Tijdelijke grenscontroles Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
De Tsjechische politie start controles bij grensovergangen met Slowakije.

Vanwege de migratiegolf verscherpt het ministerie van Binnenlandse Zaken vanaf donderdag de controles aan de grens met Slowakije. Dit kan oponthoud veroorzaken bij de grens.
De Tsjechische regering heeft maandag besloten om grenscontroles in te voeren met Slowakije, die in de eerste fase tien dagen zullen duren. Volgens haar is dit een manier om illegale migratie tegen te gaan, voornamelijk van Syriërs.
500 politieagenten en 60 douanebeambten zullen worden ingezet om de grens te beschermen en mensen mogen slechts 27 officiële grensovergangen passeren. Op andere plaatsen zal het vanaf woensdag tot en met donderdag om middernacht in ieder geval de komende 10 dagen niet mogelijk zijn om de staatsgrens over te steken. Boeren, boswachters, jagers en vissers zullen een uitzondering hebben bij het uitvoeren van hun werk in het directe grensgebied, zei de Tsjechische politie in een persbericht.
De grenscontrole is tijdelijk en over 10 dagen zal worden geëvalueerd. Slowakije heeft gezegd het besluit te respecteren, maar het op EU-niveau te willen bespreken omdat het ook andere Europese landen raakt.

Van begin juni tot begin vorige week arresteerde de politie in Tsjechië bijna 9.500 migranten, voor heel vorig jaar waren dat er 1.330.
Sinds begin dit jaar heeft de politie bijna 12.000 migranten gearresteerd op Tsjechisch grondgebied. Dit overtreft aanzienlijk de cijfers van 2015, toen de migratiecrisis in Europa op zijn hoogtepunt was.
Volgens het Tsjechische ministerie van Binnenlandse Zaken is de overgrote meerderheid van de migranten van Syrische afkomst, maar komen ze niet rechtstreeks uit Syrië, maar uit Turkije.
Tsjechië is een doorvoerland van migranten naar Duitsland en Oostenrijk.

Ook Oostenrijk gaat grenscontroles aan de grens met Slowakije starten, naar het voorbeeld van Tsjechië. Dagelijks komen er duizenden mensen naar Oostenrijk en dat is een land van bestemming, niet alleen een doorvoerland.

Bronnen oa english.radio.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz.
 
tja of het helpt?ik heb mijn twijfels.zolang er geen Europees asielbeleid is blijft het aanmodderen.van de week een reportage over syrie gezien.90 procent leeft ver beneden het bestaansminimum.de overjge 10 zijn assadaanhangers........
 
Hoezo europees beleid nodig .
De voormalig oost europese landen ,pakken ze op en sturen ze terug .
Nederland oefent druk uit om ze hier te laten gaan in vrijheid ,met het beleefde verzoek toch echt wel Tsjechie te verlaten.
?
Dat doen ze dus ook ..... RI Nederland .
De enige asiel zoeker die hier geholpen moet worden zijn oekrainers die strijden voor onze vrijheid en hun land.
 

kuurgast

Donateur
De Tsjechische politie houdt 120 migranten vast sinds de grenscontroles zijn hersteld.

Volgens de politiestatistieken zijn meer dan negentig procent van de arrestanten van de afgelopen dagen Syriërs.
De vluchtelingen gaan, vergezeld door de politie, naar de registratiepunten in Holešov in de regio Zlín en in Břeclav. Daar doorlopen ze een identificatieronde, inclusief vingerafdrukken. Als oorlogsvluchtelingen zijn ze niet deporteerbaar. Zij krijgen een zogenaamd uitreisbevel en moeten de republiek binnen dertig dagen verlaten. De meesten trekken direct door naar het Westen. Voor hen is Tsjechië slechts een doorvoerland.

De politie heeft de afgelopen weken tientallen mensensmokkelaars opgepakt. "Het zijn verschillende groepen mensen. Oekraïners, Roemenen, Syriërs die al in Duitsland wonen. Ze gebruiken verschillende soorten auto's. Bestelwagens, auto's, vrachtwagens", legt de directeur van de regionale politie Tržil uit.
De douane en de politie controleren vooral vrachtwagens met kentekenplaten uit Zuidoost-Europese landen grondiger. Tsjechische vrachtwagens passeren meestal zonder controles. "We kiezen. We zoeken defecte, interessante auto's uit waarin vluchtelingen zich zouden kunnen verschuilen", legt regionale politiewoordvoerder uit.
De smokkelaars worden meestal uit de Tsjechische Republiek gezet en krijgen een verbod voor meerdere jaren om binnen te komen. Vervoeren ze grotere groepen, dan is de strafmaat hoger.
Ondanks de mogelijke sancties is smokkel een aantrekkelijke activiteit. "We kennen de exacte bedragen niet. Maar we weten dat ze honderdduizenden kronen vragen", legt Tržil uit.

Het aantal migranten is de afgelopen dagen extreem geweest. Van 19 tot 25 september registreerde de vreemdelingen politie 2.293 mensen, van wie de meesten uit Syrië (2.171 mensen), Turkije (61 mensen) en Irak (16 mensen).

Minister van Binnenlandse Zaken Vít Rakušan (STAN) hield donderdagavond toezicht op de start van de controles in Hodonín. Volgens hem is het motief van de controles duidelijk. “Om de mensenhandelgroepen, die de echte criminelen zijn, die de echte mensensmokkelaars zijn, duidelijk te maken dat hier een obstakel ligt. En dat is op dit moment objectief gezien de controles die aan de Slowaaks-Tsjechische grens worden ingevoerd", zegt hij. De ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie werken aan een amendement om de straf voor mensensmokkel aan te scherpen, zei Rakusan.
De controles duren in ieder geval tot 8 oktober. "We willen vooral een pan-Europese oplossing vinden voor grensbewaking", zegt de minister.

Bronnen oa seznamzpravy.cz + english.radio.cz + brnodaily.com.
 

kuurgast

Donateur
Een deskundige legt uit waarom illegale migranten weer toenemen in Europa.

Het hoge aantal illegale grensoverschrijdingen naar Tsjechië werd veroorzaakt door verschillende gelijktijdige factoren, zegt expert Vít Novotný in een interview voor Seznam Zprávy. Deze omvatten de onderdrukking waarmee migranten in Turkije worden geconfronteerd, evenals de toegenomen doorlaatbaarheid van de grenzen in de Balkan.

Onder gedetineerde migranten in Tsjechië domineren mensen uit Syrië, die ons meestal bereiken via Turkije. Betekent dit dat Turkije meer ruimte voor hen maakt, ook al is de deal van 2016 met de EU nog steeds van kracht?
Een van de belangrijkste redenen is waarschijnlijk de politieke sfeer in Turkije. Het afgelopen jaar zijn daar meerdere Syrische vluchtelingen vermoord, drie vluchtelingen zijn zelfs levend verbrand. Over het algemeen verslechteren de normale levensomstandigheden van Syriërs in Turkije. Volgens verschillende schattingen hebben tot 3,5 miljoen van hen hun toevlucht gezocht in Turkije, van wie velen daar al tien jaar wonen.

Houden de demonstraties tegen vluchtelingen in Turkije verband met de verslechterende economische situatie in het land?
Zeker. Laten we niet vergeten dat de inflatie daar in augustus meer dan 80 procent bedroeg. Anti-Syrische sentimenten worden ook weerspiegeld in de Turkse politiek. Een nieuwe partij genaamd Vítězství werd opgericht, die zich actief verzet tegen vluchtelingen op sociale netwerken. Er is vraag naar zo'n radicale koers in de samenleving.
Ik denk dat de Turkse regering hierop reageert door niet te voorkomen dat mensen de grens oversteken naar Griekenland en ook Bulgarije in de mate waarin de EU-overeenkomst van 2016 voorziet.Ze lijken nog steeds wat te doen aan het voorkomen van vertrek, maar minder. Daarnaast heeft de Bulgaarse regering de laatste tijd grote problemen gehad met de beveiliging van de grens met Turkije, zij verliest de controle daarover.

Waarom?
Dat is niet helemaal duidelijk. Dit is waarschijnlijk deels te wijten aan corruptie van de kant van de grenswachten, die niet goed worden betaald, deels door de invloed van de maffia, die uitgroeit tot het staatsbestuur en die geld verdient met het illegaal vervoeren van mensen uit Turkije.

En waakt Griekenland beter tegen de toestroom van illegale migratie dan Turkije?
Hoewel Griekenland zijn zee- en landgrenzen met Turkije meer dan in het verleden beschermt, doen de Grieken, als een van de migranten het vasteland weet te bereiken, niet langer veel om hen asiel en fatsoenlijke omstandigheden te bieden, waardoor ze een vrijere doorgang naar het noorden krijgen.

Zijn er andere oorzaken van de huidige vluchtelingenstroom aan te wijzen?
Er zijn veel migranten in Bosnië, die Kroatië al jaren niet meer laat gaan. Misschien zijn sommigen er nu in geslaagd om verder naar het noorden te komen. Vluchtelingen lijken ook gemakkelijker de Roemeens-Hongaarse en Servisch-Hongaarse grens over te steken. Waarschijnlijk ook dankzij het feit dat autotransfers succesvoller zijn. Zodat mensen geen hekken hoeven over te steken.

Wat zit erachter? Meer lakse houding van Hongaarse grenswachten?
Het is eerder zo dat de georganiseerde misdaad geavanceerder is. Kortom, ze weten beter hoe het moet. Mensenhandelbendes in heel Zuidoost-Europa perfectioneren hun methoden en werken altijd aan verbetering. Wanneer een zwakte zich voordoet, maken ze er misbruik van. Er zit enorm veel geld in het spel, dus het is het voor hen waard.

In Tsjechië komen we niet vaak migranten uit India tegen, maar volgens de Oostenrijkse media komt meer dan een kwart van de asielaanvragen daar van Indiërs, voornamelijk uit Punjab. Ze hadden eerder Servië bereikt dankzij visumvrij reizen voor het werk en gingen toen naar het noordwesten. Is het visumbeleid van Belgrado in dit opzicht niet een beetje roekeloos?
Servië heeft waarschijnlijk objectief arbeidskrachten nodig omdat Serviërs het land uittrekken, evenals burgers van andere landen van het voormalige Joegoslavië. Ik twijfel er niet aan dat veel van de aankomsten gebruik zullen maken van hun legale status en zullen proberen Servië te verlaten. Het lijkt mij echter niet dat er sprake is van kwade bedoelingen van Servische zijde.
------------------------------------------
Wat een andere expert zegt over de migratiegolf

Vier redenen voor de toegenomen toestroom van vluchtelingen volgens Martin Rozumek, directeur van de Organisatie voor Hulp aan Vluchtelingen:

1. Slechte economische situatie in Turkije, hoge inflatie, onwil om 3,8 miljoen vluchtelingen voor nog eens tien jaar op te vangen, druk op hen om te vertrekken. Bovendien komen er verkiezingen aan in Turkije. Dus Turkije moet ondersteund/betaald worden. Turkije houdt migratie uit zijn land niet tegen, integendeel, de grenswachter voedt zich graag met het ongeluk van vluchtelingen (niet alleen in Turkije).
2. Het einde van het beleid om vluchtelingen op de Griekse eilanden onder mensonterende omstandigheden vast te houden. Ze laat ze op het land komen en de smokkelaars zullen daar voor hen zorgen.
3. De poging van Turkije om Syriërs (Arabieren) terug te sturen naar het noorden van Syrië naar Koerdische gebieden, waar ze niemand hebben en niemand hen daar zal helpen.
4. Het ontbreken van een eengemaakt asielstelsel in de EU. De Grieken zouden dom zijn als ze een effectieve asielprocedure hadden, dan zouden alle Syriërs (bijna alle Iraniërs, enz.) daar internationale bescherming krijgen en de Grieken zouden ze daar voor altijd hebben. Dus wij allemaal (inclusief Tsjechië en de staten op de Balkanroute) geven er de voorkeur aan de asielstelsels te verslechteren en de rechten van vluchtelingen te schenden, zodat ze indien mogelijk allemaal naar Duitsland gaan. En verrassend genoeg gaan ze.
--------------------------------------
Binnen de eerste 24 uur na het activeren van de controles aan de grens met Slowakije heeft de Tsjechische politie 11 migrantensmokkelaars en 247 illegale migranten aangehouden in de Zuid-Moravische regio, meldde het Tsjechische persbureau vrijdag, daarbij verwijzend naar politiewoordvoerder Petr Vala. Alle smokkelaars werden gearresteerd en in politiehechtenis genomen voor ondervraging en verdere actie, terwijl de vluchtelingen de toegang tot Tsjechië werd ontzegd.
Bronnen english.radio.cz + brnodaily.com + seznamzpravy.cz.
 
Martin Rozumek, directeur van de Organisatie voor Hulp aan Vluchtelingen:Is waarschijnlijk iemand die heeeel goed verdient aan vluchtelingen !
De enige reden waarom ze hierheen willen ,is omdat Nederland en Duitsland wereldwijd reklame maken om ze op te vangen.
Ze ontvluchten hun cultuur , om dit daarna later anderen op te dringen onder het mom van tolerantie.
 

kuurgast

Donateur
De grenscontroles duren in ieder geval tot 28 oktober.

De grenscontroles met Slowakije duren tot eind oktober. Dat maakte minister Rakušan van Binnenlandse Zaken woensdag bekend na de regeringsvergadering. Oorspronkelijk zouden ze op 8 oktober eindigen.

Volgens de gegevens tot nu toe hebben de politieagenten sinds het begin van de controles meer dan 145.000 mensen gecontroleerd, ongeveer 1.450 migranten ontdekt en 39 mensenhandelaars gearresteerd.
Ze stuurden ongeveer 450 migranten terug naar Slowakije en volgens hen voldeden meer dan 500 mensen niet aan de voorwaarden om Tsjechië binnen te komen.
------------------------------------------------------------
Beieren zal de controles aan de grens met Tsjechië verscherpen.

Vanwege toenemende migratie zal Beieren vanaf vrijdag de steekproefcontroles aan de Beierse grenzen met Tsjechië en Oostenrijk intensiveren. Dat heeft de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann donderdag bekendgemaakt.
"Volgens de beoordeling van onze migratie-experts moet de komende maanden een verdere toename van illegale binnenkomst worden verwacht, vooral op de zogenaamde Balkanroute", aldus Herrmann.

De migratieroute van de Balkan loopt via Oostenrijk naar Duitsland. Door de toch al talrijke controles aan de Oostenrijks-Duitse en Oostenrijks-Hongaarse grens proberen migranten via Slowakije en Tsjechië naar Duitsland te komen. Tsjechië heeft daarom tijdelijk de permanente controles aan de Tsjechisch-Slowaakse grens hersteld.

Begin september riep het hoofd van de Duitse politievakbond, de federale minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser op om de permanente bewaking van de grens met Tsjechië te vernieuwen vanwege de verslechterende migratiesituatie.
Duitsland wil voorlopig niet tot een dergelijke oplossing overgaan, maar Beieren, dat grenst aan Tsjechië, heeft nu zijn toevlucht genomen tot een eigen procedure.

Ook in Saksen, dat ook een Tsjechische buur is, worden de stemmen sterker na het herstel van de grenscontroles. De CDU-fractie van de Saksische regering in de Landvergadering eist meer controles aan de grens met Tsjechië.
Volgens de Sächsische Zeitung zei Ronny Wähner, de woordvoerder van het binnenlandse beleid van de CDU-factie in het Saksische deelstaatparlement, dat de reden voor dergelijke controles het snel toenemende aantal inkomende migranten is.

Bron seznamzpravy.cz.

De Beierse grenscontrole zou de hele westelijke grens zijn van tot Oostenrijk.
Als de Saksen mee gaan doen dan betreft dat de hele noordelijke grens tot Polen.
Naar Tsjechië is geen probleem, maar als je het land verlaat met auto/bus/trein dan kan je oponthoud verwachten.
Bij de Slowaakse grens omgekeerd. Bij vertrek uit Tsjechië naar Slowakije is geen probleem, maar als je van Slowakije naar Tsjechië wilt, is er kans op controle/file.
 

Verschillende migranten zwaargewond na wilde politieachtervolging in Tsjechië​

In Tsjechië zijn verschillende migranten zwaargewond geraakt nadat een busje waarin ze zaten crashte na een politieachtervolging. Dat meldt persagentschap CTK.

De politie achtervolgde het busje met twintig migranten aan boord nadat de bestuurder niet gestopt was aan het grenspunt met Slovakije in Lanžhot. De bestuurder zou geprobeerd hebben om een politiewagen van de weg te rijden. Hij verloor uiteindelijk de controle over het stuur en reed tegen twee geparkeerde wagens en een huis, aldus de politie. Zes migranten raakten zwaargewond, vijftien anderen zijn er minder erg aan toe. De migranten kwamen naar verluidt uit Syrië.

Tsjechië heeft donderdag tijdelijk opnieuw controles ingevoerd aan de grens met Slovakije, om illegale migratie via de Balkanroute naar West-Europa tegen te gaan. Sinds het begin van het jaar zijn bijna 12.000 "transitmigranten", die willen doorreizen naar een ander land, geregistreerd in Tsjechië. De meesten zijn afkomstig uit Syrië.

bron: hln.be
 

kuurgast

Donateur
Minister van Binnenlandse Zaken Rakušan wil grenscontroles met nog eens 15 dagen verlengen.

De Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken, Vít Rakušan, wil aanstaande donderdag in het kabinet laten stemmen over een verdere uitbreiding van de controles aan de grens met Slowakije.

Tsjechië voerde eind september grenscontroles in om illegale migratie aan banden te leggen. De maatregel is al verlengd en loopt momenteel tot 28 oktober. Rakušan wil er nu nog 15 dagen aan toevoegen. Tsjechië mag zonder toestemming van de EU de controles maximaal twee maanden uitvoeren, waarna toestemming van de Europese Commissie moet worden verkregen.

Tsjechië wordt vaak gebruikt door mensen die vanuit Syrië naar Europa vluchten als transitland voor doorreizen naar bijvoorbeeld Duitsland of Oostenrijk.
Sinds de herinvoering van de grenscontroles eind september heeft de politie bijna 290.000 mensen gecontroleerd en 2.161 migranten en 54 smokkelaars opgespoord.

Als reactie op het besluit van de Tsjechische regering begon Oostenrijk ook grenscontroles met Slowakije. Slowakije heeft op zijn beurt de controles aan de grens met Hongarije verscherpt.

Vanwege de groeiende migratie begon Beieren vrijdag ook vaker steekproefsgewijze controles uit te voeren aan de grens met Tsjechië en Oostenrijk.

Bronnen oa deutsch.radio.cz + novinky.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Tsjechische regering verlengt grenscontroles tot 12 december.

De Tsjechische regering heeft de controles aan de grens met Slowakije verlengd tot 12 december. De verlenging met 15 dagen tot 12 november put een EU-vereiste uit waarin de controles kunnen worden besteld zonder de toestemming van het EU-parlement. De verdere verlenging met 30 dagen is gebaseerd op een ander onderdeel van de EU-specificatie, zo maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag bekend.
Bron oa deutsch.radio.cz.
 
De grenscontroles duren in ieder geval tot 28 oktober.

De grenscontroles met Slowakije duren tot eind oktober. Dat maakte minister Rakušan van Binnenlandse Zaken woensdag bekend na de regeringsvergadering. Oorspronkelijk zouden ze op 8 oktober eindigen.

Volgens de gegevens tot nu toe hebben de politieagenten sinds het begin van de controles meer dan 145.000 mensen gecontroleerd, ongeveer 1.450 migranten ontdekt en 39 mensenhandelaars gearresteerd.
Ze stuurden ongeveer 450 migranten terug naar Slowakije en volgens hen voldeden meer dan 500 mensen niet aan de voorwaarden om Tsjechië binnen te komen.
------------------------------------------------------------
Beieren zal de controles aan de grens met Tsjechië verscherpen.

Vanwege toenemende migratie zal Beieren vanaf vrijdag de steekproefcontroles aan de Beierse grenzen met Tsjechië en Oostenrijk intensiveren. Dat heeft de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann donderdag bekendgemaakt.
"Volgens de beoordeling van onze migratie-experts moet de komende maanden een verdere toename van illegale binnenkomst worden verwacht, vooral op de zogenaamde Balkanroute", aldus Herrmann.

De migratieroute van de Balkan loopt via Oostenrijk naar Duitsland. Door de toch al talrijke controles aan de Oostenrijks-Duitse en Oostenrijks-Hongaarse grens proberen migranten via Slowakije en Tsjechië naar Duitsland te komen. Tsjechië heeft daarom tijdelijk de permanente controles aan de Tsjechisch-Slowaakse grens hersteld.

Begin september riep het hoofd van de Duitse politievakbond, de federale minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser op om de permanente bewaking van de grens met Tsjechië te vernieuwen vanwege de verslechterende migratiesituatie.
Duitsland wil voorlopig niet tot een dergelijke oplossing overgaan, maar Beieren, dat grenst aan Tsjechië, heeft nu zijn toevlucht genomen tot een eigen procedure.

Ook in Saksen, dat ook een Tsjechische buur is, worden de stemmen sterker na het herstel van de grenscontroles. De CDU-fractie van de Saksische regering in de Landvergadering eist meer controles aan de grens met Tsjechië.
Volgens de Sächsische Zeitung zei Ronny Wähner, de woordvoerder van het binnenlandse beleid van de CDU-factie in het Saksische deelstaatparlement, dat de reden voor dergelijke controles het snel toenemende aantal inkomende migranten is.

Bron seznamzpravy.cz.

De Beierse grenscontrole zou de hele westelijke grens zijn van tot Oostenrijk.
Als de Saksen mee gaan doen dan betreft dat de hele noordelijke grens tot Polen.
Naar Tsjechië is geen probleem, maar als je het land verlaat met auto/bus/trein dan kan je oponthoud verwachten.
Bij de Slowaakse grens omgekeerd. Bij vertrek uit Tsjechië naar Slowakije is geen probleem, maar als je van Slowakije naar Tsjechië wilt, is er kans op controle/file.
Welke straf staat die 39 mensenhandelaars die werden gearresteerd te wachten? Vaak worden hier mensen die in financiële problemen zitten voor ingehuurd onder het mom "snel veel geld te verdienen" - De echte criminelen die aan de top van die organisaties staan worden echter niet gevat.
 

kuurgast

Donateur
Welke straf staat die 39 mensenhandelaars die werden gearresteerd te wachten?
Volgens de politie zijn mensenhandelaars meestal werkloze mannen tussen de twintig en veertig jaar. Na hun arrestatie voeren ze strafrechtelijke procedures tegen hen.
"Het eindigt ofwel in kort geding met een straf in de vorm van uitzetting, een boete of een voorwaardelijke gevangenisstraf", zei Vinčálek. Pas als ze herhaaldelijk worden gearresteerd, worden ze met zwaardere straffen bedreigd.

Het organiseren en mogelijk maken van het illegaal overschrijden van de staatsgrens is momenteel strafbaar met maximaal vijf jaar gevangenisstraf.
"Samen met het parket bereiden we een wijziging voor van het artikel in het Wetboek van Strafrecht over witwassen, zodat de straffen veel strenger worden. Zodat mensenhandelaars weten dat als we ze pakken, we ze zullen insluiten", vertelde Majer aan Právo.

Onderzoekers stuiten op tegenzin van migranten om te getuigen tegen smokkelaars. Migranten zijn afhankelijk van smokkelaars, wat hen blootstelt aan verschillende vormen van uitbuiting en misbruik.
Het hoofd van de buitenlandse politie, Milan Majer, zei vorige week in een interview voor Právo dat de prijs varieert tussen 500 en 5.000 euro per persoon (ongeveer 12.000-120.000 Kč). De migranten verkopen alles thuis en gaan ervan uit dat hun familie hen ook zal volgen.

De communicatie tussen de migrant en de mensenhandelaar vindt meestal plaats via sociale netwerken of versleutelde diensten, wat extra moeilijkheden kan opleveren bij het volgen van financiële stromen.
Bron novinky.cz.

De meeste smokkelaars worden dus vrijgelaten en mogen voorlopig niet meer in Tsjechië komen.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Tsjechische regering verlengt grenscontroles tot 12 december.
Tsjechië verlengt de controles aan de grens met Slowakije met 14 dagen.

Tsjechië verlengt de controles aan de grens met Slowakije met 14 dagen. Dat heeft de openbare Tsjechische televisie gemeld. Dienovereenkomstig keurde de regering tijdens haar vergadering op woensdag een overeenkomstig verzoek van minister van Binnenlandse Zaken Vít Rakušan goed. De controles zouden op 12 december aflopen en zouden daarom tijdens Kerstmis van kracht blijven. Eind september voerde Tsjechië grenscontroles in vanwege de grote toestroom van vluchtelingen. Volgens de regels van het Schengengebied mogen ze maximaal zes maanden worden gehandhaafd.
Bron oa deutsch.radio.cz.
 

kuurgast

Donateur
De controles aan de Tsjechisch-Slowaakse grens worden met 30 dagen verlengd en duren dus tot 25 januari.
Tegelijkertijd zullen de controles worden verminderd, ze zullen alleen willekeurig zijn.


Minister van Binnenlandse Zaken Vít Rakušan informeerde na de regeringsvergadering over de aanpassing van het grensregime. Volgens het twee weken oude besluit van de regering zouden de controles op 26 december eindigen. Die zijn volgens Rakušan in september ingevoerd en zorgden voor een vermindering van de migrantenstroom. Ook tijdens de feestdagen zullen er minder douanebeambten en militairen aan de grens dienst doen, besloot de regering vandaag.

De Tsjechische politie heeft volgens de gegevens 9.292 mensen op het gebied van illegale migratie en 134 smokkelaars aan de grens met Slowakije gearresteerd. 2.291 mensen voldeden niet aan de voorwaarden om Tsjechië binnen te komen, 3.484 mensen werden teruggestuurd naar Slowakije.

Rakušan zei dat de situatie dankzij de controles duidelijk en aantoonbaar is verbeterd, vooral in het oosten van de republiek. Het aantal aangehouden irreguliere migranten neemt af, en hoewel de situatie aan de grens nog niet ideaal is, is er aantoonbaar aanzienlijke verbetering. Daarom zullen de controles vanaf 27 december 2022 alleen willekeurig zijn. Volgens de minister zullen de politieagenten hun ervaring van de afgelopen maanden toepassen bij de willekeurige selectie.

Inspecties zullen milder en soepeler worden.
Daarom zal ook het aantal politieagenten, douanebeambten en militairen dat daarbij betrokken is, worden verminderd. Er kunnen nog maximaal 40 mannen en vrouwen worden opgeroepen in plaats van 80, en de douane wordt teruggebracht van 30 naar 20.

"Het totale aantal uitzettingen is sinds de start van de maatregel met bijna een derde gedaald. De maatregel heeft niet eens dezelfde financiële impact als aan het begin van de invoering", aldus Rakušan.

Buitenlanders die voornamelijk uit Syrië komen, gebruiken Tsjechië als doorvoerland, ze willen erdoor naar andere EU-landen. De weg gaat door Hongarije en Servië.

Bron seznamzpravy.cz.
 

Ad Verschoor

Donateur
Ook Slowakije voert grensbewaking op wegens illegale migratie

Na de invoering van grenscontroles door Tsjechië, Polen en Oostenrijk vanwege illegale migratie, volgt ook Slowakije dit beleid met tijdelijke controles aan de Hongaarse grens
. Dit jaar zijn er bijna 40.000 migranten, voornamelijk uit het Midden-Oosten en Afghanistan, Slowakije binnengekomen.

Polen
AP Photo/Michal Kosc.

De migratiepiek in september evenaarde het totaal van 2022, wat buurlanden triggerde om extra grenscontroles in te voeren.
Ondanks dat deze landen deel uitmaken van het Schengengebied, waar normaal vrij verkeer geldt, boekte Tsjechië al snel resultaat door tientallen migranten, voornamelijk uit Syrië, te onderscheppen.

Bron: tpo.nl
 

kuurgast

Donateur
invoering van grenscontroles door Tsjechië, Polen en Oostenrijk vanwege illegale migratie
We moesten controles invoeren, zegt Rakušan.

Tsjechië was zelf niet van plan om willekeurige controles aan de grens met Slowakije in te voeren, maar werd hiertoe pas gedwongen nadat buurland Polen dezelfde stap had gezet. Dat zei vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Vít Rakušan in een interview.

Deze week heeft de regering besloten om gedurende tien dagen steekproeven in te voeren langs de gehele grens met Slowakije. Is daar op dit moment een belangrijke reden voor?
Hieruit blijkt wat voor leugens en geruchten er over migratie in de publieke ruimte worden verspreid, bijvoorbeeld dat het een gevolg is van het migratiepact. Maar het is nog niet geldig, het is nog niet goedgekeurd.
Dit kan niet de reden zijn waarom de migratie toeneemt. Integendeel, de reden is dat Europa geen gemeenschappelijk migratiekader heeft. Het besluit van juni over dit pact, waar we mee instemden, bevatte vier belangrijke zaken.

Het ging om de aanscherping en verduidelijking van de grenscontroleprocedure, een sneller terugkeerbeleid, een strengere asielprocedure in de lidstaten en versterking van de fysieke bescherming van de buitengrens van de Europese Unie. Dit zijn echt de enige oplossingen die kunnen werken. Als we zo'n raamwerk niet hebben en het gemeenschappelijk Europees beleid niet werkt, leidt dat er alleen maar toe dat we controles moeten invoeren aan de binnengrenzen van het Schengengebied.

Dus de reden voor de huidige controles?
Deze oplossing zouden we nu niet zelf hebben bedacht. Ik geef je de cijfers. Dit jaar migreerden tot 30 september 2.801 mensen op doorreis. Vorig jaar waren dat 9427 personen, wat betekent dat we een flinke daling hebben. Maatregelen werkten bij de Duitsers, gezamenlijke patrouilles, acties tegen smokkelaars werkten, en gezamenlijke patrouilles met Slowaken werkten ook.

Toen de Poolse minister mij maandagmiddag echter meedeelde dat Polen had besloten controles aan de grens met Slowakije in te voeren, hadden we, zelfs na overleg met mijn Oostenrijkse collega, geen andere keuze dan uit voorzorg tot grenscontroles over te gaan, zodat de migratiestromen niet van Polen naar het grondgebied van Tsjechië gaan. Het is een voorzorgsmaatregel om de veiligheid van onze inwoners te beschermen.

Begrijp ik goed dat dit een reactie is op de Poolse actie?
Het is een regiobrede reactie op de stap van Polen die een domino-effect teweegbrengt. Wij en Oostenrijk tegenover Slowakije, en dat op zijn beurt tegenover Hongarije. We handelen rationeel, actief en slim. We introduceren niet overhaast controles op een moment dat we een orde van grootte lagere aantallen hebben dan vorig jaar. Maar in een tijd waarin deze aantallen letterlijk van de ene op de andere dag met honderden dreigen te stijgen als gevolg van dat de migratie die oorspronkelijk via Polen trok naar ons grondgebied verhuist, moeten we gewoon doen.

Denkt u dat tien dagen genoeg zullen zijn en dat Polen van gedachten zal veranderen?
Ik durf niet te voorspellen hoe de Poolse kant zal beslissen. Maar de maatregelen aan de grenzen hebben effect. Alleen al woensdag werden ongeveer zestig mensen betrapt toen ze probeerden het grondgebied van Tsjechië binnen te komen. Ik moet echter zeggen dat we ook met onze operationele maatregelen zo'n hoog succesniveau hadden.

Maar het is niet alsof het een luchtdichte grens is. Het gaat om steekproeven die de politie zelfstandig uitvoert in samenwerking met de douane. Ze selecteren risicovolle voertuigen, dus het is niet zo dat ze het leven moeilijk maken voor iedereen die de grens wil oversteken.

Kan ervan worden uitgegaan dat de huidige tien dagen met nog eens dertig worden verlengd?
Het valt helemaal niet uit te sluiten. We zullen ook de reacties van buurlanden monitoren.
Bron novinky.cz.
 

Ad Verschoor

Donateur
Polen verlengt grenscontroles met Slowakije

Om ongewenste immigratie te voorkomen heeft Polen de tijdelijke grenscontroles met Slowakije verlengd met nog eens twintig dagen. De Tsjechische regering in Praag had een dag eerder besloten het extra toezicht aan de grens met Slowakije tot eind november voort te zetten.


https%3A%2F%2Fcdn-kiosk-api.telegraaf.nl%2F6a3d9ae6-7981-11ee-960d-0217670beecd.jpg


Deze controles hebben resultaat opgeleverd, aldus de plaatsvervangend minister van Binnenlandse Zaken van Polen. Ze maken de Slowaakse autoriteiten er ook van bewust dat ze actie moeten ondernemen, en dat hebben ze gedaan, constateerde de bewindsman.

De controles zijn een reactie op een recente stijging in Slowakije van het aantal migranten en asielzoekers. Het gaat vooral om mensen uit het Midden-Oosten en Afghanistan die naar rijkere West-Europese landen willen. Tot nu toe zijn dit jaar in Slowakije meer dan 46.000 migranten zonder papieren ontdekt.
Tsjechië, Polen en Oostenrijk voerden begin oktober controles in aan hun grens met Slowakije.
 
Bovenaan