Through the Walls: einde communistisch regime 1989

Topic in 'Het Archief' gestart door Ad Verschoor, 21-09-2019.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Through the Walls - art exhibition

  Op 17 november 2019 is het precies 30 jaar geleden dat er in Tsjecho-Slowakije een einde kwam aan het communistische regime. Ter gelegenheid van het dertigjarig jubileum van de gebeurtenissen van 1989 waardoor er ruimte zonder muren kon onstaan, organiseert het Tsjechisch Centrum een tentoonstelling die op de huidige sociaal-politieke situatie ingaat.

  De zeven kunstenaars die hun werk exposeren, komen uit verschillende Europese landen. Dankzij hun verschillende culturele achtergrond en actuele ervaring met wonen in het buitenland, voornamelijk in Nederland, geven ze verscheidene perspectieven op onze samenleving. Hierdoor kunnen ze door de muren die wellicht nog altijd tussen ons in staan, heen kijken en deze vanuit meer dan slechts één oogpunt bekijken.

  Luis Maly (GR), Leonie Schneider (DE), Valentino Russo (IT), Martin Gabriel (CZ), Jip Piet (NL), Kateřina Konarovská (CZ) en Roland Spitzer (DE) beoefenen verschillende kunstdisciplines en maken gebruik van onder andere video, sculpturen, textiel en schilderkunst. Een dergelijke combinatie van mediums en culturele achtergrond zorgt ongetwijfeld voor een levendig en veelzijdig geheel. De tentoonstelling gaat over onderwerpen als echte of denkbeeldige vrijheid, gebruik en misbruik van macht, geld en armoede, criminaliteit en veiligheid, communicatie en manipulatie, gelijkheid en superioriteit, angst en moed of idealen en nepgoden.

  Officiële opening op 29 november 2019 om 19.00 uur in het Tsjechisch Centrum Rotterdam. Met live muziek en gastsprekers.

  Plaats: Westersingel 9, 3014 GM Rotterdam
  Datum: 29 november t/m 16 december 2019
  Georganiseerd door: České centrum
   
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2019: Kateřina Konarovská
  [​IMG]

  De Tsjechische Kateřina Konarovská zit dit jaar bij de 15 genomineerde kandidaten voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. De expositie van haar werk in het kader van deze prijs is tot 17 november 2019 te zien in het Koninklijk Paleis Amsterdam.
  Kateřina Konarovská is curator van de expositie Through the Walls die ter gelegenheid van het dertigjarig jubileum van de val van het communisme georganiseerd wordt door het Tsjechisch Centrum Rotterdam.


  "De Tsjechische Katerina Konarovská (1988) studeerde in zowel Tsjechië als aan de KABK in Den Haag. Zij gebruikt verschillende mainstream media om, buiten de kunstwereld om, met een groter publiek te kunnen communiceren. Ze zingt in de band MARIA, schrijft songteksten, maakt tijdschriften en radioprogramma’s en vertaalt haar schilderijen naar textiel. Dat kunnen wandkleden zijn maar ook dessinontwerpen waarmee ze kleding en accessoires maakt. Voordat Konarovská naar de Academie in Den Haag kwam, werkte ze als stofontwerper voor C&A in Düsseldorf. Daar ontstond niet alleen de drang om vrij werkt te maken maar ook het besef dat kleding een belangrijk communicatiemiddel is. Juist door schilderkunst van het doek te halen en als kleding te verwerken, wordt haar boodschap driedimensionaal en creëert ze als het ware wandelende schilderijen. Ze verwerkt afbeeldingen van taboes als dood, seks, religie en gender in vrolijke dessins en maakt wandkleden die doen denken aan middeleeuwse gobelins met hedendaagse onderwerpen. Zo probeert ze non-conformistische ideeën op een conformistische en vrolijke manier bespreekbaar te maken. “As painter I experience the influence painting has on the human mind. I would like to use this knowledge to bring painting and textile design together, looking for a different way of presenting and perceiving. My motivation is the vision that art can help us to live the life with love. To see unloved moments like social taboos, emptiness, fear, anxieties, consume, no money, bad relationships and so on and on in bright light.”

  Meer informatie: http://misttake.info/

  [​IMG]
  Kateřina Konarovská, Royal experience, 2017)
   

Deel deze pagina