Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
De regering zou de schrijfwaren- en schoenenwinkels kunnen heropenen, zei Babis
Bron idnes.cz.

---------------------------------------------------------------------------
Nieuwe mode-taxiservice van Praag levert stay-at-home style.

Tsjechische e-shop Zoot heeft een unieke taxiservice gelanceerd voor het bezorgen van loungewear, pyjama's en andere pandemische modebenodigdheden.

Met talrijke Tsjechische verkooppunten die rapporteren
een aanzienlijke dip in de verkoop van schoenen, modekleding en accessoires, neemt een online retailer een nogal proactieve benadering om zaken te verzekeren in het quarantainetijdperk.

De Tsjechische e-shop Zoot heeft een unieke koeriersdienst geïntroduceerd die kleding bij je thuis bezorgt - en wacht tot je ze probeert. Weigeringen worden teruggestuurd naar het bedrijf zoals ze zijn gekomen en het geld wordt onmiddellijk terugbetaald.

Officieel genaamd de Zoot Taxi, lanceerde het bedrijf deze week de dienst om het gemakkelijker dan ooit te maken om kleding te passen en terug te sturen. "We willen van deze ervaring de eerste in Tsjechië maken", vertelde Robert Vojáček, directeur van Zoot Development.

Terwijl het normale bedrijfsmodel van het bedrijf ervoor zorgt dat klanten producten bestellen en deze vervolgens in de winkel proberen en alleen kopen wat ze willen houden, wordt kleding die via de Zoot Taxi-service is besteld vooraf betaald. De service kost 199 CZK om te gebruiken.

Deze bezorgoptie maakt deel uit van zowel online verkoop als de mobiele app. Er is geen limiet aan het aantal stuks dat je kunt kopen om te passen. Koeriers arriveren met de kleding de dag nadat de bestelling is geplaatst en bellen een half uur voor levering. Klanten hebben 20 minuten de tijd om de kleding te passen.

Het bedrijf zegt dat de bestelde artikelen binnen een dag op het opgegeven adres moeten aankomen; de koerier zal u een half uur voor aflevering informeren.
Standaard levering van goederen vanuit de e-shop is gratis sinds de aankondiging van quarantainemaatregelen vanwege COVID-19.
Bron news.expats.cz.
 

kuurgast

Donateur
Ondersteuning binnenlands toerisme.
Het ministerie van Regionale Ontwikkeling ziet de oplossing van de huidige toerismecrisis in het ondersteunen van binnenlands toerisme.
Vakantievouchers zouden ongeveer 10.000 waard moeten zijn, meent Klára Dostálová, minister van Regionale Ontwikkeling.
Bron idnes.cz.
-----------------------------------------------
Onderstaande tekst zie ik op diverse facebookpagina's :
Rezervujte bez obav - u pobytů do konce května vám v případě zrušení vrátí 100 % zaplacené zálohy (v případě prodloužení aktuálního stavu, prodlouží i tuto garanci vrácení zálohy)
Veilig boeken - voor een verblijf vóór eind mei wordt 100% van de aanbetaling terugbetaald in geval van annulering (in geval van verlenging van de huidige status, verlengt deze garantie voor het retourneren van de aanbetaling)
---------------------------------------------
Enkele facebook pagina's met mooie plaatjes om je tijd door te komen:
Zuid Bohemen facebook.com/jiznicechy.
Allerlei torens facebook.com/Rozhledny, věže a vyhlídková místa + kaart.
-------------------------------------------------------------------------
VÝLETY Z KARANTÉNY=QUARANTINE-TRIPS:

Er zijn plaatsen waar je normaal niet kunt komen omdat je geen tijd hebt. Nu je het hebt op het moment van coronavirusmaatregelen, kom je er niet meer omdat ze gesloten zijn en veel mensen het huis niet mogen verlaten. Daarom heeft het nieuws Novinky voor u buitengewone uitzendingen voorbereid vanaf interessante locaties, waar u thuis van kunt genieten.

Vandaag kasteel Bezděz met een adembenemend uitzicht vanaf de torens.
Filmpje is te zien op novinky.cz.
Program: (začínáme přibližně v 15:00)
Programma: (start ongeveer om 15:00 uur)
Maandag 6.4. Planetarium
Dinsdag 7.4.Politie Museum
Woensdag 8.4. Crocodile Zoo Praag
Donderdag 9.4. Ontdekking van de kosmos
Dinsdag 14.4.Wilde paarden reserveren Milovice
We hebben uitgezonden:
24.3. Botanische tuin in Troja
25.3. Nationaal landbouwmuseum in Praag
26.3. Winternitz Villa
27.3. Dvur Kralove Zoo
30.3. Nationale galerij St. Agnes - Prachtige Madonna-tentoonstelling
31.3. Medúzárium
1.4. Nationaal museum
2.4. Bezděz Castle
3.4. Nationaal landbouwmuseum Čáslav
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Voor mensen met bedrijf in Tsjechië:

Misschien bereiken alle zelfstandigen de 25.000. Dit is dus de laatste variant.

De regering, in dit geval specifiek het ministerie van Financiën en Financiële Administratie, heeft een andere ondersteuningsoptie voorbereid, die ondernemers of zelfstandigen steun van 25 000 CZK zal bieden. In vergelijking met het oorspronkelijke voorstel zijn dit regels die meer ondernemers zouden moeten ondersteunen. Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door de Kamer van Afgevaardigden. Waar gaat het allemaal over?

In de oorspronkelijke formulering van het wetsvoorstel, dat na zondag door de afgevaardigden zal worden besproken, waren er verschillende limieten die veel ondernemers ervan weerhielden te slagen in de aanvraag voor de betaling van "vijfentwintig", dat wil zeggen ongeveer vijfentwintigduizend kronen. conditie. Dit voorstel kreeg echter vrij veel kritiek en het ministerie besloot het te wijzigen na overleg met de Vereniging van Kleine en Middelgrote Ondernemingen en Ambachten van de Tsjechische Republiek, de Kamer van Belastingadviseurs van de Tsjechische Republiek en de Confederatie van Handel en Toerisme van de Tsjechische Republiek.

Toen vijfentwintig was, voor iedereen ...
Volgens het nieuwe voorstel moeten alle handelaars en mensen van andere genoemde beroepen die dit aanvragen, dit bedrag bereiken. De eisen waaraan zij moeten voldoen, zijn nu lager dan in de vorige formulering van de wet die in voorbereiding is. Dus wie kan solliciteren? En - hoewel het zeker beter is dan niets,
kan zo'n bedrag een verpletterend bedrijf redden?

Wie bereikt de toeslag?
De toeslag is bedoeld voor zelfstandigen. Het zijn zelfstandige, maar ook onafhankelijke boeren en auteurs of kunstenaars, connaisseurs, tolken, dierenartsen, artsen, zorgverleners, architecten, belastingadviseurs en dergelijke, die deze activiteit als hoofd- of zelfs ondersteunend uitoefenen (als ze niet ook in loondienst zijn).
Het bedrijf van verzoeker moest vóór 12 maart van dit jaar zijn opgestart, maar het zou ook een seizoensbedrijf kunnen zijn, wanneer zijn activiteit op enig moment na 31 augustus van het voorgaande jaar werd onderbroken.
De aanvrager moet in een plechtige verklaring vermelden dat hij / zij niet in staat was zijn / haar professionele activiteiten normaal uit te oefenen in verband met gezondheidsrisico's of maatregelen als reactie op een coronaviruspandemie, mogelijk als gevolg van een verminderde vraag naar zijn producten en dergelijke.

Wat is er weggelaten?
Vergeleken met het vorige voorstel hoeven aanvragers bijvoorbeeld niet te bewijzen dat er een reële daling van het inkomen is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de nieuwe formulering van de voorbereide handeling wordt ook niet melding gemaakt van de voorwaarde van een minimuminkomen van 180.000 CZK vorig jaar of de evenredige bedragen voor de maanden waarin de aanvrager zaken deed als hij alleen gedurende het jaar zelfstandige werd. die ze verdienen in deze vorm en dergelijke. Deze beperkingen staan niet in het nieuwe wetsvoorstel.

Wat is de duur van de steun?
De "Vijfentwintig" is geldig voor de verwachte noodperiode, nu van 12 maart tot 30 april van dit jaar. Het is een eenmalige uitkering, in tegenstelling tot de eerder geplande ondersteuning van vijftienduizend per maand. Het bedrag is 500 kronen per dag. Dit is natuurlijk beter dan wanneer de zelfstandige niets zou krijgen. Voor zelfstandigen die bijvoorbeeld zonder extra kosten vanuit huis kunnen werken of materiaal moeten aanschaffen, kan er hulp zijn. Als hetzelfde bedrag echter geldt voor een zelfstandige die ook materiaal, een hoger energieverbruik en andere zaken moet kopen en wiens bedrijf door een overheidsbesluit wordt gesloten, is het zeker geen vergoeding voor de schade als gevolg van de noodmaatregelen. (zij het gerechtvaardigd)

Wat zijn de beperkingen?
De genoemde steun in de vorm van vijfentwintigduizend kronen (de zogenaamde compenserende bonus) moet dan als inkomen worden erkend in het geval van een aanvraag om uitkeringen uit hoofde van de Wet op de bijstand in materiële nood of de sociale bijstand van de staat. Personen die de compensatiebonus ontvangen, kunnen in dezelfde periode geen werkloosheidsuitkeringen meer ontvangen.

Hoe aanvragen?
Om ondersteuning te krijgen, is het noodzakelijk om een aanvraag in te vullen die, volgens de informatie van het Ministerie van Financiën, zo eenvoudig mogelijk zal zijn en alleen de beëdigde verklaring en ruimte mag bevatten voor het rekeningnummer waarnaar de bijdrage moet worden verzonden. Uiteraard mogen de identificatiegegevens van de aanvrager niet ontbreken. De ingevulde aanvraag kan vervolgens op verschillende manieren worden verzonden, hetzij per post, gegevensbox of de speciale aanvraag Elektronische inzendingen voor financieel beheer. Persoonlijk is het mogelijk om het ingevulde formulier in te leveren in de brievenbus van de Belastingdienst of in een speciaal daarvoor bestemde brievenbus.

Wanneer aanvragen?
“De daadwerkelijke ontvangst van aanvragen en de daaropvolgende betaling van directe steun zal door de financiële administratie worden uitgevoerd zodra het wetgevingsproces is voltooid. Het ministerie van Financiën verwacht dat het wetgevingsproces volgende week, dat wil zeggen uiterlijk op 12 april, kan worden afgerond ”, zegt Michal Žurovec, directeur van de afdeling Externe betrekkingen en communicatie van het ministerie van Financiën.
Bron ctidoma.cz.
 

kuurgast

Donateur
Boeren worden geliquideerd door sluiting markt, kleine bedrijven eindigen. Winkelen is er veiliger dan in supermarkten.

Volgens experts is winkelen op boerenmarkten veiliger dan in een supermarkt. Door het regeringsbesluit van 10 maart zijn de boerenmarkten in heel Tsjechië echter tot nader order verboden. De organisatoren achten dit besluit discriminerend en vragen de regering de openbare markten te heropenen.

“Als de staat voedselwinkels openhoudt en de werking van boerenmarkten verbiedt, wordt een aanzienlijke groep producenten, vooral familiebedrijven, gediscrimineerd. We willen dat de boerenmarkten zo snel mogelijk plaatsvinden op basis van een nieuw veiligheidsplan, dat we maandag 23 maart naar de minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch en chef-hygiënist Jarmila Rážová hebben gestuurd ”, legt Jiří Sedláček, voorzitter van de Tsjechische vereniging van boerenmarkten uit.

Buiten kopen is minder riskant dan in een supermarkt.
Tegelijkertijd stuurde de Vereniging een open brief aan de minister van Volksgezondheid waarin zij uitlegt waarom zij wil dat de markten worden heropend. “Natuurlijk houden we ons vooral bezig met de gezondheid van onze klanten, maar we moeten ook nadenken over de verkoop van onze boeren, voor sommigen zal de sluiting van boerenmarkten liquidatie zijn. Daarom hebben we een veilig concept ontwikkeld om voedsel op de boerenmarkt te verkopen tijdens een coronaire crisis, die hoge hygiënenormen hanteert en minder riskant is dan bijvoorbeeld het kopen van een supermarkt, ”legt Sedláček uit.

Ruth Tachezy, hoofd van het nationale referentielaboratorium voor papillomavirussen en polyomavirussen, bevestigt dat de aankoop van voedsel in de frisse lucht veiliger is wat betreft de mogelijkheid van infectie dan in de winkel. 'Een gesloten kamer met een geïnfecteerde persoon loopt risico, hoe langer iemand het virus in de lucht ademt, hoe meer er is. Hieruit volgt dat gesloten ruimtes met een groot aantal mensen riskanter zijn. Buiten waait de wind, schijnt de zon en kan het virus zich niet zoveel concentreren.'

In Duitsland blijven ze bijvoorbeeld functioneren.

Verfrissingen, zitplaatsen en straatartiesten verdwijnen. “We zouden beginnen met het beschermingsconcept in kleinere markten, namelijk Heřmaňák en Kubán. Bij de Naplavka waarschijnlijk later. Boeren zouden alleen voedsel aanbieden om mee naar huis te nemen. In plaats van 90 kraampjes rekenen we op 15 tot 20 op de Naplavka. Als alternatief, zelfs door een lichte plastic omheining van de ruimte, waarmee we de weg zouden definiëren zodat mensen een voor een toegang krijgen tot de balie. We vertrouwen ook op de discipline van de consument zelf,” beschreef het nieuwe marktsysteem Sedláček.

Boerenmarkten kregen 10 maart een stopbord.. In de buurlanden vinden ze echter nog steeds plaats. Zo werden boeren uit buurland Duitsland niet verboden. “De markten worden gezien als basisbehoeften en zijn daarom meestal niet gesloten. Individuele deelstaten kunnen strengere maatregelen opleggen om hun gezondheid te beschermen door middel van algemene voorschriften, zoals die op de markten in Dresden of Leipzig. In Berlijn werken de markten zoals gewoonlijk, maar er moeten strikte maatregelen worden genomen. Bijvoorbeeld, veiligheidsafstanden tussen klanten, marketeers hebben handschoenen. Bovendien moeten mensen een afstand van minimaal 1,5 meter aanhouden, niet in de rij staan of dicht bij de balie staan”, kijkt Nikolaus Fink, de marktorganisator van de boer in Berlijn, achterom.

Voor sommigen betekent dit het einde.

Hoe langer het duurt om de boerenmarkten te sluiten, des te meer verkopers in existentiële problemen komen te zitten. 'Voor sommige verkopers kan afscherming dodelijk zijn. Als de afwezigheid van een verkoop lang duurt, veel boerderijen of telers kunnen eindigen, wat rampzalig zou zijn. We schatten dat tot 40 procent van de kleine Tsjechische boerderijen failliet kan gaan als de situatie niet snel verandert ', zegt Sedláček, die Náplavka, Kubáň en Heřmaňák in Praag organiseert.

En dan zijn er naast de markten ook restaurants en hotels, de belangrijkste klanten van Tsjechische boeren. Ook zij moesten in een dag sluiten en de verkoop van boeren daalde dramatisch. “Naast de klanten van de boerenmarkt hebben bijna alle gastronomieklanten bijna onmiddellijk verloren. Over het geheel genomen is dit een omzetdaling van 80 procent. We hebben momenteel een kleine stenen winkel open, daarvoor bieden we individuele levering van goederen aan. Maar dat dekt niet de kosten van de boerderij. Als het lang duurt om restaurants, hotels en boerenmarkten te sluiten, gaan we failliet ”, zegt David Kolman, mede-eigenaar van de geitenboerderij Krasolesi.
Bron ctidoma.cz.
 
bij ons in het dorp is het wel markt (alleen etenswaar), maar met netjes bij elke kraam afgetekende vakken. Ik voel me daar prettiger dan in de supermarkt!
Dus ik hoop dat ook in Tsjechië de markten zo door kunnen gaan.
 

kuurgast

Donateur
Premier Babiš: Zes Covid-19-patiënten uit Frankrijk komen naar universiteitskliniek van Brno.

Zes Covid-19-patiënten uit Frankrijk worden de komende dagen opgenomen in de universiteitskliniek in Brno. Dat zei premier Andrej Babiš zondag op de Tsjechische televisie. Frankrijk heeft de Tsjechische regering om hulp gevraagd, zei de premier.
Volgens Babiš boden de Tsjechische klinieken plaats voor 14 patiënten aan.
Frankrijk heeft om hulp gevraagd en de Tsjechische regering heeft daaraan gehoor gegeven, zei hij. Hij besprak de kwestie met de Franse ambassadeur in Tsjechië. "We hebben in totaal 12 plaatsen aangeboden, 14 respectievelijk, en sommige ziekenhuizen hebben zich aangesloten omdat we duidelijk genoeg capaciteit hebben", zei hij.
Babis wees erop dat Tsjechië reeds andere landen van de Europese Unie heeft geholpen bij de coronavirusepidemie. 'Nadat we Slovenië, Spanje en Italië hebben geholpen, tonen we solidariteit binnen de Europese Unie', zei hij.
Bron oa radio.cz/de.

Het Universitair Ziekenhuis Brno ontvangt maandag uit Frankrijk, zes patiënten met COVID-19 voor longventilatie, zei haar woordvoerder.
-----------------------------------------------
Premier Andrej Babiš heeft op sociale netwerken aangekondigd dat zes Franse patiënten naar het Universitair Ziekenhuis in Brno zullen worden vervoerd. “Frankrijk wendde zich tot ons voor hulp bij de ziekenhuisopname van zijn patiënten. Vanwege de voldoende capaciteit hebben we hun verzoek geaccepteerd ”, schreef Babiš op twitter.

Dat geeft op twitter heel veel reacties........
 

kuurgast

Donateur
EUw0z4oWoAABgC6

Afbeelding twitter.com/PREZIDENTmluvci.


Het mysterie van ontmoeting in Zeman: hoe aten 13 VIP's door de maskers?


Na een mysterie, hoe premier Andrej Babiš ijs kon consumeren terwijl hij door Praag liep met zijn masker, is er nog een. Hoe at het adviesteam van de president in Lány?

Zeman heeft zaterdag met zijn adviesteam gesproken over de situatie rond het coronavirus in Lany Castle. Naast Lukel en Švejdar woonden de minister van Binnenlandse Zaken en voorzitter van de Centrale Crisisstaf Jan Hamáček, minister van Defensie Lubomír Metnar en minister van Justitie Marie Benešová de vergadering bij.

Zeman's woordvoerder Jiri Ovcacek plaatste vervolgens op twitter een foto waarop de deelnemers met maskers rond de tafel zitten en dinerborden voor hen staan. De groepsleden kregen onmiddellijk kritiek en gaven hen de schuld van het gebrek aan ruimte. De media begonnen ook te vragen hoe deelnemers met de maskers konden eten. Benesova vertelde Lidovky dat alle aanwezigen vrijdag een coronavirus test hadden met een negatief resultaat. 'Het was gewoon in plakjes gesneden kaas en worst. Het kon worden geconsumeerd met een masker', zei de minister van Justitie.
Bron seznamzpravy.cz. + radio.cz/de.

Dit was niet de eerste keer dat de crisisstaf hun eigen regels overtraden:
Tsjechische ministers doneren aan een goed doel nadat ze zijn gefotografeerd zonder gezichtsmaskers te dragen.

Jan Hamáček, minister van Binnenlandse Zaken en hoofd van de Centrale Crisisstaf van het land en Jana Maláčová, Minister van Arbeid en Sociale Zaken, werden gefotografeerd tijdens een bijeenkomst op het centrale crisishoofdkwartier, zonder beschermende maskers op.
Nadat de foto's op sociale netwerken op grote schaal waren gedeeld, besloten de twee ministers een donatie aan een goed doel te doen.
"Ik rechtvaardig mezelf niet; de regels zijn voor iedereen hetzelfde. Het was een fout. Ik heb al 10.000 CZK naar het Motol-ziekenhuis gestuurd, 'zei Hamáček.

Volgens de nieuwe noodregels krijgen mensen die zonder masker in een publiek staan een boete van maximaal 10.000 CZK. Als de politie besluit een zaak door te geven aan de gemeente voor administratieve procedures, kan de boete oplopen tot 20.000 CZK.

Een derde persoon op de foto die ook geen gezichtsmasker draagt, is de echtgenoot van Jana Maláčová, Aleš Chmelař, vice-minister van Buitenlandse Zaken voor Europese Zaken.
"Samen met mijn man hebben we berouw en hebben we allebei 10.000 CZK naar de rekening van de liefdadigheidsorganisatie Život 90 gestuurd", zei Maláčová.
Bron praguemorning.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Er ontstaan ontzettend veel mooie initiatieven in Tsjechië. Zo kwam ik onderstaande bericht tegen met daarbij aanvulling.

IntermeSOS - verbinding behoeftig met nuttig.

Ze zag het daglicht echt interessant, en eigenlijk een logische symbiose genaamd IntermeSOS. Achter haar staan artiesten die niemand hebben om voor te spelen, geen royalty's ontvangen, maar de kost moeten verdienen. Van de ene dag op de andere dag hadden ze geen inkomen meer en merkten ze bijvoorbeeld dat boeren met het tegenovergestelde probleem werden geconfronteerd: tekorten aan arbeidskrachten.
"Tienduizenden buitenlandse arbeiders komen regelmatig naar Tsjechië om seizoensactiviteiten te doen, die hier nu niet kunnen komen. En het landbouwwerk wacht niet - wie niet op tijd plant, heeft niets te oogsten", zegt de verklaring van IntermeSOS.
Het initiatief beoogt artiesten en boeren te verbinden om elkaar te helpen, dus wees niet bang als je de komende dagen Aňa Geiserová met Eva Holubová zult zien in de tuin met het planten van wortels, salades en bieten, Jiří Macháček op de tractor en theaterensemble Jatka 78 in het slachthuis.
Ik wil niets meer horen over verwend "pražské kavárně"=Praagse café.

Hou je van lente-uitjes? Wij ook, maar als we er ook dit seizoen van willen genieten, moet iemand het oogsten! Registreer u bij het intermesos-systeem en help de Tsjechische landbouw te redden.

De hele creatieve industrie bevond zich als het ware op de stoep. Honderdduizenden mensen uit de muziek-, theater-, film- en galerijsector hebben dat niet en zullen dat waarschijnlijk ook niet hebben lange tijd binnen hun vakgebied.

Verschillende entiteiten die vaak betrokken zijn bij het organiseren van muziekevenementen hebben een online systeem ontwikkeld voor het opnemen van alle, die de vakantie niet kan betalen
en ze moeten de ruimte vullen met werk. De database registreert alle vaardigheden en opties die de geregistreerde persoon ter beschikking staan: soorten rijbewijs, autorisatie voor het bedienen van verschillende machines, type voertuig beschikbaar, vreemde taalvaardigheden en andere nuttige ervaring.

IEDEREEN VAN CREATIEVE BEROEPEN - GA NAAR REGISTRATIE
Alle creatieve industrieën die existentieel werk nodig hebben of zich gewoon de ernst van de situatie realiseren en klaar zijn om te ondersteunen.
Registratie - intermesos.sinch.cz.

IEDEREEN DIE MENSEN NODIG HEEFT - SCHRIJF ONS
Iedereen die een plotselinge behoefte aan werknemers nodig heeft en tegelijkertijd mensen uit de entertainmentindustrie wil ondersteunen, stuur uw vragen naar,
Zie facebook.com/intermesos Pipes and Pints 28 maart om 11:09

Het IntermeSOS.cz-initiatief is er voor alle mensen met creatieve beroepen. Voor iedereen die niet over voldoende financiële reserves beschikt en voor degenen die hun huidige levensonderhoud moeten vervangen door iets dat de onvermijdelijke kosten van levensonderhoud zal dekken.

De gezamenlijke aandacht richt zich vervolgens op bedrijven en entiteiten die momenteel niet over voldoende personeel of voertuigen beschikken om de aanval met orders en logistiek aan te kunnen om aan de marktvraag te voldoen.

Momenteel bevat het register van IntermeSOS.cz meer dan 5.000 werknemers, die we in bijna elke hoeveelheid, zogenaamd "op factuur", zoals chauffeurs, magazijnmedewerkers, boodschappers, helpers, crisismanagers enzovoort, naar juridische entiteiten kunnen sturen. Ze zijn klaar om te werken van één dag tot meerdere maanden. Het aantal uitzendkrachten kan flexibel worden aangepast aan de behoeften van de dienst. Bij het creëren van een grotere werkgroep zorgen wij voor een Foreman die zorgt voor zijn mensen, hun bijscholing en het vlotte verloop van de opdracht.

IntermeSOS.cz is gemaakt als een combinatie van woorden intermezzo en SOS. In tijden van politieke turbulentie, sociale rampen en menselijke rampen wendt iedereen zich routinematig tot kunstenaars, een goed doel steunen via liefdadigheidsevenementen.

Deze keer keren kunstenaars terug om te helpen in tijden van crisis terwijl ze hen helpen.

Onze branche telt een overvloed aan mensen in verschillende disciplines, mensen die gewend zijn om zowel individueel als in grote teams onder tijdsdruk te werken, onder verschillende, vaak internationale, leiders.
 

kuurgast

Donateur
Manuál pro občany: Práva a povinnosti za nouzového stavu.
Handleiding voor burgers: rechten en verplichtingen in noodsituaties.
3. 4. 2020

De regering heeft de noodtoestand voor het grondgebied van Tsjechië uitgeroepen vanwege gezondheidsrisico's in verband met de aanwezigheid van het coronavirus (bekend als SARS CoV-2), dat is toegevoegd aan de lijst met besmettelijke ziekten en dat de opzettelijke verspreiding ervan een misdaad zal zijn. We geven een overzicht van hoe te handelen en wat is toegestaan in een noodtoestand onder toepasselijke noodmaatregelen.

Als ik een bestuurder van een motorvoertuig ben en alleen in dit voertuig ben, heb ik geen ademhalingsbescherming nodig.
Ik moet een adembescherming dragen wanneer ik me verplaats en verblijf op openbaar toegankelijke plaatsen buiten huis - dwz. bedekte mond en neus - ik kan een masker, gezichtsmasker, sjaal of andere middelen gebruiken om de verspreiding van een druppelinfectie te voorkomen. Exclusief kinderen onder de twee jaar.
Bron koronavirus.mzcr.cz.
 
Winkels voor huishoudelijke artikelen geopend.

Huishoudelijke gemakswinkels die beschermende uitrusting aanbieden, kan open vanaf donderdagochtend. Nieuw is het verkoopverbod niet van toepassing op de verkoop van voedsel in winkels, waar de levensmiddelenafdeling kan worden gescheiden van andere delen, zoals de verkoop van textiel.
Dit betreft bijvoorbeeld zogenaamde gemengde goederen.

Een voorwaarde voor het openen van winkels met huishoudelijke artikelen is dat ze onder andere maskers, gezichtsmaskers, sjaals, handschoenen of desinfectiemiddel zullen aanbieden. Als dit is gebeurd, kunnen ze openen vanaf 06:00 uur.

In Tsjechië is het aantal nieuwe e-shops de afgelopen week verdubbeld.
Bron lidovky.cz.
dat wordt ook tijd, de wachttijd bij Alza is van volgende dag opgelopen naar 4 dagen. En dat zal bij de andere webwinkels niet anders zijn.
Omdat je niet de winkel in mocht , maar de winkel wel als afhaalpunt gebruikt kan worden zijn veel winkel versterkt doorgegaan met hun E-shop om te overleven.
 

kuurgast

Donateur
Vandaag persconferentie van de crisisstaf.

Minister van Binnenlandse Zaken en hoofd van de Centrale Crisisstaf Jan Hamáček op afstand de epidemioloog Roman Prymula aangepakt, welke overweegt dat het tijd was om de strategie te veranderen en een gezond deel van de bevolking met coronavirus te promoten. Hamáček ziet het heel anders. 'Er is geen weg terug van verspilling', waarschuwde Hamacek. De mening van Prymul werd ook tegengewerkt door premier Andrej Babiš.

Hamáček: Reizen naar het buitenland kan ontspannen zijn.
“We stellen voor om na Pasen het reisverbod voor Tsjechische burgers op te heffen. Maar ik wil duidelijk maken dat dit niet betekent dat we de grenzen zullen openen. De grenzen zijn nog steeds gesloten, visa worden niet afgegeven en buitenlanders zijn nog steeds verboden, op enkele uitzonderingen na. We willen dat onze burgers in gerechtvaardigde gevallen naar het buitenland kunnen reizen. Als ik het vereenvoudig, is het niet mogelijk om naar Dresden te reizen om te winkelen, maar als er een geldige reden is, is het mogelijk ”, legt Hamáček uit.
Wie terugkomt, moet ook op quarantaine rekenen.
Pendelaars hoeven niet in quarantaine te gaan als ze een coronavirus-test indienen
om te bewijzen dat ze negatief zijn.
Bron parlamentnilisty.cz.
 

kuurgast

Donateur
Vanaf dinsdag gaan we sporten, donderdag gaan er meer winkels open. Naar het buitenland reizen is gedeeltelijk ontspannen.

Tennis buiten met een vriend, ga joggen of fietsen zonder masker. Vanaf dinsdag is het officieel, niet alleen in het geheim met boetes. Tegelijkertijd kunnen Tsjechen vanaf donderdag naar de bouw- of hobbymarkt of bouwmarkt. Er zal ontsmetting moeten zijn bij de ingangen en mensen zullen verplicht zijn hun handen te beschermen. Het is nog steeds nodig om de afstand van twee meter te respecteren.

Tegelijkertijd heeft de regering besloten het reizen naar het buitenland vanaf 14 april gedeeltelijk vrij te geven. “Mensen kunnen bijvoorbeeld reizen op zakenreis, voor montage, naar een dokter of naar familie. Maar als ze terugkeren, worden ze twee weken in quarantaine geplaatst. Als het gaat om ontspannende sportactiviteiten, zullen het geen collectieve sporten zijn, maar alleen individuele buitenactiviteiten ”, zei vice-premier Karel Havlíček. Andere winkels, zoals briefpapier en schoenen, gaan nog niet open, misschien aanstaande dinsdag.

Bron ctidoma.cz.

Het ontwerp van de crisisstaf voorziet volgens hem ook in nieuwe regels voor de zogenaamde pendelaars. Ze hoeven niet elke keer in quarantaine te gaan, maar iedereen moet worden getest. 'De tests moeten door de werkgever worden uitgevoerd', aldus de minister, die zegt dat de tests moeten worden uitgevoerd door geaccrediteerde laboratoria in het buitenland. Aan de grensdoorlaatpost moet de werknemer vervolgens zijn bevestiging bewijzen. Als hij die niet heeft, zal de hygiëne direct aan de grens beslissen over quarantaine.

Bron ceskenoviny.cz.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië begint de anticoronavirusmaatregelen te verzachten.

Vanaf morgen is fietsen of hardlopen zonder gezichtsmasker en individuele buitensporten toegestaan; vanaf donderdag gaan bepaalde winkels open

Als vervolg op de maatregelen die eerder vandaag door minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch zijn voorgesteld, heeft de Tsjechische regering de eerste stappen goedgekeurd die bedoeld zijn om de quarantainevoorschriften die in het land de afgelopen drie weken gelden, te versoepelen. Morgen zullen bepaalde maatregelen worden afgezwakt met betrekking tot sport- en buitenactiviteiten.

Fietsen, hardlopen en buiten wandelen zonder gezichtsmasker is toegestaan in bossen. Maatregelen op het gebied van sociale afstand die ervoor zorgen dat twee meter afstand van andere mensen wordt behouden, moeten echter in alle gevallen worden nageleefd. Fietsers of hardlopers moeten nog steeds maskers dragen op plaatsen waar ze binnen twee meter van andere mensen kunnen komen.

Bovendien kunnen vanaf morgen bepaalde sportvelden buiten worden geopend die toegang bieden tot individuele sporten in plaats van teamsporten. Deze omvatten tennisbanen en andere 'individuele' terreinen die ervoor zorgen dat er te allen tijde een afstand tussen spelers wordt gehouden.

“De regering heeft besloten dat vanaf dinsdag recreatieve sportactiviteiten zijn toegestaan en dat er buitensportterreinen worden geopend. Dit zijn geen collectieve sporten, maar individuele sporten ', zei de Tsjechische vice-premier Karel Havlíček na een regeringsvergadering tegen de pers.

Daarnaast heeft de regering afgesproken dat bepaalde winkels vanaf donderdag 9 april open kunnen.

Deze omvatten bouwmarkten, doe--het-zelf winkels ("hobbymarkten"), fietsenwinkels en reparatiediensten.

Winkels zullen bij de ingang voor ontsmettingsmiddel moeten zorgen en gasten moeten tijdens het winkelen een afstand van twee meter aanhouden. Winkels wordt geadviseerd om het aantal klanten dat binnen is toegestaan te beperken.

Vojtěch voegde toe dat verdere maatregelen ter verzachting van de huidige regelgeving na de paasvakantie geleidelijk zouden worden ingevoerd, ervan uitgaande dat er geen significante veranderingen zijn met betrekking tot de coronavirus-situatie in Tsjechië.

Naast de bovengenoemde maatregelen heeft de regering ook een voorstel van de Centrale Crisisstaf goedgekeurd om Tsjechische inwoners vanaf 14 april in 'onderbouwde' gevallen naar het buitenland te laten reizen. Dit voorstel moet nog worden goedgekeurd door het Tsjechische parlement, ervan uitgaande dat de huidige noodtoestand deze week wordt verlengd.

Het voorstel zou reizen naar het buitenland mogelijk maken met het oog op "noodzakelijke activiteiten", wat een zakenreis, een bezoek aan een arts of een bezoek aan familie zou kunnen betekenen, maar moet mogelijk op individuele basis worden goedgekeurd. De repatrianten moeten nog steeds een quarantaine van twee weken beginnen.
Bron news.expats.cz.
------------------------------------------------
Pasen zal zonder gebruikelijke tradities als zweepjes en liederen gaan.

Traditioneel paasliederen of drinken met buren is dit jaar niet mogelijk, vertelde minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamacek vandaag aan verslaggevers. Volgens hem moet Tsjechië voorzichtig zijn.
'Volgens de huidige maatregelen is dit niet mogelijk', antwoordde Hamáček op de vraag of de carolers volgende maandag het dorp rond kunnen gaan of dat collega's en buren traditioneel een slivovitz kunnen drinken.
Bron ceskenoviny.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
De gemeentepolitie van Praag verontschuldigt zich nadat in een video te zien is hoe de officier een vrouw slaat omdat ze de quarantainevoorwaarden schendt.

Agenten controleerden een groep jongeren bij de vijver in het Řepy-district van Praag vanwege een klacht dat ze de noodregels met betrekking tot openbare bijeenkomsten schonden. Mensen mogen zich niet in groepen van meer dan twee bevinden, tenzij ze deel uitmaken van dezelfde familie, en gezichten moeten buitenshuis worden bedekt. Het niet naleven van de regels leidt tot een boete van maximaal 10.000 CZK.

Een vrouw met de initialen TS plaatste de video van Facebook en deze kreeg al snel duizenden views. Ze zei dat zij en drie vrienden maskers droegen en bij een vijver bij het treinstation Praha-Zličín zaten, toen iemand bij de politie een klacht indiende.

'Ze kwamen van twee kanten, in totaal vijf of zes. Ze begonnen zich agressief te gedragen en bedreigden ons met een boete, waar ze natuurlijk recht op hadden. We realiseren ons dat we het decreet hebben overtreden en daarom hun gedrag niet volledig weerleggen. Dus alles ging goed totdat een van de vrienden de officier confronteerde met het feit dat er andere mensen waren die hun sociale afstand niet hielden ”, zei TS.

'Toen kreeg hij de vuist in zijn gezicht van de bewaker (niet op de video) en toen ik (verbaal) voor hem pleitte, kreeg ik een klap. De fysieke aanval van de politieman werd voorafgegaan door absoluut geen agressie, verbale belediging of inmenging in zijn persoonlijke ruimte. Hij weigerde ook meerdere keren zijn naam of ID-nummer te geven en we vroegen het hem opnieuw, 'zei TS.
Bron news.expats.cz.
 

kuurgast

Donateur
Onderstaande tekst zie ik op diverse facebookpagina's :
Rezervujte bez obav - u pobytů do konce května vám v případě zrušení vrátí 100 % zaplacené zálohy (v případě prodloužení aktuálního stavu, prodlouží i tuto garanci vrácení zálohy)
Veilig boeken - voor een verblijf vóór eind mei wordt 100% van de aanbetaling terugbetaald in geval van annulering (in geval van verlenging van de huidige status, verlengt deze garantie voor het retourneren van de aanbetaling)
Tsjechen boeken hun vakantie thuis. Hit is huisje met zwembad.

Zowel reclameportals als reisbureaus die verhuur van cottages aanbieden, hebben de afgelopen week een toegenomen belangstelling voor vakanties gemeld. Hun operators zijn het erover eens dat mensen in Tsjechië zijn begonnen met de massaplanning van de zomer.

Gesloten grenzen en hotels dwongen de Tsjechen om anders over de zomervakantie na te denken. Volgens de laatste gegevens van accommodatieaanbieders lijkt het erop dat de meeste mensen dit jaar hun vakantie doorbrengen in een huisje, of in een caravan of camper.

“Begin maart hebben mensen veel verblijven geannuleerd. Maar nu het is omgedraaid, is de belangstelling zelfs hoger dan in de huidige periode vóór de noodtoestand ', zegt Petr Vybíral, die het e-Chalupy-portaal beheert en ongeveer negenduizend panden te huur aanbiedt.

De afgelopen dagen zijn er slechts dertig objecten bijgekomen. “Sinds kort hebben we in Karlovy Vary een luxe appartement voor acht personen, dat in het hoogseizoen 3300 kronen per nacht kost. Een dergelijk aanbod zou niet tot ons zijn gekomen als het voor de crisis was geweest, en helemaal niet voor die prijs ”, zegt Petr Vybíral, eraan toevoegend dat de eigenaren - na het mislukken van Airbnb - overwegen om hoe ze hun objecten evalueren.

Hit is een huisje met een zwembad.
"De grootste belangstelling gaat uit naar huisjes met een zwembad eind juli en augustus", zegt Martina Mazánková, mede-eigenaar van het reisbureau Česká pohoda. Bemiddelt verblijven in vijfhonderd cottages en cottages. Ook zij ziet de hernieuwde interesse van klanten in Tsjechië na een totale daling begin maart. 'Op het moment dat meneer Prymula zei dat de vakantie van dit jaar waarschijnlijk thuis zou zijn vanwege de gesloten grenzen, begonnen mensen reserveringen te sturen', zei ze.

Ook op de Slevomat portal vragen mensen vooral blokhutten en cottages. Vergeleken met begin maart is er een stijging van minder dan twintig procent, bevestigt Ladislav Veselý, directeur van Slevomat. “We hebben een aantal jaar geleden een soortgelijke situatie meegemaakt tijdens de zogenaamde migratiecrisis. Door de toestroom van vluchtelingen waren veel mensen bang om naar geselecteerde buitenlandse bestemmingen te reizen en nam de vraag naar Tsjechische regio's evenredig toe. Dit jaar zal geen uitzondering zijn. Ook al gaan de grenzen snel open, gezien de gezondheidsrisico's in het buitenland, is het duidelijk dat veel mensen hier de voorkeur zullen geven aan vakantie ”, legt Ladislav Veselý uit.

Uitverkocht, sommige melden zich nu.
Juli uitverkocht, klinkt ook uit de autoverhuur van Blue Rent. "Afgelopen weekend is het begonnen, we hebben al de volledige capaciteit voor heel juli, gedeeltelijk ook voor augustus", zegt Filip Guryča, mede-eigenaar van een bedrijf dat gespecialiseerd is in de verkoop, verhuur en service van campers. In tegenstelling tot huurauto's daalde de autoverkoop volgens Filip Gurych in maart.

Jan Papež, een expert op het gebied van toerisme van de Vereniging van Reisagenten in Tsjechië, verwacht dat de belangstelling voor binnenlandse vakanties zal blijven toenemen. Zodra de noodmaatregelen worden vrijgegeven. En zelfs de prijsverhoging zal klanten niet ontmoedigen. 'Degenen die hun capaciteit zeker in de zomer zullen verkopen, verhogen de prijzen'.
Bron seznamzpravy.cz.

Voor campingeigenaren en huizenbezitters in Tsjechië......doe er je voordeel mee.
 

kuurgast

Donateur
Premier Babiš: Zes Covid-19-patiënten uit Frankrijk komen naar universiteitskliniek van Brno.

Zes Covid-19-patiënten uit Frankrijk worden de komende dagen opgenomen in de universiteitskliniek in Brno. Dat zei premier Andrej Babiš zondag op de Tsjechische televisie. Frankrijk heeft de Tsjechische regering om hulp gevraagd, zei de premier.
Frankrijk bedankt Tsjechië voor solidariteit: patiënten worden niet gestuurd

Frankrijk heeft de Tsjechische Republiek bedankt voor het aanbieden van medische zorg aan zes Fransen met Covid-19.

Het transport van zes ernstig zieke Covid 19-patiënten van Frankrijk naar Tsjechië vindt niet plaats. Frankrijk is nu beter bestand tegen de moeilijke situatie rond de genezing van gecompliceerde gevallen van coronavirus dan vorige week.

Bron radio.cz/de.
 

Ad Verschoor

Donateur
730_Ales_Prochaska_testing_devices_functions_photo_Divesoft-730x413.jpg


Fabrikant Tsjechische duikuitrusting maakt beademingsapparatuur

Terwijl het coronavirus over de wereld trekt, verenigen mensen zich om oplossingen te bedenken voor problemen. Bijvoorbeeld in Tsjechië, waar een team van programmeurs, wetenschappers en technici hun expertise gebruiken om hoogwaardige medische beademingsapparatuur te ontwikkelen.


Half april verwacht dit team al 500 beademingsapparaten te hebben, en dit tegen een fractie van de gebruikelijke kosten. Zodra de producttests zijn voltooid, zal het ontwerp wereldwijd beschikbaar komen om andere landen in nood te helpen.

730_Ales_Prochaska_work_at_Divesoft.jpg

Aleš Procháska van Divesoft – is gespecialiseerd in de productie van hi-tech duikuitrusting

Prototypes beademingsapparatuur ontwikkelen
Aleš Procháska van Divesoft – gespecialiseerd in de productie van hi-tech duikuitrusting, voornamelijk rebreathers – werd benaderd door Tomáš Kapler om zich aan te sluiten bij het team van inmiddels meer dan dertig professionals uit onder andere de Tsjechische technologie-industrie, onderwijsinstellingen en overheidsinstanties die over gespecialiseerde kennis beschikken.

Aleš: “Ik werk aan de ontwikkeling en constructie van prototypes met overdrukventielen. Dat is een veiligheidsklep die constant de zuurstofdruk beperkt die een patiënt inademt. Ik heb al soortgelijke kleppen ontworpen voor rebreathers, waarbij de functie hetzelfde is: zorgen dat een duiker geen zuurstof inademt bij een te hoge druk waardoor letsel aan de longen veroorzaakt kan worden.”

730_Control_panel_start_work_Medical_ventilator_jpg.jpg


Problemen vermijden
Het ontwerp blinkt uit omdat er onderdelen worden gebruikt die gemakkelijk te produceren en algemeen verkrijgbaar zijn. Verder beperkt de gebruiksvriendelijke interface de trainingsvereisten tot een minimum en is de apparatuur eenvoudig gemonteerd.

Het ontwerp omvat ook de mogelijkheid om te werken met zuurstof in flessen en ‘gewone’ gefilterde perslucht. Al deze ontwerpkenmerken komen voort uit wat professionals tot dusver van de uitbraak hebben geleerd. Zij gingen onder naar Italië en China om te begrijpen wat de belangrijkste problemen veroorzaakte en hoe deze in andere landen kunnen worden vermeden.

Race tegen de klok
Nu het coronavirus de wereldeconomie dreigt te verlammen, zijn de productiekosten belangrijker dan ooit. Gangbare medische beademingsapparatuur kost ongeveer 20.000 dollar per stuk, maar de prijs van dit apparaat is bijna vijf keer lager. Dit komt met name omdat het team belangeloos werkt en omdat er bespaard kan worden op de normaal zo kostbare certificering. Immers, het apparaat zal alleen dienen als een noodapparaat in de strijd tegen coronavirus.

730_Transport_completed_parts_between_developers_Every_saved_minute_counts.jpg


Tsjechië beschikt momenteel over zo’n 3.500 medische beademingsapparaten, maar meer dan een derde is al in gebruik. Er is geen fabrikant in die daar de benodigde apparatuur produceert.

Als de situatie verslechtert, zoals in Italië, zijn er in Tsjechië al snel geen apparaten meer beschikbaar. Het opraken van deze apparaten betekent simpelweg het verlies van levens. Voor het team van Kapler betekent dit een race tegen de klok.
Op 23 maart had het team al de volledige materiaallijst afgewerkt met afzonderlijke geteste componenten. Het besturingssysteem, inclusief de eerste versie van de firmware en de gebruikersinterface, is inmiddels voltooid.

730_working_process.jpg


Samen sterk
Wat betekent dit, nu het proces bijna is voltooid, voor de rest van de wereld? In moeilijke tijden is het besef groot dat we het probleem alleen samen kunnen oplossen. Dit is de basis voor de beslissing van het team om het ontwerp van hun apparaat vrij te geven, inclusief alle bevindingen, codes, tekeningen en documentatie.

Tomáš Kapler, Aleš Procháska en hun teamgenoten hopen dat anderen sneller kunnen reageren en dat er zo meer levens over de hele wereld gered kunnen worden.

Bron: duiken.nl
 
Bovenaan