Terugblik op 1968. Praagse Lente

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
68: You Say You Want a Revolution
100X100__koudelka_2.jpg

Vanaf 26 april blikt het EYE filmmuseum in Amsterdam drie werken lang terug op het jaar 1968, specifiek op de gebeurtenissen in de VS rond de Vietnamoorlog, de studentenprotesten in Parijs en natuurlijk het einde van de Praagse Lente in Tsjechoslowakije. De hele maand worden in het EYE films uit of over 1968 vertoond, en is een uitgebreid aanvullend programma performances, voorstellingen met live muziek en talkshows.

1968: This Is Just a Beginning (26 april, 19:15)

Historicus en voormalige collega van het Tsjechisch Centrum Filip Bloem zal op de openingsavond een inleiding over de situatie in Tsjechoslowakije geven. De geest van mei '68 herleeft op deze openingsavond met films en muziek van The Silverfaces. Verder komen journalist Roel Janssen over Parijs en Mexico en Tracy Metz , journalist en directeur van het John Adams Institute over de VS aan het woord.
Meer informatie over het programma en de kaartjes vindt u hier.

Praagse Lente + The Party and the Guests (12 mei, 19:15)
In samenwerking met het Tsjechisch Centrum zijn er op 12 en 13 mei speciale filmprogramma’s over 1968 in Tsjechoslowakije. Op vrijdag 12 mei vindt het een multimediale talkshow over de Praagse Lente plaats. Gastheer van de avond is de Tsjechische schrijver Jaroslav Rudiš, die in gesprek zal gaan met Michal Bregant, directeur van het Tsjechisch filmarchief (NFA) en auteur en filmproducent Jan Novák. De avond wordt muzikaal begeleid door de jonge Tsjechische folksensatie Thom Artway. Op het programma staan verschillende korte films en historische filmfragmenten en de avond wordt afgesloten met de vertoning van Jan Němec’ film O slavnosti a hostech (The Party and the Guests).

Een gemoedelijke picknick van een groep burgerlijke vrienden wordt abrupt verstoord door de komst van een stel mannen in ambtenaarskleding. De vreemdelingen in pak beginnen de picknickers speels te treiteren en koeioneren om ze geleidelijk tot hun ondergeschikten te maken. Hierdoor ontvouwt zich een vreemd en boosaardig machtsspel dat de grenzen van tolerantie aftast en de dubieuze identiteit van alle betrokkenen onthult.

Deze tweede speelfilm van Němec zorgde voor de nodige ophef bij de Tsjechoslowaakse autoriteiten, die deze studie van onderdrukking en onderdanigheid zagen als open kritiek op het communisme en hun totalitaire agenda. De film werd vervolgens verboden en pas twee jaar later uitgebracht tijdens de kortstondige Praagse Lente. Ondertussen had Němec de reputatie gekregen dissident en persona non grata te zijn. De politieke aspecten van dit briljante, absurdistische verhaal zijn onmiskenbaar, maar het is veel meer dan dat: het is een tijdloze allegorie van de menselijke natuur en onze wil om macht uit te oefenen, beschouwd als het tegendeel van vrijheid.

Meer informatie over het programma en de kaartjes vindt u hier.

The Unbearable Lightness of Being (13 mei, 19:30)

Op zaterdag 13 mei wordt Philip Kaufman’s film The Ubearable Lightness of Being vertoond. Verfilming van de gelijknamige roman van Milan Kundera over een jonge chirurg (Daniel Day-Lewis) tijdens de Praagse Lente van 1968 en de daaropvolgende communistische repressie. Regisseur Philip Kaufman verweeft Lewis' hartstocht voor zijn minnaressen (Lena Olin, Juliette Binoche) met filosofische bespiegelingen over de liefde. De film zal worden ingeleid door Jana Beranová, de vertaalster van Milan Kundera’s boek.

Meer informatie over het programma en de kaartjes vindt u hier.

Plaats: EYE Amsterdam
Datum: 26 april 2018 t/m 13 mei 2018
Georganiseerd door:
In samenwerking met het Tsjechisch Centrum
 
Bovenaan