Tractorliefhebbers

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Zondag 2 oktober tractorevenement in Ořech (Praag west), tijdens het oogstfestival van noten en appels.
Om 11:00 uur willen ze een record verbreken met de meeste tractoren op een rij.
13:00 uur wordt de "TRACTOR SONG" uitgevoerd.
14:00 uur wedstrijd wie zijn walnoot het verst kan spuwen.
Kleine markt, live muziek, paardrijden voor kinderen etc.
sraztraktoru.cz.
7 Oktober vindt wederom voor liefhebbers deze Traktory 2012 plaats.
 

kuurgast

Donateur

ZETOR TRACTORS in Brno - Líšeň heeft een tentoonstellingsruimte (oppervlakte van meer dan 1000 vierkante) ingericht met diverse tractoren ,waaronder het oudste model Z25. De expositie is gratis toegankelijk van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 18:00uur.
Voor meer info zie zetorgallery.cz/en.
 
En, nadat ik een beetje tot rust ben gekomen, ben ik nu bezig met het vinden van een mooie oude traktor.
Zetor 25a of Zetor 50Super.
Er zijn al de nodige onderhandelingen, heb al enige aanbiedingen mogen waarderen, maar heeft iemand hier ook energie in gestoken?
Wie heeft hier zo'n oude (gerenoveeerde) traktor voor eigen gebruik? En och, wat zijn ze mooi!
 

kuurgast

Donateur
Drieduizend kilometer met 70 jaar oude Zetor Z25

Hij komt uit Tsjechië. Hij heet Martin Havelka. En hij is nu al een legende onder Tsjechische trekker liefhebbers. Drie jaar lang reed hij met zijn 70 jaar oude Zetor Z25 door binnen- en buitenland. Dit jaar ging hij naar Zweden. Een reis van 3.000 kilometer.

Half juli stapte Havelka op zijn trekker in zijn woonplaats Škrdlovice. Niet alleen. Hij nam zijn familie en zijn hond mee. Op zijn reis reed de Zetor 25 gemiddeld 33 km/h en verbruikte 12 liter brandstof op 100 kilometer. Havelka kocht de trekker, die in 1949 werd gebouwd, in 2010. Een jaar na de restauratie kon hij er mee op reis.

Lees verder bij de bron: mechaman.nl + zetor.com.

Eind van de zomer diverse evenementen met tractoren in Tsjechië:
Zemědělské akce / Landbouwevenementen
Jaarlijks staat er een overzicht van Srazy, setkání, traktoriády op nasetraktory.eu/forum met mapa/kaart.
Met een beetje hulp van goochel-vertaling kom je heel ver.
 
Een leuke aanvulling in de categorie Czech Made, een update van Radio Prague International:

Czech Made: Zetor - een van de grootste exportartikelen van Tsjechoslowakije

De Zetor-tractor, die bijna 75 jaar geleden werd geproduceerd, is een van de beroemdste Tsjechische handelsmerken en een van de grootste exportartikelen van Tsjecho-Slowakije. Lees meer over de iconische tractor in deze editie van Czech Made!

Voor veel mensen hier in Tsjechië is het merk Zetor synoniem met het woord tractor. De eerste Zetor-tractor rolde bijna 75 jaar geleden, op 15 maart 1946, van de lopende band in de fabriek in Zbrojovka in Brno. In de daaropvolgende decennia werd hij een van de beroemdste Tsjechische handelsmerken en een van de grootste exportartikelen van Tsjecho-Slowakije. In de hoogtijdagen in de jaren zeventig produceerde het bedrijf meer dan 77.000 tractoren per jaar en exporteerde het vrijwel de hele wereld.

De geschiedenis van Zetor-tractoren begon in de naoorlogse periode, toen de Tsjechoslowaakse industrie voor de uitdaging stond om een goedkope tractor met een laag gewicht te bouwen die geschikt zou zijn voor massaproductie. De taak werd toevertrouwd aan werktuigbouwkundig ingenieur František Musil van Zbrojovka Brno, die slechts zes maanden de tijd kreeg om met een oplossing te komen.

De concurrenten voor de rol van enige toekomstige fabrikant van tractoren waren onder meer Zbrojovka Brno en Škoda Pilsen. Het was Musil's prototype "Z", met een tweecilinder dieselmotor met 26 pk, die als winnaar uit de bus kwam en de geboorte markeerde van het wereldberoemde Tsjechische handelsmerk. Dominik Moser is van de PR-afdeling van het bedrijf:

“Het was een van de eerste tractoren met één versnelling. Zijn maximumsnelheid bereikte 32 kilometer per uur, wat ongeveer 12 kilometer sneller was dan zijn concurrenten. Dus het had op dat moment echt geen match wereldwijd."

Zbrojovka Brno produceerde zijn eerste Zetor Z25-model op 15 maart 1946. Vijf maanden later gaf de Tsjechoslowaakse Kamer van Koophandel en Handel een handelsmerk uit voor de merknaam Zetor.

Het bestond uit een transcriptie van de letter "Z", gebruikt in het logo van de technische fabriek in Brno Zbrojovka, gecombineerd met de laatste twee letters van het woord "tractor".

Tot zover mijn vertaling.

De rest van het engelstalige artikel is te vinden in de onderstaande bron /link:
https://english.radio.cz/czech-made-8705902
https://english.radio.cz/czech-made-zetor-one-czechoslovakias-greatest-export-articles-8709522
https://english.radio.cz/
 
had ongeveer 10 jr mijn firma aldaar ,enorm groot .
iedere dag zag je de resten van het vergane communisme ,alsof op de andere dag de mensen het terrein hadden verlaten ,en alle bezittingen achterlieten. later werd dit voor een habbekrats verkocht door de overgeblevenen.
In de oude hallen vond ik nog bouwtekeningen van de autos die ze wilden produceren.
prachtig ,vraag me af waarom deze nooit geproduceerd werden.
Zetor staat nog steeds voor kwaliteit en mooi design.
 
Curious.
Je bent af en toe een geweldige schenenschoppende mopperkont, maar je hebt helemaal gelijk!
Zetor! Een ikoon (net als de suikerklontjes, de zachte lenzen en het pistool).
Czech Made!
 

Verhalen van Tsjechische bedrijven: Een tractor rijdt, het is ZETOR. Kent u de geschiedenis van het bedrijf en wat zit er achter de merknaam?​


zetor-se-predvedl-se-svymi-traktory-v-minulosti-i-ve-skotsku-zetor-730x485.jpg


Foto: ZETOR

Als je ZETOR zegt, denkt waarschijnlijk iedereen aan een tractor in rood en zwart. Dit traditionele Tsjechische bedrijf viert dit jaar 75 jaar bestaan. Wat zit er achter het succes van een bedrijf waarvan de naam in sommige landen wordt gebruikt om een tractor van welk merk dan ook te beschrijven?

Het merk ZETOR werd opgericht in 1946, hoewel het ontwikkelingswerk onmiddellijk na het einde van de Tweede Wereldoorlog begon. De eerste Zetor Z 25 tractor is gedateerd 15 maart 1946 in de doopakte. Dit is een transcriptie van de uitspraak van de letter "Z", die in het embleem werd gebruikt door de Brno Zbrojovka, waarin de eerste tractoren werden gemaakt. En "zet" dan samengevoegd met de laatste twee letters van het woord tractor.
modernizovany-traktor-forterra-zetor-1024x768.jpg
Gemoderniseerde FORTERRA-tractor. Foto: ZETOR

Het bedrijf heeft sinds het begin van zijn bestaan meer dan 1,3 miljoen tractoren geproduceerd. Het overgrote deel daarvan werd geëxporteerd naar 136 landen op vijf continenten. Wat zit er achter het succes van ZETOR? Daarom is het altijd ons primaire doel om hen slimme oplossingen te bieden die eenvoud en een hoge gebruikswaarde bieden ”, aldus Dominik Moser, hoofd Marketing Communications.

klicove-je-pro-zetor-take-zvysovat-kvalitu-poprodejnich-sluzeb-aby-zpetna-vazba-od-zakazniku-byla-v-co-nejvice-pozitivnim-duchu-zetor-1024x683.jpg

Het is ook cruciaal voor ZETOR om de kwaliteit van de dienst na verkoop te verhogen, zodat de feedback van klanten zo positief mogelijk is. Foto: ZETOR

Het merk ZETOR ontmoet belangrijke en vaak veel grotere spelers op het gebied van landbouwtechnologie. Wat ZETOR onderscheidt, is het feit dat ze naast versnellingsbakken en tractorcomponenten ook afzonderlijke viercilindermotoren ontwikkelen en produceren in hun productiefabriek, tot aan de STAGE V-emissieoplossing. ” ZETOR-motoren worden gekenmerkt door constante prestaties en bedrijfskosten besparingen, die verschillende tests bevestigden die werden uitgevoerd door onafhankelijke professionele instellingen, "benadrukte hij de voordelen van het merk Moser. Daarnaast geldt ook dat al het werk aan de uitbreiding van modellijnen met hogere prestaties en ook de modernisering van bestaande producten plaatsvindt in het eigen ontwikkelingscentrum direct in het productiehoofdkantoor van het bedrijf in Brno.

Het bedrijf heeft niet alleen veel tevreden klanten, maar ook fans. Dit is ook het bewijs dat ZETOR een favoriet merk is, "zei Moser, verwijzend naar de sociale netwerken van het bedrijf, waar fans vaak foto's delen.
Welke visie heeft ZETOR voor de toekomst? Voor de volgende periode van 2023 tot 2025 is het bedrijf van plan om met nieuwe generaties tractoren op de markt te komen. De innovaties van de bestaande modellijnen zullen gebruikers maximaal comfort en een hogere gebruikswaarde van het product bieden met behoud van de elementen eenvoud en efficiëntie. Dit jaar zullen we onze inspanningen voortzetten om andere markten te bereiken, voornamelijk in Afrika, "zei Moser.

taky-je-pro-vas-zetor-srdcovkaotaznik-zetor.jpg


Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het bedrijf wil ZETOR dit jaar zoveel mogelijk herinneren aan de erfenis van het merk, zijn lange geschiedenis en visie en plannen voor de toekomst. Ze introduceerden een speciaal logo en de zetor75.cz- website werd gecreëerd , die de geschiedenis van de ZETOR-tractorproductie samenvat met de belangrijkste mijlpalen.

bron: pozitivni-zpravy.cz
 
Bovenaan