Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Natuurlijk was het zeer onverstandig van Prymula om dit te doen. Domme actie.
Het is echter nog een meer onverstandige actie om hem nu te ontslaan. Hij is ter zake deskundig, is niet zomaar gehoorzaam aan Babis en pakt door. Midden in een enorme crisis de minster ontslaan, die verder prima functioneert en doorpakt, is erg dom. Maar ja Babis staat niet bekend om zijn doorgeslagen intelligentie; wel om zijn politieke en zakelijke handigheid.
 

kuurgast

Donateur
Babis overtreedt zelf al jarenlang alle wetten..........
Prymula gaat niet zelf opstappen.
Woensdagavond waren maskers buiten nog niet wettelijk verplicht.
In geval van ontslag heeft hij recht op een ontslagvergoeding op grond van de wet op het salaris van constitutionele ambtenaren. Omdat hij precies een maand in functie is, kan hij slechts één extra salaris ontvangen, namelijk 173.200 CZK bruto. Dezelfde wet bepaalt dat de vertrekkende minister een bedrijfswagen met of zonder chauffeur mag gebruiken gedurende drie maanden na zijn vertrek.
Het vertrouwen in de regering zakt nog verder en de corona verspreidt steeds sneller door het land.
Zoals het er nu voorstaat, zijn 10 november alle ziekenhuisbedden vol.

Volgens de bevindingen van de serever Seznam Zprávy hebben tenminste twee directeuren van academische ziekenhuizen een aanbieding voor een ministeriële post ontvangen.
Jaroslav Štěrba van het Universitair Ziekenhuis Brno.
David Feltl, het hoofd van het Algemeen Universitair Ziekenhuis, maar die weigerde net zoals anderen.

Babiš gaat om 16.00 uur naar Zeman en de kans is groot dat die het niet eens is met ontslag.
 
Vind ik ook, Daar hebben we ondertussen "Code Oranje" ervaring mee.
Blaming and shaming.

Maar,..... "You can talk the talk, but can you do the walk". Snapt ondertussen iedereen, ook hier op dit forum nou de boodschap? Gun jezelf een gezond leven in het verschiet. Gu jezelf een verstandige lock-down en blijf zo veel mogelijk binnen en,...... Nou ja, je kan je best wel hier en daar inlezen. Niet in de laatste plaats op dit forum.

Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen leven, het nemen van je eigen beslissingen en het maken van je eigen keuzes.
Maar dan niet klagen als het fout gaat als het blijkt dat je het zelf niet goed hebt gedaan, en dan zéker niet claimen dat "Iemand Anders" dit voor jou al had moeten oplossen.

Uw Zapalky; alife and kicking.

ps: Kuur:,.........:bloem::top:
 
Laatst bewerkt door een moderator:
ook vermelding ervan in Belgische kranten;

Minister van Volksgezondheid overtrad coronaregels, premier vraagt ontslag

De Tsjechische minister van Volksgezondheid Roman Prymula staat onder druk omdat hij zijn eigen strenge coronaregels heeft overtreden. Een krant publiceerde een foto van de minister waarop hij naar verluidt kort voor middernacht een luxueus restaurant verliet en daarbij geen mondmasker droeg.

In Tsjechië zijn strenge uitgaansmaatregelen van kracht. Mensen zijn aangemaand zoveel mogelijk thuis te blijven. Restaurants moeten dicht blijven. Ze mogen aan het raam wel afhaalmaaltijden verkopen, maar slechts tot 22 uur.

De minister erkende zijn fout en bood in het parlement zijn verontschuldigingen aan. Maar zowel bij de oppositie als binnen de regering groeit de druk om ontslag te nemen. “Dit gedrag is niet goed te praten”, zei de minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamacek.

Premier Andrej Babis heeft intussen laten weten dat hij Prymula zal ontslaan als hij niet zelf opstapt.

De Tsjechische krant Blesk publiceerde een foto waarop de minister van Volksgezondheid (rechts in beeld) net voor middernacht zonder mondmasker een restaurant verlaat.www.blesk.cz

bron; https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/10/23/liveblog-23-oktober/
 

kuurgast

Donateur
De dagelijkse toename van het aantal geïnfecteerden is opnieuw een recordhoogte, meer dan 15.000.

De dagelijkse toename van besmettingen met het coronavirus in Tsjechië bedroeg voor het eerst meer dan 15.000.
Vrijdag werden 15.252 besmettingsgevallen geregistreerd.
In Praag werden er 1.489 bevestigd op vrijdag.
Volgens de laatste gegevens op de website van het ministerie van Volksgezondheid waren 5.044 mensen in ziekenhuizen, waarvan 735 in ernstige toestand(op IC).
Het dodental nadert 2000.
Het aantal tests op donderdag overschreed de 45.000, wat ook een recordaantal is. een derde van hen was positief.

corona 24 oktober.PNG
Afbeelding onemocneni-aktualne.mzcr.cz.
Tsjechië is helemaal rood, het coronavirus verspreidt zich overal in het land.

Coronavirus verspreidt zich al in de gemeenschap in heel Tsjechië, dus het is niet mogelijk om besmettingsbronnen te vinden. Alle regio's zijn rood na de update van vrijdag van het zogenaamde stoplicht van het besmettingsgevaar. Dit blijkt uit gegevens op de website van het ministerie van Volksgezondheid.
------------------------------------------
Na Praag ook veldhospitaal in Brno.

Een ander veldhospitaal wordt volgende week gebouwd in het expositiecentrum in Brno. De bouw zou maandag moeten beginnen, de capaciteit zal 302 bedden zijn.
--------------------------------------
Hackers richten zich steeds vaker op online sessies van Tsjechische scholen.

Het aantal cyberaanvallen op online onderwijs en andere videoconferentiesessies neemt toe, hebben de Tsjechische autoriteiten gewaarschuwd.
Het ministerie van Onderwijs draagt scholen op om richtlijnen te gebruiken die zijn opgesteld door het Nationaal Bureau voor Cyber- en Informatiebeveiliging (NÚKIB) voor het houden van beveiligde videoconferentiesessies. Deze omvatten het niet verstrekken van inloggegevens en persoonlijke gegevens aan anderen.
-----------------------------------------
Traditionele medaille uitreiking in de Praagse Burcht geannuleerd.

De traditionele prijsuitreiking in de Praagse Burcht op de Tsjechoslowaakse Onafhankelijkheidsdag, 28 oktober, zal dit jaar niet plaatsvinden vanwege de ernst van de coronavirus-epidemie, zei de bondskanselier van de president, Vratislav Mynář tijdens een persconferentie op donderdag.
De kanselier zei dat de president had gezwicht voor de toenemende druk van de minister van Volksgezondheid, deskundigen en politici die wezen op de gezondheidsrisico's van het houden van een dergelijke ceremonie.
De heer Mynář zei dat de president de respectieve staatsprijzen ergens volgend jaar zou uitreiken.
Bronnen english.radio.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfers onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

Deskundigen zeggen dat ongeveer drie tot vier procent van de geïnfecteerden ziekenhuizen zal binnengaan, waarvan ongeveer 20 procent in ernstige toestand verkeert. De tijd van diagnose tot ernstige symptomen die ziekenhuisopname vereisen, is tussen een week en tien dagen.
....10.000.....15.000........volgende week 20.000 of 30.000???...........10 dagen later.......
...50.....100 doden per dag.......volgende week verdubbeling?
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Uit gegevens van goochel etc blijkt dat mensen minder gingen bewegen vanaf woensdag toen de hardere maatregelen werden ingevoerd. De dagelijkse groei van corona zal nog zeker een week toenemen, waarna het zou moeten afvlakken of dalen.
Bron irozhlas.cz.
Vanaf 15 oktober begon er verandering te komen, maar dit was nog niet genoeg.
Deze week zal er wel beter worden geluisterd en dat duurt nog 10 dagen voordat je het gaat zien in de cijfers.
 

kuurgast

Donateur
Babiš's plan: Donderdag een nieuwe minister.

Babiš deed president Zeman een voorstel om een nieuwe minister te benoemen, maar noemde zijn naam niet. De president heeft het besluit aanvaard en zal dinsdag een ontmoeting hebben met de voorgestelde opvolger van Prymula.
Babiš hoopt dat hij dan donderdag aan de regering wordt voorgesteld.
Twee bronnen van het kabinet van de regering bevestigden de informatie die door de server Lidovky, dat premier Babiš aan Zeman de naam van Jan Blatný had voorgesteld, een pediatrische hematoloog en plaatsvervangend hoofd van het Universitair Ziekenhuis van Brno.

Hamáček zat meteen klaar om te tweeten dat Prymula af moest treden. "Ik verwelkom het besluit van de premier, het was de enige mogelijke en juiste oplossing. Deze stap geeft ons de kans om het vertrouwen van het publiek te behouden in het bevorderen van de nodige maatregelen om de epidemie te bestrijden."
Dit gedoe komt hem en Babiš goed uit om een politiekspel te spelen.
Zo wil Hamáček een wijziging in de crisiswet aanbrengen, waardoor de wet inzake vrije toegang tot informatie in het gedrang komt. Dat zou betekenen dat de vrije media geen toegang krijgt tot gegevens omtrent de corona pandemie op regeringsniveau en hygiënisten.
Vrijdagmiddag kreeg Babiš veel vragen over nieuw aangevraagde subsidies te gunste van zijn Agrofert. Helaas was de tijd te kort en kon hij onder deze vragen uitkomen.
Donderdag was er weer post uit Brussel gekomen ivm de audit van Babiš en Agrofert.
Jaroslav Faltýn die de ontmoeting met Prymuja geregeld had in het restaurant is een onstreden figuur maar is een invloedrijke man met een aantal contacten die zonodig iets nuttigs voor Babiš kunnen regelen. Hij nam symbolisch ontslag.
Bronnen oa neovlivni.cz + seznamzpravy.cz + novinky.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Nederland stuurt meer dan 100 longventilatoren naar Tsjechië, andere ventilatoren worden vanuit Oostenrijk gestuurd. Morgen arriveert ook een lening van 30 fans uit de reserves van de Europese Commissie in Tsjechië. De minister van Binnenlandse Zaken, Jan Hamáček, informeerde erover op Twitter. Bron twitter.com/jhamacek.

Goed nieuws: de Europese Commissie en de afzonderlijke lidstaten helpen ons. We hebben zojuist informatie ontvangen over de donatie van meer dan 100 fans uit Nederland en andere fans uit Oostenrijk. Morgen ontvangt u een lening van 30 fans uit de #RescEU-reserves van de Europese Commissie. Bedankt iedereen!
Enkele reacties op die tweet:

Geweldig nieuws! We kregen een les uit het buitenland over het onderwerp solidariteit!
... en u hoeft niet eens een zending op de luchthaven te verwelkomen?

Hm, hoe zit het met het personeel? Als je op tijd had gehandeld en naar de experts had geluisterd, was dit misschien helemaal niet nodig. En weet je zelfs hoeveel mensen erin slagen om terug te komen naar een "normaal" leven, nadat ze op de ventilator zijn verbleven?

Kunnen we onze collega's in Europa niet om een nieuwe regering vragen? Compleet, competent, begrijpelijk? Dank je.

@hamacek try to tweet this in english. Just in case our EU FRIENDS dont speak czech.

En hoe zit het met de certificering van die Tsjechische fans die in het voorjaar zijn uitgevonden?

Bedankt aan iedereen die ons helpt. En ik schaam me voor een regering die het aanzienlijk had kunnen vertragen, maar het leven van de burgers van ons land op het spel zette voor haar eigen voordeel! (Alsof het nog niet genoeg is dat hij zelfs zonder een epidemie gewoon liegt en van ons steelt ...)

Hami, nu zal het ons helpen, maar het kan het totale falen van de regering om deze pandemie te bestrijden niet verdoezelen. Ik hoop dat u na het einde van deze pandemie politieke verantwoordelijkheid bij Bureš zult brengen.

Het is erg jammer dat Tsjechië in het voorjaar niet zo solidair was. Toen Italië ons toen om hulp vroeg, stuurden we haar naar de pijl. Ik kan alleen maar hopen dat ik me de volgende keer niet hoef te schamen voor de regering en dat ze weer solidair zal zijn met Europa.

En in het voorjaar spotten we lekker naar ze en nu zijn we blij voor hun hulp, de volgende keer dat je weer op ze spuugt, bedenk dan wie ons heeft geholpen.

Zult u deze hulp gratis aanbidden op de luchthaven, net zoals u dure beschermingsmiddelen uit China aanbad? En ga je de volgende keer zelf tenminste wederzijdse hulp bieden, of ga je door met egoïsme?

Kunnen we ze niet een paar ministers en een premier in ruil aanbieden, en een president als bonus?

In het voorjaar weigerde de Tsjechische regering artsen en ander medisch personeel te sturen naar Lombardije toen die om hulp vroegen ze gaven alleen wat beschermende middelen. Voor de duur betaalde niet correcte mondkapjes uit China stond een regeringsdelegatie op het vliegveld te wachten om daarvoor te bedanken.
Hamáček zit nu in thuis-quarantaine.
 

kuurgast

Donateur
Zaterdag waren 12.472 nieuw bevestigde gevallen van corona in Tsjechië.
Het aantal ziekenhuisopnames bedraagd 5.314, van wie er 772 in ernstige toestand op IC verkeren.
Sinds maart zijn 2.077 geïnfecteerden overleden.

Bron onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

corona 25 oktober.PNG

Op 21 oktober 2020 heeft de regering besloten tot een verbod op vrij verkeer van alle personen op het grondgebied van de Tsjechische Republiek dat op 22 oktober 2020 (06.00 uur) van kracht wordt.

Er zijn uitzonderingen op het verbod op vrij verkeer, waaronder in het bijzonder reizen naar het werk, familiebezoek, gezondheidszorg, bruiloften of begrafenissen, in het buitenland of terugkeer naar de woonplaats in Tsjechië. Meer gedetailleerde informatie over de uitzonderingen vindt u hier. Rekening houdend met de andere geïntroduceerde beperkingen (zoals sluiting van hotels en accommodaties voor toeristen of beperking van de groepsgrootte in openbare ruimtes tot maximaal twee personen), is het alleen mogelijk om naar Tsjechië te reizen om essentiële redenen; reizen voor toerisme of het bezoeken van vrienden is niet mogelijk. Dit besluit heeft geen nieuwe gevolgen voor grensarbeiders. Grenscontroles zijn niet opnieuw ingevoerd.

Bron mvcr.cz.
 
Tsjechië valt in een diepe afgrond; meeste besmettingen en sterfgevallen ter wereld

Tsjechië heeft zichzelf stevig gevestigd in de top van de wereldwijde coronavirusstatistieken. We behoren al lang tot de landen met het hoogste percentage ontdekte gevallen. We lopen nu voorop op het gebied van sterftecijfers door corona-infecties. Ten minste 688 mensen zijn de afgelopen week in Tsjechië overleden aan covid-19.

Tijdens de eerste week van oktober kwam Tsjechië aan de leiding van de wereldstatistieken wat betreft het aantal ontdekte gevallen van infectie per hoofd van de bevolking. En tot nu toe is hij er heel stevig aan gehecht.

In de zeven dagen van 16 tot 23 oktober heeft Tsjechië het absoluut hoogste aantal nieuwe gevallen per hoofd van de bevolking , zoals blijkt uit de gegevens van het ECDC, die het verzamelt van lidstaten, waaronder Tsjechië.

Nog triester - maar helaas volledig verwacht - is de positie van Tsjechië op de volgende ranglijst. Het domineert ook de ranglijst van landen met het hoogste aantal covid-19 sterfgevallen per hoofd van de bevolking. Terwijl premier Andrej Babiš in september kon bogen op een laag aantal doden op Twitter, is de situatie nu anders.
Tsjechië is deze week Argentinië gepasseerd en heeft nu weer een niet-benijdenswaardige voorsprong.

Zdroj: https://www.idnes.cz/technet/veda/koronavirus-covid-cesko-nejvice-umrti.A201023_121240_veda_mla

 
Covid-19 is de tweede meest voorkomende doodsoorzaak in Tsjechië, zei het hoofd van de medische kamer

Volgens de voorzitter van de Tsjechische Medische Kamer Milan Kubka verkeert Tsjechië in de slechtste situatie ter wereld. "De dynamiek is verschrikkelijk", zei Kubek zondag in Questions of Václav Moravec. Volgens hem is de situatie buitengewoon ernstig. Volgens hem is Covid-19 de tweede meest voorkomende doodsoorzaak in Tsjechië.

"Momenteel is Tsjechië het slechtste land in de slechtste situatie ter wereld. De dynamiek is verschrikkelijk. Dit zijn het aantal sterfgevallen per week op covid-19 sinds begin september. De 518 is tot en met vrijdag en we hebben nog niet alle nummers. Volgende week zullen we in één week ongeveer duizend doden zijn, 'zei hij. Kubek toonde een cijferreeks op papier (18, 29, 56, 98, 136, 256, 441 en 518) met een wekelijks aantal sterfgevallen per covid-19.

'Ter vergelijking: voor de hele eerste golf hadden we het aantal doden rond de vierhonderd, nu kunnen we dat aantal in vier dagen aan. De situatie is buitengewoon ernstig, "voegde hij eraan toe.

Volgens hem is covid-19 nu de tweede meest voorkomende doodsoorzaak in Tsjechië. "Gemiddeld sterven er in Tsjechië 70 mensen per dag aan alle soorten kanker. Het is honderd voor covid-19, 'zei hij.

Er zijn momenteel 13.200 beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg die besmet zijn met covid-19, waaronder 2.600 artsen en 6.000 verpleegkundigen. "Paramedici in ziekenhuizen zoals Uherské Hradiště vallen letterlijk op hun mond, als ik het beleefd zeg, en er is een parallelle wereld waar sommige mensen gewoon iets gaan kopen voor een vlooienmarkt of een biologische wortel kopen in Praag aan de kade , het klopt gewoon niet." Kubek had kritiek op de boerenmarkten van zaterdag.

"De situatie in ons land is de ergste in de Europese Unie. Op het moment dat de situatie is zoals die nu is, zal de capaciteit van de bedden over twee dagen gevuld zijn, ”merkte hij op. Volgens hem is het essentieel om het aantal R.

Als we het reproductieaantal niet terugbrengen tot één, dan is het niet de vraag of de zorg zal instorten, maar pas wanneer we, omdat de zorgcapaciteit altijd beperkt zal zijn, het aantal bedden niet oneindig kunnen verhogen, artsen, verpleegsters niet kunnen vermenigvuldigen, die capaciteit is beperkt en zal beperkt zijn. wat we ook doen, 'zei hij.

"Als je niet wilt dat een psychiater je intubeert in het ziekenhuis, draag dan sluiers. De meest basale maatregelen werken het beste in crisissituaties ", riep hij de burgers aan het einde van het programma op.


Bron: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/...irus-cesko-covid-19.A201025_132355_domaci_lre
 
Twee a drie weken geleden had ik aangegeven dat mijn beide schoonouders met COVID19 waren besmet. Mijn schoonmoeder was er redelijk snel doorheen, maar kampt nog steeds met erge vermoeidheid en kortademigheid.

Mijn schoonvader was opgenomen in het ziekenhuis. Vorige week is hij richting IC gegaan en sinds vier dagen lag hij aan de beademing. Gisteravond laat belde het ziekenhuis mijn vrouw, (hij ligt in een ander ziekenhuis dan waar mijn vrouw werkt, want andere plaats) dat de situatie snel verergerde. Het longweefsel was volkomen kapot door de COVID19 infectie. Slechts 60% saturatie (zuurstof) in het bloed, daar waar 98% normaal is.
Om te voorkomen dat hij een vreselijk gevoel van benauwdheid kreeg, is hij twee dagen geleden in een kunstmatig coma gebracht. Hij was al nauwelijks aanspreekbaar meer, maar nu was er totaal geen communicatie meer mogelijk.

Vanavond is mijn schoonvader, 80 jaar, overleden.

Van een gezonde oudere man, die veel wandelde en fietste, niet rookte, nooit ziek was en alleen af en toe van een goede fles wijn kon genieten, naar een patient; binnen een kleine maand gesloopt door een rotziekte.

Ik zal de gesprekken tijdens een lekkere fles wijn, de discussies en de strooptochten langs wijngaards op zoek naar een nog betere wijn, zo enorm gaan missen.

Lieve Ota, bedankt dat je er was en wie je was. Je was een prachtvent
 
Olivier, ik condoleer U met het verlies van uw schoonvader. Verdere woorden schieten hier tekort.

In ons gehucht - één van de 20 Petrovice’s in Tsjechië – had onze buurvrouw 3 maanden geleden haar ouders in huis genomen; vooral vader, 84 jaar, tobde met zijn gezondheid. Tot 2 weken geleden zaten ze allemaal gezellig in de tuin, vader in zijn vozík, betrokken bij het gezin.
10 dagen geleden appte mijn buurvrouw me; ze had koorts, mocht niet werken (učitelka), maar wat erger was: haar moeder was tijdens een bezoek bij familie op het toilet gevallen, heup gebroken! In het ziekenhuis werd ze positief getest. 2 Dagen later werd ze toch geopereerd, het zag er goed uit, maar die nacht werd ze snel slechter. Ze werd op de IC opgenomen en in coma gebracht. Ondertussen verzorgde de buurman zijn vrouw, die NIET getest werd op Cofid, op de bovenverdieping en zo goed als het ging zijn invalide schoonvader beneden. Tot vorige week:

Bij het ontbijt was vader nog prima, maar een uur later was het vreselijk mis. Hij werd in vliegende vaart naar het ziekenhuis gebracht, waar – aanvankelijk – geen Cofid werd getest, maar omdat zijn longen niet meer genoeg zuurstof opnamen ging ook hij naar de IC. Hun enig kind – mijn buurvrouw – bleef verplicht thuis. Met haar ging het langzaamaan beter, maar vrijdagochtend kreeg ik bericht dat haar moeder was overleden…….en zaterdagmorgen appte ze dat ook vader gestorven was.

Vandaag was ze voor het eerst buiten, ze wilde even alleen het bos in. Na 10 meter in de tuin kon ze niet meer verder en zat ze in de zon, samen met haar man. Ik stond achter het hek, want ze zijn tot dinsdag in quarantaine.

Op 18 september trouwde hun jongste dochter; om 18.00 uur die dag gingen de strengere maatregelen in, maar tot die tijd hebben wij samen met deze geweldige familie het feest meegevierd. De foto’s getuigen ervan: mijn buren, ouders van een prachtige bruid, haar zusje en de grootouders! Wat zag de toekomst er prachtig uit……..maar daar is een onverbiddelijke streep doorgehaald.
 
Bovenaan