Tennis

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Svitolina te sterk voor Muchova op grand slam

Elina Svitolina is voor het eerst doorgedrongen tot de halve finales van een grandslamtoernooi. In de kwartfinales van Wimbledon was de Oekraïense tennisster met 7-5 6-4 te sterk voor Karolina Muchova, die een dag eerder nog Karolina Pliskova had uitgeschakeld.

Svitolina won in de eerste set na een 5-2-achterstand vijf games op een rij. In de tweede set kwam ze meteen een break achter, maar toch wist ze de Tsjechische na iets meer dan anderhalf uur in twee sets te verslaan.

De 24-jarige Svitolina, de nummer 8 van de wereld, schreef vorig jaar de WTA Finals op haar naam. Op een grand slam was ze nog nooit voorbij de laatste acht gekomen. Op Wimbledon haalde ze alleen in 2017 de vierde ronde.

In de halve eindstrijd neemt Svitolina het op tegen Simona Halep. Zij troffen elkaar nog nooit op gras. De andere halve finale gaat tussen Serena Williams en de winnares van het duel tussen de Britse Johanna Konta en Barbora Strycova uit Tsjechië.

Bron: telegraaf.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Na Bertens slaat 33-jarige Strycova ook publieksfavoriet Konta naar huis

Strycova-756x422.jpg


Voor Barbora Strycova duurt Wimbledon maar voort. De 33-jarige Tsjechische tennisster mepte zichzelf dinsdagavond voor het eerst in haar carrière naar een halve finale op de Grand Slam. Ze versloeg publieksfavoriet Johanna Konta. De Britse verloor in 2 sets: 7-6, 6-1.

In de 3e ronde was Strycova nog met 2 sets te sterk voor de Nederlandse Kiki Bertens en nu staat ze al in de halve finale van Wimbledon. Daarin wacht misschien wel de lastigste hobbel op weg naar de finale: Serena Williams.

'Nog nooit op Centre Court'
"Ik ben extreem blij, mijn stem trilt nog steeds en ik kan het niet geloven. Dit was een van mijn beste wedstrijden hier en ik heb nog nooit op Centre Court gespeeld", zei Strycova naar haar gewonnen kwartfinale.

Bron: sportnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Strycova, de beul van Bertens, in halve finale Wimbledon verpletterd

Serena Williams heeft op haar dooie gemak de finale van Wimbledon bereikt. Op het 'heilige gras' op het Centre Court speelde ze met Barbora Strycova, die eerder Kiki Bertens uitschakelde. Serena Williams versloeg de 33-jarige Tsjechische in straight sets: 6-1 en 6-2.

Daardoor gaat Serena op voor haar 11e finale op Wimbledon. Williams treft de Roemeense Simona Halep, die eerder op de dag eenvoudig won van Jelina Svitolina.

Machtsvertoon
Strycova kon haar 1e servicegame nog winnen, maar daarna was het Serena Williams die volledig domineerde. Op haar eigen opslag speelde de Amerikaanse met haar opponente. Ze had een winpercentage van 88 procent op haar eerste service. Daarbij sloeg Williams in totaal 4 aces en 27 winners.

In de 2de set bood Strycova meer tegenstand, maar op de belangrijke momenten was Williams haar telkens de baas. Bij een 2-2 en 4-2 stand brak de Amerikaanse Strycova en toen ze voor de wedstrijd mocht serveren, pakte ze gelijk de overwinning. Na 59 minuten was de partij gespeeld.

Bron: sportnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
WTA-tennistoernooi in het Canadese Toronto

In het Canadese Toronto laten Tsjechische vrouwen zich weer gelden door de kwartfinales te bereiken.

Karolína Plísková won van de Estse Anett Kontaveit met 6-3 en 7-5.
Marie Bouzková moest het opnemen tegen de Letse Jelena Ostapenko. In haar achtste finalepartij won zij in twee sets met 6-2 en 6-2.
 

Ad Verschoor

Donateur
Bouzková bereikt halve finale Toronto

In Toronto moest Karolína Plísková haar meerdere erkennen in de Canadese thuisspeelster Bianca Andreescu. die eerder de Nederlandse Kiki Bertens uit het toernooi had geslagen. De setstanden waren 6-0, 2-6 en 6-4.

Marie Bouzková heeft het in haar kwartfinale opgenomen tegen de voormalige nummer 1 van de wereld, de Roemeense Simona Halep. De Tsjechische won de eerste set met 6-4, waarna Halep de partij moest opgeven. In de halve finale treft Bouzková de Amerikaanse Serena Williams.
 

Ad Verschoor

Donateur
Bouzková verliest van Serena Williams

Tennisster Serena Williams heeft zich geplaatst voor de finale van het WTA-toernooi van Toronto. Ze versloeg de Tsjechische Marie Bouzkova met 1-6 6-3 6-3. In de finale treft de Amerikaanse de 19-jarige Canadese Bianca Andreescu.

In de eerste set werd Williams afgetroefd door Bouzkova. De Tsjechische stond uitstekend te serveren en haalde op die manier de set snel binnen. Daarna zakte de service van Bouzkova in en ging Williams juist beter spelen.

Williams is de huidige nummer 10 van de wereld. Bouzkova staat 91e op die ranglijst. In de vorige ronde won ze verrassend van Simone Halep, maar Williams bleek toch een maatje te groot.

Bron: ANP
 

Ad Verschoor

Donateur
Nederlands Fed Cup-team profiteert van wildcard Tsjechië

Het Nederlands Fed Cup-team mag volgend jaar toch deelnemen aan de kwalificatieronde voor de Fed Cup Finals. Dat is het gevolg van het feit dat de ITF Tsjechië, elfvoudig winnaar van de Fed Cup, een wildcard heeft gegeven voor het eindtoernooi, dat van 14 tot en met 19 april plaatsvindt in Boedapest.

Door de wildcard voor Tsjechië kwam er een plek vrij in de kwalificatieronde, en Nederland is het hoogst gerangschikte land dat dit jaar in de play-offs van de Wereldgroep II verloor.

"Het is fantastisch dat we weer in de Wereldgroep zitten. Daardoor maken we kans ons te kwalificeren voor de Fed Cup Finals in Boedapest. Daar willen we natuurlijk graag bij zijn, net zoals we bij de Davis Cup Finals in Madrid zijn. We wachten de loting af en zullen dan verdere plannen maken", zei Fed Cup-captain Paul Haarhuis erover.

Zestien landen strijden op 7 en 8 februari om acht plekken voor de Fed Cup Finals. De loting van de kwalificatieronde is op 21 augustus. Alleen finalisten Australië, Frankrijk en gastland Hongarije zijn naast Tsjechië al zeker van een finaleplek. Het landentoernooi heeft een nieuwe opzet gekregen met een finale waar twaalf landen aan meedoen.

Bron: ANP
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjech Forejtek wint juniorentitel op US Open

Op de US Open zijn ook de juniorentoernooien afgerond. De jonge tennissers van de toekomst streden eveneens om de titels in het enkel- en dubbelspel.

Bij de jongens ging de enkelspeltitel naar de Tsjech Jonas Forejtek. Hij speelde in de finale tegen de Amerikaanse verliezend Australian Open-finalist Emilio Nava, die de eerste set in de tiebreak won. Forejtek nam het vervolgens echter over en won op indrukwekkende wijze: 6-7 (4), 6-0, 6-2.

De Australian Open en Wimbledon gingen in het dubbelspel al naar Forejtek, telkens met een andere partner, dit keer strandde hij met Wimbledon-kompaan Jiri Lehecka in de kwartfinales. De titel ging naar de Amerikanen Eliot Spizzirri en Tyler Zink, die met een 7-6 (4), 6-4 zege op de Tsjech Andrew Paulson en de Wit-Rus Alexander Zgirovsky hun eerste Grand Slam-juniortitel pakten.
 

Ad Verschoor

Donateur
Pliskova gaat in Zhengzhou voor vierde toernooizege dit jaar

De Tsjechische tennisster Karolina Pliskova en de Kroatische Petra Martic spelen zondag de finale van het toernooi van Zhengzhou. Pliskova, de nummer 2 van de wereld, versloeg in haar halve finale de Australische Ajla Tomljanovic in twee sets: 6-3, 6-2.

Martic had eveneens maar twee sets nodig, om ten koste van de Française Kristina Mladenovic de eindstrijd te bereiken, haar tweede dit jaar op de WTA Tour. Eerder won de 28-jarige Kroatische het toernooi van Istanbul. Pliskova (27) won in haar loopbaan al veertien toernooien. Dit jaar was ze de beste in Brisbane, Rome en Eastbourne.

Bron: ad.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Pliskova verslaat Martic in finale Zhengzhou

Karolina Pliskova heeft zondag de veertiende tennistitel aan haar erelijst toegevoegd. De 27-jarige Tsjechische zegevierde in Zhengzhou in China.
De als eerste geplaatste Pliskova rekende in de finale af met de Kroatische Petra Martic, die als nummer zeven was ingeschaald. Na ruim vijf kwartier spelen had Pliskova de zege binnen: 6-3 6-2.
Pliskova was dit jaar ook al de beste in Brisbane, Rome en Eastbourne.
 

Ad Verschoor

Donateur
Pliskova weer naar WTA Finals

Karolina Pliskova heeft zich verzekerd van deelname aan de WTA Finals in Shenzhen. De 27-jarige Tsjechische boekte afgelopen week in Zhengzhou haar vierde toernooizege van dit jaar.

Pliskova is daardoor zeker van een startbewijs voor het eindejaarstoernooi met de acht beste tennissters van het seizoen.
De Tsjechische zegevierde dit jaar ook al in Brisbane, Rome en Eastbourne. ,,Het is altijd een doel om de WTA Finals te halen, ik ben er trots op dat me dit voor de vierde keer is gelukt", zei de nummer 2 van de wereld, die dit seizoen de meeste partijen won op de WTA Tour (49). De Australische Ashleigh Barty, de aanvoerster van de wereldranglijst, ontving vorige week al een ticket voor de 'Finals' in Shenzhen, van 27 oktober tot en met 3 november.

Pliskova bereikte de afgelopen twee jaar steeds de halve finales van het toernooi dat toen nog in Singapore werd gehouden. In 2017 verloor ze van Caroline Wozniacki, vorig jaar van Sloane Stephens. Met de verhuizing van Singapore naar Shenzhen is het prijzengeld ook verdubbeld naar 14 miljoen dollar, omgerekend zo'n 12,5 miljoen euro.

Bron: pzc.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Kvitova als zesde naar WTA Finals


AAIoeqz.img
© ANP Kvitova als zesde naar WTA Finals

SHENZHEN (ANP) - Petra Kvitova heeft zich als zesde tennisster geplaatst voor de WTA Finals in Shenzhen. De nummer 7 van de wereld bereikte afgelopen week in Peking de kwartfinales, waarin ze verloor van Ashleigh Barty, de nummer 1 van de wereld. Kvitova haalde wel genoeg punten binnen om zeker te zijn van deelname aan het eindejaarstoernooi in China, van 27 oktober tot en met 3 november.

De 29-jarige Tsjechische pakte dit jaar twee WTA-titels, in Sydney en Stuttgart, en ze bereikte de finale van de Australian Open waarin ze verloor van Naomi Osaka. Kvitova won de WTA Finals bij haar debuut in 2011. Vier jaar later bereikte ze nog een keer de finale. De tennisster uit Bilovec gaat voor de zevende keer meedoen aan het lucratieve evenement voor de acht beste tennissters van het jaar. Eerder verzekerden Ashleigh Barty, Naomi Osaka, Karolina Pliskova, Simona Halep en Bianca Andreescu zich al van deelname.

Kiki Bertens, die in Peking in de halve finales een matchpoint onbenut liet tegen Barty, is in de race voor één van de twee resterende tickets naar Shenzhen. De nummer 8 van de wereld staat op de ranglijst van dit jaar op plek negen, vlak achter Elina Svitolina en Serena Williams. Bertens doet deze week met een wildcard mee aan het toernooi van Linz. Ze nam de plek in het speelschema over van Kvitova, die zich geblesseerd afmeldde voor het Oostenrijkse hardcourttoernooi. Bertens, direct als eerste geplaatst, begint in Linz tegen Anastasia Pavlioetsjenkova. Ze kwam de Russin dit jaar al vier keer eerder tegen, beide speelsters wonnen twee duels.

Bron: anp
 

Ad Verschoor

Donateur
WTA Finals van start gegaan
In het Chinese Shenzhen zijn de WTA Finals voor vrouwen van start gegaan. Aan dit prestigieuze toernooi wordt meegedaan door de 8 beste speelsters van de wereld. Zij spelen in twee groepen van vier, waarvan de nummers 1 en 2 doorgaan naar de halve finale. Onder de deelneemsters zijn twee Tsjechische vrouwen t.w.: Petra Kvitova (Nr.6 van de wereldranglijst) en Karolina Pliskova (Nr.2 van de wereldranglijst)
De eerste partij werd gespeeld in de rode groep tussen de Japanse Naomi Osaka (3) en Petra Kvitová. Osaka won de partij met 7-6, 4-6 en 6-4. De Tsjechische, die eerder dit jaar in de eindstrijd van de Australian Open de enige eerdere ontmoeting met Osaka ook verloor, begon prima aan de wedstrijd. Ze domineerde in de rally's, kwam op 2-0 en kreeg kansen op een dubbele break.
Osaka zag Kvitová daarna meer fouten maken, kwam langszij en sloeg toe in de tiebreak. Kvitová verspeelde ook in de
tweede set een 2-0 voorsprong, maar kwam vervolgens nog knap terug van een break achterstand. Osaka heerste in set drie,
al had ze moeite om het af te maken.
 

Ad Verschoor

Donateur
Pliskova begint met verlies tegen Svitolina

Elina Svitolina is het eindejaarstoernooi WTA Finals begonnen met een zege op de Tsjechische tennisster Karolina Pliskova. De titelhoudster uit Oekraïne, de nummer 8 van de wereld, won haar eerste groepswedstrijd met 7-6 (12) 6-4.
In een zenuwslopende tiebreak benutte Svitolina pas haar zevende setpunt na een misser van Pliskova, die met gedurfd spel het ene na het andere setpoint ongedaan maakte. Zelf was Pliskova op 9-8 in de tiebreak één punt verwijderd van setwinst.

Na winst van de eerste set liep Svitolina uit naar 2-0. De wat aangeslagen Pliskova kwam terug tot 2-2, maar verloor op 3-3 opnieuw haar opslag. Na een uur en 53 minuten benutte Svitolina haar eerste wedstrijdpunt.

Svitolina en Pliskova zitten in de paarse groep, samen met Bianca Andreescu uit Canada en de Roemeense Simona Halep.

Bron: ANP
 

Ad Verschoor

Donateur
Kvitova verliest ook tweede poulewedstrijd in WTA Finals

Petra Kvitová verloor haar tweede poulewedstrijd in de WTA Finals van Belinda Bencic met 3-6, 6-1 en 4-6. De Zwitserse Bencic profiteerde optimaal van een rommelig begin van de Tsjechische, maar die nam in de tweede set de regie over.

De Zwitserse leek niet onder de druk te kunnen uitkomen, sloeg veel missers, maar veerde in de beslissende set op. Nu was het Kvitová die de controle over haar opslag en daarmee de partij verloor.
 

Ad Verschoor

Donateur
Plisková wint na opgave Andreescu

De partij tussen Bianca Andreescu (4) en Karolina Plísková (Tsj,2) duurde drie kwartier. Toen staakte de Canadese de strijd met een blessure aan haar linkerknie. Andreescu zakte bij een 2-0 voorsprong door haar knie.


Met een ingezwachteld been ging ze nog wel door. De Canadese liet bij een pauze tussen twee games haar coach naar de baan komen, klaagde over de pijn en het niet kunnen bewegen, waarna ze in tranen uitbarstte. Ze weigerde echter op te geven. Toen de Tsjechische de eerste set had gewonnen, gooide Andreescu toch de handdoek in de ring. Plisková en Halep strijden vrijdag om deelname in de halve finale.
 

Ad Verschoor

Donateur
Kvitova zonder winst uit WTA finals

SHENZHEN - De Australische tennisster Ashleigh Barty heeft zich op de WTA Finals geplaatst voor de halve finales. De nummer 1 van de wereld verzekerde zich van een plek bij de laatste vier in Shenzhen door haar laatste groepswedstrijd tegen Petra Kvitova uit Tsjechië te winnen: 6-4 6-2.
 

Ad Verschoor

Donateur
Plísková naar halve eindstrijd WTA Finals na winst op Halep

Karolina Plísková is voor het derde jaar op rij doorgedrongen tot de halve finales van de WTA Finals. De nummer 2 van de wereld won het laatste duel in de paarse groep met 6-0, 2-6, 6-4 van haar directe concurrente Simona Halep. De vier halvefinalisten van het prestigieuze eindejaarstoernooi zijn zodoende nu bekend.


Plísková schoot uit de startblokken. Ze hamerde er vanuit alle hoeken op los en had de set in twintig minuten binnen. Halep ging de ballen daarna minder vlak slaan en haar Tsjechische opponente maakte meer fouten.

Halep kwam in de derde set nog wel op 2-0, maar verloor vervolgens drie games op rij. Ze kreeg de wind van voren van haar coach ("Je bent een schande op de baan, als je verliest is het jouw schuld"), maar ook die 'peptalk' kon het tij niet keren.

Halve finales
Jelina Svitolina - Belinda Bencic
Ashleigh Barty - Karolina Plísková

Bron: nos.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Karolina Plísková haalt finale niet

Ashleigh Barty gaat naar de finale ten koste van Pliskova. Barty, de nummer 1 van de wereldranglijst, rekende in de halve finale af met Karolina Pliskova (de nummer 2 van de lijst): 4-6 6-2 6-3.
 
Babos en Mladenovic prolongeren dubbelspeltitel op WTA Finals

Bron nu.nl - 03 november 2019

Tímea Babos en Kristian Mladenovic hebben zondag voor het tweede jaar op rij het dubbelspel op de WTA Finals gewonnen. De Hongaarse en de Française waren in de finale in Shenzhen veel te sterk voor Su-Wei Hsieh en Barbora Strýcová: 6-1 en 6-3.

In de eerste set braken Babos en Mladenovic meteen door de service van Hsieh heen en liepen ze snel uit naar een 4-0-voorsprong, waarna de set eenvoudig werd binnengehaald.

Hsieh en Strýcová plaatsten in de openingsgame van de tweede set een break, maar leverden direct daarna zelf ook weer hun opslag in. Daarna hadden Babos en Mladenovic aan een break in de zesde game genoeg om eenvoudig de zege binnen te halen.

Het Hongaars-Franse duo viel vooral op door de solide service. 85 procent van de punten op eerste service werd binnengehaald. Mede daardoor was de partij na iets meer dan een uur beslist.

Tweede titel voor Mladenovic, derde voor Babos
Vorig jaar waren Babos en Mladenovic ook al de sterksten in het dubbelspel op de WTA Finals. Toen werd in de eindstrijd in twee sets gewonnen van het Tsjechische duo Barbora Krejciková en Katerina Siniaková.

Voor Babos is het zelfs de derde dubbelspeltitel op rij op het prestigieuze eindejaarstoernooi. In 2017 versloeg ze, met de Tsjechische Andrea Hlavácková aan haar zijde, Kiki Bertens en Johanna Larssoni in de finale.
 
Bovenaan