Dokter Jan Blatný aangesteld als minister van Volksgezondheid.

  Dokter Jan Blatný is benoemd tot Tsjechische minister van Volksgezondheid. Hij werd donderdag door president Miloš Zeman aangesteld in zijn Lány-residentie nabij Praag.
  'Ga niet naar Vyšehrad, daar is het gevaarlijk', zei Zeman tegen Blatný.
  De verschuiving kwam minder dan een week nadat de vorige minister, Roman Prymula, werd gefotografeerd bij het verlaten van een restaurant dat gesloten had moeten worden onder de beperkingen van Covid-19. De heer Prymula werd pas in de tweede helft van september benoemd.
  Dr. Blatny is gespecialiseerd in pediatrische hematologie en heeft internationale ervaring. Eerder was hij plaatsvervangend hoofd van het Universitair Ziekenhuis van Brno.
  ------------------------
  Jaroslav Faltýnek, nam ontslag als tweede man van de ANO-beweging na een bijeenkomst in Vyšehrad, waardoor Roman Prymula zijn positie als minister van Volksgezondheid verloor. Minder dan een week later irriteerde hij Andrej Babiš opnieuw door zaterdag naar Málaga in Zuid-Spanje te vertrekken. Donderdag keerde hij terug op het vliegveld in Praag.
  -----------------------------
  Nieuwe minister van Volksgezondheid wil angst voor Covid-19 vervangen door respect voor virus.

  De nieuwe minister van Volksgezondheid, Jan Blatný, heeft zijn visie uiteengezet bij zijn eerste persconferentie sinds zijn benoeming. Dr. Blatný zei dat het belangrijkste doel voor hem en de regering zou zijn om de situatie met betrekking tot Covid-19 en de stemming in de samenleving te veranderen. Hij zei dat de angst voor het virus, dat mensen verlamde en verdeelde, moest worden ingeruild voor respect.
  De nieuwe minister zei dat de huidige strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan niet op een significante manier verder hoeven te worden aangescherpt. Mensen moeten ze echter respecteren, zei hij.
  --------------------------------
  Ondertussen heeft Rusland de vaccinatie tegen het coronavirus opgeschort, het vaccin Spoetnik V is op. Acht van de 25 klinieken in Moskou die betrokken waren bij de klinische proeven met het vaccin, stoppen met het vaccineren van vrijwilligers. De vaccinatie van nieuwe vrijwilligers zou waarschijnlijk rond 10 november opnieuw moeten beginnen.
  --------------------------------
  Twee dagen voor de start van het uitgebreide testen van de Slowaakse bevolking op een nieuw type coronavirus, hebben de autoriteiten onvoldoende medisch personeel om monsters te nemen of te evalueren. Het grootste logistieke evenement in de moderne geschiedenis van Slowakije wordt georganiseerd door het leger, maar het testen zelf zal, net als vorige week tijdens de beginfase van het project, voornamelijk worden uitgevoerd door civiele paramedici.
  -------------------------------------------------
  Het tijdschrift Spiegel bekritiseert Babiš vanwege zijn ongevoelige gedrag tijdens de Corona-crisis.

  De explosieve verspreiding van het coronavirus in Tsjechië is een gevolg van de ongevoelige aanpak van Andrej Babiš. In een woensdag gepubliceerd artikel uitte het Duitse tijdschrift "Der Spiegel" kritiek op het crisisbeleid van de Tsjechische premier.

  Bronnen seznamzpravy.cz + english.radio.cz + spiegel.de.
  Alle cijfertjes en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
   
  Laatst bewerkt: 30-10-2020
  rainbow vindt dit leuk/interessant.
 12. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Chuchelna (Semily)
  positieve testen totaal 28
  op 100 duizend 2792
  laatste 7 dagen 17
  na week tot 100 duizend 1695

  Op basis van gegevens die het ministerie van Volksgezondheid tot half oktober geheim hield, heeft de iROZHLAS-server een interactieve applicatie en een kaart voorbereid. U kunt vergelijken waar het aantal positief geteste tests toeneemt of afneemt, en waar er momenteel de meest actieve gevallen van covid-19 zijn.
  Er is een overzicht per Positief getest per district, een kaart en daaronder plaatsen waar je plaatsnaam kan invoeren.
  De gekleurde streepjes (met je muis overheen gaan) geven aantal positieve testen aan in de voorliggende periode.
  Zie irozhlas.cz.
   
 13. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Tsjechische wetenschappers zoeken afvalwatermonsters op coronavirus.

  Afvalwatermonsters als gevolg van een nieuw type coronavirus worden geanalyseerd door vier wetenschappers van de University of Chemical Technology (VŠCHT) in Praag. Ze werden geïnspireerd in het buitenland, waar vergelijkbaar onderzoek kan helpen bij het identificeren van andere uitbraken. Monsters met afvalwater gaan nu vanuit de hele metropool en andere Tsjechische steden naar Praagse laboratoria.

  Als wetenschappers sporen van coronavirus in afvalwatermonsters vinden, kunnen ze - zoals bijvoorbeeld in Nederland - al op de hoogte zijn van een uitbraak voordat het ziekenhuis gevuld is. De eerste resultaten aan de Universiteit voor Chemische Technologie in Praag zouden de komende maanden kunnen opleveren.
  Bron irozhlas.cz.
   
 14. Bedankt voor de updates @kuurgast
  Betreft de rioolwater monsters vraag ik me sterk af wat de beleidsmakers hiermee kunnen doen. In Nederland zie je namelijk dat de resultaten van deze monsters te ver achter lopen op de werkelijkheid.
  Voorbeeldje:
  Monster wordt afgenomen op 19 oktober, wordt vervolgens geanalyseerd etc. en ongeveer een week later is het bekend en wordt het openbaar gemaakt in de data.
  Intussen krijgen mensen al klachten die mogelijk wijzen op corona, ze laten zich testen en mogelijk is er voor een gedeelte al uitslag binnen diezelfde week.

  Wat je dus nu in deze tweede golf ziet gebeuren in Nederland is dat de besmettingen zijn gaan oplopen en dat je pas een week later de significante toename in de rioolwater monsters ziet, omdat die data nog verder achter loopt dan het aantal besmettingen.

  Het enige wat het op dit moment dus geeft is een extra bevestiging op toename.
  Terwijl het eigenlijk een "vroegsignalering" moet zijn.
   
 15. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Ik denk dat het rioolwateronderzoek nu niet meer toepasselijk is. Wel als de R onder 0,8 komt, dan kan je het gebruiken voor extra controle als er minder mensen testen.
  Nu is het testen en bron-contactonderzoek het belangrijkste naast de 1.5 meter en handen wassen om controle te krijgen over het virus en een aanvaardbaar aantal zieken te krijgen.
  Hoe meer zieke mensen hoe zieker de economie.......
   
 16. Heel veel sterkte. Ik was een tijdje niet online daarom zag ik het bericht nu pas. Ik begrijp uw reactie op mijn eerdere bericht. Hopelijk is deze nachtmerrie voor Tsjechië snel voorbij.
   
  Olivier vindt dit leuk/interessant.
 17. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Tsjechië heeft hoogstwaarschijnlijk een keerpunt bereikt in de ontwikkeling van de corona-epidemie, zegt de nieuwe minister van Volksgezondheid Jan Blatný. De situatie zal naar verwachting in de komende twee weken verbeteren, zei hij vrijdag op zijn eerste persconferentie in Praag. Hij waarschuwde echter dat als de beperkingen niet werden nageleefd, het effect niet zou optreden. Men heeft nog niet gewonnen, het virus blijft zich oncontroleerbaar verspreiden in de samenleving, aldus de minister.

  Een verplichte test van cliënten in bejaardentehuizen en andere sociale voorzieningen in Tsjechië zal waarschijnlijk aanstaande woensdag beginnen. De verplichte testen in deze instellingen is dinsdag door de regering goedgekeurd.
  Donderdag testten meer dan 3.000 cliënten en bijna 2.200 medewerkers van sociale voorzieningen positief op Covid-19.
  De eerste testgolf zal men antigene COVID-19-tests gebruiken, die minder betrouwbaar zijn, maar die geven het verspreidingsniveau sneller aan dan bij normale PCR-tests.

  Ondertussen helpen honderden studenten vrijwillig in de ziekenhuizen. Zie artikel deutsch.radio.cz.
  -----------------------------------------------------------
  Corona-noodsituatie in Tsjechië wordt verlengd tot 20 november.

  De noodtoestand in Tsjechië kan aanvankelijk gelden tot 20 november. De Tweede Kamer heeft vrijdag ingestemd met een verlenging.
  De regering vroeg parlementariërs om uitstel tot 3 december, maar vond geen meerderheid voor hun voorstel. De coronasituatie in Tsjechië is nog kritiek, het kabinet motiveerde zijn verzoek. Door de verlenging van de noodtoestand kunnen sommige beperkingen nu ook voortduren, zoals het beperken van de bewegingsvrijheid en het sluiten van winkels en diensten.
  Tijdens de eerste Corona-golf in het voorjaar was de noodsituatie in Tsjechië van 12 maart tot 17 mei. Het werd toen twee keer verlengd.
  ------------------------------------------------------
  Duitsland heeft honderd longventilatoren aan Tsjechië geschonken.

  De longventilator is een apparaat dat de activiteit van de longen geheel of gedeeltelijk vervangt en zorgt voor het pompen van zuurstof door het lichaam. De longen worden vaak aangetast door ernstige covid-19.
  Duitsland schonk Tsjechië honderd longventilatoren om de covid-19-epidemie te bestrijden. Dat maakten minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček en de Duitse ambassadeur in Tsjechië Christoph Israng op Twitter bekend. Volgens Israng onderzoekt de Duitse zijde andere manieren om te helpen.

  Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček bedankte voor de geleverde ventilatoren en voor verdere hulp die Tsjechië uit het buitenland ontving. "Veel dank aan onze EU- en NATO-partners voor de levering van ventilatoren. De komende weken zullen buitengewoon moeilijk zijn. Onze gezondheidszorg kampt met een tekort aan medisch personeel. We zijn dankbaar dat onze vrienden en bondgenoten overwegen om hun artsen en verpleegsters naar Tsjechische ziekenhuizen te sturen '', schreef hij op twitter.

  Tsjechië, een van de meest getroffen landen in Europa wat betreft een dagelijkse toename van het aantal besmette mensen per 100.000 inwoners, heeft eerder hulp gekregen tegen covid-19 van andere landen van de Europese Unie en de Noord-Atlantische Alliantie. Deze week hebben Tsjechische soldaten 60 longventilatoren van de NATO-voorraad in Italië naar Tsjechië vervoerd, en Tsjechië heeft extra apparaten verkregen uit Nederland, Oostenrijk, Hongarije en de EU. Eind vorige week beschikten Tsjechische ziekenhuizen over ongeveer 2.000 apparaten.

  De Verenigde Staten hebben aangeboden om 28 militaire artsen met ervaring in de behandeling van met coronavirus geïnfecteerde patiënten naar Tsjechië te sturen. Dit weekend komen zeven Amerikaanse soldaten aan in Tsjechië om een missie voor artsen voor te bereiden. Een Franse farmacoloog die gespecialiseerd is in veldhospitaals komt vandaag aan en het ministerie van Defensie onderhandelt ook over Britse en Duitse hulp. Deze week keurde het parlement goed dat Tsjechië maximaal 300 buitenlandse militaire doktoren mocht accepteren.
  Bronnen deutsch.radio.cz + english.radio.cz + irozhlas.cz + seznamzpravy.cz.
   
  dennuzzz, Plank en rainbow vinden dit leuk/interessant.
 18. In de stad Praag lijken de aantallen zelfs te dalen. Van 600+ naar nu 532(/100.000 inwoners/7 dagen).

  Al die tijd wel vreemd gevonden dat de grootste brandhaarden juist buiten de hoofdstad zijn (of zijn geweest), terwijl elders in Europa een ander beeld laat zien.
   
 19. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Coronavirus in cijfers: 13.605 nieuwe gevallen bevestigd op vrijdag.

  Vrijdag waren er 13.605 positieve gevallen van besmetting met het coronavirus in Tsjechië. Dit is een lichte daling ten opzichte van vorige week. Het aantal positieve tests is ongeveer 30 procent.

  Ziekenhuizen registreerden een toename van 677 ziekenhuisopnames.
  Het aantal patiënten dat momenteel in het ziekenhuis werden opgenomen, is 7.281, waarvan 1.068 in ernstige toestand op IC verblijven op donderdagavond.
  De vrije capaciteit van IC bedden (JIP+ARO) in Tsjechië is 24%, en gewone bedden 34%.

  Ook werden vrijdag 121 doden aan de statistieken toegevoegd. Dit zijn tussentijdse cijfers die statistici de komende dagen moeten invullen. Andere sterfgevallen werden met terugwerkende kracht toegevoegd aan voorgaande dagen. De zwartste dag van de epidemie is donderdag met 171 doden. Gemiddeld sterven in Tsjechië dagelijks meer dan 130 mensen in verband met de ziekte.
  Sinds maart zijn 3.078 geïnfecteerden overleden.

  Het aantal besmette personen in de regio Benešov is vorige week het sterkst gestegen, waar in de afgelopen zeven dagen ongeveer 1.118 nieuwe gevallen van covid-19 per 100.000 inwoners werden geregistreerd. Stijgingen van meer dan duizend gevallen per 100 duizend inwoners deden zich voor in de regio's Náchod en Přerov.
  Bron seznamzpravy.cz.
  Alle cijfertjes en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

  Er is een voorzichtige afvlakking te zien, maar het aantal ziekenhuisopnames zal de komende week nog wel harder groeien.
  Het is te hopen dat de mensen zich houden aan de hygiënemaatregelen met Sint Maarten die traditioneel 11 november op een wit paard arriveert met de nieuwe wijn.


  Volgens evolutiebioloog Flegr hangt de verspreiding van het virus af van de luchttemperatuur. Als de temperatuur met één graad Celsius daalt, neemt de besmettelijkheid van het virus met drie procent toe, dus als de temperatuur met 10 graden daalt, neemt de besmettelijkheid met 30 procent toe. "De maatregelen die ze nu nemen, werken niet bij lagere temperaturen, dus tijdens de kerst, januari en februari zal er een moeilijkere situatie ontstaan", zegt Flegr.

  Als de leeftijd van de ziekenhuisopname toeneemt, kan een grotere belasting van het gezondheidszorgsysteem worden verwacht, omdat oudere patiënten veel meer zorg nodig hebben. Complicaties nemen toe met de leeftijd, patiënten hebben meer veeleisende behandeling en langere ziekenhuisverblijven nodig.
  Bron zpravy.aktualne.cz.

  Interessant artikel op literarky.cz over de gevangenissen in Tsjechië die het virus grotendeels buiten de deur hebben kunnen houden.

  @Bohemian ik denk dat het te maken heeft met sociale omstandigheden en toerisme.
  In eerste instantie was Praag de grootste brandhaard door jongeren van buiten de stad in horeca.
  Praag heeft een hogere opgeleide bevolking. In de regio's zijn gebieden met sociaal zwakkeren die zich verzetten tegen alle maatregelen en werden er plaatselijk allerlei feesten gehouden oa van brandweer.
   
 20. gisteren op tv, juist veel interviews met locale dorpen, waar dit allemaal aan voorbij gaat!!! en dat het waarschijnlijk komt omdat er minder mensen in contact komen met elkaar dan in de drukke steden.
   
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.

Deel deze pagina