Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Mensenrechtenhof beslist dat landen vaccinatieplicht mogen invoeren
Prima bevestiging van de vaccinatieverplichting die in Tsjechie al geldt. En wat mij betreft mogen ze dit ook in Nederland doorvoeren.
Wil je je kind niet vaccineren, dan ook geen toegang tot kleuterschool en kinderopvang. Tevens geen groepsport, waarmee ook een groot risico wordt genomen. Tsjechie doet dit grotendeels al, nu Nederland nog.
Als ouders ervoor kiezen zo dom te zijn om antivaxxer te willen zijn is een ding, maar kinderen mogen nooit de dupe zijn van de waanzin van ouders. Dus vaccineren en desnoods middels een verplichting. En andermans kinderen al helemaal niet. Want deze antivaxxers begrijpen niet dat ze anderen in gevaar kunnen brengen. Tikkeltje egocentrisch is het wel.
 
@Olivier Het ironische is wel bij Covid dat als 90% zich wel laat vaccineren, die 10% die dat niet wil doen ermee weg komt, omdat er dan groepsimmuniteit is. Ik heb gelezen dat dit zelfs bij 60-70% al bereikt kan worden.
Daarom ben ik ook absoluut voor een vaccinatiepaspoort en laat die antivaxxers dan maar lekker thuisblijven.
 
Onze huisarts heeft gisteren op zijn FB pagina gezet dat hij is begonnen met het wegprikken van de eerste 100 AZ vaccins.
Ik neem aan dat je dat het over je huisarts in Tsjechië gaat. Gisteren was ik bij mijn huisarts in NL en tegelijkertijd even over de vacinatie gehad want in mijn praktijk zijn ze begonnen met AZ voor 63-64 jarigen. Mijn groep 60-62 jaar komt daarna aan de beurt. Ik kon mij op de reservelijst laten zetten. Als op het einde van de dag een aangebroken flesje vaccins over is doordat mensen niet naar hun afspraak kwamen kan ik s'avonds gebeld worden om meteen gevaccineerd te worden. Zo voorkomen ze verspilling want aangebroken flesjes kunnen niet meer de volgende dag gebruikt worden. Dus wie weet krijg ik de eerste prik sneller dan verwacht. 🙂
 
Dit gebeurt nu ook zo in België, maar je komt niet eerder aan de beurt als de leeftijdsgroep die op dat moment aan de beurt is.
 
Het ironische is wel bij Covid dat als 90% zich wel laat vaccineren, die 10% die dat niet wil doen ermee weg komt, omdat er dan groepsimmuniteit is. Ik heb gelezen dat dit zelfs bij 60-70% al bereikt kan worden.
Israël is een goed voorbeeld. Omdat het een groot bevolkingsdeel heeft die te jong is om gevaccineerd te worden, zie je dat ook met alleen de volwassenen al groepsimmuniteit wordt bereikt. Daar zitten ze nu op zo'n 50%. In Tsjechië zal groepsimmuniteit al met een nog lager percentage gevaccineerden bereikt worden omdat Tsjechië het hoogste aantal besmettingen van Europa heeft gehad.
 

kuurgast

Donateur
Coronavirus: 4791 nieuwe besmettingen op vrijdag.

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Tsjechië blijft dalen. Vrijdag werden 4.791 nieuwe gevallen geregistreerd. Volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid is dit het laagste aantal voor een werkdag sinds 7 december vorig jaar.

5861 patiënten worden in de klinieken worden behandeld, waarvan 1287 op IC. De statistieken die op de website van het ministerie zijn opgenomen, omvatten echter geen patiënten die na tien dagen geen symptomen van covid-19 vertonen, dus het aantal bezette ziekenhuisbedden is hoger, maar ze nemen ook af.
Sinds het uitbreken van de epidemie een jaar geleden zijn in Tsjechië 27.734 mensen omgekomen met Covid 19.
Het R-getal is gestegen van R 0,6 naar R 0,8.

Qua corona-incidentie is Tsjechië enigszins verbeterd ten opzichte van de EU en staat nu op de vierde plaats. In de afgelopen 14 dagen bedroeg het aantal nieuwe besmettingen met het virus in dit land 809 gevallen per 100.000 inwoners. Dat betekent een daling van 30 procent ten opzichte van vorige week. De situatie is momenteel het ernstigste in Hongarije. Daar werden gemiddeld 1.118 mensen per 100.000 inwoners ziek met Corona. Op de tweede en derde plaats staan Estland (1007) en Polen (989).
------------------------------------------
Braziliaanse mutatie van corona in Varnsdorf, regio Děčín.

De scholen in het district Děčín zullen maandag niet opengaan vanwege een nieuwe mutatie.
De Braziliaanse mutatie van corona is in Varnsdorf, regio Děčín gevonden bij 2 personen. De Braziliaanse mutatie is besmettelijker en veroorzaakt herinfectie en kan resistenter zijn tegen sommige tot dusver ontwikkelde vaccins.
Laboratoria hebben tot dusverre verschillende gevallen van de Zuid-Afrikaanse mutatie in Tsjechië ontdekt, waarbij de zogenaamde Britse mutatie wijdverspreid is.
--------------------------
Corona-vaccinatie: meer dan 2 miljoen doses toegediend.

Tot nu toe zijn er in Tsjechië meer dan 2 miljoen vaccindoses tegen het coronavirus toegediend. 692.274 mensen zijn al gevaccineerd met beide doses. De cijfers zijn zaterdag vrijgegeven door het ministerie van Volksgezondheid. Tsjechië heeft in totaal ongeveer 10,7 inwoners.

Tot nu toe zijn in Tsjechië vaccins van Pfizer/Biontech (77 procent), AstraZeneca (13 procent) en Moderna (10 procent) gebruikt. In de tweede helft van april zullen ook vaccins van het bedrijf Johnson Johnson worden afgeleverd, waarbij slechts één dosis vaccin voldoende is om te immuniseren tegen de ziekte van Covid-19.
Minister van Volksgezondheid Petr Arenberger gaat ervan uit dat eind juni 58 procent van de volwassenen de vaccinatie heeft gekregen.

Het vaccincentrum van de O2 Arena in Praag gaat op 3 mei van start. Het centrum zou 7.000 mensen per dag moeten kunnen vaccineren, mits er voldoende vaccindoses beschikbaar zijn.

De mensen in Tsjechië en heel Europa zouden de komende jaren voorbereid moeten zijn op herhaalde coronavaccinaties. Dat zei premier Andrej Babiš vrijdag tijdens een bezoek aan een vaccinatiecentrum in Praag. Vanwege verschillende mutaties is het onwaarschijnlijk dat het virus zo gemakkelijk verdwijnt, zei Babiš.
Volgens de premier zal de nieuwe minister van Volksgezondheid Petr Arenberger vanaf het najaar beginnen met het opstellen van de vaccinatiestrategieën voor 2022 en 2023.

Ondertussen bij buurland Slowakije:
Rusland heeft Slowakije beschuldigd van sabotage en eist de terugkeer van Spoetnik V.
Volgens TASS zei het Russische directe investeringsfonds dat het Slowaakse Staatsinstituut voor medicijncontrole (SÚKL) het contract had geschonden door het laten testen van een zending Spoetnik V-vaccins die aan Slowakije werd geleverd aan een laboratorium dat geen deel uitmaakt van de officiële Europese Unie. laboratorium netwerk.
SÚKL verklaarde eerder dat de vaccins die het ontving, verschilden van de batches die zijn beoordeeld door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en het medische tijdschrift The Lancet.
Het Slowaakse Instituut wees er in reactie op Russische kritiek ook op dat het officiële netwerk van laboratoria van de Europese Unie de kwaliteit controleert van vaccins die in de EU zijn geregistreerd, maar dat het Spoetnik-vaccin niet in de EU is geregistreerd.
------------------------------------
Sporten in groepen tot 20 personen buiten mogelijk vanaf maandag.

Vanaf maandag kunnen groepen tot 20 personen samen buitensporten beoefenen. Binnensportfaciliteiten zouden daarentegen gesloten moeten blijven, zei minister van Volksgezondheid Petr Arenberger.
Voor het laatst konden amateursportverenigingen en vrijetijdsteams voor de kerst in Tsjechië trainen of spelen. Douches en kleedkamers mogen vanaf maandag niet gebruikt worden.

Vanaf maandag wordt de vergaderlimiet uitgebreid tot 10 personen binnen en 20 buiten. De nieuwe minister van De heer Arenberger zei dat het vanuit medisch oogpunt beter zou zijn om de regel aan te houden dat maximaal twee mensen elkaar binnen of buiten kunnen ontmoeten. Maandag zal hij dit aan de regering voorstellen. Deskundigen zijn het ook niet eens met de versoepeling.
------------------------------------
Het Oude Stadsplein blijft voorlopig dé plek om coronadoden te herdenken.

Het Oude Stadsplein in Praag blijft voorlopig een herdenkingsplaats voor de coronadoden in Tsjechië. In de toekomst zorgen de padvinders voor het behoud ervan. Het stadsbestuur rechtvaardigde deze beslissing met de behoefte van de mensen om samen hun verdriet te uiten.
Op 22 maart schilderden leden van de beweging “Milion chvílek pro demokracii” (Een miljoen momenten voor democratie) 25.000 witte kruisen op de stoep van het plein om de slachtoffers van de coronapandemie te herdenken. Oorspronkelijk moesten ze op dezelfde dag worden verwijderd. Maar mensen begonnen ter plaatse bloemen en kaarsen te zetten.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

Dat laagste aantal klopt niet....vorige week vrijdag waren het 3.830..... 4.791 is dus 961 hoger....
Volgende week afwachten of er een stijging gaat komen nav het paasweekend.
 
Misschien heb ik de laatste tijd niet erg opgelet, maar ik dacht dat je, reizend vanuit donkerrood NL, een negatieve PCR-test mee moest nemen. Nu zie ik, dat er een onderscheid gemaakt wordt tussen tussen "resident" en "no resident".

Zie punt 2 bij: https://www.mvcr.cz/mvcren/article/coronavirus-information-of-moi.aspx

En mag het, in mijn geval, ook de goedkopere antigeentest zijn. Ik word weleens moe van al die wijzigingen, maar als het dan weer goedkoper wordt... :)
 

Winkels en scholen gaan open; wat verandert er aanstaande maandag?

Van zondag op maandag om middernacht is de noodtoestand in Tsjechië niet langer van toepassing. Hierdoor kunnen scholen, winkels en diensten openen. Ze zullen echter strengere regels moeten volgen. Hier is een overzicht van de belangrijkste veranderingen, die van kracht worden op maandag 12 april.

Scholen

  • Volgens het besluit van de regering zullen kleuters van basisscholen en kleuterscholen terugkeren naar het voltijds onderwijs. In het eerste leerjaar leren kinderen na een week afwisselend thuis en op school - ergens hebben de schooldirecteuren besloten om te verdelen naar leerjaar (bijvoorbeeld een week persoonlijk in het eerste, tweede en vijfde leerjaar, het volgende derde en vierde leerjaar), elders gaan ze afwisselend naar scholen.
  • Kleuters op de kleuterschool zouden maximaal met 15 mogen zijn, idealiter in gehalveerde groepen.
  • Ook het voltijds onderwijs op speciale scholen zal worden hervat, evenals het lesgeven in de vorm van één leerling per leraar op basiskunst- en taalscholen.
  • Voorwaarde voor deelname aan het voltijds onderwijs zijn regelmatige tests, twee keer per week - op maandag en donderdag - met niet-invasieve antigeentests voor zelfinzameling. In het geval van kleuters of leerlingen in de eerste tot en met derde klas van de basisschool, moet de school ouderlijk toezicht toestaan bij het toetsen.
  • Als iemand in de klas positief voor de test slaagt, moet hij of zij slagen voor een PCR-test. Alleen als het antigene resultaat wordt bevestigd, zullen zijn klasgenoten, die hem de afgelopen twee dagen hebben ontmoet, de tests moeten ondergaan. Mondkapjes zijn verplicht op scholen, maar kinderen hoeven ze niet te dragen in kleuterscholen.
  • Vanwege de epidemische situatie gaan scholen in de regio Děčín echter niet open.
  • Vanaf maandag zijn de beperkingen op de aanwezigheid van kleuters en de wekelijkse afwisseling van lesgeven in de eerste graad op school en thuis niet van toepassing op de kinderen van paramedici, brandweerlieden, politieagenten, leerkrachten en andere geselecteerde beroepen. In de week dat studenten afstandsonderwijs zouden moeten hebben, kunnen ze de hele dag in de schoolgroep zitten. De kinderen van deze arbeiders, tussen twee en vijf jaar, kunnen ook naar de kleuterschool. Afstands onderwijs in de eerste graad van basisscholen is niet van toepassing op kleine klassen en scholen met maximaal 75 kinderen. Deze zullen persoonlijk kunnen werken zonder van klas te wisselen.
  • Ook de praktijkopleiding motorrijtuigenbesturing van leerlingen en studenten wordt vernieuwd in het kader van hun beroepsopleiding op onderwijsdomeinen waarin het behalen van een rijbewijs voor aangewezen groepen tot het onderwijs behoort.
  • In de eerste fase van de terugkeer van kinderen naar scholen zullen middelbare scholieren, middelbare scholieren en universiteitsstudenten afstandsonderwijs blijven volgen. Volgens minister van Onderwijs Robert Plaga (voor YES) kunnen leerlingen van middelbare scholen, conservatoria, hogescholen en de laatste jaren van de universiteiten op 19 april waarschijnlijk terugkeren naar het praktijkonderwijs en de laboratoria.

Winkels en diensten

  • Naast de momenteel geopende winkels (supermarkten, brandstoffen, huishoudelijke artikelen, diervoeder, drogisterijen of apotheken) zullen winkels worden toegevoegd die kinderkleding en -schoenen, kantoorbenodigdheden, stomerijen, wasserijen, slotenmakerijen of de verkoop van auto-onderdelen aanbieden. en machines.
  • De werking van diensten voor projectactiviteiten, psychologische begeleiding en diagnostiek wordt mogelijk gemaakt.
  • Er kunnen ook boerenmarkten worden gehouden, maar detailhandelaren mogen geen verfrissingen voor directe consumptie aanbieden. Tussen de kramen zal minimaal twee meter afstand moeten zijn; in het marktgebied zou een limiet van 15 vierkante meter per persoon moeten gelden. Deze limiet, evenals de eis om een afstand van twee meter aan te houden, geldt ook voor andere open winkels.
  • De reeks toegestane openingstijden verandert, terwijl winkels nu om 21.00 uur moeten sluiten samen met de start van de avondklok, vanaf 12 april kunnen winkels en servicevergunningen open zijn tot 22.00 uur.
  • Dierentuinen en botanische tuinen kunnen hun activiteiten hervatten, maar mogen maximaal 20 procent van hun capaciteit vullen.
  • Bibliotheken gaan ook open (met dezelfde limiet voor het aantal bezoekers per gebied als voor winkels).

Andere

  • Beperkingen op het verkeer tussen districten, ingevoerd op 1 maart, zijn niet langer van toepassing en de nachtklok is nu niet langer van toepassing. .)
  • Maximaal 10 mensen binnen en 20 buiten kunnen elkaar ontmoeten. Dit zou ook moeten gelden voor alle buitensportactiviteiten. Binnensportlocaties moeten blijven gesloten voor amateurs. Minister van Volksgezondheid Petr Arenberger (voor YES) zal maandag echter aan de regering suggereren dat slechts twee mensen elkaar buiten en binnen kunnen blijven ontmoeten.
  • Voor bruiloften of begrafenissen moet de limiet 15 personen zijn, en het recht op vergadering moet worden beperkt tot 100 personen. Het bezoekverbod bij gevangenissen komt te vervallen.
  • De huidige verordening die het dragen van adembescherming verplicht, blijft van kracht. Dus in het openbaar vervoer, winkels en andere plaatsen waar mensen samenkomen, is het noodzakelijk om een mondkapje te hebben van ten minste klasse FFP2 (of vergelijkbare Chinese of Amerikaanse normen), in de bebouwde kom van het dorp is het altijd nodig om op zijn minst een chirurgisch mondkapje te hebben.
bron: novinky.cz
 
En met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat we over twee weken het aantal geinfecteerden weer explosief zien stijgen. Het lijkt op de situatie van voor de Kerst. Ook even drie weken alles open en toen ontplofte alles......
Met name de scholen open, als een grote infectiehaard, lijkt mij erg onverstandig.
 
Het lijkt me inderdaad het best dat we nog allemaal even op onze tanden bijten tot 70 % gevaccineerd is! Dat te vroeg alles opengooien heeft al veel inspanningen teniet gedaan, en niet alleen in Tsjechië, maar overal in Europa.
 
Nou ja, alles open, dat valt ook wel mee. De meeste zaken blijven gesloten. Ik kan nog steeds niet gaan flipperen in de (verder bijna lege) kroeg.
 

Noodtoestand in Tsjechië eindigt na zes maanden

In Tsjechië komt vandaag een einde aan de noodtoestand die er sinds een half jaar gold vanwege de coronapandemie. Dat betekent dat de maatregelen er wat minder streng worden. Zo verdwijnt de avondklok en mogen mensen zich weer verder van hun woonplaats verplaatsen. Ook de scholen gaan deels weer open.
Na meerdere verlengingen weigerde het parlement onlangs om de noodtoestand nog aan te houden, tegen de wil van de regering. Die vreest dat voor een overbelasting van de ziekenhuizen, omdat het aantal nieuwe bevestigde besmettingen in het land weer stijgt.
Restaurants en de meeste winkels in Tsjechië blijven wel nog altijd gesloten. Het dragen van een mondmasker in het openbaar blijft ook nog altijd verplicht.

bron: vrt.be
 
Vanaf woensdag kunnen 65+ ers zich registreren voor een prik

https://www.expats.cz/czech-news/article/coronavirus-update-april-12-2021

More people can register for vaccination

The remaining chronic patients who have not yet had access to it can register for vaccination as of today. These include patients with rare genetic diseases and people who are unable to comply with anti-epidemic measures due to disabilities. Now, people over the age of 70, healthcare professionals, social workers and people from the integrated rescue system can apply for vaccination. Preference was also given to teachers who could register mainly in March. From Wednesday, April 14, the registration will be open to people over 65.
 
En met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat we over twee weken het aantal geinfecteerden weer explosief zien stijgen. Het lijkt op de situatie van voor de Kerst. Ook even drie weken alles open en toen ontplofte alles......
Met name de scholen open, als een grote infectiehaard, lijkt mij erg onverstandig.
Voor Kerst gingen alle winkels, kappers, restaurants en hotels weer open, dus het is niet helemaal vergelijkbaar. Maar we zullen zien, hopelijk valt het mee....
 

kuurgast

Donateur
Ze hadden daar als verklaring voor dat er met Pasen minder werd getest.
Er zal ook meer onderzoek gedaan worden naar aanwezigheid van mutaties.
Die mutaties zijn het grootste risico. Israël neemt een zorgwekkende trend waar van Zuid-Afrikaanse mutatie-infecties onder gevaccineerde mensen.
Peking heeft toegegeven dat de effectiviteit van hun vaccins zwak is.
Kappers en pedicures zouden binnen twee weken kunnen openen, zei Havlíček.
Bron oa seznamzpravy.cz/sekce/koronavirus.
 
Laatst bewerkt:

Duitsland beëindigt permanente grenscontroles Tsjechië​

Duitsland beëindigt de grenscontroles met Tsjechië op 14 april. Dit werd aangekondigd door het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken, zei de Tsjechische ambassadeur in Duitsland Tomáš Kafka.

"Vertegenwoordigers van het federale ministerie van Binnenlandse Zaken, die lid zijn van het gezamenlijke coördinatieorgaan, hebben er langs de werklijn over geïnformeerd", zei Kafka. 'Ik ben blij met dit rapport. Het is niet alleen een stap in de richting van de gewenste terugkeer naar normaal in de Tsjechisch-Duitse betrekkingen, maar ook een aanmoediging in een gezamenlijke inspanning om de coronaviruspandemie te beheersen, "voegde hij eraan toe.
Verdere maatregelen met betrekking tot reizen naar Duitsland blijven echter van toepassing. Op enkele uitzonderingen na zijn dus nog steeds registratie, tests of andere maatregelen in verband met de afzonderlijke deelstaten vereist.

Duitsland heeft op 14 februari van dit jaar de permanente grenscontroles met de Tsjechische Republiek en de Oostenrijkse deelstaat Tirol hervat om quarantainemaatregelen af te dwingen als gevolg van de covid-19 pandemie. Op dat moment identificeerde Duitsland beide landen als met mutaties in het coronavirus. Sinds zondag 28 maart plaatst Duitsland Tsjechië in een gebied met een epidemisch hoog risico vanwege het hoge besmettingspercentage.
Terwijl Duitsland eind maart de permanente controles aan de grens met Tirol stopzette, besloot de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer in het geval van de Tsjechische Republiek deze te verlengen tot ten minste 14 april. Nu zal Duitsland de controles met Tsjechië opschorten, waar de epidemische situatie de afgelopen weken aanzienlijk is verbeterd.

bron: novinky.cz
 
Vanaf vandaag kunnen 65-70-jarigen in aanmerking komen voor een vaccinatie.
Zie: https://registrace.mzcr.cz/

Daartoe moet je wel een Tsjechische ziektekostenverzekering hebben. Of een verzekering in een ander EU-land.
Zie: https://koronavirus.mzcr.cz/en/vaccinating-foreign-nationals-against-covid-19-in-cz

Ik begrijp alleen niet de handeling beschreven onder 2 en/of 3.
Registration using the policyholder number which foreigners obtain from their Czech health insurance company. These individuals must perform auxiliary registration with a Czech health insurance company. This is a simple and quick task, the insurance company registers the individual immediately.

Ik ben bang dat de genoemde "Czech health insurance company" je direct inschrijft als verzekerde, met alle maandelijkse kosten van dien.
 
Bovenaan