Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

dennuzzz

Donateur
Mss omdat zij op het forum zit, bekendheid geniet, veel informatie verschaft en die anderen die u kent minder?
Heer Olivier, het staat u vrij om andere deskundigen te noemen. Ik ken ze niet.
 
Off topic: Hi Olivier. Ik weet het eigenlijk niet. Nee, ze is geen sponsor van deze site, weet alleen dat ze heel erg goed is in wat ze doet, erg actief en altijd supersnel als ze moet helpen. Ik denk dat je dan een soort sneeuwbaleffect krijgt. Ik heb hele goede ervaringen met haar, geef dat door als ik zie dat iemand hier advies oid nodig heeft en als die op zijn of haar beurt ook hele goede ervaringen heeft, dan zal die haar ook weer noemen etc. etc.
Voor mij niet onbelangrijk: Haar site is in het Nederlands (ze woont/woonde ook in Nederland) en ik heb daar nog nooit iets NIET kunnen vinden.
 
Beste Dennis en Feertje, het was geen klacht alleen lichte verwondering, daarom. Meestal is het zo dat als iemand vaak wordt genoemd, deze op de een of andere wijze een belang heeft bij iets.
En ik neem meteen van jullie aan dat dit niet zo is.
En je hebt natuurlijk volkomen gelijk Feertje; als iemand iets goed doet, gaat dat nieuws rond en krijg je het sneeuwbaleffect. En dat is dan volkomen terecht.

Ik ken een paar anderen die iets soortgelijks doen. Bij ons heeft deze persoon veel dingen kunnen regelen van een nalatenschap en de verdelig daarvan in deels een trust. Interessante materie en ook complex. Soms heb je ze gewoon nodig.
 

kuurgast

Donateur
Update coronavirus Tsjechië.

Er zijn gisteren 2.946 nieuwe COVID-19-gevallen gemeld in Tsjechië.
De cijfers waren deze week constant hoog: de afgelopen drie dagen zijn meer dan 2.000 gevallen gemeld, enkele van de hoogste dagelijkse totalen sinds het begin van de epidemie in maart. Vóór deze maand was de dagelijkse toename van COVID-19-gevallen in het land nooit hoger dan 500.
Het totale aantal uitgevoerde tests was de afgelopen twee weken op weekdagen over het algemeen meer dan 20.000.
Volgens Prymula is het Italiaanse scenario niet uit te sluiten.
Het R-getal ligt rond R 1,4.

Woensdag zette Tsjechië een nieuw hoogtepunt neer met 19 covid-gerelateerde sterfgevallen. Er worden momenteel 740 covid-patiënten behandeld in Tsjechische ziekenhuizen, waarvan 151 in ernstige toestand, een aantal dat sinds begin september ongeveer verviervoudigd is.
Sinds maart zijn er 581 covid-gerelateerde sterfgevallen geweest.
Er zijn patiënten in het ziekenhuis die een positief uitstrijkje hebben maar geen gezondheidsproblemen meer hebben. Deze mensen kunnen naar huis, maar de familie of instelling willen ze daar niet, omdat ze zich zorgen maken dat ze besmet zullen raken.
Sinds het begin van de epidemie is 36 procent van de mensen besmet op het werk en een kwart in het gezin.

Praag is nog steeds de meest getroffen plaats in Tsjechië, donderdag werden daar 602 nieuwe gevallen gemeld.
In de afgelopen zeven dagen zijn er 205 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners gemeld in zowel Praag als Praag-Oost. Praag-West heeft in die periode 174 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners gemeld.
In regio Liberec (Noord-Bohemen), Hodonin en Uherské Hradiště (beide Zuid-Moravië) waren er de afgelopen week 173-175 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners. Ongeveer 40% van de districten in het hele land hebben de afgelopen week meer dan 100 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners gemeld.

Sinds donderdag zijn nieuwe regels van kracht geworden van de onlangs ingehuldigd Tsjechische minister van Volksgezondheid, Roman Prymula. Daartoe behoort een verplichte sluitingstijd van 22.00 uur. voor alle restaurants en bars in Tsjechië; een limiet van 2000 toeschouwers bij buitensportevenementen (1000 bij indoorevenementen); en een limiet van 50 deelnemers aan buitenevenementen met alleen staanplaatsen voor bezoekers (10 binnen).
Komende week komen er nieuwe maatregelen over beperkingen in vrijetijdsbestedingen. Struikelpunt zijn bruiloften die een groot risico zijn, maar willen ze zo min mogelijk beperken.
Sluiting van lagere scholen en middelbare scholen zouden leiden tot slechts een kleine afname van het reproductieve aantal overdrachten van coronavirus.
In het voorjaar omarmden de mensen de mondmaskers omdat ze bang waren en zo iets konden doen. Nu willen ze die niet meer omdat ze het zien als een beperking van hun vrijheid en dragen ze alleen om boetes te voorkomen.

Oostenrijk is de laatste Tsjechische buur die Praag met ingang van maandag tot zijn risicovolle regio's heeft gerekend. Duitsland heeft nu heel Tsjechië tot risicogebied gerekend. Er is onderhandelt dat Tsjechen wel naar Egypte en Tunesië op vakantie mogen onder voorwaarden.

In Praag gaan veel horeca helemaal dicht tot het leven weer "normaal" kan worden., zoals het beroemde Techtle Mechtle waar in Praag de eerste grote covid-uitbraak was.
De Cross club probeerde de regels te omzeilen door er een zogenaamde filmset van te maken na 22.00uur met feestende "figuranten" wat gefilmd zou worden, dit is uitgesteld.
Er zijn geen toeristen en veel panden worden gehuurd. Ze zijn bang dat als ze geen huur meer kunnen betalen, de eigenaren geen hypotheek meer kunnen opbrengen en de zaken dan opgekocht worden door Chinezen.
Op bestuurlijk niveau zijn ze wel druk om plannen te maken om na corona een nieuwe start te maken met het toerisme op een betere manier dan voorheen, met betere verspreiding van toeristen.

Ze willen in Tsjechië honden gaan trainen in het opsporen van corona bij mensen. Covid-honden kunnen ruiken of mensen besmet zijn met het coronavirus.
Bronnen expats.cz + seznamzpravy.cz + idnes.cz.
Alle cijfers onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
 
Laatst bewerkt:
In Tsjechië zijn 61.318 mensen besmet geraakt sinds het begin van de coronavirus-epidemie in maart. De afgelopen weken is de groeisnelheid van covid-19 snel gestegen. Terwijl de limiet van 10.000 patiënten op 15 juni in 3,5 maanden daalde en nog eens 10.000 in twee maanden (17 augustus), waren drie weken (9 september) voldoende om de limiet van 30.000 bewezen ziekten te bereiken. Nu groeit het aantal positieve tests in de orde van enkele duizenden per dag, vier dagen was genoeg voor de laatste 10.000 bevestigde gevallen.

https://www.idnes.cz/koronavirus/online/2
 

kuurgast

Donateur
Update coronavirus Tsjechië.

Het aantal nieuw geïnfecteerden met coronavirus op 27 september was de grootste stijging op zondag in Tsjechië sinds het begin van de epidemie.
Er waren 1.305 gevallen van covid-19. Zondag is meestal een van de dagen van de week waarop het aantal nieuwe gevallen laag is vanwege het lagere aantal uitgevoerde tests. Maar de stijging van zondag is een van de hoogste weekendtoenames ooit.
Zaterdag waren er 1982 mensen positief getest.

Het aantal ziekenhuisopnames en overledenen in Tsjechië is aanzienlijk toegenomen.
Het aantal mensen dat met covid-19 in het ziekenhuis belandde, is volgens de laatste gegevens van het ministerie zaterdag, is sinds begin september vervijfvoudigd tot 820. Het aantal in het ziekenhuis opgenomen mensen met een ernstige aandoening is ook meer dan vervijfvoudigd. Volgens het ministerie zijn dat er 181.
Het aantal overleden mensen die besmet zijn met coronavirus sinds het begin van de epidemie in Tsjechië is al opgelopen tot 615.
Het aantal covid-gevallen neemt het sterkst toe in Praag en omgeving.

Bronnen oa expats.cz + deutsch.radio.cz.
Alle cijfers onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19
 

kuurgast

Donateur
De regering komt woensdag bijeen om de noodtoestand af te kondigen.

De centrale crisistaf onder leiding van Prymula heeft nu geen erg groot mandaat voor verdere beperkingen. Anders riskeren ze een vergelijkbare situatie als in het voorjaar, toen de beperkende maatregelen door hen werden afgekondigd, onmiddellijk door de rechtbank werden geannuleerd.
De noodtoestand wordt afgekondigd door de regering en behoeft de goedkeuring van de Kamer van Afgevaardigden.
Als ze instemmen met de noodtoestand, zal die volgende week na de regionale verkiezingen ingaan.

In een gesprek met TV Prima Sunday zei de Tsjechische minister van Volksgezondheid Roman Prymula dat de maatregelen woensdag of vrijdag zullen worden aangekondigd, eraan toevoegend dat hij niet verwachtte dat basisscholen zouden worden gesloten.
Prymula zei dat hij verwachtte dat middelbare scholen onderwijs op afstand zouden volgen, aangezien deze leeftijdsgroep momenteel het meest risicovol is met betrekking tot de verspreiding van de epidemie.
Er wordt gesproken om vrijetijdsbesteding beperken tot 10-20 personen, er kan een uitzondering zijn van maximaal 30 deelnemers voor bruiloften.
"Ik zal zelf proberen maatregelen te nemen die een minimale economische impact hebben", zei Prymula. Tegelijkertijd zou het volgens hem meer een maatregel moeten zijn alleen in de getroffen regio's, niet een landelijke beperking.

"Het nu zaak om het reproductiegetal te verlagen, dat nu tussen 1,26 en 1,29 ligt. We moeten maatregelen nemen om het onder R 1 te brengen. Omdat we anders permanent waarden rond de twee-, drieduizend (besmet) zullen hebben en dat is gewoonweg onaanvaardbaar”, aldus Prymula. Hij benadrukte dat hoe later de maatregelen werden opgelegd, hoe langer ze van kracht zouden moeten blijven.
Volgens Prymula is de capaciteit van de tests nu onvoldoende. Het zijn ongeveer 23.000 tests per dag. Prymula wil dat dit aantal binnen enkele dagen zou kunnen toenemen tot 30.000 tests per dag en daarna tot 50.000.
Ook zal de tracering worden versterkt, waarbij 660 professionele callcenter-bellers betrokken zijn.
De minister beschouwt de capaciteit van ziekenhuisbedden die gereserveerd zijn voor covid-patiënten als een belangrijk punt, bijvoorbeeld in Praag is het voor 90 procent vol. Het proces van de herstructurering van bedden begint nu, wat ook kan leiden tot uitstel van sommige operaties, zei Prymula.

Kerstmis
Hij wil naast de beperkingen, graag een plan voor een langere periode presenteren, waaruit blijkt hoe de situatie zich rond kerst kan ontwikkelen.
"Ik zou graag onze stappen willen uitleggen en er ondersteuning voor willen krijgen. De premier mag niet ingrijpen bij epidemische maatregelen', zei de minister in het programma. Volgens hem is het vertrouwen van de Tsjechen in de geïmplementeerde maatregelen cruciaal.
---------------------------------------------------------------------
Burgerlijke ongehoorzaamheid.

Sommige inwoners van de regio Ústí nad Labem dragen geen maskers, omdat ze tegen de overheidsmaatregelen zijn. Op sociale netwerken delen ze waar ze gaan winkelen zonder maskers.
Zondag was er een demonstratie in Praag tegen de beperkingen en maskerplicht.

Bronnen oa irozhlas.cz + seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Studie: Tsjechië wordt geconfronteerd met tot 150 doden per dag.

Een Amerikaanse instituut heeft modellen en schattingen van de mortaliteit op covid-19 ontwikkeld. Drie scenario's voor Tsjechië: van 60 doden tot 700 per dag.

Als Tsjechië de komende weken geen systemische maatregelen tegen covid-19 neemt, kunnen in het ergste geval tot 700 doden per dag vallen. Het is gebaseerd op modellen die zijn ontwikkeld door het Instituut voor Gezondheidsstatistieken en Evaluatie aan de Universiteit van Washington (IHME).

De arts en oud-minister Džamila Stehlíková vestigde de aandacht op het onderzoek in een tekst voor Neovlivni.
"De snelle toename van het aantal patiënten kan leiden tot overcapaciteit in ziekenhuizen, met name bedden voor acute zorg met kunstmatige longventilatie en een toename van het aantal sterfgevallen als gevolg van coronavirusinfectie als gevolg van het niet bieden van tijdige medische zorg", aldus Stehlíková.

Het IHME-onderzoeksinstituut heeft voor de meeste landen ter wereld modellen en schattingen van de sterfte bij Covid-19 rond 2020-2021 ontwikkeld. Als Tsjechië geen krachtige maatregelen neemt tegen de epidemie, is het een zeer pessimistische schatting van tot wel 700 doden per dag in Covid-19.

De IHME schat dat de overgrote meerderheid van landen zal worden gedwongen om ten minste een gedeeltelijke lockdown in te voeren wanneer de 8 doden per miljoen inwoners per dag worden overschreden. Tsjechië zou deze limiet uiterlijk half november moeten bereiken.

Volgens deze IHME-modellen zullen in Tsjechië ongeveer 150 mensen per dag sterven als het land "gesloten" is. Met de onmiddellijke maskerplicht van de hele bevolking, zal het verwachte aantal doden in Tsjechië aan het einde van het jaar op 60 mensen per dag stoppen”, zegt Stehlíková.

Elk van deze drie varianten van IHME betekent in ieder geval congestie van de gezondheidszorg bij patiënten met een coronavirusinfectie.
Bron neovlivni.cz.
 
Wat een paniekbericht. 700 doden per dag. Dat is meer dan in Brazilië met meer dan 20 keer zoveel inwoners tijdens de piek van de epidemie. In het ergste geval zou 150 kunnen. Maar ze hebben niet meegerekend dat in Tsjechië iedereen in zijn jonge jaren werd ingeënt tegen tuberculose. Daardoor ligt het sterfte cijfer veel lager. In het deel van Duitsland wat vroeger de DDR was, ligt om die reden het sterfte cijfer onder besmette ouderen ook 2/3 lager dan in het voormalige West-Duitsland. Als de mensen zich nu een beetje aan de regels houden kan de R nul onder de 1 komen. Zo kreeg Nederland de eerste golf ook onder controle. Zonder totale lockdown en zelfs zonder mondkapjesplicht. En in Tsjechië verschillen de maatregelen daar niet zoveel van. En er is al mondkapjesplicht. In gebouwen, want buiten is geen gevaar als je een beetje afstand houdt. Ik ben wat positiever ingesteld dan die onheilsprofeten. Hoewel ik uiteraard wel vind dat je je aan de hygiëne/afstand regels moet houden om verspreiding van het virus te voorkomen. En dat is de afgelopen maanden niet gebeurd. Er waren bijna geen regels meer. En de gevolgen zie je nu.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Aantal nieuwe coronabesmettingen maandag op het niveau van de voorgaande dagen.

Maandag werden in Tsjechië 1287 nieuwe coronagevallen gemeld. Het aantal lag voor de derde dag op rij onder de 2000, wat de trend van de afgelopen week enigszins verzwakte. Maandag was een feestdag waardoor minder getest werd.

De meeste nieuwe besmettingen werden geregistreerd in de hoofdstad Praag en omgeving. Het aantal positieve tests stijgt momenteel het snelst in het Pelhřimov-gebied in de regio Vysočina. In regio Nachod zijn er veel besmettingen op scholen.
-------------------------------------
Bijna de helft van de Tsjechen kreeg te maken met financiële problemen als gevolg van Corona.

De eerste golf van de coronaviruspandemie had een negatieve invloed op het inkomen van bijna een derde van de Tsjechische huishoudens, blijkt uit de resultaten van een onderzoek uitgevoerd door het bureau Perfect Crowd. Volgens dit verloor acht procent van de ondervraagden in de afgelopen periode zijn baan en voor nog eens een vijfde van hen werd het loon verlaagd.
Acht procent van de respondenten zei dat ze hun baan waren kwijtgeraakt als gevolg van de lockdown, twintig procent had een lager inkomen. 43 procent van de respondenten zei dat ze moest terugvallen op hun spaargeld, 4 procent moest een lening aangaan.

De crisis heeft lage inkomensgroepen, laagopgeleiden en inwoners van kleinere steden en dorpen het hardst getroffen.
Zoals uit de enquête bleek, werden mensen met een bruto maandloon tot 25.000 kronen (940 euro) twee tot drie keer zo vaak ontslagen als werknemers met een hoger salaris. Van de eerste groep moest 60 procent van hun spaargeld leven, bij werknemers met een salaris van meer dan 50.000 kronen (1880 euro) was dat slechts 30 procent.
-------------------------------------
Lagerhuis debatteert woensdag over de regels van kurzarbeit.

Het lagerhuis van het parlement zal debatteren over de regels voor de door de regering goedgekeurde kurzarbeit-regeling, die in november van kracht wordt.
De nieuwe regels moeten kortere werktijden mogelijk maken, waarbij een deel van het loon door de staat wordt betaald. Sectoren die door de regeling worden ondersteund,wordt geselecteerd door de overheid.
Bron oa deutsch.radio.cz.

---------------------------------------------------
1700 geïnfecteerde paramedici. Vakbonden willen de zorg beperken en vrijwilligers inschakelen.

Het aantal coronaviale patiënten onder zorgpersoneel neemt toe. Volgens gegevens die zijn gepubliceerd door de Tsjechische Medische Kamer, zijn het er bijna 1.700, van wie bijna 400 artsen en bijna 700 verpleegsters. Volgens vakbonden moet onnodige zorg worden teruggedrongen. Ziekenhuizen, hygiënestations en sociale diensten moeten voormalige werknemers aanspreken, medische studenten en medische scholen kunnen ook helpen.
------------------------------------------------------
KoroNERV: Sluit geen scholen zonder de nodige gegevens.

Het burgerinitiatief KoroNERV-20, dat is samengesteld uit experts uit verschillende disciplines, roept de regering op om de sluiting van scholen te baseren op duidelijk gepubliceerde gegevens. Volgens het initiatief is het bijvoorbeeld niet zeker dat leerlingen op school besmet zijn geraakt. Het zou ook onbegrijpelijk zijn om scholen te sluiten en sportevenementen voor maximaal 1000 mensen binnen wel toe te staan, aldus leden van het initiatief in een persbericht. Zondag zei de minister van Volksgezondheid Roman Prymula televisie dat de overgang van middelbare scholen naar afstandsonderwijs waarschijnlijk is.
------------------------------------------------
Een advocaat heeft in de rechtbank het dragen van maskers aangevochten.

Advocaat Adam Černý diende bij de gemeentelijke rechtbank in Praag nog een motie in om de maatregel in te trekken waarmee het ministerie van Volksgezondheid de verplaatsing van mensen zonder een bedekt gezicht in besloten ruimtes verbood. Volgens de advocaat kan zo'n verbod alleen bij wet worden uitgevaardigd.
Maskers is niet onze cultuur, zegt hij.
Bron seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Wat een paniekbericht. 700 doden per dag.
Dit is ook een doemscenario in het ergste geval.
Maar als je kijkt naar de cijfers, dan zie je een stijging van enkele doden per week, tot nu 10 a 20 per dag.
Deze aantallen verdubbelen per week als de virus verspreiding niet afgeremd wordt....30...70...140....300...

Dan de mondkapjes......waar vinden de meeste besmettingen plaats???????
Binnen gezinnen, bij feesten en in de kroeg en op het werk...........daar zal niemand een masker dragen!
In supermarkten, musea, dierentuinen etc zijn de contacten kort en is niet aangetoond dat daar verspreiding plaatsvindt.
 
Ik hoop dat de demonstranten die tegen de mondkapjesplicht demonstreren omdat ze zich in hun vrijheid beperkt voelen, ook een 'niet behandelen bij COVID19' verklaring tekenen, zodat het zorgpersoneel dit soort egocentrisch uitschot niet hoeft te redden.

Roeptoeters alhier in Tsjechie die zeggen dat het 'maar een griepje is', dat de overheid controle wil uitoefenen en de complotdenkers. Bah bah, wat een volk. Vrijwel niemand van dat volk is zelf opgeleid tot viroloog, medisch bioloog of medisch specialist, maar ze weten het oh zo goed op basis van Google opzoekvaardigheden. 'Ik heb uren gezocht op Google en mijzelf ingelezen, dus mijn mening is evenveel waard, als iemand met een 12 jarige academische studie'. Nee dat is het niet en het is stuitend arrogant te denken dat dit wel zo is. 'ik stel alleen maar vragen'. Dat mag, mits je bereid bent naar het antwoord te luisteren, maar dat is meestal niet het geval.

Uberhaupt de waanzin dat je denkt dat je met je 3 jaar middelbaar onderwijs een wetenschapper de les kan lezen.
Domheid is niet erg, je dom gedragen wel.
 
Over besmettingen onder medici; ik verbaas me soms nog steeds hoe het in Tsjechië gaat als je naar een huisarts gaat. Tenminste bij die van mijn vriendin. Ik hoop niet dat het voor het grootste deel van Tsjechië geldt. Een strakke afspraak is onmogelijk. Sommige mensen gaan alleen heen om een briefje te krijgen dat ze nodig hebben voor de ziektewet. De mensen gaan heel vroeg heen om nog aan de beurt te komen. Een volle kleine wachtkamer waar soms wel 15 mensen zitten te wachten heb ik vaker gezien dan andersom. Sommige proestend en snotterend. Wel met mondkapjes op, dat wel. Soms meer dan 4 uur wachtend. En dan is het middagpauze en gaat de dokter en assistente samen lunchen. Soms heb je pech en kom je die dag niet meer aan de beurt. Ik snap niet dat sommige huisartsen nog steeds geen systeem ingevoerd hebben waarbij je alleen op afspraak kan komen. Ook voor Corontijd vond ik dit al want een griepvirus verspreidt zich ook prima in zo'n volle wachtkamer.
 
nou ja, 1 gek kan meer vragen stellen dan 10 wijzen kunnen beantwoorden.
dit geeft dan weer stof tot nadenken.
al geef ik olivier wel gelijk. ik kan me ook voorstellen hoe anderen denken.
covid of 5g zelfde denkwijze...
aan de andere kant lees ik steeds meer dat de 2e golf minder ernstig is??
vreemd. er op het nieuws was dat op de ic mensen met noemenswaardig overgewicht en longproblemen en of andere ernstige ziekten lagen.
er op het wetenschapsforum gesproken wordt over een genetisch gen, waardoor het erger wordt.
https://www.wetenschapsforum.nl/viewtopic.php?f=16&t=210743&sid=17364a4d64b4a33ab00007baebcad122

het is meer de enorme hoeveelheid informatie die allemaal hun waarheid hebben.
tot nu toe komt er geen enkele informatie die daadwerkelijk de risicogroep duidelijk weergeeft.
En daar ligt nu net het probleem. moet iedereen die rookt ook een niet-behandelverklaring tekenen?
Ja ik vind het vreemd als op het nieuws een studentenhuis onder quarantaine is en er 1 covid geval is en dit niet verder verspreidt.
Ja ik vindt het vreemd dat er hier lokaal 1 persoon is met covid en niemand anders...
natuurlijk draag ik mijn mondkapje, maar iedere dag twijfel ik meer en meer...
 
Ja ik vind het vreemd als op het nieuws een studentenhuis onder quarantaine is en er 1 covid geval is en dit niet verder verspreidt.
Als die ene persoon goed geïsoleerd blijft, is de kans op verspreiding klein(er).
Ook is het goed mogelijk dat een deel van die studenten helemaal niets merkt van covid19.
tot nu toe komt er geen enkele informatie die daadwerkelijk de risicogroep duidelijk weergeeft.
Dit blijft inderdaad het moeilijke punt van covid19. Ze weten nog niet exact wie er precies ernstig ziek worden en wie niet. De risicogroepen die nu genoemd worden zijn best wel algemeen. Maar zelfs al val je buiten de genoemde groepen, kan je nog steeds flink ziek worden.
 
Niet te verwonderen dus dat een heleboel Tsjechen aan zelfmedicatie doen en zeer bedreven zijn in het herkennen van kruiden en hiermee zelf aan de slag gaan.
Ons werd bezoek aan de dokter afgeraden, en apotheek aanbevolen.
Ik denk dat de doorsnee-Tsjech met een doorsneeloon, de dokter zoveel mogelijk mijdt als het kan...
Nee hoor, Tsjechen zijn enorme dokterlopers. Met name in de weekenden naar de SEH, omdat ze geen tijd/zin hebben dit doordeweeks bij de reguliere huisarts te doen.
En dat scheelt geheel niet of mensen arm of rijk zijn; iedereen sjouwt evenveel en vaak naar een arts. Wellicht dat de rijkere Tsjechen wat vaker naar privé praktijken gaan, dat scheelt namelijk wachten.

Kenmerkend voor Tsjechie is inderdaad dat men veel met kruiden doet, maar dan in de negatieve zin. Het stikt hier van de alternatieve 'genezers'. Wat een verkeerd woord is, want iets geneest wel of geneest niet. Alternatief genezen is onzinnig derhalve. Tsjechen geven daar absurde bedragen aan uit, feitelijk voor gebakken lucht.
 
Bovenaan