Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Voor de mensen die wonen aan de grens met Duitsland:

Tsjechië is momenteel een "normaal" risicogebied voor wat de Duitsers betreft
In het kleine grensverkeer tussen Saksen en Tsjechië zijn er sinds 13 mei geen beperkingen voor reizen van maximaal 12 uur naar het buurland. Deze zijn mogelijk zonder geldige reden, ook voor toerisme en winkelen.
Van Duitse zijde kun je zonder goede reden 24 uur naar Tsjechië rijden, zonder dat je bij terugkomst in quarantaine hoeft te gaan.
Tsjechië staat slechts 12 uur toegang vanuit Duitsland toe zonder quarantaine en zonder een belangrijke reden.

Bron: https://www.elbelabe.eu/
 
Laatst bewerkt:
Vorige keer heb ik mij wel aangemeld. Je krijgt dan het karta pasasera. Ze hebben je telefoonnummer en e-mail adres maar je hoort verder helemaal niets meer. Geen info per SMS of email dat je in quarantaine moet en bij wie je je moet registreren voor de quarantaine en wanneer en hoe je je kunt laten testen. Ook geen verzoek om het negatieve testresultaat door te mailen bijvoorbeeld.
Ik heb dezelfde ervaring. Het was al vreemd dat ik niet meer mijn adres hoefde op te geven, wat eerst wel moest/kon. Een onverwachte controle aan de deur is dan al uitgesloten.

Het deed me een beetje denken aan de "goede, oude tijd". Toen moest je bij aankomst met de auto een papiertje invullen en voor de helft afgeven. De andere helft bij het verlaten van CR., maar dat kon je nooit kwijt. :)
 
Ik heb het al vaker geschreven. Maakt niet uit welke regels je gaat bedenken maar het zijn alleen maar goede regels als ze aan 3 voorwaarden voldoen.
1. Je moet ze kunnen uitleggen.
2. Je moet je kunnen controleren.
3. Je moet ze ook echt handhaven.
Ik heb 40 jaar in het middelbaal onderwijs gewerkt en dat was ook het 1e dat ik aan mijn stagiares die ik mocht begeleiden meegaf.
Ik zie al 1,5 jaar Coronaregels voorbij komen die soms zelfs aan alle 3 de regels niet voldoen!
@Joaninha Quarantaine wordt nooit gecontroleerd kan ook niet zonder de juiste gegevens.
@Bohemian Nu mag je dus max 12 uur naar Duitsland zonder restricties, maar niemand kan bij terugkomst zeggen hoe lang je weg geweest bent.
 
Ze hadden ook per SMS berichten kunnen sturen met vragen over je verblijfsadres, of je je op je aangeven adres bevindt, of je na een aantal dagen het resultaat van de negatieve test kunt tonen. Hoewel dat allemaal simpel technisch mogelijk is en via je smartphone valt te controleren tegenwoordig, niets van dit alles. Zo wordt die inreisregistratie meer een wassen neus. Maar eigenlijk beter dat het zo gaat. ,🙂
Zodra je de grens met Duitsland oversteekt krijg je dringende SMS' jes met de regels waar je je als Nederlander aan moet houden van de Duitse overheid. Zo kan het ook. Maar beter dat het in Tsjechië niet zo gaat.
 

kuurgast

Donateur
Het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen.

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Tsjechië blijft dalen. Donderdag werden 1218 nieuwe coronagevallen bevestigd. Dit is ongeveer 350 minder dan een week geleden en de minste op een doordeweekse dag sinds half september. Woensdag werden in Praag 98 nieuwe besmettingen geregistreerd. Voor het eerst sinds augustus vorig jaar daalde het aantal nieuwe coronagevallen in de Tsjechische hoofdstad onder de 100.
Het aantal testen is ook veel minder de laatste weken.

Het aantal gevallen per 100.000 inwoners blijft dalen, van 82 naar 79.
De incidentie van 14 dagen is 191 gevallen per 100.000 inwoners.
Het R-getal staat op R 0,77, wat betekent dat de pandemie steeds verder afneemt.
----------------------------------------
Bijna 4 miljoen vaccindoses toegediend.

Volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid hebben bijna 4 miljoen mensen minstens één dosis van een coronavirusvaccin gekregen en bijna 1,1 miljoen zijn volledig gevaccineerd. Donderdag werden 85.621 doses gegeven, het op een na hoogste dagelijkse aantal sinds de start van de campagne in december.

Mensen van 40 tot 44 jaar met een erkende verzekeringsdekking kunnen zich vanaf zondag middernacht inschrijven om zich te laten vaccineren. Daarna kan iedereen ouder dan 16 een aanvraag indienen, zei premier Andrej Babiš, maar hij gaf daarvoor geen datum.
Tsjechië overweegt ook bedrijven te betrekken bij de vaccinatie tegen Covid-19. Babiš zei echter dat deze stap grondig moet worden overwogen omdat er grotere voorraden van het Pfizer-vaccin voor nodig zijn.

Het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid zal volgende week de regels vaststellen voor de vaccinatie van buitenlanders tegen Covid-19 in het land, en de vaccinatie kan ook toegankelijk worden gemaakt voor zelfbetalers, vertelde minister van Volksgezondheid Petr Arenberger gisteren. Arenberger heeft niet gezegd wanneer de vaccinatie toegankelijk kan worden voor buitenlanders.
Het ministerie bereidt een aanbod voor de registratie voor vaccinatie door buitenlanders die geen openbare ziektekostenverzekering hebben in de Tsjechische Republiek of elders in de EU.
----------------------------------------------
Tsjechische huisartsen krijgen het Moderna-vaccin.

Huisartsen zullen vanaf volgende week nieuwe Covid-vaccin Moderna rechtstreeks naar hun praktijk krijgen, wat het probleem zou moeten oplossen van meer dan 216.000 mensen die nog steeds wachten op vaccinatie door huisartsen, waaronder 23.000 senioren ouder dan 80, vertelde premier Andrej Babiš.
De huisartsen zullen naar verwachting in mei en juni 454.000 doses Moderna ontvangen.
Tot nu toe ontvingen huisartsen voornamelijk vaccins van AstraZeneca en Johnson & Johnson omdat ze gemakkelijker te bewaren zijn. Het aantal AstraZeneca-vaccindoses dat in mei moet worden afgeleverd, is slechts om de vraag naar de tweede dosis te dekken.
----------------------------------------------
Gevaccineerde Tsjechen hoeven in Saksen niet in quarantaine te worden geplaatst.

Tsjechische burgers kunnen naar Saksen afreizen om zonder coronatest weer te gaan winkelen als hun verblijf op het grondgebied van deze staat niet langer dan 24 uur duurt. De volledig geïmmuniseerde en herstelde personen hoeven niet in quarantaine te gaan in Saksen. Ook Beieren heeft de regels voor Tsjechen versoepelt.
Dat heeft de Saksische federale politie in Pirna vrijdag bevestigd aan het persbureau ČTK.
------------------------------------------
De heropening van universiteiten is gepland op 24 mei.

De universiteiten in Tsjechië zouden vanaf 24 mei na de Corona-pauze weer volledig open moeten zijn. Bij sommige universiteiten loopt de tentamenperiode op dit moment echter al. Op 10 mei hervatten de praktijklessen aan de universiteiten en voor laatstejaarsstudenten vanaf 26 april.
Volgens critici raakten de universiteiten in de vergetelheid toen de anticoronamaatregelen werden versoepeld.
Basisscholen zijn eerder deze maand heropend, geleidelijk voor jongere en oudere leerlingen en in het rotatiesysteem van de wekelijkse afwisselende aanwezigheid en afstandsonderwijs.

De verplichte coronatest blijft gelden op scholen van alle niveaus. Het hoofd van het Instituut voor gezondheidsinformatie en -statistiek, Ladislav Dušek, liet donderdag tijdens een seminar in de Kamer van Afgevaardigden weten dat sinds 12 april 3,7 miljoen tests zijn uitgevoerd op schoolkinderen en studenten en een miljoen tests op schoolpersoneel. In totaal zijn 1418 studenten en 539 medewerkers positief getest op het coronavirus.
-------------------------------------------
Buitenzwembaden gaan op 31 mei weer open, de binnenbaden op 14 juni.

Buitenzwembaden en natuurlijke zwemplekken in Tsjechië kunnen binnen de beperkingen van Covid worden heropend vanaf maandag 31 mei, en binnenzwembaden en wellnesscentra vanaf 14 juni, als de epidemiologische situatie niet verslechtert, zegt Pavla Svrčinová, hoofd van de volksgezondheid. . Maandag keurde het kabinet goed dat indoor sportplekken behalve zwembaden, vanaf maandag 17 mei weer open mogen, met maximaal één bezoeker per 15 vierkante meter, maximaal 10 personen op de sportplek en groepen van maximaal twee personen. . Binnensportplaatsen behoren tot de faciliteiten die het langst gesloten zijn gebleven.
------------------------------------------------------------
Kort nieuws:
De overheid heeft wifi in de buitenterrassen toegestaan, gasten worden niet gecontroleerd door obers.
De verantwoordelijkheid voor besmettelijkheid ligt bij de gast, niet bij de herbergier. Als de terrassen de situatie erger maken, trekken we aan de noodrem, zei Arenberger.
"klanten moeten zich bewijzen tijdens een mogelijke inspectie door de hygiëne of de politie", kondigde Havlíček aan.

Een boete voor het niet hebben van een test? Waarschijnlijk win je de rechtbank, zeggen advocaten.

Tsjechië zal Hongaarse vaccinaties erkennen, waaronder Spoetnik en het Chinese vaccin.

Minister Arenberger werd na de mediaberichten ineens "rijk". Hij bekende huizen en miljoenen........

Wanneer komt de volgende minister van Volksgezondheid?
---------------------------------------
Bronnen onder volgende bericht.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Elk nadeel heb zijn voordeel..............

Tsjechen hebben vorig jaar aanzienlijk meer geld bespaard.

Volgens een studie hebben veel mensen in Tsjechië beduidend meer gespaard tijdens de Corona-crisis. De besparingen van bedrijven, winkeliers en huishoudens bereikten aan het einde van het eerste kwartaal meer dan 4,3 biljoen kronen (168 miljard euro). Sinds eind februari 2020, dus sinds het begin van de coronapandemie, is het spaarvolume in de economie met 499 miljard kronen (19,52 miljard euro) gegroeid.
De huishoudens, wier spaargeld met 364 miljard kronen (14,24 miljard euro) toenam, droegen het meest bij aan deze stijging.
----------------------------------------------
South Bohemian Philharmonic vindt tijdelijk thuis op een verlaten luchthaven.

De dagen van de pandemie waren een moeilijke tijd voor artiesten en muziekensembles over de hele wereld, maar ze hebben ook bizarre en nooit te vergeten ervaringen opgeleverd. Het South Bohemian Philharmonic Orchestra vond een nieuw thuis in de verlaten vertrekhal van de luchthaven van Planá bij České Budějovice, vanwaar ze liveconcerten streamden en nieuwe albums opnamen.
Toen het geluid van vliegtuigmotoren geleidelijk ophield en passagiers uit de vertrekhal van Plana Airport verdwenen, vond het onverwachte nieuwe huurders. De zaal, met zijn uitstekende akoestiek, werd omgevormd tot een tijdelijk onderkomen voor het South Bohemian Philharmonic Orchestra, wiens eigen concertzaal werd gerenoveerd.
-----------------------------------------------
De pandemie veranderde dorpswinkels in geldautomaten.

Corona heeft de positie van COOP-winkels op het platteland versterkt. Vorig jaar groeiden ze met zeven procent en bedroeg de omzet meer dan 33 miljard kronen. Daarnaast deden de kassa's dienst als geldautomaten.
"De situatie verschilt van regio tot regio. De toeristische gebieden lieten een daling zien, maar over het algemeen was het een stijging", zei Němčík van COOP, eraan toevoegend dat mensen tijdens de pandemie meer gebruikmaakten van de winkels in hun gemeenten.
Vorig jaar was het niet alleen de cashback-service die succesvol was, de pandemie in het algemeen is goed voor de keten. Het netwerk van 2.400 winkels, vooral bekend uit kleinere steden en dorpen, groeide vorig jaar met 7 procent.
Eerder waren er ook berichten dat het platteland levendiger werd.
Mensen moeten thuis werken en keren naar de dorpen terug met betere internetverbindingen.


Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
 
Ik vond de Vietnamese dorpssuper ook een stuk drukker de vorige week. En ook bij de Vietnamese afhaalkraam in Semily stond een aanzienlijke rij. Deze mensen doen nu goede zaken.

De coronacijfers van Tsjechië blijven overigens gestaag dalen. De 14 en 7 daagse cijfers zijn nu 180 en 74. Is het 14 daags cijfers onder de 150, dan verkleurt Tsjechië voor Nederland van Oranje naar Geel. Dat maakt het in ieder geval een stuk makkelijker en goedkoper om van Tsjechië naar Nederland te reizen. (geen negatieve test en quarantaine meer nodig) Volgende week zakt Tsjechië onder de 150. En dan zal het niet lang duren dat Nederland Tsjechië op geel zet. Omgekeerd moeten we nog wat langer geduld hebben.

Voor degene die het opviel, ik ben weer terug onder mijn oude gebruikersnaam Kozakov. Ik had destijds een nieuw account aangemaakt onder de naam Joaninha omdat mijn oude e-mail niet meer bestond en ik niet meer kon inloggen. De beheerder heeft beide accounts nu samengevoegd en ik opereer weer onder de naam Kozakov, de berg waar ik dichtbij woon in Tsjechië. En die naam vind ik beter bij dit forum passen dan Joaninha.🙂
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Minister van Volksgezondheid Petr Arenberger wil de lengte van de zogenaamde aangeboren immuniteit na covid-19 veranderen. Dat is als iemand corona heeft gehad in de afgelopen maanden. Deze mensen zullen een positieve PCR-test laten zien om aan te tonen dat ze zijn geïnfecteerd. Deze positieve test moet minimaal 28 dagen oud en maximaal een half jaar oud zijn. Hiermee volgen ze de Duitse regel.
Bron seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Corona-incidentie daalt tot onder de 100 in alle Tsjechische regio's.
Beste in Covid? Hradec Králové regio.

De zevendaagse incidentie per 100.000 inwoners ligt sinds dinsdag in alle Tsjechische regio's onder de waarde van 100. Landelijk zijn er momenteel 63 nieuwe coronagevallen per 100.000 inwoners.
Dienovereenkomstig varieert de incidentie van zeven dagen tussen bijna 30 nieuwe gevallen in regio Hradec Králové en 31 Karlovy Vary en ruim 91 gevallen in het Moravisch-Silezische district. In Praag was de waarde iets meer dan 53.
Een incidentie per hoofd van de bevolking van minder dan 75 per 100.000 inwoners is een belangrijk criterium voor de opheffing van de anticoronavirusmaatregelen.

Het totale aantal coronadoden sinds het uitbreken van de pandemie nadert in dit land nog steeds de 30.000. Recent werden ongeveer 20 tot 30 doden per dag geregistreerd in verband met een coronabesmetting. In maart was het aantal tien keer zo hoog.

Nu het aantal Covid's in Tsjechië afneemt, keert het leven langzaam maar gestaag terug naar normaal. Na de heropening van winkels en restauranttuinen maakte de regering maandag bekend dat ze klaar was om op 24 mei groen licht te geven aan hotels, theaters en bioscopen en meer kinderen permanent naar de klas te halen.
24 mei zal ook een belangrijke mijlpaal zijn voor de organisatoren van culturele evenementen. Vanaf die datum is het mogelijk culturele evenementen te organiseren voor maximaal 1.000 personen buiten en 500 binnen. Dit zal de langverwachte heropening van bioscopen en theaters en muziekfestivals mogelijk maken, maar voorlopig mogen ze slechts op 50 procent capaciteit opereren met elke tweede stoel die vrij blijft. Bezoekers worden geacht in het bezit te zijn van vaccinatiecertificaten, negatieve Covid-tests of bewijs van post-Covid-immuniteit.

Tsjechische erfgoedsites heropenen op 31 mei met verlaagde toegangsprijs voor kinderen tussen 6 en 18 jaar.
-------------------------------------------------------
Expertgroep voor de strijd tegen het coronavirus werd eenzijdig opgeheven.

De interdisciplinaire adviesgroep epidemiologische situatie (MeSES) wil blijven werken. Het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid heeft dinsdag de samenwerking met de experts beëindigd. Men wil nu buiten het ministerie om
een langetermijnplan ontwikkelen om het coronavirus te bestrijden.
"We zullen blijven werken als een onafhankelijke groep. We staan klaar om te reageren op veranderingen in de situatie als er iets gebeurt. We zijn niet geïnteresseerd in het helpen van de regering, maar in het helpen van de mensen.”
Medio maart is de expertgroep MeSES ingesteld als adviesorgaan van het ministerie van Volksgezondheid vanwege de sterke stijging van de coronacijfers. Ze deed aanbevelingen aan de regering om de epidemie te bestrijden. Naast epidemiologen zijn er ook economen, sociologen en juristen.
"De reden is een fundamentele verandering in de epidemische situatie in Tsjechië en de versnelde vaccinatie. Op dit moment heeft 36 procent van de bevolking ouder dan 18 jaar dat al”, zegt Jana Schillerová, een woordvoerster van het ministerie.
Het ministerie zei dat er nu een adviesorgaan zou worden samengesteld uit eigen experts.
Politici en experts bekritiseren de plotselinge omverwerping van de Interdisciplinaire Groep voor Epidemische Situaties (MeSES), die zonder opgaaf van redenen werd bereikt door het ministerie van Volksgezondheid Petr Arenberger.
-------------------------------------------------------------------
Het hoofd van de centrale gezondheidsdienst stelt voor de zomer twee gratis coronatesten per maand voor.

In Tsjechië zouden in de zomer twee coronatests per maand en inwoner door de staat kunnen worden betaald. Dit werd voorgesteld door het hoofd van de centrale gezondheidsafdeling, Pavla Svrčinová. Het is niet duidelijk of het een PCR of alleen een antigeentest moet zijn.
De Tsjechische staat vergoedt momenteel elke drie dagen een gratis antigeentest. Volgens de beraadslagingen van minister van Volksgezondheid Petr Arenberger zou de frequentie echter in de zomer moeten worden verlaagd.
Volgens minister van Volksgezondheid Petr Arenberger zou de prijs van PCR-tests ook moeten dalen tot ongeveer 640 CZK per maand. Momenteel ligt de prijs van een PCR-test rond de 1.500 CZK.

Hè........nu kan Babiš dit niet meer als verkiezingslokkertje gebruiken voor mensen die op reis willen met verplichte test........
-----------------------------------------------------
Enquête: elke tweede onderneming in de pandemie is gemoderniseerd of geautomatiseerd.

Bijna de helft van de Tsjechische bedrijven en ondernemers heeft vorig jaar machines en apparatuur gemoderniseerd tijdens de pandemie of geïnvesteerd in automatisering of robotica. Volgens een ČSOB-enquête, die van maart tot april door meer dan 400 respondenten werd bijgewoond, pasten de bedrijven ook tijdelijke beperkingen toe op operaties voor lang uitgestelde reconstructies en onderhoud.
Volgens de verzamelde gegevens is bijna een vijfde van de respondenten begonnen met digitalisering, waarmee de covid-trend van versnellende innovaties en technologische veranderingen wordt bevestigd, die de hele Tsjechische economie ten goede zullen komen.
-------------------------------------------------------------------
Servië wil Tsjechië 100.000 corona-vaccinatiedoses geven.

Servië heeft aangeboden om Tsjechië 100.000 doses coronavaccin te geven. Het gaat om Biontech/Pfizer-vaccins, zei Andrej Babiš woensdag na een ontmoeting met de Servische president Aleksandar Vučić. De twee leiders bespraken ook de economische samenwerking en de huidige situatie in de Westelijke Balkan. Premier Babiš heeft in het verleden gezegd dat hij voorstander is van toetreding van Servië tot de EU.
Dinsdag had de Servische premier een ontmoeting met de Tsjechische president Miloš Zeman, waarna president Zeman zijn officiële excuses aanbood voor het bombardement op Joegoslavië in 1999, dat de Tsjechische Republiek steunde als lid van de NAVO-alliantie.

Servië heeft genoeg vaccin omdat ze naast Pfizer ook Russische en Chinese vaccins hebben. Hun eigen bevolking wil niet graag geprikt worden.
---------------------------------------------------
Minister Arenberger werd na de mediaberichten ineens "rijk". Hij bekende huizen en miljoenen........
Wanneer komt de volgende minister van Volksgezondheid?
Heeft Zeman met Babiš onderhandeld over het lot van Arenberger?

Vandaag ontving president Miloš Zeman ongepland premier Andrej Babiš. Volgens de woordvoerder van de president, Jiři Ovčáček, gaat de bijeenkomst over "actuele politieke kwesties". Dit is echter geen gewone dinerbijeenkomst in Lány. Er wordt zo gespeculeerd dat ze het lot zouden kunnen bespreken van de minister van Volksgezondheid Petr Arenberger, die de afgelopen dagen met verschillende schandalen te maken heeft gehad, waarop de televisie Seznam en Seznam Zprávy hebben gewezen.
De premier heeft vandaag eindelijk het kasteel verlaten zonder voor journalisten te verschijnen.

Petr Arenberger is nu 5 weken minister van Volksgezondheid........

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
 
Hopelijk komen er veranderingen wat betreft de risicoclassering van zowel Tsjechië als Nederland. De 14 dagen "inzidenzwert" zoals ze dat op zijn Duits zeggen is in Tsjechië door de 150 grens gezakt en bedraagt nu 142. (=aantal besmettingen per 100k inwoners per 14 dagen). Ook het percentage positieve testen is flink gezakt en nadert de 5 procent. Hierdoor kan Tsjechië op de lijst van landen gezet worden waar bij terugkomst in NL geen test en quarantaine meer nodig is. Het weekcijfer is nu 58 en zal binnen enkele dagen ook onder de 50 duiken.

Ook de de cijfers voor Nederland zijn flink verbeterd. De "weekinzidenz" is onder de 200 gezakt. Dit is een belangrijke waarde voor Duitsland. Hierdoor kan Nederland door Duitsland afgeschaald worden van hoogrisico naar gewoon risicogebied. Wat weer voordelen oplevert mbt testen bij transit etc. En Nederland kan hierdoor waarschijnlijk ook van donkerrood naar rood voor Tsjechië.
Hopelijk worden voor zowel Nederland als Tsjechië snel veranderingen in de risicoclassering doorgevoerd.
 

kuurgast

Donateur
Europees Parlement en EU-landen eens over corona-reis-certificaat.

Het Europees Parlement en de EU-staten hebben overeenstemming bereikt over de pas die reizen binnen de EU weer gemakkelijker moet maken. Dat is net op tijd voor het parlement om het digitale 'Covid-19-certificaat' goed te keuren voor gebruik in de zomervakantie.
Reizigers kunnen straks met een QR-code aantonen dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus, negatief hebben getest of al een besmetting achter de rug hebben en daardoor zijn beschermd.
De Europese Commissie heeft toegezegd minimaal € 100 miljoen vrij te maken voor de aanschaf van SARS-CoV-2-infectietests met als doel "Europese digitale covid certificaten" af te geven om testen "betaalbaar en toegankelijk" te maken.
De prijs van de coronatests waarmee iemand die (nog) niet is ingeënt toch een reiscertificaat zou kunnen krijgen, was een van de belangrijkste meningsverschillen tussen de EU-landen en het EU-parlement. Dat laatste wilde de tests gratis maken, omdat mensen zonder inenting anders in het nadeel zouden zijn.
Volgens het voorstel van de Europese Commissie moeten deze basispaspoorten, die bedoeld zijn om door de Europese Unie te reizen, herleidbaar zijn tot drie basisinformatie over de vraag of de houder is gevaccineerd, een negatieve test heeft ondergaan of covid-19 heeft ondergaan meer dan 11 dagen geleden.
Het certificaat bevat de minimaal noodzakelijke hoeveelheid persoonlijke gegevens en is geen noodzakelijke voorwaarde voor grensoverschrijdende reizen, het zal dit alleen vergemakkelijken.
De EU-staten willen de mogelijkheid behouden om in uitzonderlijke gevallen grenzen te sluiten of quarantaine in te voeren, bijvoorbeeld voor burgers van een land waar een gevaarlijke variant van het coronavirus zich zou verspreiden.
Het certificaat moet 12 maanden geldig zijn.
Bron oa seznamzpravy.cz.
 
Dat laatste wilde de tests gratis maken, omdat mensen zonder inenting anders in het nadeel zouden zijn.
Ik ben van mening dat je die test alleen dan gratis beschikbaar moet stellen als nog niet iedereen een kans heeft gehad om zich te laten vaccineren. Als iedereen die kans wel heeft gehad maar je wilt zelf niet dan moet je ook de consequenties daarvan aanvaarden en zelf betalen voor een test als je die nodig mocht hebben om naar het buitenland te kunnen reizen zonder restricties. De Nederlandse regering denkt daar ook zo over. Ik ben het in heel veel zaken niet eens met hen, maar in deze wel.
 
Het "gratis testen" heeft m.i. twee kanten. Tussen haakjes want gratis bestaat niet ;)
1. Nu kan je bij de GGD gratis testen. Echter krijg je geen bewijs dat in andere landen geaccepteerd wordt. Dit kunnen ze makkelijk toevoegen als ze dat willen. Bijvoorbeeld dmv een Download PDF knop. Maar eigenlijk is het GGD testen alleen voor mensen met klachten of voor BCO. Niet voor als je op vakantie wil.
2. Als je op vakantie wil en het land eist een PCR testresultaat dan weet je dat vantevoren en kan je het incalculeren. Als je dan per se op vakantie wil dan zul je ervoor moeten betalen. Het is oneerlijk dat er belastinggeld naar deze testen gaat, voor mensen die op vakantie willen. Er zijn veel mensen die niet eens een vakantie kunnen betalen, maar dan betalen ze wel mee aan de vakanties voor anderen.


Uiteindelijk vind ik dus dat men het zelf moet betalen, die PCR test.
Maar ik vind het wel goed dat een vaccinatiebewijs ook geaccepteerd gaat worden. Dan kun je vinden dat het niet eerlijk is, omdat veel mensen nog niet zijn uitgenodigd voor vaccinatie. Maar je kan dan tegelijk ook zeggen: dan wacht maar met die vakantie. Sowieso vind ik het absurd dat hier zoveel geld en aandacht naartoe gaat. Maar dat zal wel te maken hebben met het feit dat toerisme voor veel landen een belangrijke inkomstenbron is...
 

Er liggen nu 990 mensen in de ziekenhuizen met covid, het aantal sterfgevallen was meer dan 30.000​


Er liggen nu 990 mensen in de ziekenhuizen met Covid. Het is geleden van eind september vorig jaar dat het er minder dan 1.000 waren. Het aantal sterfgevallen met covid-19 bedraagt nu meer dan 30.000. Er zijn nu sinds de epidemie vorig jaar begon op vrijdag 30.012 mensen met een bevestigde infectie overleden aan Covid. Er zijn 672 nieuw bevestigde gevallen, in de week-op-week vergelijking is het ongeveer 400 minder, vergeleken met donderdag zijn er tien besmettingen minder.

Tsjechië staat volgens het aantal slachtoffers van covid nog steeds op de tweede plaats​

Van de Europese en tegelijkertijd wereldlanden heeft Hongarije momenteel het hoogste aantal slachtoffers van coronavirus per miljoen inwoners, met 3.041 met in totaal 29.380 doden. Aan de top van de niet-vleiende ranglijst verving dit land een maand geleden Tsjechië, dat sinds begin april het hoogste aantal sterfgevallen per hoofd van de bevolking heeft gekend.

Tsjechië staat nu op de tweede plaats (2803 doden per miljoen inwoners, 30.012 doden op 21 mei), gevolgd door het kleine San Marino met 2534 doden per miljoen inwoners (slechts 90 doden in totaal).

Slovenië sluit de tafel van de tien meest getroffen landen in Europa, die ook het zwaarst getroffen zijn ter wereld, met 2090 doden per miljoen inwoners (in totaal 4345). Volgens ourworldindata.org is het gemiddelde aantal slachtoffers in Europa per miljoen inwoners 1415.

bron: idnes.cz
 
Bovenaan