Tsjechen eisen controles op onveilige Poolse appelen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische fruittelers willen strengere controles Poolse appelen
Tsjechische fruittelers dringen er bij de regering op aan om controles in te voeren voor alle appelen die uit Polen geïmporteerd worden, nu er steeds meer gevallen bekend worden van Poolse appelen die behandeld zijn met verboden en schadelijke middelen. Polen is de grootste appelproducent in Europa en tevens de grootste leverancier van appelen aan de republiek Tsjechië.
"Als het aantal gevallen blijft stijgen, dan zullen we de autoriteiten vragen om een certificaat bij iedere partij Poolse appelen te eisen zodat we de garantie hebben dat de appelen veilig zijn," vertelt Martin Ludvík, voorzitter van de Tsjechische Fruit Unie. Hij vertelt dat consumenten steeds minder appelen gaan eten nu er onveilige Poolse appelen op de markt zijn.

Martin Klanica, directeur van de Voedselinspectie Autoriteit, heeft de fruittelers laten weten dat de controles van Poolse appelen aangescherpt zullen worden, met name na het laatste geval, waarbij residuen van een in de EU verboden gewasbeschermingsmiddel op Gloster appelen werden aangetroffen.
Volgens de telers heeft Polen systematisch problemen met het garanderen van de veiligheid van haar appelen. "De inspectie van importappelen beperkt zich veelal tot kleine steekproeven waarbij niet alles aan het licht komt," stelt Ludvík. Telers pleiten er dan ook voor dat iedere partij appelen uit Polen die Tsjechië binnenkomt, wordt geïnspecteerd."

Bron: irozhlas.cz
 
Bovenaan