Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Het verspreidt zich op internet promotionele advertenties
Voorbeeld;


Sinds 1 november 2021 zijn er meer bijwerkingen gemeld met COVID-vaccins dan met alle meer dan 70 vaccins samen sinds de bijwerkingen 30 jaar geleden begonnen. Dit is een verbazingwekkende statistiek die niemand kan ontkennen, maar niemand in de reguliere medische gemeenschap (of de reguliere media) lijkt er veel om te geven. Het is niet eens het vermelden waard.

Opgelet, dit is desinformatie gepromoot op sociale media!
Ik dacht niet dat het zo erg kon zijn, dus toch... En dat wordt door mensen geloofd en aangenomen? Hoe dom kan je zijn!
Mensen die hiermee weg zijn, zijn waarschijnlijk niet te overtuigen om het vaccin te nemen, dus verplichten maar!
Buurland Oostenrijk heeft de trend gezet!
 
Laatst bewerkt:
Dit is in Nederland natuurlijk net zo. Bij LARAB worden duizenden bijwerkingen gemeld en genoteerd. De antivax malloten en FvD adepten zijn niet intelligent genoeg om te beseffen dat dit meldingen zijn en geen bewezen bijwerkingen. Iedereen kan een bijwerking melden, moet dit ook doen, want is het onderzoeken meer dan waard.
Wellicht kan Baudet, in plaats van te roepen, dat de antivaxxer 'de nieuwe Joden' zijn, (hoe durf je..!!) eens roepen dat ze de nieuwe Gauss moeten zijn. En wat lessen wetenschappelijke methodologie en statistiek volgen. Iets met een verschil tussen causaliteit en lineair gedrag.
Wat er namelijk uiteindelijk overblijft van de berg aan meldingen is nihil en meestal al bekend. En bijwerkingen die er dan nog zijn, zijn statistisch vrijwel verwaarloosbaar, afgezet tegen de miljoenen vaccins die zijn toegediend.
 
Hier hebben een aantal mensen in de straat/dorp ook covid.
Dus mijn firma dicht.
1 werknemer ,de anti sport roker ,geen idee wat gezond leven is .... pcr test en moet thuis in quarantaine.
Hij voelt dus helemaal niets.(niet gevaccineerd)
De ander sporten gezond leven etc. (niet gevaccineerd ) voelt zich als een sterke griep.
Zelf (volledig gevaccineerd) loop al een week rond met exact dezelfde klachten, iedere dag een test en niets.
Totdat mijn reukvermogen stopte ,en de test gaf covid aan.
andere mensen in de directe omgeving helemaal niets of hele lichte verkoudheids verschijnselen.
Blijkbaar kun je dus rondlopen en denken dat je een verkoudheid hebt.
Nou ja ,hier heeft het dus weinig zin om te zeggen dat je je moet vaccineren als de antigoon sport er helemaal niets van voelt.
Dan kun je argumenteren wat je wil ,ik geef het op.
In ieder geval geloof ik dat mijn klachten een stuk minder heftig zijn doordat ik gevaccineerd ben.
 

kuurgast

Donateur
Vrijdag was recordtoename van het aantal geïnfecteerden sinds het begin van de epidemie.

Vrijdag zijn in Tsjechië 22.936 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dit was het hoogste aantal nieuw besmette mensen op één dag tijdens de coronapandemie.
Het R-getal in Tsjechië staat op R 1,29.
Aantal positieve testen is gestegen tot 42,06%, met een 7-daags gemiddelde van 34,78%.
De zevendaagse incidentie is 929 nieuwe infecties per 100.000 inwoners. Het is de hoogste zevendaagse incidentie tot nu toe.
De veertiendaagse incidentie steeg naar 1.589 nieuwe infecties per 100.000 inwoners.
De ergste situatie is in Moravië. De incidentie is 1334 in de regio Olomouc, 1191 in de regio Zuid-Moravië, 1171 in de regio Zlín en 1046 in de regio Moravië-Silezië. De relatief beste situatie wordt gemeld door de regio Karlovy Vary, waar de afgelopen zeven dagen 319 besmette mensen per 100.000 inwoners zijn.
In Tsjechië zijn al meer dan 32.000 overleden aan het coronavirus.
Het aantal sterfgevallen door/met covid in Tsjechië loopt nu op tot over de 100 per dag.
Er worden nu 4890 patiënten behandeld met het coronavirus in Tsjechische ziekenhuizen, waarvan 725 op IC.
----------------------------------------------
Soldaten helpen het personeel in sommige ziekenhuizen en bejaardentehuizen.
Politici en experts doen een beroep op mensen en vragen hen te vaccineren.

"We zullen weer in de lockdown vallen, maar het zal niet zijn omdat we het moesten invoeren, maar omdat wat we nu moeten doen niet is gedaan," aldus Petr Smejkal, de belangrijkste epidemioloog van IKEM en hoofd van de Interdisciplinaire Groep voor Epidemische Situaties (MeSES)
---------------------------------------------
Er komt slecht nieuws uit Moravische ziekenhuizen.

Ze vullen hun bedden weer met grote aantallen covd-patiënten. De meeste die in ernstige toestand in het ziekenhuis worden opgenomen, zijn niet gevaccineerd. De kritieke situatie is bijvoorbeeld in Zlín, Břeclav of Brno. Professioneel personeel ontbreekt vaak in covid-units. Soldaten begonnen daar te helpen.

Sinds begin november is het aantal gehospitaliseerde patiënten in het Universitair Ziekenhuis Brno verdubbeld. Artsen zorgen momenteel voor 175 mensen, nog eens 33 hebben intensieve zorg nodig. En het aantal patiënten neemt nog steeds toe. "Er zijn dagen en diensten waarop bijvoorbeeld 16 covid-patiënten worden opgenomen, het is de ene ambulance na de andere. De werkdruk van artsen is groot," legde het hoofd van het Universitair Ziekenhuis uit.
Dit ziekenhuis heeft momenteel de meeste patiënten met coronavirus op intensive care-afdelingen van het hele land en de verbetering van de situatie is volgens artsen niet in zicht.

Bronnen seznam.cz + cnn.iprima.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Nog meer cijfers en grafieken covdata.cz/cesko daar staat ook het R-getal.
 

kuurgast

Donateur
Nu nog vaccineren heeft geen zin meer om de piek in ziekenhuizen te stoppen.
Na vaccinatie is dat pas 5 weken later te zien. Belangrijker is nu testen en afstand houden.
Er is een groep die daar geen gehoor aan geeft en er wordt te weinig gecontroleerd, dus gaat het virus gewoon door.
Laat ze maar ziek worden......alleen niet in ziekenhuizen gaan liggen want dan moeten weer alle andere zieke mensen wijken.......
Bij de vorige golven werd er stevig op de noodrem getrapt en stopte het net op tijd voordat ziekenhuizen instorten.

Die 20.000 deze week klopte dus.....volgende week 25.000 tot 30.000?
covid 20 november 2021.PNG
Positieve testen afgelopen maand.

covid 20 november 2021 overzicht.PNG
Positieve testen vanaf begin pandemie.

covid 20 november 2021 ziekenhuis.PNG
Dit is belangrijk, blauwe lijn aantal covid-patiënten in ziekenhuizen, waarvan rode lijn op IC. Bron onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
 
Laatst bewerkt:
Het is jammer dat de vaccinatie graad in Tsjechië zo laag is. Ik vrees dat alle maatregelen nu niet meer helpen. Net als in Nederland zit het virus overal. Je kunt een lockdown invoeren, het blijft doorwoekeren binnen families waarvan vaak meer gerenaties samen in één huis wonen.
Die QR code heeft ook weinig effect. Ook mijn moeder en ik raakten besmet ondanks dat we de code hadden en redelijk voorzichtig waren. Met die geldige code had ik ook andere mensen kunnen besmetten als ik er bijvoorbeeld naar de kroeg mee was gegaan.
Ik zie meer in de methode van Groot Brittannië. Een behoorlijk percentage gevaccineerd (zeker hoger dan in Tsjechië) en gewoon alles open in combinatie met op tijd een booster geven. Daar daalt nu het aantal ziekenhuis opnames.
Voor Tsjechië is dit niet (meer) mogelijk. Gecontroleerd uit laten branden is de enigste optie. Met een harde lockdown bedoel ik de controle. Helaas ook voor de gevaccineerden. Maar ook dan zal het nog een tijdje doorwoekeren binnen de families, bedrijven, etc.
 

Toenemende belangstelling voor vaccinaties houdt aan, met de langste wachtrij bij het centraal station in Praag​

Praag - Toegenomen belangstelling voor vaccinatie tegen covid-19 in de grootste centra in Praag zonder registratie zette zich ook door na de aanval van zaterdag op zondag. De langste was de wachtrij voor het enkelvoudige vaccin van Janssen op de vaccinatieplaats in de lobby van het hoofdstation, ontdekte de CTK-correspondent. Net als op zaterdag schatte de bewaker op het station de wachttijd op enkele uren, en stonden er 's middags maar iets minder mensen te wachten dan op zaterdag. Een groot deel waren buitenlanders. Zaterdag ondergingen 15.346 mensen vaccinaties in Tsjechië, zo'n 2.300 meer dan een week geleden. 6,2 miljoen mensen in het land hebben de vaccinatie voltooid.

Het vaccinatiecentrum op het centraal station van Praag wordt beheerd door het Bulovka University Hospital. Woordvoerster Eva Libigerová vertelde vandaag aan ČTK dat het personeel de afgelopen dagen ongeveer 500 mensen per dag heeft gevaccineerd. "Dat waren zaterdag 464, vrijdag 449 en donderdag 505. We willen er nogmaals op wijzen dat degenen die zich willen laten vaccineren hun ziekteverzekeringskaart, identiteitskaart en, in het geval van buitenlanders, hun paspoort niet mogen vergeten. De documenten moeten natuurlijk wel geldig zijn", zei ze.

Volgens een medewerker van het vaccincentrum stond de wachtrij in een ander groot vaccinatiecentrum zonder registratie in het winkelcentrum Westfield Chodov ongeveer een uur en werd deze geleidelijk korter. De zaterdag was tegelijkertijd langer, men moest op minstens anderhalf uur rekenen. Veel obers gaven toe dat de omstandigheden hen dwongen om zich te laten vaccineren tegen covid, met name de aanscherping van anti-epidemiemaatregelen. In Chodov wordt het gevaccineerd met een Pfizer-vaccin met twee doses, dat kan worden gegeven aan personen vanaf 16 jaar. De meerderheid van de wachtenden waren jonge mensen.

Na het middaguur werden degenen die geïnteresseerd waren in vaccinaties in het congrescentrum in Vyšehrad vrijwel zonder wachttijd ingecheckt. Voorafgaand aan dit weekend breidde het de openingstijden uit en verhoogde het de vaccinatiecapaciteit. "Vanwege de ontwikkeling van de pandemische situatie zijn we elk weekend van 20-21 november elk weekend van 8:00 tot 20:00 uur extreem open. We vaccineren ook zonder registratie. Janssen single-dose en Comirnaty (Pfizer) single-dose dosisvaccins zijn beschikbaar", zei ze op de website. Medicon, die het vaccinatiecentrum exploiteert.

De 25-jarige Petr, die nog niet is ingeënt, ging ook naar Vyšehrad. "Oorspronkelijk was ik van plan om me te laten vaccineren op het hoofdstation, maar toen ik het daar zag, adviseerde mijn vriend me om hierheen te gaan", vertelde hij aan ČTK. Hij wordt vooral ingeënt omdat hij graag zwemt en vanaf maandag zal een test in het zwembad niet genoeg voor hem zijn. "Ik ben het daar niet mee eens, maar wat kan ik doen", voegde hij eraan toe.

Op dit moment is de geldigheid van vaccinatie om bescherming tegen covid-19 aan te tonen niet beperkt. De afgelopen dagen hebben enkele experts gewezen op de mogelijk lagere bescherming van het Janssen-vaccin na enkele maanden. Vice-minister van Volksgezondheid Martina Koziar Vašáková vertelde vandaag aan de Tsjechische televisie dat mensen waarschijnlijk na slechts vijf maanden opnieuw kunnen worden ingeënt tegen covid-19 in plaats van de huidige periode van zes maanden.

Volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid waren er zaterdag 14.402 bevestigde gevallen van covid-19 in Tsjechië. Dit is de hoogste vrije dag in de hele epidemie. Vergeleken met afgelopen zaterdag is dit een stijging van ruim 5.000 besmettingen. Vrijdag ontdekten laboratoria 22.936 besmettingen, de meeste tijdens de epidemie.

Door de snel verslechterende epidemische situatie worden de covid-19-tests vanaf maandag niet meer erkend als covid-certificaat. In restaurants, hotels, dienstverlenende instellingen of massa-evenementen worden alleen mensen toegelaten met het bewijs van een volledige vaccinatie of een bewijs van covid in de laatste zes maanden. Het testen op scholen gaat door en ook niet-gevaccineerde medewerkers in bedrijven gaan regelmatig testen.


bron: ceskenoviny.cz


Er komt dus schot in de zaak, eindelijk!
 
Laatst bewerkt:
Goed dat meer mensen zich laten vaccineren. Maar voordat mensen daarmee enigszins beschermd zijn duurt zeker 1.5 maand. Als de besmettingsgolf zo doorgaat als nu is de piek dan alweer voorbij maar liggen de ziekenhuizen stampvol. Ik denk dat de keuze die Oostenrijk heeft gemaakt door nu een strenge lockdown in te voeren de beste is. En daarna voorlopig alleen de lockdown opheffen voor gevaccineerden. Tijdens de lockdown boosters geven en ongevaccineerden de kans om alsnog prikken te nemen.
Een lookdown heeft nu ook een sneller effect waarschijnlijk omdat een heel groot deel van de bevolking al antistoffen heeft. Volgens mij bevestigt de grafiek van de huidige besmettingsgolf in Roemenië dat.
 
Maar misschien zie ik het te somber in. Net even de grafieken van MZCR gekeken. En bij de ziekenhuis en IC bezetting zie je een stabilisatie in de afgelopen week. Daar kan enige hoop uit geput worden.
 

kuurgast

Donateur
Geen zeldzaamheid, zelfs jonge mensen liggen op de ARO. Het belangrijkste moet nog komen, zegt de chefarts.

Het ziekenhuis in Kyjov, Zuid-Moravië, heeft een moeilijk weekend achter de rug. Het afkondigen van de noodtoestand werd alleen afgewend door patiënten met covid elders te brengen.
"In een staat van vrede hebben we dertig bedden op de besmettelijke, twintig op de KNO. Maar er is een staat van oorlog”, wijst het hoofd van de afdeling Infectieziekten, Josef Blažek, op het feit dat dit tijdens de pandemie geen bedden zijn, maar vooral dat hij niet genoeg artsen en verpleegsters heeft.
Ze zijn positief, in quarantaine, in de verpleging met kinderen, op de kleuterschool of hebben gewoon een andere, minder veeleisende baan gevonden.

Op de afdeling anesthesiologie en reanimatie (afkorting ARO) is de situatie nog erger. Chefarts Jiří Vyhnal kan nergens heen. Een week geleden verhoogde hij de capaciteit van de oorspronkelijke zes bedden naar tien, en op vrijdag waren er al negen vol.

Ook hier is er geen probleem met bedden, maar gespecialiseerde ARO-verpleegkundigen die complexe longventilatoren, dialyse en andere speciale apparaten kunnen aansturen, zijn er niet. En moeilijk te vervangen door gewoon personeel. "Ik zal de regionale coördinator bellen, we hebben hulp nodig", zegt de chefarts.

"We hebben geen 'ARO'-zusters. Ik moet de verpleegsters scheiden van de standaardafdeling die nog nooit voor een beademde patiënt hebben gezorgd. Ze zullen in een zeer korte periode van enkele tientallen minuten kennismaken met de principes van intensieve zorg ", zegt de adjunct-directeur van het ziekenhuis. "We moeten ook de zorg voor kankerpatiënten beperken", zegt ze. "Laten we hopen dat de situatie niet escaleert."

Van de negen patiënten die hier eind vorige week lagen, waren er zeven positief. Allemaal niet gevaccineerd. Onder hen een vrouw in 1994.
"Geen zeldzaamheid. Jongeren eindigen bij ons: jaren zeventig, tachtig. We hadden ook drie zwangere vrouwen, van wie er twee de ziekte niet overleefden', berekent de chefarts, zuchtend eraan toevoegend dat de patiënten één ding gemeen hebben: de overgrote meerderheid is niet gevaccineerd.

Een jaar geleden waren ze heldinnen, nu is volgens hen de stemming in de samenleving anders.
Het is middag en de zusters lunchen om de beurt. Ze willen de namen niet publiceren, ze willen geen foto's maken. Er wordt gezegd dat mensen ze belasteren in de commentaren onder de artikelen, dat ze gewoon grote bonussen nemen en niets doen. Zelfs mensen om hen heen vertrouwen hen niet meer op de werkvloer.
"Wat me het meest stoort, zijn degenen die me vreemd aankijken in de winkel dat ik een masker draag. Ik wees een dame erop dat ze het niet had en ze zei tegen mij: Scheur je voeten, koe. Ik wilde haar neerslaan", geeft een van de verpleegsters toe.

De tweede vermeldt het incident van een wijkarts, die 's avonds naar de kroeg ging en daar zijn twee patiënten zag, aan wie hij die dag meedeelde dat ze positief waren. "Er was een ongemakkelijk moment omdat ze niet wisten of ze zich moesten omdraaien en doen alsof ze hem niet zagen of weggaan", zegt een andere verpleegster.

"In het voorjaar was er angst en covid. Nu was de angst weg, vervangen door agressie, en de covid bleef. Mensen denken meer na of het grondwettelijk is om sluiers te dragen dan om zich te beschermen tegen covid. En onwil om gevaccineerd te worden? Door onwetendheid, een opgeblazen gevoel en ongedisciplineerdheid is de normale zorg in ons ziekenhuis gestopt en we kunnen het niet aan', zegt een andere verpleegster.

"Het is nooit bij ons opgekomen dat we het nog een keer zouden meemaken. En kijk, het is nog erger. We gaan de afdeling verhuizen zodat we de capaciteit kunnen vergroten. ARO twee keer. Geërgerd, vol walging en moe gaan we weer naar huis', verlicht een andere verpleegster haar behoefte. De andere twee zeggen dat hun huwelijk stukliep vanwege hun werk. Frequente afwezigheid thuis vernietigde relaties.

"Het dominante gevoel onder ons is totale ijdelheid", legt een andere verpleegster de opgehoopte frustratie uit.
Bron seznam.cz..
hieronder zomaar wat reacties onder dat artikel.
Precies, de verpleegsters spreken me aan. Onwetendheid, opgeblazen gevoel, egoïsme, domheid. Wij kennen geen vrijheid. Bijna niemand realiseert zich dat zijn vrijheid eindigt bij de deur van mijn vrijheid. Iedereen verwart vrijheid met anarchie. Er is een dunne muur. We hebben een stevige hand in leiderschap nodig, we kunnen niet omgaan met democratie. Democratie zou geen plaats moeten hebben in de epidemie. Precies zoals ze het enige noemen wat we kunnen doen,
de verordening te weerleggen zodat deze zoveel mogelijk kan worden geschonden. Dit is misschien een nationale sport.

Ik ben dol op deze onzin ... zijn vrijheid eindigt bij de deur van mijn vrijheid. Realiseer je dat het tegenovergestelde ook waar is. Jouw vrijheid eindigt waar de mijne begint. Je hebt dus ook niet het recht om je te bemoeien met de vrijheden van anderen... wees je daarvan bewust

Onwetend, rot jezelf op met je vrijheid als je niet weet wat het is. Vrijheid heeft ook zijn grenzen, vrijheid betekent niet dat je iemands gezondheid en leven in gevaar brengt door jouw domheid.

En hoe zit het met de verkeersregels. Je zou ook kunnen annuleren. Vrijheid is tenslotte vrijheid.
-----------
Ik ben geen vaccinweigeraar. Ik ben ingeënt met alle benodigde vaccins. Ik weiger me te laten vaccineren met een experimenteel vaccin met twijfelachtige werkzaamheid, dat vaak gezondheidscomplicaties veroorzaakt. De voordelen zijn lager dan de risico's die aan de toepassing zijn verbonden.

Het vaccin biedt geen bescherming tegen infectie en daaropvolgende overdracht van covid. Alleen voor het moeilijke parcours, op ongeveer 70%.

Vaccinaties verplicht invoeren en het is rustig. We zijn allemaal verplicht gevaccineerd tegen difterie, tetanus, kinkhoest, hemofilie-infecties, polio, hepatitis B, en niemand zal worden beperkt/overweldigd, ook al kan uw kind niet naar de kleuterschool als uw kind deze vaccins niet heeft. Deze vaccins zijn ontstaan in 18/19de eeuw zonder computers, analyses en vooral antivaxers en worden 3-4 doses toegediend aan jonge kinderen onder de 2 jaar en jullie leven allemaal vandaag en je bent blij dat deze ziekten niet in deze wereld zijn.
----------
Er zijn mensen in ziekenhuizen die een beroerte hebben gehad en naar de covid-afdeling worden geduwd. Opeens zijn ze op de IC met covid. Zo worden statistieken bijgehouden.

Nou, dat weet je ja .... Mijn vriend was met een blinde man en ze vermengden ze met patiënten met COVID .... Ze zeggen ...de buurman van de tante uit het volgende dorp....
-------
Geen zeldzaamheid? Volgens statistieken zijn er 8 patiënten met covid jonger dan dertig jaar op IC in heel Tsjechië. Acht, van een bevolking van tien en een half miljoen.

En je isoleerde je ouders? Of wilt u erven?
----------
En hoe stel je je voor dat de overheid je gaat beschermen tegen de covid? Zoals de minister van Volksgezondheid die elke ochtend een masker op je mond legt? Of dat hij overal met je mee zal gaan en anderen van je af zal duwen? Dat het je handen zal ontsmetten? Je moet wel, weet je?! Het enige wat je hoeft te doen is je aan de bekende regels te houden, maar zelfs die weigeren de weigeraars.

Als ik de haatberichten van alle beperkte mensen hier lees,
die de meest elementaire persoonlijke hygiëne als een aanval op hun vrijheid beschouwen (zich gedragen als een meedogenloos egoïstisch varken), word ik verdrietig.

Dan is er nog iemand die dagelijks reageert met volgende:
Vandaag wil ik een eenvoudig recept voor .... delen, ik wens je een goede smaak. Snij de ui fijn..... recept...........
Serveer met rundvlees en broodknoedels.
 

kuurgast

Donateur
covid 22 november 2021.PNG
De incidentie van nieuwe infecties per 100.000 inwoners vanaf begin pandemie steeg naar nieuw record.
Er zijn de afgelopen week meer dan 1.000 positieve mensen per 100.000 inwoners. Het aantal doden neemt ook toe - donderdag stierven 116 mensen.
Sinds het begin van de epidemie zijn in Tsjechië 32.173 mensen overleden met een bewezen infectie. 562 van hen stierven vorige week, gemiddeld zo'n 80 per dag.
Bron novinky.cz.
----------------------------------------------------
We zien geen reden om de noodtoestand uit te roepen, zei minister van Binnenlandse Zaken.

Sinds het begin van de epidemie zijn twee miljoen mensen in Tsjechië aantoonbaar besmet met covid. Op zondag onthulden tests 8.244 gevallen, het hoogste aantal op zondag. Daarom kwam de Centrale Crisisstaf maandag weer bijeen om te bespreken hoe verder te gaan in de strijd tegen de pandemie.

In Tsjechië is er discussie over de mogelijke afkondiging van een noodsituatie, vanwege de situatie in ziekenhuizen die te maken hebben met besmettingen met het coronavirus.
De maatregelen worden nu uitgevaardigd onder een pandemiewet, maar lopen eind februari volgend jaar af.

Vojtěch stelde voor om noodtoestand uit te roepen.
De Tsjechische Medische Kamer luidt de noodklok. Hij roept politici op om op te roepen tot een lockdown en de invoering van verplichte vaccinaties voor gezondheidswerkers.

"Een noodtoestand omdat gevaccineerde geneeskundestudenten in ziekenhuizen hulpwerk moeten doen in plaats van studeren? Ik hoop dat de hoofdhygiënist en het ministerie van Volksgezondheid niet serieus zijn! Ik verwacht dat de overheid het ons uitlegt", aldus onderwijsminister Plaga op Twitter.

We zien geen reden om de noodtoestand uit te roepen, zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček na de bijeenkomst van de Centrale Crisisstaf. Het ministerie van Volksgezondheid wilde de regering de noodtoestand voorstellen vanwege de vier zwaarst getroffen regio's.
Hamáček benadrukte dat als deze regio's medische studenten nodig hebben voor werktaken, dit kan worden opgelost door de door de gouverneur verklaarde 'staat van gevaar'.
"Als blijkt dat de situatie met regionale middelen niet beheersbaar is, kan de staat erbij betrokken raken", voegde Hamáček eraan toe.
Het leger assisteert al in de zwaarst getroffen faciliteiten. Sinds vrijdag helpen soldaten in 24 ziekenhuizen en sociale voorzieningen, en maandag zullen ze in 15 anderen gaan helpen.

Premier Andrej Babiš verzekerde dat Tsjechië niet wacht op een lockdown. Maar Hamáček is daar niet zo zeker van.
"Als ik de voorspellingen zie, ben ik bang dat geen enkele maatregel uit te sluiten is. Alles moet erop gericht zijn de epidemie te doorbreken. We zitten in dezelfde discussie als in het voorjaar. Sommige cijfers zijn erger, maar we hebben nog steeds gevaccineerden. Als die er niet waren, zouden de ziekenhuizen zijn ingestort", reageerde hij op een vraag van journalisten.
"Er moet een werkgroep bijeenkomen en er moet een regeling worden getroffen over het al dan niet volgen van de weg van verplichte vaccinatie in sommige beroepen."

Volgens de minister Jan Hamáček, is het niet mogelijk om de toediening van derde doses voor andere mensen dan ouderen en chronisch zieken te versnellen. Er zijn onvoldoende vaccinatiecapaciteiten.

De regio's van Tsjechië met het hoogste percentage volledig gevaccineerde personen zijn ook de regio's met het laagste aantal actieve gevallen. Dit is af te lezen uit de gegevens en vooral uit de duidelijke kaarten, die dagelijks worden bijgewerkt. Momenteel worden de regio's Moravië en Silezië het zwaarst getroffen.
Bron oa seznam.cz

--------------------------------------
Problemen bij Tsjechische QR-code downloaden ook in buitenland.

Problemen met het laden van vaccinatiecertificaten binnen de Tečka-applicatie en een niet-functionerende server, waar mensen na het inloggen certificaten kunnen downloaden en afdrukken, werden maandag ook gevoeld door Tsjechische burgers in het buitenland.
Omdat PCR- en antigeentests sinds maandag niet meer zijn erkend als bewijs van "besmettelijkheid", heeft het ministerie van Volksgezondheid en vervolgens het Nationaal Agentschap voor Communicatie- en Informatietechnologie (NAKIT) de parameters van de Tečka-toepassing gewijzigd. De applicatie meldt echter sinds de ochtend problemen.
Het onvermogen van de Tsjechische autoriteiten kan hen moeilijke momenten bezorgen en ze kunnen zelfs in conflict komen met de lokale regels in hun woonplaats.
Bij het inchecken op een luchthaven hebben ze bijvoorbeeld geen kans om te bewijzen dat ze een geldig vaccinatiebewijs hebben en kunnen ze dit niet ter plekke afdrukken. Als ze bij de printer kwamen, was het inloggen op het vaccinatieportaal op ocko.uzis.cz overdag herhaaldelijk overbelast, en zelfs als iemand erin slaagde in te loggen, had een succesvolle download van het certificaat een vergelijkbare kans als het winnen van de loterij. Na 13.00 uur herstelde de server zich, maar Tečka-gebruikers bleven problemen melden en het verwijderen en opnieuw installeren van de applicatie hielp hen niet.
Tsjechen in het buitenland zijn ook niet succesvol in restaurants of andere plaatsen waar een geldig vaccinatiebewijs vereist is. Ondanks dat dit een sociaal onaangename situatie is, kunnen Tsjechen op sommige plaatsen sancties verwachten zonder een geldig certificaat.
Bron novinky.cz.
 
Laatst bewerkt:
--------------------------------------
Problemen bij Tsjechische QR-code downloaden ook in buitenland.

Problemen met het laden van vaccinatiecertificaten binnen de Tečka-applicatie
Dat viel mij gisteren ook al op. Ik heb mijn QR code ingescand en die gaf wel een groen regeltje maar de gegevens werden niet goed weergegeven
Overigens ben ik sinds zaterdag positief getest (infectie thuis van mijn moeder opgelopen). Maar eigenlijk moet het niet kunnen dat de QR code groen aangeeft. Zowel Nederlands als Internationaal. Raar dat ze de code niet gewoon een paar weken op rood zetten. Zo kunnen alsnog besmette mensen met een QR code overal naar binnen.
Hoe is dat eigenlijk in Tsjechië geregeld?
 

Besmettingscijfers in Europa blijven stijgen: vier landen breken alle records​

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Europa blijft toenemen. Ons continent is opnieuw het epicentrum van de pandemie en ziet het aantal gevallen elke week met twee miljoen toenemen. Vier landen breken alle records.

Slovakije voert de lijst aan. Maandag werden daar gemiddeld 1.851 nieuwe bevestigde besmettingen per miljoen inwoners geregistreerd. Dat waren er nooit meer in een land van de EU. Omdat de ziekenhuizen onder druk komen te staan, kondigde premier Eduard Heger een lockdown af voor niet-gevaccineerden. Die is maandag van start gegaan en zal drie weken duren. Alleen gevaccineerde en van corona genezen mensen mogen nog naar restaurants, niet-essentiële winkels en publieke bijeenkomsten. Slovakije heeft met amper 43 procent volledig gevaccineerden één van de laagste vaccinatiegraden van de Europese Unie.

Lockdown

Ook Tsjechië (1.625), Oostenrijk (1.562) en Slovenië (1.607 op 10 november) gingen al over de kaap van 1.530 nieuwe gevallen, net als dwergstaat Liechtenstein (1.658). Ook hier volgden maatregelen. Oostenrijk is sinds maandag in lockdown en Tsjechië legde beperkingen op aan niet-gevaccineerden. Door de snelle verspreiding van het virus neemt de druk op de ziekenhuizen in Tsjechië toe, zeker in het oosten van het land. Alleen wie gevaccineerd is of genezen van Covid-19, mag nog op restaurant, hotel en naar de kapper. In Tsjechië is amper 58 procent van de bevolking volledig gevaccineerd, in Oostenrijk gaat het om 65 procent.

bron: hln.be
 
Ik zag trouwens gisteren een reportage op de Tsjechische nieuwszender. Over het testen van kinderen en scholieren en scholieren met zelftesten in de klas. Hopelijk heeft dit effect want in Nederland komen besmettingen nu vooral veel voor onder kinderen en hun ouders.
Eigenlijk wel een goede aanpak. Ik hoop dat mede hierdoor de coronacijfers snel dalen. En dat iedereen een beetje voorzichtiger wordt want ik neem aan dat de schrik er wel inzit. Want veel belangrijker dan 2G is het houden aan de basisregels . Afstand, mondkapje, ventilatie, hygiëne en testen bij klachten bij jezelf of na verdacht contact. En uiteraard isolatie na besmetting.
 
  • Leuk
Waarderingen: Myka
En dat iedereen een beetje voorzichtiger wordt want ik neem aan dat de schrik er wel inzit.
Nou dat zie ik in mijn omgeving niet. Nog steeds mensen zonder mondkapje of alleen op hun mond. Afstand houden moet ik zelf doen, door met een boog om mensen heen te lopen of het karretje tussen de volgende in de rij te houden bij de supermarkt.

Volgens mij zijn dat buiten de ongevaccineerde, lak aan alles personen ook de gevaccineerde welke denken, mij kan niets gebeuren.

Mijn oplossing is zo veel mogelijk andere mensen vermijden, uitleggen helpt niet en mij voortdurend ergeren heb ik ook geen zin in.
Besmet raken wil ik niet en zeker ook niet anderen besmetten als ik besmet zou zijn zonder het te weten en zonder klachten.

Deze hele pandemie heeft als aanpak dingen doen om andere te beschermen en de ander moet mij beschermen. Dat werkt niet, te veel egoïsten op deze wereld.

Maar het lost zichzelf op den duur wel op, als iedereen gevaccineerd of besmet is geweest. Als we dan geen variant krijgen welke de immuniteit opzeilt zijn we klaar, op een paar procent uitzonderingen na welke immuniteit problemen hebben en daar hebben we dan hopelijk medicijnen voor.







.
 

kuurgast

Donateur
De twintigers komen ook in de buitenlichamelijke circulatie (beademingsmachine) terecht, geluiden uit ziekenhuizen.

Het is al lang zo dat op IC-afdelingen alleen senioren liggen. In ziekenhuizen hebben veel jongere mensen het moeilijk, soms zelfs kinderen. In de meeste gevallen zijn dit niet-gevaccineerde patiënten.

"Zevenentwintig jaar, niet gevaccineerd. Eenenveertig jaar, niet gevaccineerd. Drieënveertig jaar, niet gevaccineerd. Eenenvijftig jaar, niet gevaccineerd."
Zo begint vorige week de lijst van patiënten in extracorporale circulatie op de afdeling Anesthesiologie, Reanimatie en Intensive Care van het Universitair Ziekenhuis Ostrava. Twaalf meer patiënten zijn in ernstige toestand, op één na allemaal niet gevaccineerd. De Moravisch-Silezische gouverneur Ivo Vondrák deelde de gegevens maandag op zijn Twitter.

"Er is een duidelijke trend onder niet-gevaccineerde mensen
dat ze uit jongere leeftijdsgroepen komen. De jaren veertig, de jaren vijftig zijn geen uitzondering. Wat betreft degenen die op de intensive care zijn gevaccineerd, ze zijn duidelijk ouder. In de overgrote meerderheid van de gevallen hebben ze een langere tijd sinds de vaccinatie is voltooid," merkte Petr Sklienka, de regionale intensive care-coördinator, op.
Ziekenhuiswoordvoerster Petra Petlachová voegde toe dat er momenteel zeven kinderen op de covid-afdelingen zijn. "In de kliniek hebben we een mix van kinderen van vroege zuigelingen tot adolescente patiënten. Twee kinderen hebben intensieve zorg nodig en liggen op de IC", beschreef de woordvoerster.

Om vier uur 's middags hadden ze 135 positieve patiënten in Ostrava. Volgens de woordvoerder wordt slechts 38% van de patiënten in standaardbedden ingeënt, en een derde van hen had al recht op een derde dosis van het vaccin maar kwam daar niet voor. 78% van de patiënten op de intensive care is niet gevaccineerd.
En de situatie is vergelijkbaar in andere ziekenhuizen. "Covid is niet alleen een ziekte van ouderen of chronisch zieken. Ik kan bevestigen dat jongere jaren ook op de intensive care liggen. We hebben zelfs voor een negenjarig kind gezorgd", beschreef woordvoerster Hana Hanke de situatie in het Šumperk-ziekenhuis.

Volgens Placha woordvoerder van het Universitair Ziekenhuis Brno, zijn de gevaccineerde patiënten die in een moeilijke toestand belanden allemaal ouder dan 65 jaar. "Ik heb ook twee jongere jaren ingeschreven, maar dat waren kankerpatiënten. Helaas hebben we niet-gevaccineerde in alle leeftijdscategorieën opgenomen in het ziekenhuis".

Paramedici zorgen ook voor het positieve in het Brno Children's Hospital. Kinderen hebben meestal alleen last van koorts, hoesten of loopneus. "Sommigen hebben een longontsteking, maar ze herstellen heel snel. Intensive care-afdelingen hebben de neiging om kinderen te krijgen met bijbehorende ziekten - oncologische, auto-immuun- of nierziekten," legde de woordvoerster uit.

De situatie wordt kritiek in het Kyjov-ziekenhuis.Ze hebben dinsdagochtend 48 covid-patiënten opgevangen en waren de apparaten voor kunstmatige longventilatie volledig bezet. Het lokale hoofd van de afdeling anesthesiologie en reanimatie, Jiří Vyhnal, besloot daarom een oproep te schrijven om mensen te laten vaccineren.
"Met een andere mutatie verhoogt het virus zijn agressiviteit. Als gevolg van onze nieuwe ervaring nemen veel ernstig zieke patiënten toe, die in de werkende leeftijd zijn en tot dusver een vol leven hebben geleid zonder enige gezondheidsbeperking”, staat er bijvoorbeeld.

Naarmate ziekenhuizen vollopen met de niet-gevaccineerde, komen onaangename situaties en verbale aanvallen op paramedici ook vaker voor. Ze ontmoeten het bijvoorbeeld in het Universitair Ziekenhuis in Brno. "In eerdere golven gingen mensen nederig naar het ziekenhuis, nu zijn sommigen slecht tegen paramedici. Ze reageren vaak niet, als we ze vragen of ze ingeënt zijn", zegt een woordvoerder van Placha.
Volgens haar zijn de ambulancebroeders in het ziekenhuis van Brno gedemotiveerd. Mensen vloeken niet alleen in het ziekenhuis, maar ook op sociale netwerken. "Ze werken hier in de ziekenhuizen en lezen dan op internet hoe mensen de situatie bagatelliseren en beledigen."
Bron seznam.cz.
 

kuurgast

Donateur
Het R-getal in Tsjechië staat op R 1,25.
Aantal positieve testen is gestegen tot 44,31%. met een 7-daags gemiddelde van 37,08%.
De zevendaagse incidentie steeg tot 1061 gevallen per 100.000 mensen.
De veertiendaagse incidentie steeg naar 1874 nieuwe infecties per 100.000 inwoners.
In Tsjechië zijn al 32.408 overleden aan het coronavirus.
Het aantal sterfgevallen door/met covid in Tsjechië is nu over de 100 per dag.

Recordaantal nieuwe Covid-gevallen dinsdag geregistreerd in Tsjechië.

Op dinsdag testten 25.864 mensen positief op het coronavirus, het grootste aantal ooit geregistreerd op één dag sinds het virus voor het eerst werd ontdekt in Tsjechië vorig jaar maart. Hetzelfde record werd de afgelopen week ook geregistreerd in het incidentiegetal, met een gemiddelde van 1.061 gevallen per 100.000 mensen in het land. Momenteel liggen 5.652 mensen die besmet zijn met het coronavirus in het ziekenhuis, van wie 799 in ernstige toestand – het grootste aantal geregistreerd sinds eind april.

Statistisch gezien blijven Moravië en Silezië de meest getroffen gebieden in wat de "vijfde golf" van de epidemie begint te worden genoemd. Het wekelijkse incidentiecijfer in de regio van Olomouc overschrijdt 1.500 gevallen. Ondertussen ligt het incidentiecijfer in de aangrenzende regio Zlín op 1.329. De minst getroffen regio is Karlovy Vary.

De positiviteit van de tests groeit. Het is het hoogste sinds begin april.
Het aantal afgenomen tests deze dinsdag, ruim 111.000, was ruim drie keer zo hoog als op dezelfde dag vorige week.

De kliniek in Kyjov, Zuid-Moravië, heeft dinsdag als eerste de 'toestand van massale handicap' (HPO) bekend gemaakt.
Ook het Vyškov-ziekenhuis roept de noodtoestand uit. De reden is de verspreiding van covid-19. Ze heeft alle bedden opgebruikt en kan geen nieuwe capaciteit creëren.

Ondanks de versnelde vaccinatie is Tsjechië nog steeds het zevende slechtste EU-land. 58,4% van de bevolking kreeg twee doses.
--------------------------------------------
Verschillende regionale gouverneurs willen massa-evenementen beperken naarmate de epidemie verergert.

Ambtenaren die de regio Moravië-Silezië vertegenwoordigen, zijn van plan het hygiënestation van de regio te vragen om massale evenementen te beperken. Verschillende steden in de regio, waaronder Ostrava, hebben al aangekondigd dat ze bijvoorbeeld limieten gaan stellen aan het aantal mensen dat kerstmarkten mag bezoeken.

Het nieuws komt een dag nadat de gouverneur van de naburige regio Zlín dinsdag soortgelijke beperkingen op sociale bijeenkomsten aankondigde voor een periode van minstens twee weken.

Later op woensdag riep de gouverneur van Zuid-Bohemen, Martin Kuba, het publiek, vooral ouderen, op om het sociale contact de komende 10 dagen aanzienlijk te beperken. Hij suggereerde ook dat individuele districten in de regio de organisatie van kerstevenementen zouden moeten beperken en stelde voor dat de regering een plan zou opstellen over het beperken van massale evenementen in het algemeen.

De coronasituatie is momenteel het ergst in het zuidoosten van Tsjechië.
--------------------------------
Leger vervoert Covid-patiënten van overvolle Brno-klinieken naar Praag.

Leden van het Tsjechische leger zullen donderdag covid-patiënten van twee overbelaste universitaire ziekenhuizen in Brno naar Praag vervoeren.
Ze maken gebruik van helikopters van de luchtreddingsdienst. Het leger weet niet precies hoeveel patiënten er per vliegtuig zullen worden vervoerd. De overige patiënten worden per ambulance-ambulance door het hele land vervoerd.
De patiënten worden verdeeld over zes Praagse ziekenhuizen. De meeste getroffenen zullen daarom worden opgenomen in de Motol Clinic, die vanaf maandag alle geplande operaties stopzet.

Praagse reddingswerkers zullen donderdagochtend een Fénix-auto naar Brno sturen. Het vervoert maximaal 12 patiënten op een brancard die tegelijkertijd zuurstoftherapie nodig hebben. Het Fénix-evacuatievoertuig is een tien meter lange versie van de Atego en de Praagse reddingswerkers hebben het sinds februari 2020. De redders gebruikten het afgelopen november voor het eerst om patiënten met covid-19 uit de regio Zlín te vervoeren.
-------------------------------------------
Overheid beslist vrijdag over verdere coronamaatregelen.

De regerende regering neemt vrijdag een besluit over verdere coronamaatregelen voor Tsjechië. Andrej Babiš kondigde woensdag aan dat contactbeperkingen te verwachten waren, maar geen lockdown. Tegelijkertijd drong hij er bij alle 60-plussers op aan om hun contacten zoveel mogelijk te minimaliseren en de derde dosis coronavaccin toe te dienen.
Babiš wilde niet uitsluiten dat nu de noodtoestand wordt uitgeroepen. De minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch heeft hierover woensdag onderhandeld met vertegenwoordigers van de gezondheidsautoriteiten van het district, vervolgde Babiš.

Vojtěch: Als de maatregelen wijdverbreid zijn, zullen ze ook van toepassing zijn op de gevaccineerde.
--------------------------------------
Tsjechische regering overweegt verplichte coronavaccinatie voor senioren.

Onder druk van de snel toenemende Corona-aantallen in Tsjechië overweegt de beherende overheid verplichte vaccinatie voor 60-plussers. Leden van bepaalde beroepsgroepen moeten dan ook volgen. Dat heeft de regeringsraad voor gezondheidsrisico's dinsdag aanbevolen.
Senioren zijn de bevolkingsgroep die het meest wordt bedreigd door het coronavirus, zei premier Andrej Babiš dinsdag. In dit land hebben 450.000 mensen in de leeftijdsgroep van 60 plus nog geen vaccinatiebescherming. Volgens de informatie zou dit vanaf februari ook verplicht moeten worden voor werknemers in de gezondheids- en sociale sector en voor militairen, politieagenten en brandweerlieden.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Het R-getal en cijfers en grafieken covdata.cz/cesko.
Nog meer gegevens op ockovani.opendatalab.cz/statistiky.
 
Bovenaan