Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Tsjechië mondmaskers van Crea Bea's.

Nederlandse nieuws heeft ook gemeld dat in Tsjechië mensen op straat hun mond en neus moeten bedekken.
Maarrr........ook in Tsjechië en de rest van Europa worstelen ze met gebrek aan de, voor medische zorg zo broodnodige, beschermende mondmaskers...........
Afgelopen week begonnen mensen in Tsjechië initiatieven te ontwikkelen, wat resulteerde in zelfgemaakte maskers.....

Over een week zal men Nederland dit ook gaan doen........
Tsjechië wel maar we gaan het toch nog niet doen in Nederland........mondkapjes.....
Ademhalingsbescherming werkt alleen als iedereen dat doet.
De zelfgemaakte maskers werken ongeveer 20 minuten als bescherming, daarna zal je een schone moeten gebruiken en de gebruikte op hoge temperatuur moeten wassen.
Het dragen klinkt interessant maar hoe zal men het vinden als de temperaturen stijgen?
Zo zie je op de webcam in Praag steeds vaker hoe je ze niet moet gebruiken.
Ze hangen ze naar beneden onder de kin, zitten met hun ongewassen handen aan hun gezicht etc.

praag maskers 16 april 1.PNG
Afbeelding webcam in Praag op mall.tv.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Tsjechië onderhandelt met Slowakije en Kroatië over de mogelijkheden van reizen in de zomer.

De Tsjechische onderminister van Volksgezondheid, Roman Prymula, vertelde donderdagavond aan de Tsjechische televisie dat de regels voor reizen naar het buitenland de komende weken waarschijnlijk versoepeld zullen worden.

De Tsjechische vice-minister van Volksgezondheid, Roman Prymula, vertelde gisteravond aan de Tsjechische televisie (CT), eraan toevoegend dat recentelijk voornamelijk zomervakantieverblijven in Kroatië en Slowakije zijn besproken.

Het zou medio juni moeten blijken of de versoepeling van de beperkende maatregelen in het land is geslaagd en of de infectie nog onder controle is, zei hij. Dan zou het mogelijk zijn om naar landen te reizen waar de epidemiologische situatie vergelijkbaar is met die van Tsjechië of beter, zei Prymula.

Premier Andrej Babis vertelde CT dat de regering zal blijven praten over vrij reizen naar het buitenland.

Prymula zei dat het zal afhangen van de bilaterale overeenkomst van de landen waar ze de burgers van het andere land op zijn grondgebied zullen accepteren. Hij zei dat mensen thuis twee weken geïsoleerd zouden blijven als ze zouden terugkeren uit een land dat als riskanter wordt beschouwd.

"Er is een enorme druk om de grens op de een of andere manier te openen, maar we zullen deze heel grondig moeten controleren, zodat de infectie niet wordt geïmporteerd", zei Prymula.

Kroatië was de populairste buitenlandse bestemming voor Tsjechen in 2018, toen 813.000 van hen er ten minste vier dagen doorbrachten, volgens de gegevens van het Tsjechische Bureau voor de Statistiek (CSU). In 2018 hadden meer dan vijf miljoen Tsjechen vakantie in het buitenland.

Veel mensen reizen ook naar Slowakije, dat het grootste deel van de 20e eeuw één staat met Tsjechië vormde, en ze brengen hun vakantie daar door, maar bezoeken ook hun familieleden omdat veel Slowaken in Tsjechië wonen, studeren of werken.

Minister van Volksgezondheid Adam Vojtech (namens ANO) zei vier dagen geleden dat de heropening van de grens de komende week en misschien zelfs de komende maanden niet komt.

Eind maart vertelde Prymula de media dat reizen naar het buitenland zelfs volgend jaar en het volgende jaar mogelijk wordt beperkt. Babis bekritiseerde vervolgens zijn verklaring. Hij zei dat Prymula de mensen niet bang mag maken.
Bron news.expats.cz.

Premier Andrej Babis zei woensdag op de Tsjechische televisie dat het heropenen van de grenzen voor hem geen prioriteit is. “Wat er thuis gebeurt, is voor mij een prioriteit. Nu beseffen we wat belangrijk voor ons is: gezondheid, zelfvoorziening in voedsel, boeren of binnenlands toerisme.”
Bron seznamzpravy.cz.

Twee weken quarantaine voor Tsjechen die naar riskanter land willen reizen.......zie het echt niet gebeuren dat Nederlanders deze zomer daar mogen komen of ook eerst 2 weken quarantaine, is je vakantie wel heel beperkt.
 

kuurgast

Donateur
Nieuwe webportal voor gratis telefonisch overleg met advocaten

Webportaal mylaw.cz lanceert initiatief "Law Against Coronavirus" - gratis telefonisch overleg met advocaten van tientallen advocatenkantoren. Law Against Coronavirus-initiatief biedt gratis telefonisch advies voor burgers en ondernemers tijdens de COVID-19-pandemie.

Het belangrijkste doel van dit initiatief is om ons te helpen oriënteren op de moeilijke juridische en economische situatie die wordt veroorzaakt door de gevolgen van de pandemie van het coronavirus. Aan het initiatief zijn al tientallen advocaten gekoppeld. Meer dan twintig advocatenkantoren uit de EU, de VS of Israël nemen deel aan het project dankzij de betrokkenheid van het internationaal rechtennetwerk Arrows International. Dit zal ook helpen bij het oplossen van juridische problemen met een internationale overlap.

Mylaw.cz platform lanceerde project, dat de burgerrechtelijke bijstand boven de standaard helpt in reactie op deze uitzonderlijke situatie. Burgers en ondernemers kunnen profiteren van gratis telefonisch overleg met advocaten en belastingadviseurs via dit Law Against Coronavirus-initiatief.

“Helaas lijdt het geen twijfel dat de impact van de COVID-19-pandemie op de samenleving enorm zal zijn. Deze situatie zal onder meer een echte uitdaging vormen voor de Tsjechische wet. Het zal helemaal niet gemakkelijk zijn om de weg te vinden in het rechtssysteem. Het is al een probleem om de huidige wet toe te passen op volledig nieuwe situaties. Het is moeilijker om jezelf te controleren en te oriënteren in het enorme aantal acuut aangenomen nieuwe coronavirusverordeningen en wetswijzigingen ', aldus de oprichter van het mylaw.cz-portaal, Mgr. Vojtěch Sucharda.

Mylaw.cz is een uniek online juridisch portaal dat mensen duidelijke juridische informatie biedt en hen gratis verbindt met hun ideale advocaat. Dit portaal biedt gebruikers al lange tijd bewezen juridische inhoud (artikelen en kant-en-klare sjablonen) en biedt een platform voor online chat, mail of telefonisch overleg met advocaten of belastingadviseurs. Website alleen in Tsjechisch, telefonisch kan wel in Engels en/of Duits.

Gratis telefonisch advies Law Against Coronavirus zal gebruikers rechtstreeks in contact brengen met een wet of fiscalist om de benodigde informatie snel en efficiënt te krijgen dan de standaard mylaw.cz-methoden. “Telefonisch overleg kan worden gebruikt door bedrijven van elke omvang, eenmanszaken, maar ook door burgers die te maken hebben met economische en juridische problemen. Wij zijn van mening dat we dankzij het aantal betrokken advocaten in staat zullen zijn om de aanval van vragen te behandelen, ”zei Vojtěch Sucharda.

Deze telefonische consulten worden gratis verstrekt in tijden van noodpandemische situaties. Cliënten krijgen basisadvies van juridische specialisten over hoe ze met hun acute gevallen moeten omgaan, bijvoorbeeld: waar kunt u hulp aanvragen (subsidies, bijdragen)? Waarop letten bij zakelijke contractuele relaties? Hoe om te gaan met arbeidsrechtelijke kwesties in tijden van crisis? En nog veel meer.

'De advocaten zijn altijd behulpzaam geweest bij het oplossen van problemen van mensen. Dit is het moment om hen meer dan ooit te helpen met nieuwe technologieën. Het is belangrijk om veilig thuis te blijven en alle benodigdheden comfortabel online af te handelen ”, voegt Mgr. Vojtěch Sucharda.

Bron praguemorning.cz
 

kuurgast

Donateur
Europese Commissie verleent Tsjechië steun voor kleine bedrijven

De Europese Commissie heeft Tsjechië overheidssteun verleend aan kleine en middelgrote bedrijven die medische materialen en beschermende middelen vervaardigen om de pandemie van het coronavirus te beteugelen. Het totale bedrag van de staatssubsidie kan oplopen tot een miljard kronen (37 miljoen euro), maakte de commissie woensdag bekend in een persbericht. In de eerste fase van het subsidieprogramma wil Tsjechië de bedrijven 300 miljoen kronen (11 miljoen euro) bezorgen.

De steun in het kader van een programma van het Ministerie van Industrie en Handel is bedoeld om bedrijven tot de helft van de productiekosten te financieren via directe subsidies.

"Het versnellen van de productie van producten die essentieel zijn om de verspreiding van het coronavirus, waaronder medicijnen, medische apparatuur en beschermende middelen, tegen te gaan, is van cruciaal belang om uit de huidige gezondheidscrisis te geraken", aldus Margrethe Vestager, Executive Vice President van de Europese Commissie. , de ondersteuning, die verantwoordelijk is voor het digitaliseren en bewaken van de concurrentieomstandigheden.

De Commissie heeft de staatssteunregels half maart versoepeld door middel van een reeks coronavirusmaatregelen ter financiering van de gezondheidssector en de zwaarst getroffen bedrijven. Sindsdien hebben staten financiële steun kunnen verlenen aan de particuliere sector op een manier die normaal niet is toegestaan. Brussel heeft al meer dan 60 aanvragen uit de meeste lidstaten goedgekeurd.

Bron radio.cz/de.
 

kuurgast

Donateur
Ministerie van Binnenlandse Zaken weerlegt desinformatie over COVID-19 online

Desinformatie over COVID-19 die de ronde doet op het Tsjechische internet, of het nu via ketting-e-mails, sociale media of websites is, associeert het nieuwe coronavirus met migratie of met 5G mobiele netwerken, biedt ongefundeerde alternatieve behandelingsmethoden voor de ziekte aan, of speculeert dat de vaccins tegen infectie door het nieuwe coronavirus die in ontwikkeling zijn, zullen schadelijk zijn.

Het Centrum tegen terrorisme en hybride bedreigingen (CTHH) van het Tsjechische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft via zijn eigen website over de desinformatie gerapporteerd en heeft de tien meest voorkomende manipulaties van de waarheid met feiten geconfronteerd.

De CTHH zegt dat er in Tsjechië veel desinformatie, fabulatie en manipulatie plaatsvindt in een poging de pandemie uit te buiten 'in overeenstemming met de belangen van een zo breed mogelijk scala aan actoren'. CTHH zegt dat desinformatie wordt verspreid via kettingmails, de "quasi-mediascène" en sociale media.

Op basis van een besluit van de Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček heeft het centrum zijn taak, die zich gewoonlijk richt op het gebied van de binnenlandse veiligheid, uitgebreid met desinformatie over de pandemie. Volgens de CTHH beweert de desinformatie bijvoorbeeld dat de Europese Unie niet in staat is effectief te reageren op de pandemie, beweringen die bedoeld zijn om te "bewijzen" dat de EU schadelijk en onnodig is.

Het centrum wijst erop dat de EU in werkelijkheid slechts beperkte bevoegdheden heeft op het gebied van gezondheidszorg en binnenlandse veiligheid. "Binnen haar bevoegdheden is de EU echter actief in het aanpakken van deze crisis. Ze heeft een reddingsfonds opgericht waarmee Tsjechië ongeveer 30 miljard CZK (1,1 miljard EUR) kan gebruiken om kleine en middelgrote ondernemingen te helpen stabiliseren gezondheidszorg of de arbeidsmarkt ondersteunen ', meldt het centrum.

De CTHH noemt ook ongefundeerde beweringen van Tsjechisch-tal desinformatie-websites dat de Tsjechische regering en Tsjechische media het publiek opzettelijk overspoelen met informatie over het nieuwe coronavirus om af te leiden van wat deze websites "het echte gevaar" noemen voor de samenleving, die in hun uitzicht is immigratie. Onder de andere desinformatie zijn ongefundeerde beweringen dat het nieuwe coronavirus is gemaakt als een biologisch wapen.

Het centrum heeft ook de niet-onderbouwde beweringen verworpen dat buitenlandse staten opzettelijk beschermende uitrusting in beslag nemen die bestemd is om naar Tsjechië te worden gestuurd. "In de door de media gerapporteerde situaties is bewezen dat dit niet de bedoeling was en dat ze constructief konden worden aangepakt door medewerking van de officiële instanties van de betrokken staten", aldus de CTHH.

Het centrum wijst ook op de herhaling van valse beschuldigingen over de geplande sluiting van sommige gebieden of steden in Tsjechië, en op valse beschuldigingen dat de VS haar militaire eenheden naar Europa hebben verplaatst. Een ander soort desinformatie betreft vermeende vaccinatieplannen waarbij burgers naar verluidt worden geïnjecteerd met schadelijke stoffen of nanochips, evenals ongefundeerde beschuldigingen dat de pandemie wordt vervalst om paniek te zaaien, controle te krijgen over de bevolking door angst, en bedek andere problemen.

Het centrum weerlegt ook ongefundeerde beschuldigingen van een verband tussen het nieuwe coronavirus en de introductie van 5G-netwerken. "Er is geen wetenschappelijk bewijs voor het vermeende verband tussen de werking van 5G-netwerken en de opkomst van de ziekte van COVID-19", schrijft de CTHH in haar weerlegging.

Bron romea.cz/en.
 
De enige hoop is, dat het virus niet meer actief zal zijn als het warmer wordt (waar wel aanwijzingen voor zijn). Waardoor we er van de zomer geen last van hebben. Of het dan terugkomt in het najaar zien we dan wel weer.
 

kuurgast

Donateur
Business eerst. Petříček stelde voor hoe de grenzen zouden moeten worden geopend.

De regering moet maandag beperkingen op reizen naar het buitenland vrijgeven. Minister van Buitenlandse Zaken Tomas Petricek zei dat ze liever zakelijke en werkbelangen zouden krijgen, maar dat mensen konden wachten om medio mei de aangrenzende grenzen te openen.

“Ik veronderstel dat we deze week grensoverschrijdende overtochten kunnen faciliteren vanwege economische activiteiten. Ondernemers roepen ons op om in het buitenland te kunnen onderhandelen omdat hun buitenlandse zaken kosten, ”zei Petříček op de Tsjechische televisie. Hij zei dat de regering maandag moet onderhandelen over een lichte vrijgave van de grenzen.

'De komende twee weken laten we mensen gaan werken en ondernemers onderhandelen met buitenlandse partners zonder dat ze in quarantaine hoeven te gaan', aldus de minister.

“We volgen de aanbevelingen uit de roadmap en gaan gefaseerd te werk. We zullen beginnen met het openen van grenzen, voornamelijk voor onze buren, de eerste zouden Oostenrijk en Slowakije moeten zijn. Tegen mei konden we al tussen aangrenzende staten reizen ”, zei Petříček, en zei dat de epidemiologische situatie moet worden gecontroleerd. 'Om te voorkomen dat de ergere fase van de epidemie terugkomt als een boemerang', zei hij.

Volgens Petricek komen reizen en toerisme pas in de volgende fase. “Bijvoorbeeld met Kroatië, maar wat epidemiologen zeggen: de opening van de Schengengrenzen moet beter worden gecoördineerd en we moeten rekening houden met de situatie in andere landen. Maar het stabiliseert ', zei de minister.

Europarlementariër Alexandr Vondra vertelde CT dat hij lange tijd niet naar Italië of Spanje zou kunnen reizen, maar de Tsjechen konden deze zomer Oostenrijk bezoeken.
Bron novinky.cz.

Iedereen rolt over elkaar heen in de regering van Tsjechië om aandacht te krijgen. Iedere minuut is iemand wel ergens aan het woord voor televisie of schrijvende media of social media.
Tsjechische onderminister van Volksgezondheid, Roman Prymula, Minister van Buitenlandse Zaken Tomas Petricek, Europarlementariër Alexandr Vondra en Minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch had ook wat gezegd over de grenzen.
En Andrej Babiš begrijpt de kritiek niet op het sluiten van grenzen......
Bedenk wel dat er volgend jaar verkiezingen komen.......
 
Ik neem alles wat ze zeggen maar voor kennisgeving aan en wacht af wat de officiële uitkomsten zijn. Ik ga er vanuit dat de situatie in juli/augustus niet dusdanig genormaliseerd zal zijn, dat een "gewone" vakantie mogelijk is.
 
..... En Andrej Babiš begrijpt de kritiek niet op het sluiten van grenzen......
Zelfvoorzienend in voedsel, dat komt Babis en zijn bedrijf wel goed uit denk ik. Overigens dragen Babis en de anderen op de foto volgens mij de verkeerde maskers. In Italië noemen ze het mondmaskers voor egoïsten. Die met een afblaasventiel. Je bent zelf wel goed beschermd maar je blaast je ademlucht ongefilterd door het ventiel de ruimte in.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische president: grenzen een jaar dicht

De Tsjechische president Milos Zeman wil de Tsjechische grenzen zeker een jaar gesloten houden. Zo wil hij voorkomen dat er een nieuwe uitbraak van het coronavirus komt in zijn land.

BB12SVuy.img
President Milos Zeman roept zijn bevolking op dit jaar massaal in eigen land te blijven.

Zeman heeft de Tsjechen opgeroepen „de schoonheid van het eigen land” te bewonderen in de zomervakantie. „We willen hiermee voorkomen dat mensen naar landen gaan waar het virus nog niet onder controle is en op die manier voor een nieuwe uitbraak in Tsjechië zorgen.”

Het plan stuit op veel kritiek van reisbureaus. Die willen dat Tsjechen in ieder geval naar Kroatië en Slowakije moeten kunnen reizen. Dat zijn twee populaire vakantiebestemmingen en er zijn nog maar weinig virusgevallen vastgesteld in beide landen.

Halverwege maart werden in Tsjechië strenge maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het longvirus tegen te gaan. Bijna niemand mag het land in of uit. Er zijn uitzonderingen voor mensen die over de grens werken, vrachtwagenchauffeurs die goederen moeten leveren en noodgevallen.

In het land is bij 6701 mensen het virus vastgesteld en er zijn zeker 186 mensen aan het uit China overgewaaide virus overleden.

Bron: telegraaf.nl
 
Net ook op het nieuws gehoord Ad, Pff wat een balen dat we dan waarschijnlijk een jaar niet naar ons huis kunnen.
Helaas het is wat het is!!
 
Bovenaan