Tsjechië, 30 jaar later

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Nu we wat meer vrije tijd hebben, hadden we het plan opgevat om wat meer te reizen, o.a. naar de plaatsen waar we ooit zijn geweest in Tsjechië. In 1992 zijn we begonnen in Cheb en omgeving en afgelopen week zijn we daar dus weer geweest. We zijn als eerste op zoek gegaan naar de camping waar we toen zijn geweest. Aan het meer, maar super eenvoudig. Op de camping was geen stromend water en als je naar het toilet was geweest, moest je doorspoelen met een emmertje water wat er stond. Daarna liep je naar het meer om het emmertje weer te vullen. Elektriciteit was beperkt tot één stopcontact, dus je moest maar kijken of er ergens een medekampeerder was die nog een stopcontact over had op zijn haspel. Na een klein beetje zoeken vonden we de camping. Hij bestond nog steeds en tot onze grote verbazing was er eigenlijk niets veranderd.
De stad Cheb was toen eigenlijk, zoals veel steden in die tijd, erg grauw en grijs. Dat is nu wel heel anders en we moeten zeggen dat Cheb gewoon een mooie stad is.
Om te eten zijn wij toen een restaurant binnen gegaan en met behulp van het boekje ' Hoe en wat in het Tsjechisch' geprobeerd de menukaart te ontcijferen, want de kaart was alleen in het Tsjechisch. De behulpzame ober wilde helpen, maar wat is er nou leuker om het zelf te proberen te ontcijferen. Na veel vertaalwerk kwamen we met de bestelling, maar helaas waren de bestelde gerechten niet leverbaar. Dan maar opnieuw proberen de kaart te ontcijferen. Weer wilde de ober helpen, maar ja het is vakantie en we hadden alle tijd, dus we gaan het opnieuw proberen. Toen we eindelijk de nieuwe gerechten hadden kunnen vertalen, kwam de ober opnieuw met de mededeling dat die gerechten ook niet te leveren waren. Toen praatte hij verder en kwamen we tot de ontdekking dat hij wilde vertellen welke gerechten ze wel hadden. Die hebben we maar genomen en de smaak was prima.
In 1992 had je bij elke grensovergang meisjes van plezier staan en Aziatische (Vietnamese) markten. De meisjes staan er nu niet meer, maar de markt is er bij Cheb nog wel, compleet met de voetbalshirts, die bij de Nederlanders toen erg in trek waren. Wat wel een grote verandering is, is het wagenpark van de marktkooplieden. Bestond die vroeger uit hele oude Skoda's of Lada's, nu waren dat dure Mercedessen en Audi's.
Wat ook een groot verschil was met vroeger, was de grens. In 1992 kon je hier rustig een aantal uren voor rekenen, maar nu met Schengen rijd je gewoon door alsof er geen grens is.
Het waren maar een paar dagen, maar omdat het goed beviel, gaan we verder met de zoektocht naar het verleden.
 
Bovenaan