Trio Martinu speelt vrolijke Dvorák in Ede

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Trio Martinu speelt vrolijke Dvorák

Trio Martinu neemt liefhebbers vrijdag 29 maart mee naar Tsjechie tijdens een concert in de Edesche Concertzaal. Vurige volksdansen en een vleugje nostalgie - het zijn kenmerken die terug te horen zijn in de pianotrio's van Dvorák en Martinu.
c062bc22-e390-4e4a-adea-b716c0f87be4.jpg


Trio Martinu vernoemde zich naar een van de grootste Tsjechische componisten: Bohuslav Martinu. Van hem speelt het ensemble zijn uitbundige 'Derde Pianotrio'. Muziek die past bij Dvoraks 'Pianotrio in f', op. 65. Zelfs Beethovens 'Kakadu-Variaties' hebben een Tsjechisch tintje. Hij baseerde het op een toen populaire aria uit de opera 'Die Schwestern von Prag'.

DVORÁK
,,Van Dvorak word ik altijd vrolijk.' Deze reactie is vaak te horen na een concert met muziek van de beroemde Tsjechische componist. Komt het door de meeslepende melodieën, de pakkende ritmes, of juist door de sporen van de weemoedige Tsjechische volksmuziek die door Dvoraks noten heen sijpelt? Eigenlijk maakt het niet zoveel uit, want de muziek van Dvorak moet je gewoon over je heen laten komen. Bij Trio Martinu is Dvoraks muziek in uitstekende handen. Als geboren Tsjechen kennen de drie heren zijn pianotrio's als geen ander." Dvoraks 'Pianotrio in', op. 65 is een groots opgezet kamermuziekwerk.

SYMFONISCH
,,Met bijna 45 minuten muziek heeft het stuk symfonische proporties. Ik vind het zelf een van zijn beste stukken", vertelt Petr Jirikovsky, pianist van Trio Martinu. ,,Je zou het zelfs een symfonie voor drie instrumenten kunnen noemen. Er zit veel positieve energie in, zoals die prachtige melodieën die je zo mee kunt zingen."

JALOERS
,,Dvoraks leermeester Brahms was altijd een beetje jaloers op Dvorak, juist vanwege die meeslepende melodieën." Samen met Beethovens 'Kakadu-Variaties' is het een afwisselend programma geworden. ,,Met Trio Martinu spelen we graag combinaties van kleurrijke stukken. Dat is ook aantrekkelijk voor het publiek", vindt JirÃkovský.

TRIO MARTINU
Dvoraks meesterwerk verbindt Trio Martinu met muziek van de componist waaraan het ensemble zijn naam dankt: Bohluslav Martinu. ,,We hebben voor zijn Derde Pianotrio gekozen, de meest persoonlijke van de drie", vertelt Petr Jirikovsky. ,,Alles wat zijn stijl uniek maakt, zit erin: van de Franse muziek uit zijn studiejaren in Parijs, tot de Amerikaanse jazz uit de tijd dat hij in ballingschap in de Verenigde Staten woonde."

Maar het belangrijkste kenmerk van Martinu's muziek is de verwantschap met de Tsjechische volksmuziek. Jirikovsky vervolgt: ,,Martinu citeert nergens letterlijke volksliedjes, maar toch klinkt zijn muziek door de gebruikte ritmes en bepaalde melodische wendingen op-en-top Tsjechisch; je herkent het direct!"
 
Bovenaan