Top 5 in Natuurpark Boheems Paradijs.

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Natuurpark Boheems Paradijs Top 5 leukste uitjes in Český ráj
30/08/2017 Redactie

De natuur in Tsjechië

Dichte bossen, pittoreske stadjes, canyonvormige valleien, zandsteenrotsen, middeleeuwse kastelen en prachtige natuur vormen samen de unieke sfeer van het Boheems Paradijs, een natuurlijk beschermd landschapsgebied dat 40 km ten noordoosten van Praag ligt. Dankzij de verscheidenheid in het Boheemse Paradijs (Český ráj), is er veel te doen voor iedereen. Geschiedenis liefhebbers kunnen verschillende kastelen en chateaus bezoeken die de verhalen van de Tsjechische heersers vertellen, terwijl outdoor fans kunnen profiteren van de vele fiets- en wandelpaden die leiden door de zandsteendorpen en de schilderachtige valleien.

1. Prachov rotsen
De rotsen van Prachov (Prachovské skály) vormen één van de bekendste en oudste natuurgebieden van Tsjechië. De rotsformaties van wel 35 meter hoog liggen in het hart van het Boheems Paradijs. De rotsen zijn kenmerkend voor het natuurgebied. In het park zijn er twee belangrijke wandelpaden: Een die leidt door smalle rotsgaten en naar twee bekende uitkijkpunten. De andere route gaat naar zeven uitkijkpunten en je komt onderweg een zandstenen trap tegen. Tijdens de wandeling kan men ook karstgrotten bezoeken. De grootste grot, Brethren Chapelm, is 31 meter lang en werd gecreëerd door een ineenstorting van de zandsteenblokken. In het Boheems Paradijs ligt niet alleen de rotsstad Prachov, maar ook vele andere zandsteenformaties zoals Drábské světničky, Borecké skály, Suché skály en de rotsstad Hrubá Skalá.

2. Jičín
De stad Jičín ligt ongeveer 85 kilometer ten noordoosten van Praag, omringd door het natuurschoon van Boheems Paradijs. De stad werd in het begin van de 14e eeuw opgericht, maar Jičín kreeg de grootste bekendheid onder de heerschappij van de Hertog Albrecht von Wallenstein. Tijdens zijn heerschappij werden veel bezienswaardigheden gebouwd. Op het Wallensteinplein zijn er tal van arcadewoningen en de Valdice Poort, een 52 meter lange toren, die het vierkante plein domineert. Wat verder van het centrum zijn twee andere nalatenschappen van Wallenstein, namelijk Wallenstein Loggia en de tuin waar de St. James kerk is gevestigd.

3. Fietsroute Železný Brod naar Bozkov (30 km)
Deze fietsroute verbindt de plaatsen Železný Brod en Bozkov en voert door de prachtige natuur van het Boheems Paradijs. De route kan men beginnen in Železný Brod, een stadje gelegen aan de rivier Jizera. De plaats werd gesticht in de 12de eeuw en bloeide op in de 14de eeuw vanwege ijzererts. Later werd mijnbouw minder belangrijk en was in de stad veel glas- en textielindustrie. Tegenwoordig is Železný Brod trots op haar unieke glasexposities en galeries. De fietsroute gaat naar de plaats Bozkov wat slechts 10 km verderop ligt. Hier kunnen bezoekers de oudste grot van het noordoosten van Bohemen bezoeken. De grot en het gangenstelsel werd ontdekt in de jaren 1940. De Bozkov grot is ook bekend vanwege het grootste ondergrondse meer van Bohemen gevuld met kristalhelder blauwgroene water.
Fietsroute: Železný Brod – Podspálov (3 km) – Podbozkov (7 km) – Bozkov (10 km) – Jesenný (15 km) – Návarov (17 km) – Jirkov (25 km) – Železný Brod (30 km)

4. Kasteelruïne Trosky
Eenmaal in Boheems Paradijs mag de ruïne Trosky niet overgeslagen worden. Dit historische monument is hét symbool van het natuurpark en is van verre te zien in het platte maar prachtige landschap. Het is gelegen op de toppen van twee basaltheuvels die een vulkanische oorsprong hebben. Het kasteel is gebouwd in de 14e eeuw en heeft twee hoofdtorens. Op de onderste piek is er de massale structuur Baba (oude vrouw), terwijl op de hogere top de hogere en slankere toren staat bekend als Panna (maagd). De torens kregen hun namen volgens een oude legende die zei dat in de torens twee vrouwen, een moeder en een dochter woonden. Het is mogelijk om de gotische kapel te bezoeken en een uniek uitzicht te krijgen op het omliggende landschap. Extra bijzonder is om naar Trosky te gaan met een historische stoomtrein. Elke zomer gaat deze trein tien dagen van Turnov naar Rovensko pod Troskami, het dorp onder Trosky.

5. Chateau Sychrov
Het Boheemse Paradijs biedt naast prachtige natuur ook interessante monumenten, zoals het romantische Sychrov Chateau omringd door een uitgebreide Engelse tuin. Het gotische Sychrov Chateau was de thuisbasis van de Franse Rohan-familie en verscheen in verschillende Tsjechische sprookjesfilms als woonplaats van prinsessen en edele koningen. Bezoekers kunnen de originele meubels bewonderen en zich verbazen over de levensstijl van de Tsjechische adel in de tweede helft van 19de eeuw. De wereldberoemde Tsjechische componist Antonín Dvořák was ook erg geïnteresseerd in Sychrov Chateau en verbleef meerdere malen in het kasteel. Zijn favoriete activiteit was om het enorme orgel in Sychrov kapel te bespelen.

Bron: elkedagvakantie.nl
 
Ik ben orgelliefhebber en heb het orgel gehoord in Sychrov. Is maar een klein orgel dat goed in een kapel past!
Aan Dvořák wordt in de zomer veel aandacht besteed met allerlei concerten.
Aan een concert in Jičín heb ik een bijzondere herinnering. Op zaterdagmiddag zag ik bij het VVV een concert aangekondigd. Maar waar? Omdat het VVV gesloten was maar op het politiebureau gevraagd. Spraken alleen Tsjechisch en ik weet maar een enkel woord. We begrepen elkaar niet. Een kwartier voor aanvang van het concert naar het marktplein gelopen. Zag daar mensen ergens naar binnen gaan. Die maar gevolgd. We kwamen uit op een binnenplaats met een trap naar een prima zaal voor het concert. Genoten!
Op hetzelfde marktplein eens het mooiste vuurwerk ooit gezien en ik heb er redelijk veel van gezien.
 
Bovenaan