Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Pánové,kdo je v zahraničí více než 14 dní, má nařízenou karanténu v délce 14 dní...( pokud ji nechce zaplatí si PCR test po příjezdu) ale po 14 dnech nemusí na rapid test k praktickému lékaři. Nemusíte mít ani potvrzení o ukončení karantény, nemusíte tedy zatěžovat ani KHS ani lékaře...toto je info z KHS. Jste zaneseni v systému, tudíž a hranicích uvidí, zda jste dobu karantény dodrželi či ne. Pokud budete v zahraničí méně než 14 dní, karanténa se vás netýká....pokud budete odjíždět dřív tak při problémech na hranicích argumentujte tím, že spadáte pod mezinárodní dopravu a prokažte to. Toto se však týká pouze lidí bez příznaků onemocnění....doufám že se to za dva dny zase nezmění....

Dus dit is wat vandaag geldig is met betrekking tot werken buiten Tsjechie. met de nadruk op de laatste zin........

en na google vertaling.....

Heren die meer dan 14 dagen in het buitenland zijn, hebben een quarantaine van 14 dagen ... (als ze bij aankomst niet willen betalen voor de PCR-test) maar na 14 dagen hebben ze geen sneltest nodig bij een huisarts. U hoeft het einde van de quarantaine niet eens te bevestigen, dus u hoeft KHS of de arts niet te belasten ... dit is informatie van KHS. Je bent verstopt in het systeem, dus de grenzen zullen zien of je de quarantaineperiode hebt aangehouden of niet. Als u minder dan 14 dagen in het buitenland bent, is de quarantaine niet op u van toepassing ... als u eerder vertrekt, in geval van problemen aan de grens, beweert u onder internationaal verkeer te vallen en dit te bewijzen. Dit geldt echter alleen voor mensen zonder symptomen van de ziekte .... Ik hoop dat het binnen twee dagen niet meer zal veranderen ...

Maar als je dan terugkomt kan het weer helemaal anders zijn. om gek van te worden.
 

kuurgast

Donateur
Er is nu ook een testruimte in tent in Duitsland bij een grensovergang geplaatst met toestemming.
Kom daar later op terug.

* EDIT *
Direct aan de grens met Oostenrijk in Dolní Dvořiště heeft een privélaboratorium woensdagochtend coronavirustests voor pendelaars uitgevoerd. Er kwamen niet alleen mensen die aan de Oostenrijkse grens werken, maar ook mensen die in Duitsland werken. De test is er voor 2599 kronen en is genoeg voor veertien dagen pendelen. Ze wachten ongeveer 24 uur voordat de test wordt beoordeeld.
Bron novinky.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Verspild geld voor tests. Een andere regio, een andere benadering van pendelaars en hun quarantaine.

Mensen die pendelen naar buitenland zijn in verwarring, het al dan niet annuleren van de quarantaine op basis van een negatieve test. In sommige regio's is het mogelijk, in andere is het niet mogelijk en kunnen mensen onnodig duizenden kronen betalen voor de test.

De afschaffing van quarantaines op basis van een negatieve test ligt nu in handen van de directeurs van regionale hygiënestations. En hoewel buitenlandse arbeiders in de regio Pilsen op dit moment pech hebben, is het elders mogelijk.
Een andere regio, een andere moraal
In het geval van negatieve tests annuleren ze bijvoorbeeld de quarantaines in de regio Ústí nad Labem.

De prijzen van tests liggen gemiddeld rond de 2700 CZK en u betaalt ze zelf.
De regering adviseerde pendelaars om zich in het buitenland te laten testen of met hun werkgevers af te spreken. In Duitsland, bijvoorbeeld, waar ongeveer 35.000 Tsjechen werken, voeren ze geen asymptomatische en vermoede coronavirus-preventieve onderzoeken uit. Werkgevers regelen ook geen tests.
De bemonsteringspunten in West-Bohemen zijn de afgelopen dagen dus vol geraakt en de bemonsteringsdata zijn enkele dagen van tevoren geblokkeerd. Volgens het ministerie van Volksgezondheid hangt de evaluatie van de test af van de capaciteit van de desbetreffende laboratoria en is het resultaat binnen twee dagen afgerond.

De pendelaars Pendleři bez hranic bereiden vrijdag een waarschuwingsprotest voor bij de grensovergang Folmava met Duitsland. Ze moeten zelf betalen voor een door de regering verplichte test.
Bron mesec.cz.

Die zogenaamde snelle testen zij helemaal niet betrouwbaar en vandaag test je negatief, maar overmorgen kan je soms wel besmet raken.
 
Die zogenaamde snelle testen zij helemaal niet betrouwbaar en vandaag test je negatief, maar overmorgen kan je soms wel besmet raken.
De regelgeving omtrent wel/geen quarantaine bij het binnenkomen in Tsjechie gaat enkel over de normale PCR-testen. Die kosten ca. 2700,- CZK.
Op basis van een rapid-test kom je niet binnen, althans, niet zonder quarantaine.
In het overzicht van laboratoria, zie je dat ook slechts enkele deze rapid-tests aanbieden.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische bioscopen heropenen als eerste in Europa

Binnen Europa zijn alleen in Zweden en Wit-Rusland de bioscopen gewoon open gebleven tijdens de coronacrisis. Dat is 2% van alle schermen. De heropening van de rest begint in Tsjechië. De regering van het Oost-Europese land heeft besloten dat publieke filmvertoningen vanaf 25 mei weer worden toegestaan.

Tsjechië is daarmee het eerste Europese land met een harde datum voor heropening van bioscopen. Er wordt wel een slag om de arm gehouden: als het aantal nieuwe infecties toeneemt, gaat het plan hoogstwaarschijnlijk niet door. Maar de autoriteiten hebben goede hoop. In eerste instantie werd 8 juni aangehouden als mogelijke datum voor ‘delock’ en nu is gekozen voor twee weken eerder.

Bron: filmkrant.nl
 
Ik zie nu dat alles heel goed beschreven staat omtrent in- en uitreizen van Tsjechië op hartmanova.eu/noodtoestand-inreisverbod-tsjechie
Ik ken de site van Radka en heb dat ook goed doorgelezen allemaal. Voor mij is er nog één onduidelijkheid:
***Voor alle buitenlanders geldt, dat ze zich online moeten aanmelden met vermelding van de geplande datum van inreizen***

Ik heb de Nederlandse nationaliteit, een Nederlandse ID kaart en een Tsjechisch groen boekje (permanente verblijfsvergunning). Ik ben geëmigreerd uit Nederland en woon definitief in Tsjechië.

Geldt ik nu ook als die buitenlander? Of kan ik gewoon naar Nederland en over een week weer terug naar huis met inachtneming van 14 dagen quarantaine?
 
je wordt er moe van, weer is het anders.................

Tak zase změna. Dneska jsem znova volal na hygienu, tam mi na epidemiologili rekli, že dostanu lékařskej dozor do doby než budu mít vysledek testu a až bude výsledek, tak s tim papirem za obvodakem a ten my napise potvrzení ze jsem negativni a tim veskera karantena konci, do te doby jako byvh byl v karantene, takze dneska se jdu mechat otestovat. Sicr jsem to mohl uz mit za sebou vcera, ale i tak lepší jak 14 dni v karanténě..
 

kuurgast

Donateur
Drive-in bioscopen nemen weer toe in Tsjechië.

Tijdens de Corona-crisis waren niet alleen theaters en concertzalen, maar ook bioscopen gesloten. Maar sinds een paar dagen zijn er op verschillende plaatsen in Tsjechië de mogelijkheid om vanuit je eigen auto films te kijken.

Zo zag het er maandagavond op het voormalige vrachtterrein in het district Žižkov in Praag uit, zoals in de Verenigde Staten. Een scherm van twaalf meter breed en vijf meter hoog scheen ervoor en auto's stonden er in rijen voor geparkeerd. Bij de ingang stonden drie organisatoren die even naar de autoruiten leunden:
'Ik groet je! Hallo en welkom bij Art Parking Kino! Heeft u handdesinfectie nodig? Ik wens je veel plezier. '

Op het programma stond de Zuid-Koreaanse Oscarfilm “Parasit”. De belangstelling was zeer groot, zo bevestigde een van de bezoekers voor de demonstratie.

“We kijken er erg naar uit. We wilden drie keer naar de bioscoop om deze film te zien, maar het werkte gewoon niet. En zelfs het weer is vandaag goed. Ik vind dat geweldig. Ik mis de films erg omdat we vaak naar de bioscopen van Bio Oko, Aero of Edison gaan. ”

De drive-in bioscoop heeft echter geen speakers. Jakub Vedral organiseert de Art Parking Kino:
“Bezoekers krijgen draadloze koptelefoons die eerder zijn gedesinfecteerd. 70 procent van de auto's heeft een contact op de radio. De koptelefoon is daar aangesloten en je hoort het geluid dat we uitzenden via de autoradio. ”

Vedral werd overweldigd door de drukte van bioscoopfans:
'Je merkt dat mensen hun eigen mening hebben en dat het hen aan cultuur ontbreekt. De voorstellingen van de eerste dagen zijn al uitverkocht. De kaarten waren snel weg. '

Verfrissingen worden ook aangeboden in de drive-in-bioscoop, zoals een van de organisatoren bevestigde:
“Ik verspreid hier het menu-aanbod met informatie over het bestellen van eten en drinken via sms. Je kunt ook popcorn kopen, maar verpakt vanwege de hygiënemaatregelen. Het aanbod is waarschijnlijk niet zo groot als in een reguliere bioscoop, maar we proberen ons aan te passen aan de omstandigheden. ”

Er zijn 80 parkeerplaatsen op het terrein van de voormalige vrachtwerf in Žižkov, waarop in de toekomst een woonwijk wordt gebouwd. Het programma van de "Art Parking Kino" is samengesteld door het filmverhuurbedrijf Aerofilms.

Drive-in bioscopen zijn ook opgekomen op andere locaties in Tsjechië, zoals in Praag bij de luchthaven Václav Havel, maar ook in Brno, Sokolov en Skuteč in Oost-Bohemen.
Bron radio.cz/de.

Leuk initiatief.
Maar er zijn plaatsen waar het verboden is door de regionale hygiëne-stations.
Wetgeving in Tsjechië.......
 

kuurgast

Donateur
Vojtěch by mohl sám zavírat obchody. Opozice bouří.
Vojtech kon zelf winkels sluiten. Oppositie stormt......

Zelfs na het einde van de noodtoestand mag het ministerie van Volksgezondheid de verbodsbepalingen en beperkingen voortzetten als de wijziging van de wet op de bescherming van de volksgezondheid, die het ministerie onder leiding van Adam Vojtěch in een noodtoestand door de Kamer van Afgevaardigden zal pushen.
Andrej Babiš (ANO) wil de minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch (ANO) dus heel veel rechten geven voor komende tijd. De oppositie partijen zijn hier niet blij mee.
ODS-clubvoorzitter Zbyněk Stanjura. 'Een enkele minister kan geen rode knop hebben om een land te sluiten. Bovendien heeft minister Vojtěch tijdens de coronaviruscrisis herhaaldelijk gefaald en zelfs onrechtmatig gehandeld. De minister, die liever vervangen moet worden, meer bevoegdheden geven, is vergelijkbaar met het geven van een lucifer aan een pyromaan, 'voegde hij eraan toe.
Bron novinky.cz.
 

kuurgast

Donateur
Kinderen onder de 7 hoeven vanaf 1 mei in kleuterschool geen masker op

Kinderen van twee tot zeven jaar hoeven vanaf 1 mei geen gezichtsmasker meer te dragen in kleuterscholen, volgens een buitengewone maatregel van het ministerie van Volksgezondheid die de regering vandaag heeft goedgekeurd.

Dezelfde vrijstelling geldt voor artiesten tijdens uitvoeringen en moderatoren van radio- en tv-programma's zonder gasten in studio's die negatief hebben getest op coronavirus.

Voor artiesten en moderators mag een vereiste PCR-test voor COVID-19 maximaal vier dagen oud zijn.

De afstand tussen artiesten, ander personeel en publiek moet minimaal twee meter zijn.

Bovendien moet de locatie regelmatig worden gedesinfecteerd. Als het een binnenruimte is, moet deze ook worden gelucht.

Als een van de artiesten of hun collega's symptomen van COVID-19 heeft, bijvoorbeeld koorts, mogen ze niet deelnemen aan de voorstelling.

Bron oa news.expats.cz
 

kuurgast

Donateur
Cena průkazu viru PCR: 1 990,- Kč
Cena Rapid testu: 490,- Kč
Vystavení potvrzení o bezinfekčnosti (Certifikát pro výjezd do zahraničí): 200,- Kč
Goede tip. Toevallig staat dat vandaag op expat.

Populaire Praagse strandhangout is nu open voor coronavirus testen.

Op de parkeerplaats Žluté lázně is een nieuw testpunt opgezet.
In een poging om testen voor het coronavirus toegankelijk te maken voor een bredere kring van mensen, werd gisteren in Praag een ander inzamelpunt opgericht.

Laboranten nemen nu monsters in een tent op de parkeerplaats van Žluté lázně, een populair recreatiegebied aan het strand in de wijk Podolí in Praag.

Patiënten die de testlocatie bezoeken, kunnen kiezen voor capillaire bloedafname uit een vinger of keeluitstrijkje. Net als bij het drive-thru coronavirus-testpunt in Výstaviště, zal het verzamelen van monsters ook plaatsvinden met behulp van de drive-in-methode, zodat mensen kunnen worden getest zonder hun auto te verlaten.

'We zullen een nasofaryngeaal uitstrijkje maken om het virus vervolgens direct via PCR te detecteren. Je kunt ook kijken of je in het verleden coronavirus bent tegengekomen en er antilichamen tegen hebt ontwikkeld ”, zegt Dr. Zuzana Semeráková, hoofd klinische microbiologie van het in Praag gevestigde diagnostische laboratorium Spadia, dat het testpunt bedient.

Swabs worden alleen uitgevoerd bij mensen van 15 jaar en ouder. Om de verwerking te versnellen, kan een applicatie worden gedownload en afgedrukt vanaf de website van het diagnostisch lab. De PCR-test kost 1.990 CZK, de sneltest 490 CZK. Aanvragers die een negatief PCR-onderzoek nodig hebben voor een reis naar het buitenland, kunnen ter plaatse 200 CZK extra betalen.

Het resultaat van de snelle oriëntatie Rapid Test kan ter plaatse in 15-20 minuten worden bepaald; het PCR-resultaat voor zelfbetalers wordt de volgende dag door het laboratorium naar het opgegeven e-mailadres gestuurd.

Patiënten die op verzoek van hun huisarts of mondhygiënist voor een onderzoek worden gestuurd, krijgen hun resultaten via ÚZIS of rechtstreeks naar hun voorschrijvende arts.

De monstertent is op werkdagen in bedrijf van 8.00 uur tot 12.30 uur, met uitzondering van woensdag, wanneer de test plaatsvindt van 13.00 uur tot 17.30 uur.

Het laboratorium zegt voorbereid te zijn op toenemende belangstelling voor testen. "Zelfs als we niet kunnen inschatten hoeveel mensen er ter plaatse zullen zijn, zullen we proberen toezicht te houden op de goede werking van de site", zegt Dr. Semeráková.

Het laboratorium verwacht in mei monsters te nemen, maar als er interesse is, kunnen de tests ook in juni worden voortgezet.

Het publiek kan nu worden getest in het Centraal Militair Hospitaal in Střešovice of het ophaalpunt op de Prosek Polikliniek in Praag 9, naast het drive-through ophaalpunt in het Tentoonstellingscentrum.
Bron news.expats.cz.
 

kuurgast

Donateur
je wordt er moe van, weer is het anders.................
Jij behoort bij de pendelaars en dat gaat weer veranderen................

Vláda: Pendleři na test jednou do měsíce.
Overheid: pendelaars eens per maand voor de test.

De regering heeft de pendelaars opgelucht. Ze zullen een keer per maand een test voor coronavirus aan de grens moeten indienen in plaats van de huidige intervallen van twee weken. Het kabinet besprak de kwestie donderdag na een week opnieuw. Volgens de minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch (voor JA) kan het testen niet worden gestopt vanwege de verspreiding van het virus via de families van mensen die elke dag naar het buitenland gaan om te werken.

Volgens de nog geldende bepaling moeten pendelaars zich om de twee weken bewijzen aan de grens door een negatieve test. Als ze het niet in het buitenland kopen, kunnen ze dat op geselecteerde plaatsen in Tsjechië doen. Na twee weken zonder test de grens te zijn overgestoken, moeten ze twee weken in quarantaine. Bij de vaststelling van de maatregelen verwachtte het kabinet dat forenzen de tests in het buitenland zouden afleggen, later gaf Vojtěch toe dat ze ook uit Tsjechië zouden kunnen komen.

Volgens zijn critici vormt het systeem een probleem, hoe moeten de pendelaars van de quarantaine naar het verzamelpunt worden gebracht voor de test of de resultaten ervan zonder de dreiging van straf.
Bron novinky.cz.
 

kuurgast

Donateur
Geldt ik nu ook als die buitenlander?
Je hebt toch een verblijfsvergunning, je mag uitreizen en dan is het volgende voor jouw terugkomst:
Tsjechen, en mensen met een verblijfsstatus in Tsjechië kunnen dus wel inreizen; met gezondheidsverklaring van max. 4 dagen oud, dat men covid-negatief is (PCR-test), of anders een verplichte quarantaine van 14 dagen.
Bron hartmanova.eu.
 

kuurgast

Donateur
Regering versoepelt de regels; persconferentie volgt

Donderdag kwam de regering van premier Andrej Babiš (JA) opnieuw bijeen. Na goedkeuring door de Kamer van Afgevaardigden bevestigde zij de verlenging van de noodtoestand tot 17 mei. Het kabinet gaat ervan uit dat de noodtoestand die dag waarschijnlijk volledig zal eindigen en niet zal worden verlengd.

De ministers bespraken lossere maatregelen, zoals het versoepelen van de regels voor het dragen van maskers. Het wordt ook mogelijk om theaters en bioscopen te exploiteren voor maximaal 100 personen. De ministers presenteren de details tijdens een persconferentie.

Bron novinky.cz.

Dat worden dan weer nieuwe details......
 
Zorg dat je je verblijfsvergunning bij je hebt, anders doen ze moeilijk bij de grens als je naar binnen wilt. Je wordt geregistreerd bij vertrek en als je binnen 14 dagen terugkomt, hoef je niet in quarantaine (ben niet zeker of je dat moet melden bij je huisarts, maar gewoon even bellen).
Maar dat is nu, morgen kan het anders zijn. Maar met een verblijfsvergunning laten ze je altijd binnen.
 
Bovenaan