Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch zei dat de zaak van de Praagse taxichauffeur die positief testte, een breekpunt is waarin de infectie zich lijkt te verspreiden in de gemeenschap.

In verband met de maatregelen heeft een aantal organisatoren reeds de annulering van hun evenementen aangekondigd. Bijvoorbeeld, de Million Moments for Democracy onderbrak zijn reeks anti-regeringsdemonstraties en het Febiofest filmfestival, dat vanaf 19 maart in Praag zou plaatsvinden, is ook geannuleerd. Het Praagse deel van het One World-festival gaat echter door in kleine hallen.

Evenmin komt er woensdag een duel tussen de hockeyteams van de universiteiten van Liberec en Ústí nad Labem. Sommige kleinere bioscopen of muziekclubs in Brno zullen bijvoorbeeld de capaciteit aanpassen, zodat de bezoekerslimiet niet wordt overschreden.
Tot nu toe overweegt de regering nog geen restaurants of winkelcentra te sluiten. "We willen dat mensen naar hun werk gaan zodat de economie loopt. Dat is de basis," benadrukte Babis.

De Tsjechische regering heeft renteloze leningen aangekondigd voor bedrijven die getroffen zijn door de coronavirus-epidemie.
Hockey- en voetbalcompetities kunnen zonder toeschouwers worden gehouden.

Bronnen ceskenoviny.cz + radio.cz/en

-----------------------------------------------------------------------------------

Tsjechische kastelen sluiten, seizoensopeningen uitgesteld

Het Nationaal Instituut voor het behoud van monumenten (NPÚ) heeft het hele jaar door geopende objecten, tot nader order gesloten en de openingsdata voor seizoensobjecten voor onbepaalde tijd uitgesteld, meldt ČTK.
Het monumentenbeschermingskantoor beheert ongeveer 100 paleizen, kastelen en andere monumenten.
Bron radio.cz/en
 

kuurgast

Donateur
hoe zit het met incubatietijd ?
Inkubační doba je podle odborníků dva týdny

De incubatietijd is volgens deskundigen twee weken. Daarom moeten mensen die in contact zijn gekomen met de ziekte of vanaf zaterdag zijn teruggekeerd uit Italië, voor een quarantaine van twee weken thuisblijven.
Volgens bekende informatie is ten minste 15 minuten contact met een afstand van minder dan 1,6 meter vereist voor infectie.
Bij 37 graden Celsius kan het nieuwe type coronavirus twee tot drie dagen overleven op materialen zoals glas, stof, metaal, plastic of papier.

Bron oa zpravy.aktualne.cz

-----------------------------------------------------------------------

Het coronavirus veroorzaakt mogelijk niet alleen duidelijke griepachtige klachten, maar ook hele milde klachten. De kans bestaat dat ook dragers met milde klachten het virus verspreiden.
Het blijkt dat veel mensen, ook verplegend personeel, geïnfecteerd zijn en het virus mogelijk verspreiden, zonder dat er duidelijke klachten zijn.

Bron bndestem.nl
 
Snelle toename: al 61 mensen besmet met coronavirus in Tsjechië

10 maart 2020

Er zijn inmiddels 61 nieuwe gevallen van Corona-infecties in Tsjechië. Minister van volksgezondheid Adam Vojtěch vertelde dit dinsdag op de Tsjechische televisie. Dit is de grootste toename van het aantal besmettingen per dag, in vergelijking met de ochtendbalans en 21 meer geïnfecteerde mensen, wat een toename betekent van meer dan 50 procent.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koronavirus-nakzeni-pripady-cesko.A200310_181016_domaci_remy

Geïnfecteerde toeristen ook in quarantaine geplaatst

Vojtěch heeft ook onlangs meegedeeld dat alle buitenlanders die de Tsjechische grens overschrijden, zullen worden gecontroleerd op symptomen van infectieziekten met de mogelijkheid van quarantaine.

Tot nu toe was dit alleen mogelijk voor mensen met een permanent of tijdelijk verblijf in de Tsjechische Republiek, inclusief buitenlanders die op haar grondgebied werken. Nieuw is dat de beperking ook geldt voor toeristen.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koronavirus-nakzeni-pripady-cesko.A200310_181016_domaci_remy
 
Ik heb ook een vraag: wie weet dat?
Hoeveel/intensief wordt er getest in Tsjechië?
Ik hoorde gisteren bij Jinek dat ze zuinig aandoen met het testen en dat bijvoorbeeld een huisgenoot van iemand die al positief getest is zelf niet ook nog eens getest gaat worden. Die gevallen worden dus niet meegenomen in de cijfers.
 

kuurgast

Donateur
800px-COVID-19_Outbreak_Cases_in_the_Czech_Republic.svg.png

Bron wiki + en.wikipedia.org.
Andere Europees is google.com/maps.
Van NL is er een op ad.nl.
Er zijn nu 64 bevestigde gevallen van corona in Tsjechië.
De verspreiding kan ineens heel snel gaan, want bv de taxichauffeur in Praag had al 90 contacten gehad.
De Tsjechische post verspreid deze week 5 miljoen folders omtrent coronavirus huis aan huis.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
2-jarig kind in Praag onder de nieuwste gevallen.

Een tweejarig kind in Praag heeft volgens de openbare gezondheidsdienst van de stad positief getest op het nieuwe coronavirus.
De peuter is de eerste persoon jonger dan zes jaar met de diagnose Covid-19 in Tsjechië. De meeste geïnfecteerden zijn tussen de 21 en 64 jaar oud.

Vanaf woensdagochtend waren er 64 bevestigde gevallen, waarvan 34 in Praag. Twee van de laatste in de Tsjechische hoofdstad zijn Amerikaanse burgers, besmet door een vrouw die was teruggekeerd uit Italië.
Na Praag zijn het grootste aantal gevallen in de regio's Ústí nad Labem en Midden-Bohemen, met respectievelijk 12 en 8 gevallen. De meeste bevinden zich in quarantaine bij hen thuis.
Bron radio.cz/en.
 

kuurgast

Donateur
Graag gedaan. :beleefd:
Ik doe dit met in gedachten de groep NLers die een huisje hebben in Tsjechië en de mensen die wekelijks op en neer reizen voor hun werk in bv Praag. Zo blijven ze op de hoogte wat er gebeurt en waarom ze smsjes of grenscontroles krijgen.
Zoals altijd alles verifiëren of het klopt en liefst bronvermelding erbij.
 
NOODTOESTAND TSJECHIE

Tsjechie verbiedt van vandaag tot minimaal 12 april de toegang voor toeristen uit risicogebieden. Hieronder vallen ook Nederlanders en Duitsers! (Mensen met een tijdelijke of permanente verblijfsvergunning worden wel toegelaten.)
(later meer)
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië voert grenscontrole in met Duitsland en Oostenrijk. Van vrijdag op zaterdag middernacht wordt de grens alleen overschreden bij aangewezen grensovergangen. Het zijn zeven aan de Duitse grens en vier aan de Oostenrijkse grens. Daarnaast zijn er nog zeven bestemd voor Tsjechische burgers die in het buitenland werken.
Sinds maandagochtend worden aan de grens steekproefsgewijs controles uitgevoerd, waarbij brandweerlieden de temperatuur van passagiers meten. Het leger helpt ook brandweerlieden, politieagenten en douane.

Groene kruisingen zijn open, oranje kruisingen zijn bedoeld voor Tsjechische burgers die in het buitenland werken en die voor een uitzondering zullen zorgen.

Groene grensovergangen waar internationaal vrachtverkeer mag doorrijden:
Krásný Les / Breitenau
Hora Sv. Šebestiána / Reitzenhain
Pomezí nad Ohří / Schirnding
Rozvadov / Waidhaus
Folmava / Furth im Wald-Schafberg
Železná Ruda / Bayerisch Eisenstein
Strážný / Philippsreut
Dolní Dvořiště / Wullowitz
České Velenice / Gmünd
Hatě / Kleinhaugsdorf
Mikulov / Drasenhofen
Oranje:
Jiříkov / Ebersbach
Cínovec / Zinnwaldl
Vojtanov / Schönberg
Všeruby / Eschlkam
Nová Bystřice / Grametten
Vratěnín / Drosendorf
Valtice / Schrattenberg
Interactieve kaart is te vinden op zahranicni.ihned.cz.
Hraniční přechody s Německem a Rakouskem, které budou otevřené nebo částečně otevřené během nouzového stavu:
Grensovergangen met Duitsland en Oostenrijk die tijdens een noodsituatie open of gedeeltelijk open zullen zijn:
Ook een kaart op google.com/maps.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
De Tsjechische regering heeft haar maatregelen tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus verstrengd en heeft de noodtoestand uitgeroepen. Het heeft evenementen voor meer dan 30 personen verboden, vanaf vrijdag 06:00 uur heeft het toegang tot sportfaciliteiten, sportscholen, zwembaden, wellnessfaciliteiten en sauna's, muziek- en sociale clubs, bibliotheken of galerijen verboden. Vanaf vrijdag zijn pubs en restaurants vanaf 20.00 uur tot 06.00 uur gesloten en moet cateringdiensten ook worden gestopt in winkelcentra. Winkels blijven wel open.
Ook gaat de politie controleren of mensen in quarantaine zijn.
Gebruik vanaf morgen de stadsbuslijnen van Praag niet de voordeur om in en uit te stappen. Dit is om chauffeurs te beschermen die we in deze moeilijke situatie niet kunnen verliezen.
Vanwege de noodtoestand annuleren Tsjechische en Moravische bisschoppen hun erediensten. Gelovigen kunnen ze in de media bekijken. Kerken staan open voor individuen.
Bron oa zpravy.aktualne.cz + denik.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
De regering heeft het vervoer van passagiers over de grens met Tsjechië verboden op voorstel van de minister van Transport Karel Havlíček in het kader van de uitgeroepen noodtoestand. Tsjechen mogen terugkeren naar het land of buitenlanders mogen Tsjechië verlaten.

Vanaf zaterdag kunnen mensen alleen met de auto naar het buitenland reizen, het grensoverschrijdende personenbus-, trein- of bootverkeer wordt opgeschort. Internationale maatregelen zullen ook gevolgen hebben voor het internationale luchtvervoer van passagiers.

Het verbod op het wegvervoer heeft betrekking op geregelde passagiersdiensten en ongeregeld vervoer door voertuigen van meer dan 9 personen; voor vervoer per spoor en over water is het van toepassing op alle internationale treinen of schepen in het personenvervoer. De regering verbood ook het gebruik van andere luchthavens dan Václav Havel International Public Airport Prague (Praag / Ruzyně, LKPR) als onderdeel van commercieel luchtvervoer met passagiers aan boord die de grens van Tsjechië overstaken.
De regering staat burgers toe terug te keren naar Tsjechië
Als onderdeel van de crisismaatregel staat de regering voertuigen van meer dan 9 personen toe om terug te keren naar Tsjechië die op weg zijn naar Tsjechië. Evenzo mogen buitenlanders de Tsjechische Republiek verlaten.

Vervoerders die zich bezighouden met internationaal personenvervoer over de weg in Tsjechië en vervoerders buiten Tsjechië mogen lege bussen zonder passagiers naar of buiten Tsjechië vervoeren.

Evenzo staat de regering zowel vervoerders in het internationale personenvervoer per spoor in Tsjechië als vervoerders buiten Tsjechië toe om lege treinen zonder passagiers naar of buiten Tsjechië te vervoeren.

Vervoerders die actief zijn in het grensoverschrijdende personenvervoer over de binnenwateren in Tsjechië en vervoerders buiten de Tsjechische Republiek mogen lege schepen zonder passagiers naar of buiten de Tsjechische Republiek vervoeren.
Bron mdcr.cz. + facebook.com/mdcr.cz. + Engels mdcr.cz/Media.
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië voert grenscontrole in met Duitsland en Oostenrijk. Van vrijdag tot zaterdag middernacht wordt de grens alleen overschreden bij aangewezen grensovergangen. Het zijn zeven aan de Duitse grens en vier aan de Oostenrijkse grens. Daarnaast zijn er nog zeven bestemd voor Tsjechische burgers die in het buitenland werken.
Sinds maandagochtend worden aan de grens steekproefsgewijs controles uitgevoerd, waarbij brandweerlieden de temperatuur van passagiers meten. Het leger helpt ook brandweerlieden, politieagenten en douane.

Groene kruisingen zijn open, oranje kruisingen zijn bedoeld voor Tsjechische burgers die in het buitenland werken en die voor een uitzondering zullen zorgen.

Ik heb niet de indruk dat dit in het verlengde ligt van de maatregel die is genomen en door Radka is beschreven.M.a.w. geen toeristen tot in ieder geval 12 april.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië sluit grenzen voor bezoekers uit vijftien landen waaronder België en Nederland

Tsjechië sluit dertig dagen lang de grenzen voor bezoekers uit landen waar veel gevallen van het coronavirus vastgesteld zijn. Dat heeft premier Andrej Babis aangekondigd na een crisisvergadering. Naast onder meer Nederland, Duitsland en Frankrijk geldt de maatregel ook voor België. De Tsjechen zelf mogen ook niet meer afreizen naar de vijftien landen in kwestie.

Tsjechië telt op dit moment 96 bevestigde coronapatiënten. Om een verdere verspreiding van de ziekte zoveel mogelijk te vermijden, kondigde de Tsjechische premier vandaag de noodtoestand af. Concreet betekent dat onder meer dat toeristen en andere bezoekers uit vijftien landen Tsjechië dertig dagen lang niet binnen morgen.

763

EPA Een tram wordt onder handen genomen in Praag

Het gaat om inwoners uit België, Nederland, Oostenrijk, Duitsland, Noorwegen, Zwitserland, Italië, Zweden, Frankrijk, Spanje, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, China, Zuid-Korea en Iran. “Risicolanden”, volgens premier Babis.

Daarnaast moeten de Tsjechische restaurants zeker nog een maand lang de deuren sluiten tussen 20 uur ’s avonds en 6 uur ’s morgens. Evenementen met meer dan 30 mensen zijn verboden.

Bron: hln.be
 
Bovenaan