Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
@Olivier Prymula is geen trekpop van Babiš.

Adam Vojtěch maakt plaats voor Roman Prymula

Zelfs de achttiende minister van Volksgezondheid in de geschiedenis van de onafhankelijke Tsjechische Republiek zal niet de hele verkiezingsperiode in functie blijven. Tot op de dag van vandaag is het niemand gelukt om vier jaar lang het hoofd van de gezondheidszorg in functie te blijven.

In zijn korte ontslagrede merkte Vojtěch heel treffend op dat hij minister van Volksgezondheid wilde worden, maar door omstandigheden werd hij minister van Covid. Hij blijft parlementslid en zal zich richten op gezondheid.
Adam Vojtěch slaagde erin een redelijk goede minister van Volksgezondheid te zijn. Maar het Ministerie van Covid, waarin het kantoor begin dit jaar veranderde, was en is iets heel anders.

Bij de eerste corona golf was er al veel kritiek op Vojtěch van allerlei kanten over testen, maskers en sluitingen. Toen werd er al aangedrongen op zijn ontslag, maar hield Babiš hem een hand boven het hoofd want hij kon zijn trekpop niet missen.
Het hoogtepunt kwam half augustus, toen hij de verplichting aankondigde om bij overdekte evenementen maskers te dragen, toen maakte Babiš hem publiekelijk belachelijk door die beslissing te annuleren.
De laatste druppel was dat hij in het televisiedebat van zondag hij niet kon garanderen dat de aan senioren verzonden beschermingsmiddelen veilig en bruikbaar zouden zijn.

Nu zal een van de helden van de eerste golf van de epidemie en Vojtěch's grote vijand en grote vriend van de Praagse Burcht, Roman Prymula, de handen van de gezondheidszorg overnemen. Roman Prymula is niet zo loyaal is aan Babiš.
Prymula als voormalig directeur van het academisch ziekenhuis gemaakt van een heel ander deeg en heeft geen reden om zich gebonden te voelen aan het programma van Vojtěch. Naast de verwachte anti-epidemische beperkingen, zal het bijvoorbeeld interessant zijn om te zien over het ontwerp-betalingsbesluit van Vojtěch voor volgend jaar, die rekent op een nulgroei van salarissen in ziekenhuizen.

-----------------------------------------------

Babiš: De crisisstaf zal anders werken

Volgens de premier zal Roman Prymula verantwoordelijk zijn voor crisisbeheersing. Hij bekritiseerde het eerdere functioneren van de Centrale Crisisstaf en gaf aan minder bevoegdheden zal hebben dan voorheen. "Ik neem aan dat de crisisstaf nu vooral een platform zal zijn voor de regio's om te communiceren met de heer Hamáček en om samenwerking tussen de staat en de regio's te laten werken. Projecten zoals slimme quarantaine, de capaciteit van ziekenhuizen, het valt onder de minister van Volksgezondheid", aldus Babiš.
------------------------------------------------------------
Corona is momenteel de meest wijdverspreide in Praag. In de hoofdstad hebben hygiënisten de afgelopen zeven dagen bijna 217 gevallen per 100.000 inwoners bevestigd, gevolgd door Uherské Hradiště met ongeveer 202 gevallen en Kroměříž met ongeveer 194 gevallen. Er zijn 185 gevallen in het district Praag-Oost, 182 in de regio Liberec en 180 gevallen in het district Praag-West. Beroun, Plzeň-město en Cheb hebben meer dan 150 besmette mensen per 100.000 inwoners.

Bron seznamzpravy.cz
 

kuurgast

Donateur
" Na een verblijf in Tsjechië gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine."
Dus ja.....Tsjechen moeten zich 10 dagen opsluiten in hun hotelkamer.
Als ik naar Slowakije wil moet ik dat daar ook, dus geen kuurreis.....

De Tsjechische ambassade in Den Haag heeft het al heel duidelijk staan op hun website mzv.cz/hague.
Voor de Nederlandse ambassade in Praag is het geen prioriteit om mensen op tijd in te lichten!!!

Duitsland gaat stoplicht van Tsjechië op oranje zetten, er wordt onderhandeld over pendelaars. Bron irozhlas.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Om 20.00uur zal premier Babiš een televisietoespraak houden.
Andrej Babiš geeft fout toe in een televisietoespraak.

De Tsjechische premier Andrej Babiš bekende gisteravond in een avondtoespraak voor het publiek een fout te hebben gemaakt toen hij niet de juiste maatregelen had genomen in de strijd tegen COVID-19 tijdens de zomer.
Babiš zei dat hij in slaap gesust was door de voorjaarsoverwinning en de vrolijke sfeer in de samenleving.

Babiš herhaalde dat de regering, in tegenstelling tot de lente, de economie niet wilde sluiten, omdat dit de banen zou bedreigen.
Hij zei dat de regering een evenwicht wilde vinden tussen gezondheidsbescherming en economie.
"Net als jij willen we ermee omgaan door alleen de maatregelen te nemen die ons leven zo min mogelijk zullen beperken", zei Babiš.

Hij riep mensen op om de verplichting om gezichtsmaskers te dragen te respecteren in het belang van ouderen en zieken.
Babiš zei dat sommige mensen protest wilden uiten tegen de regering en haar maatregelen door geen gezichtsmaskers te dragen. Ze dienen deze echter te dragen om de personen in hun omgeving te beschermen.
"Niemand wil iemand willekeurig aan banden leggen. Het gezichtsmasker vormt geen bedreiging voor de vrijheid of de democratie. Maar het niet dragen ervan brengt levens in gevaar", zei Babiš tegen de Tsjechische televisie.
'Het is aan iedereen om de vraag te beantwoorden of een deel van je comfort moet worden opgeofferd voor de rest', zei Babiš.

Babiš kreeg de afgelopen dagen te maken met scherpe kritiek op de nieuwste ontwikkeling van de coronavirus-epidemie, zoals geuit door de oppositie.

Er waren meer dan 500 COVID-19-gerelateerde sterfgevallen en de afgelopen weken bedroeg de dagelijkse toename in nieuwe gevallen meer dan 1.000. Momenteel zijn er 24.214 geïnfecteerden.

Aan het einde van de zomervakantie weigerde Babiš opnieuw de verplichting om gezichtsmaskers te dragen in te voeren en de media te vragen om mensen niet bang te maken vanwege het toenemende aantal geïnfecteerden met 500 per dag.

Net als in zijn twee voorjaarstoespraken voor het publiek, bedankte Babiš volksgezondheidsfunctionarissen, gezondheidswerkers, IT-specialisten en vrijwilligers.
"Ik wil onze volksgezondheidsfunctionarissen, het leger, het gezondheidspersoneel, paramedici, verpleegkundigen, laboratoria, IT-experts, politieagenten, brandweerlieden, hulpverleners en vrijwilligers heel erg bedanken! Ze hebben een moeilijke tijd achter de rug. Maar er zijn nog moeilijkere dagen. vóór hen, 'voegde hij eraan toe.

Babiš sprak over de noodzaak om de capaciteit van callcenters, bemonsteringscentra en laboratoria te vergroten, zelfrapportage te starten en te zorgen voor voldoende bedden voor COVID-19-patiënten in ernstige toestand.
"Het is van vitaal belang dat de gerapporteerde capaciteit van regionale en academische ziekenhuizen onmiddellijk beschikbaar is en dat deze de realiteit weerspiegelt. En het is zelfs nog belangrijker om het gezondheidspersoneel koste wat kost te beschermen", voegde hij eraan toe.

"We hebben het coronavirus een keer verslagen, we zullen het ook voor de tweede keer verslaan. Ik geloof dat we samen zullen slagen", zei Babiš.
Bron expats.cz/czech-news.
 

kuurgast

Donateur
De Hlídač státu-organisatie meldt op haar website dat er vanaf maandag 246 intensive care-bedden en 1.027 standaardbedden beschikbaar zijn voor covid-patiënten in heel Tsjechië. In het drukste Praag zijn slechts 19 intensive care-bedden en 56 standaardbedden beschikbaar voor patiënten met corona.

De non-profitorganisatie State Watcher is begonnen met het publiceren van de huidige aantallen capaciteiten. Volgens de organisatie hebben sommige artsen niet eens statistieken beschikbaar.

De organisatie beweert dat het ÚZIS onder het ministerie van Volksgezondheid opzettelijk informatie voor burgers verbergt. Ook staat er in dat ziekenhuizen ook geen overzicht hebben van de huidige capaciteiten, afspraken moeten maken over het vervoer van patiënten per telefoon en vaak worden afgewezen door andere ziekenhuizen, die publiekelijk grote aantallen vrije capaciteiten presenteren.

Politieke en professionele kringen hebben de afgelopen dagen gewaarschuwd dat het systeem volgende week overbelast kan raken.

Bron lidovky.cz

Gisteren zijn er 1476 positief geteste personen bij gekomen.
Er liggen 494 mensen met covid in het ziekenhuis, waarvan 101 in ernstige situatie.
Ook aantal doden is gestegen naar 522.

Bron onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19

Maandag is er minder getest en vandaag zijn er weer problemen met het aanmelden van test-verzoeken.

Volgens Prymula wil de regering scholen niet sluiten, indien mogelijk, de eerste klas helemaal niet. In regio's met een ernstige situatie zal worden overwogen om middelbare scholen en middelbare scholen te sluiten.

De kroegen zullen waarschijnlijk eerder dicht moeten en evenementen zullen bezoekersaantallen mogelijk moeten beperken.

corona 22 september.PNG

Op de nieuwe stoplichtkaart van Tsjechië zijn meer regio's oranje geworden. Alle overige zijn groen met matig risico.

Interactieve kaart op onemocneni-aktualne.mzcr.cz.
De Engelse versie op koronavirus.mzcr.cz is nog niet aangepast.

Ondertussen zijn er vandaag 873 positief geteste personen bijgekomen en in het ziekenhuis wordt het drukker met totaal 581 covid patiënten.
Bron onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
 
Laatst bewerkt:
Vanmiddag zijn we in Spindleruv mlyn geweest, maar echt, hier merk je er helemaal niets van. Op sommige plaatsen hebben ze mondkapjes op, maar op de terrasjes eigenlijk helemaal niet. Nu zijn we wel allemaal buiten, omdat het steeds heel mooi weer is.
 

kuurgast

Donateur
De mythe van groepsimmuniteit. Hoe ziet Zweden er echt uit? Geen evenementen voor meer dan 50 mensen, meer tests en maskers.

Met het begin van de tweede golf van de covid-19-epidemie in Europa, wordt steeds meer gewezen op de vooruitgang van Zweden. Het meldt nu relatief weinig mensen die besmet zijn. Er wordt gezegd dat de Zweden erin geslaagd zijn de bevolking te verslaan met een welwillende benadering. Tegelijkertijd gelden daar ondanks de zomer strengere beperkingen dan in Tsjechië, en hebben er sinds het voorjaar helemaal geen massa-evenementen met meer dan 50 mensen plaatsgevonden. Het lijkt er eerder op dat de Zweedse maatregelen met vertraging beginnen te werken.

Misschien was de meest opvallende uitzondering in Zweden die in Europa, omdat er in het land nooit een avondklok gold. Maar ze voerden in maart in Zweden een inreisverbod in van buiten de EU (dat nog steeds van toepassing is) en strengere hygiënevoorwaarden en tussenruimte in restaurants en cafés. Onder andere mag de capaciteit van de stoelen niet worden overschreden, wat een maatregel is die in heel Europa gebruikelijk is, ook al is het in Tsjechië belachelijk gemaakt.

En waarschijnlijk vooral: er zijn sinds het voorjaar geen evenementen van meer dan 50 personen in Zweden. Ter verduidelijking: in Groot-Brittannië kunnen niet meer dan 6 mensen per keer samenkomen, in Oostenrijk niet meer dan 10.

Tegelijkertijd kregen Zweden het advies om het reizen binnen het land te verminderen, wat leidde tot een daling van het gebruik van het openbaar vervoer met meer dan de helft en een daling van de uitgaven op jaarbasis die bijna hetzelfde was als in Denemarken (respectievelijk 25 en 29%). De overheid adviseerde senioren om thuis te blijven, en volgens enquêtes volgde 93% van hen dit advies op. Kortom, een aantal maatregelen was op vrijwillige basis, maar de Zweden namen ze toch.

Ondanks deze lijst met beperkingen en aanbevelingen heeft Zweden volgens het statistische bureau van het land een record sterftecijfer van 150 jaar behaald, in de eerste helft van het jaar was het 10% hoger dan in voorgaande jaren. De economische neergang ontsnapte niet zo veel (in het tweede kwartaal daalde het Zweedse bbp met 8% op jaarbasis, de economie van de EU als geheel daalde met 11,7%).

De daling van het aantal nieuwe besmettingen in Zweden kwam tijdens de zomer en de "penetratie" van de bevolking is in ieder geval moeilijk aan te nemen. Waarom? Gedurende de hele periode zijn in Zweden minder dan 90.000 ziekten bevestigd. Zelfs als er in werkelijkheid tien keer meer van zouden zijn (wat niet kan worden verwacht vanwege de beperkte contacten en vrij intensieve tests), zou dit betekenen dat nog geen tiende van de bevolking wordt besmet. Tegelijkertijd zeggen optimistische schattingen dat ten minste 30% van de bevolking, maar liever meer, nodig is om de epidemie echt te vertragen of te elimineren. Bovendien lijkt het erop dat de gok op de verkregen antilichamen tot dusverre door het voorkomen van terugkerende infecties in de wereld helemaal niet werkt.

Meer tests - minder besmet
Tegelijkertijd vonden in Zweden, dat ongeveer een half miljoen inwoners minder heeft dan Tsjechië, in de zomer dagelijks ongeveer 15.000 covid-tests plaats. Het voorbeeld van Zweden bevestigt ook dat "meer tests = meer geïnfecteerd" niet van toepassing zijn. Aan het begin van de epidemie bedroeg het aandeel van degenen die positief werden getest in Zweden tot 20%, nu, na maanden met een reeks maatregelen, in eenheden van procenten. In Tsjechië daarentegen is het percentage positieve tests nu veel hoger dan in de lente nadat de maatregelen zijn versoepeld. Kortom, een groter aantal tests leidt niet tot een hoger percentage positieve gevallen.

Ook in Zweden heeft covid-19 de gezondheidssector getroffen - bijna 50% van de geplande operaties is uitgesteld of geannuleerd. Interessant genoeg stemde het Zweedse parlement ermee in om een beperkt aantal vergaderingen te houden - slechts 55 van de 349 afgevaardigden kwamen bijeen, voor het geval anderen hen zouden kunnen vervangen naarmate de ziekte zich verspreidde.

De zogenoemde De Zweedse route verwijst meestal naar de afschaffing van verplichte maatregelen en de weddenschap op immunisatie. Maar dit is een procedure die we in geen enkel land kunnen benoemen. Tot nu toe hebben ze zo'n experiment nergens geprobeerd.
Bron reflex.cz.
 

kuurgast

Donateur
Prymula: De pub wordt twee weken beperkt, voetbal voor max. 2.000 toeschouwers.

De nieuwe minister van Volksgezondheid Roman Prymula maakt woensdag de eerste maatregelen tegen het coronavirus bekend. De pubs moeten vanaf donderdag uiterlijk 22.00 uur sluiten. Op dezelfde dag plant hij nieuwe beperkingen voor sportevenementen. Deze zouden beperkt moeten zijn tot 2.000 zittende toeschouwers. Volgens Prymula zou de maatregel twee weken geldig moeten zijn. "Mensen zijn er misschien eerder geweest en helaas is dit een van de meest risicovolle plaatsen. De maatregel om terug te brengen tot tien uur 's avonds gaat echt gebeuren. We zullen het morgen aankondigen, ”zei Prymula.
----------------------------
Coronavirus-infectie is in drie dozijn bejaardenhuizen.

Het ministerie van Arbeid registreert nu drie dozijn bejaardentehuizen en sociale voorzieningen waar de covid-19-ziekte is opgetreden. Ongeveer 200 cliënten en honderd arbeiders zijn besmet. De ministeries van Arbeid en Volksgezondheid hebben afgesproken om regelmatig personeel te testen in sociale diensten in regio's die volgens de verkeerslichten oranje en rood het risico lopen de ziekte te verspreiden. Er zijn 28 oranje regio's, Praag is rood. “Gisteren (maandag) waren het 26 faciliteiten. Vandaag zijn er drie tot vier faciliteiten bijgekomen. Het is een infectie bij klanten of bij werknemers. Momenteel registreren we ongeveer 200 besmette cliënten en ongeveer honderd besmette werknemers (sociale diensten) in het hele land", zei vice-minister van Arbeid Zuzana Jentschke Stöcklová.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Eindstand van dinsdag is 2394 positieve testen. Bron onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
De Nederlandse ambassade in Praag is even wakker geworden. Nu nog lesje links plaatsen volgen.....

----------------------------------------------------------------
De grootste zorg van ziekenhuizen: we zullen bedden voor covid hebben, maar wie zorgt er voor patiënten.

Recordstijgingen van nieuwe gevallen van coronavirus hebben geleid tot bezorgdheid over de ziekenhuiscapaciteit. Het gaat niet alleen om de bedden, maar ook om het personeel dat de zieken verzorgt.

De aanval op het systeem van intramurale zorg is een sleutelfactor die het meest nauwlettend wordt gevolgd in combinatie met covid-19. Naast patiënten met coronavirus moeten ziekenhuizen ook voor andere patiënten zorgen, en een grotere toename van het aantal gevallen betekent complicaties.

Vorige week raakten meer dan 3.000 mensen besmet op één dag, sommigen van hen in ernstige toestand.
"Als het systeem nog eens 1.000 patiënten belast die intensieve zorg nodig hebben, hebben we geen back-upcapaciteit", vertelde Vladimír Černý, voorzitter van de Tsjechische Vereniging voor Anesthesiologie, Reanimatie en Intensive Care, zondag aan de Tsjechische televisie.

Met de huidige trend zouden dergelijke stijgingen al aan het einde van deze week kunnen optreden, ondanks de daling tijdens het weekend.
Bron seznamzpravy.cz. met overzicht regionale ziekenhuisbedden.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Tsjechië heeft het op een na grootste aantal gevallen per 100.000 inwoners in de EU in de afgelopen 14 dagen.

corona 23 september.PNG
Spanje, Tsjechië, Frankrijk, Luxemburg, België, Nederland, Malta, Hongarije, Oostenrijk, Roemenië.

Bevestigde gevallen 2309 vandaag. Een recordaantal van 489 mensen zijn vandaag in Praag positief getest.
Het aantal ziekenhuisopnames en overleden mensen neemt toe.
Momenteel 628 covid-patiënten in het ziekenhuis, van wie 120 in een ernstige toestand verkeren.
Maandag zijn 14 mensen overleden, dinsdag 10 en woensdag 11 mensen, waardoor het totaal op 555 covid doden staat.
Volgens novinky.cz staat het číslo R=reproductiegetal sinds zondag op R 1,3, het laagste aantal sinds begin september.
Maar dit is in combinatie met weekendwaarden die met een korreltje zout moeten worden genomen. Op 17 september was het getal R 1,6.
De capaciteit van laboratoria om te testen is nu bijna 30.000 per dag.
Gezien het huidige tempo kunnen tegen het einde van de maand dagelijkse stijgingen van tussen de drie en zesduizend worden verwacht, kondigde Hamáček woensdag aan op een persconferentie. De heer Hamáček zei dat de situatie rond de Covid-19-epidemie ernstig blijft, maar dat de verspreiding van het virus momenteel overeenkomt met het 'medium'-scenario van de regering. Als het zo blijft, bestaat er geen gevaar dat het Tsjechische gezondheidszorgsysteem overweldigd wordt, zei hij.
De bedden met ventilatoren in de Praagse ziekenhuizen zijn bijna vol zijn en er moet extra capaciteiten worden aangesloten.
Vandaag activeerde de Centrale Crisisstaf de regionale crisisstaf.

Nieuwe maatregelen:
Restaurants en bars zullen vanaf donderdag om 22.00 uur moeten sluiten en ook zal de regeling van het aantal mensen bij buiten- en binnenevenementen worden aangescherpt.
Volgens Prymula worden de strengere maatregelen na 14 dagen opgeheven, gedurende deze tijd moet er echter voor worden gezorgd dat het aantal nieuwe infecties wordt verminderd.
Bij voetbal max 2000 zittende fans en bij ijshockey max 1000 zittende fans.
Theaters veranderen het programma of verplaatsen producties.
Universitaire studenten in Midden-Bohemen zullen op afstand leren tot eind oktober. Studenten zullen alleen in kleine groepen naar school kunnen voor bv bieb en lab.
Ze willen basisscholen niet meer sluiten vanwege de complicaties met betrekking tot kinderopvang die dit met zich meebrengt.
-------------------
Prymula: Het stoplicht zal binnen twee weken rood zijn.

Volgens de minister van Volksgezondheid Roman Prymula zal de kaart die de regio's beoordeelt op basis van het risico van infectie met corona, binnen twee weken eenkleurig zijn, helemaal rood. Hij zei dit vandaag op een persconferentie.
Helaas bevinden we ons in een positie waar er zulke grote stijgingen zijn dat het geen zin meer heeft. Nu het aantal nieuwe gevallen in heel Tsjechië toeneemt, heeft het volgens hem geen zin om naar individuele regio's te kijken, het kan een rol spelen bij het versoepelen van maatregelen.

Prymula gaf ook aan dat er vrijdag een webformulier zou moeten werken, waarmee geïnfecteerde mensen informatie over zichzelf en hun risicocontacten kunnen doorgeven aan het regionale hygiënepost. "Het moet niet worden aangeduid als self-tracking, het traceren zal nog gedaan moeten worden door hygiëne. Het zal zelfrapportage zijn die het werk gemakkelijker voor haar zal maken", aldus de minister.
Hygiënisten kunnen de besmette persoon korter bellen of eerder contact opnemen met zijn contacten. Vooral in Praag lukt het door de grote toename van nieuwe gevallen niet om iedereen op tijd op te sporen. Hygiënisten uit minder getroffen regio's en legermedici zijn betrokken bij het bellen van contacten, en gaandeweg ook opgeleide leken, bijvoorbeeld van de douane of het regeringskantoor.
Het word maandag gelanceerd op de website van het aankomstformulier.
----------------------------
Duitsland verklaart Tsjechië met uitzondering van twee regio's tot risicogebied.

Met uitzondering van de districten Ústí nad Labem en Moravisch-Silezië beschouwt Duitsland Tsjechië nu als een risicogebied. De grens tussen Tsjechië en Duitsland blijft echter open.
Tsjechische pendelaars mogen zich daar laten testen. Forenzen en mensen die naar huis terugkeren (doorreis) hoeven zich geen zorgen te maken.

Bronnen deutsch.radio.cz + expats.cz + novinky.cz + ceskenoviny.cz + seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Babiš: Geen reisbeperkingen tussen Tsjechië, Oostenrijk en Slowakije
2 weken later........afgelopen week zette Slowakije het stoplicht op rood.....

Oostenrijk rangschikt Praag vanaf maandag tot de risicoregio's.

Dit betekent dat iedereen die uit de Tsjechische hoofdstad komt, een negatieve Covid-19-test moet afleggen of zichzelf moet isoleren.
De Tsjechische autoriteiten zijn in onderhandeling met Oostenrijk om te proberen overeenstemming te bereiken over een vrijstelling voor mensen die hun vakantiereizen naar het buurland al hebben betaald.
-----------------------------------------------------
Universiteitsstudenten zijn gedeeltelijk verantwoordelijk voor de toename van Covid-19-gevallen.

Universitaire studenten zouden aanzienlijk hebben bijgedragen aan de recente toename van het aantal besmettingen met het coronavirus in het hele land.

Ten minste 116 studenten uit Liberec, Pardubice, Praag en Ústí nad Labem, raakten besmet tijdens introductie weken voor 700 universiteitsstudenten aan het Machameer, waarbij ze zich vermengden op feestjes en disco's en weinig aandacht schonken aan gezondheidswaarschuwingen.
Ze besmetten andere mensen toen ze van het evenement terugkeerden naar hun regio.

De betreffende universiteiten hebben hun verantwoordelijkheid afgewezen en zeggen dat universiteitsstudenten volwassenen zijn die beter hadden moeten weten. Alle universitaire cursussen zijn nu online.
De universiteiten van Olomouc en Brno hebben ook een soortgelijk probleem.
-------------------------------------------------
Hamáček: tot zesduizend geïnfecteerden per dag binnen een week.

Bronnen english.radio.cz + novinky.cz.

Naar Tsjechië reizen niet nodig, om zaken af te handelen (bijv. koop of verkoop huis). Contracten kunnen ook in Nederland (of Brussel, Dusseldorf) getekend worden.
Zie hartmanova.eu.
 
Laatst bewerkt:
Nu kom ik toch erg vaak een verwijzing naar Hartmanova tegen. Wat bij mij de vraag oproept; 'is zij sponsor van deze site'?
Ik kan best begrijpen dat als iemand goede ervaringen met een adviseur heeft, je dit meldt. Maar deze naam komt wel heel veel in beeld.
Dit terwijl er meerdere gedegen en juridisch en economisch onderlegde adviseurs zijn , die je kunnen helpen.
Enkele goede ervaringen mijner zijds op verzoek af te geven.
Dus waarom altijd Hartmanova?
 
Bovenaan