Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

In Nederland lijkt het aantal besmettingen weer te dalen. Hopelijk zet dat door en dan kan Nederland voor Tsjechië eind deze maand weer naar "oranje" gaan. Maar mocht het rood blijven, doe ik wel een duurdere en langzamere PCR test net als in december. De test in Tsjechië na 5 dagen doe ik toch niet, omdat ik dan alweer vertrokken ben. En als Tsjechië dan als gewoon risicogebied geldt voor Duitsland, is bij transit ook geen test nodig. Dus zo ongeveer dezelfde situatie als toen ik half december voor de laatste keer naar Tsjechië ging.
Dat er nu nog extra lange quarantaine voor Duitsland geldt en grenscontroles zijn, heeft ook te maken met de regel dat als je in de afgelopen tien dagen in een virusvariantengebied bent geweest, extra quarantaine etc. geldt in Duitsland. En toen was Tsjechië nog een virusvariantgebied. Na de paasweek zal dat wel veranderen. De vakanties zijn dan voorbij en het risico dat dan veel mensen willen/gaan reizen is dan kleiner.
Eigenlijk kunnen Duitsers ook in Nederland niet zomaar op vakantie en moeten ze in quarantaine. Maar ik zag gisteren in NL toch veel Duitse campers en auto's op de weg.
 
Je zou dan toch verwachten dat het aantal besmettingen sneller zakt dan dat ik nu zie gebeuren.
Valt wel mee toch? Een kwart tot een derde per week minder ongeveer. In Nederland had al 22% van de mensen antistoffen in het bloed. In Tsjechië moet dat percentage veel hoger liggen. Daar komt bij dat zo'n 20% in Tsjechië over enkele weken immuniteit begint op te bouwen door vacinatie. Komt nog beter weer bij met hogere luchtvochtigheid en meer ventilatie. Dat zal een steeds gunstiger effect geven.
Het is te vergelijken met een bosbrand. Door meer immuniteit staan er steeds meer bomen tussen die niet willen branden. En door betere weersomstandigheden is het bos minder dor. Ik word steeds optimistischer voor de komende weken/maanden.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Overigens wordt Nederland per 6 april ook "hoch inzidensgebiet" voor Duitsland. Dus Nederland zit in dezelfde categorie als Tsjechië.
 
Duitsland wijst Nederland aan als hoogrisicogebied
Nederlanders die via Duitsland naar Tsjechië reizen krijgen na Pasen te maken met strengere regels. Het Duitse beleid wordt aangescherpt vanwege het grote aantal coronabesmettingen in Nederland. Dat betekent dat reizigers die vanuit Nederland de grens oversteken vanaf dinsdag meteen een negatieve coronatest moeten kunnen tonen. Eerst was dat niet als je alleen op doorreis was en hoefde je die test pas te hebben als je meer dan 48 uur in Duitsland bleef.
 
Maar waarom zou je dan gaan? Vanaf het moment dat je Tsjechie binnenkomt moet je namelijk in quarantaine! Dat kan niet bij vrienden/familie, je kunt niet werken, niet wandelen, geen boodschappen, niets....
Maar wel eindelijk na 4 maanden in mijn huis in Tsjechië zijn. Genoeg te doen. In december was die regel precies hetzelfde. Met een negatieve test naar Tsjechië gereisd. Daarna binnen 4 dagen weer terug. Ik verwacht dat eind april de situatie minstens hetzelfde is. De is Nederland weer een stapje lager als risico gebied. En Tsjechië ook voor Duitsland. Dan moet Tsjechië onder de 21000 besmettingen per week zitten en Nederland onder de 34000 per week.
 
Vergeet het maar.
Zr zijn nu vanaf ruwweg 1 januari aan het prikken hier, dat is dus 3 maanden en tot en met gisteren hebben ze nu 1.226.081 mensen 1 of 2 prikken gehad. Dat is dik minder dan 10% pas.
In Nederland nu zo'n 700 duizend per week. In verhouding krijgt ook Tsjechië nu veel meer vaccins. Het gaat nu veel sneller dan het eerste kwartaal. De volgende 10% prikken kan in enkele weken zo gezet zijn. Zowel in NL als CZ. Pfizer levert nu 2 keer zoveel, Moderna levert ook meer. Janssen begint deze maand ook te leveren. Astrazeneca is wat problematisch maar levert ook al veel meer dan in kwartaal 1. Afwachten is nog of ze ermee door blijven/ gaan prikken.
Ik vergeleek de epedemie met een bosbrand. Eén factor was ik vergeten. En dat is het gedrag van de mens. Dat is de wind die het vuur aanwakkert. Maar hopelijk wordt punt snel bereikt dat ook deze factor geen bosbrand meer aan de gang kan houden.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

kuurgast

Donateur
De Covid-epidemie vertraagt geleidelijk.

Tsjechië registreerde zaterdag 2.149 nieuwe gevallen van Covid-19, de laagste dagelijkse toename sinds het begin van het jaar.
De belasting van ziekenhuizen in dit land neemt geleidelijk af. Het aantal mensen dat met Covid in het ziekenhuis is opgenomen, is gedaald tot 6.384, van wie 1.446 in een ernstige toestand.
In oktober, november en december waren het 80-jarige patiënten, tegenwoordig hebben we meestal 40-50-jarige patiënten met ernstige covid, aldus artsen.
Sinds het begin van de coronapandemie in maart vorig jaar zijn bijna 27.000 mensen overleden met of aan het coronavirus.

Tsjechië kent niet langer de hoogste 14-daagse incidentie van nieuwe coronabesmettingen in vergelijking met omringende landen. Met 842 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners staat Tsjechië op de tweede plaats in vergelijking met de buurlanden. De situatie is momenteel het slechtst in Polen, waar de afgelopen 14 dagen 997 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners werden geregistreerd.

Het reproductiegetal staat nu op R 0,76 en is daarmee het laagste sinds 18 januari.
De risico-index, dat niet meer in gebruik is, staat op 52 van de 100 punten.

Het totale aantal vaccinaties 1.230.044.
Personen met voltooide vaccinatie (twee doses) 567.359.
------------------------------------------------------
Blatný: Gebruik van medicijnen tegen Covid-19 is een medische en geen politieke kwestie.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid is het gebruik van medicijnen tegen de ziekte van Covid-19 een medische en geen politieke kwestie. Dat maakte het ministerie zaterdag via Twitter bekend. Daarbij reageerde het op brieven van premier Andrej Babiš, die deze minister van Volksgezondheid Jan Blatný richtte. De premier bekritiseerde onder meer de voorwaarden voor het gebruik van experimentele medicijnen tegen de ziekte van Covid-19, die volgens Babiš te streng zijn.
Blatný kondigde aan dat de experts ongeacht de klachten al adviseerden over het gebruik van de medicijnen en dat het ministerie vervolgens de voorwaarden specificeerde. Volgens Blatný zijn de criteria geformuleerd op basis van de ervaring van de artsen en de discussie daarover.
---------------------------------------------
Tsjechië krijgt nog eens 80.000 vaccins uit Hongarije, Oostenrijk en Slovenië.

Hongarije zal de Tsjechische Republiek in mei 40.000 vaccins tegen Covid sturen, bevestigde de Tsjechische premier Andrej Babiš zaterdag. Evenzo heeft Oostenrijk beloofd om Tsjechië 30.000 vaccins te sturen en Slovenië heeft toegezegd 10.000 vaccins te sturen. De Tsjechische premier bedankte de leiders van de landen voor wat hij zei "een echte blijk van solidariteit". "10.000 meer dan we hadden moeten ontvangen van de EU."
Het gebaar kwam kort na een bittere ruzie over de distributie van vaccins in de EU, die eindigde in de uitsluiting van Tsjechië, Oostenrijk en Slovenië van de definitieve overeenkomst.
Volgens de overeenkomst zullen 24 EU-landen 2,8 miljoen extra doses van het BioNTech/Pfizer-vaccin verstrekken aan vijf van de zwaarst getroffen lidstaten: Estland, Letland, Kroatië, Slowakije en Bulgarije.
Tsjechië, Oostenrijk en Slovenië, die het nieuwe herverdelingsmechanisme oneerlijk vinden, weigerden de deal te steunen.
--------------------------------------------
Premier overweegt Moskou's aanbod van vaccins na de gevolgen van de EU.

Moskou heeft aangeboden om in april 300.000 vaccins naar Tsjechië te sturen, na de uitbarsting onder de EU-lidstaten over een eerlijke verdeling van vaccins.
De Tsjechische premier overweegt opnieuw het gebruik van Spoetnik V, gezien het tekort aan vaccins in de EU.
President Zeman informeerde naar de mogelijkheid van Spoetnik-leveringen aan Tsjechië in februari van dit jaar, maar minister van Volksgezondheid Jan Blatny is onvermurwbaar gebleven in zijn weigering van vaccins die niet zijn geregistreerd bij het Europees Geneesmiddelenbureau.

Laatste nieuws:
Babiš: De noodtoestand eindigt op 11 april, Sputnik V is niet in het spel.
Hij reageerde op berichten dat Rusland in april klaar was om zijn vaccins aan 300.000 Tsjechen te leveren, en op zijn eerdere verklaringen dat het mislukken van de Europese onderhandelingen over aanvullende vaccins Tsjechië dwong te zoeken naar niet-goedgekeurde preparaten.
De reisbeperkingen tussen districten en avondklok zou op 12 april eindigen, zei hij.

Bronnen english.radio.cz/news + deutsch.radio.cz/nachrichten + seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Ministerie van Volksgezondheid vaardigt nieuwe reisregels uit na nietig verklaring door rechtbank.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft een nieuw reisreglement uitgevaardigd op grond waarvan het nodig zal zijn om een test op Covid-19 te ondergaan voordat u Tsjechië binnenkomt, alleen wanneer u terugkeert uit landen met een zeer hoog infectierisico (dwz landen die vallen onder de "donkerrood" categorie).

Mensen die terugkeren uit landen met een hoog of gemiddeld besmettingsrisico, kunnen in Tsjechië een test doen op voorwaarde dat ze geen gebruik maken van het openbaar vervoer. Bij aankomst zullen ze zichzelf moeten isoleren en binnen vijf dagen een test moeten doen.De maatregel is van kracht vanaf maandag 5 april.

Een eerdere versie van de maatregel waarbij iedereen een test moest afleggen voordat hij het land binnenkwam, werd eerder deze week door de rechtbank van Praag nietig verklaard omdat deze slecht gerechtvaardigd was.
Bron english.radio.cz.
 
Briljant die babis ,creëer een groot probleem ,het beste in de buitenlandse media zodat je meer vaccins krijgt ..........
Als je ziet dat ze hier nog steeds bezig zijn met de 70-80 jarigen dan mag er ook wel iets gebeuren.
Een tijdje terug stelde de EU 10 miljoen vaccins extra beschikbaar aan 5 landen maar daar zat Tsjechië niet bij.
Och zegt oostenrijk wij zijn sollidair met ons buurland, jullie krijgen wel vaccins van ons. Ja duh....30.000
 
Als je ziet dat ze hier nog steeds bezig zijn met de 70-80 jarigen
Het is niet alleen deze groep. Dit stond in een e-mail van onze gemeente:

Wie wordt er ingeënt?

- Prioritaire leeftijdsgroepen boven de 70 en 80 jaar kunnen zich inschrijven in het centrale reserveringssysteem. Er is ook een vaccinatie voor pedagogische en niet-pedagogische werknemers, van wie er 15.000 in de regio Pardubice zijn.
- Buiten het centrale systeem vaccineerden we zorgprofessionals in ziekenhuizen, huisartsen en poliklinische specialisten, medewerkers en cliënten van maatschappelijke diensten en we vaccineren geleidelijk de kritieke infrastructuur van de staat, waaronder energiecentrales, waterwerken, verwarmingsinstallaties, technische diensten en meer.
 

Tijdens de EU-onderhandelingen heeft Babiš een bod van AstraZeneka voor 750.000 vaccins afgewezen​

Twee weken geleden, tijdens onderhandelingen in de EU, ontving Tsjechië een aanbod om nog eens 750.000 vaccins tegen covid-19 te verkrijgen van AstraZeneca. Premier Andrej Babiš wees het echter af omdat hij de voorkeur gaf aan deze van Pfizer / BioNTech. Met verwijzing naar zijn twee bronnen schreef Deník N dit . De premier vertelde het dagblad dat het geen direct aanbod was, maar slechts een vaag voorstel uit Duitsland.

Het aanbod van vaccins van AstraZeneka voor Tsjechië wordt vermeld in een document van de bijeenkomst van de EU-werkgroep, die het eens is over de distributie van vaccins. Denik N heeft het beschikbaar. Het materiaal beschrijft voornamelijk de mogelijkheden om tien miljoen vaccins van Pfizer / BioNTech-bedrijven te distribueren, die de afgelopen weken aan de orde zijn geweest en waarvan Tsjechië niet meer heeft gekregen dan het waartoe het qua bevolking recht op heeft. Het document bevat echter ook een SOS-vaccinkolom van AstraZeneka voor Tsjechië met 750.000 doses.

Tsjechië bestelde vaccins bij Pfizer / BioNTech-bedrijven voor honderd procent van zijn aandeel in de bevolking. Volgens het dagblad zouden de lidstaten, onder leiding van Duitsland, hebben gezegd dat Tsjechië genoeg heeft van Pfizer en daarom niets extra zal krijgen. Daarom boden ze in plaats daarvan een vaccin aan bij AstraZeneka, dat de Tsjechische Republiek daarentegen minder dan de helft van zijn aandeel heeft besteld.

Babiš bevestigde aan Deník N dat dit vaccins van AstraZeneka waren, maar volgens hem was het geen echt aanbod. "We hebben geen specifiek bod ontvangen voor de levering van AstraZeneka tijdens de onderhandelingen over de distributie van tien miljoen doses Pfizer / BioNTech. Tijdens de onderhandelingen bepleitte Duitsland de scheiding van het Pfizer-vaccincontract van de andere en voerde aan dat Tsjechië geen Pfizers zou ontvangen omdat het genoeg had gekocht. Compensatie voor Tsjechië werd door Duitsland gezien binnen AstraZeneka, maar het door u verstrekte volume was niet zozeer een aanbieding als wel een hoeveelheid die Duitsland als noodzakelijk had aangegeven voor Tsjechië om verschillen in leveringssnelheid te compenseren. Maar waar en wanneer dit bedrag zou worden opgenomen en of het überhaupt in het tweede kwartaal zou zijn, kon geen enkele lidstaat zelfs maar aangeven, "beschreef Babiš de bijeenkomst.

Volgens de premier is de Europese Commissie, wiens vertegenwoordiger de EU-werkgroep vaccins leidt, daarom een paar dagen voor de Europese Raad gestopt met het werken met deze variant en keerde alleen terug naar de onderhandelingen over tien miljoen vaccins van Pfizer / BioNTech. Volgens diplomatieke bronnen verloor Tsjechië 70.000 vaccins, die het voorgoed zou kunnen krijgen als het instemde met het voorstel van het Portugese EU-voorzitterschap.

bron: echo24.cz

Veel Tsjechen hopen op het Spoetnik V vaccin. Ze hebben meer vertrouwen in de samenstelling ervan. Ondertussen laten ze wel kansen schieten?

“Sommige patiënten willen niet ingeënt worden met goedgekeurde vaccins, of in het geval van ons huisartsen is dat Astra Zeneca. Ik probeer ze zonder emotie uit te leggen dat dit vaccin veilig en effectief is. Maar er zijn ook patiënten die beslist op Spoetnik willen wachten ”, beschrijft huisarts David Dezort uit Trstěnice in de regio Svitavy.

De reden zou deels de steun zijn die president Miloš Zeman in de media voor het Russische vaccin heeft uitgesproken. Volgens Dezort zijn sommige Tsjechen ook van mening dat het Russische vaccin werkt op alle soorten coronavirusmutaties.

“Sommige patiënten wachten op Spoetnik, omdat de media melden dat het Russische vaccin werkt voor alle covid-19-mutaties, terwijl Astra Zeneca dat bijvoorbeeld niet doet. Uit de aanbevelingen van de Tsjechische Vaccinologische Vereniging blijkt echter dat Astra Zeneca bijvoorbeeld 100% effect heeft tegen de Zuid-Afrikaanse mutatie. Daarom volgen we deze aanbeveling op ”, legt een dorpsarts uit met jarenlange ervaring uit het buitenland.

bron: hlidacipes.org
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
De president wil de afzetting van Blatný vanwege zijn standpunt over het Russische vaccin.

President Miloš Zeman wil dat premier Andrej Babiš de minister van Volksgezondheid Jan Blatný verwijdert als vanwege zijn standpunt over het Russische Spoetnik V-vaccin. De heer Blatný zegt dat het in Tsjechië niet mag worden gebruikt zonder goedkeuring van de EU. De president wil dat het hoofd van het Staatsinstituut voor drugstestautoriteit (SÚKL) Irena Storová om dezelfde reden wordt ontslagen.
Minister van Volksgezondheid Jan Blatný werd vervangen.

Minister van Volksgezondheid Jan Blatný, werd woensdag na vijf maanden officieel ontslagen en vervangen door Petr Arenberger, de huidige directeur van de faculteitsziekenhuis in Praag-Vinohrady. Na Adam Vojtěch, Roman Prymula en Blatný is hij al de vierde minister van ANO, die de covid-19-epidemie zal aanpakken. Arenberger zijn vakgebied is dermatologie en geslachtsziekten.

Van Blatný was bekend dat hij een gespannen relatie had met premier Andrej Babiš, die hem onder meer bekritiseerde vanwege de te strikte voorwaarden voor het toedienen van experimentele medicijnen om Covid-19 te behandelen.

Op een persconferentie op woensdag zei Blatný:
"Meneer de president heeft me vandaag ontslagen op verzoek van de premier. Ik zie dit als een politiek besluit waar de premier zeker recht op heeft. Voor mezelf heb ik een zuiver geweten dat ik alleen op basis van mijn expertise heb gewerkt en beslissingen heb genomen op basis van professionele gegevens en analyses. Het kan zo worden geïnterpreteerd dat de premier ook denkt dat we uit het ergste zijn."
"Hoe ik me voel, is helemaal niet relevant. Ik zal gewoon zeggen wat ik de hele tijd zei en ik zei het een tijdje geleden. Ik zou iedereen willen aansporen om in deze moeilijke situatie de regering en het ministerie te blijven respecteren, ongeacht wie de leiding heeft. We hebben het nu nodig, we zijn uit het ergste, maar het is nog steeds een moeilijke situatie. Verwacht daarom alsjeblieft geen negatieve opmerkingen van mij over de regering, individuele ministeries of de president van de republiek”, zei Blatný vanmorgen nadat hij had aangekondigd dat hij zijn ambt verliet.
Gevraagd naar welke fouten hij had gemaakt, antwoordde Blatný: "Het cruciale was dat we voor Kerstmis geen informatie hadden dat er hier een alomtegenwoordige Britse mutatie is. Als we het hadden, zouden wij, als regering en de meeste burgers, waarschijnlijk anders te werk zijn gegaan."

De premier heeft onlangs verschillende berispingbrieven naar Blatný gestuurd. Daarin bekritiseerde hij hem onder meer wegens te strikte voorwaarden voor het toedienen van experimentele geneesmiddelen voor covid-19 of voor de procedure in de aanbesteding voor tests voor scholen. Zeman eiste twee weken geleden het vertrek van Blatný van het hoofd van de gezondheidszorg, vanwege het standpunt van de minister over het Russische vaccin Spoetnik V. Volgens de president is Blatný geen epidemioloog en heeft hij geen bestuurlijke ervaring. Zeman zei dat als Babiš zou besluiten om Blatný in functie te houden, dit niet zou helpen om hun vriendschappelijke relaties te verbeteren.

President Miloš Zeman tijdens benoeming nieuwe minister:
"Ieder van ons moet ernaar streven om zoveel mogelijk effectieve vaccins te hebben”, zei president Miloš Zeman toen hij vóór de middag de nieuwe minister van Volksgezondheid Petr Arenberger benoemde. Hij schreef naar verluidt Rusland, China en Israël met het verzoek om vaccinatie en kreeg een positieve reactie. "Helaas heeft uw voorganger (Blatný) dit proces geblokkeerd. Hij heeft de Tsjechische Republiek schade berokkend en is verantwoordelijk voor de mensen die hierdoor omkomen,” voegde Zeman eraan toe. "Ideologische hysterie is niet nodig", zei de president met een duidelijke oproep aan de nieuwe minister om aan te dringen op een Russisch vaccin in Tsjechië. Duitsland koopt Sputnik V, zei Zeman.
De Duitse regering heeft vandaag ontkend een Russisch vaccin te hebben besteld.
-----------------------------------
Babiš over redenen voor het einde van de minister van Volksgezondheid.

De reden voor het ontslag van Jan Blatný uit het kabinet van minister van Volksgezondheid is niet de ontevredenheid over zijn werk. Hij en Blatný waren het oneens over hoe het resort zou moeten werken. Dat zei premier Andrej Babiš op de persconferentie na de inhuldiging van de nieuwe minister van Volksgezondheid Petr Arenberger op woensdag. Babiš vindt het nodig om het personeel van het ministerie te versterken en meer aandacht te besteden aan communicatie en marketing.
Volgens de premier is het einde van Blatný geen politieke beslissing. De reden hiervoor is niet eens het Russische coronavaccin Sputnik V, zei Babiš.
----------------------------------------
Babiš en Arenberger: Spoetnik alleen na goedkeuring door de EU.

De nieuwe minister van Volksgezondheid Petr Arenberger wil vooral geregistreerde coronavaccins naar Tsjechië brengen. Het Russische vaccin Spoetnik V en andere niet-goedgekeurde preparaten zouden kunnen worden gebruikt in een klinische proef volgens een door de EU-autoriteiten erkende procedure, zei Arenberger na zijn inauguratie op woensdag.
Premier Andrej Babiš vertelde journalisten dat Tsjechië wacht op goedkeuring van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) voor Spoetnik. Volgens de wet kan de staat geen andere vaccins kopen dan die welke door de Europese Commissie zijn gekocht, zei hij.

Na de inhuldiging zei Arenberger dat hij zich kon voorstellen een niet-goedgekeurd vaccin in een of andere vorm in Tsjechië te testen. "Ik denk dat het belangrijkste is om hier goedgekeurde vaccins te krijgen. Aan de andere kant, wanneer er een kans is in de horizon van klinische proeven met het medicijn, een standaardprocedure die wordt gerespecteerd door de Europese autoriteiten, is het mogelijk. Maar het is voorbarig”, aldus de nieuwe minister.

'Ik ken een aantal patiënten die op Spoetnik wachten. Ik zie een verstandige oplossing in dat er een uitgebreide klinische studie zou worden gedaan bij een groter aantal patiënten, waarvan beide partijen weten dat ze naar een experimentele voorbereiding gaan, die geen stempel heeft, en geheel vrijwillig," vertelde Arenberger onlangs aan de Novinky-server.

In buurland Slowakije is het nog steeds niet duidelijk of het veilig is om te beginnen met vaccineren met het Russische vaccin. Slowakije heeft al meer dan een maand 200.000 doses van het Russische Spoetnik V-vaccin in voorraad, maar er is er nog niets van gebruikt. Het heeft geen groen licht van het Slowaakse Staatsinstituut voor medicijncontrole (SÚKL).
----------------------------------------
Minister van Onderwijs Robert Plaga blijft in functie.

Er was ook sprake van het verwijderen van de minister van Onderwijs, Robert Plaga.
Minister van Onderwijs Robert Plaga zal de onderwijsafdeling blijven leiden. Dat maakte een woordvoerster van het ministerie van Onderwijs woensdag bekend. Ze verwierp dinsdag speculatie in de media dat de minister moet worden teruggeroepen.

Na de publicatie van de berichten over het mogelijke ontslag hebben de Tsjechische Rectorenconferentie en de Unie van Schoolverenigingen hun steun toegezegd aan Plaga. Ze waardeerden zijn langdurige conceptuele werk en het bovengemiddelde niveau van communicatie over alle essentiële stappen met de vertegenwoordigers van de universiteiten, aldus een verklaring.
Er stond al een opvolger voor de functie van minister van Onderwijs klaar.

Vandaag bevestigde premier Andrej Babiš, dat hij het in sommige stappen niet eens was met de minister van Onderwijs, Robert Plaga, maar tegelijkertijd verklaarde hij dat hij hem niet wilde ontslaan.
-------------------------------------
Na ontslag Blatný vertrekt landelijk vaccinatiecoördinator vrijwillig.

Kateřina Baťhová de landelijk vaccinatiecoördinator heeft na het onvrijwillige einde van de ambtsperiode van minister Blatný haar vertrek aangekondigt bij premier Babiš. De reden hiervoor is dat ze eind januari, toen ze deze functie na Zdeněk Blahut overnam, minister Blatný wilde helpen.
De rol van nationale vaccincoördinator is nu erg belangrijk. De persoon in deze functie heeft een gedetailleerd overzicht van het aanbod van vaccins, tegelijkertijd regelt hij/zij via de landelijke centrum de distributie naar de gewesten en staat hij samen met zijn team permanent in contact met de regionale coördinatoren.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Covid-epidemie vertraagt.

Tsjechië registreerde dinsdag 5.522 nieuwe gevallen van Covid-19, zo'n 3.000 minder dan vorige week dinsdag en de laagste dagelijkse stijging sinds half december.
Er zijn 6.744 mensen met Covid-19 in ziekenhuizen opgenomen, waarvan 1.365 op IC.
Ongeveer 11 procent van de bevolking is minstens één keer gevaccineerd. Bijna tweederde van de 80-plussers en ongeveer 44 procent van de 70-plussers is ingeënt.

Het R-getal is 0,6.
Het niet meer werkende PES risico-index staat nu op 52 punten.
Een nieuwe PES is al in opkomst. Een belangrijke verandering in het herziene anti-epidemische systeem PES is de vereiste van een negatieve test. In het nog niet openbare materiaal wordt hiermee rekening gehouden bij het bezoeken van restaurants en hotels, maar ook bij theaters of een kapper.
------------------------
Chief hygiënemedewerker stort in tijdens online kabinetsessie.

Pavla Svrčinová, de chef hygiëne van Tsjechië, stortte in tijdens de online kabinetsessie van dinsdag. Ze werd verzorgd door paramedici en naar het ziekenhuis gebracht waar ze ter observatie moet blijven.
--------------------------------------------
Kabinet keurt plan goed om kinderen weer naar school te brengen en geselecteerde winkels te heropenen.

Lagere klassen van de basisschool en kinderen op de kleuterschool zullen vanaf 12 april afwisselend naar de klas terugkeren. Eerste en tweede klassers zullen gezichtsmaskers moeten dragen en zullen twee keer per week, op maandag en donderdag, een antigeentests moeten ondergaan. Kleuters hoeven geen gezichtsmasker te dragen.
Of het besluit van toepassing zal zijn op alle districten of dat sommige worden uitgesloten vanwege de kracht van de epidemie, moet het ministerie van Volksgezondheid donderdag bekendmaken op basis van het huidige aantal nieuw geïnfecteerden. Mogelijk is dat district Děčín en regio Zlín waar de cijfers nog niet goed zijn.

De regering heeft ook de heropening van geselecteerde winkels en diensten, dierentuinen en boerenmarkten vanaf maandag 12 april goedgekeurd.

De regering zal het lagerhuis niet vragen om de noodtoestand na 11 april te verlengen, wat betekent dat de nachtklok en het reisverbod tussen districten na die datum niet meer gelden.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
 

dennuzzz

Donateur
Die 6744 in het ziekenhuis lijkt niet te kloppen, ik zag dit aantal ook elders voorbijkomen maar dit is veel hoger dan de dag ervoor. terwijl de r waarde aardig geknepen is en de aantallen positieve gevallen al een tijdje zakken. Gisteren waren het er 5709 volgend mij...En eergisteren 5794...
 

kuurgast

Donateur
De getallen kloppen wel, al worden ze met terugwerkende kracht bijgewerkt ook van ziekenhuis opnames.
Voor Pasen hebben ze zoveel mogelijk mensen naar huis laten gaan als mogelijk was. Met Pasen zijn er toch weer meer mensen in het ziekenhuis beland. De Britse mutatie is anders dan het virus in eerdere periode en mensen wilden zoveel mogelijk thuis blijven met Pasen tot ze echt niet anders konden.
Zie officiële cijfers onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Přehled hospitalizací osob s laboratorně prokázaným onemocněním COVID‑19 dle průběžného hlášení nemocnic = Overzicht van ziekenhuisopnames van personen met in het laboratorium bewezen COVID-ziekte - 19 volgens lopende ziekenhuisrapporten.

Přehled za posledních 15 dní = Overzicht van de afgelopen 15 dagen
Kompletní přehled za celé období = Compleet overzicht voor de hele periode
Tabulkový přehled = Overzicht in tabelvorm

06.04.2021 6.744 + IC 1.365
05.04.2021 6.260 + 1.340
04.04.2021 6.197 + 1.363
03.04.2021 6.141 + 1.400
02.04.2021 6.338 + 1.427
01.04.2021 7.201 + 1.552
31.03.2021 7.522 + 1.625
30.03.2021 7.843 + 1.737
29.03.2021 8.126 + 1.786
Huidig aantal gehospitaliseerde personen (blauwe curve), waarvan in ernstige toestand of met intensieve zorg (rode curve)
* UPV: kunstmatige longventilatie, ** ECMO: extracorporale membraanoxygenatie (geavanceerde methode van levensondersteuning).
 
Bovenaan