Tehotenstvi a materstvi v Holandsku

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Kdyz podle me je prave ta zkusenost to hlavni. Ona vi, jak ma tehotenstvi spravne vypadat a pokud se ji neco nezda, tak te vzdycky posle / mela by poslat ke gynekologovi, aby to overi. Verloskunde neni od toho, aby resila nefyziologicka tehotenstvi. Ona je od toho, aby provedla fyziologickym a kdyz se ji neco nezda, tak aby te poslala dal. Ona je prece primarni pece, co se tyce tehotenstvi, neni specializovana na problematicke pripady. Ale na normalni zas podle me neni potreba doktor, protoze na normalnim tehotenstvi neni co lecit, to proste bezi. Ale to je muj nazor, podporeny zatim holt jen jednim, naprosto standardnim tehotenstvim, tak to holt vidim z toho idealniho konce.
 
To mas pravdu. Jenze ony se (dle toho co jsem slysela, zazila a i cetla v holandskem tisku) casto preceni a posilaji tehotne k doktorovi pozde. Ony si proste asi kolikrat moc veri, ze to jeste zvladnou. U me taky nepoznaly zkracujici se cipek a tim padem rizikove tehotenstvi. Na moje stiznosti mi jen rikaly, ze je to normalni. Kdyz jsem pak prechazela ke gynekologovi v Nemecku (stehovali jsme se), tak mi do te zpravy doktorovi jeste dopsaly: vse v poradku, pouze chce jiz mit velke bricho (narazka na to, ze jsem se jich ptala, kdy mi zacne rust bricho, na to jsi u prvniho tehotenstvi natesena). No opravdu profesionalky!
 
No jo, to tě chápu, že to nebylo nic moc. Když to asi fakt ale záleží případ od případu té verloskunde. Zas když nejsi spokojená, tak vždycky můžeš jít jinam. Já jsem chodila do ordinace, kterou měly společnou 4 a staraly se o každou ženu společně, prostě měly různě směny. Všechny fakt profi, když jsem si na konci těhotenství nebyla jistá, jestli kope dost/pořád stejně, tak se mě zeptaly, jestli chci pro klid duše na ultrazvuk do nemocnice, řešily jsme, jestli a kdy budeme dělat Hamiltona (rodila jsem nakonec přirozeně 41+2), do ničeho mě nenutily. Z toho, co jsem slyšela z Česka, mi fakt někdy běhá mráz po zádech. Takové praktiky jako: "já tady jen tak šáhnu..." šílená bolest a on to hamilton (bez domluvy, asi aby se nemohly ženské bránit). Pak v nemocnici píchání plodovky vpodstatě bez dotazu. Ne, tohle fakt nechci. To si radši přečtu, budu informovaná a s verloskunde budu řešit a nenechám se odbýt. Když se mi její přístup nebude zdát, tak se poohlédnu po jiné. V Česku abys doktora, který se nebude chovat jako k materiálu, ale jako k člověku, hledala lupou. A to nejen gynekologové, ale obecně.
 
Kdyz podle me je prave ta zkusenost to hlavni. Ona vi, jak ma tehotenstvi spravne vypadat a pokud se ji neco nezda, tak te vzdycky posle / mela by poslat ke gynekologovi, aby to overi. Verloskunde neni od toho, aby resila nefyziologicka tehotenstvi. Ona je od toho, aby provedla fyziologickym a kdyz se ji neco nezda, tak aby te poslala dal. Ona je prece primarni pece, co se tyce tehotenstvi, neni specializovana na problematicke pripady. Ale na normalni zas podle me neni potreba doktor, protoze na normalnim tehotenstvi neni co lecit, to proste bezi. Ale to je muj nazor, podporeny zatim holt jen jednim, naprosto standardnim tehotenstvim, tak to holt vidim z toho idealniho konce.
Jenže problém je v tom, že 10 procent normálních těhotenství končí nenormálním porodem. Takže pokud ti to riziko připadá přijatelné, je to v pořádku.
 
Tak se nám na Mikuláše (2011) narodila dcera Johanna. Rodila jsem doma. Přestože to zpočátku vypadalo na nemocnici (díky mým vrozeným a zděděným vadám...). Ale protože celý vývoj těhotenství probíhal v pořádku, rozhodla jsem se pro porod doma. Znám se - určitě bych v nemocnici začala stresovat. Navíc jsem se bála látek tlumících bolest a případných kleští či pumpy, které by mohli tamní zdravotníci použít, i když věřím, že jejich použití zvažují až v nezbytných případech.

Byl to můj první porod. Rození dětí se patrně nikdy nestane mou oblíbenou činností, každopádně jsem ráda, že se Johanka narodila doma. Zatím to vypadá, že je to velmi klidné dítě :-)
 
Tak to je super, moc gratuluju. :yess: Já jsem teď těhotná s druhým (na konci 4. měsíce), tak doufám, že na podruhé už mi to doma taky vyjde. Poprvé přejezd do nemocnice kvůli špatné plodovce. Ačkoliv i tam byli všichni milí a nikdo mě do ničeho nenutil, tak vím, že doma budu mít víc klidu.
 
Ahoj,
rada bych tu pridala svoji pozitivni zkusenost s tehotenstvim a porodem v NL. Me cele tehotenstvi probihalo pod dozorem PA, s peci jsem byla spokojena a nic mi nechybelo. Pri sebemnsim problemu nebo nejistote jsem jim mohla zavolat, vzdy se snazili vse resit. Na konci tehotenstvi jsem pri zvysenem tlaku byla okamzite poslana na premereni do nemocnice, monitor a odber krve a moci. Nastesti to nic nebylo, ale ocenila jsem to moc.
Porod probihal doma- rodila jsem do vody. Od prasknuti vody se mnou byla PA celou dobu, na vlastni tlaceni prijela jeste druha PA a kraamzorg. Vsechny byly moc super a ta spravna podpora pro me i manzela. Porod probehl bez komplikaci, PA samy z neho byly desne nadsene. Ja si uzila kazdou minutu.
Jsem moc rada, ze se to tak podarilo a ja mela moznost rodit v domacim prostredi. Rodila jsem presne ve 41. tydnu a o 6 dni pozdeji jsem mela naplanovane vyvolavani v nemocnici. Nastesti nas syn Joeri se rozhodl, ze se vylodi vcas a doma. Neumim si predstavit, jak bych se stejne uvolnene citila v nemocnici, kde bych byla omezena na nemocnicni pokoj, neustaly provoz personalu atd.
Neodsuzuji nikoho, kdo dava prednost porodum v nemocnici. Za sebe jsem rada, ze kdyz nejsou komplikace a clovek se na to citi, muze s odbornou peci PA porodit doma. Byt v CR urcite bych si na porod doma netroufala. To vim. Taky verim, ze u me zapusobila psychika a vira, ze to s manzelem a nasima PA doma zvladneme.
 
Srdecne blahopreji !
e8300e3826
 
Chci se zeptat, jestli tu ma nekdo zkusenost s tehotenstvim po IVF???? S manzelem podstupujeme IVF kvuli spatne genetice, takze taky PGD. Resime to v CR, holandsky se nedomluvim a vzhledem k povaze naseho problemu bych ani asi nemela nervy to resit tady. Ted cekam na testy. Je sance, ze by mi tu uznali rizikove tehotenstvi podepsane ceskym lekarem?? Neni to nas prvni pokus a stalo nas to uz hodne penez, casu i nervu. Fakt se nechci nervovat jeste v praci. Jestli se to tentokrat povede, fakt bych nerada o miminko prisla jen proto, ze tady proste tehotenstvi neni nemoc :(
 

Vendula

Actief Lid
Ahoj Dendulino,
myslim, ze bys musela na vysetreni i tady. Ja tuto zkusenost osobne nemam, ale vim, ze jedna moje kolegyne mela komplikovane tehotenstvi, s tezkou cukrovkou a po nekolika potratech, a na rizikove ji v prvni rade neposlali. Musela ale porad chodit na kontroly a vicemene bylo na ni, kdy si urci, jestli uz to nezvlada. Takze prvni tri mesice pracovala na polovicni uvazek, zbytek byla na nemocenske a pak uz zustala uplne doma. Zamestnavatel s tim problemy nedelal.

Z tveho dotazu moc nechapu, jestli uz jsi v NL,ale kvuli jazykove bariere jezdis k lekarum do CR? Mozna by byl dobry napad o tom promluvit s tvym zamestnavatelem, vysvetlit mu situaci, tak se stejne dozvis nejvic. Vsecko ostatni jsou spekulace a myslim, ze z toho ve vysledku budes mit vic nervovani, nez se to zeptat na ferovku.

Drzim pesti, at vam to vyjde!!! Mysli na to, ze miminko je to nejdulezitejsi, zbytek uz se vzdycky nejak poresi. :top:
 
No, momentalne jsem zpatky v NL, ale pro potvrzeni se do Cech jeste vydam. Zamestnavateli jsem bohuzel vse vysvetlila. Rikam bohuzel, protoze se k tomu nepostavili zrovna vstricne. Do te doby nebyl problem uznat mi cokoli od ceskych doktoru, od ted mi vsechno strhavaji z dovolene, pry abych nesla spatnym prikladem ostatnim. Jsem z toho docela na nervy. Vim, ze manzel nema vic nez 15 let zivota a i proto bychom chteli miminko co nejdriv, aby si mohli jeden druheho jeste uzit. Mozna je to predsudek, ale po tom, co slycham od okoli, proste obecne nemam v holandske zdravotnictvi duveru. Zkusila jsem kontaktovat ARBO, tak uvidim, co mi reknou. Domnivam se, ze pokud bych byla zrovna v CR a doktori by mi zakazali cestovat, tak me k tomu prece nikdo nemuze donutit. Nebo mi pak snad nahradi ujmu vzniklou kdyby se neco stalo? Jsem fakt zvedava, co mi z ARBO odpovi...
 
Dendulino,
neco podobneho jsem kdysi resila, kdyz jsem zila v NL. Meli jsme v planu jezdit na IVF do CR, holandskemu zdravotnictvi jsem neverila a neverim. Zamestnavatel to vzal vstricne, dokonce i Nl pojsitovna by to akceptovala i proplacela (a proc by ne, vyjde je to levneji, nez kdybychom se lecili v NL). nakonec ale jsem to vzdala, neumeli jsme si predstavit,ze bychom narychlo litali do CR ( a v procesu IVF musis nekdy byt rychle na klinice).
Zkratka jsme se kvuli tomu a jinym duvodum vratili do CR. Dnes mame 2 deti,, nakonec i bez IVF,a nelituju. Pokdu se nemuzete vratit, budes muset se jit lecit v NL, mela bys hrozne nervy z toho dojizdeni. Drzim palce!
 
No Klarko, ono to neni o tom, ze bych se mohla jit lecit v NL....hlavne PGD uz mame v CR zaplacene, to jedine uz se nebude platit znovu. V podstate 2 cykly IVF uz mam za sebou, takze vim, ze to dojizdeni se prezit da a v CR mam taky pojisteni, takze ani v tom neni problem. Spis mi jde o to, az se konecne dockame zdraveho embrya, ktere bude ochotne se mi i uchytit, jestli by mi tady uznali rizikove tehotenstvi napsane z Cech. Uz mam za sebou 2 pokusy (teda jen s jednim transferem, kdy se embryjko nechytlo), prirozenou cestou s manzelem otehotnet nesmim, pokud nechci riskovat prenos jeho choroby (z celkovych 7 embryi se to preneslo na 6), takze az se fakt zadari, radsi zustanu cele tehotenstvi doma, nez abych riskovala, ze se neco podela....
PS: Ani nevis, jak ti zavidim, ze jsi zpatky v CR, my ted bohuzel tenhle NL prijem potrebujeme, dokud to bude mozne...v praxi to znamena, ze momentalne zijeme oddelene...manzel v CR, ja v NL :fool:
 
Bovenaan