Tomáš G. Masaryk: eerste president van Tsjechoslowakije

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Presentatie Rotterdams Jaarboekje

Op 13 november wordt in boekhandel Donner het Rotterdams Jaarboekje 2014 gepresenteerd, met speciale aandacht voor het verblijf van de latere Tsjechoslowaakse president Tomáš Masaryk in Rotterdam.


Het Rotterdams Jaarboekje, een uitgave van het Stadsarchief Rotterdam en het historisch genootschap Roterodanum, bevat dit jaar een artikel van Gert Andeweg, 'Professor Masaryk in Rotterdam'. Daarin worden o.a. de gesprekken gesprekken gereconstrueerd die Masaryk in het Rotterdamse Hotel Weimar voerde over de contouren van een onafhankelijke Tsjechoslowaakse staat.

Plaats: Boekhandel Donner, Coolsingel 119, 3012 AG Rotterdam

Datum: 13 november 2014, 18:00 uur
 
Boeiend Ad! Ik wou dat ik er bij kon zijn, maar dat gaat niet lukken op dat tijdstip... Is er iemand die weet of dit boekje of het artikel ook verkrijgbaar zijn voor niet-leden. Gezien mijn afstudeerscriptie over Masaryk en Havel ben ik erg benieuwd naar de inhoud!
 

Ad Verschoor

Donateur
Rianne, je kunt het beste even vragen bij:

Czech Centres 2010 - Tsjechisch Centrum Den Haag/Rotterdam, Westersingel 9, Rotterdam 3014 GM
tel: 0031-10-225 17 13, e-mail: cchaag@czech.cz.,

of anders via boekhandel Donner. Het lijkt mij dat het boek voor iedereen te koop is
 

Ad Verschoor

Donateur
Hieronder het volledig programma:

13 november 2014: Historisch Wel & Wee Café
Tijdens het Historisch Wel & Wee Café van 13 november a.s. staat de presentatie van het Rotterdams Jaarboekje 2014 centraal. De presentatie vindt plaats in het Donner Café aan de Coolsingel 119 in Rotterdam. Het Wel & Wee Café is gratis toegankelijk voor de leden van Roterodamum.

Speciale aandacht is er voor de bijzondere relatie van Rotterdam met Tsjechië. In de loop der eeuwen vestigde zich in Rotterdam een aantal bekende Tsjechen. Op de Crooswijkse begraafplaats ligt Frantisek Skroup (1801-1862) begraven. Een beeld en een monument sieren zijn graf. Skroup was een Tsjechische musicus en componist van de populaire opera 'De Watergeus' en het Tsjechische volkslied. Hij bracht zijn laatste jaren in Rotterdam door.

Verder aandacht voor de Praagse professor Tomas Garringue Masaryk. Hij legde tijdens het interbellum in een Rotterdams hotel de basis voor de stichting van de nieuwe staat Tsjecho-Slowakije, waarvan hij de eerste president werd.
Masaryk koos voor Rotterdam in het neutrale Nederland. Hier kon hij werken aan de vrijmaking van het Tsjechische volk, een missie die hij het 'testament van Comenius' noemde. Ook Comenius was een Tsjech die in Nederland woonde.

Programma
  • 17.30 uur: Inloop
  • 18.00 uur: Een woord van welkom door ceremoniemeester Melanie Post van Ophem, voorzitter van het Historisch Genootschap Roterodamum
  • 18.05 uur: Jaarboekje 2014 in spotlights door Stadsarchivaris Jantje Steenhuis
  • 18.15 uur: Nora Schadee interviewt auteur Gert Andeweg, over prof. T.G. Masaryk, grondlegger van de staat Tsjechoslowakije, die ooit in Rotterdam verbleef
  • 18.30 uur: Pieter Goedhart over het initiatief om te komen tot een Masaryk-plaquette ter plaatse van voormalig hotel Weimar (hoek Spaansekade en het Haringvliet)
  • 18.45 uur: Aanbieding van het eerste exemplaar van het Rotterdams Jaarboekje 2014 door Stadsarchivaris Jantje Steenhuis aan de Tsjechische ambassadeur Z.E. Jaroslav Horák en de Slowaakse ambassadeur Z.E. Dr. Jaroslav Chlebo
Stadsarchivaris Jantje Steenhuis en de voorzitter van het Historisch Genootschap Roterodamum, Melanie Post van Ophem, nodigen u van harte uit voor deze presentatie. U bent van harte welkom.
Graag ontvangen wij uiterlijk 6 november uw aanmelding per e-mail aan secretariaatgar@rotterdam.nl. Vermeld daarin uw naam, organisatie en telefoonnummer en ook of u een introducee meeneemt.
 

kuurgast

Donateur
Oproep: inzameling Masaryk-gedenkteken in Rotterdam.

Help mee een gedenkteken mogelijk te maken voor het historische bezoek dat Tomáš Masaryk, de grondlegger van Tsjechoslowakije, tijdens de Eerste Wereldoorlog aan Rotterdam bracht.

Op initiatief van Tsjechië-kenner Pieter J. Goedhart en oud-ambassadeur Jan C. Henneman komt er in Rotterdam een gedenkteken voor de ontmoeting die Tomáš Masaryk daar kort na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in Hotel Weimar had met de Britse journalist en historicus Robert Seton-Watson.
Masaryk ijverde voor een onafhankelijk Tsjechoslowakije en toen die staat er na de oorlog daadwerkelijk kwam -met hemzelf als president- kwam het grondgebied grotendeels overeen met de contouren die hij in Rotterdam geschetst had.

Lees meer op hague.czechcentres.cz/programma/meer/tgm-in-rotterdam.
 
masaryk.jpg


Onthulling: 05/11/2015
Locatie: Geldersekade

Monument voor een man die 100 jaar geleden geschiedenis schreef in Rotterdam

In oktober 1914, in het toenmalige Weimar Hotel aan de Spaansekade te Rotterdam, werd geschiedenis geschreven door filosoof en politicus T.G. Masaryk, later de 1e president van de nieuwe republiek Tsjechoslowakije. Op 5 november 2015, iets meer dan 100 jaar later, wordt op nagenoeg dezelfde locatie het door kunstenaar Hans Citroen ontworpen monument T.G. Masaryk en Rotterdam onthuld: bij de Jan Kuitenbrug met zicht op de Spaansekade Rotterdam, de voormalige locatie van Hotel Weimar waar T.G. Masaryk de contouren van het nieuwe land Tsjechoslowakije schetste.

hotel-weimar.jpg

Hotel Weimar

Bij de onthulling zijn aanwezig de voorzitter van de Senaat van de Tsjechische Republiek dhr. Milan Štech en andere vooraanstaande gasten.

Initiatief: Pieter J. Goedhart en Jan C. Henneman
Ontwerp: Hans Citroen
Opdrachtgever: CBK Rotterdam

Historische achtergrond
In oktober 1914, kort na het uitbreken van WOI, bezoekt de Tsjechische filosoof en politicus Tomáš Garrigue Masaryk Rotterdam om er in het geheim de Britse historicus en publicist Robert W. Seton-Watson te ontmoeten. In Hotel Weimar aan de Spaansekade deelt Masaryk met hem zijn visie op Midden-Europa bij een nederlaag van Duitsland en Oostenrijk-Hongarije en schetst de contouren van een nieuwe staat, Tsjechoslowakije. Via Seton-Watsons memorandum van 5 november 1914 wordt deze visie bekend in het buitenland bij de geallieerden van toen, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Rusland. Masaryk weet tijdens WOI internationale steun voor Tsjechoslowakije te mobiliseren. Van 1918 tot 1935 is Masaryk de eerste president van Tsjechoslowakije.

Het monument
Vanaf het Masaryk-monument op de Geldersekade kijk je naar de hoek van de Spaansekade en het Haringvliet waar tot het Duitse bombardement in 1940 Hotel Weimar stond, tegelijkertijd zie je door een kijker het toenmalige hotel. Onder de zichtbare contouren van Tsjechoslowakije bevindt zich een beeltenis van president Masaryk en een uitleg in vier talen.

Donateurs
Het monument is financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van Aegon Slovensko (Bratislava), de ambassade van de Tsjechische Republiek in Nederland, de ambassade van de Slowaakse Republiek in Nederland, Jarmila en Paul ten Berge – Henneman, CBK Rotterdam, de stichting Comenius Museum (Naarden), CTP Invest (Humpolec), Slavka and Robert Fremr, Juridisch adviesbureau Hartmanova.eu, Koninklijke De Heus (Ede), Chris Hijmans, het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Tsjechische Republiek/Tsjechische Centra, Plantema, Jan Štedrý en Šárka Štedrá uit Praag.

Het monument is vervaardigd door de Tsjechische bronsgieterij HVH Foundry uit Horní Kalná en het Rotterdamse montage- en constructiebedrijf Dick van Campenhout BV.
 

Ad Verschoor

Donateur
Wij (Marja en ik) zijn de afgelopen dagen even in Rotterdam op familiebezoek geweest. Vanzelfsprekend nog de locatie bezocht waar het monument moet komen. Deze was me dichtbij het Witte Huis niet geheel onbekend, omdat mijn vader zijn leven lang gewerkt heeft aan het Haringvliet waar het beeld op uit gaat kijken. Zal bij een volgend bezoek zeker het beeld op foto gaan vastleggen, omdat het hier gaat om een van de aardigste plekken van Rotterdam met zijn markthal, paalwoningen en Oude Haven direct in de buurt.
 
Monument in Rotterdam voor grondlegger Tsjechoslowakije

Bron: ANP / ad.nl - 5 november 2015

In Rotterdam staat sinds donderdag op de Geldersekade een monument ter herinnering aan het historische bezoek dat de grondlegger van het onafhankelijke Tsjechoslowakije, Tomáš Garrigue Masaryk, in 1914 aan de havenstad bracht.

CTDQNYfUEAIV28G.jpg:large


De politicus en filosoof Masaryk ontmoette in het toenmalige Weimar Hotel aan de Spaansekade kort na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in het geheim de Britse historicus en publicist Robert W. Seton-Watson. Met hem deelde Masaryk zijn visie op Midden-Europa in geval van een Duitse nederlaag. Hij schetste daarbij de contouren van de nieuwe staat Tsjechoslowakije.

133538-050-668FB114.jpg

Masaryk kreeg internationale steun voor zijn ideeën. Van 1918 tot 1935 werd hij de eerste president van Tsjechoslowakije. Bij de onthulling van het door Hans Citroen ontworpen monument bij de Jan Kuitenbrug met zicht op de Spaansekade waren onder meer de ambassadeurs van Tsjechië en Slowakije aanwezig.
 

Ad Verschoor

Donateur
Masaryk in Rotterdam

Op donderdag 14 september organiseren de Tsjechische ambassade in Den Haag en het Tsjechisch Centrum Nederlands een themamiddag in Rotterdam rond de 80ste sterfdag van T.G. Masaryk. Verdere informatie volgt.

Plaats: Westersingel 9, 3014 GM Rotterdam
Datum: 14 september 2017 van 16.00 - 20.30 uur
Georganiseerd in samenwerking met het Tsjechisch Centrum
 

Ad Verschoor

Donateur
Herdenking 80ste sterfdag Masaryk in Rotterdam

Op 14 september vond de thema-middag rond de 80ste sterfdag van T.G. Masaryk plaats in Rotterdam. De middag begon met een herdenking bij het monument voor Masaryk op de Geldersekade in Rotterdam. De middag vond zijn vervolg in het Tsjechisch Centrum waar historicus Vojtěch Kyncl een lezing gaf, en de solisten van de muziekschool in Louny, begeleid door D. Dobiáš, Tsjechische volksliederen ten gehore brachten. De middag werd georganiseerd door de Tsjechische ambassade en het Tsjechisch Centrum.

Ve čtvrtek 14. září uspořádalo České centrum v Rotterdamu ve spolupráci s českou ambasádou tematické odpoledne k 80. výročí úmrtí prvního československého prezidenta T. G. Masaryka. Program začal i přes nepřízeň počasí u Masarykova památníku a pokračoval v prostorách Českého centra za účasti Jany Reinišové, velvyslankyně České republiky v Nizozemí a Romana Bužka, velvyslance Slovenské republiky. Na programu byla přednáška historika Vojtěcha Kyncla a koncert sólistů sboru Základní umělecké školy Louny.



150X150__tgm_09-14-17-35.jpg

 

Ad Verschoor

Donateur
Overlijden Gert Andeweg

100X100___dsc0090.JPG


Met verslagenheid hebben wij het droevige nieuws ontvangen dat 20 oktober jongstleden Gert Andeweg is overleden. Gert Andeweg was een van de drijvende krachten achter het Masaryk monument. Zijn onderzoek naar de gesprekken tussen T.G. Masaryk en Robert Seton-Watson in oktober 1914, waren de basis voor het Masaryk monument in de Oude Haven in Rotterdam, tegenover waar ooit het Hotel Weimar zich bevond.

Wij wensen de familie en vrienden van Gert Andeweg veel sterkte toe in deze zware tijd.

Bron: hague.czechcentres.cz
 

Ad Verschoor

Donateur
TGM bijeenkomst in Rotterdam

100X100__podklad.jpg


Op dinsdag 5 november organiseren de Tsjechische Ambassade in Den Haag en het Tsjechisch Centrum in Rotterdam een bijeenkomst rondom het monument van T. G. Masaryk, dat dit jaar zijn vierjarig jubileum viert sinds de onthulling in 2015. De bijeenkomst zal ook door Kateřina Sequensová, de huidige ambassadeur, worden bijgewoond.

Plaats: Geldersekade, Rotterdam
Datum: dinsdag 5 november 2019 om 13.15 uur
Georganiseerd in samenwerking met het Tsjechisch Centrum

 
Bovenaan