Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Als Zeman echt de verkiezingen wil gaan winnen gaat hem dat zo niet lukken.
De Tsjechen willen zelf ook op vakantie en echt niet in eigen land.
 

Marcel

Moderator
ergens heeft Zeman wel gelijk. wat willen we ? Vakantie of een begrafenis ?
als het virus weer de kop opsteekt zijn we nog verder van (ons tsjechische) huis ...
 
Ik vrees dat er een selectief toelatingsbeleid gevoerd zal gaan worden. Nederland wordt toch als risicoland gezien en deze inwoners zullen ze niet gauw hups weer toelaten (zit misschien wel wat in?).
 
Nu van de zomer zwakt het virus weer af en wat gebeurt er in het najaar.... wachten de Tsjechen misschien op deze uitslagen?
 
Als ik Zeman zie, denk ik aan goulash, Becherovka, en de dorpsomroep luidsprekers. En de hunkering van sommige mensen naar het verleden.
De oplossing tegen Corona is geen afzondering van de wereld, maar voorkomen dat de besmettingsgraad (R0) weer boven de 1 komt nadat het aantal besmettingen tot een goed controleerbaar en behapbaar aantal is afgenomen. Met een aantal maatregelen die de samenleving niet totaal ontwrichten is dat goed haalbaar.
Bovendien heb ik er vertrouwen in dat over enkele maanden de ziekte veel minder dodelijk zal verlopen, omdat er steeds meer bekend wordt over het virus en nieuwe behandelmethodes die nu getest worden breed toegepast gaan worden. In combinatie met apps die de verspreiding tegengaan, snelle testen (zelftesten) en afstand maatregelen en mondkapjes waar dit niet haalbaar is, moet dat mogelijk zijn. Stapje voor stapje kunnen de maatregelen verder versoepeld worden. Dat zet meer zoden aan de dijk dan een land compleet isoleren alsof het Noord Korea is.
 
Ik blijf het volgen en hoop snel weer terug te kunnen naar voor mij in elk geval veilig gebied. Ik heb in al die jaren dat ik in Tsjechie kom nog nooit iets vervelends meegemaakt, nooit is er iets gestolen en geweld heb ik er helemaal nooit gezien. Tof land, dat zaken goed op orde heeft. Heel anders dan Nederland met onze 'clown'politie, die misschien pas de psychopaat arresteert wanneer hij vrienden van me familie van mij en mijzelf heeft gedood.

Er is wel politie in Tsjechië, maar die heeft niets anders te doen dan toeristen de weg te wijzen en weggelopen katten op te sporen. Criminaliteit komt vrijwel niet voor. Er zijn nog wel rechtbanken, maar bijna geen zaken, zodat de vraag vaak wordt gesteld of het niet beter is die rechtbanken op te heffen en te vervangen door buurtcentra waar de Tsjechen hun eeuwenoude ambachten en volksspelen kunnen tonen aan toeristen.

Echt jammer dat je er voorlopig niet inkomt, maar heel begrijpelijk dat Tsjechië dit paradijs wil beschermen.
 

kuurgast

Donateur
Czech Republic contemplates vacation vouchers that companies could write off taxes.
Tsjechië overweegt vakantiecheques dat bedrijven kunnen afschrijven van de belasting.

Een overheidsplan dat wordt overwogen om het binnenlands toerisme nieuw leven in te blazen, vraagt om recreatieve tegoedbonnen ter waarde van 10.000 CZK. Bedrijven die op deze manier bijdragen aan de vakanties van werknemers, kunnen de kosten van de belastingen aftrekken.

De toeristenindustrie is een van de belangrijkste economische sectoren in Tsjechië, maar is sterk afhankelijk van buitenlandse toeristen, die landelijk bijna de helft van alle toeristen uitmaken. Met gesloten grenzen, wanneer kastelen en andere binnenlandse attracties heropenen, zullen ze alleen op binnenlandse bezoekers moeten vertrouwen.

Het ministerie van Regionale Ontwikkeling onderhandelt momenteel over verdere ondersteuning met toeristenverenigingen en over twee weken zou een alomvattend pakket kunnen worden ingevoerd.

Parlementaire afgevaardigden hebben al een maatregel goedgekeurd, zodat reisbureaus de kosten van geannuleerde reisarrangementen niet hoeven terug te betalen aan hun klanten, maar in plaats daarvan kunnen verzetten.

Het aantal mensen dat gebruik maakt van collectieve logiesverstrekkende bedrijven in Tsjechië bereikte in 2019 bijna 22,0 miljoen. Het aantal gasten is al zeven opeenvolgende jaren gestegen, aldus het Tsjechische bureau voor de statistiek (ČSÚ).
In totaal maakten 11,1 miljoen inwoners van Tsjechië gebruik van accommodaties en 10,9 miljoen buitenlanders.
In 2019 werd ook de drempel van 57 miljoen overnachtingen overschreden. Ongeveer 29,8 miljoen overnachtingen waren door Tsjechische inwoners en 27,2 door buitenlanders.
---------------------------------------------------------------------------------------------
China criticizes Czech Republic for accepting Taiwainese medical aid.
China bekritiseert Tsjechië omdat het Taiwainese medische hulp accepteert.

De Chinese adjunct-ambassadeur in Praag sprak verschillende keren tot de Tsjechische regering om Tsjechische vertegenwoordigers te bekritiseren voor het accepteren van door Taiwan verstrekte medische hulp, schrijft het weekblad Respekt in zijn laatste nummer.
Taiwan schonk tienduizenden gezichtsmaskers en 25 medische beademingsapparatuur aan Tsjechië.

De Chinese ambassadeur in Praag Zhang Jianmin protesteerde eerder bij het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken tegen de lancering van Tsjechisch-Taiwanese deskundige samenwerking op het gebied van onderzoek en medische technologieën in verband met de epidemie.
Bron news.expats.cz.
 
Natuurlijk is het begrijpelijk dat Tsjechie z'n inwoners wil beschermen, maar om te stellen dat de politie daar niets te doen heeft, is te kort door de bocht.
Helaas hebben wij zelf al mogen meemaken dat onze auto (een Skoda) gestolen werd van een goed beveiligde parkeerplaats. Van anderen (Tsjechen) hebben wij deze verhalen ook al gehoord. Ook vinden huisinbraken met regelmaat van de klok plaats. In Tsjechie zijn ze echt niet roomser als de paus hoor.
Blijft het feit, dat het zooo jammer is, dat we voorlopig niet naar ons lekkere stekje kunnen (maar dat geldt voor velen hier)!
 

kuurgast

Donateur
Dat geloof ik niet. Ik denk dat ze de bevolking niet nog meer ongerust willen maken.
Proč stát nevěří vlastním datům Covid-19.
Waarom de staat niet gelooft gegevens Covid-19.

Verrassende bevindingen: de pandemie van het coronavirus die de wereld decimeerde, vermeed de Tsjechische Republiek volgens overheidsgegevens. Dit wordt geïllustreerd door een vergelijking met de trends van andere landen met gegevens van de Tsjechische staat die voor de tweede maand op rij door het kabinet van Andrej Babiš zijn gepresenteerd.

Tsjechische staatsgegevens, die niet onafhankelijk kunnen worden geverifieerd, omdat het 'monopolie' van Adam Vojtěch een monopolie heeft op de voltooiing ervan, valt daarentegen op in vergelijking met alle beschikbare trends. Het past niet bij de aantallen geïnfecteerd in de bevolking, groeidynamiek, sterfte. Noch het volume en de informatieve waarde van de tests, de kracht en efficiëntie van overheidsmaatregelen, noch de technische achtergrond en apparatuur.
Bron neovlivni.cz.

Ben benieuwd hoe dit wordt vervolgt.......
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië heeft afgelopen weken 12 vliegtuigen naar 15 landen gestuurd..... om landgenoten naar huis te repatriëren.
Het grootste contract voor "import van Tsjechen“ kreeg Tsjechisch-Chinese Smartwings.

De Tsjechische regering heeft 5082 Tsjechische burgers uit 18 landen over de hele wereld teruggebracht. Het heeft de belastingbetaler tot dusver ongeveer 106 miljoen kronen gekost. Twee derde zou dankzij een "repatriëringbijdrage" van de Europese Unie terug kunnen keren naar de staatskassa. De meeste vluchten werden uitgevoerd door Smartwings-ondernemers Jiří Šimáně en Roman Vik. Volgens de berekeningen van HlídacíPes heeft het bedrijf voor sommige staatsvluchten de bedragen in rekening gebracht die toeristen normaal gesproken voor business class betalen op een retourticket.

“We hebben het grootste repatriëringsprogramma uit de geschiedenis achter de rug. Dit waren buitengewoon omvangrijke manoeuvres en net als veel andere landen hadden we te maken met een situatie waar niemand voor ons op zo'n grote schaal mee te maken had ”, zei minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček op een persconferentie om de repatriëring te beëindigen.

Twaalf mensen waren drie weken in bedrijf op de hotline. Het callcenter werkte non-stop en behandelde tienduizenden telefoontjes en ongeveer hetzelfde aantal e-mails ', aldus Pavel Pitel, de directeur van de consulaire afdeling van de MFA.
Een aantal vliegtuigen rekruteerde passagiers bij meerdere haltes als onderdeel van kostenbesparende maatregelen.

Gratis vluchten, behalve Australië.

Maar de vraagtekens zweven over de financiering van het hele evenement. Alleen de passagiers van de laatste repatriëringsvlucht uit Australië en Nieuw-Zeeland betaalden extra voor het thuisticket. Elke passagier droeg 700 euro bij. Andere vluchten werden uitsluitend betaald door belastingbetalers, terugkerende landgenoten betaalden zelf niets extra.

HlídacíPes heeft er al op gewezen dat in andere EU-landen gerepatrieerde passagiers hebben bijgedragen aan overheidsvluchten. Zo heffen de Nederlanders een bijdrage van 300 euro per stuk voor Europa en 900 euro voor vluchten buiten Europa.
De Britten dragen ook bij aan de repatriëring van £ 500.

Viceminister van Buitenlandse Zaken Martin Smolek legde uit aan HlídacíPes, waarom het ministerie besloot Tsjechen en geassocieerde Europeanen gratis over de wereld te nemen:
“We hebben voor gratis vluchten gekozen omdat veel mensen geen geld hadden voor de reis. Ze werden uit hotels gegooid en hadden geen geld. Hen laten ondertekenen dat zij zich ertoe verbinden het geld aan ons terug te geven, wat door sommige lidstaten wordt gedaan, zou voor ons zeer belastend en complex zijn. Daarom hebben we besloten om mee te financieren vanuit de Europese Unie. Als we geld inzamelen van Tsjechische burgers, zou de EU haar bijdrage verlagen. Daarom hebben we besloten om voor de burger de beste manier te kiezen en voor ons de minst veeleisende qua administratie ”, zegt Martin Smolek.

De reeds genoemde uitzondering was een repatriëringsvlucht vanuit Australië. Volgens Smolek was de reden de prijs van de vlucht, die meer dan dertig miljoen bedroeg (waarvan acht miljoen door passagiers werd gedekt en 16,9 miljoen CZK door de regering wordt gevraagd in de EU-bijdrage).
“Voor de laatste vlucht uit Australië maakten we gebruik van de diensten van Korean Airlines, die het best waren uitgerust voor zo'n drukke vlucht. Het was eigenlijk drie in één. Het ene vliegtuig vloog naar Nieuw-Zeeland, het andere naar Sydney, Australië, en ontmoette vervolgens in Seoul, Korea, waar passagiers samen met een groter vliegtuig naar Praag reisden ”, wijst Martin Smolek op de moeilijkheid van de laatste repatriëring.

Financiering voor Smartwings.
Degenen die objectief in nood verkeerden en voor de crisis reisden, evenals degenen die al tijdens de coronaviruspandemie op vakantie waren gegaan, hadden recht op een gratis ticket of hadden de mogelijkheid om een retourticket van hun geld te kopen op commerciële vluchten die op het moment van hun terugkeer.
“Het was niet in onze macht om de individuele reizigers“ over te nemen ”en diepgaand te beoordelen hoeveel ze hun eigen schuld nodig hadden of niet. Het is onze plicht om iedereen in nood te helpen', legt Zuzana Štíchová, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken uit.

De Smartwings-groep leverde de meeste vluchten - veertien.
Smartwings wordt geleid door ondernemers die dicht bij premier Andrej Babiš Jiří Šimáně en Roman Vik staan. Smartwings Group verzamelde 69.796.912 kronen van de staat voor repatriëringsvluchten, zoals berekend door WatchPes.org. Dat wil zeggen, bijna twee derde van de 111 miljoen kronen die de regering heeft goedgekeurd uit de begroting voor repatriëring.

Prijs voor vol vliegtuig.
Zo betaalde de regering voor een vlucht vanuit de Dominicaanse Republiek 7.255.700 CZK. Als dit bedrag wordt begroot voor 129 passagiers, is de prijs van het enkele vliegticket CZK 56.246 per persoon.
Ter vergelijking: bijvoorbeeld een regulier retourvliegticket naar Bali in economy class met één ingecheckte bagage kost gemiddeld zo'n 20.000 kronen. Een zakelijk retourticket naar Bali met twee ingecheckte bagage, bijvoorbeeld Air France (volgens Skyscanner) voor juni, biedt CZK 55.987 aan. En tickets uit Thailand en Vietnam met Thai Airways en Bamboo Airlines kosten gemiddeld 23.000 kronen per passagier.
Er is ook geen marktrendement uit Peru, waar de prijs per persoon 44 444 kronen bedraagt, van Panama 46 000 kronen. Van Colombia tot 36.000 kronen.

Smartwings weigerde commentaar te geven op de prijzen van vluchten. Woordvoerder Vladimíra Dufková gaf echter aan dat de prijzen afhankelijk zijn van de vliegafstand en de vliegtuigcapaciteit.
“De repatriëringsvlucht is van nature een chartervlucht, dat wil zeggen dat de vluchtbesteller de capaciteit van het gehele vliegtuig bij de leverancier bestelt. De prijs van de vlucht wordt beïnvloed door de basis van waaruit het vliegtuig aankomt voor de repatriëringsvlucht. Ons voordeel was bijvoorbeeld dat we in Canada een vliegtuig hadden dat we onmiddellijk konden gebruiken en dat we de vluchtklant uit Tsjechië niet in rekening moesten brengen, ”zei Vladimíra Dufková.

Gevraagd waarom een repatriëringsvlucht van Smartwings vanuit Dominicaanse Republiek via Canada gemiddeld 16.000 kronen per persoon kostte, maar directe vluchten van de Dominicaanse Republiek naar Praag 56.000 kronen per persoon kostten, reageerde op de prijs van een enkele reis met Air France van de Dominicaanse Republiek naar Praag in maart volgend jaar. De prijs in economy class is 46.827 kronen.

HlídacíPes heeft echter in oktober en maart volgend jaar herhaaldelijk dezelfde bestemming ingevoerd in verschillende luchtzoekmachines, en de prijs van het economy class-retourticket lag gemiddeld tussen 18.000 en 29.000 CZK.
Bron hlidacipes.org.

Twee derde zou dankzij een "repatriëringbijdrage" van de Europese Unie terug kunnen keren naar de staatskassa......
Met andere woorden, Nederlanders hadden niet moeten betalen, dan werd dat ook vergoed door EU?
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië start "Smart Quarantine" in Zuid-Moravië.
Tsjechië start in alle districten met "slimme quarantaine".

In Tsjechië start vanaf maandag de zogenaamde "slimme quarantaine" in alle districten. Door corona geïnfecteerde mensen moeten hun verblijfplaats en contacten in de afgelopen dagen bekendmaken. Het doel is om andere mogelijk besmette mensen te vinden. Potentiële zorgverleners interviewen en testen ze indien nodig. Het ministerie van Volksgezondheid verwacht voorlopig geen mobiele telefoon- en bankkaartgegevens te gebruiken.

De eerste piloottests van de "slimme quarantaine" hebben de afgelopen weken plaatsgevonden, bijvoorbeeld in de districten Zuid-Moravië en Midden-Bohemen. De regering hoopt dat dit het coronavirus effectief zal bevatten. Vooral vanwege het geplande gebruik van mobiele telefoongegevens van geïnfecteerde mensen was er kritiek van gegevensbeschermers.

De oplossing van de Covid19cz-groep van computerexperts. "Het genereert een geheugenkaart die laat zien ... bijvoorbeeld dat een man een half uur op de hoek van twee straten heeft doorgebracht", zegt Covid19cz-woordvoerster Irena Zatloukalova.
Volgens Ondřej Tomáš, een van de systeemontwikkelaars, moeten in opdracht van de overheid alle gegevens na afloop van het onderzoek definitief worden verwijderd. Alleen epidemiologen krijgen toegang tot de gegevens.

Bron radio.cz/de + praguemorning.cz.
-------------------------------------------------------------
De slimme quarantaine loopt op papier. Hygiënisten trainen nog steeds.

De zogenaamde slimme quarantaine is in alle regio's begonnen. Althans op papier. Hygiënisten worden nog steeds opgeleid en huisartsen hebben nog steeds niet alle benodigde beschermingsmiddelen.
Bron seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Boj ve vládě kvůli koronaviru? Babiš a Hamáček na ostří nože, bude dusno.
Vechten in de regering voor coronavirus? Babiš en Hamáček op de snede, het zal benauwd zijn.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamacek vindt dat het nog geen tijd is om de noodtoestand te beëindigen. Zonder hem zou het moeilijk worden om beschermende uitrusting of versterkingen voor de gezondheidssector te leveren. Premier Andrej Babiš en minister van Financiën Alena Schillerová zijn echter tegen het verlengen van de noodtoestand.

De ministers moeten de documenten dinsdag aan de premier overhandigen om de verlenging van de noodtoestand voor de kamer van afgevaardigden te kunnen verdedigen. De minister van Binnenlandse Zaken en de chef van de crisisstaf vinden het nodig. De premier, enkele andere ministers en ook epidemioloog Prymula denken bijvoorbeeld dat daar op dit moment geen aanleiding toe is.
Bron parlamentnilisty.cz.
------------------------------------------------------------
De regio's hebben met de regering gesproken over de verdeling van de hulp na het einde van de noodtoestand.

Op initiatief van de regio's zal de regering deze week bespreken hoe de regio's na afloop van de noodsituatie in Tsjechië voorzien zullen worden van beschermingsmiddelen.

Waarnemend hoofd van de Vereniging van Regio's, Gouverneur van de Hooglanden Jiri Behounek, vroeg Babis dat het kabinet de distributie van beschermende uitrusting na het einde van de noodsituatie zou regelen. 'We willen de strategische praktijken van de staat kennen. We zijn benieuwd of de regio's in het centrale aanbod blijven opgenomen of dat zij het aanbod op eigen lijn gaan regelen. We moeten hier in ieder geval heel goed op voorbereid zijn ”, zei hij in een persbericht. Volgens de vereniging zei Babis dat het kabinet deze week de kwestie gaat oplossen. De noodtoestand wordt op het einde van de maand aangekondigd, de ministers moeten nog beslissen of ze de Kamer van volksvertegenwoordigers vragen om deze opnieuw te verlengen.

Volgens een noodmaatregel van het ministerie van Volksgezondheid wordt slimme quarantaine vanaf maandag over alle regio's verspreid. Dit is voornamelijk bedoeld om testen te beheren, contacten te leggen en informatie over te dragen tussen regionale hygiënestations, bemonsteringslocaties en laboratoria via elektronische applicaties en webapplicaties. Het gebruik van geheugenkaarten van mobiele telefoon- en creditcardgegevens vermeldt geen maatregelen.
Bron lidovky.cz.
 
Bovenaan