Transmission Praag (verslag)

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Transmission Praag: voorloper op gebied van show

Ieder jaar wordt in het Tsjechische Praag de prachtige O₂ Arena (thuishaven van ijshockeyclub HC Sparta Praha) omgetoverd tot trance-walhalla. Afgelopen jaar was DJ Mag NL erbij en op 25 november jl. reisden we wederom af naar de indrukwekkende hoofdstad van Tsjechië. Deze reis hoeft niet lang te duren. Wanneer je besluit per auto te gaan, doe je er zo’n acht à negen uur over. Per vliegtuig iets meer dan een uur.

transhoofd_0.jpg

De binnenkomst bij Transmission duurt ietwat langer dan je gewend bent van Nederlandse feesten. Je moet je ticket namelijk laten scannen en omwisselen voor een hardcopy ticket, waarna je een bandje krijgt. Een omslachtig systeem dat nog wat aan efficiëntie kan winnen. Het mocht de pret echter niet drukken want de openingsshow zou bijna beginnen en we besloten dan ook snel een biertje te halen. Vanaf de drukke tribune – Transmission was een paar weken van te voren uitverkocht – genoten we van de eerste visuals, verzorgd door het Nederlandse Vision Impossible. Het thema van dit jaar, The Spirit of the Warrior, werd aan de hand van verschillende karakters (onder anderen The Viking en The Maya) uitgelicht onder begeleiding van een prachtige audiovisuele show.

trans1_0.jpg


Wisselvallig en donker
Super8 & Tab waren de eerste heren die we achter de CDJ’s zagen. Het Anjunabeats-duo draaide voor ons gevoel een stevige, maar niet per se memorabele set. Een groot deel van het publiek dacht daar echter anders over. Vanaf minuut 1 was het feest bij Transmission en dat zou het grootste deel van de nacht zo blijven. Purple Haze, bekender onder zijn alias Sander van Doorn, nam het van de Finnen over en bracht een ietwat wisselvallig en donker geluid. Met name aan het einde van de set draaide de Eindhovenaar een aantal stevige tech-trance platen en het was dan ook goed dat er een machtig intro voorafging aan de show van Mr. Transmission a.k.a. Markus Schulz.

transpurple.jpg


Trancemusical
De Duitser was niet naar Praag gekomen voor een reguliere set. Op de timetable stond dan ook geschreven: Markus Schulz presents Dakota. Een liveshow die gezien kan worden als een 60 minuten durende trancemusical. In een uur worden The Nine Skies uitgelicht met behulp van prachtige visuals, indringende teksten en – je verwacht het niet – trance! Over negen stappen wordt de weg naar verlichting en geluk uitgelegd. Een geweldige reis van communistische beelden naar prachtige stranden. Het spektakel ging nog even door met de tien minuten durende Ceremony of the Warriors-show, ofwel Transmix. Oude en nieuwe trance-platen werden in rap tempo afgewisseld samen met toffe beelden, lasers en vuurpijlen. Vuurpijlen die niet allemaal volgens plan leken te vliegen, één van de pijlen kwam namelijk terecht in het publiek, op een paar meter afstand van ondergetekende.

transmarkus.jpg


Gouryella 2.0
Hierna was het de beurt aan wederom een Nederlander. Ferry Corsten was terug met zijn show Gouryella. In 2016 zagen we hem al in de O₂ Arena en dit jaar kwam hij met versie 2.0 van zijn liveshow. Dit keer ietwat minder indrukwekkend, omdat er enerzijds beelden werden gebruikt die we al hadden gezien en anderzijds het tempo eruit werd gehaald. We waren dan ook blij toen we headliner Aly & Fila (of eigenlijk één van de twee heren) zagen verschijnen. De Egyptenaar voerde het tempo snel op en voelde perfect aan wat het publiek op dat moment wilde.

trans3.jpg


Best for last
Halverwege de nacht ging het aanwezige publiek, dat vanuit alle uithoeken van de wereld was toegestroomd, volledig uit haar spreekwoordelijke plaat. Simon Patterson maakte het karwei wat ons betreft af. Hij borduurde ferm voort op de toon die door Aly & Fila gezet was. Voor de psy-liefhebbers was het lekkerst voor het laatst bewaard: Coming Soon zorgde ervoor dat wachten op de volgende editie van Transmission Prague weer heel lang gaat duren. En daarmee zeggen we uitdrukkelijk Prague, want voor de mensen die bereid zijn verder te reizen staan er nog edities van Transmission in Bangkok en China op het programma. Daarnaast heeft de organisatie al laten weten dat er meer steden toegevoegd worden.

Bron: djmag.nl
 
Bovenaan