Ter leering ende vermaeck: over het rijbewijs

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ik had ook als titel kunnen kiezen voor 'Waarom moeilijk doen als het ook gemakkelijk kan'. Toen ik mijn permanente verblijfvergunning kreeg wist ik dat ik mijn Nederlandse rijbewijs moest omwisselen voor een Tsjechisch (vernam onlangs dat dit binnen 3 maanden moet gebeuren). Omdat ik 'op leeftijd ben' weet ik ook dat ik een bewijs moet hebben van de huisarts (heel positief dat je dit van je eigen huisarts kunt krijgen omdat die je goed kent!) dat ik volgens hem in staat ben auto te rijden. Naar hem gegaan met deze vraag. Hij vroeg mij hoe lang mijn Nederlandse rijbewijs nog geldig was. Dat bleek nog twee jaar te zijn. Hij adviseerde daarmee gewoon verder te gaan. Heel dom van mij was dat ik niet in mijn agenda noteerde wanneer ik er zeker achteraan moest gaan die te verlengen.
In Nederland geldt een axioma dat iedere Nederlander wordt geacht de wet te kennen. Natuurlijk onzin want waarom heb je dan zoveel wetsgeleerden die het vaak onderling met elkaar oneens zijn. Ik ging ervan uit dat mijn dokter in Turnov een juist advies had gegeven.
In Tsjechië is elk wat groter dorp een afzonderlijke gemeente met een burgemeester en een secretarie. Voor meer specialistische moet je naar het gemeentehuis van een grotere gemeente. In mijn geval is een logische keuze dan Turnov (ongeveer 15000 inwoners). De meeste dames van het gemeentehuis spreken alleen Tsjechisch en ik beheers die taal niet. Dus met een tolk op pad. De juffrouw bestudeert mijn Nederlandse rijbewijs. Geeft aan dat ze niet opnieuw mij een rijbewijs voor een tractor kan geven (op de een of andere wijze was die op mijn Nederlandse rijbewijs terecht gekomen) en vraagt wat het nummer op het rijbewijs betekent. Ik zie haar met de computer en een papier met instructies aan de gang gaan. Bij zo'n toch wat kleinere gemeente zal mijn vraag tot wat paniek aanleiding hebben gegeven. Ik krijg mijn papieren terug met de mededeling dat ze het rijbewijs niet kan verlengen omdat het oude rijbewijs 10 dagen eerder was verlopen. Probeer het probleem maar in Nederland op te lossen!
Het zal duidelijk zijn dat ik niet zomaar heb geaccepteerd wat de conclusie was. Ik kwam daar echter geen stap verder mee. Of het feit dat de juffrouw die ons hielp uit hetzelfde dorp komt waar ik woon en ze wellicht duidelijk alleen de wet wilde toepassen zal nooit duidelijk worden. Op mijn bezwaar dat op de site van de gemeente staat dat je een rijbewijs moet verlengen nadat het oude is verlopen is niet ingegaan.
In Nederland zou ik weer moeten gaan wonen. Dan wat rijlessen nemen (de ANWB staat er positief tegenover dat je als oudere een opfriscursus doet, dus op zich zou het geen gekke gedachte zijn) en rijexamen doen. Ik verwacht dat wanneer ik een probleem met de auto zou krijgen de verzekering moeilijk zal doen de hele tijd dat ik niet over een geldig rijbewijs beschik. Dat betekent alleen al dat ik niet met de auto naar Nederland zou kunnen gaan en wat doe ik daar? Informatie van het CBR is dat je zeker een half jaar moet wachten op examen omdat men door corona een fose achterstand heeft opgelopen.
Dan maar op zoek naar een mogelijkheid in Tsjechië rijlessen te nemen en examen te doen. In Turnov geen reactie van rijscholen op mijn vraag. Ik bedenk me dan dat er wellicht in een grotere stad als Liberec (ruim 100000 inwoners) meer mogelijkheden zijn. Ook dat in Turnov wellicht geen examen zal worden afgenomen. Ik heb natuurlijk wel als eis dat ik in het Engels contacten kan hebben. Maak ook met de computer al een proefexamen. Met Google kan ik dit in het Nederlands laten vertalen. Op het eind van het examen een aantal pittige vragen in verband met EHBO. Voor mij volkomen onzin: de kans dat ik eerste hulp zal kunnen verlenen op mijn leeftijd en met mijn talenkennis is nihil. De link is:
https://etesty2.mdcr.cz/Home/Tests/ro
Ook op de site van de gemeente Liberec gezocht naar informatie over rijbewijzen. Hier ook de informatie dat je een nieuw aanvraagt nadat het oude is verlopen. Ik neem aan dat Turnov en Liberec over deze zaken geen contact houden en ga welgemoed met een papiertje in het Tsjechisch naar het gemeentehuis. Men heeft daar meerdere loketten en je moet een nummertje trekken (te regelen via de receptie). De eerste keer is de hal erg vol. Wellicht door mensen uit Oekraïne. Ik ben vlot aan de beurt en tref een juffrouw die alleen Tsjechisch spreekt, maar wel gewillig naar mijn papieren kijkt. Zegt dat ik 200 kronen (8 euro) moet overhandigen, bestudeert wat leesbaar is op haar computer en haalt er een Engels sprekende collega bij. Die vertelt dat ik eerst gezien mijn leeftijd naar de huisarts moet gaan om die een verklaring te laten opstellen dat ik rijvaardig ben. Verder is alles okay.
Naar de huisarts. Vermoedelijk heb ik te lang in het schemerdonker een boek zitten lezen en kan daardoor nauwelijks iets zien bij de test van de ogen. Geen probleem om achter een bril aan te gaan. Hij noteert dat en ik krijg voor 300 kronen (12 euro) een verklaring van hem met een geldigheidsduur van 2 jaar. Dat moet je bij controle kunnen tonen. Ligt dus in de auto.
Bij een opticien kies ik een eenvoudige bril uit en ben daar 1368 kronen (ruim 53 euro) aan kwijt. In de opera heb ik ook veel plezier van de bril. Daar had ik gemerkt dat ik op afstand toch wel minder goed zie.
Opnieuw naar het gemeentehuis in Liberec. Ik tref nu de Engels sprekende medewerkster. Ze herkent mij. Kijkt vermoedelijk in een register van de politie en maakt alle papieren in orde. Ik moet enkele keren mijn handtekening zetten. Ze kopieert de foto van mijn oude rijbewijs voor mijn nieuwe en ik moet 2 weken wachten tot alles in orde is.
Na ruim twee weken voor de derde keer naar het gemeentehuis van Liberec. Tref nu een medewerkster die een bordje heeft opgehangen met de mededeling dat Tsjechisch de officiële taal is en dat ze adviseert met een tolk te komen. Het is duidelijk waar ik voor kom. Wellicht heeft de Engels sprekende medewerkster mij ook gezien, want ze laat even haar gezicht zien. Ik ben zo gespannen dat ik alleen maar groet. Eindelijk gewoon een nieuw rijbewijs in dezelfde vorm als het Nederlandse dat 10 jaar geldig is.
Eind goed, al goed. De datum van ingang van het nieuwe is wel 6 weken na het verlopen van het oude. Ik kan weer verder trachten probleemloos te rijden. Natuurlijk in de agenda genoteerd wanneer ik mijn documenten moet verlengen!
 
Wat een verhaal weer. Ik denk dat er ergens iets mis is gegaan met Google Translate, want er wordt overal op gehamerd dat je een nieuw rijbewijs moet aanvragen voordat het oude is verlopen. En voor EU-burgers geldt ook geen verplichting om je rijbewijs om te wisselen binnen 3 maanden na het krijgen van een permanente verblijfsvergunning (Občané EU a čeští občané, kteří jsou držiteli řidičského průkazu vydaného kterýmkoli členským státem EU, nemají bez ohledu na druh pobytu v ČR a jeho délku povinnost měnit svůj řidičský průkaz za český.)
 
Precies dat @Tulipánka. Ik woon hier nu 4 jaar heb een permanente verblijfsvergunning en een NL rijbewijs dat geldig is tot medio 2028. Ik peins er niet over om die nu al in te wisselen voor een CZ rijbewijs en dat hoeft ook niet. Wat ik kwalijk vind, is dat jij @Stadla dingen zegt die niet waar zijn en daardoor onnodig mensen op de kast jaagt die zich zorgen gaan maken over hun rijbewijs.
Als ze hun rijbewijs eerst laten verlopen en het dan pas gaan aanvragen, brengen ze zich onnodig in de problemen.
Voor de duidelijkheid. Je vraagt een nieuw CZ rijbewijs aan voordat je NL verlopen is maar ook niet eerder dan dat.
 
Dat is in Nederland ook Curious. Mijn vader wilde 30 jaar geleden een aanbouw aan zijn huis maken. Tekeningen laten maken, maar die werden niet goedgekeurd. 2e keer tekeningen en die werden ook niet goedgekeurd en zelfs de 3e poging strandde. Hij was het toen zo zat dat hij de 1e tekeningen weer instuurde en...... die waren toen ineens wel goed.
 
Precies dat @Tulipánka. Ik woon hier nu 4 jaar, heb een permanente verblijfsvergunning en een NL rijbewijs dat geldig is tot medio 2028. Ik peins er niet over om die nu al in te wisselen voor een CZ rijbewijs en dat hoeft ook niet. Wat ik kwalijk vind, is dat jij @Stadla dingen zegt die niet waar zijn en daardoor onnodig mensen op de kast jaagt die zich zorgen gaan maken over hun rijbewijs.
Als ze hun rijbewijs eerst laten verlopen en het dan pas gaan aanvragen, brengen ze zich onnodig in de problemen.
Voor de duidelijkheid. Je vraagt een nieuw CZ rijbewijs aan voordat je NL verlopen is maar ook niet eerder dan dat.
Klopt helemaal, ik heb hetzelfde probleem, ja nou een probleem is het niet. Heb ook mijn permanente verblijfsvergunning en nog NL rijbewijs. Ik ben vorig jaar naar het Urad geweest om het om te wisselen voor een CZ rijbewijs. Was niet mogelijk, moest ik getrouwd zijn met een Tsjechiese en heb het zo maar gelaten. Direct naar een ander Urad gereden en daar was het weer geen probleem, maar was makkelijker dat ik nog even zou wachten tot ik mijn permanente verblijfsvergunning zou hebben (heb ik inmiddels). Ik blijf nog lekker met m'n NL rijbewijs rijden, al ben ik wel een keer aangehouden in Praag met de mededeling dat ik het moet laten omwisselen. Bij de Corona controle vorig jaar een paar keer aangehouden en deze politie zei weer geen probleem. Er is een groot verschil bij welk Urad je gaat. Auto op naam zetten hetzelfde, het ene Urad ging het niet bij een ander Urad 's morgens papieren ingeleverd, 's middags papieren en kentekenplaten ophalen.
 
De informatie dat je binnen 3 maanden na het verkrijgen van een permanente verblijfsvergunning je Nederlandse rijbewijs moet laten omzetten in een Tsjechisch heb ik van de burgemeester van dit dorp.
 
Ik peins er niet over om die nu al in te wisselen voor een CZ rijbewijs en dat hoeft ook niet. Wat ik kwalijk vind, is dat jij @Stadla dingen zegt die niet waar zijn en daardoor onnodig mensen op de kast jaagt die zich zorgen gaan maken over hun rijbewijs.
Toch zit er (officieel) een houdbaarheidsdatum aan het rijden met een Nederlands rijbewijs, als je permanent in een ander (EU)land woont.
Voor Tsjechie geldt dit overigens niet meer, volgens mij.

 
Het geldt voor Tsjechië inderdaad niet, je kan blijven rijden met je Nederlandse rijbewijs. Je kunt het wel omwisselen en daarbij maakt het niet uit of je een permanente of tijdelijke verblijfsvergunning hebt (obvyklé bydliště = je verblijfplaats waar je normaal gesproken woont). In wet č. 361/2000 Sb. artikel 116 lid 1 en 3 wordt duidelijk onderscheid gemaakt tussen lidstaten van de EU en landen buiten de EU. Voor als je een keer een overijverige agent of stugge ambtenaar tegenkomt die het verschil niet weet tussen EU-lidstaten en landen buiten de EU:

Výměna řidičského průkazu členského státu (EU: může požádat o vydání řidičského průkazu výměnou za řidičský průkaz členského státu > mag het rijbewijs omwisselen) (1) Držitel platného řidičského průkazu členského státu, který má na území České republiky obvyklé bydliště, může požádat příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností o vydání řidičského průkazu výměnou za řidičský průkaz členského státu.

řidičského průkazu vydaného cizím státem (cizí stát = is land buiten de EU: je povinen požádat do 3 měsíců ode dne, kdy mu byl povolen trvalý pobyt > is verplicht om binnen 3 maanden na ontvangst van permanente verblijfsvergunning)
(3) Držitel platného řidičského průkazu vydaného cizím státem, který má na území České republiky trvalý pobyt nebo přechodný pobyt na dobu delší než 1 rok podle zákona o pobytu cizinců na území České republiky, je povinen požádat příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností o vydání řidičského průkazu výměnou za řidičský průkaz vydaný cizím státem, a to do 3 měsíců ode dne, kdy mu byl povolen trvalý pobyt nebo přechodný pobyt na dobu delší než 1 rok.
 
Ik tracht me zoveel mogelijk aan de voorschriften te houden. Dat gaat wel eens mis. Ik gaf aan dat ik de beschreven ellende had kunnen voorkomen door data te noteren in mijn agenda. Dan kan er niet zo veel mis gaan. Vandaar de titel van dit topic. Voorkomen is beter dan genezen.
Had wel aangegeven waarom men zo moeilijk deed in Turnov. Met deze houding is niemand gediend!
Geef eventueel een boete, maar eis geen bijna onmogelijke oplossingen.

Mijn woonsituatie is zo dat ik in Nederland geen onderkomen meer heb. Ik woon dus in Tsjechië met een permanente verblijfsvergunning.
 
Het is verplicht om uw rijbewijs na inschrijving (tijdelijke verblijfsvergunning) in Tsjechie binnen 6 maanden om te ruilen voor een tsjechies rijbewijs
Nou moet je geen onzin gaan vertellen Flying dutchman !!!
Ik had mijn tijdelijke verblijfsvergunning al in 2007 gekregen, heb in 2011 pas hier een huis laten bouwen en ben in 2018 geëmigreerd. Als het is, zoals jij hier stelt dan had ik vanaf medio 2008 nog 10 jaar in Nederland rond moeten rijden met een Tsjechisch rijbewijs.
Ik vind het prima dat je nu 4 jaar hier in Tsjechië woont ( ook echt geëmigreerd?) maar zet mensen a.u.b. niet op het verkeerde been.
 
Ik zet niemand op het verkeerde been
Dit is wat ik zelf heb mee gemaakt
Ik was het het
Nou moet je geen onzin gaan vertellen Flying dutchman !!!
Ik had mijn tijdelijke verblijfsvergunning al in 2007 gekregen, heb in 2011 pas hier een huis laten bouwen en ben in 2018 geëmigreerd. Als het is, zoals jij hier stelt dan had ik vanaf medio 2008 nog 10 jaar in Nederland rond moeten rijden met een Tsjechisch rijbewijs.
Ik vind het prima dat je nu 4 jaar hier in Tsjechië woont ( ook echt geëmigreerd?) maar zet mensen a.u.b. niet op het verkeerde been.
Goede dag Geertje

Jammer dat je zo reageert
Maar goed
Toen ik mijn verblijfsvergunning heb afgehaald werd mij ook verteld dat ik 6 maanden de tijd had om mijn rijbewijs om te ruilen.
Dus ik ga er van uit dat deze informatie voor iedereen van toepassing is.
 
Het is Feertje niet Geertje, maar dat terzijde.

De post die Tulipánka gemaakt heeft laat aan duidelijkheid niets te wensen over, maar jij gaat daar ook aan voorbij omdat iemand iets anders tegen je gezegd heeft.
Als je de post van Stadla goed gelezen had, dan kon je daaruit ook opmaken dat men het hier in Tsjechië ook niet altijd weet. In het ene Urad zegt men het een en in een andere Urad weer wat anders, en dan kunnen ze het echt niet allebei goed hebben.

Een goede (NL) vriend van mij woonde hier ook al jaren maar had zijn rijbewijs laten verlopen. Een nieuwe aanvragen hier in CZ liep tegen een muur van onwil en onkunde aan. Pas nadat de ambassade zich ermee bemoeide, bleek dat de bewuste ambtenaar er geen bal van wist en het helemaal fout had. Daarna nog nooit zo'n welwillende, als een knipmes buigende ambtenaar gezien als deze toen. Om maar aan te geven dat je echt niet moet afgaan op wat iemand tegen je zegt, dat hoeft echt niet juist te zijn.
Dat bleek toen en dat blijkt nu ook bij Stadla, want hij had zijn rijbewijs ook laten verlopen, maar heeft nu toch een nieuwe en die woont ook echt al veel langer dan 6 maanden hier.

Dus......... als je definitief in Tsjechië woont, dus uitgeschreven bent in Nederland (en dan maakt het niet uit of je hier een tijdelijke dan wel permanente verblijfsvergunning hebt), dan mag je blijven rijden met je NL rijbewijs en moet je hem, voordat die verlopen is, omwisselen voor een CZ rijbewijs. Als je een CZ rijbewijs hebt en je bent 65+ dan heb je ook een verklaring nodig van je huisarts dat je nog capabel bent om te rijden. Die verklaring is 2 jaar geldig. Jij bent pas 46, dus daar heb je nu nog niets mee te maken ;)
 
Bovenaan