Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Mondkapje grotendeels verplicht in buitenlucht Tsjechië

PRAAG - In Tsjechië is woensdag nu ook buitenshuis een vergaande mondkapjesplicht van kracht geworden. Binnen de bebouwde kom van steden en gemeenten is mond- en neusbedekking verplicht. Uitzonderingen gelden onder meer indien een afstand van meer dan twee meter kan worden aangehouden, evenals tijdens het sporten. Zelfs in de auto moet een mondkapje worden gedragen als mensen van buiten het gezin meerijden.

Bron: Telegraaf
 

kuurgast

Donateur
Bijna 12.000 besmette mensen op dinsdag in Tsjechië, Praag heeft ook een record aantal.

Dinsdag nam een recordaantal van 11.984 nieuw bevestigde gevallen van corona toe in Tsjechië.
Het aantal ziekenhuisopnames bedroeg dinsdagavond al 4.064, van wie er 634 in ernstige toestand op IC verkeren.
Sinds maart zijn 1.619 geïnfecteerden overleden, maandag werden er 97 doden geregistreerd op een dag.

Zo'n 30% van de testen zijn positief.
In Praag hebben testen dinsdag 1571 gevallen van corona onthuld.
Het aantal besmette mensen in de regio Zlín neemt nu het meest toe. In de afgelopen zeven dagen zijn er 881 nieuwe gevallen van covid-19 per 100.000 inwoners. De op een na belangrijkste stijging is in het district Prostějov, meer dan 770. Meer dan 700 gevallen per 100.000 inwoners werden ontdekt door laboratoria in de regio Plzeň en Uherské Hradiště.

In Tsjechië geldt vanaf vandaag de verplichting om maskers te dragen, zelfs buiten op het grondgebied van gemeenten, als iemand zich dichter dan twee meter bij een ander bevindt. Uitzonderingen zijn leden van één familie of sporters. Maskers zijn ook verplicht in de auto, tenzij u alleen of met gezinsleden rijdt.

De Tsjechische vice-premier Jan Hamáček bevestigde de test de infectie met het coronavirus. Hij werd getest na een ontmoeting met de minister van Landbouw Miroslav Toman die eerder positief teste.
Andere sociaal-democraten die donderdag een ontmoeting hadden met Toman tijdens een vergadering, hadden volgens een woordvoerder negatieve tests. De leiding van de ČSSD bevindt zich sinds maandag in vrijwillige isolatie.

De regering van premier Andrej Babiš hield woensdagochtend een buitengewone bijeenkomst. Het onderwerp was de verslechterende epidemiologische situatie in Tsjechië. Dit zal waarschijnlijk de reeds genomen maatregelen aanscherpen.
De briefing na de vergadering was gepland om 9.30 uur, maar heeft lang moeten wachten.
Volgens de Tsjechische televisie zou de persconferentie na de regeringsvergadering om 12:15 uur moeten beginnen.
"Er zijn nog te veel contacten tussen mensen. Dit maakt het logisch dat we waarschijnlijk strengere maatregelen bij de overheid zullen moeten invoeren ”, aldus minister van Volksgezondheid Roman Prymula.

Dinsdagavond bespraken leden van de regering een mogelijke beperking van het verkeer van mensen, diensten en de openingstijden van winkels, zei de Tsjechische televisie op basis van de verklaring van een niet bij naam genoemde deelnemer aan de bijeenkomst.
'Het zou als de lente moeten zijn. Gesloten diensten en winkels, behalve voedings- en drogisterijen. Als we niets doen, zullen de ziekenhuizen overbelast zijn', zei een van de deelnemers tegen de server van Seznam Zprávy.

De regering zal waarschijnlijk pas twee dagen na de goedkeuring van een nieuwe actie ondernemen.
Tot dusver heeft Prymula echter beweerd dat de regering de komende dagen de maatregelen niet gaat verscherpen. Ze willen afwachten en de invloed van de huidige evalueren.
Bronnen novinky.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfers onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
----------------------------------------------

Vanaf morgen nieuwe regels: de meeste winkels sluiten. Beweging is beperkt.

De regering heeft besloten winkels en diensten donderdag vanaf 6.00 uur te sluiten. Dat maakte minister van Volksgezondheid Roman Prymula na de regeringsvergadering bekend.

"We moeten het leven van onze burgers beschermen", zei Babiš aan het begin van de persconferentie. "Dat was ons belangrijkste criterium. Daarom staan we vandaag voor je en staan we klaar om je vragen te beantwoorden."
Andrej Babiš: Als mensen me niet vertrouwen, laat ze dan in ieder geval de minister van Volksgezondheid vertrouwen.

Winkels met het basisassortiment blijven open. Alleen supermarkten, drogisterijen, apotheken en andere instellingen, die de regering in haar resolutie zal specificeren, blijven open in het winkelcentrum. De groothandelswinkels blijven open.

De overheid adviseerde werkgevers om thuiswerk te ondersteunen en direct contact met klanten te beperken.

Ook het vrije verkeer van personen wordt beperkt, met uitzondering van verplaatsingen naar het werk, winkelen of naar de dokter of om dierbaren te helpen.

Beweging in de natuur en uitstapjes naar de cottages zijn mogelijk, maar kunnen door maximaal twee personen worden bijgewoond. De uitzondering geldt voor leden van één huishouden.

De kantooruren van de overheid worden teruggebracht tot maximaal vijf uur, twee dagen per week.

Prymula raadde aan om in de frisse lucht te blijven. De maatregel geldt tot en met 3 november.

"We hebben besloten actie te ondernemen, waarvoor mijn excuses aan iedereen. Helaas bevinden we ons in een situatie waarin er een dramatische stijging is en de maatregelen die we de afgelopen weken hebben genomen niet werken ”, zei premier Andrej Babiš tijdens de persconferentie.

Als de regering deze maatregel volgens de premier niet zou nemen, zou de gezondheidszorg rond 7-11 november instorten.

"Maatregelen zijn echt nodig. Een derde van alle tests die we uitvoeren, is positief ”, legt minister Prymula uit.
De minister zei dat volgens enquêtes ongeveer tien procent van de bevolking de maatregelen helemaal niet naleeft, nog eens 20 procent slechts gedeeltelijk.

Uitzonderingen op de bewegingsbeperking zijn van toepassing op verplaatsingen naar het werk, noodzakelijke verplaatsingen naar het gezin, voorzien in levensbehoeften, vrijwilligershulp, verstrekking van gezondheid, sociale of spirituele zorg, dringende officiële zaken, deelname aan bruiloften of begrafenissen of vertrek uit Tsjechië.

De accommodatiefaciliteiten kunnen tot 3 november niet worden gebruikt voor recreatieve doeleinden. Met het oog op het werk mogen hotels, pensions en andere faciliteiten gasten blijven huisvesten. Dit geldt zowel voor Tsjechen als voor buitenlanders, zei minister van Volksgezondheid Roman Prymula.
Volgens een eerder overheidsbesluit mogen binnenzwembaden, sauna's en wellnessfaciliteiten in hotels ook niet in gebruik zijn. Omgekeerd kan er tussen 06:00 en 20:00 uur een restaurant beschikbaar zijn voor hotelgasten. Horecabedrijven kunnen over het algemeen nu al een week alleen snacks verkopen via de uitgiftekasten, maar ook alleen van 06.00 tot 20.00 uur.

Vanwege de ontwikkeling van de covid-19-epidemie wendde Tsjechië zich tot buitenlandse partners voor hulp, vertelde premier Andrej Babiš. Volgens hem zouden 28 Amerikaanse doktoren moeten helpen in Tsjechië.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Prymula: Het is geen lockdown.

Minister van Volksgezondheid Roman Prymula verklaarde dat de nieuwe maatregelen geen lockdown betekenen voor Tsjechië: "Als we het hebben over maatregelen die worden geïmplementeerd. De meeste landen voeren relatief nauwkeurige maatregelen in. Ik zou het niet hebben over een lockdown, wat betekent dat de hele samenleving moet worden gesloten in de zin dat de industrie en handel ernstig wordt beknot, met uitzondering van vitale infrastructuur is er niets anders en zijn mensen thuis dat ze tot 300 meter hun huis kunnen verlaten. Dat is een lockdown en het wordt hier niet gerealiseerd," legde Prymula uit.
Bron seznamzpravy.cz.
-------------------------------------
28 Amerikaanse doktoren zullen naar Tsjechische ziekenhuizen komen. Hamáček onderhandelde over hulp met de ambassadeur.

28 militaire doktoren uit de Verenigde Staten komen naar Tsjechië om de coronaviruspandemie te bestrijden. De vice-premier en hoofd van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Jan Hamáček, was het met de hulp van medisch personeel uit Texas en Nebraska eens met de Amerikaanse ambassadeur Stephen B. King, zo ontdekte de server iROZHLAS. Het zijn leden van de National Guard van de Verenigde Staten, oftewel de reserve-eenheden van de Amerikaanse strijdkrachten.

De informatie over de komst van Amerikaanse doktoren werd later woensdag op de persconferentie bevestigd door de minister van Volksgezondheid Roman Prymula. Volgens hem zouden Amerikanen volgende week naar Tsjechië kunnen vliegen. Ze zouden vooral kunnen werken in het veldhospitaal in Letňany, maar in de tussentijd zullen ze worden geplaatst in ziekenhuizen waar personeels tekorten zijn.

De Amerikaanse ambassade heeft echter nog geen personele hulp van de paramedici willen bevestigen. "We zijn in gesprek met onze Tsjechische overheidspartners hoe de Verenigde Staten onze Tsjechische bondgenoten kunnen steunen tijdens de huidige coronavirus-epidemie. Op dit moment hebben we echter nog geen specifieke verklaring, ”zei woordvoerder Griffin Rozell tegen Radiožurnál.
Bron irozhlas.cz.
 
Laatst bewerkt:
Welke therapieën worden eigenlijk gegeven aan Covid patiënten in Tsjechië? Dat er Remdesivir gegeven wordt, is mij bekend. Maar afgezien van een wat kortere ligduur op de IC, is de werking daarvan ook niet heel bijzonder. Bovendien is het erg duur en soms zijn er tekorten aan. In Nederland geven ze Remdesivir in combinatie met andere medicijnen zoals Dexamethason, dat wel lijdt tot een veel lager sterftecijfer. Ook het gebruik van bepaalde bloedverdunners geeft goede effecten bij het ziekteverloop. En die worden ook gegeven in Nederland. Is dat in Tsjechië ook zo? Ook zag ik op het Tsjechische nieuws dat er bloedplasma bij ex-Covid patiënten werd afgenomen. Wordt dat in Tsjechië al gebruikt als medicijn?
 

kuurgast

Donateur
Artsen in Tsjechië: antimalaria plaquenil doet "meer kwaad dan goed".

Effectieve remdesivir, terugtrekking van de antimalaria plaquenil. Wat geneest ernstige gevallen van coronavirus?
Plasma remt in ernstige gevallen het coronavirus. Artsen in Tsjechië weten al hoe.

In vijf maanden tijd dienden artsen in Tsjechië zogenaamd herstellend plasma toe van donoren die hersteld waren van de coronavirusziekte aan meer dan 200 mensen. Ze hebben de eerste resultaten van hoe deze behandeling werkt.

Sinds eind april hebben artsen het bij de behandeling van deze ziekte aan meer dan tweehonderd mensen gegeven. Ondertussen zou men kunnen zeggen - zoals ten minste twee vooraanstaande artsen van het Centraal Militair Hospitaal van Praag beschrijven - dat deze procedure werkt.
"Bij matige of ernstige vormen van de ziekte beginnen de symptomen sneller wanneer ze herstellend plasma krijgen", aldus dokter Miloš Bohoněk, die het hoofd is van de afdeling Hematologie en Bloedtransfusie van het Centraal Militair Hospitaal.

Volgens artsen zou het plasma idealiter binnen drie dagen na de symptomen van de patiënt moeten worden toegediend. Maar mensen zijn meestal nog thuis, omdat hun gezondheid pas aan het einde van de eerste week verslechtert.
"We dienen het zeven tot tien dagen na de eerste symptomen toe", zegt Michal Holub, het hoofd van de afdeling Infectieziekten van het Centraal Ziekenhuis, eraan toevoegend dat de toestand van de patiënten daarna op zijn vroegst binnen drie dagen verbeterde.

Nu dringen niet alleen het Centraal Militair Hospitaal, maar ook het ziekenhuis in Ústí nad Labem er bij mensen die al last van hebben gehad aan het coronavirus op aan om plasma te komen doneren.

Er zijn al diverse ziekenhuizen in Tsjechië die bloedplasma gebruiken in de strijd tegen het virus.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Ondanks alles behouden de Tsjechen hun gevoel van humor.

120085376_1236600456718027_3233978829373088308_o.jpg

Afbeelding facebook.com/cernamadona.

Gebak in de vorm van coronavirus is een hit in het centrum van Praag.
Er is weer een andere hit met een knipoog:

den v kroju.PNG

#denvkroju In traditionele klederdracht winkelen en werken.
Een ongewone challenge verspreidt zich in Tsjechië.


den v kroju 2.PNG

Waarom zouden we alleen een kostuum moeten dragen voor feesten en volksoptredens? Gaan we hem al met alle beperkingen dragen? Dergelijke vragen kwamen eind september naar voren tijdens de repetitie van het vrouwenkoor Výběr z berulí in Valtice. Ze zijn gewend om op te treden. Ze zingen meestal elke maand in traditionele kostuums op evenementen. Vanwege het coronavirus zijn evenementen geannuleerd.
Ze bedachten de uitdaging #denvkroju =dag in klederdracht om dit jaar toch hun traditionele dracht te kunnen dragen. Binnen een paar weken sloten zich tientallen mensen bij hen aan.
Oorspronkelijk wilden ze de hele week traditionele klederdracht dragen, maar ze veranderden al snel van gedachten. Het is niet zo eenvoudig om elke dag meerdere lagen aan te trekken, en ook niet iedereen kan het doen, bijvoorbeeld vanwege werk. Daarom hebben ze afgesproken om een dag klederdracht te dragen.
Mensen die foto's sturen van hun 'dag in klederdracht' gaan naar het werk, naar verkiezingen, om te winkelen. En zelfs meerdere keren.

Goed humeur en folklore tegen coronavirus! Een glimlach verhoogt de immuniteit! Ben jij een voorstander van folklore en heb je thuis een kostuum, of in ieder geval een deel daarvan? De #denvkroju-uitdaging is veilig voor alle leeftijden.

Bronnen idnes.cz + reportage Den v kroju op ceskatelevize.cz.
Het koor op facebook.com/vyberzbobuli.
 
NOS noemt het een lockdown.
Is het eigenlijk ook wel, maar je mag nog wel naar buiten om te wandelen.

43 MINUTEN GELEDEN
Tsjechië kondigt landelijke lockdown af
In Tsjechië is zojuist een landelijke lockdown afgekondigd. Vanaf morgenochtend 06.00 uur zijn alle winkels gesloten. Alleen supermarkten blijven nog open. Tsjechen mogen tijdens de lockdown alleen voor noodzakelijke afspraken de deur uit. Voor mensen met een cruciaal beroep is een uitzondering gemaakt, zij mogen wel naar hun werk.

Ook zijn dokters- en familiebezoeken toegestaan en mogen Tsjechen wandelen in de natuur of in parken, zolang ze dat met hooguit twee mensen of familieleden doen.

Eerder deze maand werden al maatregelen genomen. De horeca in Tsjechië was al gesloten, mondkapjes waren verplicht en Tsjechen mochten met niet meer dan zes personen bij elkaar komen. Omdat het aantal besmettingen per 100.000 inwoners bleef oplopen is nu een landelijke lockdown ingesteld. Deze gaat in ieder geval tot 3 november duren.
 
Tsjechië kondigt gedeeltelijke lockdown af
In Tsjechië worden de meeste winkels en diensten tijdelijk gesloten om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De regering in Praag wil ook enkel nog essentiële verplaatsingen zoals van en naar het werk en doktersbezoeken toelaten. De Tsjechen mogen nog wel op familiebezoek of naar parken of hun buitenverblijven, maar de regering raadt wel aan om het aantal contacten te beperken. De gedeeltelijke lockdown gaat morgenvroeg in om zes uur en zou duren tot 3 november.

Volgens minister van Gezondheid Roman Prymula dreigt anders het gezondheidssysteem zijn limiet te bereiken en zou er begin volgende maand een tekort aan ziekenhuisbedden kunnen ontstaan. Op dit ogenblik wordt het aantal bedden voorbehouden voor coronapatiënten verhoogd, maar als de trend niet omgebogen wordt, zou dat tegen 8 of 10 november niet volstaan.

Tijdens de eerste golf eerder dit jaar bleef Tsjechië –net zoals de rest van Centraal- en Oost-Europa- relatief gespaard, maar dat is niet langer het geval. Vandaag is een recordaantal van meer dan 12.000 nieuwe besmettingen opgemeten. In totaal zijn in het land nu 1.619 mensen overleden aan het virus.

bron; https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/10/21/liveblog-21-oktober-2020/
 
Ik ben er nu ruim een maand niet meer geweest, en moest in quarantaine bij terugkomst. Maar ik hoop over een aantal weken weer te gaan. Niet als toerist maar om mij bezig te houden met mijn huis. Mijn vriendin is er gisteren nog geweest gelukkig en heeft wat werkzaamheden in de tuin gedaan. Maar ik wacht de situatie eerst nog even af. Eerst moet sprake zijn van een stabiele daling van de besmettingen. Want bij stijging zoals nu kun je voor rare verrassingen komen te staan. Dat geldt ook voor Duitsland, waar ik doorheen moet reizen. Ik ga in ieder geval niet wachten tot Tsjechië weer "geel" wordt. Want dat gaat denk ik nog wel even duren, zolang ga ik echt niet wachten. Bovendien heerst Covid19 ook flink in mijn woonplaats in Nederland. Daar loop ik net zoveel risico. Dus gewoon straks stiekem in mijn vrije dagen snel op en neer. Anders valt het teveel op en moet ik 10 dagen in quarantaine bij terugkomst. Dus extra snipperdagen opnemen om wat langer te blijven zit er voorlopig niet in want dan valt het wel op.
 
Laatst bewerkt:
Ik ben er nu ruim een maand niet meer geweest. Maar ik hoop over een aantal weken weer te gaan. Niet als toerist maar om mij bezig te houden met mijn huis. Mijn vriendin is er gisteren nog geweest gelukkig en heeft wat werkzaamheden in de tuin gedaan. Maar ik wacht de situatie eerst nog even af. Eerst moet sprake zijn van een stabiele daling van de besmettingen. Want bij stijging zoals nu kun je voor rare verrassingen komen te staan. Dat geldt ook voor Duitsland, waar ik doorheen moet reizen. Ik ga in ieder geval niet wachten tot Tsjechië weer "geel" wordt. Want dat gaat denk ik nog wel even duren, zolang ga ik echt niet wachten. Bovendien heerst Covid19 ook flink in mijn woonplaats in Nederland. Daar loop ik net zoveel risico. Dus gewoon straks stiekem in mijn vrije dagen. Anders valt het teveel op en moet ik 10 dagen in quarantaine bij terugkomst. Dus extra snipperdagen opnemen om wat langer te blijven zit er voorlopig niet in anders valt het op.

Dus u lapt alle regels aan uw laars omwille van eigen gewin. En u meldt dit ook nog vrolijk hier. Serieus?
Staat u er wel eens bij stil dat het niet alleen om uzelf gaat maar ook om anderen? En dat u met dergelijk gedrag anderen potentieel in gevaar kunt brengen?
"Waarom zou ik 10 dagen in quarantaine gaan?" Nee, ik "moet" iets doen en dan ga ik ook.
Kunt u mij uitleggen waarom die regels voor iedereen gelden maar u van mening bent dat deze niet voor u gelden?
Tsjechie verzoekt een ieder voorlopig weg te blijven, dus ook u. Nederland verzoekt een ieder in quarantaine te gaan, dus ook u.

Het is dat ik niet weet waar u in Tsjechie verblijft, anders zou ik de Tsjechische politie inschakelen.
 
Laatst bewerkt:
Ik houdt mij aan de regels. Mondkapje hygiëne etc. Maar quarantaine als je van het ene risico gebied reist naar het andere met daarbij in acht genomen dat je geen risico's neemt en geen Covid verschijnselen hebt, zie ik niet echt het nut van in. Ik gebruik mijn boerenverstand. Op mijn werk loop ik meer kans op besmetting dan de paar keer dat ik met mondmasker, afstand en hygiëne boodschappen in de supermarkt doe. Bovendien zoals ik al zei ga ik nu natuurlijk niet.
Eerst moet sprake zijn van een aanzienlijke daling en versoepeling van de situatie. Maar wachten tot het onder de grens van 50 komt per week per 100 duizend doe ik niet. Misschien ga ik zelfs wel 2 weken met aangesloten een quarantaine van 10 dagen. Want vakantiedagen heb ik nog genoeg. En wie bent u om mij het recht te ontnemen om mijn geliefde te zien na vele weken. Dat is nog steeds niet verboden. Dus dat dreigement van u om de Tsjechische politie in te schakelen voor iets wat niet verboden is slaat totaal nergens op. Bovendien over die quarantaine wordt in verschillende landen anders over gedacht. Ik zie meer in het systeem zoals in Duitsland. Quarantaine of een negatieve test.
 
Laatst bewerkt:
Lees de regels over quarantaine er nog eens op na.
En ik ontzeg u niets, de Tsjechische regering doet dit. En hoe goed uw boerenverstand ook mag zijn, we hebben ons te houden aan de adviezen van de virologen. En dat kan soms pijn doen. En ja, die gelden voor iedereen.
 
Ik ga heel verantwoord om het de Covid risico's. Zelfs met de huidige regels kan ik nog steeds naar Tsjechië. Grensarbeiders mogen het ook. En eigenlijk ben ik dat ook. Hoewel de afstand en interval iets langer is. Tijdens de vorige lockdown heb ik 3.5 maand mijn vriendin niet gezien. Niet om de risico's, maar puur om de regels. Omdat toevallig mijn verblijfsvergunning was verlopen mocht ik niet. Iemand in dezelfde situatie maar met wel een geldig papiertje mocht wel. Ik heb nu nog geen nieuwe regels gelezen dat ik niet naar mijn huis in Tsjechië mag reizen en als ik dat niet mag doe ik dat niet. De grenzen zijn open, treinen rijden. De lockdown die er nu is, is nog niet dezelfde als die in het voorjaar. Toch ga ik niet. Daarvoor is de situatie nu te ernstig zoals ik al eerder zei. Maar ik wacht niet tot de boel weer geel is. Toen ik in juli in de trein zat had plotseling niemand meer een mondkapje op omdat dat niet meer verplicht was. Ik wel. Ik volgde de Corona cijfers en zag die toen al stijgen. Als iedereen zo voorzichtig zou zijn als ik, was de besmettingsgraad allang onder de 0,8.
Overigens zover ik weet is er nog steeds geen wetgeving in Nederland om in quarantaine te gaan bij terugkeer uit een oranje gebied. Er is wetgeving in de maak, maar het is nog steeds een dringend advies. Ik ben voorstander van het Duitse systeem. Kom je terug uit een oranje gebied dan in quarantaine of je moet met een actuele test aantonen dat je negatief bent. Volgens mij hetzelfde systeem als in Tsjechië.
 
Laatst bewerkt:
Overigens nog een aanvulling van mijn kant. Vanaf morgen worden de regels veranderd voor wat betreft het reizen naar Tsjechië. Niet alleen toerisme wordt verboden. Vanaf 06: 00 22/10 geldt een inreisverbod voor niet essentiële reizen. Dus eigenlijk dezelfde maatregelen die eerder dit jaar van kracht waren. Voorlopig blijven ze tot 3 november van kracht. Dus zolang dit van kracht is ga ik zowiezo niet naar Tsjechië. Zoals ik al eerder zei ik wacht tot de situatie beter wordt en er weer een versoepeling komt. En het aantal besmettingen aanzienlijk is gedaald.
 

kuurgast

Donateur
Alsjeblieft, neem het serieus. Maar liefst 15.000 zullen vandaag besmet zijn, zei Babiš.

Premier Andrej Babiš deed een beroep op de mensen om te voldoen aan de maatregelen die de regering woensdag enigszins onverwacht heeft aanvaard. Dat zei de premier in een interview voor de Tsjechische televisie. Hij gaat ervan uit dat volgens de tussentijdse cijfers van woensdag (8840 geïnfecteerd tegen 18.00 uur) woensdag een toename van ongeveer 15.000 geïnfecteerden kan worden verwacht. Dinsdag waren dat er bijna 12.000.

In het interview gaf Babiš toe dat de regering fouten had gemaakt, maar net als de vorige bracht hij ze vooral in verband met de versoepeling van maatregelen.
"We hebben fouten gemaakt omdat we bezweken aan de druk van het losmaken dat we in de zomer geen maskers meer droegen. We hadden allemaal het gevoel dat het virus verdwenen was, er werden meer fouten gemaakt, "zei Babiš.

Hij voegde eraan toe dat hij wil dat mensen zich hetzelfde gaan gedragen als tijdens de eerste golven, nu is dit niet het geval. "Ik vraag mensen liever om de situatie serieus te nemen", zei hij.

Hij zei dat laboratoria steeds meer tests uitvoeren - meer dan 40.000 werden dinsdag uitgevoerd, 30 procent van hen is positief.
Bron novinky.cz.
---------------------------------------------------
15.000......Babiš zat er niet ver naast.....

Bijna 15.000 positieve tests op woensdag in Tsjechië.

In Tsjechië waren er maandag 14.968 bevestigde positieve testen van corona.
Het aantal mensen met covid dat in ziekenhuizen behandeld moet worden steeg tot 4.417, van wie 15 procent (657) in ernstige toestand verkeert.
Het totaal aantal covid-gerelateerde sterfgevallen sinds maart is 1.739.
Het dodental loopt nu op van 80 tot 100 per dag.
Bronnen irozhlas.cz + onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
------------------------------------------------------
De Tsjechische overheid heeft winkels gesloten. Deze hebben uitzonderingen:

De regering heeft woensdag besloten om vanaf donderdagochtend een groot deel van de winkels en servicepunten te sluiten. Tegelijkertijd kondigde het echter een aantal uitzonderingen aan. Zo blijven supermarkten, drogisterijen, banken, makelaars en tuinhandel open. Volgens de minister van Volksgezondheid Roman Prymula zijn ook hobbywinkels gesloten.

Fournituren blijven bijvoorbeeld open, die waren vrijgesteld tijdens de quarantaine in het voorjaar. Destijds liet de regering ze openen op verzoek van burgers die naaibenodigdheden wilden kopen voor de maskers, die verplicht waren maar nergens te koop waren.

Winkels met tuinartikelen en dierenwinkels zullen ook open zijn. Tegelijkertijd behoorden ze ook tot de eersten die een uitzondering kregen in de context van desintegratie tijdens de lentegolf.

Ook apotheken, krantenwinkels, wasserijen, stomerijen, autowasstraten, winkels voor huishoudelijke artikelen en bouwmarkten blijven gewoon open.

Het regeringsbesluit treedt donderdag om zes uur 's ochtends in werking.
De botanische tuinen zijn tot nu toe open gebleven, en dat verandert ook met de nieuwe maatregel. Ze sluiten donderdag.
Bron oa novinky.cz.
----------------------------------------
En wat gebeurde er? Juist ......mensen ging op de valreep massaal naar de winkels die donderdag dicht moeten......


De winkelcentra die, met uitzondering van enkele winkels, zullen sluiten, werden woensdagavond overstroomd door de Tsjechen. Op de laatste dag voor de sluiting kwamen tientallen mensen bijeen in de winkelcentra van Praag en bij de Ikea-warenhuizen. Het verkeer in Černý Most en Zličín liep helemaal vast.
Bron idnes.cz.
-----------------------------------------
Artsen melden een gebrek aan wegwerphandschoenen. Bedrijven hebben dit voorspeld.

Dit is precies waar de distributeurs van beschermingsmiddelen in de zomer voor waarschuwden. De Aziatische productie van handschoenen werd in de zomer al gebruikt voor grondstoffen.

Het was zomer en de redactie van Neovlivní was aan het onderzoeken hoe de staat is voorbereid op een mogelijke tweede golf van de covid-19-epidemie. Een deel van de sonde betrof beschermende uitrusting, die de regering van Babiš tijdens de eerste golf niet genoeg kon bieden aan paramedici en artsen.

Bedrijven die ademhalingstoestellen, schilden, pakken en wegwerppakken verhandelen waren het in de zomer over één ding eens: als de vraag toeneemt, wordt het een probleem om latex wegwerphandschoenen te krijgen.

"In het geval van handschoenen stopte de productie in Azië", beschreef een van de distributeurs van beschermingsmiddelen de oorzaak van mogelijke problemen voor het tijdschrift Neovlivní.

Na drie maanden blijken de waarschuwingen terecht, maar de staat heeft niet voldoende bevoorraad. Omar Šerý, een neurobioloog en expert in DNA-diagnostiek van de Masaryk Universiteit in Brno, sprak zondag tijdens op Prima TV over het gebrek aan wegwerphandschoenen.
Hij verklaarde dit in verband met het plan voor het uitvoerig testen van mensen op covid. Šerý zei dat er 12 miljoen onderzoekshandschoenen nodig zijn om zes miljoen mensen te testen. "En je krijgt het niet. Ons laboratorium haalt ze uit de hele Europese Unie en China, omdat we enorme hoeveelheden verbruiken”, zei Šerý.

Tot op heden bevatten de websites van de bedrijven ook mededelingen van andere distributeurs waarom ze niet in de bestelde hoeveelheden kunnen leveren.
“In alle landen waar wegwerphandschoenen worden geproduceerd, is er een tekort aan grondstoffen voor de productie van deze handschoenen. Al deze landen hebben inmiddels beperkingen aangekondigd op de aanvoer van deze grondstoffen. Dit vermindert de productiecapaciteit van individuele productie-installaties aanzienlijk. Als gevolg hiervan worden reeds geplaatste bestellingen verminderd”, schrijven handelaren aan klanten.
En ze voegen een onzekere voorspelling toe: “De verbetering van de situatie is in zicht vanwege de wereldwijde ontwikkeling van de pandemie. Aangenomen wordt dat de situatie met wegwerphandschoenen pas in de tweede helft van 2021 zal verbeteren. Naast een verminderde beschikbaarheid is de ontwikkeling van de prijs van handschoenen ook erg steil en volkomen onvoorspelbaar. Helaas zijn er met de toegenomen vraag en beperkingen voor fabrikanten geen prijslimieten."
Bron neovlivni.cz.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan