Sterke drank Thuisstoken sterke drank mogelijk snel gelegaliseerd

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Thuisstoken sterke drank mogelijk snel gelegaliseerd

Bron: www.praguemonitor.com - Ruth Frankova - 26 maart 2008

Al eeuwenlang distilleren Tsjechen thuis hun eigen sterke drank. Dit ondanks het feit dat het illegaal is en dat men een jaar gevangenisstraf riskeert wegens accijnsontduiking. Dit gaat nu mogelijk veranderen. Het parlement debatteert over een wetswijziging, waardoor het thuisstoken gelegaliseerd kan worden.

Het thuis distilleren van fruit, hoofzakelijk pruimen, appels en abrikozen, heeft een lange traditie in de Tsjechische Republiek. Er wordt beweerd dat één op de twee huishoudens in Moravië een illegale stokerij heeft, meestal verborgen in de kelder. Het produceren van thuisgemaakte sterke drank is duidelijk een kwestie van trots onder de streekbewoners. Aan een zelfgestookte borrel per dag wordt wonderbaarlijke geneeskracht toegeschreven, goed voor de genezing van nagenoeg alle kwalen.

Een voorstel om het thuisstoken te legaliseren, haalde een aantal jaren geleden geen meerderheid. Nu ligt datzelfde voorstel er weer. Volgens rechter Pavel Samal van het Hooggerechtshof, die aan het voorstel werkte, is het verbod een overblijfsel uit de tijd van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk, toen de staat een monopolie had op het distilleren.

In de praktijk is er al in geen jaren meer iemand gestraft voor het stoken van drank voor eigen consumptie. In de meeste gevallen kneep de politie een oogje dicht. Daarnaast heeft het verbod geleid tot het ontstaan van een netwerk van locale distilleerderijen waar iedereen z'n fruit legaal kan laten distilleren, en is het aantal thuisstokers afgenomen.

In het nieuwe voorstel wordt thuisstoken aangemerkt als een kleine overtreding die afgedaan kan worden met een boete. Alleen wie alcohol produceert in grotere hoeveelheden, kan rekenen op een zwaardere straf.

Of het voorstel het wel of niet haalt, één ding is duidelijk: als de herfst er weer aankomt, zullen de Tsjechen klaar zijn om het fruit te oogsten en om hun eigen traditionele drank te maken.

http://www.radio.cz/en/article/102306
 
Daar zal onze buurman Vlastik blij mee zijn. We leveren onze overtollige en op de grond gevallen pruimen per kruiwagen bij hem af en wij zijn niet de enigen. Ook andere dorpelingen komen hun pruimen bij hem brengen. De stokerij is in de badkamer! Als dank voor onze inbreng kunnen wij regelmatig een glaasje proeven en ik moet zeggen, het smaakt prima!
 

char

† In Memoriam
Twee vliegen, in een klap!!!... dus, het stoken binnen een gelukkig huwelijk,.. is dan ook niet meer strafbaar!!!!...

Char.

______________________________________________________
Char. ...heeft nu een klein beetje ruzie...
 
in andere landen is dat toch ook toegestaan?? in ieder geval daar gebeurt het ook en werd het gezegd.
In België is het toegelaten om bier te brouwen en wijn te maken voor eigen verbruik. De oplage moet men in principe aangeven bij de dienst douane & accijnzen. Zij controleren het alcoholpercentage en taxeren je als beloning! :stout: Maar de meeste mensen vergeten deze aangifte.
Voor sterke drank is het anders: probeer het maar... Ze draaien je hier gewoon de kas in voor een tijdje met een fikse geldboete erbij!

Oostenrijkse vrienden destilleren hun eigen schnapps. De opa bezit nog een oorkonde van Maria Theresia zaliger (en is daar bijzonder fier op). Deze oorkonde is over-erfbaar. Zij vertellen ons dat zij wegens deze oorkonde het recht hebben om jaarlijks 1 keer op een bepaald tijdstip te stoken. Die eerlijke Oostenrijkers houden zich aan de wet en stoken gedurende 3 dagen en 3 nachten met man en macht!

Zulke liefdevol bereide recepten kunnen alleen maar lekker zijn.
 
Ik kan me niet herinneren ooit gelezen te hebben dat er Tsjechen door het drinken van eigen drank in het ziekenhuis zijn beland of zelfs overleden, maar misschien kan iemand me corrigeren?
Ik ken wel diverse voorvallen in Rusland, maar dan ging het om mensen die geprobeerd hadden alcohol te distilleren uit bijvoorbeeld spiritus of andere goedjes die niet voor consumptie bedoeld zijn. En da's toch wel wat anders dan zelf alcohol maken uit gistend fruit. ;)
 
Bovenaan