Toerisme in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Dit is waarom er meer toeristen uit de Benelux naar Tsjechië gaan

De laatste statistieken over het toerisme in Tsjechië laten positieve resultaten zien. In 2015 kwamen er 8,7 miljoen buitenlandse toeristen naar het land, wat een stijging betekent van 7,3% vergeleken met 2014.

meer-toeristen-tsjechie.jpeg


Buitenlandse toeristen
Meer buitenlandse toeristen hebben in 2015 Tsjechië bezocht. Uit Duitsland, Rusland en de Verenigde Staten kwamen de meeste toeristen vandaan. De meest significante groei was het aantal toeristen uit India (47,7%), China (35,3%) en Ierland (34%).

Toeristen uit de Benelux
Er is ook een stijging te zien van het aantal toeristen uit de Benelux. Zowel meer Nederlandse, Belgische en Luxemburgse toeristen bezochten Tsjechië. De meeste toeristen kwamen uit Nederland, in totaal meer dan 207.000. Dit betekent een groei van 1,6%. Het aantal Belgische toeristen, bijna 102.000, had een groei van 6,6% vergeleken met 2014. Van de toeristen uit de Benelux heeft Luxemburg het hoogste percentage groei, maar liefst 16,8%.

Overnachtingen
In 2015 bezochten 4.519 Luxemburgers Tsjechië en verbleven ze gemiddeld 3,4 dagen in het land. De Belgische toerist verbleef iets langer, 3,6 dagen. De Nederlandse toerist zet het record van langste verblijf in Tsjechië, gemiddeld 4,2 dagen. Toeristen uit Saoedi-Arabië blijven het langst van allemaal, gemiddeld 7,7 dagen.

Meer vluchten naar Tsjechië
Dit jaar zijn er nieuwe vliegverbindingen gekomen naar Praag. Zo is in februari Transavia begonnen met vluchten aan te bieden vanaf Eindhoven en vliegt Luxair per 27 maart 2016 vanaf Luxemburg naar de hoofdstad. ”De toename van het aantal vluchten naar Tsjechië is zeer positief. We hopen dat in 2016 nog meer toeristen uit de Benelux naar Tsjechië op vakantie gaan,” laat Petra Palečková van CzechTourism Benelux weten.

Bron: verkeersbureaus.info
 

Ad Verschoor

Donateur
Meer toeristen uit de Benelux.In de eerste vier maanden van 2017 heeft Tsjechië 23,3 procent (!) meer toeristen uit de Benelux mogen verwelkomen.

Uit de laatste statistieken van Czech Statistical Office blijkt dat meer dan 1,8 miljoen buitenlandse toeristen Tsjechië hebben bezocht.Bron: Advies Tsjechië

Noot van mij : En ik, ik behoor daar ook bij en vind het absoluut niet erg
 

kuurgast

Donateur
Een groei van Nederlanders en Belgen naar Tsjechië.

Eerste kwartaal 2018
Meer Duitsers, Italianen, Portugezen en ook meer Nederlanders en Belgen zijn in de eerste drie maanden van 2018 naar Tsjechië gegaan. In totaal had het land 11,8 procent meer toeristen vergeleken met het eerste kwartaal van 2017.

Een prima winterseizoen
Meer dan twee miljoen toeristen hebben in de eerste drie maanden van 2018 Tsjechië bezocht. Dit betekent een groei van 11,8 procent. Toeristen uit Nederland en België laten ook een groei zien. Er kwamen meer dan 24.000 Belgische toeristen (+7.9 procent) en het aantal Nederlandse toeristen laten een stijging zien van 12 procent (46.000). Er kwamen wel minder toeristen uit Luxemburg in de maanden januari, februari en maart. Uit statistieken van Czech Statistiscal Office blijkt dat 6,3 procent minder toeristen uit Luxemburg het Centraal-Europese land bezochten.

De Nederlandse toerist
De Nederlandse toerist staat op de 13de plaats van belangrijkste toeristen voor Tsjechië. Boven in de rij staan de buurlanden, zoals Duitsers, Polen en Slowaken.
De Nederlandse toeristen blijven in vergelijking met andere buitenlandse toeristen wel lang in het land. De lengte van het verblijf is gemiddeld 4 dagen. Het langst blijven de Russen, gemiddeld 5.6 dagen.
Bron czechtourism.com/p/nl-eerste-kwartaal-2018.
 

kuurgast

Donateur
Daling van toeristen naar Tsjechië.

Minder wintervakanties

In de eerste vier maanden van 2019 hebben minder toeristen Tsjechië bezocht. Ook toeristen uit Nederland en België laten een daling zien.

In januari tot en met maart bezochten meer dan 2 miljoen toeristen Tsjechië. Hiervan waren 21 045 toeristen afkomstig uit België. Een daling van 12.9% ten opzichte van het jaar ervoor. Het aantal Nederlandse toeristen, in totaal 42 195, daalde met 7%. Toeristen uit Luxemburg laten daarentegen een groei zien van 6.6%. Ongeveer 900 Luxemburgers bezochten Tsjechië. Ondanks de daling blijft Nederland in de top tien staan van toeristen die het langst in het land verblijven. Nederlanders blijven ongeveer 4,1 dagen, Belgen en Luxemburgers blijven gemiddeld 3,4 dagen.
Bron czechtourism.com.
 

kuurgast

Donateur
Statistieken eerste helft 2020

Nederlanders belangrijke toerist.
Afgelopen zomer waren Nederlanders één van de belangrijkste toeristen in Tsjechië. Naast toeristen uit eigen land en uit de buurlanden kwamen er veel Nederlanders naar Tsjechië voor vakantie. In juli en augustus stond Nederland op de vijfde plek. In totaal kwamen er deze twee maanden bijna 21 000 Nederlanders naar Tsjechië.

Praag en Karlovy Vary zwaar getroffen door coronacrisis
De coronacrisis heeft ook Tsjechië zwaar getroffen in het eerste half jaar van 2020. De statistieken laten grote dalingen zien. Door de lock-down kwamen er in april en mei bijna geen toeristen en moesten sommige hotels hun deuren sluiten. De meeste schade hebben Praag en Karlovy Vary die afhankelijk zijn van buitenlandse toeristen. Om toeristen in eigen land aan te trekken biedt Praag gratis toegang bij diverse attracties als Tsjechen overnachten in een hotel in Praag. Hoe meer nachten ze er verblijven hoe meer punten ze krijgen voor gratis entree.

Toeristen Benelux - Eerste helft 2020
Het aantal toeristen uit de Benelux laat tevens een enorme daling zien in het eerste half jaar van 2020. In januari en februari was er slechts een kleine daling, maar vanaf maart nam het aantal toeristen door de lock-down enorm af. In het eerste half jaar van 2020 gingen bijna 103000 Nederlandse toeristen naar Tsjechië. Zo'n 66 procent minder als het jaar ervoor. Meer dan de helft van deze toeristen ging naar Praag. De regio Hradec Králové, in het noorden van het land, werd hierna het meest bezocht.

De Belgische toerist verbleef gemiddeld 3,5 dag in Tsjechië in de eerste zes maanden van 2020. Van de meer dan 37000 Belgische toeristen had ongeveer 70 procent de bestemming Praag. De regio Zuid-Bohemen werd na Praag het meest bezocht. De Luxemburgse toerist bezocht ook veelal Praag en de regio Hradec Králové. In totaal kwamen er 1900 toeristen uit Luxemburg, een daling van bijna 74 procent vergeleken met 2019. Het aantal Belgische toeristen daalde met 70 procent in het eerste half jaar van 2020.

Nederlanders belangrijke toerist in de zomer
Na de lock-down trok in juni het aantal toeristen uit de Benelux weer een beetje aan. Zo'n 3600 Nederlandse toeristen bezochten die maand Tsjechië waarbij Praag, de regio Ustí en de Pilsen regio veelal werd bezocht. De Belgische toerist bezocht ook de Boheemse regio's, waaronder Zuid-Bohemen en Pilsen. Iets meer dan 1000 Belgische toeristen ging in juni naar Tsjechië.

In juli en augustus waren toeristen uit Duitsland, Polen, Slovenië, Oostenrijk en Nederland het hoogst vertegenwoordigd. De Nederlandse toerist staat hiermee op de nummer vijf met 9170 bezoekers in juli en 11800 toeristen in augustus. De statistieken laten zien dat de Nederlandse markt een belangrijke groep is in de Tsjechische toeristische markt. De Nederlandse toerist blijft gemiddeld vier dagen in Tsjechië en blijven in vergelijking met andere toeristen lang.

In de zomervakantie gingen bijna 6300 Belgen op vakantie naar Tsjechië en het aantal Luxemburgse toeristen was niet meer dan 450. Alle landen laten een enorme daling zien ten opzichte van 2019. Het aantal vakanties in eigen land door Tsjechen had daarentegen een stijging van zo'n 17 procent.
Bron czechtourism.com.
 
Bovenaan