Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Welke maatregelen veranderen vanaf vandaag?​

Vanaf zondag 1 augustus komt er een verdere versoepeling van de anti-pandemieregels. Er kunnen meer mensen naar winkels, galerieën of naar het zwembad, in clubs kan na een lange pauze weer legaal worden gedanst. Culturele en sportieve evenementen buiten en binnen zullen voor meer toeschouwers toegankelijk zijn en de regels voor het bezoeken van monumenten of dierentuinen zijn losser. Zwembaden en sauna's kunnen eindelijk op volle capaciteit draaien.

Vrije tijd

 • Voor vrijetijdsactiviteiten biedt het plaats aan maximaal 1000 mensen binnenshuis en 2000 mensen buitenshuis. Als iemand niet aan de voorwaarden voldoet, bijvoorbeeld vaccinatie, test of ziekte in het verleden (zogenaamde OTN), kan hij of zij deel uitmaken van een groep van maximaal 20 personen. Tot nu toe zijn het 10 mensen geweest.

Winkels en kapsalons

 • De minimale klantafstand wordt teruggebracht van 2 meter naar 1,5 meter. Die afstanden gelden niet voor leden van één huishouden. Er is een capaciteitslimiet per klant voor elke 10 vierkante meter winkelruimte. Het is niet van toepassing op een kind onder begeleiding van een volwassenen.
 • Kappers etc. dienen te zorgen voor een stoelafstand van minimaal 1,5 meter. De kapper moet de klanten blijven controleren (of hij aan de voorwaarden voldoet, bijvoorbeeld vaccinatie, test of ziekte). Als de klant geen bewijs kan voorleggen, mag hij de dienst niet verlenen.

Bars en disco's

 • In discotheken en clubs mogen al mensen dansen. Maar alleen mensen met vaccinaties, bevestiging van covid in de afgelopen 180 dagen of met een negatieve test van een inzamelplaats tot 24 uur oud.

Zwembaden en sauna's, wellness

 • De capaciteitslimiet van 75 procent wordt afgeschaft, operators kunnen de volledige capaciteit benutten.

Kastelen en paleizen

 • Georganiseerde groepen tot 20 personen, bijvoorbeeld tijdens rondleidingen, hoeven niet aan te tonen dat ze niet besmettelijk zijn.

Dierentuin en botanische tuinen

 • Het bezoek kan zonder beperkingen (dus zonder bewijsplicht OTN) door maximaal 20 personen worden bijgewoond. Daarnaast geldt maximaal 75 procent van de capaciteitsgrens van het maximaal mogelijke aantal bezoekers.

Cultuur en sport

 • In plaats van 5.000 kunnen er 7.000 mensen zijn bij buitenevenementen. Voor staande toeschouwers wordt de verplichte tussenruimte teruggebracht van 4 naar 2 vierkante meter. Er moet een afstand van 2 meter van het podium zijn. Bij interne evenementen verandert het aantal van 2.000 naar maximaal 3.000, moeten alle toeschouwers zitten en moeten ze allemaal zijn ingeënt, getest of de ziekte overwonnen hebben.
 • Het is mogelijk om boven de aangegeven limieten nog meer toeschouwers te ontvangen totdat de volledige capaciteit van de stoelen is gevuld. Wel moet iedereen zijn ingeënt of ziek zijn geweest en moet een bevestiging worden gegeven bij het kopen van een ticket. De test zal in dit geval niet voldoende zijn.

Kinderevenementen

 • Het aantal deelnemers aan kinderevenementen stijgt van 500 naar 1.000 indoor en het aantal outdoor deelnemers verandert van 1.000 naar 2.000.

Galerijen en tentoonstellingen

 • 75 procent van de ruimte kan worden gebruikt voor expositieruimtes. De limiet blijft echter op 10 m2 per persoon.
bron: novinky.cz
 
Laatst bewerkt:
De mondkapjes in de trein en bus die bij velen inderdaad letterlijk een mondkapje of soms een kinkapje zijn blijven dus. Maar ach ik ben er aan gewend en het is altijd een feest in de treinen van de Ceske Drahy, met of zonder mond- of kinkapje. :D:cheers::yess:
 
Ik begrijp van enkele Tsjechen dat je Slowakije beter niet binnen kan proberen te komen, maar grens met Polen is wel gewoon open. Enfin, ik hoef ook niet zonodig de grens over, het is wel prima hier zo. Gitaarmuziek, Radegast, kampvuurtje 's avonds, smazeny syr s hranolkem, kava turecko, langos (dat is eigenlijk Hongaars) en natuurlijk de Kofola.

Misschien ga ik ook even naar Polen, als ik een grenswachter zie vraag ik anders gewoon of ik naar binnen mag, dat lukt me nog wel in het Tsjechisch (maar absoluut niet in het Pools). :sneeuw: Eh nee, het sneeuwt niet hier. :D
 

Franky

Donateur
Sinds zaterdag zijn wij in Tsjechië en dan echt op het platteland. Ik weet (nog) niet hoe het in de steden is, maar hier lijkt iedereen wel Corona moe te zijn. Okay, in de supermarkten wordt nog wel door het gros doorgaans de FFP2 mondkap gebruikt, maar hier niet meer. Ook al vind je nog wel de sticker op de deur van de buurtsuper. Voor ons dus oppassen geblazen, helemaal vooruitlopend op de verplichte PCR test van onze dochter woensdag a.s..
 
Tsjechië gaat voor kinderen uit o.a. Nederland e.a. versoepelen:

Op 31 juli 2021 heeft het ministerie van Volksgezondheid de beschermende maatregel met betrekking tot de voorwaarden voor binnenkomst in Tsjechië bijgewerkt.
Kinderen tussen 6 en 12 jaar die reizen vanuit landen met een hoog of zeer hoog risico op overdracht van COVID-19 kunnen onmiddellijk na aankomst in Tsjechië een RT-PCR ondergaan en zelfisolatie beëindigen door een negatief testresultaat te verkrijgen . Ook hoeft deze leeftijdsgroep voor aankomst in Tsjechië niet meer getest te worden.

Bron: https://www.mvcr.cz/mvcren/article/coronavirus-information-of-moi.aspx & https://www.visitczechrepublic.com/en-US/Covid-19
 
..... vooruitlopend op de verplichte PCR test van onze dochter woensdag a.s..
Wij willen ook naar Tsjechië gaan 21 augustus. Met onze 10 jarige zoon. Hoe hebben jullie dit met jullie dochter gedaan? Moet je je kind binnen houden tot de test gedaan is en de uitslag er is? Ik zag wel labs waar je een test kan boeken en binnen 6 uur de uitslag krijgt. Maar zie het niet echt zitten mijn zoon op te sluiten. Ik lees dat jullie er sinds zaterdag zijn en uw dochter woensdag de test krijgt. Ben erg benieuwd.
 
Dank voor de reactie, heeft u toevallig enig idee hoe wij deze test direct bij aankomst regelen? Is dat bij de grens of is dat na aankomst op de bestemming? (Camping)
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Helaas, helaas. Er was al niet veel te vinden en ook Nederland wereldwijd maakt melding van een nieuwe regeling voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar, maar om teleurstellingen en problemen te voorkomen, lees dan op www.hartmanova.eu het volgende:

p.s.: de informatie op diverse sites over een uitzondering voor kinderen 6-12 jaar, waaronder de Nederlandse site van de Rijksoverheid, is niet in overeenstemming met de inhoud van de actuele Tsjechische regeling.
Met andere woorden, deze uitzondering geldt alleen voor Tsjechische kinderen, die terugkeren uit het buitenland, naar hun woonland.

Het had zo mooi kunnen zijn. Misschien volgend jaar beter?
 

Franky

Donateur
Wij willen ook naar Tsjechië gaan 21 augustus. Met onze 10 jarige zoon. Hoe hebben jullie dit met jullie dochter gedaan? Moet je je kind binnen houden tot de test gedaan is en de uitslag er is? Ik zag wel labs waar je een test kan boeken en binnen 6 uur de uitslag krijgt. Maar zie het niet echt zitten mijn zoon op te sluiten. Ik lees dat jullie er sinds zaterdag zijn en uw dochter woensdag de test krijgt. Ben erg benieuwd.
Wij zijn gisteren voor de test naar het ziekenhuis van Pardubice geweest voor de test afspraak om 11.00 u. Deze hadden wij nog thuis in Nederland online gemaakt. Ons werd gezegd dat de uitslag tussen 24 en 48 uur kon duren, maar waarschijnlijk korter. Nou om 14.00 u kwam de verlossende sms :). Btw, hieronder kun je zien hoe onze dochter zich heeft vermaakt.

Puzzel.jpg
 
Omdat de regels voor kinderen wat onduidelijkheid gaf heb ik het MZCR (ministerie van binnenlandse zaken CZ) gevraagd om nadere uitleg (geldig alleen voor CZ kinderen of alle kinderen). Onderstaand hun antwoord (zonder vertaling🤪):

All children aged 6-12 years are exempted from testing before travelling to the Czech Republic when arriving from coutries of high risk of infection, so-called red countries or from countries of very high risk of infection, so-called dark red countries under point I.10 k) of the Protective measure. Upon arrival in the Czech Republic, it is obligatory to undergo a test by RT-PCR method within 5 days after entering the Czech Republic and selfisolate until the receival of result of said test.. The obligation to fill in the Passenger form is still valid. Children must also have entry authorisation.

The full text of the Ministry of Health'sProtective measure can be found here: https://www.mzcr.cz/ochranne-opatre...publiky-s-ucinnosti-od-31-7-2021-do-odvolani/.

Ook de Nederlandse ambassade in Praag bevestigt dat bovenstaande geldt voor Nederlandse kinderen.
 
Ja, het ministerie geeft verkeerde informatie over de eigen regeling in het Engels. Als het niet om te huilen was, zou je erom kunnen lachen.

Hier de bewuste passages in de hele regeling (en zo staat het er ook in het Tsjechisch), alles dus alleen voor inwoners van Tsjechie...

Josef,

Inderdaad treurig dat regels niet eenduidig zijn. Zelfs de Nederlandse ambassade bevestigt na contact met het ministerie dat we gewoon zonder test kunnen inreizen.
 
Vrijdagmiddagpuzzel, ontdek de verschillen...

1. Aktuality a důležitá upozornění
Dne 31. července 2021 vstoupilo v účinnost nové ochranné opatření Ministerstva zdravotnictví upravující vstup do České republiky.
Nově se u dětí ve věku 6 až 12 let přistupuje k možnosti ukončit povinnou samoizolaci po návratu ze zemí s vysokým nebo velmi vysokým rizikem nákazy negativním výsledkem PCR testu provedeného na území České republiky (nejde-li o děti, které mají výjimku z jiného důvodu, např. z titulu prodělaného onemocnění covid-19). U této věkové skupiny se již nebude vyžadovat ani test před cestou do České republiky. Dále se s ohledem na blížící se začátek akademického roku na vysokých školách umožňuje přijímat žádosti o dlouhodobá víza a dlouhodobé pobyty za účelem studia na vysoké škole (podle § 64 odst. 1 písm. a) zákona o pobytu cizinců) v České republice i v zemích s extrémním rizikem nákazy.

1. Important notices
As of July 31st, 2021, the Ministry of Health updated the Protective Measure regarding the conditions of entry into the Czech Republic.
Children between 6 to 12 years of age travelling from the countries with a high or a very high risk of COVID-19 transmission may undergo RT-PCR immediately after their arrival in the Czech Republic and finish self-isolation by obtaining of a negative test result. This age group also does not need to be tested before arrival to the Czech Republic any more. An updated measure also newly enable to accept applications for long-term visas and long-term residence permits for the purpose of study pursuant to § 64 para. a) of Act No. 326/1999 Coll., on the stay of foreigners in the territory of the Czech Republic and on the amendment of certain acts as amended (study in accredited study programmes at a university for the academic / school year 2021/2022) in the countries with extreme risk of COVID-19 transmission.
 
Is dit niet een heleboel geneuzel die eigenlijk nergens voor nodig is?

Of gaat het hier om wie het verst kan pissen?

Een kind dat 4 weken in Eindhoven is geweest met de naam Vratislav en een kind net de naam Klaas die daar ook 4 weken is geweest, gaan beide met dezelfde auto naar Tsjechië.
Daar aangekomen weet ik in ieder geval 1 ding zeker.
De naam en de nationaliteit is anders maar daar houden de verschillen dan ook echt mee op.
 
Laatst bewerkt:
Helemaal gelijk Feertje, daarom is die regeling, die onderscheid maakt tussen wel/niet Tsjechisch resident, zeer discriminatoir. En veroorzaakt bovendien dit soort onduidelijkheden, al op het eigen ministerie :-(
 
Als ik het goed begrijp is er verwarring tussen de Tsjechische tekst en de Engelse tekst, toch ?
Deze regels zijn gemaakt voor iedereen die Tsjechië inreist en dus kan men verwachten dat een groot deel geen Tsjechisch kan. Daarom geven ze zelf ook Engelse teksten.
Elke Engelse tekst die ik hierboven zie is duidelijk: het is geldig voor elk kind en het maakt niet uit of het kind wel of niet Tsjechisch is.
Als er dan een discussie ontstaat, kan je toch gewoon de Engelse tekst geven van de ministeries en is het einde discussie.

Deze link bv: https://www.hartmanova.eu/noodtoestand-inreisverbod-tsjechie/20210730 protective measure.pdf

Staat het volgende:
(k) persons under 12 years of age; only point I.4(b) and (d) and I.6(b) and (d) shall not apply to these persons, who are obliged, after entering the Czech Republic from a country with a high or very high risk of infection, to undergo an RT-PCR test for establishing the presence of the SARS-CoV-2 virus no later than 5 days after arrival to the Czech Republic and have a negative test result before finishing self-isolation;
Kortom, alles wat onder die punten die genoemd wordt is niet geldig voor personen onder 12. Ze mogen meteen na binnenkomst (maar binnen 5 dagen) een test doen en bij negatief hoeven ze niet in quarantaine.
 
Elke Engelse tekst die ik hierboven zie is duidelijk: het is geldig voor elk kind en het maakt niet uit of het kind wel of niet Tsjechisch is.
Als er dan een discussie ontstaat kan je toch gewoon de Engelse tekst geven van de ministeries en is het einde discussie.
Wij als camping kunnen zo dan toch behoorlijk in de problemen komen. Stel dat er een controle komt en de ambtenaar in functie vindt dat wij alleen Nederlandse kinderen mogen toelaten waarvan er een bewijs van quarantaine moet zijn. Als wij dan met de Engelse tekst aan komen zetten, ben ik bang dat wij toch niet onder een torenhoge boete uit kunnen komen.
Als ik de Tsjechische tekst onder google laat vertalen, komt in de tekst het woord 'terugkeer' voor en dat geeft toch aan dat het niet geldt voor toeristen. Ik denk dat wij juridisch zeer zwak zullen staan.
 
Bovenaan