Tornado in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Vandaag zware onweersbuien en supercells in Tsjechië.
Ik zie net op twitter dat Hodonin is getroffen door een tornado. Veel schade.

Wat linkjes met beelden: 
Wij wonen tussen Hodonin en Znojmo. Alle auto's die in ook in onze omgeving buiten stonden zijn behoorlijk (soms ook zwaar) beschadigd door hagelstenen van zeker 3 cm of meer. Naar buiten gaan om nog iets te redden was feitelijk levensgevaarlijk.
 
Schade in onze regio blijkt peanuts vergeleken met de situatie in Breclav, Hrusky, Hodonin en omgeving.
Tornado was 3 tot 4 op de schaal van Fujita met windstoten tot 325 km/u.
Zeker 5 doden en 150 gewonden. Volgens info vanuit Hrusky is daar 50% van de huizen plat.
Reddingshulp is ook vanuit Slovakije en Oostenrijk. :(
 

kuurgast

Donateur
Meteoroloog: Het pad van de tornado was 26 kilometer lang.

Het spoor van verwoesting in het Zuid-Moravische tornado rampgebied is 26 kilometer lang en 500 meter breed. Dit heeft Petr Münster van de Brno-afdeling van het Tsjechisch Hydrometeorologisch Instituut (ČHMÚ) vrijdag aan het persbureau ČTK verteld. De baan eindigt ten noordoosten van Hodonín in Ratíškovice, voegde Münster toe.

De meteoroloog legde uit dat hij en zijn collega's bewijs van hun informatie hadden verkregen uit luchtfoto's. De plaatsen die het meest zijn beschadigd door de storm zijn Týnec, Moravská Nová Ves, Mikulčice, Lužice, Hodonín, Hrušky en Břeclav, maar ook in Valtice is er de facto schade aan alle huizen en monumentale gebouwen, inclusief het kasteel. De monumentenzone is opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst. Tot nu toe zijn meer dan 150 mensen in ziekenhuizen behandeld voor de gevolgen van de ramp, vijf mensen hebben het niet overleefd.

Als gevolg van de tornado is er een zesde slachtoffer. Het stierf in de universiteitskliniek in Brno. Volgens het persbureau ČTK gaat het om een kind van twee jaar.

In het rampgebied tussen Břeclav en Hodonín, dat werd verwoest door de tornado, hebben bouwkundigen tot nu toe vastgesteld dat meer dan 60 huizen moeten worden gesloopt.

Bron deutsch.radio.cz.
 

kuurgast

Donateur
meer dan 60 huizen moeten worden gesloopt.
Er worden 180 huizen gesloopt.
Zie foto's van het gebied op irozhlas.cz.
Er is een recordbedrag ingezameld door de bevolking.
De regering zou mensen een vergoeding geven van 2 miljoen kronen voor de schade via programma Živel, maar daar wilden ze in eerste instantie het geld wat ze uit de inzameling kregen vanaf trekken. Dit is nu ingetrokken, maar wel verzekeringsgeld zal worden afgetrokken. Ook dit roept op tot vraagtekens, want dan zou het niet meer lonend zijn om je huis te verzekeren.
Kortom het getouwtrek om kronen is begonnen.
Bronnen irozhlas.cz + neovlivni.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Na alle ellende ontstaan er mooie initiatieven.
De Tsjechische kamer van architecten (ČKA) samen met de Tsjechische kamer van erkende ingenieurs en technici actief in de bouw (ČKAIT) hebben veel overleg hoe verder met de getroffen huizen. Ze zullen gratis of met korting architectonisch advies en diensten verlenen aan getroffenen.

Belangrijke Tsjechische architectenbureaus reageerden op de situatie door het obnova21.cz -initiatief op te richten en een architektiprobono.cz-project te bieden voor de slachtoffers van de tornado. Het doel van het initiatief is om architectuur te brengen waar het nodig is.
Huis voor Slovácko is een concept van een gezinswoning, ontworpen voor de gaten die zijn ontstaan na gesloopte huizen in de straten. Het gratis ontwerp is zowel qua indeling als qua uitstraling geïnspireerd op de originele Slowaakse gebouwen maar met eigentijdse lay-out, materialen en technologieën.
Dit kan niet alleen aanzienlijk tijd en kosten besparen, maar het zal ook helpen de historische erfenis te behouden. Met steun van verffabrikanten die gedeeltelijk gesubsidieerde geselecteerde tinten gevelverf zou aanbieden, zou Zuid-Moravië nog mooier kunnen zijn dan vóór de tornado.
 
Bovenaan