Tennis

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Kansen voor Oranje, Tsjechië verliest dubbelspel
Het wordt lastig en zwaar, maar het is mogelijk om de Tsjechen morgen op de derde dag van de Davis Cup-wedstrijd in Den Haag te verslaan, denkt captain Paul Haarhuis.
De Nederlanders Robin Haase en Matwe Middelkoop (l) winnen hun partij van de Tsjechen Roman Jebavy en Adam Pavlasek tijdens het Davis Cupduel voor een plaats in de Wereldgroep 2018 tegen Tsjechie.
De stemming bij Oranje was vandaag na de winst in het dubbelspel van Matwé Middelkoop en Robin Haase een stuk hoopvoller dan gisteravond. Het is nu 2-1, het kan nog, maar een makkelijke opdracht wordt het niet.

Bron: ad.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Oranje wint alsnog, via stunt, van Tsjechië

Het Nederlandse Daviscupteam komt volgend jaar weer uit in de Wereldgroep. Thiemo de Bakker besliste het duel in de play-off met Tsjechië met winst op Tomas Rosol. De nummer 408 van de wereld had in Den Haag vier sets nodig om zijn stunt te volbrengen: 3-6 6-4 6-4 6-4.

Eerder had Robin Haase de stand in evenwicht gebracht met een zege in vier sets (6-1 1-6 6-3 6-4) op Jiri Vesely.

De Tsjechen hadden vrijdag een 2-0-voorsprong genomen na winst van Vesely op De Bakker en Rosol op Haase. De dubbelpartij werd zaterdag gewonnen door Haase en Matwé Middelkoop. Nederland speelde voor het laatst in 2014 op het hoogste niveau van het landentennis.

Bron: telesport.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Dit weekend toptennis in Praag

Europese tennissers op voorsprong in Laver Cup

De Europese tennissers zijn goed begonnen aan de Laver Cup. In Praag nam de ploeg van captain Björn Borg vrijdag een 3-1 voorsprong tegen de tennissers uit de rest van de wereld.

De Kroaat Marin Cilic, de Oostenrijker Dominic Thiem en de Duitser Alexander Zverev bezorgden Team Europa de drie punten. Rafael Nadal ging met Tomas Berdych onderuit in het dubbelspel.

De Laver Cup is een driedaags toernooi waarbij tennissers uit Europa de strijd aangaan met collega's uit de rest van de wereld. Deze traditie bestaat in het golf al sinds 1927 in de vorm van de Ryder Cup.

Federer
Het toernooi is een bedenksel van het management van Roger Federer is vernoemd naar de Australische tennislegende Rod Laver. Federer maakt zelf ook deel uit van Team Europa.

Elke dag staan er bij de Laver Cup vier wedstrijden op het programma. Voor elk gewonnen duel op vrijdag krijgt het team een punt.

Op zaterdag zijn er twee punten te verdienen per zege en op de laatste dag, zondag, wordt een overwinning beloond met drie punten. In totaal zijn er dus 24 punten te verdelen. Het team dat als eerste dertien punten pakt, wint de Laver Cup.

Door: NU.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Petra Kvitova bereikt halve finale WTA Peking
Het gaat er steeds meer op lijken, dat Petra Kvitova weer de nummer 1 positie inneemt onder de Tsjechische tennisspeelsters. Tijdens het WTA - toernooi in Peking bereikte ze de halve finales door haar landgenote Barbora Strycova te verslaan met 6-3 en 6-4.
In haar halve finale moet ze het nu opnemen tegen Caroline Garcia uit Frankrijk, waarvan ze in september in de US-open nog heeft gewonnen.

 

Ad Verschoor

Donateur
Kvitova verliest van Garcia en mist finale

De Franse tennisster Caroline Garcia heeft voor de tweede keer binnen een week de finale bereikt van een WTA-toernooi in China. De nummer vijftien van de wereldranglijst was in Peking in twee sets te sterk voor de als twaalfde geplaatste Tsjechische Petra Kvitova: 6-3 7-5. Vorig weekeinde schreef Garcia het toernooi in Wuhan op haar naam.

In de finale speelt Garcia tegen de Roemeense Simona Halep. De als tweede geplaatste Roemeense verzekerde zich met haar finaleplaats voor de eerste keer van de koppositie op de nieuwe wereldranglijst, die maandag uitkomt.
 

Ad Verschoor

Donateur
Barbora Strýcová in finale WTA-toernooi van Linz(Oos.)

De Tsjechische Barbora Strýcová heeft, haar partij in de halve finale van Linz, gewonnen van de Roemeense Mihaela Buzarnescu met 6-3 en 7-6. In haar finale speelt Strýcová tegen de Solwaakse Magdaléna Rybáriková, die als eerste was geplaatst voor dit toernooi.




 

Ad Verschoor

Donateur
694

Tweede WTA-titel voor Strycova

De Tsjechische tennisster Barbora Strycova heeft zondag haar tweede toernooizege op de WTA Tour geboekt. Strycova won in het Oostenrijkse Linz door in de finale de als eerste geplaatste Slowaakse Magdalena Rybarikova te verslaan. De 31-jarige speelster had daar een kleine anderhalf uur voor nodig: 6-4 6-1.

Strycova stond al voor de achtste keer in een WTA-finale, maar tot dusverre had dat alleen in 2011 in het Canadese Québec tot een eindzege geleid

Bron: ad.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Berdych beëindigt tennisseizoen met hardnekkige rugblessure
De Tsjechische tennisser Tomas Berdych heeft het seizoen vroegtijdig beëindigd. De nummer achttien van de wereld ondervindt te veel hinder van een hardnekkige rugblessure. Door nu eerder rust te nemen, hoopt hij weer helemaal fit aan het nieuwe jaar te beginnen.

De 32-jarige Berdych, die al sinds Wimbledon in juli last heeft van een pijnlijke rug, had nog een kleine kans om zich te plaatsen voor de ATP World Tour Finals, volgende maand in Londen. Voor dat eindtoernooi met acht spelers hebben zich al vier man geplaatst. Om de andere vier tickets wordt nog gestreden.

Berdych is niet de enige toptennisser die door een blessure het seizoen voortijdig voor gezien houdt. Novak Djokovic, Stan Wawrinka, Kei Nishikori en Milos Raonic gingen hem voor. Andy Murray heeft sinds Wimbledon niet meer gespeeld.

Bron: ad.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Karolina Pliskova in WTA Finals Singapore 2017

AAtQxgx.img
© EPA
De acht deelneemsters zijn er klaar voor.

De beste tennissters van dit seizoen treffen elkaar vanaf zondag in Singapore voor de WTA Finals.
De Amerikaanse veterane Venus Williams en Karolina Pliskova uit Tsjechië openen het toernooi, gevolgd door de tweede partij in deze groep tussen de Spaanse Garbiñe Muguruza en Jelena Ostapenko uit Letland. Muguruza won dit jaar Wimbledon, Ostapenko pakte verrassend de titel op Roland Garros.

Serena Williams, begin dit jaar winnares van de Australian Open, ontbreekt in Singapore. De 36-jarige Amerikaanse werd zo'n twee maanden geleden voor het eerst moeder. Ze hoopt begin volgend jaar in Melbourne weer mee te doen. De eer van de familie wordt bij de WTA Finals hoog gehouden door zus Venus.

Naast Serena Williams ontbreekt ook de winnares van vorig jaar, Dominika Cibulkova. De Slowaakse wist zich niet bij de beste acht tennissters van dit seizoen te scharen. De andere groep bestaat uit Simona Halep, Elina Svitolina, Caroline Wozniacki en Caroline Garcia.

Bron: msn.com




 

Ad Verschoor

Donateur
Plisková opent WTA Finals met winst

Karolina Plisková en Garbiñe Muguruza hebben hun eerste wedstrijden bij de WTA Finals, het officieuze WK, gewonnen. De Tsjechische versloeg in Singapore Venus Williams (6-2, 6-2) en de Spaanse klopte Jelena Ostapenko (6-3, 6-4).

Plisková domineert Williams
De 25-jarige Plisková domineerde in haar partij tegen Williams met harde slagen vanaf de baseline. De twaalf jaar oudere Amerikaanse, die de WTA Finals in 2008 won, wist zich zelden onder de druk uit te spelen.

xxl.jpg

Karolina Plisková is blij met haar zege op Venus Williams EPA

De Tsjechische was goed voor 25 winners en maar twaalf onnodige fouten. De balans bij Williams was negatief (16 om 19).

Williams bleef wel knokken voor ieder punt. Ze kwam in de achtste game van de tweede set op eigen service met 0-40 achter, werkte de matchpoints nog weg, maar capituleerde alsnog op nummer vier.

Bron: nos.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Pliskova al na twee partijen zeker van halve finales WTA Finals

Karolina Pliskova is dinsdag als eerste speelster doorgedrongen tot de halve finales van de WTA Finals. De Tsjechische won ook haar tweede groepspartij in Singapore en kan de eerste plek in de White Group niet meer ontgaan.

Door in twee keer 6-2 af te rekenen met Garbiñe Muguruza verzekerde de 25-jarige Pliskova zich al in een vroeg stadium van een plek bij de beste vier op het prestigieuze eindejaarstoernooi van de WTA.

Pliskova stond zondag ook in haar eerste partij tegen Venus slechts vier games af: 6-2, 6-2. Muguruza had haar openingspartij tegen de Letse Jelena Ostapenko wel in winst omgezet (6-3, 6-4).

Ondanks haar hogere ranking had de Spaanse nummer twee van de WTA-ranglijst weinig in te brengen tegen de één plek lager geklasseerde Pliskova. Na iets meer dan een uur stapte de Tsjechische als winnares van de baan.

Bron: nu.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Plisková lijdt eerste nederlaag

Karolina Pliskova leed in Singapore haar eerste nederlaag. De Tsjechische, die al zeker was van een plaats in de halve finales,ging ten onder tegen Jelena Ostapenko: 6-3,6-1.

De Letse, die al uitgeschakeld was, had haar eerdere twee duels met de nummer 3 van de wereld verloren. Dit keer had de winnares van Roland Garros meer succes met haar diepe, harde slagen.

Plisková leek aanvankelijk niet echt onder de indruk en kreeg in de eerste opslagbeurt van haar opponente direct drie breekpunten. Ostapenko (goed voor 25 winners en slechts 14 afzwaaiers) hield echter knap stand en bleek in het
vervolg oppermachtig.

Eindstand witte groep:
1. Karolina Plisková,Tsj,3 * 3-4 (4-2)
2. Venus Williams (VS,5) * 3-4 (4-3)
3. Jelena Ostapenko (Let,7) 3-2 (3-4)
4. Garbine Muguruza (Spa,2) 3-2 (2-4)
* naar halve finales (zaterdag)

Bron: nos.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Pliskova verliest in halve eindstrijd. Wozniacki en Williams naar finale

De eindstrijd van de WTA Finals in Singapore gaat zondag tussen Caroline Wozniacki en Venus Williams.De Deense
klopte Karolina Plísková met 7-6 (9), 6-3 en de Amerikaanse was Caroline Garcia met 6-7 (3),6-2,6-3 de baas.

Wozniacki en Plísková maakten er een boeiend gevecht van met mooie rally's, veel breaks en de nodige spanning.In de
eerste set liet Plísková zes setpoints onbenut,waarna Wozniacki op haar zesde kans wel de set binnensleepte.

Plísková kwam in de tweede set van 1-3 terug tot 3-3,maar verloor daarna weer drie games op rij.Door het verlies van
de Tsjechische sluit Simona Halep het jaar af als nummer één van de wereld.

Bron: nos.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
stepanek-38-bergt-racket-definitief-vanwege-aanhoudend-blessureleed.jpg

Stepanek (38) bergt racket definitief op vanwege aanhoudend blessureleed

Radek Stepanek heeft dinsdag zijn pensioen als tennisser aangekondigd. De 38-jarige Tsjech voelt zich genoodzaakt te stoppen vanwege aanhoudend blessureleed.

"Ik wist dat er ooit een einde aan zou komen, maar ik wilde mijn carrière zolang mogelijk rekken", zegt Stepanek tegen Tsjechische media. "Ik heb tot de laatste snik gevochten, maar nu is het tijd om mijn racket op te bergen."

Stepanek debuteerde in 1996 in het profcircuit en won in zijn 21 jaar lange loopbaan twee Grand Slams in het dubbelspel en twee keer de Davis Cup met Tsjechië. Zijn hoogste klassering op de wereldranglijst was de achtste positie in 2006. Als dubbelaar was hij in 2012 de mondiale nummer vier.

Gedurende zijn carrière werd Stepanek geplaagd door blessures. Eerder dit jaar moest hij zich nog laten opereren aan de wervelkolom. "Daarna heb ik het niet makkelijk gehad", verklaart hij. "Na wat denkwerk heb ik besloten dat ik mijn gezondheid niet langer op het spel wil zetten."

Het laatste optreden op de baan van Stepanek was begin dit jaar op de Australian Open. Daar werd hij in de tweede ronde uitgeschakeld door de Belg David Goffin. Hij is sindsdien afgezakt naar de 348e plek op de wereldranglijst.

Titels
Als enkelspeler won de markante Tsjech vijf ATP-titels. In het dubbelspel was hij met zijn Indiase partner Leander Paes aanzienlijk succesvoller met in totaal achttien gewonnen toernooien, waaronder de Australian Open van 2012 en de US Open van 2013.

Samen met Tomas Berdych leidde Stepanek zijn land in diezelfde jaren naar de winst in de Davis Cup. In beide finales, tegen respectievelijk Spanje en Servië, won hij de beslissende vijfde partij.

Bron: NU.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Politie kan man die Kvitova met mes aanviel niet vinden

ts_41aeaed6a0ba28bc219232ca7f7c611a.JPG

Petra Kvitova Ⓒ EPA

OLOMOUC - Het politieonderzoek naar de gewelddadige woningoverval op de Tsjechische tennisster Petra Kvitova is afgerond.

De politie van de Tsjechische stad Olomouc heeft de dader niet kunnen oppakken. Ze heeft het onderzoek afgesloten bijna een jaar nadat de toptennisster in haar woning werd overvallen.

De tweevoudig Wimbledonwinnares werd op 20 december 2016 in haar huis in Prostejov overvallen en aangevallen met een mes. Kvitova raakte zwaar geblesseerd aan haar linkerhand en maakte pas in mei haar rentree op de tennisbaan.

De politie loofde een beloning van 20.000 euro uit voor de gouden tip en ging honderden tips van burgers na. De autoriteiten vermoedden een poging tot afpersing waarop in Tsjechië een gevangenisstraf tot twaalf jaar staat.

Bron: telegraaf.nl
 
Wimbledonwinnares Jana Novotna (49) overleden

Bron: ANP / ad.nl 20-11-17

De Tsjechische tennisster Jana Novotna heeft op 49-jarige leeftijd de strijd tegen kanker verloren. De WTA maakte op de website bekend dat Novotna gisteren in het bijzijn van haar familieleden is overleden.

De tennisster won Wimbledon in 1998 en veroverde daarnaast liefst zestien grandslamtitels in het dubbel. Novotna pakte op de Olympische Spelen drie medailles: twee keer zilver in het dubbel (Seoul 1988 en Atlanta 1996) en individueel brons in Atlanta. Met Tsjechië veroverde ze in 1988 de Fed Cup.

,,Voor iedereen die haar kende, was Jana zowel op als naast de baan een bron van inspiratie'', zei voorzitter Steve Simon van de vrouwentennisbond WTA. ,,Haar ster zal altijd blijven schijnen. In gedachten zijn we bij de familie van Jana.''

novotna.jpg

Serve en volley
Novotna was vooral bekend door haar spel van 'serve en volley'. Na de opslag zocht de blonde Tsjechische graag snel het net op. Het leverde haar precies honderd titels op: 24 individueel en liefst 76 in het dubbel. Na verloren finales van de Australian Open (1991) en twee keer Wimbledon (1993 en 1997) pakte ze in 1998 dan eindelijk haar gedroomde individuele succes op het 'heilige' gras in Londen. Ze versloeg de Française Nathalie Tauziat in de finale in twee sets. De hoogste positie van Novotna op de wereldranglijst was plek twee.

De Tsjechische was nog veel succesvoller in het dubbel (vrouwen en gemengd). Ze won vier keer de Australian Open, drie keer Roland Garros, vijf keer Wimbledon en vier keer de US Open. Novotna stopte in 1999 en werkte daarna een tijdje als tv-commentator en trainer. Ze werd in 2005 opgenomen in de Hall of Fame van het tennis.
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
ANP211117104-1.jpg

Hertogin van Kent staat stil bij dood Novotna

De hertogin van Kent heeft geschokt gereageerd op het overlijden van tennisster Jana Novotna. De Tsjechische speelster verloor afgelopen weekend de strijd tegen kanker.
imp_pixel

“Jana was een lieve, dappere en moedige vrouw met een geweldig gevoel voor humor”, laat de hertogin weten. “Ik ben diep bedroefd. Wimbledon zal nooit meer hetzelfde zijn zonder haar.”

De hertogin mocht Novotna in 1998 kronen als winnaar van het vrouwentoernooi van Wimbledon. Maar nog meer tot de verbeelding sprak de manier waarop de hertogin de Tsjechische troostte na de verloren finale van 1993. Novotna verloor van de Duitse Steffi Graf en was ontroostbaar. Op de schouder van de hertogin liet ze tijdens de prijsuitreiking haar tranen de vrije loop.

Bron: vorsten.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjech Stepanek nieuwe coach Djokovic

Radek Stepanek is de nieuwe coach van tennisser Novak Djokovic. Dat maakte de Serviër donderdag via Instagram bekend. De Tsjech kondigde twee weken geleden zijn afscheid aan als tennisprof.

Djokovic speelde deze zomer op Wimbledon zijn laatste partij. Hij gaf in de kwartfinale in de partij tegen Tomas Berdych op. De voormalig nummer 1 van de wereld kampte met een blessure aan de elleboog en besloot rust te nemen.

Eind vorig jaar had hij al gebroken met Boris Becker, de oud-tennisser met wie Djokovic drie jaar werkte. Dit jaar liet hij zich op Roland Garros en Wimbledon begeleiden door de Amerikaan André Agassi. In een ludiek toneelstukje op Instagram is Djokovic aan de telefoon met Stepanek en biedt hij hem de baan aan.

Bron: ziggosport.nl
 
Bovenaan