Literatuur Tessy Wiesner - Julie van het moestuintje

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
1979725_270883726369819_368865389_n-297x300.png

Beschrijving:
Julie heeft in het midden van de siertuin van haar ouders een vruchtbare jungle vol met tevreden kevers, diertjes en plantjes met grappige namen. Het is een plekje waar grasmaaiers absoluut niet mogen komen. Haar dierenvriendjes belonen haar voor haar zorg door zaadjes te geven en Julie stelt vast dat een tuin een royale hoeveelheid eten biedt voor haar en haar mama en papa. Dit boek wil graag volwassenen en kinderen inspireren om bewust en met zorg te tuinieren. Kinderen leren niet alleen gewone plantennamen, maar ze ontdekken ook de genezende kracht van traditionele kruiden en vaak over het hoofd gezien onkruid, dat waarschijnlijk in elke tuin groeit. In Julies notitieboek zijn een paar eenvoudige en nuttige recepten te vinden die kinderen zelf kunnen gebruiken.
_____________________________________________________________________________________________________
Tsjechische Klazien brengt kinderen dichter bij natuur.

Bloemen bloeien op dit moment volop en het ‘onkruid’ schiet de grond uit. Maar wat weten kinderen hier eigenlijk van? En van hun goede werking bij bijvoorbeeld een muggenbult of schram?

In Tsjechië leren zij dit al jong, dankzij het boekje Julie van het moestuintje. Daarin vertellen dieren Julie van alles over zaadjes en plantjes. Renata Heerink wil de boodschap hierachter ook overbrengen op Nederlandse kinderen. De Bornse, geboren in Tsjechië, vertaalde daarom het boekje en geeft het zelf uit. Het ligt sinds kort in de boekhandel.

Hoe ziet een dovenetel eruit? Wat moet je doen als je een muggenbult hebt? En welk zaadje is van de goudsbloem? In het boekje Julie van het moestuintje staat het allemaal. Met duidelijke tekeningen van zaadjes (op ware grootte) en van de bloemen, kruiden en planten die daaruit komen. Verder draait het verhaal om het meisje Julie, dat van dieren hulp krijgt bij haar tuintje. Wat misschien nog wel het leukste is? Aan het eind zit haar notitieboekje met handige kruidentips en weetjes. Daarin legt ze bijvoorbeeld uit hoe je je haar mooi maakt, oorpijn verhelpt of een schaafwondje sneller geneest. Allemaal met gewone planten en zelf te maken kruidenmengsels. “Nederland had jarenlang Klazien uut Zalk met haar wijsheden”, vertelt Renata Heerink uit Borne. “Met dit educatieve boekje breng ik de kennis van genezende planten en kruiden op een speelse manier over op kinderen. Zeg maar als Tsjechische Klazien uut Zalk. Ik kom namelijk zelf uit Tsjechië en werkte daar voor uitgeverijen. Inmiddels woon ik al een aantal jaren in Nederland. Het leek me heel leuk om kinderen hier iets te laten zien van de cultuur daar. En ze iets mee te geven voor de toekomst.” Daarom vertaalde ze Julie van het moestuintje van de Tsjechische schrijfster Tessy Wiesner zelf.

Vertrouwd met natuur.
Renata is dolenthousiast over het verhaal van Julie. “Het zou leuk zijn als ook kinderen in Nederland wat meer vertrouwd raken met de mogelijkheden uit de natuur. Al was het alleen maar, omdat ze daardoor dichter bij die natuur komen. Neem bijvoorbeeld eens kleefkruid en plak het lekker op je kleren. Of laat kinderen lachen om grappige plantennamen als hanenpoot. Enig, toch?” De Bornse geeft daarom het boekje uit via haar eigen uitgeverij Benjamin.

Schrijver, illustrator Tessy Wiesner.
Vertaling Renata Heerink.
48 pagina's | Leeftijd: vanaf 4 jaar
Uitgever: Benjamin.
ISBN: 978-90-8221-400-0
Facebook: Julie van het moestuintje.

Dit boekje van Tereza Václavková is ook in het Tsjechisch verschenen:
Jůlinka z jedlé zahrádky.
Jůlinka z veselé zahrádky.

188147_big.jpg
254965_ae7c505c9987edc020f3eb15f552d301.jpg_256
 
Bovenaan