Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

ik las op de Facebook-pagina van Chuchelna (het dorp waar ik verbijf) dat het dragen van mond-neusbedekking in winkels etc. vanaf 1 september weer verplicht wordt. Kan iemand dit bevestigen? Of is het een nepbericht?
 

kuurgast

Donateur
Babiš beloofde dat dit niet zou gebeuren. Slimme quarantaine en verkeerslicht mislukt. De maskers zullen helemaal over zijn.........

De donkerste angsten kwamen uit. Hoewel de regering het al maanden heeft over slimme quarantaine en de afgelopen weken een stoplicht was voor regio's, waaruit regelmatig blijkt dat het probleem van de verspreiding van het coronavirus in grotere mate alleen in de districten Frýdek-Místek en Praag voorkomt en alleen in de eerste graad van risico. nul of verwaarloosbaar besmettingsgevaar, daarom besloot de regering in september opnieuw wijdverbreide maatregelen in te voeren in de vorm van verplicht dragen van maskers binnenshuis, zoals winkels, winkelcentra en postkantoren, in het openbaar vervoer of op scholen buiten de klas. Zo'n stap kan opnieuw een verwoestende slag zijn, vooral voor de cultuur, aangezien de verplichting om een sluier te dragen bij interne massa-evenementen ongeacht het aantal deelnemers zal zijn.

Begin juni beloofde premier Andrej Babiš zelf dat er nooit meer algemene maatregelen zouden komen. 'We moeten ons niet laten intimideren', zei hij. Volgens hem was de staat klaar om de epidemie bij zijn uitbraken te zien, zoals Karviná in de Moravisch-Silezische regio op dat moment. "Het is een lokale infectie, we zijn er klaar voor", zei hij. "Onze taak is om de economische crisis te beheersen - ik begrijp niet wat de oppositie van ons wil, het zal nooit meer een algemene maatregel zijn", zei hij. De minister van Volksgezondheid, Adam Vojtěch, sprak hetzelfde.

Na een paar maanden is alles echter anders. Vanaf dinsdag 1 september is het in Tsjechië verplicht om maskers binnenshuis te dragen, zoals winkels, winkelcentra en postkantoren, in het openbaar vervoer of op scholen buiten de klas. Dit werd aangekondigd door de minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch.

Tegelijkertijd voegt het staatsapparaat er met een tweede ademhaling aan toe dat de situatie onder controle is. "Lokale uitbraken worden grotendeels veroorzaakt door asymptomatische gevallen of patiënten met een licht beloop van de ziekte. Op plaatsen met een verhoogde incidentie van de ziekte is de situatie onder controle, is er geen tussenkomst van kwetsbare bevolkingsgroepen, neemt het aantal ziekenhuisopnames niet toe ", aldus hoofdhygiëniste Jarmila Rážová.

Slimme quarantaine werkt niet, beaamt de oppositie.
De oppositie beschouwt de herinvoering van een algemene verplichting om maskers te dragen als een overheidsfalen. "We hebben een 'slimme quarantaine' die wordt beheerd door de premier, en het enige wat we weten is dat die 'slim' moet zijn en moet werken. We hebben een stoplicht vol kleuren om lokale uitbraken in de gaten te houden. Daarom dragen we logischerwijs allemaal maskers vanaf 1 september. Waarschijnlijk wel ', schreef Jan Bartošek, vice-president van de Volkspartij, op Twitter.

De Piraten zien het op een vergelijkbare manier: “De regering komt opnieuw met een deken van maskers op de proppen. Het is waarschijnlijk de enige oplossing die hij kent. Geen debat, uitleg of publicatie van gegevens. Opnieuw blijkt dat de overheid niet langer dan 14 dagen van tevoren een plan kan opstellen. We hebben het plan lang geleden gepresenteerd ”, zei partijvoorzitter Ivan Bartoš. "Als de slimme quarantaine die de premier met Pasen had beloofd had gewerkt, als massale tests hadden gewerkt, zou de regering nu geen maskers opnieuw hoeven in te voeren en het leven van mensen ongemakkelijk maken", voegde de ODS eraan toe.

Maatregelen, vooral voor cultuur, zullen verwoestend zijn.

De limiet voor de deelname van mensen aan openbare evenementen per 1000 blijft van toepassing. "Het is echter mogelijk dat sectoren worden opgedeeld in 1000 mensen, wat het basisprincipe is dat we hanteren", aldus Vojtěch. De interne evenementen omvatten 500 mensen en maximaal vijf sectoren, voegde hij eraan toe. In theaters en andere auditoria met vaste zitplaatsen is het niet nodig om vanaf september elke tweede stoel onbezet te laten, voegde Vojtěch eraan toe. Het dragen van maskers is echter verplicht. De vraag blijft echter of het voor de organisatoren de moeite waard is om evenementen te organiseren als mensen een masker moeten dragen.

Vojtech zei dat maskers zullen moeten worden gedragen door mensen in alle vormen van openbaar vervoer, inclusief langeafstandsverbindingen. "Ook binnen, zoals winkels, winkelcentra en postkantoren, en bij massa-evenementen binnenshuis, ongeacht het aantal deelnemers", zei hij. Schoolkinderen zullen maskers moeten dragen in de gemeenschappelijke ruimtes van de school. "Dit zijn gangen en dergelijke, niet binnen individuele klassen", voegde Vojtěch toe.

De maatregel is niet van toepassing op kantoren of vestigingen met werknemers, noch op restaurants. "We willen het plaatsen waar het het meest logisch is", aldus Vojtech. Volgens hem zou het moeten gelden voor plaatsen waar verschillende groepen mensen elkaar ontmoeten, niet herhaaldelijk vergelijkbaar met bijvoorbeeld op het werk. "We nemen maskers als een van de drie belangrijkste preventieve maatregelen naast desinfectie en sociale afstand nemen", zei hij.
Bron echo24.cz.

Kinderen onder de twee jaar zijn vrij van masker-plicht.
Sportscholen en zwembaden vallen niet onder de masker-plicht. Bron news.expats.cz.
De thuis-quarantaine is verkort van 14 naar 10 dagen.
Als een sporter positief getest is hoeft nu niet meer het hele team in quarantaine.
-----------------------------
Een nieuwe uitbraak van covid-19 verscheen vorige week in Tatina in de regio Pilsen. Na het familiefeest hebben tien mensen positieve tests. Bewoners moeten vanaf vrijdag maskers dragen en het contact met andere mensen beperken. Alle openbare en privé-evenementen zijn verboden. Het hele dorp is getest.
Bron idnes.cz.
---------------------------------------------------------
Het coronavirus verscheen in Velké Hoštice in de regio Moravië-Silezië. Het verspreidde zich tijdens een verjaardagsfeestje. De burgemeester, de loco-burgemeester en twee ambtenaren zijn al ziek geworden. De meeste andere ambtenaren en medewerkers van het stadskantoor zijn in quarantaine. Daarom werkt het kantoor niet, de bibliotheek is ook gesloten. Tot dusver zijn 22 positieve gevallen bewezen in het dorp.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Babiš nodigt Vojtěch uit vanwege de maskers, hij heeft bedenkingen bij de nieuwe regels.

Donderdag gaat premier Andrej Babiš in gesprek met minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch
een nieuwe noodmaatregel over het verplicht dragen van sluiers vanaf september. De premier vertelde de verslaggevers dat hij er bedenkingen bij had en enkele uitzonderingen en regels niet begreep. Hij noemde bijvoorbeeld scholen waar leerlingen in de klas volgens het besluit van het ministerie van Volksgezondheid geen mond- en neusbescherming hoeven te hebben, maar wel in de wandelgangen.

"Ik vind het helemaal niet leuk. Daarom heb ik morgen (donderdag) de minister en het hele team dat er over beslist uitgenodigd, want toen ik een eindeloze lijst van uitzonderingen zag die ik niet helemaal begrijp, moeten we het gewoon op de een of andere manier bespreken”, zei Babiš.

Volgens hem is de invoering van de maskerplicht in het openbaar vervoer, sociale voorzieningen of ziekenhuizen juist. 'Maar dan is er nog de kwestie van andere dingen die daar worden voorgesteld. Daar denk ik dat we er nog over moeten praten,” voegde hij eraan toe.

De redactie van iDNES.cz vroeg de minister van Volksgezondheid Vojtěch om een verklaring, hij heeft echter nog niet gereageerd.
Bron idnes.cz.

Dit is een klassieker....Babiš laat een nuttige pop (Ken) een boodschap uitbrengen, kijkt naar hoe mensen reageren, komt dan naar buiten en zegt wat mensen willen horen.
De PR-specialisten van Babiš beoordeelden de enorme wrok van vandaag als een slecht signaal voor de verkiezingen.
Hij is als premier de leider over de ministers en weet echt wel wat die naar buiten brengen. Een maand geleden heeft hij zelf het 'slimme quarantaine' overgenomen en zou ervoor zorgen dat het wel werkte........
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
corona 21 augustus.PNG

Tsjechische coronavirusupdates, 21 augustus: 506 nieuwe gevallen, grootste stijging sinds het begin van de epidemie.

Er zijn vandaag al 506 bevestigde gevallen van coronavirus in Tsjechië. Het is de hoogste stijging sinds het begin van de epidemie en meer dan honderd gevallen dan donderdag. Het aantal nieuwe infecties neemt meestal 's avonds toe. Woensdag zijn er 316 nieuwe positieve gevallen bijgekomen. Het was de vijfde hoogste dagelijkse stijging sinds maart en de derde hoogste in augustus. Donderdag steeg het aantal bewezen gevallen met 247, op dinsdag met 281 en op maandag met 191.

Het maximum van 27 maart, wanneer laboratoria in Tsjechië 377 gevallen ontdekten, werd overschreden. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn tot nu toe in totaal 21.551 mensen besmet in het land.

Bij de meeste patiënten is het verloop van de ziekte echter mild. Tot dusver zijn er 16.062 mensen genezen. Er zijn nu 108 patiënten met coronavirus in ziekenhuizen, van wie er 22 in een ernstige toestand verkeren.
Tot dusver zijn er 411 aan COVID-19 gerelateerde sterfgevallen geweest.

Het meest besmet in de afgelopen zeven dagen is per 100.000 inwoners in de regio Uherské Hradiště, meer dan 44. Dit wordt gevolgd door het district Pilsen-Sever met meer dan 36 en de regio Kolín met 35 gevallen per 100.000 inwoners in de afgelopen week.

Donderdag kondigde minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch de derde wijziging aan in de regels voor het dragen van maskers in vier dagen. Neus- en mondbedekking is niet verplicht in scholen, winkels, restaurants en klantendiensten zoals kappers en pedicures. Mensen zullen maskers moeten dragen in het openbaar vervoer, op kantoren, in medische en sociale voorzieningen en bij de regionale en senaatsverkiezingen in oktober. De regels gelden vanaf 1 september.
Bron oa lidovky.cz.

Het duurde heel lang voordat vandaag de cijfers waren aangepast op onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Nu ben ik benieuwd hoe Andrej Babiš op dit hoge aantal zal reageren........
 
Verbaast mij niets deze cijfers. De stijging zal nog wel even doorzetten want maatregelen werken pas na een vertraging van enkele weken. De meesten in Tsjechië zijn veel te nonchalant. Geen afstand houden, hoesten in de hand etc. Vandaag onderweg met de trein terug richting Nederland. De trein zat behoorlijk vol. Ik heb daarom als één van de weinigen een mondmasker gedragen. Beter direct weer invoeren in het OV, winkels etc. Misschien zien we dan over enkele weken lagere cijfers. Maar ik houd er rekening mee dat ik voorlopig voor de laatste keer in Tsjechië was. Wellicht gaat Tsjechië ook op oranje als het zo doorgaat. Ik was van plan om per auto 29 augustus terug te keren. Maar zekerheid heb je niet meer.
 
toch zijn er maar heel weinig mensen op de ic 22.
zouden er dan niet veel meer corona moeten krijgen voor de groeps immuniteit ,waar zolang op gespeculeerd wordt ?
of is het minder gevaarlijk aan het worden ?
hoe meer info , hoe meer twijfels...
 
Ik denk dat groepsimmuniteit in Tsjechië voorlopig nog niet aan de orde is. Maar er zijn steeds meer positieve berichten over het onstaan van groepsimmuniteit. Bijvoorbeeld in Fortaleza in het noordoosten van Brazilië. Deze stad werd zwaar getroffen door het virus. Maar nu sterft het virus daar uit. De besmettingen en doden zijn met 99% afgenomen t.o.v. het hoogtepunt. Meer dan 20% van de bevolking heeft antistoffen opgebouwd. Uit bijvoorbeeld Zweedse onderzoeken blijkt dat zo'n 30 % van de mensen zowiezo al immuun is zonder ooit besmet te zijn geweest. Ze vermoeden dat een verkoudheid virus (ook een Coronavirus) dit veroorzaakt kan hebben. En met een beetje voorzichtigheid zal het virus dan snel uitsterven. Ook in vroegere hotspots van het virus zoals NewYork en Mumbai neemt het aantal besmetingen nu sterk af. Ik geloof daarom wel in groepsimmuniteit, en hiervoor hoeft echt niet 60% besmet te zijn geweest. Omdat een groot percentage zowiezo al immuun blijkt te zijn, is 20-30% voldoende. Maar in Tsjechië is dit nog lang niet het geval. Dat er veel minder doden en IC opnames zijn, kan ook komen omdat in Tsjechië wordt ingeënt tegen tuberculose. Dat is ook te zien in de voormalige DDR. Het aantal slachtoffers onder ouderen is daar 2,5 keer lager dan in het westen van Duitsland. Misschien is het beter om het virus rond te laten gaan onder de minder kwetsbaren zoals jongeren. Als zij de hygiëne regels met kwetsbaren zoals hun ouders en grootouders in acht houden ontstaan daar minder slachtoffers. En wordt groepsimmuniteit opgebouwd. Ook de ouderen moeten daarbij voorzichtig omgaan met hun kinderen. Dus gewoon even geen kusjes geven en afstand houden etc. De werknemers in zorginstellingen moeten extra getest worden om te voorkomen dat het zo verschrikkelijk mis gaat zoals dit voorjaar in Nederland. Een vaccin is het mooiste natuurlijk en ik geef Rusland gelijk om te beginnen met vaccinatie zonder fase 3 af te wachten. Fase 1 en 2 waren om te bewijzen dat het vaccin niet schadelijk is. Fase 3 moet de effectiviteit aantonen. Ze gokken er dus op dat het vaccin niet echt werkt. Maar de veiligheid is al bewezen in fase 1 en 2.
 

kuurgast

Donateur
Het aantal in de ziekenhuizen en op de IC blijft al lange tijd hetzelfde.
In Tsjechië hebben ze geen verdeling naar leeftijd etc van deze patiënten.
Momenteel zijn het vooral jongere mensen die positief getest worden en die hebben veelal minder last van het virus.
Wat niet betekend dat ze onverschillig mogen worden mbt afstand/hygiëne etc om zichzelf maar vooral de oudere en zwakkeren in hun omgeving te beschermen.
Nu is iedereen veel buiten en ben bang dat als het kouder gaat worden de mensen binnen bovenop elkaar gaan zitten met als extra de najaarsverkoudheid zodat het virus kan versnellen.
@Joaninha dat Russische vaccin is helemaal niet zo zeker of het werkt. De Tsjechische media volgt heel goed wat er in Rusland gebeurt en die twijfelen over dat vaccin.

Covid_Zapadni-Evropa_vs-CR.jpg

Een grafiek op neovlivni.cz met de aantallen van vrijdag omgerekend naar aantal inwoners per land.
Rond de 300 is goed, maar boven 500 als dat langere tijd doorgaat wordt het zorgelijk..........
 
Dat het werkt zijn ze in Rusland zelf ook niet helemaal zeker van, las ik op Russische nieuwssites. Dat moest fase 3 aantonen die ze overgeslagen hebben (wordt overigens wel in onder meer Mexico en Brazilië onder tienduizenden uitgevoerd). Maar de veiligheid is vastgesteld in fase 1 en 2. Dat is wat anders dan de werkzaamheid. Maar ook bijvoorbeeld het Oxford vaccin is in fase 1 en 2 als veilig verklaard. Als dat niet zo zou zijn waren ze nooit aan fase 3 begonnen, waarbij de werkzaamheid getest wordt op tienduizenden in diverse landen. Maar een medicijnfabrikant gaat geen vaccin op de markt zetten dat niet werkt. De Russen nemen dat risico wel. Maar dat betekent niet dat hun vaccin niet veilig is. Dat is al getest, de werking is echter nog niet bewezen.
 

kuurgast

Donateur
@Joaninha ik weet niet waar je dat van Brazilië en Zweden vandaan hebt want ik kom daar andere berichten in hun media tegen.
Ook de ouderen moeten daarbij voorzichtig omgaan met hun kinderen. Dus gewoon even geen kusjes geven en afstand houden etc.
Dus de ouderen weer opsluiten en de jeugd lekker laten feesten..........
Ik weet niet hoe jouw relatie met de familie is, maar afgelopen week nog meegemaakt dat je zelfs rondom een uitvaart je eigen familie niet eens kan omhelzen of troosten vanwege hun leeftijd en broze gezondheid.....dat is heel triest.
 
Bijvoorbeeld dit bericht uit Brazilië waar over groepsimmuniteit wordt gesproken dat al in delen van Brazilië is ontstaan.
https://diariodonordeste.verdesmare...tiva-contra-a-covid-19-diz-pesquisa-1.2979836

https://g1.globo.com/ce/ceara/notic...nor-que-o-observado-no-pico-da-pandemia.ghtml
Het is in Portugees maar met google-vertaal prima in het Nederlands te lezen.

En hier een artikel over immuniteit die veel mensen al hebben tegen Covid19 zonder ooit besmet te zijn geweest. Ik had ook een artikel over Zweden gelezen maar die kan ik niet terug vinden. Wel een artikel van de NOS waarin wetenschappers zeggen dat veel mensen imuun zijn omdat ze dat misschien door een verkoudheidsvirus hebben gekregen.

https://nos.nl/l/2339296

https://www.dewereldmorgen.be/community/exitstrategie-covid-19-het-vaccin-versus-groepsimmuniteit/

En ouderen opsluiten is wat anders dan op je hoede zijn voor Covid19. In Nederland werden ouderen opgesloten. Maar het virus kwam van binnen via de zorg medewerkers. Beter is gezond verstand gebruiken. Afstand houden. Geen risico plekken opzoeken, kusjes geven, ventileren, meer buiten doen als het kan. Ook ik behoor sinds 1 jaar tot de categorie ouderen ( 60 plus ) . Dus ik kijk uit wat ik doe. Het grootste risico dat ik nu loop is in de trein. Hopelijk helpen mondkapjes. De besmettingen die nu in Duitsland plaatsvinden, vinden voornamelijk plaats in huis/familie /feestjes en religieuze gebouwen maakte vandaag het Robert Koch instituut bekend. Dus niet op scholen en in het OV. Ondanks dat daar veel mensen dicht op elkaar zijn, maar met mondmaskers op en verdere hygiëne. Verder ben ik ook met mijn moeder van 84 naar verjaardagen in de familie geweest. Maar met de nodige voorzichtigheid. Dus geen kusjes etc. Er zijn ergeren dingen in het leven. Volgende week gaat mijn moeder met de auto mee naar Tsjechië als het nog kan. Maar ook daar zullen we voorzichtig zijn. Gelukkig wordt de mondkapjesplicht daar weer ingevoerd zodat mensen zich misschien weer meer bewust worden van de situatie.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Chef-epidemioloog neemt ontslag bij adviesorgaan minister van Volksgezondheid

Chef epidemioloog Rastislav Maďar heeft ontslag genomen uit de werkgroep coronavirus van de minister van Volksgezondheid na de abrupte annulering vorige week van nieuw aangekondigde maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen.

Maďar had sinds april leiding aan de werkgroep van minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch, die afgelopen maandag aankondigde dat het dragen van gezichtsmaskers vanaf 1 september verplicht zou worden in de meeste openbare binnenruimtes.

Premier Andrej Babiš zei later dat aspecten van de aangekondigde maatregelen inconsistent en onbegrijpelijk waren, en dat Vojtěch ze moest terugdraaien.

Volgens persbureau ČTK schreef Maďar dat hij ziek was, dat hij het slachtoffer was van aanvallen onder de gordel en de minister van Volksgezondheid vrijdag op de hoogte had gesteld van zijn besluit om het adviesorgaan te verlaten.

Bron english.radio.cz.
 
Die Babis begint me behoorlijk te irriteren. Eerst dat gedoe met Griekenland toen dat land Tsjechië inschaalde tot een risicoland. Belachelijk dat de Grieken aan Babis tegemoet kwamen. Omdat hijzelf in Griekenland was met vakantie. Waarom met 2 maten meten? Zo gedragen zich corrupte mensen. Via je contacten het op een accoordje gooien. Nu weer het terugdraaien van aangekondigde maatregelen. Ik zou als minister zijn opgestapt als je zo te kakken wordt gezet. Babis doet aan struisvogelpolitiek, het virus zal ook doorgaan als ze de kop in het zand steken. Er komen nu veel mensen terug uit risico gebieden. Die gaan echt niet allemaal in quarantaine of laten zich testen. Als je kijkt hoe de mensen zich in de winkels en het OV gedragen, dan houd ik mijn hart vast. Geen afstand houden, hoesten in de handen etc. Zaterdag ging ook een deel van mijn terugreis met de trein in Tsjechië. Als één van de weinigen droeg ik een mondkapje. Eigenlijk ook wel een beetje demonstratief om te laten blijken hoe laconiek iedereen doet. Hoewel het weinig effect heeft als maar 3 mensen in een vrij volle trein een mondkapje dragen. Ook al meegemaakt dat iedereen in een benauwde trein zonder airco alle ramen gesloten hield. Beseft dan niemand dat juist dat grote risico's met zich meebrengt? Wat een verschil met het paranoïde gedoe in het voorjaar, toen de grens potdicht gehouden werd alsof ze Noord Korea waren.
Echt jammer dat ze de maatregelen teruggedraaid hebben. Maar dat besluit gaat nog wel door de feiten ingehaald worden.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechische toeristen hebben vanaf maandag bij terugkeer uit Spanje een negatieve test op coronavirus nodig, anders moeten ze in quarantaine. De enige uitzonderingen zijn mensen die van de Canarische Eilanden komen, mensen die minder dan 12 uur in het land hebben doorgebracht en kinderen onder de vijf jaar.
--------------------------------------------------
Tsjechië neigt ertoe Kroatië rood licht te geven.
Deze week zal Tsjechië beslissen of ze hen zullen volgen, zegt ambassadeur Vladimír Zagreb in een interview met Lidovky. Verwacht mag echter worden dat de Tsjechen het seizoen eind augustus "afmaken". Vanaf september zou het dan rood kunnen zijn.
--------------------------------------------------------
Er waren maandag 260 uitbraken van covid-19 in Tsjechië.
Mensen raken in Tsjechië het vaakst besmet in het gezin, ze brengen de infectie bijvoorbeeld uit een kinderkamp, een feestje, maar ook de hop-brigade(hop veld werkers). Recent zijn er ook zaken in verband gebracht met voetbalclubs of bruiloften. Volgens leden van het Smart Quarantine-team is meer dan 70 procent van de mensen in staat de bron van de infectie op te sporen. Deze kunnen vervolgens worden toegewezen aan een specifieke uitbraak.
Bronnen seznamzpravy.cz + lidovky.cz.
--------------------------------------------------------
Luchthaven Praag installeert automaten met beschermende uitrusting.

Op Václav Havel Airport Prague zijn een aantal beschermende maatregelen getroffen om de verspreiding van de ziekte COVID-19 te voorkomen en de gezondheid en veiligheid van passagiers te beschermen.

Deze omvatten bijvoorbeeld de verplichting om een gezichtsmasker te dragen of op een andere manier de luchtwegen te bedekken terwijl u zich op het luchthaventerrein bevindt.

Passagiers kunnen nu gezichtsmaskers en andere uitrusting kopen om te voorkomen dat de infectie zich verspreidt vanuit de automaten die direct op Václav Havel Airport Prague zijn geïnstalleerd, in beide terminals in zowel de openbare als de beperkte delen van de luchthaven.

Het verkoopautomaataanbod omvat ofwel één stuk KN95-masker voor een prijs vanaf CZK 89, desinfecterende gels voor een prijs vanaf CZK 99, een pakket van vijf of meer in Tsjechië gemaakte gezichtsmaskers vanaf CZK 125 of reisverpakkingen die bijvoorbeeld , een schild, een gel en gezichtsmaskers of een gezichtsmaskerset en handschoenen.

Er zijn in totaal vier automaten op de luchthaven van Praag, twee in de niet-openbare ruimtes van beide terminals en twee in de openbare ruimtes van de terminals. Zo kunnen passagiers zowel bij vertrek als bij aankomst beschermende uitrusting aanschaffen.
Bron praguemorning.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Klopt @A.Smit Nu staat Roemenië in Tsjechië op de risicolijst.
Vanaf 17 of 24 augustus komen daar Bulgarije, Luxemburg, Portugal, Spanje (met uitzondering van de Canarische Eilanden} en Zweden bij.
Bij terugkeer uit deze rode landen moeten ze een verplicht in quarantaine of een negatieve covid test hebben.
Het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid heeft aangekondigd dat het geen wijzigingen heeft aangebracht in de lijst van veilige landen, met alleen Spanje en Roemenië als de huidige "rode" risicogebieden.

Het Verenigd Koninkrijk aangekondigd dat het Tsjechië met ingang van vandaag van de lijst van veilige landen zou schrappen.
Tsjechische functionarissen hebben echter verklaard dat ze zullen onderhandelen met Britse tegenhangers om hierin verandering te brengen; Eerder draaide de Tsjechische premier Andrej Babiš met succes een beslissing van Griekenland om Tsjechië op de lijst van risicogebieden te plaatsen.
Bron news.expats.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Tsjechië updates van het coronavirus:

Op een na hoogste dagelijkse toename van Covid-19-gevallen geregistreerd op vrijdag.

Gezondheidswerkers registreerden vrijdag 486 nieuwe gevallen van Covid-19, de op een na hoogste dagelijkse toename sinds de pandemie in maart het land trof. De hoogste stijging was vorige week vrijdag met 503 bevestigde gevallen.
Het reproductie nummer is R1,1.

In totaal heeft Tsjechië meer dan 23.777 gevallen geregistreerd. 17.497 mensen zijn volledig hersteld, 419 zijn overleden. Dat laat 5.861 bekende actieve gevallen over. Daarvan zijn momenteel 139 patiënten in het ziekenhuis opgenomen, waarvan 32 in ernstige toestand, het hoogste aantal van de afgelopen drie maanden en neemt verder toe.

De gezondheidsautoriteiten hebben vrijdag Praag opgewaardeerd naar "middelhoog risico" en waarschuwen dat de situatie in de hoofdstad verslechtert, met tekenen van overdrachten door de gemeenschap. Tot dusver werd de stijging veroorzaakt door lokale uitbraken van Covid-19.

corona 29 augustus grafiek.PNG Je ziet op deze grafiek van onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19 dat vanaf 20 juli de wekelijkse aantallen alleen maar hoger worden.
-------------------------------------------
Records gebroken. We waren naïef over het coronavirus, gaf Vojtech toe.

Minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch heeft gewaarschuwd dat de Covid-19-cijfers de komende weken zullen escaleren, en dringt er bij mensen op aan de aanbevolen voorzorgsmaatregelen serieus te nemen.

In een interview voor het ČTK-persbureau zei Vojtěch dat het virus in deze fase duidelijk besmettelijker was en met de terugkeer van kinderen naar school na de zomervakantie was het onvermijdelijk dat het aantal geïnfecteerden zou toenemen. Volgens hem zal het belangrijk zijn om het aantal ernstige gevallen niet te verhogen. Hij beschouwt het covid-19-vaccin als het "licht aan het einde van de tunnel". Het zou in de eerste helft van volgend jaar beschikbaar moeten zijn voor ongeveer 3,5 miljoen Tsjechen.

De minister verwacht in het najaar geen tweede ziektegolf. Volgens hem eindigde zelfs de eerste niet. "Oorspronkelijk dachten we, vandaag kan ik zeggen - naïef, dat het virus in de zomer zou afnemen, dat het zich niet zo veel zal verspreiden, mogelijk met een verandering in het weer. Maar we zien echt in de gegevens dat er geen pauze was. Alleen de afname als gevolg van anti-epidemische maatregelen, zij het relatief kort." Het aantal nieuwe gevallen is net zo hoog en op sommige dagen zelfs hoger dan in maart of april.

"Niemand kan zeggen of het virus op enigerlei wijze zal veranderen, of het gevaarlijker zal zijn, of het meer risicogroepen zal treffen en ertoe zal leiden dat mensen in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Als ministerie maken we ons daar de meeste zorgen over,'' zei Vojtěch.
"Het is nu niet meer zo dat iedereen ouder dan 65 jaar in gevaar is. Het zijn in de eerste plaats mensen die een verzwakte immuniteit hebben door chronische aandoeningen."
Hij zei dat de regering geen beperkende maatregelen plant die de economie zouden schaden en de beweging van mensen zouden beperken, en benadrukte dat het aan het publiek was om de verspreiding van het virus tegen te gaan door verantwoordelijk te zijn in hun gedrag.

Volgens lokale epidemiologen zal de situatie naar verwachting de komende weken verslechteren, aangezien scholen in heel Tsjechië maandag opengaan.
--------------------------------------------------------------------------------
Praag beoordeelde "gemiddeld risico" op de kaart van het coronavirus.

De Tsjechische hygiëneautoriteiten hebben gewaarschuwd dat de coronavirus-situatie in Praag verslechtert. De Tsjechische hoofdstad is op de kaart met verkeerslichten beoordeeld als "middelgroot risico", wat de mate van coronavirusrisico in individuele districten aangeeft. Minister van Volksgezondheid Adam Votěch zei dat de gezondheidsautoriteiten op dit moment meer voorzorgsmaatregelen aanbevelen, zoals gezichtsmaskers op scholen in de Tsjechische hoofdstad, maar dat ze beperkende maatregelen kunnen nemen als de negatieve trend aanhoudt.

Vanaf maandag zijn gezichtsmaskers vereist in alle voertuigen van het openbaar vervoer in het hele land, evenals in gezondheids- en sociale zorginstellingen, openbare kantoren, stembureaus en binnenevenementen met meer dan 100 mensen.

De verkeerslichtenkaart wordt wekelijks geactualiseerd en de situatie wordt beoordeeld aan de hand van een aantal criteria zoals het aantal geïnfecteerden per 100.000 inwoners en gemeenschapsoverdrachten.

Praag is momenteel de meest getroffen plaats in Tsjechië en meldde de afgelopen zeven dagen ongeveer 36 nieuwe COVID-19-gevallen per 100.000 inwoners.
Geen enkel ander Tsjechisch district heeft de afgelopen week meer dan 30 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners gemeld, hoewel er meer dan een dozijn hebben gerapporteerd meer dan 20 nieuwe gevallen, met Příbram (29,5 nieuwe gevallen) en Plzeň (27,5 nieuwe gevallen) volgend de Tsjechische hoofdstad.
Znojmo, in Zuid-Moravië, is het enige Tsjechische district dat de afgelopen week geen COVID-19-gevallen heeft gemeld.

Bronnen news.expats.cz + english.radio.cz + seznamzpravy.cz.

corona 29 augustus kaart.PNG
Stoplicht-kaart van besmettingen met corona in Tsjechië op onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19/stupne-pohotovosti
(Klik op de regio en dan verschijnt een bericht > kopieer de tekst en plak in translate.google.nl.)
Zover ik kan nagaan worden er gemiddeld 6.000 mensen per dag getest.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan