Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Tsjechische artsen oproep: Coronavirus mag niet worden onderschat.

Artsen en verpleegkundigen die rechtstreeks voor covid-patiënten zorgen, hebben een open brief geschreven waarin ze het publiek om hulp vragen. Ze vragen de overheid om te stoppen met het nemen van beslissingen op basis van marketingadviseurs. En voor artsen die geen ervaring hebben met infectieziekten, terughoudend te zijn in de media.

Een open brief van eerstelijns artsen en verpleegkundigen:

Wij, artsen en verpleegkundigen van covid-afdelingen en intensive care-afdelingen, hebben het tot dusver te druk gehad met het zorgen voor patiënten en het organiseren van zorg in onze ziekenhuizen, en we werden niet veel gehoord. We hebben echter het sterke gevoel dat het tijd is om duidelijk en luid te spreken.

Sinds de lentemaanden vechten we voor de gezondheid en het leven van mensen die COVID-19 hebben opgelopen. We hebben honderden patiënten met een ernstig beloop verzorgd. Het is een werk dat mentaal en fysiek zwaar is. Als we moe thuiskomen en naar de media-output van veel experts kijken, geloven we onze ogen niet.

Debatten over de vraag of hij sterft "met COVID of door COVID", of het virus een middel is om de persoonlijke vrijheid door de overheid te beperken, of het echt nodig is om maskers binnenshuis te dragen ...

We zien dat de sfeer achterin diametraal verschilt van de situatie vooraan. Dat is sinds het voorjaar erg veranderd. Tegelijkertijd keerde hij na de tactische terugtrekking van de lente, die hem werd opgedrongen door de drastische aanpak van de regering en het verantwoordelijke gedrag van de meerderheid van de samenleving, met meer kracht dan voorheen terug.

We willen geen paniek en horror veroorzaken, maar je moet het waarschijnlijk horen. Op onze afdelingen vechten we voor het leven van mensen die, zonder coronavirusinfecties, nog 10-20 jaar aan kwaliteit van leven te wachten staan. Ze zijn in de vijftig, zestig, actief in de zeventig, hebben alleen overgewicht, hoge bloeddruk of milde diabetes. We proberen in elk geval te voorkomen dat ze op de longbeademing terechtkomen, want als ze daaraan komen, overleeft amper de helft.

Ja, jonge en gezonde mensen zullen COVID meestal zonder problemen overwinnen. Er zijn echter veel mensen in onze bevolking die dodelijk kunnen eindigen, waaronder velen van u en uw dierbaren. In het voorjaar luisterden we naar applaus van u en kregen we versnaperingen in de ziekenhuizen. Bedankt daarvoor, we voelden je steun in onze rug. Maar nu verwachten en vragen we veel meer van u. Als we deze oorlog willen winnen, hebben we de hulp van jullie allemaal nodig.

Daarom vragen we:
Deskundigen uit verschillende medische disciplines die zich graag uiten in de media, maar op het gebied van infectieziekten zijn het slechts geschoolde leken met een uitgesproken mening: Please, WEES STIL! Als je niet kunt zwijgen, kom voor uw mediaoptreden voor één ploegendienst per covid-eenheid, wij verwelkomen uw hulp.

De overheid en staatsautoriteiten van Tsjechië: Werk samen met de beste Tsjechische epidemiologen en economen, niet met marketingconsultants. Leg het publiek op een consistente en begrijpelijke manier uit waarom en welke maatregelen u implementeert en verander ze niet om de dag. Handel en spreek op een manier dat het publiek u kan vertrouwen. Zorg ervoor dat er voldoende remdesivir wordt geïmporteerd, zodat we het kunnen toedienen aan alle patiënten die er baat bij hebben.

Alle burgers:
Maak je geen zorgen! Maar respecteer dat COVID-19 een verraderlijke tegenstander is. Toon respect voor het leven en de gezondheid van de mensen om je heen. Regelmatig handen wassen, maskers en afstand zijn het minimum dat u voor uzelf en anderen kunt doen zonder grote opoffering.

Volg de overheidsvoorschriften en aanbevelingen van experts. Probeer niet te bedenken wat kan worden omzeild. Denk na over uw acties om het risico van overdracht van de ziekte op risicogroepen te minimaliseren - dit kan van invloed zijn op u en uw dierbaren.

We zullen blijven vechten voor de gezondheid en het leven van jullie. Maar we kunnen het niet doen zonder uw hulp.

Uw paramedici in de eerste lijn.

De auteurs van de oproep:
MUDr. Hynek Bartoš, hoofdarts van de IC, Infectieziekten, Masaryk-ziekenhuis in Ústí nad Labem.
MUDr. Jiří Sagan, hoofdarts van de ICU, afdeling Infectieziekten, Universitair Ziekenhuis Ostrava.
MUDr. Aleš Chrdle, hoofd van de afdeling Infectieziekten, Ziekenhuis van České Budějovice.

Bron neovlivni.cz.

Niemand wordt rechtstreeks genoemd in de brief, maar de afgelopen dagen is er een oproep gedaan aan de overheid om maatregelen te verminderen, ondertekend door bijvoorbeeld hartchirurg Jan Pirk of tandarts Roman Šmucler.
 
De overheid zal cultuur en sport sluiten en scholen en pubs aan banden leggen. Ziekenhuizen worden ontlast door hotels

De regering heeft besloten om vanaf maandag theaters en bioscopen voor twee weken te sluiten. Het zal ook professionele en recreatieve sportactiviteiten bevriezen. Basisscholen in de tweede graad van basisscholen gaan over op wisselonderwijs. Het fitnesscentrum, de zwembaden en het zwembad zijn van donderdag tot en met vrijdag van middernacht gesloten. De restaurants zijn slechts open tot 20.00 uur en er kunnen maximaal vier personen aan tafel zitten.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/...tranami-koronavirus.A201008_084054_domaci_kop
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië blijft het EU-land met het hoogste besmettingspercentage per inwoner.

Een recordaantal van 5.335 mensen testten woensdag positief in Tsjechië, dat is 346,1 gevallen per 100.000 inwoners.
Momenteel worden 1.741 zieke mensen behandeld in een kliniek, waarvan 354 patiënten op de IC.
Het totaal aantal covid-gerelateerde sterfgevallen sinds maart is 863.
Er zijn donderdag om 18.00uur al 3.139 bevestigde gevallen, wat mogelijk kan toenemen tot 6000.
Het dodental verdubbeld nu ook van 20 tot 40 per dag.


Het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid is met huisartsen in onderhandeling over een project waarbij vrijwel alle inwoners van het land op corona worden getest. Het zou 90 tot 93 procent van alle geïnfecteerden kunnen onthullen.
Momenteel is hun aantal vele malen hoger dan kan worden bepaald door tests, zei Prymula.

Volgens de minister van Volksgezondheid Roman Prymula kan het aantal mensen dat besmet is met corona dat ziekenhuiszorg nodig heeft, in een week tijd worden verdubbeld zonder verdere actie. "In de komende week kan de capaciteit van het gezondheidssysteem bijna uitgeput raken", zei Prymula.
Volgens berekeningen van het Instituut voor Medische Informatie (ÚZIS) zullen tegen het einde van deze maand ongeveer 1000 patiënten met ernstige Covid-19 moeten worden behandeld op IC in Tsjechische ziekenhuizen.
Volgens de server Hlídač státu zijn er in totaal 3908 ziekenhuisbedden in Tsjechië voor intensieve behandeling van Covid-19. Woensdag waren 905 van hen vrij.
Bronnen oa english.radio.cz + deutsch.radio.cz + irozhlas.cz.
Alle cijfers onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Nieuwe maatregelen in één oogopslag: De overheid zet sport en cultuur stil, overheidskantoren beperken.

Na een buitengewone middagvergadering van de regering presenteerden overheidsfunctionarissen nieuwe maatregelen om de verspreiding van coronavirus-infectie te helpen vertragen. De regering zou vrijdag bijeenkomen, maar na het recordaantal van 5.335 nieuwe besmettingen van woensdag, verschoof het de besprekingen naar donderdag.
"Het belangrijkste punt is dat we een hoog en snel groeiend aantal mensen hebben dat intensieve zorg nodig heeft. Het aantal reproducties steeg boven 1,2. We moeten de contacten van mensen verminderen,” legde minister van Volksgezondheid Roman Prymula uit waarom de regering zo snel nieuwe maatregelen heeft genomen.
Mensen die besmet zijn met het coronavirus, kunnen indien nodig de quarantaine doorbrengen in hotels en vergelijkbare accommodatie.

Lijst met nieuwe maatregelen die Tsjechië te wachten staan. Ze zullen tot nu toe 14 dagen duren.

Scholen
Vanaf maandag gaan alle universiteiten in Tsjechië dicht voor voltijds onderwijs. De enige uitzondering is praktisch onderwijs in de medische en gezondheidszorgdisciplines. Evenzo blijven studenten van alle middelbare scholen de komende 14 dagen thuis. De uitzondering blijft voor praktisch onderwijs.

Het voltijds onderwijs zal worden voortgezet in de eerste fasen van basisscholen.
Voor anderen introduceert de overheid wisselend onderwijs. Dit betekent dat bijvoorbeeld op een school die twee klassen in één klas heeft, een week voltijds onderwijs klas A zal zijn, terwijl klas B thuis leert met afstandsonderwijs. Ze zullen het volgende week ruilen.
"Dit verdeelt de middelbare scholieren in twee helften, wat een epidemiologisch effect zou moeten hebben", verklaarde minister van Onderwijs Robert Plaga.
Er is ook een algemene sluiting van basisscholen voor kunst, met uitzondering van individueel onderwijs op het niveau van één leerling - één leraar. Ook het functioneren van schoolclubs is beperkt.

Minister Plaga verklaarde ook twee vrije dagen op maandag en dinsdag 26 en 27 oktober. "Zie ze als dagen van vechten tegen de covid, als dagen die we moeten gebruiken om de situatie het hoofd te bieden", zei hij.

Horeca
Restaurants, pubs en bars zijn vanaf vrijdag tot 20.00 uur open en er kunnen maar vier mensen aan tafel zitten in plaats van de huidige zes. Andere eerder ingestelde regels blijven bestaan. "Het zou moeten leiden tot een vermindering van het aantal contacten", zei Prymula.

Winkelcentra
Volgens regeringsfunctionarissen zijn grote winkelcentra een van de risicovolle plekken, vooral voor jongeren die er graag hun vrije tijd doorbrengen. Roman Prymula was bang dat het, met verdere beperkingen op voltijds onderwijs op scholen, kinderen naar de eetgelegenheden van winkelcentra zou kunnen gaan. Daarom zullen ze exploitanten opdragen openbare wifi-netwerken uit te schakelen en de werking van zogenaamde foodcourts te beperken, dwz afdeling met voornamelijk fastfoodrestaurants, die populair zijn bij schoolkinderen. 'Er kunnen maar twee mensen aan tafel zitten,' zei Prymula.

Sport
Alle professionele en amateursportevenementen worden geannuleerd, met één uitzondering alleen voor internationale competities. Alleen groepen van maximaal 20 personen mogen in de buitenlucht sporten. "Het is dus mogelijk om buiten te voetballen of te tennissen", zei minister Prymula. Uitzonderingen zijn internationale wedstrijden, zonder toeschouwers en met andere beperkingen.

Overheidsvoorschriften sluiten ook fitnesscentra, overdekte zwembaden en sportscholen vanaf donderdag middernacht. De reden is wederom nauwe contacten tussen mensen.

Cultuur en vrije tijd
Vanaf maandag zijn vrijwel alle culturele evenementen gesloten en afgelast. Zo zullen bioscopen, theaters, maar ook dierentuinen sluiten. "Tijdens de weekenden is er een enorme opstapeling van mensen en we moeten het aantal mensen dat elkaar buiten het gezin ontmoet, echt beperken", legt Prymula uit.

De maatregelen voor bruiloften veranderen niet, hun voorwaarden blijven zoals aangekondigd door het ministerie van Volksgezondheid een week geleden, namelijk de limiet op het aantal van 30 bruiloftsgasten vanaf maandag 19 oktober.

Autoriteiten
De werking van de kantoren verschuift naar het regime van dit voorjaar, namelijk dat ze slechts twee dagen per week vijf uur lang open zullen zijn.

Werkgevers is gevraagd om waar mogelijk thuiskantoor te introduceren.

Sociale voorzieningen
Voor de komende 14 dagen zullen ook bezoeken aan gezondheids- en sociale zorginstellingen worden verboden, hoewel de meeste ziekenhuizen of bejaardentehuizen naar eigen goeddunken bezoeken de afgelopen dagen al hebben verboden.

Over veertien dagen worden de strengere maatregelen herzien en als ze geen effect hebben, overweegt Prymula een volledige stillegging.
Bronnen seznamzpravy.cz + expats.cz/czech-news.

Nederland volgt in aantallen de lijn van Tsjechië met een paar dagen vertraging.....denk dat deze regels volgende week ook wel zullen volgen.
 

kuurgast

Donateur
Ondanks alles behouden de Tsjechen hun gevoel van humor.

120085376_1236600456718027_3233978829373088308_o.jpg

Afbeelding facebook.com/cernamadona.

Gebak in de vorm van coronavirus is een hit in het centrum van Praag.

Het nieuw gebakje van de Zwarte Madonna, gemodelleerd naar een coronavirusdeeltje, is zo populair dat gasten het van tevoren moeten boeken.

Nu het toerisme in Praag dit jaar met meer dan 90% is gedaald als gevolg van de COVID-19-pandemie volgens het Tsjechische bureau voor de statistiek, zijn bedrijven in het historische centrum van de stad die traditioneel afhankelijk zijn van toeristen bijzonder zwaar getroffen.

Een van die locaties is het kubistische Huis van de Zwarte Madonna in de Celetná-straat in het centrum van Praag, een indrukwekkend gebouw uit het begin van de 20e eeuw ontworpen door Josef Gočár dat nu de thuisbasis is van een kubistisch museum en café op de begane grond.

Het café/restaurant Černá Madona (Zwarte Madonna) heeft een donker humoristische benadering gekozen om nieuwe klanten aan te trekken: door het dodelijke virus in een heerlijke gebakje te veranderen.
Gemaakt voor het café door Olga Budnik eerder dit jaar, tijdens de eerste golf van de epidemie, is het virus-cake de afgelopen weken viraal gegaan op sociale media, samen met de toename van COVID-19-infecties in Tsjechië.

De locatie in Praag vraagt nu dat klanten die het willen proberen met meer dan drie personen het gebak van tevoren boeken, zodat het café ervoor kan zorgen dat ze genoeg coronavirusdeeltjes bij de hand hebben.
Bron expats.cz.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië melde voor de derde keer een recordaantal besmettingen deze week.

Donderdag waren er 5.394 meer besmet, enkele tientallen meer dan op woensdag en de meeste op één dag sinds het begin van de epidemie in het land.
Sinds 1 maart, toen de eerste gevallen van covid-19 in Tsjechië verschenen, zijn meer dan 100.000 mensen besmet met het coronavirus.
Momenteel worden 1.893 zieke mensen behandeld in ziekenhuizen, waarvan 366 patiënten op de IC.
Het totaal aantal covid-gerelateerde sterfgevallen sinds maart is 898.
Er zijn vrijdag om 18.00uur al 4.525 bevestigde gevallen, wat mogelijk kan toenemen tot 6000 of meer.
-----------------------------------------------
Minder testen, meer positief.

Volgens de gegevens van donderdag was meer dan 31 procent van alle monsters die de laboratoria op een dag konden onderzoeken positief, er werden zo'n 17.063 tests uitgevoerd.
Er zijn ongeveer 60.000 tests nodig om tienduizend gevallen op te sporen, maar laboratoria voeren iets meer dan een derde uit. Daardoor zijn er nu veel geïnfecteerde mensen bij wie de infectie niet officieel is vastgesteld.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid ligt ongeveer vier procent van al deze vastgestelde positieve gevallen momenteel in het ziekenhuis. Dit aantal is sinds eind september met één procent gestegen en op een hogere waarde gebleven.
Volgens berekening van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention is dat zelfs 5,8%. Bovenal is te zien dat het de laatste tijd groeit.

Vanaf half augustus verspreide het virus van jongere groepen naar oudere groepen. Het aandeel 65-plussers stijgt sinds half september, van de negen procent van alle geïnfecteerden die er voorheen waren, nu 13 procent.
Allerlei grafieken op seznamzpravy.cz.
-------------------------------------------
corona 9 oktober.PNG
Tsjechië kleurt verder rood.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de stoplichtkaart bijgewerkt.
De regio's Midden-Bohemen, Zuid-Moravië, Zlín en Hradec Králové en Praag zijn rood en bevinden zich momenteel in het derde niveau van noodsituatie, wat wijst op overdracht door de gemeenschap.
In oranje de tweede staat van paraatheid, die wordt gekenmerkt door het begin van gemeenschapsoverdracht, zijn al 9 regio's opgenomen. Dit zijn met name de regio's Vysočina en Karlovy Vary, Ústí nad Labem, Pardubice, Pilsen, Moravië-Silezië, Liberec, Olomouc en Zuid-Bohemen.
-------------------------------------------------------
Andrej Babiš waarschuwt voor lockdown.

Na een lange tijd verscheen vrijdagmiddag enigszins onverwacht Andrej Babiš eindelijk voor de tv-camera's. Zijn boodschap was duidelijk: als mensen de maatregelen niet volgen en de aantallen blijven stijgen, komt de zogenaamde lockdown. Lange tijd zei hij dat er geen algemene sluiting van de economie zou komen.
'Wees alsjeblieft in het weekend thuis en werk volgende week zo mogelijk vanuit huis', riep de premier.
Volgens de oppositie geeft Babiš de mensen de schuld van zijn mislukking in de zomer, toen hij het voorstel van het ministerie van Volksgezondheid verwierp voor een strengere verplichting om maskers te dragen.
--------------------------------------------
KoroNERV-20 vraagt de regering om coronavirus-gegevens vrij te geven.

Het burgerinitiatief KoroNERV-20 riep de regering opnieuw op om gegevens over covid-19 en modellen voor de ontwikkeling van de ziekte te publiceren. De regering onthoudt de mensen belangrijke informatie ten tijde van de herinvoering van de beperkingen op het coronavirus, zei KoroNERV-20 in het persbericht van vandaag. De leden van het initiatief zijn voornamelijk economen, zoals de rector van de Mendel Universiteit in Brno Danuše Nerudová of de voormalige vice-gouverneur van de Tsjechische Nationale Bank Mojmír Hampl. Onder de leden zijn onder meer de directeuren van het Algemeen Universitair Ziekenhuis in Praag David Feltl en het Na Bulovce Ziekenhuis in Praag Jan Kvaček of de directeur van de Praagse reddingsdienst Petr Kolouch.
-----------------------------------
Meer artsen en verpleegsters besmet met covid-19.

Minister van Volksgezondheid Roman Prymula deed een beroep op gezondheidswerkers die in andere beroepen werken om te helpen bij de coronavirus-epidemie. Volgens hem wordt de capaciteit van de zorg ook beperkt door het aantal medewerkers. Op één dag raakten 85 artsen en bijna 200 verpleegsters besmet met covid-19.
"We hebben de hand van ieder van ons nodig, we willen een beroep doen op gezondheidswerkers in andere beroepen om te helpen", vertelde Prymula op een persconferentie.
------------------------------------------------
Meerderheid van de Tsjechen gebruikt textielmaskers, blijkt uit onderzoek.

De meest voorkomende vorm van gezichtsbedekking tegen het coronavirus is een textielmasker, dat door 62 procent van de bevolking wordt gebruikt. Ondertussen worden chirurgische maskers gebruikt door 27 procent van de mensen, waarbij 6 procent de voorkeur geeft aan ademhalingsmaskers. Slechts 2 procent van de bevolking gebruikt geen bescherming.
40 procent van de mensen hun masker één keer per dag verwisselt en 15 procent één keer per week. Slechts 16 procent van de mensen verandert hun masker elke keer dat ze het gebruiken.

Textielmaskers werden oorspronkelijk geïntroduceerd als een maatstaf voor wanhoop, omdat er niet genoeg chirurgische maskers op de markt waren. Minister van Volksgezondheid Roman Prymula heeft echter gezegd dat ze eigenlijk heel nuttig kunnen zijn, omdat ze gemakkelijk opnieuw kunnen worden gewassen en daarom opnieuw kunnen worden gebruikt, in tegenstelling tot chirurgische maskers voor eenmalig gebruik.
-----------------------------------------------------------
Corona onder studenten en ijs-hockeyspelers.

Corona werd ontdekt bij een achtste van de buitenlandse studenten die naar Tsjechië kwamen om te studeren in het kader van het Erasmus-programma.
100 van de 800 buitenlandse studenten aan de Charles University hebben corona. Ze blijven in quarantaine op de slaapzalen.

Veel ijshockeyers hebben scherp gereageerd op sociale media na het overheidsingrijpen van donderdag en de aankondiging van veertien dagen schorsing van amateur- en topsport.
Het coronavirus woekert in clubs, tientallen hockeyspelers hebben er al last van, maar paradoxaal genoeg beweren ze daarom dat ze nu niet langer gevaarlijk zijn voor hun omgeving. Volgens hen heeft de overgrote meerderheid van de spelers heeft de ziekte al opgelopen, dus bijna alle teams zijn 'doorweekt'.
Bij de ijshockeyers van bv Olomouc zijn weer 18 personen positief. Ook teams uit Hradec Králové, Liberec en Zlín zitten nu in quarantaine ivm positieve testen.
-------------------------------------------------------
De kerstboom voor het Oude Stadsplein van Praag is gekozen, maar het lot van de markten blijft onbekend.
Huizen van senioren worden getroffen door de ziekte.

Votice in de regio Benešov werden plotseling, in termen van aantallen, de "meest besmette" gemeente in Tsjechië......
Op dit moment zijn er op een totaal van ongeveer 100 bewoners 58 positieve testen. Een personeelslid behoort tot de geïnfecteerden.
Sinds gisteren zijn 84 bewoners positief, waarvan er zeven in het ziekenhuis zijn en 44 medewerkers zijn ook positief.
-------------
Bejaardentehuizen in Brno gebruiken nieuwe Zuid-Koreaanse snelle tests voor covid-19.

Vanaf donderdag kunnen verpleeghuizen in Brno sneller en meerdere keren per week beginnen met het testen van hun medewerkers en cliënten op covid-19. Donderdagochtend arriveerde een zending speciaal materiaal uit Zuid-Korea. De distributie naar Tsjechië werd verzorgd door de non-profitorganisatie Podané ruce. Het resultaat van nieuwe tests is binnen 12 minuten afgerond, de nauwkeurigheid is meer dan 90% en één test kost driehonderd kronen (11 euro).
Het apparaatje ziet eruit als een kleine witte kassa met touchscreen, waarin een stokje met een monster uit de neus wordt gestoken. Volgens Podané ruce (Helpende Handen) is de technologie nauwkeuriger dan Chinese snelheidstests.
Het apparaat kan 40 verschillende ziektes testen, zoals diabetes, zodat die bejaardenhuizen het zelfs na de covid-periode kunnen gebruiken.
De stad Brno heeft 12 apparaten aangeschaft en wil daarmee meer instellingen voorzien.
--------------------------------------------------------
Naar winkels of winkelcentra met maximaal twee.
Prymula noemde deze maatregel echter niet op de persconferentie.

Bronnen seznamzpravy.cz + expats.cz + english.radio.cz + irozhlas.cz.
Alle cijfers onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

Er zijn vrijdag om 18.00uur al 4.525 bevestigde gevallen, wat mogelijk kan toenemen tot 6000 of meer.
Dat aantal is zelfs hoger dan ik dacht......totaal 8618 positieve testen op vrijdag en weer 25 mensen overleden.
 
Laatst bewerkt:
Volgens The New York Times staat Tsjechië nu op de derde plaats van de wereld wat betreft het aantal besmette gevallen per 100.000 inwoners in de afgelopen week , alleen Andorra en Israël doen het slechter.
In de EU heeft Tsjechië de meeste gevallen per hoofd van de bevolking , bijna een kwart meer dan Spanje.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/...eni-prubeh-semafor.A201009_180844_domaci_wass

Tsjechië
In Tsjechië, dat ongeveer 10 miljoen inwoners telt, grijpt het virus ook snel om zich heen. De autoriteiten maakten zaterdag bekend dat 8.618 nieuwe besmettingen zijn vastgesteld. De afgelopen drie dagen was ook al een recordaantal coronagevallen gemeld. Tsjechië voert volgens cijfers van de Europese gezondheidsdienst ECDC de lijst aan van Europese landen met het hoogste aantal besmettingen per 100.000 inwoners. Premier Andrej Babis sluit ook een nieuwe lockdown niet uit. Komende maandag moeten alvast theaters, zwembaden, bioscopen en musea voor twee weken de deuren sluiten.

https://www.hln.be/nieuws/recordcij...en-in-verschillende-europese-landen~a4d486c9/
 
Laatst bewerkt:
Ik heb met mijn opmerking geen enkele invloed op het beleid maar wil deze toch maken. Ik bofte dat ik in september een opera kon bijwonen in Liberec en dat de concerten van mijn abonnement op de kamermuziek in Turnov voor september op de laatste woensdag en voor oktober op de eerste woensdag waren. Iedere bezoeker heeft netjes een mondkapje op. Bij een enkeling zag ik de neus nog vrij. Doordat vermoedelijk meerdere vaste bezoekers het risico wat te groot vonden kon je ruime afstand houden van de anderen. Alleen bij het weggaan dromt men bij elkaar om de jas te halen. Volgens informatie moet je toch wel langer dicht bij elkaar zijn om besmet te raken. Je hoeft toch niet zo nodig in de pauze een consumptie te halen!
De volgende concerten zijn gepland in november. Laten we hopen dan weer een wat normaler situatie te hebben. Ik mis nu ook de sauna!
 
De volgende concerten zijn gepland in november. Laten we hopen dan weer een wat normaler situatie te hebben. Ik mis nu ook de sauna!

Beste Stadla.
Ook nu weer: dank voor je bijdrage.
Jammer, maar helaas, dat je nu wat treurig bent.
Heel veel mensen zijn dat ook. En met redenen.

Ik wens je alle goeds toe, maar het succes/gezondheid hangt af van je eigen gedrag.
Mijn advies aan jou is: Blijf voorlopig even weg bij de opera's, en blijf vooral weg bij de "Sauna's".
Je vergroot daarmee de kans om nog lang en gelukkig in Tsjechië te kunnen blijven leven.
Sterkte!
 

kuurgast

Donateur
Opnieuw een sterke toename van nieuwe coronagevallen in Tsjechië..

Vrijdag waren er 8.618 nieuwe coronagevallen in Tsjechië. Deze week werd het dagelijkse record voor de vierde keer verbroken. Alleen al in Praag waren vrijdag 1.386 tests positief.
De meest getroffen regio is Uherské Hradiště.
Er liggen 1.893 patiënten met coronavirus in de ziekenhuizen, waarvan 412 in ernstige toestand.
Het reproductiegetal is toegenomen tot R1,4 tot R1,5 wat aangeeft dat er strengere maatregelen nodig zijn.
-------------------------------
Hotels voor zorg.

Er worden 800 patiënten met andere ziekten dan covid, die om sociale redenen in het ziekenhuis blijven naar een hotel in Praag verplaatst. Het zou voor ziekenhuizen gemakkelijker maken tijdens de coronavirus-epidemie, volgens de minister van Volksgezondheid Roman Prymula. Het ministerie onderhandelt met de hotelvereniging over het gebruik van hotels voor dit doel, zei Prymula.
Volgens Prymula zouden ze in hotels kunnen worden ondergebracht ook vrijwillig patiënten met milde covid uit huishoudens die hun familie niet willen besmetten. Ze kunnen ook de thuisbasis zijn van medici die helpen de epidemie te beheersen. Volgens Hamáček is medisch toezicht vereist in hotels. Hij noemde de betrokkenheid van medici, middelbare scholieren en mogelijk poliklinische artsen. Dit zijn allemaal dingen die het ministerie van Volksgezondheid aan het voorbereiden is als onderdeel van de crisismaatregelen voor volgende week.
De hotels hebben momenteel een bezetting van 10 á 15%.
--------------------------------------
President Zeman: er zal geen tweede lockdown zijn.

Volgens Zeman zal er alleen een vermindering zijn van activiteiten die niet gerelateerd zijn aan de economie. Dit geldt ook voor vrijetijdsaanbieders. "Man, ik weet niet of je ooit economie hebt gestudeerd en wie je als professor bent geweest, maar het idee dat economische groei gerelateerd is aan sportscholen is een beetje irrationeel", zei de president.
Alleen de incompetenten gaan failliet vanwege de covid.
"Ik heb professor Prymula ook verteld dat als je de nachtclubs a la Techle Mechtle sluit, waar de Praagse crème naartoe gaat, ze zullen gaan zitten en boeken lezen zoals aanbevolen door Prymula, en zo hun toch al lage opleidingsniveau zal verhogen", zei Zeman.
Een mogelijke tweede lockdown, namelijk de sluiting van het land zoals in de lente aan het begin van de epidemie, zou de Tsjechische economie niet kunnen overleven, voegde hij eraan toe.
-----------------------------
Hamáček: Misschien is het tijd voor een Israëlisch scenario.

Vicepremier Jan Hamáček vindt de situatie alarmerend. De vraag is volgens hem of de getroffen maatregelen voldoende zijn of dat het tijd is voor een radicale reductie, naar het voorbeeld van Israël.
-----------------------------------------
Noord-Moravië vraagt het leger om hulp.

De gouverneur van de regio Moravië-Silezië, Ivo Vondrák, vraagt het leger om hulp in verpleeghuizen. Volgens de gouverneur is de toename van nieuwe gevallen in de regio dramatisch.
---------------------------------------------
Oproep van Babiš over testen.

Premier Andrej Babiš gaf de mogelijkheid van een nieuwe lockdown toe, maar wees erop dat de regering niet langer hetzelfde geld heeft om de economie te helpen als in het voorjaar.

Premier Andrej Babiš riep mensen op om maskers op de juiste manier over hun neus te dragen. Mensen moeten ook testen op covid-19 niet uitstellen.
Maar volgens premier Andrej Babiš gaan mensen niet testen. De premier riep de burgers op om getest te worden: 'Het is ook uw plicht volgens de wet en uw verantwoordelijkheid. U kunt besmet zijn en tegen de tijd dat u niet wordt getest, kan de infectie worden overgedragen."
Er zijn meer dan 37.000 mensen geïndiceerd zijn om te testen op covid, maar ze gaan niet naar de testcentra.

De overheid zoekt hulp bij opsporing.
Premier Andrej Babiš zei dat callcenters die geïnfecteerde mensen en hun contacten proberen op te sporen, kampen met een gebrek aan personeel, er zijn er ongeveer 500 meer nodig. Babiš heeft bedrijven die getrainde telefonisten hebben gevraagd contact op te nemen met de autoriteiten.

Vooral mensen met lage inkomens zijn bang om een test te doen omdat ze in quarantaine moeten bij positief, ze kunnen dan geen geld verdienen.
-------------------------------------------
Oppositie: laten we nu de maatregelen respecteren.

Oppositieleiders riepen tijdens een gezamenlijke persconferentie de burgers op om de maatregelen van de overheid "met zelfverloochening" te respecteren. "Er zullen volop mogelijkheden zijn om onvrede te uiten over het optreden van de overheid. Nu moeten we samenwerken en verantwoordelijk handelen waar de regering heeft gefaald ”, aldus ODS-voorzitter Petr Fiala. Tegelijkertijd omschreef hij de uitslag van de senaatsverkiezingen als een uiting van het wantrouwen van de burgers jegens de huidige regering.
-----------------------------------------
Nationaal voetbalteam getest.

Drie leden van het Tsjechische nationale voetbalteam zijn vrijdag positief getest op COVID-19. De drie betrokken spelers vertonen geen symptomen en zijn in quarantaine geplaatst. Nog eens 16 spelers wachten op een tweede test.
Het Tsjechische team traint momenteel in Larnaca, na de vriendschappelijke wedstrijd van woensdag met Cyprus, en bereidt zich voor op de Nations League-wedstrijd van zondag tegen Israël in Haifa.
-------------------------
corona 10 oktober.PNG
Afbeelding van grafiek waarop te zien is dat Tsjechië en Nederland vanaf eind augustus dezelfde lijn volgen.
Bron novinky.cz.

Bronnen deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz + ceskenoviny.cz.
 
Laatst bewerkt:
Vraagje, weet iemand dit.
Ik kan me laten testen maar onze arts vraagt daar 2200 kornen voor. ( dacht dat 1674 de max prijs was )
zijn er ook regels waarbij je jezelf gratis kan laten testen?
 
Laatst bewerkt:
Helaas, dat weet ik niet.
Maar als je een goede reden hebt om de uitslag van zo'n test te krijgen, dan lijkt mij de betaaloptie een perfecte keuze. Tenzij je wilt wachten op "gratis".
 

kuurgast

Donateur
In Sluknov vraagt de arts 2200 kronen voor zelfbetalers.
Bij opgedragen test door huisarts of hygiëne gaat het naar je ziektekostenverzekering, je krijgt dan geen formulier die je waarschijnlijk wil hebben voor buitenlandse reizen.
In Duitsland is het nog gratis tot 15 oktober.
 
Laatst bewerkt:
De testen in Duitsland zijn er voor degenen die daar blijven (overnachten). Niet voor doorreizigers. Die kunnen tot nu toe ongetest door Duitsland. Net zoals boodschappen over de grens in de grensregio's nog steeds is toegestaan zonder quarantaine en test.

Het gaat wel heel hard nu. In zowel Nederland als Tsjechië. Ik las vandaag een artikel in het AD dat er naar aanleiding van schattingen van het RIVM dat er in Nederland nu zo'n 100 duizend mensen per week besmet raken. Want maar een deel van de besmettingen komen door een test aan het licht. Gezien de cijfers in Tsjechië die nog hoger zijn, kunnen daar ook wel eens vergelijkbare aantallen zijn. Dus als het zo doorzet zijn er mogelijk over 2 maanden wel 20% procent van de bevolking besmet geweest. En ook nog eens vooral in het deel dat het meest sociaal actief is. Waarna de besmettingsgraad gaat dalen. En de Rnul onder de 1 komt. Net zoals in andere delen van de wereld is gebeurd. New York, delen van Brazilië etc. Dus ik heb nog wel een beetje hoop dat tegen de jaarwisseling de situatie weer enigszins genormaliseerd kan zijn.
 
Dus ik heb nog wel een beetje hoop dat tegen de jaarwisseling de situatie weer enigszins genormaliseerd kan zijn.

Persoonlijk denk ik, ook op basis van de info van mijn wederhelft dat we zeker tot aan maart in deze situatie blijven zitten.
De zomer is over, mensen gaan weer allemaal naar binnen en zoeken ook vertier buitenshuis maar dan wel binnen. Het skiseizoen komt er aan, waarbij ook weer allemaal mensen bij elkaar zijn.

Gezien het feit hoe vreselijk slordig best veel Tsjechen met mondkapjes en hygiene omgaan, zie ik het zwaar in.
Als we komende week niet overgaan naar een totale lockdown, dan gaan we tot en met begin van de lente in deze ellende blijven.
 
Volgens mij is het nu wel helder!

Als er nu één groep van mensen is die al vele maanden lang, elke week, vaak meerdere keren per dag een uitleg krijgen over de actuele zaken en controleerbare feiten, conclusies, adviezen en aanbevelingen,dan is die hier te vinden!
Hier op dit forum.:top:

Maar voor alle vragenstellers: Wordt deze informatie nu begrepen, snapt men de boodschap, komt die nu aan?

Of je nu in Tsjechie bent of in Nederland; creëer je eigen lock-down, ga in de safe mode, meng je niet met de met de besmettende feest-en vakantievierende meute. Hoe moeilijk ook: creer je eigen bubbel en ga vooral niet naar plein 40-45 in Amsterdam.

Daar werken mondkapjes uberhaubt niet, en ook niet op de Karlův most,
 

kuurgast

Donateur
Zaterdag was een weekendrecord van COVID-19.

Zaterdag werden 4.635 mensen positief getest in Tsjechië, het is de hoogste stijging op een weekenddag waarop minder wordt getest.
Zondag staat het aantal op 3.104, maar daar was eerder de dag een fout in het systeem dus kan dit aantal nog aangepast worden.

Momenteel zijn er 2.106 mensen in het ziekenhuis opgenomen, van wie er 438 in ernstige toestand verkeren. Het totale sterftecijfer in Tsjechië is 982 sinds COVID-19 op 1 maart voor het eerst in het land werd geregistreerd.

Het grootste deel van de covid-19 heeft zich recentelijk verspreid in de regio Náchod. In de afgelopen zeven dagen zijn er ongeveer 558 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners geweest. De op een na belangrijkste toename is in Uherské Hradiště met 510 gevallen per 100.000 inwoners. De regio's Příbram en Zlín hebben meer dan 400 nieuwe besmettingen.
De toename van het aantal besmette personen betekent ook een hogere belasting voor het Náchod ziekenhuis. Het probeert het aantal bedden te verhogen voor patiënten die in het ziekenhuis moeten worden opgenomen.

Maar liefst 50 procent van de mensen in Praag weet niet waar ze besmet zijn geraakt. Ongeveer een derde van de patiënten zijn in de familie besmet, ongeveer een derde is besmet op de werkplek en de overige 50 procent is onbekend.

Als op een dag 5.000 mensen besmet raken en 3 of 4 procent van hen in het ziekenhuis belandt, dan heb je over circa tien dagen 150 tot 200 mensen die een bed in het ziekenhuis nodig hebben voor een langere periode.
Er zijn nog genoeg vrije bedden, maar probleem kan het aantal positief geteste artsen en verpleegkundigen worden.
--------------------------------------------------
Woensdag wordt een nieuwe reeks COVID-19-tegenmaatregelen genomen.

Een nieuwe reeks maatregelen om de ongebreidelde verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zal woensdag worden ingevoerd, kondigde premier Andrej Babiš aan tijdens zijn reguliere Facebook-briefing op zondag aan burgers. Wat de maatregelen precies inhouden, zal eerst worden besproken in de Staatsveiligheidsraad, met de oppositie en de Raad voor Economische en Sociale Consensus.

Babiš zei dat het doel van de maatregelen is om een evenwicht te vinden tussen een effectieve bescherming van ouderen tegen het virus en een functionerende economie. Andere ministers van binnen het kabinet verklaarden zondag al dat de nieuwe maatregelen niet tot doel hebben de economie te sluiten. De premier herhaalde zijn eerdere verklaring dat de staat het zich niet kan veroorloven om de hoeveelheid geld (200 miljard CZK) in de economie te pompen, zoals tijdens de zomer.
“Er zijn suggesties om restaurants te sluiten of alcohol te verbieden. We zullen het maandagochtend bespreken," zei Babiš.

De Tsjechische regering is niet van plan een volledige lockdown op te leggen die gevolgen heeft voor de Tsjechische economie, maar laat winkels, restaurants en diensten draaien ten koste van een dramatische beperking van toegestaan sociaal contact tussen mensen, zei minister van Financiën Alena Schillerová zondag tegen de Tsjechische televisie. Het plan is ook bedoeld om te worden besproken met epidemiologen op een breder EU-niveau.

Na de oproep van premier Andrej Babiš zaterdag, boden de bedrijven meer dan 300 extra callcentermedewerkers aan om hygiënisten te helpen bij het opsporen van met coronavirus geïnfecteerde contacten.
Momenteel zijn er ongeveer 1.000 callcentermedewerkers voor het contactonderzoek.

Bronnen english.radio.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfers onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
 
Bovenaan