Tsjechen en hun augurken...

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Fabrikant importeert stiekem ‘Znojmo-augurken’ uit Turkije, de lokale bevolking huilt

Tsjechen en hun augurken, verander er niets aan want ze proeven het verschil! Een van de lekkernijen uit Zuid-Moravië zijn Znojmo-augurken, maar er zijn de laatste tijd klachten over een slechte smaak bij één merk. Een beetje zoeken heeft een mogelijke oorzaak aan het licht gebracht: de augurken zijn eigenlijk gemaakt in Turkije vanwege een slechte lokale oogst in Moravië.

Een van de bekendste makers van Znojmo-augurken is het merk Znojmia, dat beweert het originele recept te gebruiken. Tot voor kort beweerden ze ook dat hun augurken uitsluitend uit Zuid-Moravië kwamen, maar die claim is stilletjes uit hun reclame verdwenen.
Op een Facebook-groep gewijd aan de stad Znojmo zeiden verschillende mensen dat de nieuwe partij augurken naar modder smaakte en niet knapperig zijn..

Een PR-manager van Orkla Foods Česko a Slovensko, eigenaar van het merk Znojmia, bevestigde aan nieuwsserver iDnes dat een deel van de productie plaatsvond in Turkije.
"Hoewel we altijd Znojmo-augurken hebben geproduceerd in Tsjechië en we ze het liefst van kopen traditionele binnenlandse telers, moesten we dit jaar gebruik maken van tijdelijke productie in Turkije", zei Milan Linka van Orkla Foods.
Vanwege de pandemie van het coronavirus hebben veel telers dit jaar geen augurken gezaaid, en voor degenen die dat wel deden, verminderde ongunstig weer hun oogst dramatisch.
"De productie in Turkije, waar er voldoende kwaliteitsgrondstof is, wordt uitgevoerd volgens traditionele Znojmo-recepten, inclusief augurken-kruidenmengsel uit Tsjechië, en onder strikt toezicht van onze experts vanuit de fabriek in Bzenec (Zuid-Moravië)", vertelde Linka aan iDnes.

Tot dusver lijkt het probleem met de invoer alleen van invloed te zijn op het ene merk.
Volgens experts kan een modderige smaak het gevolg zijn van het watergehalte, het augurktype of de versheid van de augurk. Voor Znojmo-augurken moet de augurk zo snel mogelijk na het plukken worden verwerkt om de knapperigheid te behouden.

Er is in de Europese Unie geen wettelijke bescherming voor het gebruik van de term Znojmo-augurken.

Augurken in Znojmo hebben een geschiedenis die teruggaat tot 1572, toen abt Šebestián Freytag zaden bracht uit Hongarije en als eerste augurken kweekte in het Loucký-klooster. Maar het duurde nog honderd jaar voordat ze populair werden, en in het begin werden ze met suiker gegeten, als dessert.
Alleen bepaalde soorten augurk groeien onder lokale omstandigheden. De soorten in Znojmo staan bekend om hun knapperige textuur en hobbelige oppervlak.
Sindsdien vormen ze een belangrijk onderdeel van de lokale economie. Typische Znojmo-augurken zijn een beetje pittig, omdat hete pepers worden gebruikt om ze te helpen bewaren.

Hoewel Znojmo nauw verbonden is met augurken en hun productie, is er helaas al een paar jaar geen lokale productie meer. Het bedrijf Fruta, dat hier actief was en augurken produceerde, stopte in 2002 met zijn activiteiten in Znojmo wegens faillisement. Het merk en de recepten werden overgenomen door het bedrijf Hamé, die de productie in 2003 naar Bzenec verhuisde onder het merk Znojmia. Hamé is sinds 2008 in handen van Noorse eigenaren.

Terwijl Zuid-Moravië vooral bekend staat om wijn- en wijnfestivals, is er ook wat augurktoerisme. Begin augustus staat Znojmo in het teken van het augurkenfestival "Slavnosti okurek." Er is dan een grote wedstrijd wie de beste augurken maakt en je kunt ze dan in verschillende vormen proberen, van de eenvoudigste ingelegde augurken tot verfijnde specialiteiten in lokale restaurants. De festiviteiten vinden begin augustus plaats en duren drie dagen.

Bronnen oa news.expats.cz + idnes.cz.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
De augurken zijn overal een fenomeen. In ons dorp is de helft van de mensen bezig met de augurken in potten zetten. Steriliseren en dan wegzetten voor de winter. Iedereen heeft zijn eigen receptuur voor 'de sap' waarin de augurken drijven. Sommigen zoet, anderen pittig. 80 potten per gezin zijn geen uitzondering.

Voordat wij naar CZ gingen was ik niet zo'n augurkenliefhebber, maar sinds wij hier wonen ben ik het wel gaan waarderen. Vaak komen buren en dorpsgenoten aan met eigen potten, dus wij komen de winter ook wel door. En best lekker zo in de avond bij een glas wijn.
 
Augurken: Zelf grootgebracht in de directe omgeving van Kesbeke, Kroon en De Leeuw, zijn die Tsjechische knapper augurkjes toch wel apart. Voor de buren eens een paar potjes "Amsterdamsch Zuur" meegenomen. Werd in dank aanvaard, "best lekker", maar.......:top:

Jammer, jammer dat men nu die uit het "verre oosten" denkt te kunnen halen.

:bloos2:Eigen augurken eerst!
:cheerleader::cheerleader::cheerleader::cheerleader::cheerleader:
 
Bovenaan