Terezin: even bezinnen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

R

rob.goverde

Guest
TEREZIN-----THERESIENSTADT, EVEN BEZINNEN!

Even bezinnen heb ik erachter gezet, nu geen lang verhaal over de fraaiheid van Terezin, wat zo’n uurtje rijden noordelijk van Praag ligt. Terezin dankt zijn naam aan Maria Theresia. Het is een klein dorp, met vrijwel geen fraaie bouwwerken. Toch wil ik er een onder de aandacht brengen en dat was voor ons de reden om hier naar toe te gaan. In de 19e eeuw werd hier een vesting in gebruik genomen als gevangenis. In deze vesting werd o.a. Gavrilo Princip in 1914 opgesloten, u kunt zijn cel nog steeds bezoeken. Gavrilo Princip was de moordenaar van aartshertog Franz Ferdinand die in Serajevo werd vermoord. Dit was de aanleiding voor de eerste wereldoorlog.
Echter tijdens de tweede wereldoorlog is deze plaats berucht geworden, vandaar ik er de naam Theresienstadt bijplaats. Deze vesting was tijdens de oorlog een concentratiekamp waar meer dan 50000 mensen de dood vonden..
Vanuit Bohemen en Moravie, maar ook vanuit Nederland werden de Joden op transport gesteld naar ook dit kamp, Terezin was eigenlijk bedoeld als een soort doorvoerkamp, maar voor velen werd het een eindstation..
De grote vesting werd in 1941, als Joods getto gebruikt, dit was het eigenlijke stadje Terezin. De kleine vesting deed al vanaf 1940 dienst als uitwijk voor de Praagse gevangenis, hier werden politieke gevangenen ondergebracht. Hier hebben ook vele Joodse kinderen uit Praag gevangen gezeten, hun tekeningen, hangen nu nog in het Joods museum in de Joodse wijk in Praag.
Bij de ingang ligt de Nationale Begraafplaats, vanuit hier ga je de poort “Arbeid macht frei” onderdoor, dit geeft gelijk al de eerste rilling over je rug, vanuit hier kun je de verschillende secties, groepen cellen, bekijken.

Wij waren hier in 1992, eigenlijk waren onze kinderen te klein om hier een bezoek te brengen. Vooral de fusilladeplaats maakte een diepe indruk, ikzelf had hier ook wel wat moeite mee.

Toch was dit kamp niet bedoeld als vernietigingslager,in ieder geval niet als Buchenwald of Dachau welke ik ook heb bezocht. Het maakt wel wat los, besluit je toch het te bekijken met kinderen, bezoek het dan vroeg en combineer het met de fraaie dierentuin van Praag deze ligt ook aan de noordkant van Praag en is goed te bereiken in een uurtje. De kinderen houden dan toch de meeste herinneringen aan de dierentuin over.

Wij vonden in 1992 niets in Terezin om koffie te drinken. In 1994 zijn we er nog eens doorheen gereden toen we vanaf Dresden Tsjechie binnenkwamen, toen was er wel wat meer aan koffiedrinkplaatsen. Als ik me niet vergis heb je komend vanuit het noorden de vesting ligt dan links, een klooster wat redelijk oud is, in 1994 daar even wat rondgelopen, er waren toen Europese studenten aan het restaureren. Na 1994 niet meer overdag hier langs gekomen, weet iemand hier nog aanvullingen op?
 
Re: Terezin, even bezinnen

Één ding kan ik erbij vermelden, afgelopen zomer zijn mijn vriending en ik vanuit Pec pod Snezkou naar Terezin gereden.
Op de kaart een tweehonderd kilometer, dat leek te doen, vroeg vertrekken en maar weer laat thuis omdat we langs Terezin moesten.
Het was een enkele reis van vier uur, waardoor we pas om half vier in Terezin aankwamen.
De stad cq dorp maakte op mij een verloederde indruk armzalig. We zijn heel even in het museum in de binnenstad geweest vanwege de haast zijn we daar heel snel door heen gegaan.
Vanuit daar richting de kleine vesting, een zwaar indrukwekkende omgeving, zeker om goed stil van te worden.

Aangezien we al tegen sluitingstijd liepen zijn we daar ook veel te snel door heen geraust! Maar bij de parkeerplaats voor onze auto was genoeg aanwezig om wat eten te krijgen en drinken voor onderweg een kraampje met warm en koud, hotdogs en dergelijke.

Daar is alles nu goed op ingericht. Onderweg in Turnov nog een pizza voor in de magnetron gekocht en 's avonds rond een uur of half elf waren we weer in Pec Pod Snezkou, Tjechië rijdt niet mooi in het donker!, en hebben we de avondmaaltijd genuttigd.

Ondanks alles een onvergetelijke indruk die deze dag en die omgeving van Terezin met zich mee bracht!
 
Ook ons bezoek afgelopen jaar heeft een onwijs grote ondruk op ons gemaakt. De stad lijkt wel in de tijd te hebben stilgestaan. Veel gebouwen leeg en vervallen die de indruk alleen maar versterkt. In de vesting zelf heeft een ongeloofelijk lieve man ons een film laten zien in het nederlands bij hem in zijn kleine kantoortje. Echte Tsjechische vriendelijkheid die ik iedere keer weer in kleine dingetjes zie. Terezin is echt de moeite waard om te bezoeken. Indrukwekkend en aangrijpend.. Bekijk de foto's maar. Oh ja Rob, in je bericht stond dat in Terezin zelf 50000 mensen de dood vonden, maar op een van deze foto's staat 500 mensen tot de dood gemarteld en op een andere site stond dat 26000 in Terezin de dood hebben gevonden. Allemaal andere getallen, maar hoe dan ook elke was er 1 teveel. Groetjes Bas
 

Bijlagen

 • 52043-DSC04111.JPG
  52043-DSC04111.JPG
  441,4 KB · Bekeken: 52
 • 52044-DSC04122.JPG
  52044-DSC04122.JPG
  457,6 KB · Bekeken: 48
 • 52045-DSC04117.JPG
  52045-DSC04117.JPG
  434,1 KB · Bekeken: 51
 • 52046-DSC04146.JPG
  52046-DSC04146.JPG
  492,1 KB · Bekeken: 42
 • 52047-DSC04163.JPG
  52047-DSC04163.JPG
  459,8 KB · Bekeken: 43
Re: Terezin, even bezinnen

De ronde buis op de foto is een tank waarin mensen werden ontluisd ernaast stond ook nog een kleine ketel waar kleding werd ontsmet wat mij het meest geschokt heeft was de operatiekamer en de ovens t.b.v.crematies.
Ik heb veel over deze verschrikkelijke zaken op film gezien maar als je in Terezin geweest bent vergeet je het nooit meer.
 
Re: Terezin, even bezinnen

Yannick H. schreef:
Ik kan Lidice en Theresienstadt aanraden om te bezichtigen. Lidice was een dorpje dat in opdracht van Hitler in WO II met de grond gelijk gemaakt is. Er is een museum en een standbeeld van de 81 kinderen die er woonden, en in gaskamers vergast zijn.
Theresienstadt is een oud kamp waar (politieke) Joden en Tsjechen gevangen zaten met honderden in krappe kamers. Mensen die de regels overtraden werden geexecuteerd.

Zeer indrukwekkend.
smiley20.gif
 
Re: Terezin, even bezinnen

Yannick, het ging niet om politieke Joden - het ging om gewone kinderen, vrouwen, mannen, ouderen. Politieke overtuiging had niets met de liquidatie van Joden te maken, iedereen met een ster moest eraan geloven.

Hier is nog een ouder topic over het onderwerp.

Overigens had Terezín een speciale rol in wat de uitroeing van de Joden in Europa zou zijn - het diende als propaganda plek, waar zogenaamd oudere Joodse mensen heen gingen en vredig in dit ghetto met allerlei uitrusting woonden. Dit was uiteraard niet waar, maar zo konden de Nazi`s veel mensen lange tijd om de tuin leiden.
 
Re: Terezin, even bezinnen

Ik heb toen ik een jaar of 16 was Terezín* bezocht met mijn ouders en nog krijg ik de koude rillingen als ik er aan terug denk.
En dan te bedenken dat ik in 2002 met AEGEE Kraków* heb bezocht en dit mij (achteraf) veel minder deed.
Vooraf heb ik bijna gesmeekt om niet mee te hoeven gaan omdat de herinneringen van terezín mij altijd zijn bijgebleven.
Vreemd dat je als je ouder wordt alles zo relativeert. Sic!

Ik kan dan ook iedere ouder een bezoek aan terezín aanraden en dan bij voorkeur inclusief kinderen.
Als je één keer de gruwelen van een machtswellustend totalitair regime hebt gezien op (relatief) jonge leeftijd heb je ineens een andere kijk op de wereld.

*Ik weiger uit principe Duitse namen te gebruiken voor Tsjechische of Poolse plaatsen, dat neigt mij toch nog te veel naar de nukken en arrogantie van Nationaal Socialistisch Duitsland.
 
Re: Terezin, even bezinnen

Ik was toen ik erheen ging ietsje ouder dan jij, Frantisku, 23, maar ik wilde in eerste instantie ook niet gaan en ik moet zeggen dat ik het heel moeilijk vond om daar te zijn, juist omdat wat er in de tweede wereld oorlog gebeurd is, iets is wat een heel grote inpact op me heeft. Maar het is heel dubbel, want je gaat natuurlijk snel denken wat zijn nou die paar uurtjes die jij hier op vrijwillige wijze doorbrengt, vergeleken met de jaren in gevangenschap onder vreselijke omstandigheden van zoveel mensen? Knop omzetten en het puur rationeel proberen te zien, maar goed, dat is toch heel moeilijk...

Ik ben er ook zeker voor dat mensen deze plek bezoeken en juist met kinderen, omdat het voor hen echt iets is uit de geschiedenisboeken wat ze zich nauwelijks kunnen voorstellen. Ik las laatst dat bijna de helft van de Duiste jongeren onder de 24 jaar niet eens weet wat de Holocaust was. Erg toch?
 
Re: Terezin, even bezinnen

Ik heb dit jaar ook Terezin bezocht, de kleine vesting. Ik ben 16, het had op mij dus niet zo'n supergrote impact omdat ik er in de tijd van WO II nog niet was. Maar ik vond het wel indrukwekkend.
 
Re: Terezin, even bezinnen

Er zijn er weinig van ons die er in de tijd van WO2 waren, desalniettemin maakt zoiets toch een grote indruk. Goed dat jij deze plek bezocht hebt, Yannick.

Sebastiaan, wat het aantal doden betreft onder de Joodse gevangenen, van de 140.000 naar Terezín gedeporteerde mensen, overleden er 33.000 in Terezín. 88.000 werden naar vernietigingskampen gedeporteerd.

Meer over getallen en feiten betreffende Terezín op:
www.deathcamps.org/reinhard/terezin.html

en ´´Genocide of Czech Jews´´ (geschreven door Miroslav Kárný, Terezín en Auschwitz overlevende en medeoprichter van de Terezín stichting )

http://www.porges.net/Terezin/GenocideOfCzechJews.html
 
Re: Terezin, even bezinnen

Ook wij zijn tijdens onze eerste vakantie in Tsjechië begin jaren '90 in Terezín geweest.
Bij toeval kwamen wij hierachter door info in ons huisje want er is ook nu nog steeds niet veel info over in de reisgidsjes. Ik vind dit toch wel spijtig, het is niet iets waar ze trots op zijn maar het mag zeker niet verzwegen worden. De dag dat wij er waren hebben we bijna alles kunnen bekijken, na het bezoek aan de vesting was ik emotioneel al een beetje aan het eind van mijn kunnen maar na ons bezoek aan het museum waar je oa de kleding,speelgoed,haren (!!),tekeningen van ook de kinderen kan zien was ik niet meer in staat om ook nog eens het vernietigingsgebouw te gaan bekijken (staat buiten de vesting even buiten het dorp,als je de vesting uitkomt dat kun je meen ik links in de verte de schoorstenen zien) was ik echt helemaal kapot en ook de dag erna ben ik er nog mee bezig geweest. Ik vind dat zeker mensen met kinderen er toch denk ik goed aan doen om dit aan hun kinderen te laten zien.Het is zo indringend en indrukwekkend dat maar weinig mensen er zonder enige emotie vandaan komen.Ook in Praag zijn wij de Joodse begraafplaats en de Synagoge geweest dat was ook erg indrukwekkend maar dit ....... Eigenlijk verplichte kost als je naar Tsjechië gaat.
 
R

rob.goverde

Guest
Re: Terezin, even bezinnen

Toch even een opmerking Terezin is nooit een vernietigingskamp geweest. Het was een gebouwde vestiging die ver verouderd was in de tweede wereldoorlog. Er zijn ook buiten het lager, of kamp, zoals je het kunt noemen geen vernietigingsactiviteiten geweest. Alleen binnen de vestiging was een een fussiladeplaats in gebruik. De schoorstenen mogen in jouw verhaal beslist niet duiden dat er vergast en/of verbrand werd, dit is niet het geval. Terezin deed dienst als durchgangslager en gevangenis.

Heermee wil ik niet zeggen dat ik iets positief praat of wil praten, ik ben absoluut tegen dit soort kampen. Maar wat niet is, is niet. En Vootje die indruk wek je een beetje door te doelen op schoorstenen.

Sorry dat ik je even corrigeer.
 
R

rob.goverde

Guest
Re: Terezin, even bezinnen

Ja dat duidt toch niet op een vernietigingskamp!!!! Dat is wel kort door de bocht!!!!
Idd ligt daar wel een krematorium, maar de meeste gevangenen, zijn overleden door eenzaamheid, opsluiting, ondervoeding, hard werken en worden doodgeschoten. Een vernietigingskamp is zoals, Sobibor, Treblinka, Buchenwald etc. etc. Terezin was al ver voor de eerste wereldoorlog een gevangenis.

De doden werden daar gecremeerd, idd lag dit buiten de vestiging in het dorp. Maar er zijn beslist geen Joden en/of anderen vergast en/of levend verbrand.

Op dit tijdstip, ligt foutieve informatie nog eens erg gevoelig. (60 jaar na de bevrijding) Nogmaals ik wil geen enkele actie goedpraten, maar we moeten wel voorzichtig zijn met de info die we geven.
 
Re: Terezin, even bezinnen

toch even een correctie het crematorium waar de doden gecremeerd werden ligt rechts
achter de begraafplaats deze 3 of 4 ovens werden oliegestookt in hetzelfde gebouw
is ook een operatiekamer wat mij bijzonder aangegrepen heeft.
Dit is op een afstand van 300 meter van badkamers en kerkers binnen de vesting dus
 
R

rob.goverde

Guest
Re: Terezin, even bezinnen

Ligt binnen de grote vesting maar buiten de kleine vesting, idd achter de begraafplaats en Operatiekamer werd echter gebruikt voor zieken en voor de gedetineerden, die gevengen werden. Niet voor medische experimenten zoals in Auschwitz en Buchenwald, waar van de huid van de Joden lampekappen werden gemaakt, met hun gevangenennummer er ook nog in. Walchelijk wat die Duitsers toen voor ideeen hadden.
 
Re: Terezin, even bezinnen

rob.goverde schreef:
de meeste gevangenen, zijn overleden door eenzaamheid, opsluiting, ondervoeding, hard werken en worden doodgeschoten...

... Er zijn ook buiten het lager, of kamp, zoals je het kunt noemen geen vernietigingsactiviteiten geweest...

... Terezin deed dienst als durchgangslager en gevangenis.

Op dit tijdstip, ligt foutieve informatie nog eens erg gevoelig. (60 jaar na de bevrijding) Nogmaals ik wil geen enkele actie goedpraten, maar we moeten wel voorzichtig zijn met de info die we geven.
Ik ben het helemaal met je eens dat we voorzichtig moeten zijn met de info die we geven. Zou daarom goed zijn als je deze wijsheid ook op jezelf toepaste, want hoe kun je beweren dat de gevangenen van Terezín o.a. door eenzaamheid zijn overleden? Het waren de zware epidemiëen zoals ****** die uitbraken door vreselijke hygiëne omstandigheden, en combinaties van slavenarbeid, ondervoeding, extreme temperaturen en zeer hoge aantallen gevangenen in een kleine ruimte (5-7 keer zoveel mensen in één ruimte i.v.m. de soldaten die er voor de oorlog verbleven) die zoveel slachtoffers eisten.

Er zijn buiten het kamp zeker wel vernietigingsactiviteiten
geweest. Welliswaar werden de mensen niet vergast, maar doodgeschoten. Een hele geruststelling Rob.
tongue.gif


Terezin deed dienst als durchgangslager en gevangenis, dat klopt, maar de hoofdfunctie was dat het als propaganda diende om zowel Joden als de buitenwereld te doen geloven dat dit een plek was waar Joden het goed hadden, waar ze in vrijheid en blijheid konden leven. Aangezien dit idee voor velen stukken aantrekkelijker was dan de situatie waarin ze in ´´vrijheid´´ leefden, verzetten mensen zich niet om erheen te gaan, integendeel ze keken er naar uit.
En andere landen grepen niet zo snel in, de Nazi`s leken zo slecht nog niet.
Zonder de propaganda van Terezín was het zeer moeilijk geweest om al die Joden meteen naar een vernietigingskamp te krijgen.
 
R

rob.goverde

Guest
Re: Terezin, even bezinnen

Erikita,

Je hebt helemaal gelijk je citeerde mij n.b. waarin ik zeg dat ze doodgeschoten worden, wel een tikkeltje raar vind je niet?

Met eenzaamheid bedoel ik eenzaam door het gemis van hun gezin en familie, jammer dat je dat niet begrijpt, verder bedoel ik duidelijk dat het geen echt vernietigingskamp was, en dat was het ook niet. Ik maak n.b. een vergelijk wat wel vernietigingskampen zijn.

Ten tweede was er een fussiladeplaats in het kamp en uiteraard werd alles en iedereen vernietigd buiten de kampen vond er ook oorlog plaats. Maar vergeet een ding niet en dat was de essentie van mijn boodschap: Terezin was geen vernietigingskamp. Daarbij doelde ik dat info open en eerlijk moet zijn, ook naar de Duitsers toe.

Als laatste wil ik opmerken dat we nu wel praten over vrede en dat het 60 jaar geleden is dat we bevrijd zijn. Maar er is nog steeds oorlog in de wereld, na 1945 is er altijd nog oorlog.
Ooit aan gedacht hoeveel onschuldige slachtoffers er zijn gevallen in de 80-jarige oorlog, tijdens de kruistochten en wat voor IDIOOT Napoleon was?

Berichtgeving over recente zaken ligt erg gevoelig, met mijn opmerking bedoelde ik alleen recht te zetten dat dus Teresienstadt oftewel Terezin geen vernietigingskamp was maar idd propaganda van de Nazi's was, om te laten zien hoe goed ze waren.
Ik heb eens ooit een man gesproken die een Tsjechische Jood was/is en gevangen heeft gezeten in Dachau, ik had een reportage gezien over hem hoe hij heden ten dagen rondleidingen gaf/geeft in Dachau aan de jeugd die de tentoonstelling en het kamp daar bezoeken. Bij toeval ontmoette ik hem een paar maanden na de TV uitzending in Dachau, mijn God wat heb ik een bewondering voor die man, die als ex-gevangene de jeugd daar rond leidde, met maar een bedoeling, verdraagzaamheid te creeeren. Zijn gevangennummer staat in zijn arm getatoeerd, hij laat het zien, en koesterde geen haat!! Das knap!! Daar kunnen hele volksstammen wat van leren, hele volksstammen, dat is dan wat ik bedoelde dat het erg gevoelig ligt in de maand mei zo'n 60 jaar na de bevrijding.

Hier leer je wat van, jammer dat je me zo terecht wees, terwijl je zaken aanhaalt die je zelf niet goed leest!

Gr Rob
 
Re: Terezin, even bezinnen

Rob, laten we even fair wezen, het gaat hier niet om een welles-nietes verhaal, volgens mij begrijp je de kern van mijn verhaal heel goed. Jij bent degene die jezelf tegenspreekt, ik citeer opnieuw:

´´Er zijn ook buiten het lager, of kamp, zoals je het kunt noemen geen vernietigingsactiviteiten geweest...´´

``de meeste gevangenen, zijn overleden door eenzaamheid, opsluiting, ondervoeding, hard werken en worden doodgeschoten...``

Iemand doodschieten is een vernietigingsactiviteit, daar wil je toch niet over in discussie gaan?

Ik begrijp heel goed wat eenzaamheid betekent, natuurlijk waren mensen eenzaam na het gescheiden worden van hun familie, sommigen zagen ze voor hun ogen vermoord worden, maar om dit als doodsoorzaak te noemen, vind ik toch wel erg naief van je en bovendien erg beledigend voor de slachtoffers van de Holocaust, zeker gezien de werkelijke doodsoorzaken.

Voor mij ligt dit onderwerp altijd gevoelig, maand van 60 jaar bevrijding of niet, dus weet waar je het over hebt alvorens je mensen de les wilt lezen.

Mijn familie heeft in zowel Terezín als in Auschwitz gezeten en mijn achteroom, mede oprichter van de Terezín stichting, heeft veel boeken over dit onderwerp geschreven. Zou je geen kwaad doen om je daar wat meer in te verdiepen, als je zo graag je zegje wilt doen hierover.

O.a. http://www.porges.net/Terezin/GenocideOfCzechJews.html
 
Bovenaan