Toren Jested (bij Liberec) - deels uit gerecycled aluminium?

Topic in 'Noord Bohemen' gestart door rob.goverde, 24-08-2004.

 1. rob.goverde

  rob.goverde Guest

  In 2001 ben ik naar zo'n grote uitkijktoren geweest in Jested, later heb ik me laten vertellen dat het aluminium wat hier voor gebruikt is van oude vliegtuigen kwam. Ze zouden dit hergebruikt hebben dus in deze toren. Hoe zou dat dan zitten met de metaalmoeheid? Aluminium schijnt hier nogal gevoelig voor te zijn?

  Weet iemand hier iets van of dit verhaal klopt, ik heb daar bij Jested toen niets over gelezen.
   
 2. Dat is de eerste keer dat ik zoiets hoor. Ik kom van de buurt van Liberec en heb 10km vandaan gestudeerd, ik ben een paar keer op Jested geweest maar nog nooit dit verhaal gehoord (wat natuurlijk niet wil zeggen dat dat niet waar is).

  Ik heb voor alle zekerheid naar hun web site gekeken (www.jested.cz) waar ook iets over de geschiedenis en architektuur geschreven staat maar ook daar kon ik er niets van terugvinden... [​IMG]
   
 3. Aluminium is een merkwaardig goedje. Om het enigszins betaalbaar te houden kwa productie, wordt er altijd oud aluminium aan de bauxiet erts toegevoegd. Dit bevordert ook het gehele productie proces en is dus totaal niets nieuw. Als dat toevallig oude vliegtuigdelen zijn, okee, maar let wel: het alu wat er mee geproduceerd wordt is dan nieuw. Metaalmoeheid zal dan van voor af aan beginnen, wat overigens een proces is wanneer de constructie dynamisch belast wordt, hetgeen bij een gebouw minimaal is. No worries dus.
   
 4. Heerlijk toch zo'n forum, iedereen brengt weer wat specialistische kennis binnen! Hier hebben we met een metallurg te maken? Het klinkt me allemaal plausibel in de oren!

  Trouwens, B@rt, gefeliciteerd met je naamdag...

  groeten, Bart (iku)
   
 5. rob.goverde

  rob.goverde Guest

  Hoi Bart,

  Dat is nog eens een uitleg, jij weet er wat van! Dus in principe is dat mogelijk. Ik had toen begrepen van een gids die we die dag bij ons hadden, dat het echt platen waren die eerst als vliegtuigdelen hadden gefunctioneerd (dus beplating) De gids sprak een redelijk Engels en redelijk Duits, ik weet nu niet zo goed of ik hem niet goed heb begrepen of hij mij niet. Maar als het plaatdelen zijn die voor een tweede keer gebruikt worden, dus als plaat, moet zo'n constructie toch wel met een behoorlijk frame verstevigd zijn. Ik vond het toen een merkwaardig verhaal, maar het is me wel bijgebleven.

  Overigens bedankt voor je uitleg [​IMG]
   
 6. aluminium is best sterk en zelf minder aan metaalvermoeiing en oxidatie onderhevig dan staal. wanneer staal oxideert of te wel roest zal dit proces door blijven gaan totdat het door en door geoxideert is. aluminium daarin tegen vorm een ondoordringbaar oxide laagje wat het aluminium afsluit van de buitenlucht waardoor het oxidatie proces stopt.
  dus je kan rustig stellen, dat wanneer een constructie goed doorrekend word ontworpen en gebouwd dat een aluminiumconstructie langer meegaat dan een stalenconstructie. staal is niet zo heilig en oersterk als dat het lijkt.

  rene
  alulurg??
   

Deel deze pagina