Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Risk-score-summary-week-37.png

Zes Tsjechische districten nu ‘oranje’ (gemiddeld risico).

Praag is niet langer de enige Tsjechische regio die is aangewezen als een ‘middelgroot risico’ of ‘oranje’ zone voor het oplopen van het coronavirus onder het zogenaamde verkeerslichtkaartsysteem van het land. Vrijdag hebben gezondheidsfunctionarissen van de overheid vijf extra districten op dat niveau aangewezen.

Vier van de nieuwe "oranje" wijken - Beroun, Kladno, Kolín, Praag-Oost - liggen in Midden-Bohemen en daarnaast Uherské Hradiště dat in het zuiden van Moravië ligt. De openingstijden van horecagelegenheden zullen vanaf maandag 14 september beperkt zijn. Net als nu in Praag, moeten restaurants en bars ook gesloten zijn tussen middernacht en 06.00 uur.

Volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid werden donderdag, de derde dag deze week, een recordaantal van 1.382 nieuwe gevallen van coronavirus gedetecteerd in Tsjechië. In de afgelopen weken heeft het land een hogere groei geregistreerd in Covid-19-gevallen dan veel andere Europese landen.
Bron oa english.radio.cz + koronavirus.mzcr.cz.
Interactieve kaart alleen in Tsjechisch op onemocneni-aktualne.mzcr.cz.
-----------------------------------------------
Stad Praag kondigt nieuwe online testkaart aan, verplichte desinfectie en meer.

De Veiligheidsraad van de hoofdstad Praag belegde laat op vrijdagmiddag een speciale vergadering om de verspreiding van het coronavirus in de metropool te bespreken. De raad heeft verschillende nieuwe maatregelen aangekondigd met betrekking tot de voortdurende opvoering van voorzorgsmaatregelen in heel Praag en voortdurende opsporingsinspanningen.

De stad werkt aan het maken van een kaart met testpunten in de hoofdstad die online zal worden gepubliceerd. De kaart moet niet alleen basisinformatie bevatten, maar gegevens over de bezetting en wachttijden van individuele plaatsen.
“Helaas is de door de staat gepubliceerde informatie onvoldoende en staan er op veel bemonsteringspunten onnodige wachtrijen, ook al is er op andere plaatsen vrije capaciteit.”, aldus de loco-burgemeester van Praag.
Ook komen er meer testlocaties in Praag.
Het OV krijgt weer aanpassingen ivm corona zoals niet meer voor instappen en stoppen bij alle haltes etc.
Lees verder op news.expats.cz.
-------------------------------------------------------------------------------
De toename van het aantal covid-19-gevallen in Tsjechië tegen de avond was opnieuw een record.

De toename van covid-19 gevallen in de Tsjechische Republiek was vanavond opnieuw een record, met 908 meer geïnfecteerden tegen 18.00 uur.
Donderdag werden 1382 infecties geregistreerd gedurende de hele dag.
Er liggen 264 mensen met covid in het ziekenhuis , waarvan 64 in ernstige omstandigheden.

Denemarken en Zwitserland geven nu ook code rood voor Tsjechië.
Bron seznamzpravy.cz + onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19

Het R-getal is nu R1,5 in Tsjechië, zie grafiek op seznamzpravy.cz.

Snap alleen niet waarom de horeca in Praag en andere oranje regio's om middernacht dicht moeten en wel alle wijn- en bier-festivals daar doorgaan. Is het virus besmettelijker na middernacht en niet eerder?
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
@Josef "algemene opvatting".....klopt, maar wat gebeurt er in de tenten waar ze bovenop elkaar staan met veel pivo?
Tsjechië, Oostenrijk en Slowakije plannen geen wederzijdse reisbeperkingen vanwege de huidige Corona-situatie. Dat zei de Tsjechische premier Andrej Babiš woensdag in Wenen.
Dat was woensdag..........
Op vrijdag:
Slowakije overweegt ook Tsjechië op te nemen in de lijst van risicolanden, zoals bevestigd door premier Igor Matovič op vrijdag.
'Ik zou alle Slowaakse burgers willen vragen niet te reizen. Naar Tsjechië of Praag gaan is bijvoorbeeld erg gevaarlijk, er is een groot risico op infectie”, aldus de Slowaakse minister van Volksgezondheid Marek Krajčí.
Maandag gaat Slowakije een besluit nemen tav code rood voor Tsjechië.

Bron irozhlas.cz + spectator.sme.sk.

------------------------------------------------

In de afgelopen vier dagen heeft de dagelijkse stijging steeds de limiet van duizend overschreden en het is waarschijnlijk dat dit ook op zaterdag zal gebeuren.
Sinds dinsdag zijn er echter aanzienlijk meer tests uitgevoerd dan voorheen, zo'n 15.000 per dag.
Vrijdag bedroeg de dagelijkse toename 1447 positieve gevallen, zaterdag om 18.00 uur was het al 884.
In ziekenhuizen worden momenteel 297 coronapatiënten behandeld, waarvan meer dan 60 in ernstige situatie.
Het aantal gestorven mensen door covid is nu 453.

Bronnen seznamzpravy.cz + onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19
 

kuurgast

Donateur
Voor reaguurders op social media omtrent #Hydroxychloroquine :
Artsen in Tsjechië: antimalaria plaquenil doet "meer kwaad dan goed".

Effectieve remdesivir, terugtrekking van de antimalaria plaquenil. Wat geneest ernstige gevallen van coronavirus?


Er zijn maar een paar ziekenhuizen in Tsjechië waar momenteel patiënten met een ernstig coronavirus worden opgenomen. De iROZHLAS-server nam contact op met de doktoren van sommigen van hen en ontdekte hoe ze dergelijke patiënten behandelen.
Een half jaar na het uitbreken van de pandemie gebruiken ze allemaal remdesivir. Ze ontdekten dat plaquenil ondanks aanvankelijke aannames niet effectief was. "Het is zo goed als Brufen," vertelde Martin Balík, een universitair hoofddocent aan het General University Hospital.

In het voorjaar was het medicijn remdesivir van het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Gilead Sciences een schaars goed; in Tsjechië bereikte het slechts een paar geselecteerde patiënten. De eerste werd eind maart ontvangen door een 53-jarige taxichauffeur van het Algemeen Universitair Ziekenhuis. Op dat moment waren er in ons land slechts tien doses beschikbaar.

Geleidelijk aan begon de distributie echter over het hele land, in een half jaar tijd bereikte het bijna tweehonderd mensen, en volgens de hoofdarts van de afdeling anesthesiologie, reanimatie en intensieve zorg Martin Balík zijn er momenteel ongeveer 1.500 doses beschikbaar. Zodat het iedereen bereikt die het nodig heeft. "Alle remdesivir die in Tsjechië werd toegediend, wordt door de Europese Unie als geschenk betaald", voegde Balík eraan toe.

Volgens hem zal deze sponsoring echter binnenkort eindigen en werkt hij momenteel samen met collega's aan documenten voor de Tsjechische ziektekostenverzekeraars om het medicijn te gaan betalen.

Artsen uit Tsjechische ziekenhuizen hebben er een positieve ervaring mee. "Het blijkt dat de tijdige toediening ervan aan patiënten met een ernstiger beloop het beloop feitelijk verbetert, de tijd van een ernstig beloop of de noodzaak om zuurstof toe te dienen en dergelijke verkort", vertelde Ladislav Machala, een infectoloog van het Na Bulovce Hospital, aan de iROZHLAS-server.

Zelfs een half jaar na het uitbreken van de pandemie, zei hij, hebben artsen in ons land of over de hele wereld niet genoeg gegevens om aan te geven of remdesivir ideaal is voor de behandeling van coronavirus.

"Het valt nog te bezien wat er kan worden verbeterd aan het remdesivirus. Misschien kan het worden toegediend via inademing. Als het nu intraveneus wordt toegediend, kan het negatieve effecten hebben, het verhoogt bijvoorbeeld de levertesten. We werken eraan om minder bijwerkingen te krijgen”, legt Machala uit.

Beschikbare medicijnen
Maar Remdesivir is niet zelfredzaam. Volgens de gecontacteerde artsen wordt de behandeling van elke patiënt individueel aangepast, zodat antivirale middelen, corticoïden of herstellend plasma vaak samen met remdesivir worden gegeven. "Het is niet duidelijk wat de patiënten heeft geholpen", zegt Jan Máca van de afdeling Anesthesiologie, Reanimatie en Intensive Care van het Universitair Ziekenhuis Ostrava.

Daarom geven ze samen met remdesivir ook isoprinosine, een antiviraal middel dat de afweer van het lichaam licht kan versterken en in ons land relatief gemakkelijk verkrijgbaar is, bijvoorbeeld voor patiënten in het Brno University Hospital of het Prague General University Hospital.

Aan de andere kant geven ze in het Ostrava ziekenhuis geen isopronosine, maar volgens Máci proberen ze het in de nabije toekomst anders te maken. "Ik denk niet dat het veel zin heeft voor patiënten die naar ons komen voor een ARO - dat wil zeggen, ze hebben al ernstig longfalen. Isoprinosine zou het lichaam moeten helpen om met het virus om te gaan voordat de ernstigste vorm uitbreekt. In de milde of matige fase van de ziekte kan het logischer zijn, "legde hij uit. "Ik zeg niet dat het het immuunsysteem niet zal helpen om het virus sneller te elimineren. Maar ik zou van hem geen wonder verwachten ”, voegde hij eraan toe, eraan toevoegend dat mensen het medicijn beslist niet preventief moeten gaan gebruiken.

En dat de mening of dit medicijn helpt niet duidelijk is, bevestigt Machala ook. "Ik heb hierover een gereserveerd standpunt. Het zou logisch zijn voor mensen die thuis worden behandeld. Hij zou kunnen voorkomen dat ze naar de ziekenhuizen gaan”, denkt hij.

Aarzeling met corticoïden
In het Universitair Ziekenhuis in Pilsen of in twee Praagse medische faciliteiten - Motol en het Algemeen Universitair Ziekenhuis - ondersteunen corticoïden ook de behandeling van ernstig zieke covid-19. Een van hen, dexamethason, onderdrukt longontsteking en daarom heeft de Wereldgezondheidsorganisatie het begin september aan de lijst met aanbevolen medicijnen toegevoegd.

"Dexamethason verminderde de mortaliteit bij beademde patiënten met een derde en met een vijfde bij andere patiënten die alleen zuurstoftherapie kregen", schreef het State Institute for Drug Control op zijn website.

Geïnterviewde Tsjechische artsen hebben er ook positieve ervaringen mee. "Het is een oud medicijn dat geen goede ervaring heeft gehad met andere soorten virale longziekte. We benaderden het met terughoudendheid, maar het lijkt erop dat het echt werkt,'' beschreef Machala. Volgens Balík worden ze toegediend in het General University Hospital voornamelijk vanwege de "verbetering van de intensive care".

Voor wie is favipiravir bedoeld?
In gematigde gevallen van de ziekte gebruiken artsen ook het Japanse medicijn favipiravir. "Favipiravir is gerechtvaardigd bij milde vormen. Het lijkt de voortplanting in het lichaam te kunnen blokkeren op dezelfde manier als remdesivir, maar in mindere mate en is voor lichtere vormen. We kunnen het niet doen voor zwaardere vormen, 'legde Balík uit.

Ze hebben er ook vergelijkbare ervaring mee in het Universitair Ziekenhuis Brno, waar het wordt toegediend op de afdeling infectieziekten, waar patiënten met een matige ziekte worden behandeld. "Als we het vanaf daar overnemen,
daarom geven we hem ook favipiravir, maar het wordt meestal niet gecombineerd met remdesivir ”, zegt Máca van de intensive care van het plaatselijke ziekenhuis, waar kritieke gevallen worden behandeld.

Hydroxychloroquine
In het voorjaar hoopten artsen ook op de antimalaria plaquenil, die de werkzame stof hydroxychloroquine bevat en vaak patiënten met auto-immuunziekten helpt. Studies hebben echter meer dan een half jaar aangetoond dat het niet helpt tegen het coronavirus en omgekeerd gevaarlijke bijwerkingen heeft - het veroorzaakt bijvoorbeeld hartritmeproblemen of veroorzaakt een daling van de bloedsuikerspiegel.

"Het is een ontstekingsremmend medicijn, het is net als brufen. Hydroxychloroquine heeft de eigenschap de migratie van het virus naar menselijke cellen te blokkeren. Er is een in-vitro-onderzoek, terwijl dat voor andere ontstekingsremmende geneesmiddelen, zoals brufen, er niet is, '' legt Balík uit.

'Het viel ons toen gewoon op. Maar andere studies die het prospectief hebben gevolgd, hebben aangetoond dat het net zo goed is als Brufen, "voegde hij eraan toe. Zelfs volgens de infectoloog Machala doet dit medicijn in het geval van het coronavirus "meer kwaad dan goed".

Honderdjarige methode

Artsen in heel Tsjechië geven mensen die besmet zijn met covid-19 ook een herstellend plasma dat rijk is aan antilichamen, waarmee ze hen genezen. Deze methode wordt al meer dan honderd jaar door artsen gebruikt, voor het eerst tijdens de Spaanse griepepidemie. Maar ze hielp ook bij de mazelen-, ebola- of SARS- en MERS-epidemieën.

Bij het begin van de pandemie werd het voor het eerst aan patiënten in Italië gegeven, later in de Verenigde Staten en andere landen, waaronder Tsjechië. Er is echter geen duidelijk oordeel over deze methode met betrekking tot het coronavirus en het is noodzakelijk om dit te onderbouwen met data.

Hij ziet er de potentie in, bijvoorbeeld in het Centraal Militair Hospitaal van Praag of het Universitair Ziekenhuis Ostrava. "Het heeft minimale bijwerkingen, we kunnen het goed behandelen, en daarom heeft het de kans om patiënten alleen klinische voordelen te bieden, geen potentiële problemen", verklaarde het hoofd van de afdeling hematologie en bloedtransfusie van ÚVN Miloš Bohoněk op de persconferentie van donderdag.

"Antilichamen worden verondersteld te helpen in plasma. Persoonlijk denk ik van niet, er zijn eerder andere factoren die helpen, ”beaamde Máca van het Ostrava ziekenhuis.

In het geval van herstellend plasma daarentegen is de hoofdarts van de afdeling anesthesiologie, reanimatie en intensieve geneeskunde van het Algemeen Universitair Ziekenhuis in Praag sceptischer. "Plasma heeft een groot aantal stollingsfactoren en het is typisch voor patiënten met covid-19 dat ze extreme stolling hebben. Dit geldt vooral voor mensen die worden geholpen door kunstmatige longventilatie. Daar kan het geven van een halve liter stollingsfactoren aan de patiënt, zelfs met antilichamen, hem schade toebrengen ”, legt Balík uit.

Volgens Máci is deze kwestie echter nog steeds discutabel. "Plasma alleen verhoogt de bloedstolling niet, het vult alleen factoren aan. In een situatie waarin de patiënt een hoge graad heeft, kunnen er enige zorgen zijn dat de toestand zal verslechteren, maar persoonlijk denk ik van niet. Integendeel, ik geloof dat er een aantal factoren zijn die ervoor zorgen dat hypercoagulatie (vatbaarheid voor de vorming van bloedstolsels - red.) niet optreedt. Maar dat moeten we bewijzen,” legde hij uit. "Onze ervaring is dat toediening van plasma de stolling niet verergerde", voegde hij eraan toe.

Om plasma effectief te laten zijn, moet het afkomstig zijn van mensen die tijdens de ziekte symptomen hebben gehad zoals koorts of hoesten. ÚVN heeft ongeveer 120 donateurs in de database, wat volgens hem niet veel is. Bloedplasma's ontbreken volgens Máci vooral in zeldzamere bloedgroepen, zoals AB-negatief of AB-positief.

De vraag is of ze geschikt zijn voor inzameling - of ze geen andere ziektes hebben, of ze voldoende antistoffen hebben en of ze bereid zijn plasma te geven ', denkt Máci.

Risicofactoren
Zelfs na een half jaar is het nog steeds niet duidelijk wat het beloop van de ziekte precies beïnvloedt. Net als bij andere infectieziekten, omvatten risicofactoren echter zwaarlijvigheid, ouderdom en andere gerelateerde ziekten, zoals diabetes." De ergste risicofactor is een ziekte die het immuunsysteem verzwakt, hetzij van nature, hetzij verzwakt door medicatie om een andere ziekte te behandelen, zoals kanker", legt Máca uit.

Tegelijkertijd geeft hij toe dat het probleem zelfs in dit geval complexer is. Er is geen risico voor mensen met licht overgewicht. "Integendeel, sommige werken hebben aangetoond dat het enigszins beschermend kan zijn. Ondervoede patiënten hadden bijvoorbeeld slechtere resultaten ”, beschreef hij.

Ziekenhuisopname in Tsjechië
De cijfers in afzonderlijke regio's van covid-patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen, zijn een kopie van de kaart met lokale uitbraken. De drukste ziekenhuizen zijn in Praag, de meeste patiënten blijven in Bulovka. In bijna alle ziekenhuizen in de hoofdstad worden echter patiënten opgenomen. Op woensdag, toen de laatste openbare gegevens van het ministerie van Volksgezondheid over deze kwestie beschikbaar zijn, werden 249 mensen in Tsjechische ziekenhuizen opgenomen, waarvan 64 in een ernstige toestand. (zaterdag lagen 297 mensen met covid in het ziekenhuis)
Bron irozhlas.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
118806953_3595693967130887_5229371969377117373_n.jpg

Er is geen officieel reglement waaraan een masker moet voldoen.....dus er wordt van alles gedaan om de verplichting te ontduiken en de politie kan er weinig tegen doen. Bron idnes.cz.

Recordaantal nieuwe besmettingen in Tsjechië zelfs in het weekend.


Ongeveer 1.541 nieuwe gevallen van Covid-19 werden zaterdag in Tsjechië geregistreerd, het hoogste aantal voor één dag sinds het begin van de pandemie en met enige afstand het meest geregistreerd in het weekend, toen er in het verleden aanzienlijk minder tests werden uitgevoerd. Zondagavond om 18.00uur zijn er al 535 postief getste personen.
Er waren zaterdag iets minder dan 300 mensen in het ziekenhuis met Covid-19 in Tsjechië, van wie 69 in een ernstige toestand.

Tsjechië beleeft een tweede golf van de coronavirus-pandemie, zegt de regeringscommissaris voor wetenschap en medisch onderzoek, Roman Prymula. De heer Pyrula zei zondag op de Tsjechische televisie dat het aantal Covid-19-patiënten in het ziekenhuis binnen twee of drie weken hetzelfde niveau zou bereiken als in de lente, toen de pandemie voor het eerst het land trof.
De epidemioloog zei dat als het virus zich zo explosief zou blijven verspreiden als recent, het vermogen van Tsjechische ziekenhuizen om met Covid-patiënten om te gaan, zou kunnen worden overschreden. Als er geen maatregelen werden genomen, zouden ziekenhuizen eind oktober de grenzen van hun capaciteit kunnen bereiken, zei hij.
De maatregelen die de overheid nu heeft genomen om het in te dammen, kunnen wellicht leiden tot een afvlakking van de infectiecurve, aldus de deskundige.

Hoofd volksgezondheid van Tsjechië, Jarmila Rážová, heeft de aanhoudende piek in Covid-19-gevallen in het land toegeschreven aan het feit dat er twee weken zijn verstreken sinds mensen terugkeerden van vakantie en het normale leven hervat werd met het begin van het schooljaar. In een interview met nieuwssite iRozhlas zei mevrouw Rážová dat er ook rekening moet worden gehouden met een toename van het testen: 10 dagen geleden waren er 400 tests per 100.000 mensen, maar het aantal staat nu op 700.
De chef hygiëne gaf toe dat de autoriteiten in Praag moeite hadden om degenen die in contact waren geweest met geïnfecteerde personen binnen 24 uur te bereiken, en voegde eraan toe dat het enige tijd zou duren voordat de nieuwste beperkingen om het virus in bedwang te houden merkbaar zal zijn.

Voortdurend nieuwe recordwaarden voor het aantal besmettingen met het coronavirus hebben Tsjechië tot een van de zwaarst getroffen landen van Europa gemaakt. Volgens gegevens van het Ministerie van Volksgezondheid in Praag en de Europese Unie staat Tsjechië nu op de derde plaats in de EU wat betreft corona-incidentie.
Dienovereenkomstig werden in dit land de afgelopen 14 dagen in totaal 94,7 nieuwe besmettingsgevallen per 100.000 inwoners geteld.
Alleen Spanje (270,7 gevallen) en Frankrijk (143,7 gevallen) overtreffen dit nog steeds. In Duitsland was de incidentie binnen 14 dagen echter 61,6 gevallen en in Oostenrijk 64,3.

De sociaal-democraten willen maandag tijdens de regeringsvergadering proberen een Corona-crisisteam te herstellen vanwege het toenemende aantal besmettingen in Tsjechië.

Bronnen oa english.radio.cz + deutsch.radio.cz.
Voor alle cijfers onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Het R-getal is R1,6 bron seznamzpravy.cz.
 
Ik ben nu onderweg per trein naar Semily. Ik zou eerst woensdag gaan. Gelukkig kon ik een paar dagen eerder vrij krijgen. Nu het nog geel is kon ik gaan. Maar mogelijk is het voor woensdag oranje gebied. Ik bereid mijn huis voor op de winter. De schoorsteen vegen, brandstof regelen en de tuin zoveel mogelijk voorbereiden. Want mogelijk is het voorlopig de laatste keer de komende maand(en), want mijn werkgever eist 10 dagen quarantaine op eigen kosten wanneer je naar een oranje gebied gaat. Wanneer het geel is bij vertrek uit Nederland en wordt het oranje, dan is de quarantaine niet op eigen rekening. Maar ik ben voorzichtig. Net als mijn vriendin. Ze wil ook haar ouders niet besmetten die in de risicogroep vallen. Ik heb nu wat betere mondkapjes FFP2 bij me (dat beschermt iets beter, zeker als er mensen zoals op de foto in een van de vorige berichten in de trein zitten) en houd me aan de afstand en hygiëneregels. Dus het risico zie ik voor mij niet groter als een dagje naar Amsterdam of Rotterdam, want dat zijn eigenlijk ook risicogebieden. Maar als je daar bent geweest, geldt geen quarantaineplicht.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Zondag aanzienlijk minder nieuwe besmettingen in Tsjechië.

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Tsjechië is zondag fors gedaald ten opzichte van de dagen ervoor. De dagelijkse toename was 792 gevallen. In het weekend worden echter doorgaans minder tests uitgevoerd dan doordeweeks.
In klinieken worden momenteel 288 coronapatiënten behandeld, van wie 69 met een ernstig beloop van de ziekte.
-----------------------------------
Slowakije verklaart Tsjechië tot coronarisicogebied.

Slowakije verklaart Tsjechië met ingang van vrijdag tot coronarisicogebied. Dit werd besloten door het centrale crisismanagementteam in Bratislava. Dit betekent dat ofwel een negatieve coronatest vereist is voor binnenkomst vanuit Tsjechië naar het buurland, ofwel dat je in quarantaine moet. Er zijn echter uitzonderingen voor pendelaars en andere werknemers.

Premier Andrej Babiš antwoordde dat hij teleurgesteld was over de beslissing van zijn geboorteland. Volgens de Tsjechische regeringsleider is het onbegrijpelijk tegen de achtergrond van het lage sterftecijfer als gevolg van coronaziekte in beide landen.

Slowakije is het vijfde land sinds vorige week dat Tsjechië of Praag tot risicogebied hebben uitgeroepen vanwege het toenemende aantal besmettingen. Quarantaine is sinds maandag ook verplicht voor reizigers uit Tsjechië in Zwitserland. Duitsland had eerder een reiswaarschuwing afgegeven voor Praag en België en Denemarken voor heel Tsjechië.
---------------------------------------------
Tsjechië wijzigt de quarantainevoorschriften voor contactpersonen.

Vanaf dinsdag hoeven contactpersonen in Tsjechië niet meer in quarantaine te zijn als zij en de besmette persoon mond- en neusbescherming droegen bij een ontmoeting. Minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch zei dit maandag. Evenzo hoeven mensen die de afgelopen 90 dagen een coronabesmetting hebben gehad niet in quarantaine te worden geplaatst.

De bevoegde Tsjechische gezondheidsdienst beslist over de quarantaine van een contactpersoon thuis. Begin september werd de duur van de quarantaine teruggebracht van 14 naar 10 dagen. Covid-19-patiënten moeten drie tot vier dagen in isolatie blijven nadat hun symptomen zijn verdwenen.
-------------------------------
Aangescherpte anticoronamaatregelen in Praag en andere Tsjechische regio's.

In Praag en in enkele andere Tsjechische regio's zijn maandag de anticoronamaatregelen aangescherpt. In de hele regio Midden-Bohemen en in de regio Uherské Hradiště moeten restaurants en pubs tussen middernacht en 06.00 uur gesloten zijn. Dezelfde regeling is al van toepassing in Praag. De achtergrond is de indeling van de gebieden op het zogenaamde Corona-stoplicht. Ze zijn sinds vrijdag geel gemarkeerd, het op een na hoogste waarschuwingsniveau.
Bron deutsch.radio.cz.
 

Ad Verschoor

Donateur
Europese samenwerking Corona-app

Duitsland, Italië, Denemarken, Tsjechië, Ierland en Letland gaan kijken of hun nationale corona-apps kunnen samenwerken. Ook Nederland doet mee, maar pas wanneer onze corona-app live is en wanneer de tijdelijke wet door de Eerste Kamer is. Dit zegt Brenno de Winter, verantwoordelijk voor de beveiliging en privacy van de corona-app in Nederland.

'Nederland doet wel mee, er is een heel traject gaande, maar kunnen nog niet aanhaken omdat we nu nog geen operationele app hebben', zegt De Winter. 'Waar anderen kunnen beginnen met het uitwisselen van informatie kunnen wij dat nog niet omdat we nog niet live zijn. We wachten nog op de tijdelijke wet voor de corona-app die nu in de Eerste Kamer ligt en als die is aangenomen, dan kunnen we gaan beginnen.' Volgens De Winter wordt er ook al software geschreven om snel te kunnen meedoen. De apps die de deelnemende landen gebruiken zijn wel verschillend, maar aan de binnenkant zit dezelfde technologie van Apple en Google. Dat maakt het koppelen van de apps eenvoudig.

Bron: bnr.nl
 

kuurgast

Donateur
Oranje: alleen noodzakelijke reizen naar de stad Praag.

In de stad Praag is het aantal besmettingen met het coronavirus ernstig gestegen. Daarom verandert de kleurcode voor deze stad van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Na een verblijf in deze stad gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Lees meer informatie in de rubriek ‘Coronavirus’.

U moet zichzelf in quarantaine plaatsen, ook als u bent getest voordat u naar Nederland kwam en uit de test bleek dat u geen COVID-19 had. Dit geldt ook als u direct na aankomst in Nederland, bijvoorbeeld op Schiphol Airport, bent getest en het testresultaat negatief was.

Na infectie met het coronavirus duurt het tussen de 2 en 14 dagen voordat de symptomen optreden. In de meeste gevallen verschijnen de symptomen binnen 10 dagen. Een test is een momentopname van een bepaald moment in de tijd. Het geeft niet aan of u COVID-19 gaat ontwikkelen, dus het is belangrijk dat u 10 dagen thuis blijft. U moet zich opnieuw laten testen als u symptomen ontwikkelt, ook al zijn ze maar mild.
Zelfquarantaine als u door een land of regio bent gereisd waarop het zelfquarantaineadvies van toepassing is

Er is één uitzondering. Als u in een eigen auto rijdt en zonder te stoppen door een gebied waarop het Nederlandse zelfquarantaineadvies van toepassing is, hoeft u bij aankomst in Nederland niet in zelfquarantaine te gaan. Als u echter voor een bepaalde tijd stopt, zelfs alleen voor brandstof, moet u zichzelf in quarantaine plaatsen.
Bron nederlandwereldwijd.nl + government.nl.
 
Dus wanneer je met het OV reist dien je een reis te maken die niet via Praag gaat. Dat is nogal lastig aangezien vrijwel alle lijnen via Praag lopen en ook de reisplanner idos.cz vrijwel altijd via Praag aanbeveelt.
Ik zie wel een optie 'via', maar geen optie om bijvoorbeeld niet via Praag te reizen.
Hopelijk kunnen conducteurs me hierbij behulpzaam zijn. Ik reis sowieso niet graag via Praag, de stad is veel te druk en chaotisch, maar soms ontkom je er niet aan.
Enfin, ik ga mijn best doen niet via Praag te reizen, dan is dus eigenlijk weer een papieren spoorboekje handig en werkt digitale informatie totaal niet. In een spoorboekje kan ik zelf beslissen hoe ik reis, digitaal is louter de snelste route mogelijk.
 

kuurgast

Donateur
aangezien vrijwel alle lijnen via Praag lopen
Onzin, vanuit Nederland zijn er wel treinroutes zonder door Praag te hoeven reizen. Mag je zelf verder opzoeken!
of dit ook voor het vliegveld geldt
U hoeft ook niet in quarantaine als u uit een veilig gebied komt en u vliegt via een vliegveld dat zich bevindt in een gebied waarvoor quarantaine geldt. Ook daarbij geldt wel: alleen als u niet in het quarantainegebied buiten het vliegveld geweest bent, hoeft u niet in quarantaine.
Bron rijksoverheid.nl.

Dus zodra je buiten de deur van vliegveld Praag komt, moet je bij terugkomst in Nederland in quarantaine.
Heb je daar alleen een tussenlanding en kom je niet buiten het vliegveldterrein, dan is het niet nodig.
 
Gelukkig geldt het vooralsnog alleen voor Praag. Maar dan nog, als je je verantwoordelijk gedraagt heb je minder kans om besmet te raken dan wanneer je je onverantwoord gedraagt in een geel gebied. Bovendien valt moeilijk te controleren of je in Praag bent geweest of erdoor gereisd. Bij ons nog geen Chinese toestanden waarbij de overheid inzicht op alle date heeft en gezichtsherkenning overal gebruikt. Maar misschien je smartphone uitzetten wanneer je via Praag reist. En wil je met het OV Praag mijden is dat zeker mogelijk. Waarom ingewikkeld de conducteur vragen. Er zijn tegenwoordig goede apps die je prima de weg per OV wijzen. In Tsjechië bijvoorbeeld Idos.cz
 
Onzin, vanuit Nederland zijn er wel treinroutes zonder door Praag te hoeven reizen. Mag je zelf verder opzoeken!
U hoeft ook niet in quarantaine als u uit een veilig gebied komt en u vliegt via een vliegveld dat zich bevindt in een gebied waarvoor quarantaine geldt. Ook daarbij geldt wel: alleen als u niet in het quarantainegebied buiten het vliegveld geweest bent, hoeft u niet in quarantaine.
Bron rijksoverheid.nl.

Dus zodra je buiten de deur van vliegveld Praag komt, moet je bij terugkomst in Nederland in quarantaine.
Heb je daar alleen een tussenlanding en kom je niet buiten het vliegveldterrein, dan is het niet nodig.

Dus ik rijd vanaf huis naar de luchthaven Praag, stap nergens uit, tank niet, en parkeer in de luchthavenparkeergarage. Neem het vliegtuig naar Amsterdam. Dan moet ik toch tien dagen in quarantaine.
Pfff, blij dat mij universiteit nog steeds grotendeels online colleges en onderzoek geeft, want dit gaat het niet worden voorlopig....
 
Bovenaan