Tandarts en analgesie

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Beste allemaal,

Dinsdag a.s. is het dan zover: ik ga voor een chirurgische behandeling naar de dental-clinic. Had het al eerder geprobeerd te laten doen bij de "gewone" tandarts, maar met alle respect, ik vertrouwde de goede vrouw nu eenmaal niet. Dat komt ook omdat ik nogal bang ben voor de tandarts..:fool:
In Tsjechie is het al heel gebruikelijk dat je voor analgesie kunt kiezen, je gaat gewoon slapen, terwijl je wel aanspreekbaar blijft.:sterretjes::slapen:
Dat ga ik dus dinsdag doen. Voor 4000Kc wordt je een uur "weggemaakt", terwijl de tandarts g e w o o n zijn werk kan doen. Geniaal!
Voor mij de eerste keer, ben dus in spanning/benieuwd/angstig voor wat komen gaat....
 
Terug van "weggeweest"

Beste allemaal, ik weet dat dit niet een forum is voor mensen die bang zijn voor de tandarts. Toch meen ik dit te moeten neerpennen; wellicht dat er andere Nederlanders in Tsjechie wonen, die met hetzelfde probleem kampen en hier kunnen lezen dat ook in Tsjechie er een oplossing is.
Ik ben inmiddels (03:45AM) helemaal "bijgekomen" van mijn diepe slaap, die kunstmatig is opgewekt door de anesthesist.
Ik meldde me gisteren (12/10 om 3.30PM) bij de dental clinic, waar ik een half uurtje moest wachten (ik was te vroeg op mijn afspraak).
Ik kreeg uitgebreide informatie op papier te lezen in het engels (mijn tsjechiesch is niet goed genoeg om dat allemaal in het tsjechiesch te kunnen begrijpen) zodat ik wist wat me te wachten stond. Na een kwartiertje kwam de vrouwelijke Tsjechiesche tandarts naar de wachtkamer en legde me nog een paar dingen uit. Heel relaxed, vakkundig, en vriendelijk, en: ook in het engels! Daarna vroeg ze me haar te volgen, samen met mijn begeleider (vereist in geval van narcose).
Eenmaal in de stoel, vertelde de anesthesist dat het naaldje ging komen, en voor ik het realiseerde, was ik in diepe slaap :fluit:
Toen ik weer wakker werd, dacht ik eerst dat alles nog beginnen moest!

Conclusie: Aanrader voor een ieder die in Tsjechie moet, maar niet naar de tandarts wil omdat men te bang is: Probeer de behandeling onder narcose. Echt waar, je wordt heel relaxed wakker, de behandeling is voorbij, en je voelt/merkt er helemaal NIETS van! Erg belangrijk is de begeleider, want na het bijkomen na de operatie ben je echt helemaal "de weg kwijt" en kun je absoluut niet alleen naar huis (ik was "dronken" en kon niet eens alleen lopen :confused: :zat:
Eenmaal thuisgekomen ben ik op de bank gaan liggen en zoals gezegd ben ik net een uurtje wakker. Fris, helder en vooral zonder veel napijn!
 
Wow, succes ermee en laat het weten! Misschien een oplossing voor mijn moeder (al drie jaar niet bij de tandarts geweest wegens de angst!)...

In Nederland is er de amaliakliniek in Kerkrade , gespecialiseerd in het behandelen (onder narcose) van mensen met (erge) angst voor de tandarts. Op die site heb ik me het meest georienteerd, voordat ik de stap durfde te zetten in Tsjechie naar een soortgelijke kliniek te zoeken.

Echt aan te raden voor je moeder. Als ze in Nederland woont, de bovengenoemde kliniek in Kerkrade, en als ze hier bij ons in Tsjechie woont, zijn er diverse (prive) klinieken in Praag en omstreken, die de behandeling onder narcose ondersteunen. Een uur narcose kost 3500-4000Kc. Ik ben bij avdental (www.avdental.cz) gevestigd aan de Sulicka, Praag Tsjechiesche kliniek, maar spreken ook engels.
 
:top: Haha, geweldig! Als ik je verhaal zo lees dan zou je morgen weer gaan. :D
Ik begrijp dat je helemaal onder narcose bent geweest? :denk:
Bij een narcose horen altijd risico's, er bestaat ook een behandeling met lachgas. Geen idee hoe dat precies werkt maar is denk ik iets veiliger. Toevallig doet mijn eigen tandarts dit soort behandelingen maar zal in Tsjechië vast ook mogelijk zijn.
*edit*
Even op de site van mijn tandarts gekeken en het staat er inderdaad op:
http://www.deoverwelving.nl/tandarts_zutphen/behandelingen/lachgassedatie.php
 
Nee, het is geen algehele narcose, maar analgesie. Je slaapt, maar tegelijkertijd ben je "bij bewustzijn". Je ademt en slikt zelf, wat bij algehele narcose kunstmatig wordt gedaan. Ook reageer je op aanwijzingen van de arts. Vraag me niet hoe, :denk: maar het is een prachtig middel :)
 

Freddy2005

† In Memoriam
Het is iets als "Epidurale analgesie tijdens bevalling".

De techniek werd in 1909 voor het eerst in de verloskunde geïntroduceerd. De epidurale analgesie zorgt dus voor een pijnstillend effect gedurende de arbeid en bevalling doordat de gevoelszenuwen verdoofd worden. Epidurale analgesie behoort tot de groep van locoregionale anesthesie en wordt door een anesthesist uitgevoerd.
 
Hallo weet iemand of erbij Vrchlaby in de buurt ook zo'n tandarts zit die behandelingen onder analgesie doet en wat kost een tandartsbehandeling in tsjechie want ik ben ook zo'n schijtlaars wat tandarts betreft.
 
Bovenaan