Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Meer dan 10.000 positieve tests op vrijdag in Tsjechië.

In Tsjechië waren er vrijdag 11.105 bevestigde positieve testen van corona.
Het aantal mensen met covid dat in ziekenhuizen behandeld moet worden steeg tot 3.120, waarvan circa 550 op de IC.
Het totaal aantal covid-gerelateerde sterfgevallen sinds maart is 1.283, dat zijn 53 meer dan donderdag.
In Praag zijn er nu dagelijks meer dan 1000 mensen met een positieve test.

corona 16 oktober.PNG
Afbeelding onemocneni-aktualne.mzcr.cz.

Tsjechië kleurt verder rood.

Het stoplicht is bijgewerkt.
De kaart van de epidemiologische situatie rond het coronavirus in Tsjechië is donkerder geworden.
Momenteel staan negen regio's van Tsjechië in het rood, wat betekent dat het virus in de gemeenschap verspreid wordt.

Bronnen oa novinky.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfers onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19
Meer cijfers en grafieken covid19.healthdata.org/czechia.

Nederland en België lopen circa 2 dagen achter Tsjechië aan in de corona-curve...........
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Toespraak president Milos Zeman; oproep tot discipline en verantwoordelijkheid.

Vrijdagavond hield Milos Zeman een korte toespraak op de Tsjechische televizie. Het was zijn tweede buitengewone toespraak tijdens de epidemie sinds de lente.
Hieronder vertaling van de toespraak:


Hallo, beste medeburgers,

we ontmoeten elkaar in een moeilijke tijd. Het aantal besmettingen met het coronavirus groeit, het aantal ziekenhuisopnames groeit, het aantal ernstig zieke mensen groeit en, erger nog, het aantal doden stijgt. Er was eens, toen het dodental erg laag was, konden we troost putten dat covid kan worden genezen, maar de dood kan natuurlijk niet worden genezen, en het is een enorm verlies voor onze samenleving, voor de families van degenen die zijn gestorven, voor ons allemaal.

Laat me je herinneren aan een prachtige zin uit de Talmoed, degene die een mensenleven redde, redde de hele mensheid. We bevinden ons in een situatie waarin onze gezondheidswerkers vechten voor mensenlevens en ik wil hun respect, bewondering en dank uitspreken.

Maar ieder van ons kan vechten voor mensenlevens. We hebben maar één wapen tot onze beschikking, want het vaccin bestaat nog niet. Dit wapen is een klein stukje stof dat we op ons gezicht hangen en dat ons beschermt tegen infectie en omgekeerd, we beschermen anderen tegen deze infectie. En dat is het probleem waar ik vooral met u over wil praten. Laat dit wapen niet uit je hand gaan. Laat je niet verleiden door mensen die niets van de epidemie af weten, maar door media-aandacht wel dingen willen zeggen die onze samenleving schaden. Daarmee bedoel ik natuurlijk de zogenaamde anti-maskerwerkers, maar ook anderen, tandartsen, cardiologen, zangers. Een zanger zei zelfs dat Bill Gates de schuld had van het coronavirus. Negeer de mening van deze mensen, omdat ze niet professioneel zijn, en vertrouw de experts, omdat alleen zij ons kunnen helpen. We hebben de winnaar van de eerste golf van coronavirus, professor Prymula, opgeroepen en ik ben er vast van overtuigd dat hij zal slagen in de strijd tegen de tweede golf. Ik steun het optreden van de regering volledig, hoewel ik denk dat het soms beter had kunnen worden gecommuniceerd.

Maar laten we het nu niet alleen hebben over overheidsmaatregelen. Laten we praten over wat we zelf kunnen doen. En als we afkomen van het idee dat we dit stuk stof uittrekken voor ons comfort en onze dierbaren en onszelf in gevaar brengen, als we volharden, dan zullen we winnen, en dan heeft ieder van ons geholpen een groot aantal levens te redden. Kijk bijvoorbeeld naar Zweden, er zijn nu al meer dan zesduizend doden, om nog maar te zwijgen van Israël.

De tijd van praten is voorbij. Ik heb de minister van Binnenlandse Zaken, Jan Hamáček, gevraagd dat de politie van de Tsjechische Republiek haar toestemming gebruikt en een boete oplegt voor het niet dragen van maskers waar maskers verplicht zijn. Iets dergelijks was nu immers geïntroduceerd door Beieren, door Frankrijk. De problemen die we hebben, worden in bijna elk land ter wereld geconfronteerd. We staan hierin niet alleen, wat natuurlijk geen troost is.

Beste vrienden, als het stof op het slagveld is neergedaald, als deze epidemie verdwijnt, zoals alle epidemieën tot dusver zijn vertrokken, zullen we winsten en verliezen bij elkaar optellen. Laten we er alles aan doen om deze test met eer te doorstaan, niet met lafheid, geen troost, maar verantwoordelijkheid jegens onszelf en anderen.

Dank u voor uw aandacht.

Bronnen novinky.cz + hrad.cz + english.radio.cz.
 
Voor het eerst meer dan tienduizend, vrijdag 11.105 besmettingen

De dagelijkse toename van nieuwe gevallen van coronavirus in Tsjechië bedroeg voor het eerst meer dan 10.000, waarbij laboratoria vrijdag 11.105 besmettingen hebben ontdekt. De statistieken voegden nog eens 11 doden toe vanaf vrijdagavond, in totaal stierven 1.283 mensen met covid-19. Volgens bijgewerkte gegevens op de website van het ministerie van Volksgezondheid worden 3.120 patiënten in ziekenhuizen opgenomen.

In Tsjechië is het aantal sterfgevallen bijna verdubbeld ten opzichte van eind september, is het aantal patiënten dat met het coronavirus in het ziekenhuis is opgenomen al verdrievoudigd en het aantal patiënten met een ernstige aandoening nadert het.

Huidig aantal geïnfecteerden

Volgens de minister van Volksgezondheid Roman Prymula zullen de besmettingen nog tien dagen tot twee weken toenemen. Deskundigen zeggen dat ongeveer drie tot vier procent van de geïnfecteerden ziekenhuizen zal binnengaan, waarvan ongeveer 20 procent in ernstige toestand verkeert. De tijd van diagnose tot ernstige symptomen die ziekenhuisopname vereisen, is tussen een week en tien dagen.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/...10-tisic-testovani.A201017_011522_domaci_chtl
 

kuurgast

Donateur
drie tot vier procent van de geïnfecteerden ziekenhuizen zal binnengaan, waarvan ongeveer 20 procent in ernstige toestand verkeert. De tijd van diagnose tot ernstige symptomen die ziekenhuisopname vereisen, is tussen een week en tien dagen.
11.105 gisteren positief getest.....
Dat zijn dan circa 400 per dag die een bed in het ziekenhuis nodig hebben en 80 per dag die op de IC zullen komen te liggen vanaf 24 oktober.....en dit dagen achter elkaar.....
Wat als het aantal verdubbelt komende week en dan tussen een week en tien dagen later in de ziekenhuizen belanden ???

Uit gegevens van goochel etc blijkt dat mensen minder gingen bewegen vanaf woensdag toen de hardere maatregelen werden ingevoerd. De dagelijkse groei van corona zal nog zeker een week toenemen, waarna het zou moeten afvlakken of dalen.
Bron irozhlas.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Sporthooligans komen in opstand tegen Prymul en Babis. Ze ontmoeten elkaar op zondag in Staromák, het kunnen er duizenden zijn.

De politie zet honderden politieagenten uit het hele land in vanwege het geplande zondagse protest van fans van voetbal- en ijshockeyclubs in Tsjechië op het Oude Stadsplein. Volgens informatie van de politie is duidelijk dat het voornemen om vreedzaam te demonstreren kan worden misbruikt door voetbalhooligans.
Allemaal in het zwart en zonder clubsymbolen. Hooligans en ultras, vooral uit de voetbal- en ijshockeywereld, zijn van plan zondag om 14.00 uur zij aan zij te staan op het Oude Stadsplein, ondanks alle rivaliteit tussen de clubs, en protesteren tegen de huidige overheidsregels.
Onder de huidige regeling kunnen maximaal 500 mensen deelnemen aan het protest, die moeten worden opgedeeld in groepen van twintig, met een tussenruimte van minimaal twee meter tussen de groepen en allemaal met bedekte mond en neus.
Bronnen novinky.cz + lidovky.cz.
 
ik zou zeggen; hek eromheen, tribunes bouwen en geef deze idioten lukraak knuppels, boksbeugels, bijlen en hamers en laat ze hun gang gaan. De wel denkende weldenkenden kunnen vanaf de tribune de veldslag gadeslaan. Hek goed dichthouden zodat geen een malloot kan ontsnappen en laat ze elkaar maar afmaken. Mag wat mij betreft zonder mondkapje. Succes!
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik weet het, 1 zwaluw maakt nog geen zomer, maar zou dit de trendbreuk kunnen zijn?
Na de 11105 van eergisteren, waren het er gisteren 8715.
Dat is dus toch een aanzienlijke daling. Natuurlijk wel met een vraagteken, want het is wel zondag.
 
Zoals je wellicht al hebt gezien, zijn de cijfers in het weekend altijd lager. Het zou een trendbreuk kunnen zijn, maar ik verwacht eerder simpwelweg het weekendeffect.
De nieuwe gedeeltelijke lockdown in CZ is ook nog te kort in werking om daar nu al de effecten van te zien in de cijfers. Dat duurt zeker 10 a 14 dagen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
De demonstratie van fans in Praag eindigde, de gemeente ontbond de protesten
Duizenden mensen doen mee aan een demonstratie van voetbal- en hockeyfans tegen overheidsmaatregelen. Het evenement vindt plaats op een moment dat Tsjechië een verbod heeft om meer dan 6 personen te verzamelen, de overgrote meerderheid van de deelnemers heeft geen mondkapje. Het publiek hoorde ook slogans als "Prymulu do plyn". Na een tijdje kalmeerden de moderators het zingen. Praag zal het evenement laten ontbinden, een gemeenteambtenaar gaat naar de plaats. De politie sloot de Pařízská-straat.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/...aromestske-namesti.A201018_095552_domaci_brzy
ik zou zeggen; hek eromheen, tribunes bouwen en geef deze idioten lukraak knuppels, boksbeugels, bijlen en hamers en laat ze hun gang gaan. De wel denkende weldenkenden kunnen vanaf de tribune de veldslag gadeslaan. Hek goed dichthouden zodat geen een malloot kan ontsnappen en laat ze elkaar maar afmaken. Mag wat mij betreft zonder mondkapje. Succes!
Afstand en ontbrekende gordijnen
De politie heeft voor de demonstratie tientallen controles uitgevoerd. "Ze vonden pyrotechniek, boksers, telescopische wapenstokken, een vuurwapen en andere voorwerpen", schrijft de politie. Tijdens de demonstratie gaat hij verder met de besturing.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/...aromestske-namesti.A201018_095552_domaci_brzy

Olivier het loopt zoals u voorspeld had...
 
Een demonstratie tegen de anti-epidemische maatregelen van de regering, die vandaag plaatsvond op het Oude Stadsplein van Praag, veranderde in een gevecht met de politie na het officiële einde van het evenement. Enkele demonstranten uit de gelederen van voetbalfans probeerden het politiekordon te doorbreken en gooiden vuurwerk naar de politie. De politie zette een waterkanon in en hield enkele aanvallers vast. Reddingswerkers behandelden negen mensen. Volgens een schatting van het stadhuis van Praag namen ongeveer 2.000 mensen deel aan het protest, hoewel het toegestane aantal 500 was. De meeste deelnemers droegen geen mondmasker.

bron; https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/p...ych-opatreni-skoncil-bitkou-s-policii/1947189
 
Laatst bewerkt:
Allemachtig inderdaad, het zijn Orken! De beschrijving op Wiki kun je naadloos overhalen naar het volk wat vanmiddag in Praag stond.

Nou,.... hier in Amsterdam liggen de hordes ook op de loer, Wachtend tot de handhavers gaan handhaven en de zooi gaan verspreiden.
Verspreiden richting nieuwe slachtoffers.
Gaat niet lukken, denk ik, Ook niet in Praag.

En maar klagen over welk onrecht hen wordt aangedaan, welke levensvreugde aan hen wordt ontnomen, welke kansen ze niet krijgen en de klaagzang van belangenbehartigers, die deze treurigheid als verdienmodel hebben gekaapt.

Je zou er bijna filosoof van worden.
Al hoewel, dat moet wel een hobby zijn, want daar is geen droog brood mee te verdienen.
En dan kom je voor je onderhoud toch weer terecht bij,.........
Volgens mij, is daar ooit over geschreven. Herbert Spencer,die zijn waarneming ontleende aan een andere wetenschapper. Een ooit verketterde wetenschapper: Charles Darwin.
Survival of the fittest.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Survival_of_the_fittest

Lees het, probeer het te begrijpen en handel ernaar.

Voor vandaag:
Blijf ff lekker binnen.
En doe dat de komende maanden ook.
Ja. Jammer, Kut.
Orks, Inwisselbare, maar gevaarlijke no-no's

Oh ja,
Update:
Ook in Bilenice is nu de eerste Corona vastgesteld. Onze hardwerkende buurjongen bij Atrium in Susice.
Half het dorp nu in quarantaine.

Dus: de hoeveelheid informatie over updates wat er speelt, en waar, en hoeveel, en hoe plotseling en oh wat erg,......de boodschap is: Blijf thuis. Tenzij. En dat "tenzij" zou je moeten kunnen verantwoorden.
En dan snap je het.
En dat is goed.


Het gaat u goed.
 

kuurgast

Donateur
Een mysterieuze man die in het voorjaar "Tsjechië heeft gered"?

Toppolitici, te beginnen met premier Babiš, praten al meer dan een half jaar over hem. Volgens hen is hij een mysterieuze man wiens Excel-model de regering ertoe heeft aangezet te handelen.
De voorbereidingen voor de eerste golf van coronavirus bleken geen professionele ambtenaren te zijn, maar zakenmensen. Onlangs gaven de ietwat mysterieuze woorden van Andrej Babiš dit ook aan: “In maart kwam iemand met het wiskundige model, en in augustus kwam er op een gegeven moment iemand, hoewel het dezelfde persoon was. En degenen die zouden komen, zijn niet gekomen."
Server Seznam Zprávy kwam erachter dat de "redder" van maart Pavel Řehák was, voormalig directeur van Česká pojišťovna en huidig hoofd van verzekeringsmaatschappij Direct.

Het was begin maart toen Pavel Řehák in zijn studeerkamer achter zijn computer ging zitten. Dat weekend meldden de autoriteiten de eerste drie gevallen van corona in Tsjechië. Nu kondigt Italië quarantaine aan voor het noorden van het land - zestien miljoen mensen. Hele regio's gesloten, leven stilgelegd, zaken onderbroken.

Pavel Řehák wilde weten wanneer, in theorie, dezelfde situatie zich in Tsjechië zou kunnen voordoen. Hij wilde zich voorbereiden, weten wat zijn bedrijf staat te wachten. Sinds het begin van de crisis heeft hij een computermodel gemaakt, een eenvoudig Excel-model die de ontwikkeling van de ziekte voorspelde op basis van de situatie in andere landen. Voor het eerst verlengde hij de vertoningen tot het einde van de maand.

Wat hij op het computerscherm zag, maakte hem bang. "Dit betekent dat de republiek uiterlijk eind maart definitief gesloten zal zijn", herinnert hij zich in het boek Pandemics. 'Als Italië met vijf- of zesduizend gevallen dergelijke maatregelen neemt, hebben we het helemaal mis. En heel snel.” Hetzelfde aantal gevallen dat Italië dwong om het leven te verminderen, toonde zijn model binnen een paar weken.

Zelfs het mildste scenario gaf aan dat hetzelfde aantal gevallen in Tsjechië binnen een maand zou plaatsvinden.
"Dat is gewoon niet mogelijk!"
Hij wist dat het geen voorspelling van de werkelijkheid of een voorspelling van evolutie was, het was een puur wiskundig model - wat er zou gebeuren als niemand iets deed. Toch voorspelden de cijfers een ontwikkeling waarmee de gebeurtenissen in het land helemaal niet overeenkwamen. Hij zag geen grote maatregelen, hij wist niets van voorbereidingen op een mogelijke quarantaine: 'Het kan niet. Dat is simpelweg niet mogelijk. Ofwel is er iets mis in de openbare ruimte, of is er iets mis in mijn Excel."

De volgende dag stuurde hij zijn modellen naar zijn kennis, de voormalige vice-minister van Volksgezondheid Pavel Hroboň. Hij wilde dat hij controleerde waar hij een fout had gemaakt in zijn berekeningen. Hij wilde iemand die het medische systeem kende om zijn projectie te controleren. Het antwoord maakte hem niet blij: "Er zit geen fout in dat model, alles klopt."

Hij vond de situatie te ernstig om voor zichzelf te houden. Hij nam ook contact op met twee leden van de regering: minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček en minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch. Hij wilde doen wat hij dacht dat juist was. Maar hij kon nog steeds niet geloven dat iemand anders dit niet had uitgevonden.

Maandagochtend 9 maart zaten Jan Hamáček en de hoofden van brandweer en politie al in de vergaderzaal van de minister van Binnenlandse Zaken. Toen Pavel Řehák klaar was met zijn presentatie, viel het stil in de kamer. Een lange stilte die werd verbroken door een enkel woord: "Shit."

Die avond presenteerde Pavel Řehák ook zijn cijfers op het ministerie van Volksgezondheid. Hier begreep hij dat de staat geen andere modellen heeft. Dat zijn excel-spreadsheet destijds de enige inschatting was van de mogelijke ontwikkeling van de crisis.

Adam Vojtěch wilde aanvankelijk de gegevens niet geloven. Die dag ontving Vojtěch echter informatie over de eerste overdracht van de gemeenschap in het land - het geval van een taxichauffeur in Praag bij wie hygiënisten de bron van de infectie niet konden achterhalen.
De combinatie van deze zaak en de projecties die hem in de grote vergaderzaal van zijn ministerie werden getoond, overtuigde hem van de ernst van de situatie. Hij keek naar het risico van tienduizenden gevallen - in het geval van een milder verloop van verspreiding. Hij nam de telefoon op en belde premier Babiš om meer substantiële maatregelen te nemen.

De premier zag het model van Pavel Řehák de volgende dag, dinsdagochtend 10 maart, voor een vergadering van de Staatsveiligheidsraad. "Een man bedacht een model en er waren totaal gekke cijfers", keek Andrej Babiš terug op de eerste ontmoeting. Die ochtend verwierp hij zijn conclusies echter nog steeds. 'Dit is niet mogelijk', zei hij. "Ik geloof dat niet."

De ernst van de situatie die hij voorspelde, dwong de Tsjechische regering tot actie in de eerste helft van maart. Het riep de noodtoestand uit en legde strikte beperkingen op tegen de verspreiding van COVID-19.

Er vonden die dag twee belangrijke dingen plaats in de Tsjechische benadering van de epidemie.
Ten eerste: vanwege het geval van een Praagse taxichauffeur en de sterke toename van het aantal besmette mensen kondigde de regering de sluiting van scholen en het einde van culturele en sportieve evenementen aan.
En de tweede: premier Babiš liet een printscreen afdrukken van de modellen van Pavel Řehák.

model.PNG

Aanvankelijk weigerde Babiš de cijfers te geloven, tot de derde dag, toen het vooraf afgesproken scenario uitkwam, besloot hij door te gaan. Dankzij deze voorspelling deed zich een keerpunt voor, begon de actie en werden de eerste grote maatregelen genomen, wat hielp om het virus aanzienlijk te vertragen.

De toenmalige vice-minister, de huidige minister van Volksgezondheid Roman Prymula wist, net als Pavel Řehák, dat het wiskundige model geen nauwkeurige voorspelling was van de ontwikkeling van de epidemie. Maar hij gaf ook toe dat het een keerpunt betekende. Premier Andrej Babiš geloofde dat de crisis het land zou kunnen verlammen. Dit maakte de weg vrij voor de regering om snel te handelen.

Weinigen luisterden naar Řeháks verdere waarschuwing. Zijn model droeg bij aan het succes van het land in de lentegolf in termen van gezondheidseffecten. Zo succesvol dat ze vergat dat het gevaar nog steeds bestond. "I denk, dat het zal de komende maanden terugkomen ”, zei Pavel Řehák eind juni.

De regering had een plan met in totaal 32 aanbevelingen van Pavel Řehák over wat te doen, zodat Tsjechië de tweede golf van coronavirus goed aankan. Het plan was op 26 mei beschikbaar voor de regering. Adam Vojtěch, die naar verluidt gebruikte enkele van de aanbevelingen uit die 32 punten, maar niet allemaal.
Řehák adviseerde onder meer om een grootschalige campagne te lanceren voor mensen om maskers te dragen, afstand te houden, hun handen te wassen, maar dat was slechts een van de punten.
Ondertussen hielden de bovenstaande regeringsleden de gegevens voor zichzelf.
Als de oppositie over dezelfde gegevens zou beschikken als de regering, zou zij bijvoorbeeld de noodzaak om de noodtoestand af te kondigen niet in twijfel trekken. Het probleem is echter dat de oppositie niet over deze gegevens beschikte, en premier Andrej Babiš zei en deed toen niets.

Het hele verhaal heeft Pavel Řehák nu in een boek uitgebracht.
Bron seznamzpravy.cz.

Dit verhaal deed me aan een talkshow denken in het voorjaar waar ook een simpele berekening werd gemaakt over hoe het virus zou versnellen in Nederland.....je zag Diederik Gommers wit wegtrekken en daarna vocht hij voor de opschaling van ziekenhuiscapaciteit.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
In Tsjechië waren er zaterdag 8.712 bevestigde positieve testen van corona. Zondag kwamen daar 5.059 bij.
Volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid lagen zaterdag 3.519 patiënten in het ziekenhuis, waarvan 587 op de IC.
Het totaal aantal covid-gerelateerde sterfgevallen sinds maart is 1.422. Dat is momenteel dagelijks 50 á 60 doden.

Het virus verspreidt zich nu het snelst in de regio Zlín, waar de afgelopen zeven dagen bijna 787 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners zijn geregistreerd. Het wordt gevolgd door de districten Plzeň-sever met 754 geïnfecteerden, Příbram met 751 en Uherské Hradiště met 745 geïnfecteerden per 100.000 inwoners in de afgelopen week. Het laagste cijfer is in regio Cheb, met 227 per 100.000 inwoners.
Het hoogste aantal besmette per honderdduizend inwoners wordt gerapporteerd door de gemeenten Kralovice (1.610 besmette per 100 duizend) en Sedlčany (1.382 besmette per 100 duizend).

Op zaterdag voerden de laboratoria 28.834 tests uit, ongeveer 10.000 minder dan een record op vrijdag. In het weekend wordt in de regel minder getest. Van de geteste personen was zaterdag 30,21 procent besmet.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček gaf toe dat de regering verschillende fouten heeft gemaakt, zoals de opening van scholen op 1 september of de chaos in augustus over het dragen van maskers.

De eerste regeringsfunctionaris die positief is getest op coronavirus, is minister van Landbouw Miroslav Toman. Enkele leden van het kabinet bevonden zich voorheen alleen in preventieve quarantaine vanwege contact met een besmette persoon.
De 60-jarige minister bevestigde het positieve resultaat van de test op de server Lidovky en schreef hen dat hij zich tot nu toe goed voelde.
De vraag is of andere overheidsfunctionarissen, politici of mensen die in contact zijn gekomen met de minister in quarantaine zullen worden geplaatst vanwege de positieve test van Toman. Op woensdag 14 oktober had Toman bijvoorbeeld ook een ontmoeting met president Miloš Zeman in Lány. Volgens de reactie van zijn woordvoerder Jiří Ovčáček loopt hij echter geen gevaar.
Bron oa seznamzpravy.cz.
Alle cijfers onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan