Terezin: even bezinnen

Topic in 'Centraal Bohemen' gestart door rob.goverde, 26-03-2005.

 1. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Hier alvast de web site Terezin.cz Er staan een aantal mooie oude foto's in de fotogalerij.

  Bezoek zeker het Ghetto muzeum.

  [​IMG]
   
 2. Alles aan terezin vond ik indrukwekkend, maar waar ik heel lang heb stil gestaan, was 'n gedeelte van de treinrails die daar nog lag.
  Mijn adem stokt nog in m'n keel als ik daar aan denk.
   
 3. Een kleine indruk:

  [​IMG]
   
 4. Ik ben in Terezin laatste keer jaar geleden geweest. Het weer was bijpassend treurich net als het besef hoeveel mensen daar omkwamen na afloop van de oorlog. Als je tussen grafstenen loopt en zie sterfdata maanden in de vredestijd is het zwaar. Die mensen haalden val van Nazi Duitsland en toch konden zij door hun ziekte niet naar huis.
  Rena
   
 5. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  bron : Radio Praha

  http://www.radio.cz/en/article/90291

  de Nazi's wilden Terezin een beter imago geven en de boel verdoezelen door in Terezin een muziekschool cq theater te starten.
  joodse artiesten en musici werden naar Terezin "gestuurd".

  de cast en musici van de opera Brundibar :

  terezin brundibar_finale.jpg

  nu, vele deccenia later, wil men in Terezin een internationale muziekschool beginnen. op deze manier wil men een eerbetoon brengen aan de mensen die in de 2de WO in Terezin een muzikaal "leven" leidde.

  Terezin

  terezin01.jpg
   
 6.  
 7. voor onze kinderen, die toch wel een geschikte leeftijd hebben voor ene bezoek aan terezin, was het langsrijden al erg indrukwekkend. natuurlijk hebben we even het boek erbij gepakt en het verhaal verteld wat er bij hoort. twee van de drie zagen een bezoek toen niet meer zitten. de derde twijfelde. we zijn toen door het weer van camping veranderd, en zaten dus erg veraf, waardoor we het niet bezocht hebben. wij als ouders vonden dat jammer, maar we hebben besloten niet terug te rijden en de kinderen met iets op te schepen waar ze geen "zin" in hadden. we hopen dat ze later zelf eens gaan kijken (westerbork en een oorlogskerkhof hebben ze met school al bezocht)

  groetjes mima
   
 8. wat is een geschikte leeftijd, vind jij? onze oudste is 8 jaar.
   
 9. Hoewel niet aan mij gevraagd:
  Ik denk dat 12 jaar wel als minimum gesteld mag worden.
  Rond die leeftijd hebben ze de eerste geschiedenislessen op school gehad zodat ze een "link" kunnen leggen.
  Mijn inschatting is verder dat kinderen die jonger zijn nog niet het belang van zo'n bezoek in zien.
   
 10. Zoals ik al eerder schreef zijn wij er met onze kinderen van toen 4 en 6 jaar oud geweest... De kinderen zagen hiervan wel het belang en het verhaal erachter.. Maar omdat juist IK een grote interesse heb....
  Ik vertel er veel over tegen mijn kinderen, We hebben het dan over de foute/stoute soldaten en over de mensen die het leed onder gingen.
  Wanneer je het zelf goed kan uitleggen in de kinder taal, dan snappen de kinderen het heel goed. Inmiddels is het 2 jaar geleden dat we er zijn geweest en zeker onze oudste weet er nog veel van, vlak voor de vakantie was er in groep 7 een project over de WO2 en toen heeft zij als meisje uit groep 4 een kort verslag verteld in haar eigen woorden aan de hand van foto's over Terezin... zij was daar geweest, in grote lijnen kon ze uitleggen wat ze daar gezien had, er waren foto's van en een kort stukje tape, de kinderen van groep 7 waren alle onder de indruk dat dat "kleine" meisje van groep 4 dit allemaal al wist. Afgelopen vakantie waren we weer in Praag, helaas zijn we niet naar Terezin geweest, maar mijn dochter van inmiddels 8 wilde er net als ik heel graag heen.. Wie weet de volgende vakantie...

  Uiteraard verteld je kinderen niet de meest erge dingen, en vertel je het op hun niveau, maar ik denk en vind dat wanneer je iets goed uitleg dat ze het dan best wel begrijpen en snappen, en zelf dan kan deze 4de,5de en zelfs 6de generatie van na de oorlog hier iets van leren.
   
 11. Bedankt voor deze informatie, het is inderdaad wel iets om even bij stil te staan hoe je dit bij je kinderen overbrengt. Het is bepaald geen "gewoon uitstapje"
   
 12. Terezin

  Wij komen al jaren in Tsjechië op vakantie en zijn voor 2 jaar terug in Terezin geweest en dat heeft op ons een onvergetelijke indruk gemaakt,samen met onze kinderen (12 en 13) hebben wij bijna de gehele dag doorgebracht.Ook de verbrandings ovens waar de heren van onze gezelschap allebei een keppeltje op moesten hebben maken je bewust van wat er jaren geleden daar is gebeurd.Ik vind het een echte aanrader om vooral te kijken wat er toen is gebeurd en zelf te ondervinden hoe verschrikkelijk het is geweest.Ik vond het allemaal heel goed onderhouden en meer dan de moeite waard.
   
 13. Kan u mij ook vertellen of 1 dag te kort is om alles te zien of kunnen we beter 2 dagen gaan
  VR Bedankt
   
 14. Pelhřimov

  Pelhřimov Donateur

  1 dag is naar mijn idee voldoende in Terezin.
  Maar 't is wel indrukwekkend.
   
 15. Concentratiekamp Praag

  Hallo, ik heb een vraagje, ik ga 1 Jan 2009 naar praag toe,
  nou heb ik ergens gelezen dat er 60km vanaf praag een concentratiekamp is, ik zou deze graag willen bezoeken. ik verblijf midden in het centrum van praag (praag 1) weet iemand of er een bus/ trein? heen gaat, en hoelang ik dan onderweg ben?
  Alvast bedankt.
  Gr Shelley
   
 16. Ron

  Ron Geroyeerd Lid

  Dit is Theresienstadt.. Ik ben hier ooit geweest, wel aardig indrukwekkend.. Het ligt er nog redelijk bij met een aantal barakken in goede staat..

  Je neemt de metro naar Nadrazni Holesovice en dan staan daar bussen. Er staan er maar 4.. Dus wel even goed opletten immers gaan er 2 naar de Dierentuin en 1 naar de andere kant van de stad en die andere gaat naar Theresienstadt :).

  Het is zeker de moeite waard en kost geen kont. Bedenk wel dat je meestal even een fooitje moet geven voor het maken van foto's..
   
 17. Hallo Ron, bedankt voor je reactie.
  Ik heb er idd veel over gelezen, en daarom wil ik er ook heen.
  Weet je ook hoelang de bus er ongeveer over doet..? en weet je ook welke dagen het open is..? ik heb namelijk de donderdag/vrijdag en zaterdag (zondag alweer terug) en wat kost de bus reis? iedergeval heel er bedankt!
  Groetjes Shelley
   
 18. Ron

  Ron Geroyeerd Lid

  Busreis duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur, beetje afhankelijk van het verkeer en het weer. Het is bij mijn weten alle dagen van de week open behalve zondag. Wel moet je een vroege vogel zijn de bus rijd maar een paar keer per dag, ik ben destijds om 11:00 met de bus gegaan en was toen om 16:00 weer terug. Immers is het niet een hele dag daar rondlopen daarvoor is het te klein, maar niet minder indrukwekkend.

  Kortom ik zou lekker op vrijdag morgen gaan!
   
 19. Pas op, het kan zeker niet met een kaart voor OV in Praag en omstreken. Je koopt gewoon een ticket in de bus zelf. Een andere mogelijkheid is met de trein naar Bohušovice nad Ohří - dan is het wel even lopen.
   
 20. Terezin (concentratiekamp)

  Hoi,

  Wij gaan eind mei voor het eerst naar Praag, graag willen we ook naar Terezin.
  Weet iemand hoe we daar het best naar toe kunnen gaan? bus/trein, we willen geen auto huren.
  is er misschien een busexcursie vanuit praag naar terezin?

  Groet Silvie
   

Deel deze pagina