Tsjechië en Corona

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door kuurgast, 02-02-2020.

 1. Veel sterkte Olivier.
   
 2. Wat een verdrietige berichten, gecondoleerd en heel veel sterkte!
   
 3. Pelhřimov

  Pelhřimov Donateur

  Olivier, gecondoleerd met jullie verlies en heel veel sterkte.

  Wat een trieste berichten allemaal.
   
 4. Heftig, gecondoleerd
   
 5. Gecondoleerd Olivier!
   
 6. Gecondoleerd, Olivier...

  Dit vind ik nu het allerergste van de hele zaak, achter alle cijfers die we elke dag te horen krijgen, zitten schrijnende verhalen. Families die uiteenvallen, zonder waardig afscheid te kunnen nemen, mensen die achter blijven met zoveel verdriet.
  Verpleegkundigen die alles geven, werken onder hoge druk, en angstig naar huis, omdat ze immers nooit zeker zijn.
  Het afstand nemen van je naaste, iedereen is immers potentiële drager. Het niet meer kunnen knuffelen wanneer je volwassen zoon een moeilijke dag heeft (hij zou kunnen besmet zijn), want hij werkt nog en komt in contact met veel mensen.
  De onzekerheid; we weten niet hoe lang dit blijft duren.
  Vluchten kan niet, het vieze beestje zit overal.

  Ik mag alleen maar hopen, dat we hieruit kunnen leren, en dat we dit vreselijke virus op een hele korte tijd kunnen overwinnen. Ondertussen ben ik in gedachten bij iedereen die het er nu moeilijk mee heeft, waar ook ter wereld.

  Misschien krijgt dit nog wel een wereld kaarsjes dag, om iedereen te gedenken, die hier het leven liet?
   
  dennuzzz, kuurgast en Morris2016 vinden dit leuk/interessant.
 7. kuurgast

  kuurgast Donateur

  @Olivier gecondoleerd met het verlies van je schoonvader.
  @Russalka sterkte met jullie buurtjes.
  Helaas komt het virus steeds dichter bij ons.
  Eerst was het een ver-van-ons-bed gebeuren, maar nu krijgt iedereen er in dichtere kring er mee te maken.
  Het moeilijkste is in deze situatie is dat je niet gewoon mensen persoonlijk kan troosten, een arm om iemands schouder slaan of een knuffel geven. Mensen verlaten de wereld in ziekenhuizen met hooguit een familielid aan hun zijde......triest.....
  Met een "gewone" griep hoorde je bijna niet persoonlijk van zieken en was er ruimte voor een "normaal" afscheid.
   
  Morris2016 vindt dit leuk/interessant.
 8. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Zondag waren 7.301 nieuw bevestigde gevallen van corona in Tsjechië. Op zondag wordt er minder getest.
  Het aantal ziekenhuisopnames bedraagd 5.345, van wie er 800 in ernstige toestand op IC verkeren.
  Sinds maart zijn 2.201 geïnfecteerden overleden.

  Bron onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
  -------------------------------------------------------------
  Babiš: alleen een wonder kan de introductie van strengere maatregelen voorkomen.

  Premier Andrej Babiš heeft Tsjechen opgeroepen om samen te werken om een rampzalig coronavirus-scenario in het land te voorkomen.
  In zijn wekelijkse video "Čau lidi“ zei de premier dat de huidige cijfers "catastrofaal" waren en dat alleen een wonder de invoering van strengere maatregelen tegen het coronavirus kon voorkomen.
  Hij zei dat het gezien het groeiende aantal besmette ouderen en het stijgende dodental vrijwel zeker was dat er de komende dagen verdere maatregelen zouden moeten worden genomen.
  De premier zei dat het ministerie van Volksgezondheid mensen sneller zou moeten opsporen en testen, maar merkte op dat geen enkele regering de strijd tegen het coronavirus zou kunnen winnen zonder publieke steun, solidariteit en samenwerking.
  "Ik kan geen beloftes doen, aangezien ik geen idee heb hoe deze pandemie zal evolueren, het enige licht aan het einde van de tunnel is een vaccin", besloot de heer Babiš.
  ----------------------------
  corona 26 oktober foto 1.PNG
  corona 26 oktober foto 2.PNG
  corona 26 oktober foto 3.PNG

  Zaterdag was er een markt aan de waterkant in Praag. Daar zijn foto's gemaakt van de "drukte".
  Vanaf negen uur waren fotografen van diverse media ter plaatse, hun moment kwam rond elf uur en kort daarna.
  Op dat moment waren de meeste mensen ter plaatse in beweging en konden de gewenste foto's worden gemaakt. Lekker van bovenaf en natuurlijk met een telelens die de aanwezigen bij elkaar "propt".
  Zondag haalde premier Babiš een afbeelding tevoorschijn van een "volle" dijk - natuurlijk uitvergroot - in zijn "Hallo mensen".
  -----------------------------------------------
  De maatregelen voor het coronavirus moeten mogelijk komende week worden aangescherpt.

  Minister van Volksgezondheid, Roman Prymula, heeft gewaarschuwd dat als het aantal geïnfecteerden begin volgende week blijft groeien, wat aangeeft dat de huidige maatregelen niet werken, het essentieel zal zijn om de beperkingen verder op te voeren.
  Toen hij op de Tsjechische televisie sprak, zei dhr. Prymula dat de beslissende gegevens de gegevens zouden zijn die dinsdagochtend werden vrijgegeven en dat hij of zijn opvolger de desbetreffende actie zou moeten ondernemen.
  Hij zei dat een mogelijkheid was om werkgevers te bevelen personeel op het thuiskantoor te plaatsen, aangezien veel mensen nog dagelijks naar hun werk gingen, vergeleken met de situatie in het voorjaar toen werkgevers uit eigen beweging het thuiskantoor introduceerden.

  Minister van Volksgezondheid Roman Prymula zegt dat hij klaar is om af te treden zodra er een opvolger is voor de post.
  Toen hij op de Tsjechische televisie sprak, zei dhr. Prymula dat hij vond dat hij niets verkeerds had gedaan door een besloten vergadering bij te wonen in een gesloten restaurant, maar hij wilde niet dat de affaire werd misbruikt door degenen die de ernst van de epidemie ontkenden.
  Hij zei dat hij zijn opvolger alle hulp zou bieden die nodig was en wilde deel blijven uitmaken van het team dat het virus bestreed.
  Hij ontkende enige politieke ambities te hebben en zei dat de coronavirus-epidemie in Tsjechië een politieke kwestie was geworden in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van volgend jaar.

  De vertrekkende minister van Volksgezondheid Roman Prymula zal blijven deelnemen aan de strijd tegen de epidemie als lid van de deskundigengroep van de regering, aldus Babiš.
  Het gesprek wat Prymula had in het gesloten restaurant hield verband met de geplande uitgebreide testen van mensen in de Moravisch-Silezische regio. (blijft raar verhaal en wie heeft pers getipt?)

  Prymula zou vervangen kunnen worden door Jan Blatný. Blatný is kinderhematoloog en richt zich op de behandeling van kinderen met bloedstollingsstoornissen. Hij is het hoofd van de afdeling kinderhematologie en biochemie van het Universitair Ziekenhuis in Brno.

  Het veldhospitaal met 500 bedden in het beursgebouw van Praag Letňany is klaar.
  Vandaag begon de bouw van een noodziekenhuis met 300 bedden voor patiënten met covid-19 in beursgebouw van Brno.
  Bronnen english.radio.cz + seznamzpravy.cz + hlidacipes.org.
   
  Laatst bewerkt: 26-10-2020
 9. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Ook op dit forum krijgen we nu te maken met slachtoffers van het corona-virus en komt het steeds dichterbij. De familie Olivier gecondoleerd met het verlies van vader/schoonvader en Russalka sterkte met jullie buren.
   
 10. Echt een waardeloze situatie al met al.
  Olivier gecondoleerd en veel sterkte met je verdriet en verwerking van het verlies.

  Enfin, het was voorspeld dat 2020 een ellendig jaar zou worden en dit is met volle kracht uitgekomen.
   
 11. Maandag kwamen daar 268 ziekenhuisopnames bij. 5474 nieuwe gevallen tot dusver

  In Tsjechië zijn maandag 5.474 nieuwe gevallen van covid-19-ziekte toegevoegd. Momenteel zijn 162.866 geïnfecteerde patiënten en 5.613 ziekenhuispatiënten in het ziekenhuis vanwege de infectie. Vanwege de verspreiding van het coronavirus bespreekt de regering dinsdag verlenging van de noodtoestand.
  De gegevens worden verstrekt door het ministerie van Volksgezondheid, dat het aantal tests van de vorige dag heeft gepubliceerd. Zondag hebben de laboratoria 21.208 daarvan uitgevoerd. 828 patiënten verkeren in ernstige toestand in de ziekenhuizen. De infectie heeft al 2.337 levens geëist en het saldo is maandag met 136 gestegen.

  Afgelopen weekend bracht weer een hoog percentage nieuwe gevallen met zich mee. Op zondag daalde de dagelijkse stijging voor het eerst in vijf dagen tot minder dan tienduizend, maar toch zijn de 7.301 geregistreerde nieuwe gevallen de hoogste stijging op zondag sinds maart. In het weekend wordt het over het algemeen minder getest

  Bron: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/nakaza-koronavirus-prirustek-covid-19.A201026_165616_domaci_jech
   
 12. Gecondoleerd Olivier en heel veel sterkte.
   
 13. Het Algemeen Universitair Ziekenhuis van Praag wordt geconfronteerd met hackers die valse testresultaten verzenden

  Het Algemeen Universitair Ziekenhuis van Praag waarschuwt voor frauduleuze sms-berichten over de resultaten van tests voor de ziekte covid-19. Ze worden ook gegeven aan mensen die niet op de test waren. Dit zijn aanvallen van hackers, het ziekenhuis handelt de zaak af in samenwerking met het Landelijk Bureau voor Cyber- en Informatiebeveiliging.

  "Hackingaanvallen op ziekenhuizen en andere medische voorzieningen nemen toe. Ons ziekenhuis vormt daarop geen uitzondering", aldus het General University Hospital . Volgens haar komen nep-testresultaten ook per e-mail naar mensen toe en krijgen sommige getuigenissen ook valse resultaten.

  Het Algemeen Universitair Ziekenhuis informeert daarom over de enige juiste manier om de testuitslag te verzenden. Mensen komen in een sms met de naam van het onderwerp en worden met een hoofdletter geschreven met 'negatief' of 'positief'. 'Alle andere rapporten zijn fictief', waarschuwde het ziekenhuis. Ze voegde eraan toe dat mensen het testresultaat tot 48 uur na het nemen van monsters kunnen krijgen.

  Een ander type frauduleuze sms-berichten met betrekking tot het coronavirus werd begin oktober gemeld door het Universitair Ziekenhuis Pilsen. Ze informeerden de patiënten over de annulering van de datum van de operatie of het onderzoek en rechtvaardigden dit door de ziekte te verspreiden. De zaak wordt afgehandeld door de politie.

  bron; Aktuálně - Aktuálně.cz
   
 14. kuurgast

  kuurgast Donateur

  "Hier is je covid-19 testresultaat." Hackers sturen nepberichten.

  "Hallo, de resultaten van uw tests voor SarS COVid-19 in elektronische vorm zijn te vinden op de link van ons laboratorium hieronder. Met vriendelijke groet, VFN Laboratory."

  Deze verklaring vergezeld van een bijlage kwam naar een privé-adres en David B. uit Praag. Gelukkig opende hij de e-mailbijlage niet, hij werd gewaarschuwd dat hij niet was onderzocht.

  Seznam Zprávy werkte vervolgens samen met een van de leden van een groep Tsjechische ethische hackers die zich bezighouden met cyberveiligheid en identiteitsdetectie van hackers. "Het is kwaadaardige malware, of een programma dat is ontworpen om een computersysteem te beschadigen of in te breken. Een aanvaller hackte de servers waarvan hij het stuurde naar e-mailadressen die hij blijkbaar ergens had verkregen. Blijkbaar is het een Tsjechische zaak, het is geen aanval vanuit het buitenland."

  De aanval werd vervolgens bevestigd door het Nationaal Bureau voor Cyber- en Informatiebeveiliging (NÚKIB).
  Marie Heřmánková, een woordvoerster van het General University Hospital, bevestigde dat verschillende mensen met een vergelijkbare ervaring als de al geciteerde David B zich vandaag tot het ziekenhuis wenden.
  Bron seznamzpravy.cz.

  Iemand heeft het fake bericht wat al weken gedeeld wordt op social media omgezet in een hack.
   
 15. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Nieuwe zwaardere maatregelen Tsjechië: avondklok, reisbeperkingen gedurende de dag.

  De maatregelen tegen het coronavirus in Tsjechië worden woensdag weer aangescherpt. Dit komt door het niet functioneren van de huidige beperkingen en de verslechterende epidemische situatie. De regering heeft een avondklok ingesteld, met uitzondering van noodzakelijke reizen, en gedeeltelijk een avondklok. De beperkingen gelden van woensdag 28 oktober tot dinsdag 3 november middernacht, wanneer de noodtoestand moet eindigen, maar het kabinet zal om verlenging vragen.

  "We hebben zeer uitgebreid gekeken naar de huidige situatie en welke maatregelen er aangescherpt moeten worden. De huidige situatie evolueert ingewikkeld. We zien niet de daling die we hadden verwacht ”, zei minister van Volksgezondheid Roman Prymula na de regeringsvergadering. Volgens de minister hebben de huidige maatregelen maar een zeer beperkt effect gehad. Het grootste probleem is volgens hem dat de mobiliteit van de bevolking nog steeds niet is afgenomen.
  "Een van de belangrijkste maatregelen is dat het het vrije verkeer van personen tussen 21.00 en 4:59 uur verbiedt. Uitzonderingen hebben betrekking op reizen naar het werk of andere zakelijke activiteiten”, presenteerde minister van Volksgezondheid Roman Prymula de wijziging op een persconferentie op maandagavond.
  Het aantal nieuw geïnfecteerden groeit met duizenden, waardoor de ineenstorting van de ziekenhuiszorg dreigt.

  De maatregel is geldig van woensdag 28 oktober van 6.00 uur tot 3 november 24.00 uur. Maar zal mogelijk verlengd worden, waarover dinsdag wordt gesproken.

  In één oogopslag: welke aanscherpingsmaatregelen gelden er vanaf woensdag:

  Nacht verbod uitgaan
  - Het is verboden om tussen 21.00 uur en 04.49 uur de woning te verlaten

  Uitzonderingen
  - reizen van en naar het werk
  - reizen naar het beroep
  - manieren om veiligheid en orde te waarborgen, crisisbeheersing, gezondheidsbescherming, openbaar vervoer, leverings- en distributiediensten, verstrekking van gezondheidszorg of sociale zorg
  - dringende reizen ter bescherming van leven, gezondheid of eigendom
  - wandelen met de hond binnen 500 meter van de woning

  Verbod op vrij verkeer gedurende de dag
  - Voor de reis van en naar het werk mag hij het huis uit, de nodige uitstapjes voor familie en naasten vormen hierop een uitzondering
  - Het is mogelijk om te gaan voor de noodzakelijke aanschaf van voedsel, medicijnen, hygiëneproducten, diervoeder, brandstof, de nodige financiële en postdiensten, afvalverwerking voor jezelf en dierbaren

  Introductie van thuiswerk
  - Het kabinet gaf opdracht om thuiswerk te verrichten waar de aard van het dienstverband het toelaat (ook overheid gaat zoveel mogelijk naar thuiskantoor)

  Beperkingen voor de detailhandel
  - Winkels moeten de hele zondag gesloten zijn
  - Maandag t/m zaterdag moeten winkels tussen 20.00 en 05.00 uur gesloten zijn
  - Casino's, speelzalen en wedkantoren moeten sluiten
  - Uitzonderingen zijn benzinestations, apotheken, winkels op plaatsen met een verhoogde passagiersconcentratie (luchthavens, treinstations), winkels voor medische benodigdheden
  - Maatregelen voor restaurants blijven bestaan - ze kunnen nog steeds via het raam verkopen
  - Ook bloemisten blijven open, er kunnen maximaal twee klanten in de winkel aanwezig zijn

  Sluiting markten
  - De overheid heeft verkoop op markten en markten verboden
  - Kraamverkopen zijn ook verboden
  - Het is niet van toepassing op de verkoop van fruit, groenten, melk en melkproducten, vlees, eieren, bakkerij- en zoetwarenproducten - maar allemaal van binnenlandse productie
  - Consumptie van producten in het marktgebied is verboden
  - Op een oppervlakte van 400 vierkante meter op de markt kunnen maximaal 20 personen tegelijk staan en kramen moeten minimaal twee meter uit elkaar staan

  Beperkingen op de werking van de spa

  - Kuuroorden en medische revalidatiecentra kunnen zorg bieden aan mensen die deze ten minste gedeeltelijk gedekt hebben door de openbare verzekering, niet aan zelfstandigen.

  Verbod op vrij verkeer
  uitzonderingen gedurende de dag (van 5:00 tot 20:59 uur)
  - reizen van en naar het werk
  - noodzakelijke uitstapjes voor familie en dierbaren
  - de noodzakelijke aankoop van voedsel, medicijnen, hygiëneproducten, diervoeder, brandstof, de nodige financiële en postdiensten, afvalverwerking voor zichzelf en hun dierbaren

  uitzonderingen 's nachts (van 21:00 tot 04:59)
  - reizen om te werken en terug
  - reizen naar uitoefening van het beroep
  - reizen om veiligheid en orde te garanderen, gezondheidsbescherming, openbaar vervoer, levering en distributie
  - dringende reizen voor bescherming,
  leven, gezondheid of eigendom
  - wandelen met de hond binnen 500 meter van de woning

  Tegen het einde van de week moet duidelijk zijn of de noodtoestand en daarmee de toegenomen bevoegdheden van de overheid als gevolg van de coronavirus-epidemie tot begin december zal duren. Tijdens een buitengewone vergadering van vandaag zou de regering moeten overwegen om afgevaardigden te vragen de noodtoestand te verlengen. De Kamer stemt vrijdag over de verlenging.
  Door de noodtoestand kan de regering strengere maatregelen invoeren, waaronder grootschalige ingrepen in de grondrechten, waarvoor de beslissing van de minister van Volksgezondheid niet voldoende is.
  De tweede noodtoestand van dit jaar is geldig van 5 oktober tot 3 november. Het kabinet kan het alleen verlengen met voorafgaande toestemming van de leden.
  Bronnen novinky.cz + seznamzpravy.cz.

  Sluiting/beperking markten:
  De Tsjechische regering heeft vanaf woensdag de verkoop op markten en marktplaatsen, inclusief boerenmarkten, verboden, op een paar uitzonderingen na.
  Het verbod niet van toepassing op mobiele winkels, die in een aantal kleine gemeenten de enige manier zijn om essentiële artikelen te kopen.
  Verkopers van puur binnenlandse producten hebben uitzonderingen.
  "Op de markten is het verbod niet van toepassing op de verkoop van fruit, groenten, melk, vlees, eieren, bakkerij- of banketproducten. Maar alles moet binnenlandse productie zijn”, zei de vice-premier.
  Het is nu verboden om ter plaatse aangekochte producten te consumeren. Exploitanten moeten er ook voor zorgen dat er maximaal 20 mensen tegelijk aanwezig zijn in een gebied van 400 vierkante meter. De stands moeten minimaal twee meter uit elkaar staan.
  Tegelijkertijd zijn de eerdere maatregelen inzake desinfectie ook van toepassing, en in het geval dat het onmogelijk is om twee meter van andere mensen te houden, is het nodig om een masker te dragen.
  Bron novinky.cz.
   
  Laatst bewerkt: 26-10-2020
 16. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Een toename van het aantal ziekenhuisopnames eind oktober? Er zijn 7500 bedden nodig.

  Tegen eind oktober zouden, vanwege de toename van het aantal patiënten met covid-19, ongeveer 6.000 bedden met de mogelijkheid van zuurstoftoediening en ongeveer 1.500 intensive care-bedden met kunstmatige longventilatie moeten worden toegevoegd. Om dit doel te bereiken, is het nodig om alle spoedeisende zorg maximaal vier weken op te schorten en het aantal zogenaamde sociale ziekenhuisopnames te verminderen. Dit volgt uit de presentatie die vandaag op de website van het ministerie van Volksgezondheid is gepubliceerd.

  Ziekenhuizen moeten de uitgestelde zorg verminderen, net als in maart. De regeling van het ministerie van Volksgezondheid heeft betrekking op zowel acute als nazorg.
  "Volgens deze maatregel moeten diensten die keuzevak zijn, worden uitgesteld als de situatie het toelaat, inclusief follow-up en langdurige intramurale zorg", aldus Prymula. Ziekenhuizen weten volgens hem goed welke procedures kunnen worden uitgesteld. Prymula noemde heup- of knievervangingen als voorbeeld die het leven van patiënten niet in gevaar brengen.
  -------------------------------------------------------------
  Dagelijks worden meer dan 1.600 senioren besmet met coronavirus.

  Onder geïnfecteerde mensen met covid-19 waren er de afgelopen dagen gemiddeld meer dan 1.600 senioren per dag. In totaal zijn er sinds 1 oktober meer dan 25.000 positief getest. Ter vergelijking: voor de hele periode van maart tot eind september waren het 8075 mensen in deze leeftijdscategorie.
  Momenteel is het goed voor meer dan 14 procent van de 65-plussers en ongeveer 6,5 procent van de 75-plussers. Dit volgt uit de presentaties die vandaag door het ministerie van Volksgezondheid zijn gepubliceerd.

  Tegelijkertijd verspreidt de infectie zich niet alleen onder cliënten, maar ook onder degenen die voor hen zorgen. Het kabinet wil zich nu gaan richten op het personeel van bejaardenhuizen.
  In verpleeghuizen zullen antigene tests vanaf volgende week op grote schaal worden gebruikt. Als een coronavirus-infectie wordt gedetecteerd in meer dan één populatie, zullen PCR-tests, gevolgd door nasofaryngeale uitstrijkjes, volgen. Het doel is om patiënten met covid te isoleren.
  -------------------------------------------------------------------
  Wanneer gaan leerlingen terug naar school?

  Volgens de minister van Volksgezondheid wordt aan het eind van de week duidelijk of leerlingen en studenten terugkeren naar scholen. "De situatie is ongunstig. Er wordt ook overwogen dat alleen het eerste of tweede leerjaar van de leerlingen naar school zal terugkeren, maar dat zal worden beslist op basis van gegevens ”, zei Roman Prymula na de regeringsvergadering.
  Alle scholen, met uitzondering van kleuterscholen en speciale scholen, zijn sinds 14 oktober gesloten en zijn overgestapt op verplicht afstandsonderwijs.

  Jan Hamáček gaf op twitter toe dat de scholen nog een paar weken gesloten zouden blijven.
  ------------------------------------------------
  Buiten na negen uur 's avonds? Je moet jezelf bewijzen, maar achteraf is voldoende.

  Als een persoon wordt aangehouden door een politiepatrouille, zal hij moeten bewijzen waar hij heen gaat of waar hij werkt, legde de minister van Volksgezondheid Roman Prymula de bewegingsbeperking 's avonds uit. Volgens de minister kan dit na identificatie echter aanvullend worden gedocumenteerd. "Mensen hoeven geen documentenbibliotheek bij zich te hebben", legde hij uit.
  Volgens de minister zullen politieagenten "de straat domineren" en zullen ze burgers kunnen legitimeren.
  ---------------------------------------------------
  Een ander veldhospitaal zal mogelijk zijn in het tentoonstellingscentrum in Ostrava.

  In de regio Moravië-Silezië is plaats voor een mogelijk veldhospitaal. Het zou in het Ostrava Exhibition Centre kunnen zijn, maar het probleem tot dusver is een gebrek aan personeel.

  Op het terrein van het Brno Exhibition Centre wordt een tijdelijk ziekenhuis voor 324 covidpatiënten ingericht. Binnen veertien dagen is het klaar en uitgerust. Volgens de bevindingen van Seznam Zprávy zouden artsen uit Duitsland en Polen moeten helpen bij de werking van de faciliteit. (Dit is nog niet zeker.)
  --------------------------------------------------
  Verplicht thuiskantoor? De overheid kan het niet verplichten, het is de beurt aan bedrijven.

  Volgens de minister van Volksgezondheid Roman Prymula kan het thuiskantoor niet op forfaitaire basis worden besteld. Naar schatting blijft 70 procent van de werknemers thuis, de rest werkt normaal op de werkvloer. De beslissing is aan het management van de bedrijven.
  -------------------------------------------------------
  Het aandeel van nieuw bevestigde gevallen van covid-19 in Tsjechië in het aantal tests dat op zondag werd uitgevoerd, bereikte een record van 34,43 procent.

  Er zal geen kerstmarkt in Praag zijn dit jaar.
  Bron seznamzpravy.cz.
   
  Laatst bewerkt: 26-10-2020
 17. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Maandag waren 10.273 nieuw bevestigde gevallen van corona in Tsjechië.
  Het aantal ziekenhuisopnames bedraagd 5.613, van wie er meer dan 800 in ernstige toestand op IC verkeren.
  Sinds maart zijn 2.365 geïnfecteerden overleden. Meer dan 100 doden dagelijks.
  Het aantal besmette mensen in de regio Benešov groeit nu het meest, met een toename van ongeveer 1082 gevallen van covid-19 per 100.000 inwoners in de afgelopen zeven dagen. Dit wordt gevolgd door regio Vsetín met 1066 gevallen. Meer dan 1.000 besmette mensen per 100.000 inwoners zijn ook geregistreerd in de regio's Hradec Králové, Náchod en Zlín.
  Maandag waren er in Praag 1.278 gevallen van coronavirus.

  Het reproductiecijfer is licht gedaald naar R1,3, van R1,5 begin oktober.

  Volgens gegevens van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) heeft Tsjechië momenteel het hoogste percentage positieve tests van alle landen in de Europese Unie.

  Tsjechische politici die hersteld zijn van covid-19 hebben besloten bloedplasma te doneren, dat wordt gebruikt om geïnfecteerden in ernstige toestand te behandelen.
  ------------------------------------------------
  De capaciteit van ziekenhuizen in de regio Liberec begint kritisch te worden.

  "De capaciteit van ziekenhuizen in de regio Liberec begint kritisch te worden. Alle capaciteit van de intensive care is erg druk”, zegt Richard Lukáš, de directeur van het Liberec Regional Hospital, in een video die op Facebook is gepubliceerd.

  Artsen zouden van het publiek horen dat ze liegen over de bezettingsgraad en dat ziekenhuizen leeg staan. "Dit is niet waar en ik zou het absoluut niet durven om u op deze manier te informeren als ik een leeg ziekenhuis had", voegde Lukáš eraan toe.
  Hij wees erop dat de situatie zo ernstig is dat een aantal mensen die geen coronavirus hebben geen behandeling meer krijgt. Zelfs de behandeling van zeer ernstige ziekten wordt vertraagd. "We stellen patiënten met kanker uit omdat we de capaciteit voor hen niet hebben", zei Lukáš.
  Vergelijkbare situatie worden beschreven door andere ziekenhuisdirecteuren.
  -------------------------------------------------
  Het aantal mensen met een matig beloop dat thuis lijdt, neemt toe, waarschuwt de huisarts.

  Huisartsen beginnen ook overweldigd te worden door patiënten met covid. Hoewel de meeste mensen een milder beloop hebben, is er een toename van gematigde vormen, die gepaard gaan met hoge koorts en hoest gedurende tien dagen, zegt beoefenaar Eliška Rožková in een interview met Novinky. Bovendien lijden velen van hen aan extra vermoeidheid, zelfs nadat ze een covid hebben ondergaan en kortademigheid bij minimale inspanning, niet alleen bij oudere patiënten.

  Een maand geleden onderschatte de overgrote meerderheid van de mensen het enorm. Nu groeien de angsten.
  Helaas zijn er nog steeds mensen die zonder masker of met masker "halfstok" de wachtkamer binnenkomen, ze onderschatten de situatie en uiten soms zelfs agressief hun onenigheid met de huidige regelgeving en procedures.
  Ik heb ook last van het ongeduld van sommige mensen die, vanwege onze drukke agenda, ons soms de eerste keer of de tweede keer niet kunnen bellen en aarzellen dan niet om het ons te vertellen - het spijt me, want we werken voor 300% en we zijn erg moe.

  Bange mensen met het coronavirus bellen onnodig ambulances. Ze willen naar het ziekenhuis voordat ze geen bed meer hebben.
  Waar men in het voorjaar bang was voor medische instellingen vanwege de infectie, is dat tegenwoordig juist het tegenovergestelde en gaan ambulances vaak naar gevallen waarin ziekenhuisopname niet nodig is.
  Bovendien volgen patiënten vaak de basisprincipes van infectiebescherming niet en dragen ze geen masker bij aankomst, net als hun familieleden.
  De ambulance kan pas naar een nieuwe patiënt na het hele sterilisatieproces, dat dertig minuten tot een uur duurt.
  -------------------------------------------------
  Vervuilde lucht draagt bij aan de dood van covid-19. De meeste in Tsjechië, volgens studie.

  De kans dat je overlijdt aan COVID-19 is groter als je langdurig blootgesteld bent aan luchtverontreinigende stoffen, zo concludeert een nieuwe studie. Tsjechië laat het hoogste percentage zien van de gecontroleerde landen.

  In Tsjechië heeft vervuilde lucht bijgedragen aan 29 procent van de sterfgevallen door het coronavirus. Ook andere Centraal-Europese landen doen het slecht, zoals Polen (28%), Slowakije en Oostenrijk (beide 27%) en Duitsland (26%).
  Bron seznamzpravy.cz.
  Meer info over de studie op scientias.nl.
  -------------------------------------------------
  Ramon Prymula heeft al enkele weken politiebewaking.

  Minister van Volksgezondheid Roman Prymula geniet sinds enkele weken politiebescherming. Dit werd maandag bevestigd door het politiepresidium. De redenen waarom de minister wordt bewaakt door lijfwachten, wilden ze niet geven voor zijn veiligheid.

  Het feit dat Prymula politiebescherming geniet, werd zonder verdere details vermeld in de MF Dnes van maandag door premier Andrej Babiš. Speculatie erover begon na een geheime bijeenkomst in Vyšehrad, waarna een politieagent in burgerkleding het portier van Prymul vasthield. Tegelijkertijd is de minister van Volksgezondheid niet een van de constitutionele factoren die automatisch door lijfwachten worden bewaakt.

  "Ik kan bevestigen dat minister Roman Prymula al enkele weken gebruik maakt van het instituut voor kortetermijnbescherming. We maken de redenen waarom dit type bescherming aan het publiek wordt geboden met betrekking tot veiligheid niet bekend ”, zei Kateřina Rendlová, hoofd van de persafdeling van het politiepresidium, tegen Práva.

  De minister krijgt kritiek vanwege een nachtelijke ontmoeting met Jaroslav Falýnek, de voorzitter van de afgevaardigden van de Babiš-beweging, en de directeur van het ziekenhuis in Ostrava, Jiří Havrlant, van vorige week. Uit de verklaring van de politie blijkt echter dat hij waarschijnlijk eerder bescherming had.

  De bescherming van de minister heeft niets te maken met de brief van maandag met een onbekende stof, die bij het ministerie van Volksgezondheid is binnengekomen. De stof werd ter plaatse getest door brandweerlieden, die de mogelijkheid uitsloten dat het gevaarlijk was. Vanwege de brief moest een deel van het ministeriegebouw worden ontruimd.

  Bronnen english.radio.cz + seznamzpravy.cz + novinky.cz.
  Alle cijfers onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
  ------------------------------------------------------
  Niet alleen ouderen sterven aan corona.

  Voormalig presentator en televisiekok Daniel Kopál stierf op 49-jarige leeftijd aan corona. Lang geleden presenteerde hij de show Mňam of Prima kuchečka met Martin Zounar. Hij lag in het ziekenhuis een week aan kunstmatige beademing. Kopal was niet alleen het gezicht van Prima, maar ook een van de oprichters van Faktor radio.
  Bron novinky.cz.

  Jozef Kmeťo (47), een Romani-blogger die in Tsjechië woont, stierf maandag aan COVID-19, zo is door zijn vrouw aan nieuwsserver Romea bevestigd. Volgens zijn vrouw stierf de heer Kmeťo tijdens het transport naar het ziekenhuis.
  Eerder die dag nam Kmeťo een video op waarin hij iedereen waarschuwde om de ziekte niet lichtvaardig te maken en riep mensen op gezichtsmaskers te dragen.
  "Laat je nooit beïnvloeden door mensen die niet in het coronavirus geloven", zei hij in de video die gisteren werd gemaakt. "Ik ben een levend voorbeeld van COVID-19."
  "Vandaag brengt een ambulance me naar het ziekenhuis omdat mijn ademhaling veel slechter is geworden. Het coronavirus is niet alleen een veel voorkomende griep, dat is niet waar", waarschuwde hij. "Draag gezichtsmaskers, bescherm uzelf en anderen".
  Bronnen romea.cz/en + idnes.cz.

  Woensdag gaat Tsjechië in "lockdown".
  De grenzen blijven open, maar alleen voor noodzakelijke reizen, geen toerisme.

  Tijdens een bijeenkomst vandaag heeft de regering van Andrej Babiš de Kamer van Afgevaardigden verzocht om verlenging van de noodtoestand in Tsjechië tot 3 december 2020.
  De noodtoestand zelf betekent geen draconische stappen, maar geeft de overheid meer macht om activiteiten, waaronder bedrijven, te beperken.
  De maandelijkse verlenging wordt niet ondersteund door de oppositie. Piraten vragen om een verlenging van 14 dagen, KDU-ČSL voor drie weken.

  Honderden politieagenten worden ingezet tijdens protesten van 28 oktober tegen coronavirusmaatregelen.

  Honderden politieagenten zullen worden ingezet om de demonstraties in het centrum van Praag, gepland ter gelegenheid van de oprichting van de onafhankelijke Tsjechoslowaakse staat op 28 oktober, te volgen. Protesten en aanverwante evenementen zijn gepland op het Náměstí Republiky-plein, op het Oude Stadsplein en op het gebied van Klárov. Hun primaire doel is om te protesteren tegen de lopende overheidsmaatregelen die beweging beperken en de meeste winkels en restaurants hebben gesloten om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan.
  Bron english.radio.cz.
   
  Laatst bewerkt: 27-10-2020
 18. België telt relatief gezien het grootste aantal COVID-19-besmettingen van heel Europa
  België telt relatief gezien de meeste COVID-19-gevallen van heel Europa, met 1.390 gevallen per 100.000 inwoners de voorbije twee weken. Dat blijkt uit recentste cijfers van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Tot nu toe ging Tsjechië ons land vooraf, maar dat is dus niet langer het geval.

  Tsjechië telt op dit moment 1.379 besmettingen per 100.000 inwoners op twee weken. Op verre afstand volgen Luxemburg (760), Slovenië (732) en Nederland (694). ECDC verzamelt niet alleen de gegevens van de 27 landen van de Europese Unie, maar ook van de andere landen die deel uitmaken van de Europese Economische Ruimte, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein, net als het Verenigd Koninkrijk.

  Het aantal overlijdens dat wordt toegeschreven aan COVID-19 ligt op dit moment het hoogste in Tsjechië, met 12 overlijdens per 100.000 inwoners op twee weken. In België is dat cijfer, met 6 overlijdens, momenteel het op een na hoogste van Europa.

  bron; https://www.vrt.be/vrtnws/nl/
   
  Laatst bewerkt: 27-10-2020
 19. dennuzzz

  dennuzzz Donateur

  Gecondoleerd heer olivier....
   
 20. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Het aantal patiënten dat momenteel in het ziekenhuis zijn opgenomen, is 6.191 en 893 zijn in een ernstige toestand(=IC). Ziekenhuizen registreerden gisteren een toename van 578 ziekenhuisopnames.

  Er waren gisteren ook 180 nieuwe sterfgevallen in de statistieken. Dit zijn tussentijdse cijfers die statistici de komende dagen zullen aanvullen. Andere sterfgevallen werden met terugwerkende kracht toegevoegd aan voorgaande dagen. De zwartste dag van de epidemie is maandag met 136 doden. In Tsjechië sterven dagelijks gemiddeld 110 mensen in verband met de ziekte.
  Bron seznamzpravy.cz.

  Helaas klopt de berekening tot nu toe..........
  Het is te hopen dat deze week een vertraging komt tot max 16.000.

  Als er deze week geen afvlakking komt, zal de "lockdown" tot kerst blijven en heeft niemand behoefte aan gezellig feestdagen.
   
  Laatst bewerkt: 27-10-2020

Deel deze pagina