Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
De twintigers komen ook in de buitenlichamelijke circulatie (beademingsmachine) terecht, geluiden uit ziekenhuizen.

Het is al lang zo dat op IC-afdelingen alleen senioren liggen. In ziekenhuizen hebben veel jongere mensen het moeilijk, soms zelfs kinderen. In de meeste gevallen zijn dit niet-gevaccineerde patiënten.

"Zevenentwintig jaar, niet gevaccineerd. Eenenveertig jaar, niet gevaccineerd. Drieënveertig jaar, niet gevaccineerd. Eenenvijftig jaar, niet gevaccineerd."
Zo begint vorige week de lijst van patiënten in extracorporale circulatie op de afdeling Anesthesiologie, Reanimatie en Intensive Care van het Universitair Ziekenhuis Ostrava. Twaalf meer patiënten zijn in ernstige toestand, op één na allemaal niet gevaccineerd. De Moravisch-Silezische gouverneur Ivo Vondrák deelde de gegevens maandag op zijn Twitter.

"Er is een duidelijke trend onder niet-gevaccineerde mensen
dat ze uit jongere leeftijdsgroepen komen. De jaren veertig, de jaren vijftig zijn geen uitzondering. Wat betreft degenen die op de intensive care zijn gevaccineerd, ze zijn duidelijk ouder. In de overgrote meerderheid van de gevallen hebben ze een langere tijd sinds de vaccinatie is voltooid," merkte Petr Sklienka, de regionale intensive care-coördinator, op.
Ziekenhuiswoordvoerster Petra Petlachová voegde toe dat er momenteel zeven kinderen op de covid-afdelingen zijn. "In de kliniek hebben we een mix van kinderen van vroege zuigelingen tot adolescente patiënten. Twee kinderen hebben intensieve zorg nodig en liggen op de IC", beschreef de woordvoerster.

Om vier uur 's middags hadden ze 135 positieve patiënten in Ostrava. Volgens de woordvoerder wordt slechts 38% van de patiënten in standaardbedden ingeënt, en een derde van hen had al recht op een derde dosis van het vaccin maar kwam daar niet voor. 78% van de patiënten op de intensive care is niet gevaccineerd.
En de situatie is vergelijkbaar in andere ziekenhuizen. "Covid is niet alleen een ziekte van ouderen of chronisch zieken. Ik kan bevestigen dat jongere jaren ook op de intensive care liggen. We hebben zelfs voor een negenjarig kind gezorgd", beschreef woordvoerster Hana Hanke de situatie in het Šumperk-ziekenhuis.

Volgens Placha woordvoerder van het Universitair Ziekenhuis Brno, zijn de gevaccineerde patiënten die in een moeilijke toestand belanden allemaal ouder dan 65 jaar. "Ik heb ook twee jongere jaren ingeschreven, maar dat waren kankerpatiënten. Helaas hebben we niet-gevaccineerde in alle leeftijdscategorieën opgenomen in het ziekenhuis".

Paramedici zorgen ook voor het positieve in het Brno Children's Hospital. Kinderen hebben meestal alleen last van koorts, hoesten of loopneus. "Sommigen hebben een longontsteking, maar ze herstellen heel snel. Intensive care-afdelingen hebben de neiging om kinderen te krijgen met bijbehorende ziekten - oncologische, auto-immuun- of nierziekten," legde de woordvoerster uit.

De situatie wordt kritiek in het Kyjov-ziekenhuis.Ze hebben dinsdagochtend 48 covid-patiënten opgevangen en waren de apparaten voor kunstmatige longventilatie volledig bezet. Het lokale hoofd van de afdeling anesthesiologie en reanimatie, Jiří Vyhnal, besloot daarom een oproep te schrijven om mensen te laten vaccineren.
"Met een andere mutatie verhoogt het virus zijn agressiviteit. Als gevolg van onze nieuwe ervaring nemen veel ernstig zieke patiënten toe, die in de werkende leeftijd zijn en tot dusver een vol leven hebben geleid zonder enige gezondheidsbeperking”, staat er bijvoorbeeld.

Naarmate ziekenhuizen vollopen met de niet-gevaccineerde, komen onaangename situaties en verbale aanvallen op paramedici ook vaker voor. Ze ontmoeten het bijvoorbeeld in het Universitair Ziekenhuis in Brno. "In eerdere golven gingen mensen nederig naar het ziekenhuis, nu zijn sommigen slecht tegen paramedici. Ze reageren vaak niet, als we ze vragen of ze ingeënt zijn", zegt een woordvoerder van Placha.
Volgens haar zijn de ambulancebroeders in het ziekenhuis van Brno gedemotiveerd. Mensen vloeken niet alleen in het ziekenhuis, maar ook op sociale netwerken. "Ze werken hier in de ziekenhuizen en lezen dan op internet hoe mensen de situatie bagatelliseren en beledigen."
Bron seznam.cz.
 

kuurgast

Donateur
Het R-getal in Tsjechië staat op R 1,25.
Aantal positieve testen is gestegen tot 44,31%. met een 7-daags gemiddelde van 37,08%.
De zevendaagse incidentie steeg tot 1061 gevallen per 100.000 mensen.
De veertiendaagse incidentie steeg naar 1874 nieuwe infecties per 100.000 inwoners.
In Tsjechië zijn al 32.408 overleden aan het coronavirus.
Het aantal sterfgevallen door/met covid in Tsjechië is nu over de 100 per dag.

Recordaantal nieuwe Covid-gevallen dinsdag geregistreerd in Tsjechië.

Op dinsdag testten 25.864 mensen positief op het coronavirus, het grootste aantal ooit geregistreerd op één dag sinds het virus voor het eerst werd ontdekt in Tsjechië vorig jaar maart. Hetzelfde record werd de afgelopen week ook geregistreerd in het incidentiegetal, met een gemiddelde van 1.061 gevallen per 100.000 mensen in het land. Momenteel liggen 5.652 mensen die besmet zijn met het coronavirus in het ziekenhuis, van wie 799 in ernstige toestand – het grootste aantal geregistreerd sinds eind april.

Statistisch gezien blijven Moravië en Silezië de meest getroffen gebieden in wat de "vijfde golf" van de epidemie begint te worden genoemd. Het wekelijkse incidentiecijfer in de regio van Olomouc overschrijdt 1.500 gevallen. Ondertussen ligt het incidentiecijfer in de aangrenzende regio Zlín op 1.329. De minst getroffen regio is Karlovy Vary.

De positiviteit van de tests groeit. Het is het hoogste sinds begin april.
Het aantal afgenomen tests deze dinsdag, ruim 111.000, was ruim drie keer zo hoog als op dezelfde dag vorige week.

De kliniek in Kyjov, Zuid-Moravië, heeft dinsdag als eerste de 'toestand van massale handicap' (HPO) bekend gemaakt.
Ook het Vyškov-ziekenhuis roept de noodtoestand uit. De reden is de verspreiding van covid-19. Ze heeft alle bedden opgebruikt en kan geen nieuwe capaciteit creëren.

Ondanks de versnelde vaccinatie is Tsjechië nog steeds het zevende slechtste EU-land. 58,4% van de bevolking kreeg twee doses.
--------------------------------------------
Verschillende regionale gouverneurs willen massa-evenementen beperken naarmate de epidemie verergert.

Ambtenaren die de regio Moravië-Silezië vertegenwoordigen, zijn van plan het hygiënestation van de regio te vragen om massale evenementen te beperken. Verschillende steden in de regio, waaronder Ostrava, hebben al aangekondigd dat ze bijvoorbeeld limieten gaan stellen aan het aantal mensen dat kerstmarkten mag bezoeken.

Het nieuws komt een dag nadat de gouverneur van de naburige regio Zlín dinsdag soortgelijke beperkingen op sociale bijeenkomsten aankondigde voor een periode van minstens twee weken.

Later op woensdag riep de gouverneur van Zuid-Bohemen, Martin Kuba, het publiek, vooral ouderen, op om het sociale contact de komende 10 dagen aanzienlijk te beperken. Hij suggereerde ook dat individuele districten in de regio de organisatie van kerstevenementen zouden moeten beperken en stelde voor dat de regering een plan zou opstellen over het beperken van massale evenementen in het algemeen.

De coronasituatie is momenteel het ergst in het zuidoosten van Tsjechië.
--------------------------------
Leger vervoert Covid-patiënten van overvolle Brno-klinieken naar Praag.

Leden van het Tsjechische leger zullen donderdag covid-patiënten van twee overbelaste universitaire ziekenhuizen in Brno naar Praag vervoeren.
Ze maken gebruik van helikopters van de luchtreddingsdienst. Het leger weet niet precies hoeveel patiënten er per vliegtuig zullen worden vervoerd. De overige patiënten worden per ambulance-ambulance door het hele land vervoerd.
De patiënten worden verdeeld over zes Praagse ziekenhuizen. De meeste getroffenen zullen daarom worden opgenomen in de Motol Clinic, die vanaf maandag alle geplande operaties stopzet.

Praagse reddingswerkers zullen donderdagochtend een Fénix-auto naar Brno sturen. Het vervoert maximaal 12 patiënten op een brancard die tegelijkertijd zuurstoftherapie nodig hebben. Het Fénix-evacuatievoertuig is een tien meter lange versie van de Atego en de Praagse reddingswerkers hebben het sinds februari 2020. De redders gebruikten het afgelopen november voor het eerst om patiënten met covid-19 uit de regio Zlín te vervoeren.
-------------------------------------------
Overheid beslist vrijdag over verdere coronamaatregelen.

De regerende regering neemt vrijdag een besluit over verdere coronamaatregelen voor Tsjechië. Andrej Babiš kondigde woensdag aan dat contactbeperkingen te verwachten waren, maar geen lockdown. Tegelijkertijd drong hij er bij alle 60-plussers op aan om hun contacten zoveel mogelijk te minimaliseren en de derde dosis coronavaccin toe te dienen.
Babiš wilde niet uitsluiten dat nu de noodtoestand wordt uitgeroepen. De minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch heeft hierover woensdag onderhandeld met vertegenwoordigers van de gezondheidsautoriteiten van het district, vervolgde Babiš.

Vojtěch: Als de maatregelen wijdverbreid zijn, zullen ze ook van toepassing zijn op de gevaccineerde.
--------------------------------------
Tsjechische regering overweegt verplichte coronavaccinatie voor senioren.

Onder druk van de snel toenemende Corona-aantallen in Tsjechië overweegt de beherende overheid verplichte vaccinatie voor 60-plussers. Leden van bepaalde beroepsgroepen moeten dan ook volgen. Dat heeft de regeringsraad voor gezondheidsrisico's dinsdag aanbevolen.
Senioren zijn de bevolkingsgroep die het meest wordt bedreigd door het coronavirus, zei premier Andrej Babiš dinsdag. In dit land hebben 450.000 mensen in de leeftijdsgroep van 60 plus nog geen vaccinatiebescherming. Volgens de informatie zou dit vanaf februari ook verplicht moeten worden voor werknemers in de gezondheids- en sociale sector en voor militairen, politieagenten en brandweerlieden.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Het R-getal en cijfers en grafieken covdata.cz/cesko.
Nog meer gegevens op ockovani.opendatalab.cz/statistiky.
 
Natuurlijk komen ook twintgers met Corona op de IC. Zeker als ze niet gevaccineerd zijn. Maar over welk percentage praten we hier? Ook bij een griepepedemie komen twintigers soms op de IC en overlijden ze soms zelfs. De Tsjechische cijfers weet ik zo niet te vinden. Maar als je bij de Nederlandse cijfers op het Corona dashboard kijkt zie je dat de twintigers maar een heel erg klein aandeel hebben. En daarvan ook nog de meesten met een onderliggende ziekte. Natuurlijk moet je erop wijzen dat ook jongeren de kans lopen om ernstig ziek worden. Maar beter is het om vooral de inentingscampagne nu te richten op de nog steeds niet gevaccineerde ouderen en boosters voor reeds gevaccineerde ouderen. Daar sla je toch echt de grootste slag mee om de ziekenhuizen leger te krijgen.
 
Laatst bewerkt:
Is hier iemand die weet wat de gang van zake is in Tsejchië rondom de boosterprik? Eerst werd er gezegd dat je die kon krijgen 6 maanden na je 2e prik. Daarna heb ik ergens gelezen dat dit verkort zou zijn naar 5 maanden. Bij mij is dat termijn overschreden maar als ik me probeer aan te melden dan lukt dat nog steeds niet.
 
Wij worden via het infocentrum van Lanov altijd op de hoogte gehouden van veel zaken. Ook de nieuwtjes die de huisarts te melden heeft. Vanmorgen kwam er via het infocentrum een mailtje van de huisarts dat de boosterprik te halen is. Gelijk een afspraak gemaakt en op 2 december krijgen wij de derde prik. Van anderen heb ik gehoord dat die een SMS hebben gekregen voor een afspraak. Je kunt dus afwachten of de huisarts bellen of die ook prikdata heeft.
 
Goede beslissing om te vervroegen naar 5 maanden. Vaccins liggen er genoeg op de plank. Voor mij voorlopig niet meer nodig. Het virus was sneller. Maar nu wel voldoende antistoffen specifiek tegen de Deltavariant na 5 dagen met milde klachten. De timer voor de booster is weer teruggezet naar 6 maanden vanaf nu (volgens NL regels). Die klachten hadden overigens veel ernstiger kunnen zijn zonder vaccin. 😉

Maar in Tsjechië is het best wel weer ernstig in vergelijking met Nederland.

[EDIT] Dit bericht opgesplitst en gedeeltelijk verplaatst naar het andere topic omdat het ging over Nederland.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Tsjechie.net

Forumleiding
Administrator
Beste mensen,
Willen jullie alsjeblieft berichten over de situatie in Nederland en Tsjechië niet als één, maar als aparte berichten plaatsen in de twee bestaande topics?
Ik word doodmoe van het knippen, dus daar stop ik mee.:warm: Ongesplitste berichten gaan voortaan gelijk de prullenbak in...
Dank u allen zeer! :beleefd:
 

kuurgast

Donateur
De Tsjechische regering heeft de noodtoestand uitgeroepen, die gaat om middernacht in.

Afgelaste kerstmarkten, sportwedstrijden en concerten voor maximaal 1000 personen of een verbod op drinken in het openbaar.
De regering heeft donderdag besloten de noodtoestand uit te roepen, die om middernacht ingaat. Ook heeft het kabinet afgesproken de huidige anti-epidemie-maatregelen aan te scherpen. Ze gaan in vanaf vrijdag 18.00 uur.

Een overzicht van alle nieuwe maatregelen:

Restaurants en bars
Restaurants, bars, muziek- en dansclubs, casino's, speelkamers en soortgelijke etablissementen zijn gesloten van 22:00 uur tot 04:59 uur.
Er geldt nog steeds de noodzaak van bevestiging van besmettelijkheid, dus vaccinatie of genezen van covid.

Sport en cultuur
Slechts 1.000 mensen zullen kunnen deelnemen aan massale culturele en sportevenementen.
De limiet geldt voor theaters, bioscopen, concerten of het aantal toeschouwers bij een sportwedstrijd.
Slechts 100 mensen kunnen sociale evenementen bijwonen, zoals feestjes of bals.

Kerstmarkten
Kerst- en adventsmarkten zijn verboden, behalve de verkoop van kerstbomen en karpers.
De gewone hele jaar door markten kunnen blijven. Dit zijn bijvoorbeeld boerenmarkten. Maar je mag daar niet eten of drinken.

Alcoholgebruik op openbare plaatsen is verboden.
Er is een verbod op het drinken van alcohol in het openbaar. Alcohol is toegestaan in restaurants en soortgelijke etablissementen.

Eten in winkelcentra
Er is een verbod op voedselconsumptie in winkelcentra. In de zogenaamde foodfoodcourts 'zal het mogelijk zijn om eten alleen te kopen' en meenemen.

Noodtoestand
De regering heeft vandaag om middernacht de noodtoestand van 30 dagen uitgeroepen. Tegelijkertijd heeft het kabinet dinsdag met de gouverneurs afgesproken dat een noodsituatie nog niet nodig is. Sommige algemene maatregelen tegen de epidemie die vandaag door de regering zijn goedgekeurd, zouden echter niet mogelijk zijn zonder de noodtoestand.

In het kader van het coronavirus was op 12 maart vorig jaar voor het eerst de noodtoestand uitgeroepen en op 5 oktober vorig jaar voor de tweede keer. In het tweede geval was het, na verschillende verlengingen, geldig tot 11 april.

Babiš: verplichte vaccinaties voor mensen boven de 60 en gezondheidswerkers zullen onvermijdelijk zijn.
Volgens Babiš wil de regering niet de weg van lockdown inslaan, zoals Oostenrijk en Slowakije.
--------------------------------------------------------
EC: Vaccinatiepaspoort moet negen maanden geldig zijn.

EU-lidstaten zouden het vaccinatiebewijs voor negen maanden moeten erkennen in het kader van covid-certificaten. Het voorstel is donderdag door de Europese Commissie gepubliceerd.
De certificaten moeten niet alleen beschikbaar blijven voor mensen die zijn ingeënt of covid-19 hebben gehad, maar ook na een negatieve test.
-------------------------------------------------
Coronavaccin voor kinderen van vijf jaar en ouder verwacht in Tsjechië.

Tsjechië mag binnenkort starten met coronavaccinaties voor kinderen van vijf tot elf jaar. De eerste 300.000 doses voor deze leeftijdsgroep zullen in de week na 20 december aankomen. Dat maakten vertegenwoordigers van het project Smart Quarantine donderdag op Twitter bekend.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz.
 
Is hier iemand die weet wat de gang van zake is in Tsejchië rondom de boosterprik? Eerst werd er gezegd dat je die kon krijgen 6 maanden na je 2e prik. Daarna heb ik ergens gelezen dat dit verkort zou zijn naar 5 maanden. Bij mij is dat termijn overschreden maar als ik me probeer aan te melden dan lukt dat nog steeds niet.
Hoe te registreren voor hervaccinatie en waar te gaan?

Zes maanden na de laatste vaccinatie ontvangt u een uitnodigings-sms of e-mail als volgt: CPOJ 32xx28xx22 kan zich aanmelden voor een boostervaccinatie tegen Covid-19. Neem contact op met een huisarts of schrijf u in op crs.mzcr.cz.
U kunt de boosteruitkering echter ook aanvragen zonder uitnodiging van de staat, na zes maanden heeft elke volwassen burger er recht op en kan hij kiezen uit drie opties:
Indien nodig kunt u hulp vragen bij de registratie op de gratis lijn 1221 .

bron: novinky.cz
 

kuurgast

Donateur
Omikron-variant in Tsjechië bevestigd.

Het ziekenhuis van Liberec heeft het eerste geval van het nieuwe omikron-variant in Tsjechië bevestigd. Het virus werd bevestigd bij een vrouw uit Liberec, die tot nu toe twee sequencing-tests heeft doorstaan. Hoofdhygiënist Pavla Svrčinová vertelde TV Nova dat de monsters nu worden getest in het laboratorium van het Staatsinstituut voor Volksgezondheid (SZÚ) en dat de derde test wordt geëvalueerd.
Dankzij de snelle reactie van de arts die de vrouw onderzocht, kon een gedetailleerd spoor worden gestart. De vrouw arriveerde afgelopen zondag in Tsjechië en begon vanaf woensdag gezondheidsproblemen te krijgen.
De vrouw uit regio Liberec die vanuit Namibië via Zuid-Afrika en Dubai naar Tsjechië is teruggekeerd, is ingeënt en heeft een mild ziekteverloop.
Het regionale hygiënestation volgt nu gemelde besmette contacten uit verschillende regio's van Tsjechië. De vrouw is in een groep van negen personen naar Praag gereisd en vandaar met eigen vervoer naar huis gegaan.

Tsjechië had deze week al reisbeperkingen opgelegd aan mensen die terugkeren uit een aantal Zuid-Afrikaanse landen. Reizigers die de afgelopen 14 dagen meer dan 12 uur in Zuid-Afrika, Namibië, Lesotho, Zimbabwe, Zambia of Mozambique hebben doorgebracht, moeten bij binnenkomst in Tsjechië 10 dagen in quarantaine. De beperking geldt ook voor burgers uit EU-lidstaten. Burgers uit derde landen die geen langdurig verblijf in de Tsjechische Republiek hebben, krijgen geen toegang.
----------------------------------------------------------------------
Donderdag recordaantal positieve gevallen geregistreerd in Tsjechië.

Laboratoria in Tsjechië hebben donderdag 27.752 nieuwe gevallen van Covid-19 geregistreerd, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Vier van de tien geteste personen is positief.
Het R-getal staat op R 1,20.
De zevendaagse incidentie steeg tot 1207 gevallen per 100.000 mensen. De slechtste situatie is in het naburige Slowakije met een wekelijkse incidentieratio van 1.430 gevallen per 100.000 inwoners.
Meer dan 6.000 mensen liggen momenteel in de Tsjechische ziekenhuizen met Covid, van wie 925 intensieve zorg nodig hebben.
De verwachting is dat in de week voor kerst er 10.000 mensen in het ziekenhuis liggen, waarvan 1.200 tot 1.800 op IC als er nu geen omslag komt in de cijfers na invoering van de noodtoestand en aanscherping van de maatregelen.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz + tn.nova.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Het R-getal en cijfers en grafieken covdata.cz/cesko.
 
Bovenaan