Tips: let op bij geld pinnen of wisselen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Wat is er met de CZK kroon aan de hand ???

De Tsjechische centrale bank heeft begin april 2017 de koppeling tussen de kroon en de euro losgelaten. De Tsjechische kroon was sinds november 2013 gekoppeld aan de euro zodanig dat de koers altijd zeer dicht bij 27 kroon bleef. De centrale bank kocht daarbij euro's op als instrument voor monetaire verruiming. Daardoor fluctueerde de koers van de kroon de laatste jaren nauwelijks.
Het gevolg van het loslaten van de koppeling is dat de koers van de kroon momenteel weer beweegt in reactie op vraag en aanbod in de markt. Volgens een verklaring van de CNB vorige maand:
"Bij zijn vergadering van 6 april, besloot het bankbestuur van de Tsjechische nationale bank de wisselkoers niet langer te gebruiken als extra instrument om het monetaire beleid te versoepelen. In plaats daarvan keert de centrale bank terug naar conventioneel monetair beleid, waarin rente het belangrijkste instrument is.
De koruna kan op korte termijn fluctueren in beide richtingen afhankelijk van vraag en aanbod. De CNB staat gereed om zijn instrumenten te gebruiken om mogelijke excessieve fluctuaties van wisselkoersen verzachten.
"
 
Voor degenen die nu korte of langere tijd in Tsjechie verblijven is het nu, naast het Pinnen, misschien handig om bij behoefte aan "Cash", eerst weer even ouderwets naar de ECB koers te kijken. Het kan zomaar een bom duiten schelen.
 
Waarom wisselen?
Als je kontant geld nodig hebt en je moet dit gaan pinnen, dan is een bezoekje aan de ECB misschien handig om even te kijken wat de dagkoers is. Misschien kan je beter een paar dagen wachten.

Mocht je echter een bak met kontanten achter de hand hebben, dan zou ik die dus maar even aanhouden, want de koers gaat stapje voor stapje naar beneden!
Volgens vriend Karel is een koers richting 20! niet onvoorstelbaar!

Zie het laatste bericht van Leo # 147 in deze discussie.
 
Afgelopen week in Praag geweest, prachtige stad. Helaas zijn we de mist ingegaan bij het wisselen van euro naar kronen bij zo'n wisselkantoor. Bij de Charles Bridge zit een kantoor die maar liefst 19,9% commissie neemt. Trap hier niet in, er zijn wisselkantoren genoeg die een redelijke koers zonder extra commissie geven/vragen.
 
Er is iets merkwaardigs aan de hand.
Zoals je misschien weet wonen wij in de grensstreek.
Als we nu betalen in kronen is dat voor ons niet goed.
Wij krijgen veel meer voor onze euro in plaats van de kroon.
Zijn de Tsjechen de euro's aan het sparen?
Vooral op de Vietnamese markt is het prijsverschil gigantisch.
Ze willen euro's.
Maar in de gerenommeerde winkels is het nu voor ons beter om in euro's te betalen.
Hoe komt dat zo?
Daarbij, het boodschappen doen in Duitsland is ondertussen ook al goedkoper dan in Tsjechië.
Er komt geen Duitser meer in Tsjechië om boodschappen te doen.
Omgekeerd zie je een toename van Tsjechen om in Duitsland te shoppen.

Wat is er aan de hand?
 
Bovenaan