Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
De Vereniging van Hotels en Restaurants vind heropeningsschema van regering chaotisch en hulp ontoereikend.

De Vereniging van Hotels en Restaurants heeft de regering bekritiseerd vanwege de manier waarop zij met de coronaviruscrisis omgaat, en zegt dat het versoepelen van opgelegde beperkingen chaotisch is en dat de hulp aan ondernemers onvoldoende is.

De regering heeft op vrijdag nieuwe details over het heropeningsproces bekendgemaakt, met vermelding van de voorwaarden waaraan moet worden voldaan voor bedrijven die op 11 mei kunnen heropenen.

Cafés en restaurants kunnen hun buitenruimtes heropenen op voorwaarde dat tafels minimaal 1,5 meter uit elkaar staan en stoelen en tafels na elke klant worden gedesinfecteerd.

Kappers die aan vergelijkbare voorwaarden moeten voldoen, moeten beschikken over plastic gelaatsschermen en gezichtsmaskers.
Bron radio.cz/en.

Chaotisch.......alle artikelen over corona en regeringsmaatregelen komt dit woord in voor.
 

kuurgast

Donateur
De Tsjechen bezoeken in juli de buurlanden, hoopt Petříček.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček zouden de grenzen van Tsjechië met de buurlanden vanaf juli volledig open moeten zijn. Tot dusver zijn de onderhandelingen met Slowaken en Oostenrijkers het verst en zullen onderhandelingen met Polen waarschijnlijk het moeilijkst zijn, zei de minister zaterdag op zijn blog. Volgens hem zou vanaf augustus weer een golf van gratis reizen naar Kroatië, Griekenland en Slovenië kunnen volgen.

Petříček waarschuwt voor de laatste van de omringende staten, Duitsland. 'Wat Duitsland betreft, is dit de meest getroffen staat in onze buurlanden, en we moeten heel voorzichtig zijn met hoe de situatie zich daar ontwikkelt', beschreef de minister.

In juli konden geïnteresseerden verder reizen dan naar hun naaste buren, zoals Bulgarije, Hongarije en de Baltische staten. De minister rechtvaardigde deze stap door te zeggen dat deze landen tot dusver de verspreiding van covid-19 en Tsjechië hebben beheerd. "Kortom, ik denk dat we vanaf juli kunnen beginnen met de normale werking van niet alleen het Schengengebied", zei Petříček.

Volgens het hoofd van de diplomatie zou in augustus een tweede versoepelingsgolf kunnen volgen, waarbij Tsjechen naar bijvoorbeeld Kroatië, Griekenland, Slovenië of Malta zouden kunnen reizen. "In deze fase van de release zou ik ook graag - en ik herhaal dat het afhangt van zowel de verspreiding van de ziekte als de overeenkomst met andere staten - de regels voor bijvoorbeeld Canada, Australië, Japan enzovoort versoepelen", schreef hij in de blog.

Reizen buiten Europa zijn echter afhankelijk van het hervatten van internationale vluchten. Wat betreft reizen naar de meest getroffen landen in Europa, zoals Italië, Spanje, Frankrijk, maar ook België en Nederland, is het nog te vroeg om te voorspellen.

Petříček sloot zijn blogpost echter af met een positief bericht. 'Als de situatie zich goed ontwikkelt, kan het sneller gaan', schreef hij.

De grenscontroles duren tot 14 mei. De onmogelijkheid om de republiek te verlaten veroorzaakte kritiek, een groep senatoren stond op het punt hem aan te vallen bij het Grondwettelijk Hof. Volgens hen was een dergelijke maatregel in strijd met de grondwettelijke rechten.
Bron idnes.cz.
 

kuurgast

Donateur
'Het gaat niet', zeggen de kappers over de plicht om een masker en schild te dragen.

De verplichting om een masker en schild aan te trekken zal het werk van kappers en schoonheidsspecialisten bemoeilijken. Ze zijn het erover eens dat het heel moeilijk zal zijn om in deze combinatie te ademen. Sommigen zijn bang dat het schild licht reflecteert en het zicht vervormt, bijvoorbeeld tijdens het snijden. Het niet beschikbaar zijn van schilden is meestal geen probleem. Schoonheidsspecialisten hebben, in tegenstelling tot kappers, handschoenen nodig.

Volgens de manager van de Praagse kappersstudio Ten pocit, Milan Straka zal ook het maken van een normaal kapsel met een schild dat licht reflecteert een probleem zijn.

'Een ander ding is het drogen, krullen of föhnen van haar. Tijdens deze warmtebehandelingen staat de kapper onder een schilld en is het erg moeilijk om frisse lucht in te ademen. Ik zou niet willen dat iemand op de werkplek flauwvalt. De werkdruk die kappers zullen moeten doorstaan in verband met een groot aantal klanten zal een zeer moeilijke test zijn en schilden vormen een echt obstakel voor hen op het werk, "zei hij.

Ook kapper Marcela Nováková uit Chrudim vindt de voorwaarden voor de heropening van het etablissement erg ingewikkeld. 'Het is een beroerte. Het is al moeilijk om met een masker te werken, vooral in de zomer als het warm is. En ook een beschermend schild, waardoor het moeilijk te zien is en alles erin schijnt ', zei ze. Ze heeft geen problemen met de afstand tussen klanten, nodigt ze geleidelijk uit en werkt alleen in de kapper.

Dubbele bescherming lijkt Kateřina Vilhelmová, een kapper uit Sokolov, onnodig en lastig. Deze beschermingsmiddelen zullen volgens haar moeilijk te krijgen zijn. Ze weet ook niet zeker hoe ze aan de verplichting om na elke klant te desinfecteren in plaats van de gebruikte hulpmiddelen zal kunnen voldoen, daar is volgens haar geen ruimte voor. 'Ik vraag me helemaal af hoe ik in die 11 dagen zal openen', zei ze.

Kapper Lenka Šimarová uit Lípa in de regio Zlín kan zich niet voorstellen hoe ze in een masker en met een beschermend schild kan werken. De maskers van klanten zullen ook verdere knip-problemen opleveren, zei ze.

Integendeel, de eigenaar van de Spell-salon in het centrum van Praag, Barbora Bajerová, is niet zo sceptisch over de schilden. 'Ik heb in de praktijk geen schilden geprobeerd, maar ik overwoog ze te kiezen in plaats van maskers. Als we knippen, hebben we overal haar en komt het op maskers, het schild kan dit voorkomen, 'legde ze uit.

"Vanwege de hogere kosten zullen schoonheidsspecialisten gedwongen worden om kleinere diensten zoals wenkbrauwen plukken weg te laten, waar de prijs rond de 100 kronen ligt. Het richt zich op grote behandelingen, minstens een uur lang, voor een prijs van ongeveer 1.000 kronen," zei Anna Menzelová namens de Vereniging van Schoonheidsspecialisten.

Desinfectie na elke klant.
Schoonheidssalons, kappers, diensten zoals manicures, pedicures, massages en podotherapie kunnen na een gedwongen pauze op 11 mei weer open. Alle werknemers in deze diensten moeten hun handen voor en na het verlenen van de dienst desinfecteren. Na elke klant moet de site worden gedesinfecteerd, inclusief alle gebruikte hulpmiddelen.

Andere oppervlakken, vloeren en minstens één keer per dag, moeten regelmatig worden gedesinfecteerd en schoongemaakt. Ontsmetting moet beschikbaar zijn voor klanten in de gebouwen en toiletten moeten antibacteriële zepen, ontsmettingsmiddelen en wegwerphanddoeken hebben. Tussen de klanten zal een afstand van twee meter moeten komen, wat ook geldt voor wachtzones.
Bron idnes.cz.
 
De KLM vliegt nu wel op Praag, hoe gaat dat dan als je daar aan komt?
De vraag blijft: Moet je de gezondheidsverklaring bij je hebben op het moment van binnenreizen? Of mag je die bijvoorbeeld de volgende dag ergens in CR gaan halen? En kan dat ook? Want je moet tenslotte eerst 14 dagen binnen zitten.

En ik kan je zeggen dat een gezondheidsverklaring in NL niet makkelijk verkrijgbaar is. En het is niet zeker dat die ook werkelijk in CR geldig is.

Allemaal vragen, geen antwoorden. Ik blijf voorlopig maar in NL. :)

Tot op heden nog niet duidelijk. Althans voor mij.
 
De vraag blijft: Moet je de gezondheidsverklaring bij je hebben op het moment van binnenreizen?
Antwoord is Nee.
Je mag ook de test hier in Tsjechië laten doen door een huisarts of een teststation.
Daar heb je dan 72 uur voor.
Vraag het aan Marwa hier van het forum, die is ervaringsdeskundige.
 

kuurgast

Donateur
Praagse taxichauffeur in kritieke toestand krijgt als eerste Remdesivir toegediend

Remdesivir is al beschikbaar voor het Algemeen Universitair Ziekenhuis in Praag (VFN) en wordt gegeven aan een patiënt met ernstige COVID-19-ziekte. Dit is aangekondigd door minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch.

Het geneesmiddel voor experimentele behandeling werd dinsdagochtend bij VFN afgeleverd en vervolgens door het ziekenhuis intraveneus toegediend aan een patiënt met ernstige COVID-19-ziekte. "Hij heeft nog niet gereageerd. Het wordt tien dagen lang eenmaal daags toegediend", zei Balík.
Eerste Tsjechische remdesivir-patiënt ontslagen, is nu thuis voor behandeling.

De faculteitskliniek in Praag heeft de patiënt dinsdag vrijgelaten voor verdere behandeling thuis, die de eerste Tsjech was die werd behandeld met het nog niet goedgekeurde remdesivir. De taxichauffeur was op 10 maart opgenomen in de kliniek met een ernstige voorgeschiedenis van de ziekte van Covid 19. Remdesivir werd hem tussen eind maart en begin april gedurende tien dagen intraveneus toegediend.

Zoals de kliniekdirecteur David Feltl enige tijd geleden aankondigde, was de 53-jarige Robert Markovič in goede gezondheid. De afgelopen week was de Covid 19-test negatief voor hem, zodat hij kon worden overgeplaatst naar een normale ziekenhuiskamer.
Bron radio.cz/de.
 
Het is allemaal nog erg onduidelijk voor mij. Ik heb geen verblijfsvergunning maar zou graag weer naar mijn huis en vriendin in Tsjechië gaan. Normaal deed ik dat 3 keer per maand met de trein en bij Zittau de grens over. Er was een topic "wanneer kan ik weer naar Tsjechië". Maar die zie ik niet meer. Je schijnt straks weer naar Tsjechië te kunnen voor zaken. Maar hoe toon je aan dat je voor zaken gaat? Als je onroerendgoed hebt in Tsjechië kun je dan ook omdat je zaken moet regelen etc? Je moet dan wel een ingevuld formulier dat je op Covid19 getest bent bij je hebben las ik. In Nederland is het voor zover ik weet niet mogelijk dat te verkrijgen. Maar wie weet waar het verkrijgbaar is in Tsjechië of aan de grens. En zo ja, zijn de resultaten dan direkt bekend en mag je doorreizen met de trein of auto naar je woning ? Of moet je wachten tot de resultaten bekend zijn? Moet je in quarantaine en kun je ook weer terug reizen na bijvoorbeeld een week verblijf? Ik kan er weinig over vinden waar ik iets aan heb.
 
Ook wij zijn net als zovelen in afwachting wanneer we weer kunnen gaan, ik volg het zoveel mogelijk en vraag wel informatie!
Het zal toch gewoon afwachten zijn wanneer de grenzen open gaan, geduld hebben en gezond blijven.
 
Ok. Bedankt. Maar het is allemaal verwarrend. Op het topic over KLM lees je dat het weer kan als je actueel getest bent. Maar het kan dus nog niet.
 
Misschien wel handig om te weten. Gaat niet over wanneer je vanuit Nederland weer naar Tsjechië kan maar als je in Tsjechië bent hoe je voor zaken naar het buitenland kan.
Dit is letterlijk hoe een kennis van mij het vergaan is daarmee een paar dagen geleden.

Grensovergang: Petrovice Luckendorf ( die is niet voor vrachtverkeer )
Meenemen:
*Paspoort
*Verblijfsvergunnig
* Uitreksel van de SRO (vypis) of van je eenmanszaak.
* Een opdracht (auftrag) van de gene met wie je zaken doet..
* Mondkapje meenemen..
De Duitse collega had een hele mooie deutsche punktlige opdracht gemaild. Keurig met briefhoofd en bedrijfsstempel.
Uitgelegd, wat ik ga doen, en dat ik binnen een paar uur weer terug ben. Agent aan de grens heeft zijn gegevens ingevoerd op zijn mobiele telefoon.. NB van mijn CZ-rijbewijs.
Bij terugkomst aan de grens heeft hij zijn naam ingevoerd in de handy van de agent ( nu vanaf zijn paspoort) en hij kon doorrijden.

Opmerking: Hij moest wel binnen 24 uur terug zijn en hij hoeft nu NIET in quarantaine.
 
Hoi Kobus en overige forum genoten.

Het zou jammer zijn als je niet meer schrijft op dit topic.
Ik lees al jou berichten zeer aandachtig en vindt het erg fijn dat schrijft.
Het is allemaal zo onduidelijk en iedere dag weer anders dat alle info interessant is.
Ik probeer het allemaal op de voet te volgen.
Wij willen in september naar ons huisje en moeten dan nog het een ander regelen.
Als wij van onze 14 daagse vakantie 14 dagen in ons huisje moeten blijven valt er weinig te regelen.

Groet Luigi.
 

kuurgast

Donateur
Ik heb geen verblijfsvergunning maar zou graag weer naar mijn huis en vriendin in Tsjechië gaan.
Als je een huis hebt kan dat opgelost worden zie tijdelijke verblijfsvergunning op hartmanova.eu.

Verdere info voor wie wil weten over testen:

Na binnenkomst in Tsjechië moet je een bevestiging indienen bij het regionale hygiënestation bij het slagen voor deze test binnen 72 uur na het binnenkomen van het grondgebied (tot die tijd is de persoon verplicht zijn/haar beweging te minimaliseren alleen om in absoluut noodzakelijke behoeften of zaken te voorzien)

Modrá nabízí vyšetření jen samoplátcům = Blue biedt test alleen aan zelfbetalers.
Fialová jak indikovaným tak samoplátcům = Paars voor zowel geïndiceerden als zelfbetalers.
"A" je tam, kde vyšetření lze provést z auta = "A" is waar het onderzoek vanuit de auto kan worden uitgevoerd.
Selecteer een testlocatie door op de gemarkeerde plaats op de kaart of in de lijst aan de linkerkant te klikken.
Zie mscb.vida.cz/covid.
Samoplátce = zelfbetalers.

Šluknov heeft een leuke arts voor zelfbetalers, zie facebook.com/mudr.vratislav.prejzek.
Zuid Bohemen tent bij grensovergang Dolní Dvořiště MA - VR, 8:00 - 17:00 uur op volgorde van aankomst, contactloos betalen ter plaatse. nextlab.cz/aktualne/odberove-pracoviste-hranicni-prechod-dolni-dvoriste.
Dezelfde organisatie heeft ook een test-punt Genetika Plzeň-Černice , locatie, op volgorde van aankomst, contactloos betalen ter plaatse. U ontvangt de resultaten elektronisch in pdf-formaat. Ze zullen worden voorzien van alle benodigdheden die de politie nodig heeft. U kunt de uitslag nu elektronisch indienen bij de politie bij de grenscontrole, als u een uitgedrukt resultaat nodig heeft, dan print het personeel het direct voor u uit op de werkvloer. De pendelaars zijn hier tevreden over.
Praag Žluté lázně tent op parkeerplaats kan je ook direct naartoe en is goedkoopste. Zie spadia.cz/en.

FN Plzeň Universitair ziekenhuis wordt door pendelaars zeer negatief beoordeelt !!!
Grensovergang Folmava - Furth im Wald en Pomezí nad Ohří - Schirnding schijnen de meest vervelende controle te hebben.
Krásný Les - Breitenau en Hora Sv. Šebestiána - Reitzenhain vind men een betere optie.

Gebruik 2 uur voor test geen producten voor mondhygiëne (mondwater, pasta, enz.)
Voor alle overige testcentra moet je telefonisch of per mail aanmelden. Het resultaat is meestal de volgende dag uiterlijk 48 uur beschikbaar en/of wordt per e-mail verzonden.

Als je geen haast hebt wacht dan even tot na 25 mei of 13 juni, dan verandert er weer van alles ivm corona wetgeving.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Grenscontroles verlengd tot 13 juni

De Tsjechische regering heeft de controle van de grenzen verlengd tot 13 juni, maar vanaf 11 mei gaan alle grensovergangen weer open.
Over een week heropent de regering ook geselecteerde grensovergangen voor het spoor. Dit zijn die in Ceska Kubice en Decin aan de grens met Duitsland en Breclav en Horni Dvoriste aan de grens met Oostenrijk.


"Op alle plaatsen die nu alleen nog open zijn voor pendelaars en vrachtvervoer over de weg, kunnen alle categorieën passagiers vanaf maandag 11 mei de grens over", aldus het ministerie.
"In dezelfde vorm worden nog eens drie plaatsen waar de grens met Duitsland kan worden overgestoken toegankelijk gemaakt: Dolní Poustevna, Hřensko en Kraslice", voegde het eraan toe.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček zei dat de regering de negatieve impact van de lockdown-regels op het grensoverschrijdende vervoer wilde verminderen.
"Aangezien we echter ook rekening moeten houden met de politiecapaciteit, zijn de operationele uren tussen 17.00 en 23.00 uur nog steeds geldig voor deze categorie grensovergangen", zei Hamáček.

Minister van Transport Karel Havlíček zei dat de heropening van de overige internationale luchthavens in voorbereiding is. Momenteel functioneert alleen de luchthaven Václav Havel in Praag.

Bron news.expats.cz.
 
Je hoort nu dat ook in Nederland elke dag de regels veranderen. In Tsjechië is het niet anders. Het advies van premier Rutte is: thuis blijven tenzij je gegronde redenen hebt om wel op pad te gaan.
Mede inbrenger van berichten op dit forum (kobus) gaf als eerste reactie op 25-3 aan dat hij onder voorwaarden waaraan hij zou voldoen de grens over zou kunnen steken. Ik begreep van Nederland naar Tsjechië. Vervolgens heeft hij zeer veel bijdragen geleverd aan de verdere ontwikkelingen. Ik heb begrepen uit een conversatie die ik met hem startte, nadat hij is geraakt door een voor hem pijnlijke reactie, dat hij enkele malen met zijn gezin in quarantaine heeft gezeten. Omdat hij niet duidelijk sprak over zijn situatie had ik al zijn informatie in een tekstbestand opgeslagen. Dat betekent dat ik zeer veel belang hecht aan zijn informatie. Ik zou graag antwoord hebben gekregen waarom zijn situatie afwijkt van die van veel anderen die graag de grens over zouden willen gaan. Ik kreeg daar geen antwoord op.
Mijn situatie is dat ik 'opgesloten' zit in Tsjechië en tot de risicogroep behoor. Normaliter zou ik 4 keer per jaar op en neer gaan naar Nederland voor bezoek aan mijn nakroost en het onderhouden van contacten met kennissen. Nu stel ik mijn reizen maar uit en wacht op beter tijden. Met de computer heb je in ieder geval veel mogelijkheden voor contact. Ik wacht met smart op het opengaan van sauna's omdat ik geen douche heb en dan wat buiten mijn terrein kan komen. Wellicht moet ik dan toch maar gekleed in mondkapje de sauna in. Neem geen enkel risico! Dat doet me denken aan een verhaal uit het weekblad 'De Spiegel'. In mijn jeugd stonden daarin verhalen van reizende reporters. Wim Dussel ging in Finland naar een sauna gekleed in trouwring. Vond ik indertijd choquerend.
Verder kan ik nog niet naar concerten. Dat betekent toch te veel binnen zitten. Heb wel een groot grondstuk waarop nog veel is te doen.
Een reactie was dat ik een mening had ondanks het feit dat ik niet eerder een bijdrage aan dit topic leverde. Ik bekijk elke dag de bijdragen en reageer alleen wanneer ik dat nodig vind.
Mijn plan is een discussie te starten over de talenkennis van de Nederlanders. Nu is alleen het advies: ga voorlopig niet de grens over en bekijk indien nodig alle gegeven informatie in de genoemde links.
 
Mijn situatie is dat ik 'opgesloten' zit in Tsjechië en tot de risicogroep behoor. Normaliter zou ik 4 keer per jaar op en neer gaan naar Nederland voor bezoek aan mijn nakroost en het onderhouden van contacten met kennissen.
Maar je kan nu naar Nederland, geen enkel probleem. Zelfs zonder quarantaine als je bereid bent om een test te betalen (en je dan natuurlijk ook negatief test).
 
Je merkt nu al dat men de eis een mondkapje op te hebben aan de laars lapt. Laat staan in de zomer bij hete dagen. Niet te doen! Zag op de Nederlandse TV dat er wel erg hoge eisen worden gesteld aan een mondkapje wil dat zekerheid bieden. Ik heb 4 verschillende, dus ik kan gaan uitproberen. Vraag me wel af of we ook onze baard zullen moeten afscheren.

Wellicht krijgt de camping meer bezoeken van Tsjechen. Die zullen toch ook op vakantie willen.
 
over baard gesproken. laatst gelezen dat wanneer iemand op de ic terecht komt en aan de beademing moet, vooral een baard heel veel problemen geeft.
 
Bovenaan