Tijdelijke grenscontroles Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ook bij de grensovergang Zgorzelec Polen - Görlitz Duitsland wordt het verkeer voor de grens naar 1 rijbaan geleid en alles moet over de parkeerplaats waar 2 grote witte tenten staan en er is veel politie die vooral busjes controleren. Woensdag toen wij naar Nederland reden, stond er op de rechterbaan zo’n 10 km file van vrachtauto’s en de personenauto’s konden stapvoets doorrijden. Zondagmiddag stond er 12 km file voor de grens, het verkeer stond muurvast. Gelukkig reden wij aan de andere kant.
 

Ad Verschoor

Donateur
Duitsland verlengt grenscontroles in strijd tegen illegalen

Duitsland verlengt de controles aan de grenzen met Polen, Tsjechië en Zwitserland met nog eens twintig dagen. Berlijn wil daarmee de illegale immigratie en mensensmokkel indammen.


Volgens de regering zijn sinds 16 oktober, toen de controles begonnen, ongeveer negentig mensensmokkelaars opgepakt en ongeveer 6900 illegale grensoverschrijdingen vastgesteld. Er is steeds nauw contact met de buurlanden om ervoor te zorgen dat alle maatregelen aan beide kanten van de grens zo effectief mogelijk zijn. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser is het echter ook de bedoeling „dat de controles zo min mogelijk invloed hebben op het dagelijks leven van forenzen, op de handel en op het reizen.”

De grenscontroles waren aanvankelijk gepland voor tien dagen, maar werden vervolgens al met twintig dagen verlengd. Aan de grens van Duitsland met Oostenrijk zijn sinds de herfst van 2015 vaste controles, die sindsdien herhaaldelijk zijn verlengd.

Faeser zegt dat zo snel mogelijk wil terugkeren naar open grenzen. Ze noemt de hervorming van het Europees asielsysteem met een „allesomvattende” bescherming van de buitengrenzen van de EU als de „de belangrijkste stap” in die richting.

Bron: rd.nl
 
Tsjechië breidt controles aan Slowaakse grens uit

De Tsjechische regering heeft besloten de huidige controles aan de grens met Slowakije te verlengen tot 3 januari, meldt het Tsjechische ministerie van Binnenlandse Zaken. De controles zijn bedoeld om illegale immigratie en mensensmokkel tegen te gaan. Slowakije geldt als een doorvoerland voor migranten die naar West-Europa willen.


De tijdelijke grenscontroles, die donderdagavond zouden aflopen, zijn begin oktober ingegaan. Sindsdien zijn volgens het Tsjechische ministerie bijna 400.000 mensen aan de controles onderworpen. Onder hen waren 1167 mensen die probeerden illegaal de grens over te steken. Het gaat vooral om mensen uit het Midden-Oosten en Afghanistan. Er werden 56 vermoedelijke mensensmokkelaars gearresteerd, aldus het ministerie.

Tsjechië en Slowakije behoren sinds 2007 tot de visumvrije Schengenzone van Europa en delen een grens van 250 kilometer. De betrekkingen tussen beide landen zijn nauw gebleven na het uiteenvallen in 1992 van Tsjechoslowakije, dat ertoe leidde dat in 1993 de huidige twee onafhankelijke staten werden gesticht.
Net als Tsjechië voerden begin oktober ook Polen en Oostenrijk controles in aan hun grens met Slowakije.

bron: hln.be
 
Toen wij eind oktober terug naar huis gingen werd al het verkeer op de A6 (net in Duitsland) via een parkeerplaats geleid.
Wij mochten doorrijden, maar velen werden daar gecontroleerd, met name vracht/bestelauto's.
 

kuurgast

Donateur
Duitsland verlengt grenscontroles met Tsjechië, Polen en Zwitserland tot 15 december en mogelijk langer

Duitsland zal de grenscontroles met Tsjechië, Polen en Zwitserland met nog minstens twee maanden verlengen, zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser tegen de Duitse media. Ze is ervan overtuigd dat ze werken. Stationaire inspecties zijn tot nu toe goedgekeurd tot 15 december, maar Berlijn maakte vooraf bekend deze te kunnen verlengen.


"Onze strijd tegen de roekeloze handel van mensenhandelaars die op brute wijze mensenlevens bedreigen is succesvol”, zegt de minister.
De grootste politievakbond van Duitsland, heeft een andere mening over de controles. Het hoofd van de federale politie en de douanepolitie van het GdP, vertelde de Rheinische Post dat het aantal asielzoekers niet met politiemiddelen kan worden verminderd, en dat asielaanvragen op deze manier ook niet kunnen worden voorkomen, omdat er naar een oplossing moet worden gezocht. het niveau van de Europese Unie. Volgens hem is het noodzakelijk om de vraag te beantwoorden of we duizenden politieagenten aan de Duitse grens moeten houden of ze moeten inzetten om de veiligheid in steden te verbeteren.

Bron oa zpravy.tiscali.cz + tagesschau.de.
 

kuurgast

Donateur
Stationaire inspecties zijn tot nu toe goedgekeurd tot 15 december, maar Berlijn maakte vooraf bekend deze te kunnen verlengen.
Duitsland verlengt grenscontroles met Tsjechië

Duitsland verlengt de grenscontroles met Tsjechië, Polen en Zwitserland met nog eens drie maanden tot 15 maart. Dat liet minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser vrijdag weten.


De controles, die voor het eerst medio oktober werden ingevoerd, laten momenteel succes zien, zegt Faeser. Sinds het begin van de maatregel heeft de politie in het kader van de controles ongeveer 340 migrantensmokkelaars gearresteerd.

Bron deutsch.radio.cz.
 
Wat blijft er over van het Schengen systeem vraag ik mij af, Duitsland moet bij zichzelf te rade gaan, of zij die problemen zelf hebben veroorzaakt, Duitsland stuurde zelf boten om illegale migranten af te halen voor de kust van Noord Afrika, een kapitein v die boten is nu lijstrekker voor De Linken bij de Europese verkiezingen.
Als het mensen zouden zijn die om politieke reden vervolg worden, dan kun je daar mee instemmen, maar massaal op weg gaan zonder paspoort, en zich in gevaar begeven is toch geen systeem wat je moet promoten.
 

kuurgast

Donateur
De grenscontroles met Slowakije eindigen. Ze zullen slechts willekeurig zijn.

De controles aan de Tsjechisch-Slowaakse grens eindigen, ze zullen willekeurig blijven, zei premier Petr Fiala na de regeringsvergadering van vandaag. De laatste resolutie over het grensregime van begin januari loopt op 2 februari af. Minister van Binnenlandse Zaken Vít Rakušan ging naar de bijeenkomst en zei dat de situatie op het gebied van migratie verbetert en dat stabiele controles dus kunnen overgaan naar een milder regime.

Tsjechië is, in coördinatie met Polen, op 4 oktober begonnen met controles aan de grens met Slowakije, aanvankelijk gedurende tien dagen. Vervolgens werden de controles door andere landen in de regio ingevoerd en, net als in Tsjechië, herhaaldelijk uitgebreid. In tegenstelling tot Tsjechië heeft Polen de controles aan de grens met Slowakije tot 2 maart verlengd. Het Poolse ministerie van Binnenlandse Zaken rechtvaardigde deze stap door te zeggen dat er nog steeds een ernstige dreiging van illegale migratie bestaat op dit deel van de grens.

In Duitsland zouden de controles aan de grenzen met Tsjechië, Polen en Zwitserland tot 15 maart moeten duren, zo blijkt uit het besluit van half december. Duitsland voert ook controles uit aan de grens met Oostenrijk, waar het deze maatregel al in 2015 invoerde. Daar geldt de verlenging nu tot mei. De grens met Tsjechië wordt eveneens bewaakt door Oostenrijk, dat deze tot 16 februari wil blijven bewaken. Zoals verwacht beëindigde Slowakije op 22 januari de grenscontroles met Hongarije.

De Tsjechische autoriteiten benadrukken dat de situatie aanzienlijk beter is en dat steekproeven vooral preventief zijn, en ze zouden de migratiestromen niet naar Tsjechië verschuiven als gevolg van dezelfde stappen die door de buurlanden zijn genomen.

Bron oa seznamzpravy.cz.
 
Bovenaan