Trouwen en naamsverandering

Topic in 'Wonen & Werken' gestart door Franciene, 14-07-2019.

 1. Dat is inderdaad al jarenlang geen probleem meer, maar het is dan ook een heel andere situatie dan een Nederlandse die juist wel -ová wil...
   
 2. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Er wordt momenteel veel geschreven over het (vrijwillig) afschaffen van -ova in de Tsjechische media.

  Vrouwen hebben een kans dat ze met de naam kunnen doen zonder -ová, de minister zal dit ondersteunen.


  Volgens de huidige versie van de Registerwet kan de achternaam van een vrouw worden gegeven op verzoek van een vrouw, in het geval van een buitenlander, een burger, die in het buitenland woont, als haar man een vreemde is of partner vreemdeling of wanneer zij zelf heeft een andere nationaliteit dan Tsjechisch.
  Bron idnes.cz.
   
  zapalky en dennuzzz vinden dit leuk.
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Nieuw debat losbarst over gebruik van -ová-achtervoegsel in Tsjechische vrouwelijke achternamen.

  Moeten Tsjechische vrouwen kunnen kiezen of ze de uitgang -ová al dan niet in hun achternaam gebruiken? Een debat over de kwestie is weer oplaaien nadat het kabinet een wetsontwerp inzake geboorteregisters heeft goedgekeurd, dat vrouwen de mogelijkheid ontzegt dit te doen. De Piratenpartij noemt het discriminerend en wil de beslissing in de Tweede Kamer ongedaan maken.

  De meeste Tsjechische vrouwelijke achternamen eindigen vaak met het achtervoegsel –ová, dat dient om het grammaticale geslacht aan te duiden. De laatste jaren is er echter een trend geweest onder Tsjechische vrouwen om het einde te dumpen en de mannelijke vorm van hun achternaam te gebruiken.

  De regering heeft vorige week een wetsontwerp goedgekeurd over geboorteregisters, namen en achternamen, waarin de optie wordt afgewezen. Volgens vice-premier Jan Hamáček maakt het einde van de -ová deel uit van de Tsjechische grammatica.
  De meeste taalkundigen, waaronder Karel Oliva, hebben de beslissing verwelkomd:
  “In vergelijking met het Engels is de structuur van de Tsjechische zin anders. We onderscheiden geen categorieën zoals een onderwerp met een sentiment of een object met een sentiment op basis van hun positie in een zin, maar op het einde van een zaak.
  "Als we niet iets als -ová of een soortgelijk achtervoegsel toevoegen aan de namen van Tsjechische vrouwen, kunnen we de zaak niet uiten, maar ook het geslacht uitdrukken. Als we het niet toevoegen, lijkt het erop dat de naam geen geval heeft en dat het een mannelijke naam is. Dat brengt duidelijk wat discrepanties met zich mee in de communicatie."

  Oliva wijst er ook op dat het gebruik van de typische uitgang –ová werd gedocumenteerd in de oudste geschreven bronnen van de Tsjechische taal. Hij zegt dat hoewel vrouwen de vrijheid moeten hebben om elke gewenste achternaam te gebruiken, de officiële codificatie de Tsjechische grammatica moet respecteren:
  “De wet die momenteel ter discussie staat, is een wet over hoe deze namen in officiële documenten moeten worden opgenomen. Er is geen wet betreffende de Tsjechische taal die op enigerlei wijze voorschrijft hoe de namen informeel moeten worden gebruikt. Iedereen is vrij om te kiezen welke naam ze in dit geval in het dagelijks leven wil gebruiken. Wat de bureaucratie betreft, zou ik zeggen dat de traditionele aanpak moet worden gevolgd.”

  Degenen die voor verandering zijn, beweren dat een dergelijke praktijk vrouwen discrimineert en hen het recht ontzegt om te beslissen over iets dat zo belangrijk is als hun eigen naam.
  Gender-taalkundige Jana Valdrová:
  “Een vrouw kan het einde -ová alleen weigeren als ze een buitenlander is, een vreemde nationaliteit heeft, bij een buitenlander woont of een tijdelijk verblijf in een vreemd land heeft. Waarom geeft de staat om waar ik wil wonen? Dat doet de staat zich gedragen als Big Brother die ons bespioneert en onze plannen wil kennen."

  Het wetsontwerp inzake geboorteregisters, namen en achternamen wordt momenteel behandeld door parlementsleden in de Tweede Kamer. De Piratenpartij hoopt een wetswijziging door te voeren die vrouwen hun zeggenschap zou geven in de zaak.
  Of ze nu slagen of niet, de nieuwe wet zou van kracht moeten worden vanaf juli volgend jaar.
  Bron goochelvertaling radio.cz/en.
   

Deel deze pagina