Tennis

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Tennisser Berdych kondigt afscheid aan

PRAAG (ANP) - De Tsjechische toptennisser Tomas Berdych beëindigt zijn carrière. De 34-jarige speler, die dertien toernooien won, zal zijn besluit zaterdag bekendmaken tijdens de ATP Finals in Londen.


BBWH5n6.img
© ANP Tennisser Berdych kondigt afscheid aan

Berdych' vader klapte voortijdig uit de school. Hij vertelde het nieuws aan een Tsjechische tabloid. De tennisser meldde vervolgens zelf op Twitter dat het de bedoeling was pas zaterdag met het nieuws naar buiten te komen. "Maar met de social media van tegenwoordig is het bijna niet mogelijk iets stil te houden", aldus de voormalige nummer 4 van de wereld.

Berdych stond jaren achtereen in de mondiale top tien en gold als grote uitdager van Roger Federer, Rafael Nadal en Novak Djokovic, maar hij wist de drie matadoren niet te overtreffen. De Tsjech won nooit een grand slam en stond slechts één keer in de finale. In 2010 verloor hij op Wimbledon van Nadal.

De afgelopen twee jaar zakte Berdych door aanhoudend blessureleed steeds verder af. Hij neemt afscheid als nummer 103 van de wereld.

Bron: anp.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Nieuwe trainer voor Karolina Pliskova

De Tsjechische Karolina Pliskova wordt komend tennisseizoen begeleid door coach Dani Vallverdú. De Venezolaanse trainer had de afgelopen jaren diverse mannen onder zijn hoede. Hij begon zijn loopbaan als coach van Andy Murray en werkte vervolgens samen met Tomas Berdych, Grigor Dimitrov en Stan Wawrinka.


"Hij was vanaf het begin een van mijn voornaamste kandidaten", zei Pliskova, de nummer 2 van de wereld. "Hij heeft geweldige resultaten behaald met zijn spelers. Hij ziet tennis als geen ander en ik ben ervan overtuigd dat hij me veel te bieden heeft. Ik kijk al uit naar het begin van de voorbereiding."

De 27-jarige Pliskova, nog niet in het bezit van een grandslamtitel, was op zoek naar nieuwe begeleiding omdat ze afscheid nam van de Spaanse Conchita Martínez.

Bron: rtlnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
BBXYyIs.img


Kvitova voor de zevende keer op rij de sportiefste tennisster

Petra Kvitova is door de tennissters zelf voor de zevende keer op een rij verkozen tot sportiefste speelster van het circuit. Dat maakte de WTA bekend.


De 29-jarige Kvitova kreeg de zogenoemde Karen Krantzcke Sportsmanship Award, vernoemd naar de inmiddels overleden Australische speelster. De Tsjechische nummer 7 van de wereld wordt door de WTA geprezen om haar respect voor anderen, haar sportieve gedrag en haar goede houding op en naast de baan.

De prijs werd in 1978 in het leven geroepen en sindsdien werden onder anderen Kim Clijsters, Elena Dementieva en Ana Ivanovic uitgeroepen tot sportiefste speelster

Bron: ANP
 

Ad Verschoor

Donateur
Aanvaller Kvitova krijgt 3 jaar cel extra: straf wordt 11 jaar

De inbreker die de Tsjechische tenniskampioene Petra Kvitova in december 2016 met een mes aanviel, heeft zijn straf van 8 naar 11 jaar zien oplopen. Dat maakte het Tsjechische gerecht bekend.

b1a41626-2158-11e9-abcc-02b7b76bf47f.jpg

Een inbreker takelde de linkerhand van Petra Kvitova flink toe in december 2016.

In maart van 2019 viel het verdict van 8 jaar bij een eerste uitspraak. "We hebben de kwalificatie van het vergrijp veranderd: van slagen en verwondingen met verzwarende omstandigheden tot inbraak met verzwarende omstandigheden. Met een langere celstraf tot gevolg", verklaarde een woordvoerder van de rechtbank van Olomouc, in het oosten van Tsjechië.

De 29-jarige tennisster, die in 2011 en 2014 Wimbledon won, raakte ernstig gewond aan haar linkerhand (haar dominante hand), toen het tot een gevecht kwam met een inbreker bij haar thuis in Prostejov. De man gaf zich uit voor een verwarmingsinstallateur.

De dokters vreesden dat Kvitova haar carrière zou moeten beëindigen, maar na een lange revalidatie kwam ze weer op het hoogste niveau terug. Als nummer 7 van de wereld speelt Kvitova momenteel mee in Brisbane, waar ze zich voorbereidt op de Australian Open. In Melbourne was ze vorig jaar finaliste.

Bron: sporza.be
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische tennissters beginnen 2020 goed

Tijdens het WTA-toernooi van Brisbane (Aus) zijn de Tsjechische speelsters goed van start gegaan in het nieuwe jaar.

Petra Kvitova bereikte de halve finale door te winnen van de Amerikaanse Jennifer Brady met 6-4 en 6-2.
Karolina Pliskova deed dit via een overwinning op de Amerikaanse Alison Riske met 7-6 en 6-3.

Na loting blijkt dat de beide Tsjechische dames het niet tegen elkaar hoeven op te nemen in de halve finale.
 

Ad Verschoor

Donateur
Pliskova verslaat Osaka en gaat voor nieuwe titel in Brisbane; verlies voor Kvitova

Karolina Pliskova kan zondag weer de titel pakken in Brisbane. De nummer 2 van de wereld versloeg Naomi Osaka in de halve finales. Pliskova overleefde een matchpoint in de tweede set en trok de partij daarna naar zich toe: 6-7 (10), 7-6 (3), 6-2.


imageName163993734_original-756x422.jpg


De 27-jarige Tsjechische won het toernooi van Brisbane in 2017 en was vorig jaar opnieuw de sterkste. Ze bereikte daarna op de Australian Open de halve finales, waarin Osaka te sterk bleek. De Japanse pakte vervolgens de grandslamtitel in Melbourne.

Osaka had in de kwartfinales Kiki Bertens in 3 sets verslagen. De 22-jarige Japanse moest het daarna in een partij van bijna 3 uur echter afleggen tegen Pliskova, die de Amerikaanse Madison Keys in de finale treft. Petra Kvitova verloor haar halve finale partij van Keys met 3-6, 6-2 en 6-3.

Bron: sportnieuws.nl
 
Taiwanees/Tsjechisch duo Hsieh/Strycova pakt dubbeltitel in Brisbane

Bron: Nu.nl - 12 januari 2020

Kiki Bertens is er net niet in geslaagd de dubbeltitel te pakken bij het WTA-toernooi van Brisbane. Samen met de Australische Ashleigh Barty ging ze in de finale onderuit na een supertiebreak. Bertens en Barty wonnen zondag tegen het Taiwanees/Tsjechische duo Su-Wei Hsieh/Barbora Strycova nog wel de eerste set, maar konden daarna net niet doordrukken: 6-3, 6-7 (7) en 8-10.

In het enkelspel schopte Bertens het deze week tot de derde ronde. Daarin werd ze verslagen door de Japanse Naomi Osaka. De titel ging zondag naar de Tsjechische Karolína Plisková, die Madison Keys in de finale met 6-4, 4-6 en 7-5 versloeg.

Het WTA-toernooi in Brisbane geldt als voorbereiding op de Australian Open. Het eerste Grand Slam-toernooi van het jaar begint op 20 januari.
 
Hattrick voor Pliskova in Brisbane

Bron: ad.nl - 12-01-20

Karolina Pliskova heeft voor de derde keer het WTA-toernooi van Brisbane op haar naam geschreven. De nummer 2 van de wereld versloeg in de finale de Amerikaanse Madison Keys in drie sets: 6-4 4-6 7-5.

Pliskova was vorig jaar ook al de beste in de Australische stad, nadat ze in 2017 het toernooi voor het eerst had gewonnen. De 27-jarige Tsjechische vierde in Brisbane haar zestiende titel op de WTA Tour. Vorig seizoen won ze vier toernooien. Na haar zege in Brisbane haalde ze toen de halve finales op de Australian Open, waarin Naomi Osaka te sterk was.
 

Ad Verschoor

Donateur
Plísková blijft ongeslagen in 2020, ook Kvitová door

Karolína Plísková is al jaren een vaste waarde in de toptien, maar tot een grandslamtitel kwam het nog niet. Wellicht gebeurt dat dit jaar bij de Australian Open, waar de als tweede geplaatste Tsjechische vannacht de derde ronde bereikte.

Met 6-3, 6-3 zette Plísková de Duitse Laura Siegemund opzij. Ze kwam met 3-1 achter in de eerste set, maar haar power vanaf de baseline was Siegemund daarna te machtig.

Plísková, die een week geleden het toernooi van Brisbane won en dit jaar nog ongeslagen is, bereikte vorig jaar de halve finales in Melbourne. Dat deed ze ook in 2017 op Roland Garros en in 2015 was ze zelfs finaliste bij de US Open.

Slechts 2 Tsjechische vrouwen hebben de 3e ronde van de Australian Open bereikt. Naast Plísková was dit Petra Kvitová. Zij behaalde de volgende ronde door een overwinning op de Spaanse Paula Badosa, die zij versloeg met 7-5 en 7-5.
 

Ad Verschoor

Donateur
Petra Kvitová bereikt laatste zestien in Melbourne

Vandaag won de Tsjechische Petra Kvitova (WTA-8) haar 3e ronde partij zonder al te veel moeite van de Russin Ekaterina Alexandrova (WTA-28) met 1-6 en 2-6.
Door dit resultaat heeft zij een plaats veroverd bij de laatste 16 van het Australian Open.
 

Ad Verschoor

Donateur
694

Pliskova is zwaar teleurgesteld na haar nederlaag tegen Pavljoetsjenkova. © REUTERS

Karolina Pliskova uitgeschakeld op Australian Open

De Russische Anastasia Pavljoetsjenkova heeft verrassend de nummer twee van de plaatsingslijst Karolina Pliskova uitgeschakeld op de Australian Open. Pavljoetsjenkova versloeg de Tsjechische met 7-6 (4) 7-6 (3) en gaat verder naar de vierde ronde.

Pliskova begon als een van de favorieten aan het toernooi. Ze schakelde in de vorige ronde Laura Siegemund uit. Pavljoetsjenkova maakte meer onnodige fouten dan Pliskova, maar haar opslagpercentage lag een stuk hoger en ze sloeg ook zestien meer ‘winners’.

Bron: ad.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Kvitova in kwartfinales

Petra Kvitova heeft zondag in Melbourne de kwartfinales van de Australian Open bereikt. De Tsjechische tennisster versloeg Maria Sakkari in drie sets: 6-7 (4), 6-3 en 6-2.

f372a42e-4004-11ea-8b94-02d2fb1aa1d7.jpg

Petra Kvitova is bij de Australian Open lekker op dreef.

De eerste set ging gelijk op. Beide speelsters wisten twee breekpunten te benutten. Sakkari was in de tiebreak iets beter. Kvitova wist in de daaropvolgende sets hetzelfde niveau vast te houden. De Tsjechische sloeg vijftien meer 'winners' dan de Griekse Sakkari, maar ook zestien meer onnodige fouten.

Kvitova bereikte in 2019 de finale. Die verloor ze van Naomi Osaka, die dit toernooi al is uitgeschakeld. In de volgende ronde treft ze de winnares van de partij tussen de als eerste geplaatste Ashleigh Barty en Alison Riske.

Bron: telegraaf.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Petra Kvitova verliest van de Australische Ashleigh Barty

Publieksfavoriet Ashleigh Barty heeft zich dinsdag geplaatst voor de halve finales van de Australian Open. Barty was met 7-6 (6) en 6-2 te sterk voor de Tsjechische Petra Kvitová (WTA-7). Vorig jaar verloor de Australische nog van de Tsjechische in de kwartfinales.

Na een gelijkopgaande eerste set trok Barty de partij naar zich toe. Toen ze voor de wedstrijd mocht serveren leken zenuwen de overhand te krijgen, maar de nummer één van de wereld werkte twee breakpoints weg en won de partij.

Voor Roland Garros-winnares Barty is het de eerste keer ze de halve finales bereikt in Melbourne. De laatste Australische vrouw die in de halve finales stond was Wendy Turnbull in 1984.

De laatste keer dat het toernooi werd gewonnen door een Australiër is nog langer geleden. In 1978 schreef Chris O'Neil het vrouwentoernooi op haar naam.

Bron: nu.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tennisdubbel Krejcikova en Mektic wint Australian Open

De Tsjechische tennisster Barbora Krejcikova en haar Kroatische partner Nikola Mektic hebben het gemengd dubbelspel op de Australian Open gewonnen. Ze versloegen in de finale de Amerikaanse Bethanie Mattek-Sands en de Brit Jamie Murray: 5-7 6-4 10-1.


ANP010220072-1.jpg


Krejcikova en Mektic waren als vijfde geplaatst in Melbourne. Sands en Murray waren niet geplaatst maar toch favoriet. Zij prolongeerden in september hun dubbeltitel op de US Open.

Bron: rtlnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Kvitova naar finale in Doha

Petra Kvitova is nog één zege verwijderd van de eindzege van het tennistoernooi van Doha. De Tsjechische klopte in de halve eindstrijd Ashleigh Barty, de Australische nummer een van de wereld: 6-4, 2-6, 6-4.


Kvitova stuit in de finale op Aryna Sabalenka, de speelster uit Wit-Rusland die de Russische Svetlana Koeznetsova uit de eindstrijd hield: 6-4, 6-3. Kvitova won het toernooi in Dubai in 2018.


Petra Kvitova. © EPA
 

Ad Verschoor

Donateur
Sabalenka klopt Kvitova en wint tennistoernooi van Doha

Arina Sabalenka heeft het toernooi van Doha op haar naam geschreven. De 21-jarige Wit-Russin klopte de Tsjechische Petra Kvitova in de finale in twee sets: 6-3 6-3.

De als negende geplaatste Sabalenka had in de eerste set aan één break voldoende voor de setwinst. Op 3-3 in de tweede set brak ze de service van Kvitova en op 5-3 deed ze dat nog een keer.
 

Ad Verschoor

Donateur
Bouzkova verliest finale na marathonpartij

Elina Svitolina heeft het toernooi van Monterrey gewonnen. Nadat de 25-jarige Oekraïense in de halve finales nog in 50 minuten klaar was met Arantxa Rus, moest ze in de finale een waar gevecht leveren met de Tsjechische Marie Bouzkova. Na zo'n drie uur tennis vielen de setstanden in het voordeel van Svitolina uit: 7-5 4-6 6-4.


De toon werd meteen gezet in de eerste game. Bouzkova kreeg liefst zeven kansen op een vroege break, en brak uiteindelijk de opslag van haar als eerste geplaatste tegenstandster. Svitolina pakte de set wel, maar in de tweede was Bouzkova de baas. De Oekraïense mocht in de derde set bij 5-2 al serveren voor de wedstrijd, maar verloor toen opnieuw haar opslag. "Het was een ongelooflijk gevecht", zei Svitolina die de vijftiende toernooizege in haar loopbaan boekte. De laatste dateerde van het najaar van 2018.

Bouzkova was als negende geplaatst in de Mexicaanse stad. Beide speelsters zouden na hun finale afreizen naar Indian Wells, maar het toernooi in Californië werd op het laatste moment afgelast vanwege het coronavirus.

Bron: pzc.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Halep en Kvitova staan niet te springen voor tennissen achter gesloten deuren

Simona Halep (WTA 2) en Petra Kvitova (WTA 12), samen goed voor vier grandslamzeges, hebben zich donderdag tegen tennistoernooien achter gesloten deuren gekant. De Roemeense en de Tsjechische menen dat publiek noodzakelijk is om toptennis te kunnen serveren. "Fans en de sfeer die ze brengen zijn te belangrijk voor de sport", klinkt het in koor.


Sinds begin maart ligt het tennis overal ter wereld stil door de coronacrisis en tot minstens 13 juli worden er geen toernooien georganiseerd.

In de Verenigde Staten wordt gesuggereerd dat de US Open (24 augustus-12 september) mogelijk het eerste toptoernooi kan worden, weliswaar zonder supporters. Halep en Kvitova zijn echter niet overtuigd van dat idee.

"Ik denk dat het niet zou werken", legde Halep, winnares van Roland Garros (2018) en Wimbledon (2019), uit aan DPA.
"De sfeer zal zo anders zijn. De reden waarom we er allemaal van houden in grote stadions te spelen, is de passie van de fans. Zonder hen is tennis een compleet andere sport."

Tweevoudig Wimbledonwinnares, in 2011 en 2014, Petra Kvitova, ging akkoord. "Ik hou niet van het idee zonder fans te spelen. Ze zijn gewoonweg te belangrijk voor de sport. Tennis is een individuele sport en dus zijn fans extra belangrijk. Mijn voorkeur is te spelen met publiek, indien mogelijk."
"De meeste mensen maken zich momenteel zorgen over de nieuwe datum van Roland Garros en eventuele overlappingen met andere toernooien. Maar ik zal al blij zijn als we effectief nog tennis kunnen spelen dit jaar. Als we in september zouden spelen, zullen alle spelers enorm blij zijn."

3ead9f72-4f2d-11ea-aae0-02b7b76bf47f.jpg

Petra Kvitova

Bron: sporza.be
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische tennisfederatie organiseert eind mei toernooi voor eigen toppers

De Tsjechische tennisfederatie organiseert eind mei een toernooi in Praag waaraan het merendeel van de beste spelers en speelsters van het land zullen deelnemen. "Door de pandemie kunnen onze spelers niet reizen en we willen hen toch een competitie bieden", meldde de federatie zondag.

a3a22b5f-9342-11ea-aae0-02b7b76bf47f.jpg

Onder meer Petra Kvitova zal van de partij zijn.

Acht Tsjechische mannen spelen van 26 tot 28 mei in Praag op gravel, de vrouwen werken hun toernooi op hardcourt af. Omdat de Tsjechische vrouwen op de wereldranglijst hoger geklasseerd staan dan hun mannelijke collega's, belooft vooral het vrouwentoernooi een sterk deelnemersveld te krijgen.

Tweevoudig Wimbledon-winnares Petra Kvitova (WTA-12), Karolina Muchova (26e) en Barbora Strycova (WTA-31) zegden alvast toe en wellicht zullen ook 's werelds nummer 3 Karolina Pliskova en haar tweelingzus Kristyna (WTA-69) van de partij zijn.

"Ik kijk er echt naar uit om na zo'n lange pauze weer te kunnen spelen", verklaarde Kvitova. "Ik ben ben benieuwd hoe onze vorm zal zijn na zo'n lange periode zonder toernooien."

De opbrengst van het toernooi gaat naar de strijd tegen het coronavirus. Dat kostte in Tsjechië 270 mensen het leven.

Bron: sporza.be
 

Ad Verschoor

Donateur
Petra Kvitova wint Tsjechisch ’coronaproof’ toernooi

De Tsjechische tennisster Petra Kvitova heeft ook in de coronatijd een toernooizege kunnen toevoegen aan haar erelijst.

4fcf181e-a172-11ea-bb8e-0218eaf05005.jpg

Petra Kvitova

De 30-jarige Kvitova, tweevoudig winnares van Wimbledon, was voor lege tribunes de beste op een toernooi in Praag. De Tsjechische tennisbond had het evenement opgezet speciaal voor spelers uit eigen land.

Bij afwezigheid van Karolina Pliskova, de nummer 3 van de wereld, was Kvitova het min of meer aan haar stand verplicht om het Tsjechisch kampioenschap te winnen. De mondiale nummer 12 versloeg in de finale Karolina Muchova, die op de 26e plek staat, in twee sets: 6-3 6-3. „Ik heb dit gevoel gemist”, schreef Kvitova op Twitter bij een foto waarop te zien is hoe ze de beker kust. „Ik ging iedere dag beter spelen.”

De tribunes in Praag bleven leeg voor publiek. De ballenkinderen droegen uit voorzorg handschoenen en mondkapjes. In plaats van elkaar na een partij aan het net te omhelzen of handen te schudden, tikten de spelers met hun rackets tegen elkaar.

Bron: telegraaf.nl
 
Bovenaan